Курси IT як допомога автоматизації держави
Недавно було озвучено, що останнім часом в Україні стало курси IT спеціалістів «як грибів після дощу».
Про якість цих курсів зараз говорити не буду.
Проте питання в іншому:
Кожен учень при закінченні курсів зазвичай пише свій дипломний проект, тривалістю 2+ тижні, в якому він повинен проявити свої уміння по всім пройденим раніше темам.
Так наприклад, коли я був на курсах java в нашій компанії, отримав задачу написати продукт подібний до Google Calendar.
І це добре.
Погано ж те, що насправді результат праці студентів ніким далі не використовується.
Я ж пропоную трохи інший підхід:
робити проекти які корисні державі
1. Куратор курсів при виборі задач студентам дивиться, який корисний проект можна реалізувати (наприклад з цієї теми dou.ua/forums/topic/11702)
2. Домовляється з відповідними державними структурами (визначає актуальність задачі і подальше впровадження )
3. Розбиває задачу між курсами аналітиків, програмістів, qa і задачі розбиваються на настільки дрібні підзадачі, що їх реально можуть виконати студенти курсу
4. Команди в процесі навчання реалізовують проект.
Якщо якась людина провалить свою задачу (забув/забив/запив), його задачу передають студенту наступного курсу або іншому студенту
5. Представники компанії (організатори курсів) передають результат роботи (пофікшений після студентів) відповідним державним струтурам, які уже мають впроваджувати проект в життя
Даний підхід спрацює виключно для малих проектів подібних до «Медичний календар», який описаний
В цьому випадку передбачаються такі позитиви для студентів
1. Відпрацьовується взаємодія Аналітики -> Dev’и -> QA
2. Всі знають, що вони роблять не сферичного коня в вакууму, а те, що насправді потрібно людям
3. Прекрасний пункт в резюме, тому що потенційний працедавець може в будь який момент переглянути продукт
4. Шанс, що студента візьмуть на роботу для допилювання проекта.
Хотілось би щодо даного питання дізнатись думку GlobalLogic, EPAM, Luxoft та інших компаній, які організовують у себе курси.
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів