Навчання у IT: спеціаліст чи магістр?

Ще два місяці тому я був студентом вишу, а вже зараз тішусь дипломом бакалавра. Воно то все звичайно й не погано, але ж потрібно рухатись далі і продовжувати навчання. Та постає питання: а чи варто йти на магістратуру?
За всі 4 роки, поки здобував ОКР бакалавра я навіть не замислювався про магістратуру. Планував потім йти на спеціаліста. Але ж ось, настав момент подачі документів на 5 курс і промайнула думка: «Чому б і ні? Чому б і не спробувати?».

Та є деякі нюанси:
1) Справа в тім, що навчання на магістратурі передбачає більш наукову діяльність. Навчання полягатиме не у вивчення вже загальновідомих «книжкових» фактів, а в самостійному пошуку рішень наявних проблем.
Принаймні так це мені описали.. А ось чи цікаво це мені, це ще теж питання на яке я сам не можу дати стовідсоткову відповідь.

2) Якщо я піду на спеціаліста — зможу залишитися в тому ж виші, в якому здобував і бакалавра, в іншому ж випадку — доведеться йти до іншого вишу так як «магістра» там де я навчався немає. І якщо залишуся то з певною долею ймовірності я отримаю червоний диплом, якщо ні — то тут вже хто знає, можливо й не все так райдужно й обнадійливо. Все залежить від викладачів. Після спілкування з одними з’являється бажання щось вивчати, над чимось працювати, після спілкування з іншими ж нічого крім апатії не виникає. Диявол криється в дрібницях і ті дрібниці, суттєво впливають на якість навчання. Тому постає питання порівняння червоного диплому спеціаліста, та звичайного диплому магістра.

3) Не зрозуміло ще з законом «Про вищу освіту», який ВР ухвалила 1 липня (www.mon.gov.ua/...​krayini-pro-vischu-osvitu ). ВР то ухвалила, а ось президент ще ніяк здається не підписав. Якщо закон підпишуть в той проміжок часу, коли я здобуватиму ОКР спеціаліста, то по закінченню навчання я отримаю диплом спеціаліста, чи все ж таки магістра (в наслідок того, що спеціалістів прирівняють до магістрів. І взагалі, якщо прирівняють..)?

4) Якщо все ж таки і оберу магістратуру, то далі на аспірантуру навряд чи піду. Тоді заради чого всі ці «жертви»?
Задля майбутнього працевлаштування? — Сумнівно.. Один з викладачів колись ділився думками і розповідав про свій диплом. То за його словами, свій диплом він діставав лише два рази: 1 — щоб показати своїм батькам, 2 — щоб показати батькам дружини.
Можливо за для того, щоб себе потішити? — А чи варті ці зусилля та зайві півроку?
Виходить єдина більш-менш зрозуміла причина — це можливі нові користі та дружні знайомства, нові відчуття та новий досвід.

Наразі документи подав і на спеціаліста, і на магістра. Поки що знаходжусь в роздумах, але чесно-кажучи вся ця епопея починає відверто дратувати.

Буду радий почути ваші думки. Дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Все дуже залежить від університету де хочеш здобувати магістра, спеціальності та чи плануєш імігрувати, і де плануєш працювати.

Робота
Якщо говорити про IT , то для роботодавця в Україні твій диплом немає жодного значення. Можуть спитати де вчився на співбесіді, на цьому все. Всі проходили університетське навчання, і всі знають, що воно таке, тому диплом нічого не значить.

Спеціальність та університет.
На моїй спеціальності (не IT) то різниця між спеціалстом та магістром полягала у 3-ьох додаткових тижнях навчання, та спрямуванні диплому. У спеціалістів був більш практичний диплом, тобто сконструювати наприклад якийсь прилад, а у магістрів він був більш теоретичний, там наприклад луно імпульсний метод у діагностиці трубопроводів :) потім тема магістерської у багатьох переростає у кандидатську. У кандидатській дисертації обовязково повинне бути якесь нововведення. Удосконалення якоїсь технології чи навіть радикально нова технологія. Яка здається ще і до того повинна бути застосована у бойових умовах. Але я це говорю не про IT, може у IT все по іншому) Від університету залежить у тому плані, чи є у його складі адекватні кадри, які розуміють своє діло, і зможуть вести студента, а згодом аспіранта до закінчення диплому та захисту дисертації, і здатні показати правильну дорогу. В аспірантуту іти, то треба іти, коли ти дійсно любиш науку, і хочеш серйозно тим займатись. Бо якщо не любиш, то це буде мука, і є шанси, що можна так і не захистити дисертцію.

Іміграція
У США чи Європі немає спеціалстів, але у них є таблиця відповідностей. Здається бувають випадки, що нашого магістра можуть там прирівняти до їхнього бакалавра. Тому все це дуже неточно, якщо у тебе буде наш магістр, то це не гарантує тобі їхнього магістра. Якщо іти на магістра тільки зарад іміграції, то треба перед цим подивитись програму по якіх хочеш імігруваити, і чи дійсно воно того варте.

Якщо є шанс без лишніх капіталовкладень та гапрягів отримати магістра то варто іти. А от іти на нього спеціально, ще і якщо не хочеш іти в аспірантуру то не варто. Краще вже пробувати десь закордон поступати.

Кстати, не так давно вышел закон “Про вищу освіту” (проект № 1187-2), в котором сказано:

вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра
В принципе радует то что спеца наконец-таки уберут, только вот интересно как на такие дипломы будут смотреть западные конторы, т.к. часов по аналогичным предметам по сравнению с магистрами будет меньше...

Если у кого есть мысли по этому поводу, прошу поделиться : )

Важно не то, как будут смотреть западные конторы, а как будет сделан evaluation, а на это никак не повлияет то что напринимали в ВР

Для поиска работы в Украине — разницы не будет. Хотя, если вы закончили 4 курс, то работа у вас уже должна быть.

Для эмиграции тебе большим плюсом будет Masters диплом. Диплом специалиста могут эвалюэйтить как Masters, а могут и как Bachelor, я слышал разные истории.

Красные/не красные корочк — это никого не волнует.

То за його словами, свій диплом він діставав лише два рази: 1 — щоб показати своїм батькам, 2 — щоб показати батькам дружини.
Он, навеврное, забыл добавить “3 — когда устраивался на работу в университет”

Минусы магистратуры:
* на полгода больше учиться
* в новом универе, следовательно, учиться будет сложнее (старые связи слабо помогут)
* скорее всего будет не красный диплом

Плюсы
* если захочешь свалить в цивилизованную страну, наличие магистратуры будет большим плюсом, например, грин-карта делается намного быстрее, уберет много рисков.

Итого: Если собираешься куда-то уезжать, однозначно идешь на магистратуру, если не собираешься, я бы рекомендовал все равно идти на магистратуру, так как в будущем ты можешь все-таки захотеть уехать, а вернуть время назад и что-то поменять не получится.

Что вы думаете об Computer school Hillel International? Хочу пойти на курсы но чутка стремаюсь по сколько знаю как обучают в подобной школе «Шаг»!!!

Computer school Hillel International
Название в стиле 90-х гг. Крэйзи миднайт дисплэй спэшл, бэйби камон. Не внушает доверия. Не ходил на их сайт, но предвосхищаю там контент типа: «Вы амбициозный и креативный? Хотите быть успешным и респектабельным?»

Работодателям глубоко пофиг, особенно кто еще из совка. Магистр в Украине — филькина грамота, 3-4 спецпредмета и практически пустой семестр, главное обозвать громким словом. Специалист ничем не лучше.

наразі — ні

И что вам мешает работать? Сразу уточню, работать в той роли, что вы хотите

Магістратура корисна для еміграції а також для упоротих контор, що дивляться на корочки. Спеціаліст — це щось дуже незрозуміле. Не радив би туди йти. До того ж, судячи з мого вишу, там нічому не вчать: чому можна навчить за два семестри, один з яких — під научку відведено. Магістратура ж навпаки виявилась трохи не найцікавішим періодом навчання за весь універ.

Лишайтеся бакалавром або йдіть на магістра, якщо хочеться ще повчитися. Спеціаліст — це нікому не потрібна фікція для програміста.

Я для себя решил остановиться на дипломе бакалавра. Если не идти в науку или преподавание, то не вижу никакого смысла учиться дальше. В нашей сфере — ИТ — это роли не играет. Единственное только, за бугром может пригодиться и то не факт, ибо там не верят в наше образование. Лучше, если уеду когда-нибудь то уже там и получать магистра, ИМХО. Ну и вообще в ИТ играют роль скилы, а не диплом. Масса примеров по всему миру, а не только в нашей стране, когда люди без вышки вообще педалят и никаких проблем не испытывают в связи с отсутствием диплома. Так что то такое..

Всё верно. Люди валят без проблем за бугор на Java/.NET с дипломом специалиста 199Х года по специальностям аля «Авионика» и все нормально.
Если спеца получить легче и быстрее — нужно брать спеца и не парить себе мозг.

Байки про наукову роботу в магістратурі в переважній більшості залишаються байками. Але те, що вводять багато непотрібних, типу «наукових» дисциплін — правда. Якщо дійсно хочеш займатись наукою, то, звісно ж, почерпнути щось можна. А якщо ні — то тут, як на мене, просто питання зручності та вигоди. Я свого часу пішов в магістратуру тільки через те, що пройшов туди на бюджет без особливих проблем. Якби по балах проходив лише на спеціаліста, то точно не платив би за магістратуру.

П.С. З приводу диплому, як корочки, то питання теж спірне: багато хто і з бакалавром спокійно собі працює. Але все ж таки, хай він краще буде. Хоча б якийсь :)

разве что для переезда на Запад пригодиться, сам получил специалиста...даже не знаю , где он сейчас валяется :)

тут без різниці.. що там тебе нічому фактично не навчать, що там..)
тут треба виходити з того, чи захочеш ти колись поекстрималити і почитати декілька годин в ВНЗ ) тоді магістратура..

Але якщо в тебе є вибір, то іди в магістратури, хз що з тим законом може статися з спеціалістом, а так будеш мати корочку що ти магістр і все)

якщо їхати в інший вуз — то в цьому є свій + також.. можна завести нові знайомста, друзів і хто знає можливо хтось з ним тобі і допоможе колись як з роботою так і з усім іншим.

Взагалі без різниці. Впевнений, що весь dou благословляє тебе йти куди хочеш.

Підписатись на коментарі