ШАГ — Вільна Каса!
Привіт!
Я хочу розповісти вам історію, яка сталася зі мною, коли я спробував отримати освіту в сфері ІТ у комп’ютерній академії ШАГ.
Початок
Мені було 20 років, і я дуже цікавився всім новим, передовим та технологічним, тому вирішив отримати ІТ-освіту. Це було в липні 2013 року. Я щойно придбав новий ноутбук і їхав його забирати. Побачив рекламу ШАГу в центрі міста і вирішив дізнатися, що і як. Пошукав інформацію в інтернеті. Були як позитивні відгуки, так і негативні. Вирішив спробувати. Поїхав, уклав договір на форму навчання «Професійна комп’ютерна освіта за 2,5 роки» курс — «Розробка ПЗ» і заплатив завдаток у розмірі 2840 грн. Курс, у свою чергу, поділявся на три напрями — java, .net, web. Я вибрав web-розробку.
Оскільки у мене немає юридичної освіти та взагалі знань про те, як мають бути складені такі документи, вже тоді мені підсунули неправильно надрукований договір. У ньому не було зазначено ні імені юридичної особи, від якої діє директор філіалу, ні номера довіреності, на основі якого мав би бути укладений цей договір між мною та директором філіалу.
Продовження
Нічого не підозрюючи, я розпочав навчання. Якщо зазирнути у вебархів, можна знайти програму навчання, яку пропонував ШАГ під час підписання договору. тиць imgur.com/C5pQbOt і тиць — imgur.com/5bTCaDU
Мені подобалося, насправді. Перший рік мав бути загальноосвітнім — C, C++, Основи ОС, адміністрування, основи web. А решту півтора року — вузькоспрямоване навчання в одному з трьох напрямків. Я вникав у кожне слово викладачів. Правда, викладач з програмування постійно запізнювався, доводилося навіть на вихідних збиратися, щоб наздогнати матеріал. Минуло 4 місяці. Я випадково зайшов на сайт ШАГу і побачив зовсім іншу програму навчання, яку зараз можна побачити на їхньому сайті за посиланням itstep.dp.ua/po/pko_programm.pdf
Не було більше жодного вибору. Тепер була програма, за якою навчали тільки .net розробників з включенням основ java та web. Саме включенням.
ШАГ змінив умови договору в односторонньому порядку, навіть не думаючи повідомити учнів! Звісно, навіщо? Вимагатимуть повернути гроші? Ну, це, як виявилося пізніше, ШАГ передбачив. Я, звісно, кинув навчання одразу ж. На потоці було чотири групи, залишилося дві. Не хотів більше платити шахраям. Потім промайнула думка перевестися на їхні річні курси розробки web-проєктів. Завуч мене запевняла, що для цього потрібно лише поїхати в їхній офіс і переукласти договір. «Жодних додаткових витрат. Лише переукладіть договір!»
Я поїхав до офісу. Але там з мене вимагали ЩЕ ОДИН завдаток. «Ну, до біса», — подумав я і вирішив шукати спосіб повернути свої гроші. Адже мене обвели навколо пальця. У договорі, якщо його ще можна так назвати, є пункт, що вказує, що виконавець має право вносити зміни до навчального плану, але в моєму випадку його кардинально змінили, і змінами це вже не назвеш. Як сталося, що за три місяці в світі стали поважати .net розробників більше, ніж java і web? ШАГ не просто змінив програму, а прибрав два курси. Навіщо тоді по місту було повно бігбордів і афіш на тротуарах з трьома величезними словами «.NET JAVA WEB»? Коли я почав займатися питанням повернення грошей, мене чекали чудові відкриття. Цікавим моментом стало наступне: три місяці поспіль я платив гроші одній юридичній особі і бачив на своїх квитанціях її печатку, а на четвертий місяць печатка РАПТОМ змінилася, і мої гроші полетіли на рахунки нової контори «Роги та копита». Касир навіть слова не сказала. Як з’ясувалося, договір на навчання я уклав із ТОВ «Комп’ютерна академія «ШАГ» (так, саме три лапки), код ЄДРПОУ 37608011. А останнього разу гроші у мене прийняло ТОВ «Комп’ютерна академія — ШАГ» (дві лапки і дефіс), код ЄДРПОУ 37608048. Старий ШАГ ліквідував свої філії, переїхав до ДОНЕЦЬКА (!) і був формально переданий в ніжні руки якогось Огли Мілорда Нюнюєвича (я підозрюю, що це характерне для ІТ сфери та освіти прізвище просто номінальне), і знаходиться зараз за адресою: м.Донецьк, пр.Миру, 8.
Інформація про юридичну особу, якій продали старий ШАГ з сайту irc.gov.ua — imgur.com/BXHFgKP
Статутний капітал ШАГу, скоріш за все, безповоротно втрачений для нашої податкової, судів і всіх, хто захоче пред’явити ШАГу претензії, становить аж 3000 грн. Особливо чесні підприємці часто, щоб не йти на довгу та затратну процедуру банкрутства, не повертати кредиторам борги, не сплачувати податки, висмоктують з компанії всі оборотні кошти, реєструють для себе нову юридичну оболонку, а старі установчі документи за невеликі гроші оформляють на різних людей без місця проживання в іншій географічній точці країни. При цьому, між новою та старою фірмою немає жодного юридичного зв’язку, хоча в тих самих офісах сидять ті ж самі співробітники і «продають» ті ж самі послуги.
Кінець
Гроші самому не повернути. Маємо явне шахрайство. У перспективі можу повернути лише один платіж, який полетів новому ШАГу (але це — дрібниця порівняно з тими сумами, які я та інші студенти до цього вносили до каси «академії»), а зі старого ШАГу, навіть якщо я поїду в зону АТО в ДНР і виграю там суд у Мілорда Нюнюевича, я вже нічого не отримаю, просто тому, що від фірми залишився тільки статут. Примітно також, що будь-який студент, який вступив на навчання на 2,5 роки, піддався цьому «чесному» способу віджиму грошей.
Загалом, не потрапляйте в таку ситуацію. І не шагніть ненароком у ШАГ.
Продовження
Отже, пані та панове, Як ви пам’ятаєте, після цієї статті та ваших коментарів директор ШАГу, Володимир Дурас, написав мені в особисті повідомлення на DOU і пообіцяв повернути гроші. Одразу після того, як ми домовилися про зустріч, Дмитро Корчевський, генеральний директор ШАГу, опублікував великий коментар, у якому не забув ще раз пропіарити ШАГ, зазначив, що договір складено грамотно і «повністю відображає наше бачення послуг». Також він натякнув, що мій пост на DOU пов’язаний з тим, що я хочу отримати від його компанії якусь вигоду (ще б пак, я хочу повернути гроші, які в мене забрали за навчання, якого мене позбавили), але, підсумував директор, «если человек не настроен на общение и предпочитает ‘вскрывать обманы и заговоры’, мы ничем помочь не можем». Це Дмитро написав після того, як ми домовилися зустрітися з директором філії, який до цього пообіцяв мені повернути гроші. Скрін — i.imgur.com/XUENcsD.png
Але виявилося, що мене запросили на зустріч, щоб сказати, що гроші мені не повернуть! Взяв я копію договору, паспорт і маму, як свідка, і поїхав в офіс ШАГу. В офісі якраз нещодавно зробили ремонт. Директор, сидячи у великому шкіряному кріслі за макбуком, запитав, у чому, власне, проблема. Я відповів, що все і так чудово розписано на DOU. Володимир запропонував повернути завдаток 2840 грн і на цьому розійтися. І, звісно, мені було сказано видалити пост про ШАГ на DOU або написати, що проблему вирішено. «А як щодо основної суми, сплаченої за навчання?» — запитав я. — «Ну, ви ж відвідували заняття, навчалися...» Так, я би й продовжував відвідувати заняття, якби мене навчали тому, за що взялися спочатку. Тож про повернення всієї суми, як виявилося, не йшлося. Такий розклад мене не влаштував, і я поїхав додому ні з чим. Але потім передумав і вирішив повернути хоча б меншу частину грошей, тому, приїхавши додому, одразу ж зателефонував до ШАГу і сказав, що приїду за грошима завтра. Наступного дня я поїхав сам. Зустріч проходила в «дружній» атмосфері. Директор змушував мене написати заяву про розірвання договору на навчання, до бланку якої я навіть не доторкнувся, бо це означало б, що я добровільно відмовляюся від усього, що написав на DOU. Далі потрібно було підписати папери про розірвання договору за згодою сторін, інакше без цих паперів вони відмовлялися видавати мені гроші. Цікавим моментом стало таке: на всіх бланках були вказані різні назви організацій. Нагадаю, що договір я уклав з ТОВ «Комп’ютерна академія „ШАГ“», а на бланках були ТОВ «Ка-ШАГ», ТОВ «Комп’ютерна Академія — ШАГ» (Новий ШАГ) і ТОВ «Комп’ютерна Академія ШАГ». Я змусив бухгалтерію перепечатати бланки і вказати на них реальну назву ТОВ, з яким я укладав договір.
Тут сталося диво — знайшлася стара печатка філії (очевидно, Милорд Нюнюєвич привіз із Донецька) і на підписаних щойно документах феніксом відродилася стара філія ТОВ «Комп’ютерна академія „ШАГ“» (з трьома лапками і без дефіса). А минулого місяця, коли я хотів отримати акт звірки платежів, мене запевняли, що печатку знищено і поставити її на документи ніяк неможливо. Цікаво, що за державним реєстром філії вже не існує. А ось «знищена» печатка в ШАГу є!
печатка — i.imgur.com/5N1LooK.jpg скрін із реєстру — i.imgur.com/yuMDnbR.jpg
Далі мене вразило утримання 150 грн із завдатку за піратські болванки з Windows 8 і Visual Studio, які в конверті давали після підписання договору, нібито як необхідний для навчання софт, який не проводили окремою позицією в квитанції і в договорі не було жодного слова про це. Звісно, софт був неліцензійний, тому був марний і жодного разу не використовувався. Тут я знову запротестував. Бланк змінили, гроші зі скрипом додали. Тільки після цього я підписав папери. Копію документа, що підтверджує видачу мені грошових коштів, навідріз відмовилися видавати. У підсумку мені повернули МЕНШУ частину грошей, але краще забрати у негідників стільки, ніж зовсім нічого. Якби не DOU і реакція читачів, мені би взагалі нічого не повернули. Усім дякую.
UPD від 15.12.2014 Одразу після публікації продовження історії почалися дзвінки від директора філії моїй мамі. Звідки у нього її номер, я не знаю. Він запевняв, що подасть на неї до суду за наклеп, хоча вона з ШАГом жодних справ не мала і була лише свідком першої зустрічі з директором. Мені ж він написав в особисті повідомлення на DOU і вимагав видалити пост, інакше подасть до суду за НАКЛЕП на 1 000 000 грн. ))) Мені дзвонять з різних номерів «братки» і вимагають видалити цю статтю, інакше погрожують, цитую, «набити морду» і «розбомбити» будинок. Термін — 2 дні. Примітно ще, що сьогодні близько першої ночі до нас у квартиру намагалися проникнути, але ми швидко відреагували і зловмисник (зловмисники?) утік. Ось деякі номери телефонів, з яких мені дзвонили: +380 63 506 4151 +380 96 390 1779 запис дзвінка звісно ж додаю:
UPD 16.12.2014 До речі, з початком дзвінків, хтось наполегливо шле мені листи на пошту, до якої прив’язаний DOU, з фішинговим змістом. тиць — i.imgur.com/K3ESXp9.png тиць — i.imgur.com/t3vagmE.png
А посилання з листів ведуть на візуально ідентичні форми входу в гугл-акаунт. Ну а далі ви зрозуміли.
UPD 18.12.2014 Інформація про всі погрози і причетних до цих погроз осіб (включаючи замовників) вже в правоохоронних органах. Якщо зі мною і/або близькими щось трапиться, винних встановити буде дуже легко. На склад кримінального злочину факти вже є. Я говорив з юристами і активістами ГО, у них теж є всі необхідні матеріали. Якщо «академіки» продовжуватимуть і не залишать у спокої мене, маму і сім’ю, дам згоду на матеріал для ТБ. Чим більше мене будуть діставати, тим більше буде розголосу і наслідків.
Живемо по-новому. Слава Україні!
UPD 24.04.2016
А ось і новини, хлопці.
ШАГ досі не вгамовується.
Останні півроку мені часто прилітають у ВК повідомлення зі змістом типу «привіт. ти навчався в ШАГу? як там навчання? хочу туди вступати». А коли я питаю, звідки вони взяли, що я там взагалі навчався, кажуть, що читали пост на DOU. Отут і є загвоздка. Я ж не афішував це. Відповідно всі ці люди відправляються в бан.
Сьогодні був ще один обурливий випадок. ШАГ, через випадкову (а може й ні?) людину на ім’я Олександр Мальцев (vk.com/id1772354), почав обробляти мою подругу, щоб дізнатися її номер і поговорити про те, який я поганий, взяв гроші й не видалив пост з DOU.
Звісно ж, перше, що я зробив, — це поліз до нього у список друзів. І зовсім не здивувався, коли побачив там директора дніпропетровської філії ШАГу — Володимира Дураса.
Загалом, Олександр теж пішов у бан.
Судячи з усього, з дядями, які мене залякували, я був у хороших стосунках.
Як же не по-джентльменськи я вчинив... ех.
А от найобувати й залякувати людей — це нормально.
Найкращі коментарі пропустити