За фрілансом майбутнє? Ви це відчуваєте?
Особисто я глибоко переконаний, що саме так — за фрілансом майбутнє, причому явний відповідний тренд ми будемо спостерігати на протязі наступних десяти років.
Перед тим як представити власні напрацювання в цьому плані, згадаю про аргументи, якими я керуюсь.
Аргументів для цього вистачає. Починаючи від спрощення комунікації між замовником і виконавцем завдяки інтернету та онлайн платежам, і закінчуючи оцінкою:
— вартості реклами бренду компанії
— оренди офісів
— заробітної плати керівників вищої ланки (ну і їх кількості)
— вартості «безкоштовних» обідів для співробітників
— «безкоштовних» службових авто
— організації корпоративів
— ну і банальних дорогих закупок для відкату
— і т.д.
Як мінімум — половину вартості з перерахованих дорогих задоволень можна розподілити між безпосередніми виконавцями замовлень. Чому половину? Тому що люди менше довіряють фрілансерам. Простіше запам’ятати десяток відомих компаній, ніж сотню фрілансерів, яких потрібно ще організувати, знайти до них підхід і т.д.
Тому, звичайно ж, не можна сказати, що увесь жирок, який зараз мають ІТ-компанії, можна розподілити між фрілансерами. Вартість роботи фрілансера менша, ніж точно ця ж робота але співробітника відомої ІТ-компанії.
«Викинувши» весь пласт керівників, роботу, яку вони виконували, все-таки потрібно комусь виконувати. В меншій мірі це стосується комунікації, бо зараз дійсно незрівнянно простіше із цим, ніж якихось 20 років назад (подумати тільки — 17 років назад засновано Google =). В більшій мірі — це стосується дисципліни та репутації, на яку можна потім посилатись разом зі своїм портфоліо.
Щодо останнього, то спеціально для цього я створюю, якщо можна так сказати, «український хабр» — hub.org.ua
Поки що цей сайт знаходиться на стадії pre-alpha версії, але зворотній зв’язок не завадить. Тому мені цікаво буде почути конструктивну критику.
Цей сайт, сподіваюсь, не просто буде українським хабром, він буде заточений спеціально для того, щоб на ньому можна було заробляти репутацію та використовувати її для пошуку роботи.
Сайт відноситься до так званих SPA, його написано на власному форку KohanaFramework та на AngularJS.
Найкращі коментарі пропустити