Как стать Technical Writer?

Всем привет.

Как стать Technical Writer? Какие книги читать, что нужно учить?

Спасибо.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

I would personally recommend the following resource, where I have launched a career as a technical writer — Freelancercareers

Basically, I would recommend the next few steps to reproduce:
1. Read more technical documentation (related to your speciality)
2. Build relevant skills
3. Regularly monitor technical resources, like Mashable, Techcrunch, etc.

Я закончила гуманитарный универ, была в США несколько раз...то есть язык более менее хорошо знаю...за исключением , наверное, технических терминов, но это все не сложно выучить по ходу дела..Тоже хочу работать техрайтером. Опыта в это сфере нет. Но ОЧЕНЬ хочу работать в сфере IT! Как устроиться ?

Марино, «по ходу дєла» вчити одну із суттєвих складових роботи Вам навряд чи дадуть; перечитайте мій пост внизу і починайте вже. Конкуренція до речі для хорошого техрайтера не дуже велика — спеціалізація достатньо нова.
Щодо «хочу» — раджу дивитись вакансії СофтСерва і Елекса.

Можно так, например:
1) Делаете то, чего раньше не делали. Например, создаёте простой сайт на какой-нибудь популярной CMS.
2) У Вас лично возникли какие-то проблемы при установке CMS? При создании сайта? Эти проблемы не описаны в документации и Вам пришлось гуглить, спрашивать и разбираться? Если да, то вот она — задача!
3) Опишите то, в чём сами только что разобрались. Если нет опыта и не знаете, как писать — посмотрите для вдохновения ту документацию, которая Вам нравится. Опубликуйте результат в блоге.
4) Идите на форум и смотрите, есть ли у других людей вопросы по теме, с которой Вы только что разобрались. Если есть, отвечайте им ссылкой на Ваш пост.
Если Вам отвечают — «класс! теперь всё понятно!», значит, Вы уже — практически технический писатель :)

Троха поправлю; з практики організації відповідного підрозділу.
— не просто хороше, а досконале знання мови.
— вміння і терпіння спілкуватись, не тільки з клієнтом, а з братом-программером чи тех-лідом, який як правило не дуже охоче надає потрібну інформацію, бо «єжу ж ясно, а ти мені тільки заважаєш».
— щодо кінцевого споживача,треба розуміти шо він може бути дуже різний: «чайник», продажник, військовий, висококваліфікований хардварщик, а якщо Ви пишете наприклад опис інтерфейсів — знов-таки брат-програмер, і для кожного треба писати на його семантичному рівні. Відповідно, вуха і мазгі треба тримати відкритими до широких потоків нової інфи.
— викинути з голови уявлення, шо тех-райтер — це то саме шо вчитель іноземної мови, перекладач чи контент-райтер; це не так. Спільним є вільне володіння іноземною мовою, крапка. Вам треба вміти стисло, зрозуміло і максимально точно донести для різних категорій споживачів інформацію, отриману в свою чергу Вами від експерта.
— досконале знання як мінімум MS Word і Excel, базове знання HTML і CSS. З спеціальних тулзєй — Adobe RoboHelp, MadCap Flare і вся серія продуктів MadCap Software.
— UI/UX навички — хелпи і тьюторіали все частіше переносяцця на відео.
— ІМХО при правильній організації роботи на проекті техрайтер може суттєво допомогти (і отримати допомогу, див. п. 2) тестерам і бізнес-аналітикам; тобто непогано працювати в контакті з такими спеціалістами.
— прочитати Євангєліє: Microsoft Manual of Style (4th Edition), можна The Chicago Manual of Style.

Откройте акаунт на wordpress.com и сделайте там свой блог. Попробуйте в течение месяца опубликовать 5 блогов на любые технические темы по софту, который вы знаете. Дайте прочесть друзьям и знакомым и попросите фидбэк. Потом напишите еще пять, и опять спросите или стало лучше. Если да, то добавьте в резюме ссылку на этот блог и начинайте искать работу technical writer. Если нет, напишите еще пять и.т.д.

Якщо пошвидше, тоді сконтактувати кілька більших IT фірм і спитати що вони конкретно вимагають. Від цього працювати і допиляти ті вміння, яких бракує.

Якщо взагальному, то, на скільки я розумію, основне завдання техрайтера — створювати документацію програмних продуктів. Звідси:

* хороше знання мови, на якій писати документацію
* достатній технічний рівень і на ти з компютерами, щоб розуміти що і як запитувати програмістів, щоб отримувати необхідну інформацію
* вміння спілкуватись з клієнтом — кінцевим споживачем документації
* існують інструменти оформлення документації (як онлайн так і оффлайн: мануали, інструкції, довідники) — думаю важливо знати кілька найпопулярніших таких інструментів. Що на ринку популярно, нажаль, не знаю.

Підписатись на коментарі