Фрілансери, порадьте машинку для роботи?

Друзі, потрібна порада!
Шукаю собі змінити комп’ютер — але дуже невпевнена, на яких технічних характеристиках зупинитися, щоб точно працювало, що мені треба, але не платити зайвого.
Хто має досвід, порадьте, будь ласка!

Потрібно: ноутбук/нетбук невеликий (10-12’ екран), і не дуже важкий, щоб батарейка тривала довго (хотілося б до 8 годин норм.роботи).
І щоб працювали досить швидко наступні сервіси: гугл-драйв та різноманітні гугл-доки, Google Hangouts (зараз драйв гальмує нещадно, а Hangouts взагалі висне :( ), інші тулзи для онлайн-конференцій з відео та аудіо, Jira, Hubspot, Invision, ... Іноді все разом) Під Ubuntu.
І щоб аудіо-відео саме працювало добре (звичайно, гарнітуру треба буде підібрати).
Кодити або робити просунутий дизайн не треба.
Понтів не треба :) Дуже хочеться укластися в мінімальний бюджет, який є можливим для цього — але не знаю, де провести цю лінію...

Досвідчені люди — допоможіть?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую всім дуже! Стало все значно ясніше, можна вже складати перелік необхідних фіч у технічному сенсі і обирати.
Діскусію маководів vs не-маководів ще не встигла прочитати, досить довга)

Дешево і сердито — це тільки Acer.
Подешевше
hotline.ua/...xpointmrneupoint005-blue
Подорожче
hotline.ua/...821-nxpointmrteupoint012

На перший час другого варіанту вистачить, в першому варіанті відразу докупити планку пам’яті.
В обов випадках замінити можна замінити HDD на SSD і збільшити опреративку. Це буде дешевше, ніж купувати ноут з більшим об’ємом «з коробки».

Свого часу користувався одним з перших ноутів серії Acer B113-E, в якому відразу замінив HDD на SSD і збільшив оперативку з 2 до 6Гб. Був більш, ніж задоволений.

Людина просить бюджетне рішення підказати, а ви всі хором: "Купуй мак! Купуй Мак!
І як після цього вас сектантами не називати?
P.S. Для профі без різниці на якій ОС працювати.

Ну могу сказать что никогда не был Макофобом (долгое время сидел на ThinkPad T61), Айфоны не люблю и не пользуюсь — да и не агитирую никого за Мак — у всех своя голова на плечах есть и расписан бюджет.

Мог и не писать ничего — данный пример был исключительно в плане возможностей даже на устаревшей машинке, которую сейчас Я думаю можно найти довольно бюджетно — кому нужно может посерчить в сети.

пы.сы. ну настоящие профи могут и на рельсе работать, Я уверен ;)

Сижу на Mac Boor Air 13, 2011 года c 4Gb памяти и жестким который оставляет 120Gb свободного места в итоге. По факту остается 20Gb свободного места.

Запускаю массу всего, поскольку сижу на нескольких проектах где требуется то одно то другое. С чем работаю:
— Ruby on Rails поднятие проекта локально из Перфорса
— запуск логов
— написание и запуск тестов под него же на Cucumber+Capybara+Gherkin+Ruby
— несколько Drupal проектов поднятые локально, один из которых на docker and vargant, с использованием drush and dsh, оба юзают локальный апач сервер и mysql, а также под него пишутся тесты на Behat-е ну и соответственно для одного из проектов поднимается virtualbox который отъедает тоже приличную часть памяти
— регулярно билжу/компилирую другие проекты по надобности + запускаю тесты локально
— работа с ssh, aws, git, IDEA, Atom, brew, gem, bundle, прочее
— регулярно открыто три браузера: Сафари, Хром и Фф с кучей вкладок в каждом
— работа с документами — в основном ГуглДоки поскольку офис под Мак не стоит
— проги для нагрузочного тестирования и запуск нагрузочных тестов с этой же машины
— проги для security testing
— многое другое как то одновременно запущенные Skype, Slack, Viber, HipChat, etc.

Что сказать — частенько по памяти Ноут сидит в красной зоне, что то приходится выключать/закрывать что не нужно в данный момент, ГуглДоки стал открывать в Хроме ибо Сафари ест много памяти и частенько уходит в себя на этом — приходится килять его, казалось бы 4-х ну просто анриал работать НО довольно таки справляется и зачастую даже шустро — не тупит как на Винде раньше.

Хотя если памяти есть возможность добавить — лучше на этом не экономить как раз !

Сижу на Маке уже года полтора — никогда бы не подумал (стереотип наверное был ))) как и все сидел на Винде долгое время) что настолько удобная машинка для работы может быть !

Рекомендую все же присмотреться к Маку — купишь и не пожалеешь.

пы.сы. если есть возможность взять получше и помощнее — лучше брать ;)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Зачем работать на медленной машине, если можно работать на быстрой?

У 15″ прошки процессор раза в два мощнне, чем у Air. У macbook 2015 года, еще небось раза в полтора-два мощнее, чем у macbook 2011 года.

В чем смысл?

Вопрос конечно хороший и правильный.

пы.сы. отвечу просто — какой комп достался на том и работаю — будет возможность сменить — конечно же сменю, помоему это очевидно.

"

Часть контор таки снабжает работников маками, но в основном это или небольшие конторы,
" — IBM уже около года предлает всем(!) своим работникам выбор-мак или прочее железо.Mule Soft — года два или три назад перешел на маки. Единственно чем боднул меня последний раз мак- отсутсвием InfoSphere Streams IDE под мак.

macbook air 11, на і5 моделі починаючи з 2012 року

Купил две недели тому Macbook Pro 13 2012 года (без ретины который) с 4 Гб ОЗУ. Ни разу еще не завис или подтормаживал, все нужные инструменты установились легко и просто без танцев с бубнами. Подробные плюсы/минусы давно описаны ниже, и с ними полностью согласен. Единственный минус для меня — это шорткаты и раскладка, но к ним привыкаешь, в остальном он шикарный.

PS Возможно в скором времени я поменяю свое мнение, но первое впечатление от него очень и очень хорошее. И пользуясь случаем задам вопрос маководам: почему алюминиевая поверхность так быстро пачкается ?

а раскажи плиз по подробнее что за инструменты, а то у меня тока пхп шторм и больше нефига хорошего на маке нет.

Встряну я. Каждый день в работе я использую
IDEA (IDE), Paw (Rest client), Dash (Documentation), SourceTree (version control), Parallels (Virtualization), Vagrant (Virtualization management), Docker (Containerization), Docker compose (Orchestration), ansible (configuration management), OmniGraffle (UML), OmniPlan (Project management).
Кроме того, есть VagrantManager и Kitematic (Docker container manager).

Про стандартные плюшки вроде pip, git, brew, ssh, я даже вспоминать не буду.

Локальный сервер?

Нет, все виртуализировано (либо полноценная виртуалка в Vagrant, либо связка контейнеров в Docker).

Inteliji Idea, Android Studio, MySQL, Tomcat, до продвинутых как в комментарии ниже еще не дорос, но уверен проблем с ними нету

почему алюминиевая поверхность так быстро пачкается ?
Тайна сие великая есть!
Однако она крайне просто и быстро чистится, так что никто не заморачивается по факту.

MacBook Air и не волнует :) Мой трехлетний 13дюймовый 4гб 256SSD питомец до сих пор держит 5 часов средней нагрузки. Все ПО работает более менее стабильно и не кипятит в летнюю погоду :) Хотя дома предпочитаю Mac Mini со стационарной клавой и 23 дюймовым монитором. На Mac Mini паралельно стоит винда и все работает тоже отлично!!!

Мінімальний бюджет буде, якщо ви купите хромбук (наприклад Chromebook 2 від Toshiba, модель с 1080p ips екраном), встановите на нього убунту (навіть якщо буде інша модель, навіть на не х86, а ARM процесорі, то є дистрибутив убунту для таких процесорів).
Можна встановити через Crouton, щоб була і хром ос, і убунта або тільки убунту.
Можна вкластися у 300-350 баксів і вам скоріше за все сподобається. Тільки будьте впевнені що Вам 16 або 32 Гб вистачить на все про все.

А яке залізо зараз у Вас? Планшетні процесори зараз мають нормально з працювати.
Можете подивитись тут — довге відео, де можна побачити ревью і перформанс на вижких сайтах.
Якщо N процесора недостатньо, то є Pixel з Core i5 але це не буде мінімальний бюджет)

смотрел себе взять хромбук второй серии от асера — который держит уже скайп. У меня до этого был хромбук первой серии от самсунга — все прикольно было но скайп не работал. Так вот, первая серия живет часов 6, вторая серия часа 3. Может это только у асера так, но 3и часа это очень мало.

порадив би леново. так як сам користуюсь ним вже три роки, брав самий бюджетний ноут з dvd-RW приводом 1.5Ггц 2 ядра, 2гб. оперативи, 500гб hdd, процює без проблем:)! ноут lenovo B570e , стоїть віндовс 8.1 та linux mint 17.2 працює все без глюків:)! з фото редакторів фотошоп cs5 з відеоректорів соні вегас 13 також все працює без глюків! на той час я заплатив за цю модель близько 2700грн. зараз буде звичайно дорожче! взагалі рекомендую подивитись інші моделі цієї компанії так як на той час я брав самий бюджетний бюджетник:) якщо б знав які зараз будуть ціни взяв би щось подорожче! так що рекомендую брати леново!

B570 корпус разлетелся на молекулы. Не ронял, просто от времени и открывания/закрывания.

у меня до сех пор пашит)! чувак я взял самий дешевий из леново! но рекомендовал чуваку ету фирму, но не даную модель как видиш)!

По вашему штука баксов — минимальный бюджет?)) Уже вот скорее www.amazon.de/...585296347&pf_rd_i=desktop

Дуже дякую всім! Трохи стало ясніше)
Мені поки більш за все подобається варіант Lenovo)
Щодо макбуків — не впевнена поки що хочу Apple (і дорого, так:)) але можливо треба подумати.. Чи правда вони настільки краще за всіх?

не впевнена поки що хочу Apple (і дорого, так:))
І це людина з ІТ ресурсу..... Apple давно вже не флагманы, а от ім`я своє використовують на повну.
додам до сказаного, SSD потрібен для ноутбуку обов`язково, бо це дуже зекономить акумулятор ноутбуку, та зменшить потребу в оперативній пам`яті, бо 8гб зараз поступово йде до більших цифр.

Mac’и більш ліквідні та повільніше падають в ціні.
По софту до них треба звикнути, але більшість того що під них є — точно працює. В результаті отримуєш комп’ютер з *nix, нормальним інтерфейсом та який фактично є промисловим стандартом.
Іншими словами, якщо хочеш щоб все працювало, не було проблем з пошуком софту та віртуалками щоб запустити повноцінний офіс, фотошоп чи ще щонебуть, але не хочеш працювати під Win, то Mac для тебе.

та який фактично є промисловим стандартом.
не треба власного маководного працедавця екстраполювати на весь світ, 6% долі маків це таки 6%, а не 90%

я Self-Employed.
я не маю на увазі долю ринку і дуже довго був противником яблук, і до сих пір лишаюсь противником щодо більшості їх продуктів.
проте коли попрацював за OS X більше ніж пів року — роблю тільки по собі висновок що мені мак зручніший бо більшість «стандартних» офісних пакетів та продуктів adobe на ньому працюють без танців з бубном, на відміну від linux.
З іншого боку, деякі речі які без танців з бубном працюють під ubuntu / mint, в mac потребують «часу та натхнення». Можу навіть написати, що саме:

1. Нема стандартизованого менеджеру пакетів типу aptitude і це іноді дуже напрягає. HomeBrew / MacPorts — сурогатна заміна.
  2. Docker для нормальної роботи вимагає значних танців з бубном
  3. Незручна система для управління сервісами. Нема service ... start/stop/restart. Все іде або через сторонні утиліти, або plist (мені його синтаксис здався довгим та незручним. виправте якщо не так)
  4. Розкладка клавіатури до сих пір напрягає. Розкладка фірмових яблучних клавіатур дуже дратує клавішою enter. Шорткати, до яких звик в linux/win тут не працюють. Їх можна налаштувати, але через особливе ставлення яблучників до клавіши CMD значну частину із них нема сенсу налаштовувати інакше.
  5. Case-insensitive файлова система за промовчанням. Можна змінити, але все ж.
  6. Частина заліза яке було куплено для Win — адекватно не працює.
  7. В моєму Mac mini неможливо підключити більше 2х моніторів.
Для мене це компенсується:
  1. MS Office — все-таки стандарт. Документи з LibreOffice неможливо або невиправдано складно підігнати так щоб вони виглядали однаково всюди. Якщо хоч трохи займаєшся документами, а не тільки кодиш — то під ubuntu будеш ставити віртуалки тільки для офісу.
  2. PS / AI ...
  3. Ну і в якийсь момент я підсів на SourceTree, який в якомусь вигляді є під Win / Mac і взагалі не існує під linux
  4. Розробники софта під linux мають підтримувати принаймні популярні дистрибутиви. А Mac OS X один, так що з високою долею ймовірності софт більш якісний і простіший у встановленні / налаштуванні (це не завжди так, але для більшості з того з чим доводилось працювати — це правда)
Із нейтрального:
  1. Стандартний девелоперський комплект працює майже однаково у всіх ОС
  2. Насправді, можна принадитися працювати в будь-якій системі, підібравши альтернативи компонентам, які неможливо портувати. Я до сих пір користуюсь ноутом, на якому стоїть mint 17
P.s. щось забагато тексту вийшло :)
є промисловим стандартом.
я не маю на увазі долю ринку
«A technical standard is an established norm or requirement in regard to technical systems.» © wiki
АКА «найгірший прийнятний». в такого _або кращого_ доля ринку має бути близька до 100% — по означенню.
наразі віндовс таким і є
P.s. щось забагато тексту вийшло :)
+

Додай критерій non-win (це і малось на увазі), і отримаєш яблуко як промисловий стандарт. Або не додавай такого критерію і отримуєш не промисловий, але все-таки стандарт. Звернув увагу, що ви займаєтесь .net. Тепер зрозумілий привід для холівару.

відколи це в промисловості «но-він» це критерій? зазвичай навпаки :)))

Часть контор таки снабжает работников маками, но в основном это или небольшие конторы, или хипстерские, или маки получает только небольшая часть работников статусом повыше, активно катающаяся по клиентам и конференциям.
В крупных компаниях обычно раздают HP/Dell с виндой, анально огороженной политиками безопасности и вагоном security crapware.

і до сих пір лишаюсь противником щодо більшості їх продуктів.
Как можно быть противником каких-то продуктов)? Они что приводят к раку или убивают детей)? Не нравится — не покупайте, но быть противником, это как-то странно)
2. Docker для нормальної роботи вимагає значних танців з бубном
в чем большая сложность? Поставил давече последний boot2docker — вроде особых проблем не замечено. Ну eval $(boot2docker shellinit) делать надо, но не смертельно вроде.

Проброс папок (расшаривание файловой системы) у вас в boot2docker из коробки завелось?

Я решил проблему через parallels/boot2docker и настройкой DOCKER_HOST на данную виртуалку. Parallels shared или nfs работают чудесно.

не пользуюсь, но по докам все сработало на ура: docs.docker.com/...a-volume-on-the-container

На сколько я знаю, почти у всех с этим проблемы. Папка из родительской машины неправильно шарится с виртуалкой. Приходится решать проблемы как Владислав, ответивший выше или через fusion.

раньше известно что были проблемы. сейчас есть?

У меня все настроено через fusion.
буде «час та натхнення» — проверю, как сейчас.

не впевнена поки що хочу Apple
 — а ви пробували його?)) В мене колега також протестував проти макбука, але якось його машина з i5 процесором, 16 гб оперативи, та ssd виявилась на тому ж рівні що й мій корч(mac book 2009, Core 2 duo, 5 гб оперативної та ssd). При тому що мій навіть батарейку довше тримає. 2009 рік VS 2015 рік машини. Тож і колега почав погляди міняти. PS: порівняння роботи з середовищем і тулзами для Android девелопменту.
То ж якшо постаратись то можна за 10к знайти прошку 13 дюймову в гарному стані 10-11 року, вона вам ліпше послужить, мені так здається. А то можна і взагалі такий як в мене 2009(такий зараз можна за 6-7к знайти). Він біленький, люди на нього увагу звертають і цікавляться, чи це часом не якийсь затюнінгований Pro останніх моделей))

тоже тестировал машину 2014 года делл хпс 11 дюймов с i7 4600U, 8 гигов, 256ссд против ноута на коре 2 дуо. Оказалось всего процентов на 10 делл быстрее по процессору и памяти. Я был очень расстроен.

цікаво в якому то тесті таке можна зробити, це ще постаратись потрібно — хіба тест розрахований на 1 ядро і

i7 4600U
був на мінімальній частоті, непіднімаючи. Або ж тестування впиралось в щось інше, а проц побоку.

сравнивали кажись с коре 2 дуо 9600 который в делл латитюд стоял. тесты из аида 64.

aida 1998 року? бо як пояснити... www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=1012&cmp[]=2033 ... там 100% розриву ... не враховуючи нових інструкцій.

аида 64 имеет 5 или 6 тестов для процессоров, там в каждом тесте показывается на каком уровне находится процессор в сравнеении с новыми и старыми. Я смотрел там один из тестов и коре 2 дуо был рядом с этим ай7, в то в время как i7 3632qm был в два раза быстрее. А ноутубуки с 3632qm по цене были процентов на 30 меньше чем ноутбуки с i7 4600U.

Ваш опис крім

Під Ubuntu
 і, можливо,
укластися в мінімальний бюджет
повністю відповідає Macbook Air 11″ або www.apple.com/macbook (не знаю, чи можна вже купити і яка ціна). Кожному своє, знаю людей, котрі не люблять макі, однак для мене придбання цього девайсу стало найкращою інвестицією в роботу (веб-розробка). В першу чергу мак — це чудове залізо, яке переносить досвід користування ноутом на інший рівень. Це і вага, і екран, і тачпад, і батарея і загальна сбалансованість системи. В другу — приємний консистетний і стабільний UI. Після років з лінуксом дечого низькорівневого не вистачає, але для роботи все це компенсується вагрантом або докером.
Так що подумайте щодо маків ;)

потому что хейтерам пофиг с чем сравнивать, лишь бы рассказать, что эппл уг)

К слову Я долгое время сидел на ThinkPad/Lenovo T61 15-ь дюймов (порядка 6-7 лет где то) — довольно неплохая была машинка, со старой Виндой ХР.

Опять же — не в рекламу Макам или каким бы то ни было другим фирмам — скажу просто — разница есть!

Я б купил вот такое если не срочно www.ebay.com/itm/271930266710 — 8gb памяти хватит для задач, ssd добавит отзывчивости, времени работы и убавит веса и шума.
Если бюджет позволяет то можно и лучше что-то.

PS Про 8 часов работы. Обычно без настроек если пишут держит 8 на windows (а это по сути ни чего не запущено с средней яркостью экрана), учитывая что linux не так оптимизирован и работать надо будет с интернетом и программ будет запущено побольше, то надо делать время работы на 2. Хотите 8 часов на ubuntu, покупайте ноут который держит 16 часов по заявкам производителей.

а почему «если не срочно»? Доставка может быть долгой?

да, всякие посредники везут около месяца

PS дисплей там конечно не очень

Macbook Pro 13″ MGX82 — ваше все, якщо дозволить бюджет.
Вже рік насолоджуюся — поїздки, робота і тд. — екран супер для очей, швидкість роботи на висоті, батерея до 7-8 годин тримає.
Топ коментар в топіку: dou.ua/forums/topic/12242

тулзи для онлайн-конференцій
и
Під Ubuntu
слабо пересекаются. Zoom.us и Webex под Linux не работают.

Я бы советовал MacBook (12″ Retina) или MacBook Air (11 или 13).

8 гиг — абсолютный минимум, но очень желательно 16.
SSD обязательно, ноутбучные винты крайне неторопливы.
Еще по экрану — кому как, но для себя я бы брал только с IPS-матрицей, ноутбучные TN тоже плохи.
Чтоб аудио раьотал хорошо (что значит «хорошо», кстати?), можно посмотреть в сторону usb-гарнитур.
И да, поддержу про то, что ноутбук для работы вообще плох, как устройство, а 10-12″ еще хуже, чем 15″. У меня макбук с ретиной 15″ и то дико не хватает ни клавиатуры нормальной, ни мыши (мышь вожу с собой), ни диагонали экрана.

но если Вы работаете стационарно, что мешает поставить на стол большой монитор и эргономическу клаву? нотик в данном случае — удобная в т.ч. своей автономностью замена большой коробки под столом, на которую зимой удобно и приятно положить ноги :)

Переведу на цивільну мову: залізяка з оперативою 8Gb або більше, великою батареєю але манюня, ще й дешево. Такого не існує. Пояснюю чому: що більша батарея, то більше вона важить. Чим швидший процесор (менше тормозить), тим більше він жере. А ще має охолоджуватися добре, інакше він знижуватиме швидкість (тупитеме жорстоко). Ну і на 12″ ти просто посадиш зір.

Тому оптимально — візьми собі звичайний ноут на 14-15″ — там буде і батарея, і енергозбереження (якщо треба вмикатимеш та налаштуєш), і швидкість (особливо коли від розетки), і пам′ять двоканальна (тобто вдвічи швидша від нетбуків). Тобто, розмір не їсть електроенергію, зате знижує ціну та підвищує якість.

Щодо батареї — просто купляєш ще одну і проблема вирішена. За декілька хвилин перед тим як вона сідає, маєш попередження, робиш ноуту сон — і пробуджуєш вже з новою батареєю.

Звичайно, є ультрапортативні нетбуки с досить високою працездатністю. Але це явно не бюджетні, а як раз таки hi-end з усіма націнками на рекламу і просування. При цьому надійність досить невисока, батарея зношується ну дуже швидко, гріються як хто зна що, а обслуговування і ремонт майже не дають результатів. Додай що вони дуже крихкі — тобто виглядають як надійні, але досить із ним задрімати — і прокинеся вже із тріснутим дисплеєм. Я вже не кажу за те що можуть придавити в сумці. Як понти вони годяться, а щоб працювати — потрібна значно надійніша техніка.

І ще важливий момент — розмір клавіатури. Я так розумію, що робота в тебе досить така соціальна, тобто швидкість набору важлива. Готова, що на нетбуці 12″ вона впаде втричі? Тобто, що зробити ту саму роботу, ти витратиш замість 8 годин — всі 24.

Іншими словами, того що ти бажаєш на даний момент не існує. То ж краще зроби апгрейд того що в тебе є — збільши оперативну пам′ять, можливо заміни процесор, можливо додай SSD. І знайди до нього ще одну батарею. Коли раптом щось зміниться в плані енергозбереження та вартості — тоді й шукатимеш достойну заміну. І все одно це буде не менше 14-15″, бо з меншим працювати неможливо.

Олексію, дуже дякую за такий швидкий відгук!
Так, досить соціальна — тому дуже важливо щоб всі ці відеоконференції бігали швидко..
З швидкістю набору проблем нема: я зараз на eee PC 1015 , з швидкістю набору там для мене все гаразд)
Я так зараз розумію, що йому для цих моїх інструментів не вистачає і пам’яті (2гб), і потужності процесорів.
Дивилася на інші Asus-ноутбуки-нетбуки (взагалі з цією машинкою у мене позитивний досвід), але не знаю, де мені провести цю межу, щоб сказати «Все, ось цього мені вистачить». Щодо оперативки, з твого коментаря вона виходить 8ГБ ? 4 буде мало?
Про батарею дуже добра порада! Дякую! :)

Звичайно, EEE PC 1015 — це іграшка, для роботи не годиться взагалі.
4Gb буде мало. Навіть 8 буде небагато, але то вже якось можна разрулити.
Швидкість набору «проблем нема» — це не характеристика. Хоча б 200 знаків на хвилину є? Нема. А це досить посередній рівень.

Тому не порівнюй з тим, що вже маєш. Береш ноут — береш його щонайменше років на 4-5. Втрачати зір та час через кілограм зайвої ваги — якось незрозуміло, тим більше що ні зір, ні час — не повернеш! А швидкість — це те, чого забагато не буває. Допоки не спробуєш, вона ніби і не потрібна. Але коли вже є — відмовитися неможливо.

Основна проблема — саме оперативна пам′ять.

Якби я зараз брав ноут, то брав би на замовлення. Або знаходив вдало підібрану модель, що досить важко — всі женуться за ціною і намагаються на чомусь зекономити. Можно піти і іншим шляхом — брати дешеву модель, але часто її оновлювати. Найчастіше дешеві моделі є найнадійнішими, тому що більша серія дозволяє виробнику «вилікувати» дитячі хвороби до того як модель знята з виробництва. А дорогі — навпаки, орієнтовані щоб клієнт купляв нове, тому залізні проблеми в них звичайна річ. Проте базові вимоги залишаються — SSD, жорсткий диск, 8Gb оперативи, батарея 50Вт-годин або більше. Також має значення ціна батареї — деякі виробники завищують ціну в 2 рази і вище.

б/в Dell XPS 13 на Ivy Bridge або Lenovo X230 — майже завжи є на ОЛХ у відмінному стані (щоправда, клавіатури неукраїнїзовані). За притомної ціни можна брати, ящєтаю.

Підписатись на коментарі