Питання прийняття SWIFT платежів (ФОП, ЗЕД)
Зіткнувся з однією проблемою. Можливо хтось уже з подібним стикався.
Працюю як ФОП по контракту ЗЕД з польським замовником:
Інвойс -> рахунок-фактура -> swift переказ на підприємницький рахунок.
Все було б добре, проте, сума яку я отримую є на $30 меншою аніж сума вказана в інвойсі. Згідно з контрактом я є платником всіх комісій, проте ніде в swift-повідомленні не вказано про комісію. В полі 71A (www.globalmediapro.com/...SHAOURPaymentInstructions) прописано OUR, хоча польський банк запевняє, що вони оформляють переказ як SHA. Тобто, якщо в інвойсі пише $100, то приходить $70, і фінконтроль мене запитує — де решта?, адже в інвойсі написано $100, а в документах по платежу ніде не вказано комісій.
Додаткові відомості: банк відправник — Citibank Handlowy, банк отримувач — Райффайзен Банк Аваль.
Питання: чи я можу в інвойсі зазначити якись спеціальний пункт який би гарантував те що сума в транзакції буде рівною сумі в інвойсі?
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМожет быть лучше чтобы отправитель делал перевод с типом BEN но включал в сумму доп деньги для оплаты комиссии? Тогда все будет видно.
Это Аваль. Пробовали в Аваль и Приват. Тот же отправитель, та же валюта. SWIFT в Аваль — приходит с вычетом, SWIFT в Приват — приходит до копейки.
У меня аналогичная ситуация, но мой заказчик, просит выставлять для бухгалтерии инвойс отдельно + 8EUR. т.е. выставляеш инвойс 100Евро, а отдельно для бухгалтерии шлеш 108
И коммисия удерживаться в размере 8 Евро. (независимо от суммы, кстати) если за счет отправителя.
Возможно стоит сменить схему взымания комисии за перевод?
Так, якоюсь мірою це вихід, але як було вже сказано нижче
Запитайте в себе в відділенні, в мене, наприклад, є додаткове речення в контракті:
«Комиссия иностранного банка-посредника за прохождение средств производиться за счёт Разработчика.». З цим питань вже не повинно бути ні в кого.
Взагалі, в мене теж подібний пункт є «Комісія банків-кореспондентів вираховується з рахунку одержувача.»
Проте, проблема саме в тому, що згідно з банківськими документами про платіж (swift-повідомлення), комісія ніде не зазначена, і банк дивиться на ці документи, і робить висновок: пересилали менше коштів, аніж в інвойсі.
Дивно, в мене більше нічого не вимагали, хоча така сама ситуація. Спробуйте тоді підійти у відділення і поспілкуватися, вони повинні допомогти вам, у самого зараз рахунок в Авалі.
В моєму банку мені казали, що за законодавством (або письмам НБУ) дозволяється отримувати на рахунок сумму меньшу ніж зазначена у контракті/інвойсі/акті вик. робіт, але різниця не може бути більшею ніж 50 Euro
Це дуже цікава позиція, чи не могли б ви вказати хоч-яке джерело, де можна ознайомитися з цим (статтю закону, або лист)? Буду дуже вдячний.
Так як мій банк цього не вимагає, то я й не шукав.
Але мене й досі не забанено у гуглі )) тому zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0338-99
Підсумую:
Постанова «Про затвердження Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями» правління національного банку України (zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0338-99, пункт 1.8.е, в якому сказано наступне:
Про всяк випадок додаю Підпункт «е» пункту 1.8 розділу 1 в редакції Постанови Національного банку № 255 від 22.08.2008 (zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z1198-08)
Маєте повну свіфтовку ? Там можна глянути весь шлях суми.
Так, маю, проте шлях дуже простий: польський сіті — нью-йорський сіті — райффайзен.
Ні яких додаткових відміток про комісію ніде нема.
Можете викласти анонімізовану ?
Так, ось: pastebin.com/eGcGFyi7
не зовсім зрозуміло, бо не видно всіх сум, але для комісій там дійсно вказано OUR, а не SHA.
в якості вирішення проблеми пропоную просто надавати в банк інвойс з сумою, яка прийшла.
Оу, я просто закрив суми XXXX, проте, можна припустити що в графі сума там скрізь пише $70. В той час як у мене в інвойсі — $100.
Підлаштовувати хід розв’язку задачі під уже готову відповідь — трошки не комільфо.
Більше того, по логіці речей (і саме так і просять робити в фінконтролі) — спершу інвойс, потім сума. Не хочеться аж так прямо підтасовувати те все діло (Плюс, є момент невизначеності — а що як банк посередник візьме не $30, а $28.7 — і знову вспливуть питання різиці сум).
Вопрос следует адресовать польскому банку т.к. случай частный. С другой стороны не понимаю, валютный контроль, ведь вы указали в договоре нюансы с комиссиями и это весьма очевидно.
Так, ситуація з фінконтролем цікава: я роз’яснив пункти договору, і з точки зору договора все сходиться, і я справді не мав би ні за що тербуватися. Проте, аргументи фінконтроля звучать приблизно так: у мене відрізняється сума яку я отримав з сумою що в інвойсі, при чому, ніде в swift-повідомленні не зазначено комісій, а отже звідси логічно виводять що мій замовник надіслав не повну суму.