Допоможіть всім потенційним Trainee .NET

💡 Усі статті, обговорення, новини про .NET — в одному місці. Приєднуйтесь до .NET спільноти!

Доброго дня!
Це мій перший пост тому не судіть суворо.

Я по спеціальності «Інженер-енергетик», 23 роки, 4 роки на підприємстві. Проживаю в Дніпропетровську. В 12 років «педалив» на BASIC (можливо хтось пам’ятає приставки Dandy і катридж з бейсиком). Потім був VB6 та VBA... Програмки в основному математичні, задачі олімпіад. При вступі до ВНЗ довго обирав між «Програміст» та «Енергетик». Зробити вибір мені допомогла думка, яка виглядала так:

Програміст, що не розбирається в енергетиці, ніколи не напише програму для обчислення «енергії» (електро-, тепло- і т.д.). А енегретик зі скілом програмування зможе

якось так...

Іншими словами не бачив я професію програміст як основну. Можливо через свою необізнаність. Під час роботи на підприємстві почав вивчати Сі, грався з Arduino 2560(китаянкой), потім самим мікроконтроллером ATMega32A. Але ближче до справи. Робота на заводі мене не влаштовувала. Відповідаєш за життя людей за (приб.)2500грн. Навіть не смішно. І тут, як на зло, я якось потрапляю на сайт DOU та ще й в розділ зарплати. Нема слів. Грім, блискавка, занавіс.

Багато хто з вас може (знову)сказати/написати, що той хто йде в IT тільки за грошима надовго там не залишається, а хтось скаже «панаєхалі тут всякіє». В свій захист скажу — я налаштований рішуче. Поступово та без істерики (але з дуже короткими періодами вигорання).

Обрав C# та платфому .NET. На даний момент я завершив Шилда, відкрив для себе «невідомий світ» ООП, почав Троелсена... кинув і взяв Ріхтера(більш цікавіше). Ну, а що не зрозуміло перечитую у двох перших. Ну і статті, відео-курси «чесно свиснуті» з певного торента і практика. Шукаю задачі на співбесіди та реалізую. Важко та зі скрипом, але діло йде. Весь цей «борщ» приправляю Entity Framework, запитами LINQ, час від часу помішуючи патернами програмування. GOF щось зовсім не пішов. Користуюсь теперішніми книжками, так би мовити апдейтами (якщо можна так сказати) останнього.

З англійською ситуація гірша. Пошук інформації на англомовних сайтах/форумах в 95% завершується Google Translate. В даний момент ходжу на курси. Рівень — Elementary.

Отже, мета посту — почути відповіді та поради від вже досвідчених девелоперів.
1. (Глобальне і одночасно банальне) Маючи, я підкреслюю, лише знання С#, ООП, .NET на тому рівні який можуть дати вище згадані книги без «бойового» досвіду в реальному проекті, влаштуватись в контору/компанію Дніпропетровська на позицію trainee? ( для повного завершення мені потрібно 2-3 тижні)

2. Запитання до співробітників «Aquasoft». Що у вас там з програмою стажування? На сайті написано, що ви займаєтесь стажуванням студентів 3-6 курсів. Я так розумію, що не проходжу, чи ні?

3. На багатьох сайтах є «можливі запитання» що можуть бути задані під час співбесіди. Вони на англійській. Отже і відповідати на них треба англійською? Проясніть будь ласка.

4. Ну і... може хтось володіє інформацією про можливість такого працевлаштування в себе, або ще десь.

Я дякую вам, за те що осилили це так зване «творіння» та буду дуже вдячний за залишену вами власну відповідь чи пораду. Ще раз дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

а) цілитись в веб, а саме ASP.NET MVC, до того додати T-SQL як мову.
б) спробувати поставити локально MS-SQL сервер в максимальній з безкоштових редакції. спробувати попідконфігурювати його і ІІС, все що не ясно — гуглити.
в) пиляти свій проект, може і без кінцевої мети та корисності, але постійно вплітаючи в базову логіку і мету щось, що дасть заюзати тільки що прочитані фішки(але саме додавати логіку, а не монстра «аби з рефлекшином!!»). при потребі рефакторити і переписувати.
г) поставити і познайомитись з Community Edition студією, тріалом решарпера.
д) подаватись на співбесіди, але не надто активно, щоб не вийшло більше 2х співбесід на тиждень — так можна буде підтягувати фейли з попередньої.

Проходив «Programming in C# Jump Start» поки кудись не «зчезли» субтитри. :)

без english важко буде, я б сказав майже не реально... і ще web треба підтянути, в Україні 90% вакансій якщо й .NET, то ASP.NET MVC))

Добре, дякую. Я так розумію, що ASP.NET Web Forms можна не чіпати? Чи потрібно почати з нього?

ASP.NET Web Forms
лучше обойти стороной в начале процесса обучения. Позже, когда поймете принцип веб разработки с использованием MVC паттерна. Можно посмотреть на Web Forms- просто чтобы понять что это такое- почему все кто мог от него убежали.

И когда человек проникнется искренней любовью к MVC, он столкнется жестокой правдой о том, что для джуника/трейни почти во всех вакансиях по вебу хотят видеть именно те самые Web Forms :(

И где это сейчас нужен ASP.NET WebForms? Сейчас всем нужны JS/CSS(это к ASP.NET MVC сейчас must have), но уж никак не ASP.NET WebForms. Как по мне у них общего только фраза ASP.NET, но этом пересечения заканчиваются.

Часто вижу вакансии, в которых «Experience with WebForms is a plus» (сейчас висит одна такая для джунов). Тут, на доу, даже есть вакансия (правда, не для джунов), в которой WebForms прямо в названии :) Хотя это грустно, на самом деле. С MVC намного приятнее работать.

Часто вижу вакансии, в которых «Experience with WebForms is a plus»
бессмысленные требования в наших широтах это обыденность
для джуника/трейни почти во всех вакансиях по вебу хотят видеть именно те самые Web Forms :(
сейчас висит одна такая для джунов

Так далеко не все открытые вакансии к вебу относятся.
А вообще — я-то что? Я только рада буду, если о веб формах все забудут) Но приходится с ними сталкиваться чуть чаще, чем хотелось бы.

Так далеко не все открытые вакансии к вебу относятся.
Тут мы расходимся. Так далеко не все открытые вакансии к невебу относятся. Это говорю не я, а мой горький опыт многих собеседований.

Так, вони в моєму списку :)

Могу дать пару советов из небольшого личного опыта :)

Обрав C# та платфому .NET. На даний момент я завершив Шилда, відкрив для себе “невідомий світ” ООП, почав Троелсена... кинув і взяв Ріхтера(більш цікавіше). Ну, а що не зрозуміло перечитую у двох перших.
Рихтер, конечно, незаменим, но вместо Троелсена лучше (легче и интереснее) читать Албахари (C# 5.0 in a Nutshell). Правда я не знаю, есть ли эта книга в переводе. Но в любом случае стоит подтянуть скилл английского хотя бы до intermediate как можно скорее.
GOF щось зовсім не пішов.
В качестве альтернативы — книга Head First Design Patterns. Ее читать одно удовольствие :) Или C# 3.0 Design Patterns — более сухо, но гораздо подробнее.
3. На багатьох сайтах є “можливі запитання” що можуть бути задані під час співбесіди. Вони на англійській. Отже і відповідати на них треба англійською? Проясніть будь ласка.
Врядли, технические собеседования обычно проводят на русском. На английском могут задавать более “жизненные” вопросы, например об интересах, опыте работы и т.д. Также на английском дают тестовые задания. Это, скорее всего, чтобы сразу отсеять тех, кто даже техническую информацию читать не может.
Так что еще раз — подтягивать английский изо всех сил. Начать читать литературу на нем (поначалу будет довольно тяжело через слово тянуться в переводчик, но это даст результат). Можно взять ту же Head First Design Patterns — она написана очень простым, и в то же время живым языком.
Удачи!

Дякую. Прийняв до уваги.
Так англійській потрібно приділяти більше уваги.

Вот еще очень неплохая книга: habrahabr.ru/...ompany/piter/blog/257721
Небольшая (всего 320 страниц), но даёт основные шаблоны GOF (с примерами на C#) и в качестве бонуса SOLID

На рахунок патернів:
Озброївся «Design Patterns via C#» та вище згаданою вами книгой)

Я бы еще рекомендовал глянуть на «Внедрение зависимостей в .NET» ( habrahabr.ru/...ompany/piter/blog/192348 ). Но не надо читать ее сразу всю, надо просто просмотреть главу 1 чтобы понимать что это вообще такое и зачем оно нужно. Вы сами поймете когда придет время изучать это в деталях и читать книгу дальше ;)

Ок, дякую. Про неї нічого не чув.

Потому что еще 5 минут назад я о ней ничего не знал ;)
А рекомендовать что-то, что не читал сам, несколько некрасиво.

Кроме того, в книге, про которую писал я, есть маленький бонус — описывается SOLID и его взаимосвязь с классическими паттернами. Как минимум пригодится на собеседовании )

1. Пилить свои pet-проект(ы) для закрепления материала. Желательно придумать один и его постепенно развивать.
2. Git. Git. Git. Использовать его всегда.
3. Поставить StyleCop, чтобы писать «чистый» код.
5. Познакомиться с JavaScript и каким-то популярным нынче фреймворком, аля Angular + Bootstrap/Foundation для CSS.
4. Почитать про CI, попытаться развернуть инфраструктуру для своего pet-проекта.
...
N. После того, как pet-проект будет вполне MVP, отшлифовать код и выложить его на Github/Bitbucket. Ссылку указать в резюме.

Это будет большим плюсом, для потенциального работодателя.

Я розумію. Але хотілося б працювати над цим вже в IT. :)
Дякую. Працюю над ідеєю pet-проекта.

Ну хоть не с КУА решил войтивайти, и то хорошо :)

Якось «відвело» :)

1. В этом вопросе что-то потерялось. Ибо набор слов же. Если ты хотел спросить можешь ты или нет — it depends. В первую очередь от тебя. От уровня знания и понимания который ты можешь продемонстрировать при собеседовании(!) и от умения продать себя.
3. Хм... Отвечать на вопросы надо на языке на котором спрашивают. На собеседовании по крайней мере.

Багато хто радить читати Ріхтера після прийняття на роботу. Мені здається, що після його «осилення» не маючи досвіду, якусь інформацію не засвою. Тому і розділив на «прочитання без досвіду» та «прочитання з досвідом». Мене цікавить, який шанс що взагалі запропонують співбесіду.
Поправте якщо я не правий.

Я лично Рихтера вообще не рекомендую. Он утратил свою острую актуальность, есть книги более глубокие и/или более понятно написаны.

Тоді я б не відмовився від вашого топ-3.
Більше інформації)

у видавництва Wrox є така чудова серія — Professional C# 20xx(рік) and .net yy(версія) (не плутати з Pro C# іншого видавництва.) за авторством Крістіана Найгела і ще 3х чуваків. раджу читати в оригіналі, там і англіську на читання підтягнете.

В плане подготовки к собеседованию: C# 5.0 in a Nutshell Joseph Albahari; Ben Albahari;
.NET IL Assembler Serge Lidin; Under the Hood of .NET Memory Management Chris Farrell; Nick Harrison

Підписатись на коментарі