Навчання у IT: спеціаліст чи магістр?
Ще два місяці тому я був студентом вишу, а вже зараз тішусь дипломом бакалавра. Воно то все звичайно й не погано, але ж потрібно рухатись далі і продовжувати навчання. Та постає питання: а чи варто йти на магістратуру?
За всі 4 роки, поки здобував ОКР бакалавра я навіть не замислювався про магістратуру. Планував потім йти на спеціаліста. Але ж ось, настав момент подачі документів на 5 курс і промайнула думка: «Чому б і ні? Чому б і не спробувати?».
Та є деякі нюанси:
1) Справа в тім, що навчання на магістратурі передбачає більш наукову діяльність. Навчання полягатиме не у вивчення вже загальновідомих «книжкових» фактів, а в самостійному пошуку рішень наявних проблем.
Принаймні так це мені описали.. А ось чи цікаво це мені, це ще теж питання на яке я сам не можу дати стовідсоткову відповідь.
2) Якщо я піду на спеціаліста — зможу залишитися в тому ж виші, в якому здобував і бакалавра, в іншому ж випадку — доведеться йти до іншого вишу так як «магістра» там де я навчався немає. І якщо залишуся то з певною долею ймовірності я отримаю червоний диплом, якщо ні — то тут вже хто знає, можливо й не все так райдужно й обнадійливо. Все залежить від викладачів. Після спілкування з одними з’являється бажання щось вивчати, над чимось працювати, після спілкування з іншими ж нічого крім апатії не виникає. Диявол криється в дрібницях і ті дрібниці, суттєво впливають на якість навчання. Тому постає питання порівняння червоного диплому спеціаліста, та звичайного диплому магістра.
3) Не зрозуміло ще з законом «Про вищу освіту», який ВР ухвалила 1 липня (www.mon.gov.ua/...krayini-pro-vischu-osvitu ). ВР то ухвалила, а ось президент ще ніяк здається не підписав. Якщо закон підпишуть в той проміжок часу, коли я здобуватиму ОКР спеціаліста, то по закінченню навчання я отримаю диплом спеціаліста, чи все ж таки магістра (в наслідок того, що спеціалістів прирівняють до магістрів. І взагалі, якщо прирівняють..)?
4) Якщо все ж таки і оберу магістратуру, то далі на аспірантуру навряд чи піду. Тоді заради чого всі ці «жертви»?
Задля майбутнього працевлаштування? — Сумнівно.. Один з викладачів колись ділився думками і розповідав про свій диплом. То за його словами, свій диплом він діставав лише два рази: 1 — щоб показати своїм батькам, 2 — щоб показати батькам дружини.
Можливо за для того, щоб себе потішити? — А чи варті ці зусилля та зайві півроку?
Виходить єдина більш-менш зрозуміла причина — це можливі нові користі та дружні знайомства, нові відчуття та новий досвід.
Наразі документи подав і на спеціаліста, і на магістра. Поки що знаходжусь в роздумах, але чесно-кажучи вся ця епопея починає відверто дратувати.
Буду радий почути ваші думки. Дякую.
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВсе дуже залежить від університету де хочеш здобувати магістра, спеціальності та чи плануєш імігрувати, і де плануєш працювати.
Робота
Якщо говорити про IT , то для роботодавця в Україні твій диплом немає жодного значення. Можуть спитати де вчився на співбесіді, на цьому все. Всі проходили університетське навчання, і всі знають, що воно таке, тому диплом нічого не значить.
Спеціальність та університет.3-ьох додаткових тижнях навчання, та спрямуванні диплому. У спеціалістів був більш практичний диплом, тобто сконструювати наприклад якийсь прилад, а у магістрів він був більш теоретичний, там наприклад луно імпульсний метод у діагностиці трубопроводів :) потім тема магістерської у багатьох переростає у кандидатську. У кандидатській дисертації обовязково повинне бути якесь нововведення. Удосконалення якоїсь технології чи навіть радикально нова технологія. Яка здається ще і до того повинна бути застосована у бойових умовах. Але я це говорю не про IT, може у IT все по іншому) Від університету залежить у тому плані, чи є у його складі адекватні кадри, які розуміють своє діло, і зможуть вести студента, а згодом аспіранта до закінчення диплому та захисту дисертації, і здатні показати правильну дорогу. В аспірантуту іти, то треба іти, коли ти дійсно любиш науку, і хочеш серйозно тим займатись. Бо якщо не любиш, то це буде мука, і є шанси, що можна так і не захистити дисертцію.
На моїй спеціальності (не IT) то різниця між спеціалстом та магістром полягала у
Іміграція
У США чи Європі немає спеціалстів, але у них є таблиця відповідностей. Здається бувають випадки, що нашого магістра можуть там прирівняти до їхнього бакалавра. Тому все це дуже неточно, якщо у тебе буде наш магістр, то це не гарантує тобі їхнього магістра. Якщо іти на магістра тільки зарад іміграції, то треба перед цим подивитись програму по якіх хочеш імігруваити, і чи дійсно воно того варте.
Якщо є шанс без лишніх капіталовкладень та гапрягів отримати магістра то варто іти. А от іти на нього спеціально, ще і якщо не хочеш іти в аспірантуру то не варто. Краще вже пробувати десь закордон поступати.
Кстати, не так давно вышел закон “Про вищу освіту” (проект № 1187-2), в котором сказано:
В принципе радует то что спеца наконец-таки уберут, только вот интересно как на такие дипломы будут смотреть западные конторы, т.к. часов по аналогичным предметам по сравнению с магистрами будет меньше...Если у кого есть мысли по этому поводу, прошу поделиться : )
Важно не то, как будут смотреть западные конторы, а как будет сделан evaluation, а на это никак не повлияет то что напринимали в ВР
Для поиска работы в Украине — разницы не будет. Хотя, если вы закончили 4 курс, то работа у вас уже должна быть.
Для эмиграции тебе большим плюсом будет Masters диплом. Диплом специалиста могут эвалюэйтить как Masters, а могут и как Bachelor, я слышал разные истории.
Красные/не красные корочк — это никого не волнует.
Он, навеврное, забыл добавить “3 — когда устраивался на работу в университет”Минусы магистратуры:
* на полгода больше учиться
* в новом универе, следовательно, учиться будет сложнее (старые связи слабо помогут)
* скорее всего будет не красный диплом
Плюсы
* если захочешь свалить в цивилизованную страну, наличие магистратуры будет большим плюсом, например, грин-карта делается намного быстрее, уберет много рисков.
Итого: Если собираешься куда-то уезжать, однозначно идешь на магистратуру, если не собираешься, я бы рекомендовал все равно идти на магистратуру, так как в будущем ты можешь все-таки захотеть уехать, а вернуть время назад и что-то поменять не получится.
Что вы думаете об Computer school Hillel International? Хочу пойти на курсы но чутка стремаюсь по сколько знаю как обучают в подобной школе «Шаг»!!!
Эскобар.JPG
Работодателям глубоко пофиг, особенно кто еще из совка. Магистр в Украине — филькина грамота,3-4 спецпредмета и практически пустой семестр, главное обозвать громким словом. Специалист ничем не лучше.
Вы не работаете?
наразі — ні
И что вам мешает работать? Сразу уточню, работать в той роли, что вы хотите
Магістратура корисна для еміграції а також для упоротих контор, що дивляться на корочки. Спеціаліст — це щось дуже незрозуміле. Не радив би туди йти. До того ж, судячи з мого вишу, там нічому не вчать: чому можна навчить за два семестри, один з яких — під научку відведено. Магістратура ж навпаки виявилась трохи не найцікавішим періодом навчання за весь універ.
Лишайтеся бакалавром або йдіть на магістра, якщо хочеться ще повчитися. Спеціаліст — це нікому не потрібна фікція для програміста.
Я для себя решил остановиться на дипломе бакалавра. Если не идти в науку или преподавание, то не вижу никакого смысла учиться дальше. В нашей сфере — ИТ — это роли не играет. Единственное только, за бугром может пригодиться и то не факт, ибо там не верят в наше образование. Лучше, если уеду когда-нибудь то уже там и получать магистра, ИМХО. Ну и вообще в ИТ играют роль скилы, а не диплом. Масса примеров по всему миру, а не только в нашей стране, когда люди без вышки вообще педалят и никаких проблем не испытывают в связи с отсутствием диплома. Так что то такое..
Байки про наукову роботу в магістратурі в переважній більшості залишаються байками. Але те, що вводять багато непотрібних, типу «наукових» дисциплін — правда. Якщо дійсно хочеш займатись наукою, то, звісно ж, почерпнути щось можна. А якщо ні — то тут, як на мене, просто питання зручності та вигоди. Я свого часу пішов в магістратуру тільки через те, що пройшов туди на бюджет без особливих проблем. Якби по балах проходив лише на спеціаліста, то точно не платив би за магістратуру.
П.С. З приводу диплому, як корочки, то питання теж спірне: багато хто і з бакалавром спокійно собі працює. Але все ж таки, хай він краще буде. Хоча б якийсь :)
разве что для переезда на Запад пригодиться, сам получил специалиста...даже не знаю , где он сейчас валяется :)
тут без різниці.. що там тебе нічому фактично не навчать, що там..)
тут треба виходити з того, чи захочеш ти колись поекстрималити і почитати декілька годин в ВНЗ ) тоді магістратура..
Але якщо в тебе є вибір, то іди в магістратури, хз що з тим законом може статися з спеціалістом, а так будеш мати корочку що ти магістр і все)
якщо їхати в інший вуз — то в цьому є свій + також.. можна завести нові знайомста, друзів і хто знає можливо хтось з ним тобі і допоможе колись як з роботою так і з усім іншим.
Взагалі без різниці. Впевнений, що весь dou благословляє тебе йти куди хочеш.