Навчання у IT: спеціаліст чи магістр?
Ще два місяці тому я був студентом вишу, а вже зараз тішусь дипломом бакалавра. Воно то все звичайно й не погано, але ж потрібно рухатись далі і продовжувати навчання. Та постає питання: а чи варто йти на магістратуру?
За всі 4 роки, поки здобував ОКР бакалавра я навіть не замислювався про магістратуру. Планував потім йти на спеціаліста. Але ж ось, настав момент подачі документів на 5 курс і промайнула думка: «Чому б і ні? Чому б і не спробувати?».
Та є деякі нюанси:
1) Справа в тім, що навчання на магістратурі передбачає більш наукову діяльність. Навчання полягатиме не у вивчення вже загальновідомих «книжкових» фактів, а в самостійному пошуку рішень наявних проблем.
Принаймні так це мені описали.. А ось чи цікаво це мені, це ще теж питання на яке я сам не можу дати стовідсоткову відповідь.
2) Якщо я піду на спеціаліста — зможу залишитися в тому ж виші, в якому здобував і бакалавра, в іншому ж випадку — доведеться йти до іншого вишу так як «магістра» там де я навчався немає. І якщо залишуся то з певною долею ймовірності я отримаю червоний диплом, якщо ні — то тут вже хто знає, можливо й не все так райдужно й обнадійливо. Все залежить від викладачів. Після спілкування з одними з’являється бажання щось вивчати, над чимось працювати, після спілкування з іншими ж нічого крім апатії не виникає. Диявол криється в дрібницях і ті дрібниці, суттєво впливають на якість навчання. Тому постає питання порівняння червоного диплому спеціаліста, та звичайного диплому магістра.
3) Не зрозуміло ще з законом «Про вищу освіту», який ВР ухвалила 1 липня (www.mon.gov.ua/...krayini-pro-vischu-osvitu ). ВР то ухвалила, а ось президент ще ніяк здається не підписав. Якщо закон підпишуть в той проміжок часу, коли я здобуватиму ОКР спеціаліста, то по закінченню навчання я отримаю диплом спеціаліста, чи все ж таки магістра (в наслідок того, що спеціалістів прирівняють до магістрів. І взагалі, якщо прирівняють..)?
4) Якщо все ж таки і оберу магістратуру, то далі на аспірантуру навряд чи піду. Тоді заради чого всі ці «жертви»?
Задля майбутнього працевлаштування? — Сумнівно.. Один з викладачів колись ділився думками і розповідав про свій диплом. То за його словами, свій диплом він діставав лише два рази: 1 — щоб показати своїм батькам, 2 — щоб показати батькам дружини.
Можливо за для того, щоб себе потішити? — А чи варті ці зусилля та зайві півроку?
Виходить єдина більш-менш зрозуміла причина — це можливі нові користі та дружні знайомства, нові відчуття та новий досвід.
Наразі документи подав і на спеціаліста, і на магістра. Поки що знаходжусь в роздумах, але чесно-кажучи вся ця епопея починає відверто дратувати.
Буду радий почути ваші думки. Дякую.
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів