Кваліфікація та стандарт рвіня знань програміста. Чи потрібно?
Так склалося, що довелося мені змінити місце постійного проживання (ні, не те, що ви відразу подумали, а якраз в зворотному напрямі — зі заходу на... центр, точніше з Рівне в Київ). У Львові я працював в одній не дуже великій та і не малій фірмі, мав 10 років стажу практичного програмування, займав позицію Senior Frontend Developer, володію знаннями (майже) повного LAMP стеку технологій, та багато чого, що до цього прикладається — від шаблонів проектування до способів захисту від ХLL атак, фреймворків від Angular JS або Knockout JS до ZendFramework та Yii, від AJAX до XHProf і роботи з сокетами і т.і.
Отже, приїхав я в столицю, виписав декілька об’яв, що називалися Frontend Developer, JavaSript Developer та пішов на співбесіди. Відразу хочу попередити, що роботу я знайшов, отже це я пишу не для того, щоб пожалітися на свою долю, а для того, щоб з’ясувати думку шановного товариства.
Отже, співбесіда № 1. Ну, хто, що, навіщо..... якийсь невеликий тестовий приклад..... нічого особливого. Але коли я якось до слова сказав, що окрім GET, HEAD и POST міжсерверних запитів існують ще й PUT, TRACE, CONNECT, LINK, та ще декілька інших, мій співбесідник був, здається, досить здивованим, бо..... він такого не знав. А був він Frontend Team Lead досить немаленької Team, в досить немаленькій конторі.
Співбесіда № 2. Проводить дівчинка-рекрутер. Ну, це зрозуміло. Але 4/5 слів в моєму резюме їй, здається, були зовсім незнайомими. Потім, вже з бесіди в технічним спецом, я зрозумів чому — їх резюме називалося JavaSript Developer, але насправді вони шукали —як я зрозумів з запитань, що він мені ставив — явного Junior, ну, можливо, не нульового, а десь на другому-третьому році. Вони так і сказали — досвід від 2 років.Мабуть для них це основний критерій переходу від Junior до Middle? Тому і питання були на рівні Junior.
Співбесіда №N. Вакансія називалася «Web Developer», перераховані — абсолютно стандартні скілзи. Шлю резюме, отримую запрошення, іду. Ситуація зворотня. Поговорили, побалакали, один одного зрозуміли, знайшли спільну мову, начебто все добре. Аж тут — бац. «Ви повністю відповідаєте нашим вимогам. Ваша посада буде Middle, а отже і зарплатня буде відповідна». Я не проти такої зарплатні, але навіщо на співбесіді довбатися до рівня знань Senior/Team Lead, коли тобі потрібен (чи може гроші є тільки на) Middle?
Взагалі то я дуже поблажливо відношусь до всяких «титулів» і до того, як мене будуть називати — мені все рівно. Але виникає питання. Чи існують якісь уставлені вимоги до спеціалістів того чи іншого рівня. Бож на цих співбесідах HR імітують бурхливу діяльність. Губиться час спеціалістів, і не маленький, причому з обох боків. А чому? А тому, що кожен разуміє під Junior чи Senior те, що він хоче, і це може ніяк не співпадати з тим, що під цими словами розуміє кандидат, або навіть розуміють інші роботодавці. I що TeamLead це не просто той, що пропрацював на цій фірмі N-років, а системний архітектор — не той, хто крім JavaScript вивчив ще і PHP.
Я розумію, що в кожної контори можуть бути свої особисті потреби, щось має більше значення, щось менше. Але чи не розумніше було установитися, що для рівня «А» спеціаліст має знати те, те і ось це, а для рівня «В» — його знання мають обов’язково включати ще и «ось це, та от такий досвід». А вже потім особливі потреби кожної фірми просто додавати до цих стандартів, на них і саме них зосередившись на співбесіді. Та й багато хто з кандидатів не гаяли б свої зусилля, ходячи по завчасно програшних співбесідах. Всі б економили час, нерви, в кінцевому вигляді — гроші. Кожен сам би міг об’єктивно визначити свій рівень. В разі бажання — підтягнути ті чи інші питання, а не так як зараз — дивитися на «зарплатомір» з бажанням отримати зарплатню гуру на підставі «n-років досвіду», але маючи реальні знання юніора? А може супротив вижванню таких «стандартів», або краще сказати — «загальнопройнятих норм рівня знань» — є лише острахом за те, що вони можуть «вивести когось на чисту воду»?
Отже питання — стандарт рвіня знань, умінь та навичок для кожної градації розробника. Наприклад для такої спеціалізації, як «Web-розробка». Чи можливо? Чи доцільно? Чи вплине це і на якість проектів, і на якість умов праці, і на зарплатню, і на перспективи професійного зростання розробника?
Що думає шановне товариство?
18 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів