Де знайти залізо для самоосвіти в ембеддед?

Я не розробник вбудовуваних систем, але мені це цікаво і є трохи вільного часу після роботи, який мені хочеться витратити на вивчення сучасного ембеддед — зокрема Linux для вбудовуваних платформ.

Питання наступне: які компанії в Україні продають евалюейшин боарди ARM, а також Blackfin (про цю чув що для неї обладнання трохи дорожче, але в той же час можливості обробки сигналів кращі)? Побіжний пошук в Гуглі нічого не дав. Бюджет помірний — якщо не купувати все одразу, можу собі дозволити витратити на це 2–3 тисячі доларів за рік.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
ну в ДСП має бути як мінімум МАС пристрій, архітектура яка дозволяє робти кільцеві буфери і відповідний набір команд для ЦОС,
скажімо так, щоб за один такт, перемножити два аргумента і додати до третього, і, заодно взяти з памяті наступну порцію даних.
Крім того, все те в основоному пишеться на АСМі, бо Сі не знає що таке кільцевй буфер і ще багато чого не може.
2xaxa

бери Атмегу8 і ММС карточку памяті, а ще краще СПІ мікросхему-флешку і не парся з ХДД/ЮСБ флешою.

аппаратный умножитель есть, значит DSP

2 аноним
OMAP не ДСП
2 xaxa

в принципі витягне любий мікроконтролер, аби ніг було побільше — якась з старших ATMega або однокристальний ARM типу LPC або AT91S

в тему питання (я тут новачок — не хайте дуже): що придбати щоб можна було знімати дані з 8-паралельних біт (датчик температури+АЦП) з періодичністю 30−60 хв та записувати на флешку або хард, а також відповідно посилати імпульси по двох додаткових бітах на АЦП (для синхронізації)? приорітет — найнижча вартість,

Крім того, я не чув, щоб на ДСП від ТІ був портований Лінукс

Техас покупается через московский Компэл. Только вот для ньюба это смысла не имеет. Хочешь стартовать — возьми ARM7 и поставь ecos/uclinux или ARM9 и обычный Linux. А дальше война план покажет.

Із техасом ще гірше.
Тут їх дитрибютора навіть нормального нема (сканьті ніби).

На вд-міас не тре гнати, нормально там з поставками, якщо є на складі, то продадуть і поштучно, або тре під чужий заказ підлаштовуватись.

а arduino у нас гдето есть?

Texas Intstruments focus.ti.com/...ocs/dsphome.tsp sectionId=46& DCMP=TIHomeTracking& HQS=Other+OT+home_p_dsp

Лінк лише по АРМ підходить. Я бачу, що новий блекфін поштучно в Україні проблема:)
Ну та фіг з ним, почнемо з того що є

П.С А які ще є сигнальні процесори хороші та масові, крім блекфіна?

www.evodbg.com
в киеве затариваюсь у них

вд-маис неохотно работает в розницу =)

flyman, спасибі за детальні пояснення. Але маю сумнів щодо цього:

звичайний лінукс в БФ не піде, бо там нема 32 бітного ММУ, грубо кажучи

В останньому ядрі в папці arch є папка Blackfin, і там ще купа папок всередині по конкретних моделях. Я так думаю, що ядро має зібратись нормально?

to klujet

Спочатку тре вибрати — з чим працювати. А потім вже шукати, і, дійсно, бажано в зоні ua: o)

якщо замовляти в *.ру то ще невідомо що з таможнею все пройде.

з украінських можно глянути kosmodrom.com.ua/...abotka/menu.php

пробуй ще шукати інфу на телесіськах
telesys ru

там є форуми про ДСП та АРМи

embedded — встроюваний,
Тобто ситема яка кудись встроюється (в літак, радар, марсохід, пральну машину, ліфт, двері, торговий автомат, принтер, схему запалювання двигуна, факс і т.д. і т.п).

Тобто поняття набагато ширше за десктоп КПК і мобільні пристрої.

дистрибютор AD продукуції в Україні VDMAIS
взагалі-то ДСП не дуже розпвовсюджена річ, я колись тільки знайшов був один проект на просторах СНГ
www.digitalmaster.com.ua/index.php option=com_content& task=view& id=4& Itemid=37...
Є щзе протста плата (ніби STAMP) на ринку під uLinux (звичайний лінукс в БФ не піде, бо там нема 32 бітного ММУ, грубо кажучи). Є до неї ГНУті тулзи.
Сам по собі АД не підтримує роботу з ГНУ, тому тре зразу вибирати туляейн.
Або брати рідний VDSP (про лінукс тоді можеш не думати), або ГНУ варінт (але я не знаю про всі нюанси розробки, думаю що тяжчий варіант).
Я колись вибір зробив на VDSP. Відладку робив з домпогою осцилоскопа, світлодіода і УАРТ порта, без внутрісхемного відладчика.
Так було дешевше. Коли постали реальні задачі, тоді контору розкрутив на USB ICE дебагер.
Основна проблема з ДСП — нема з ким про те говорити, тобто нема людей, які ти володіють і хочуть давати консультації.
Можливо тобі буде легше, бо у свій час все робив з нуля.

Так що зверни увагу на саппори і доступність зрозумілої документації.

Даже наличие сторожевой собаки не отменяет кнопки ресет, ее можно ставить, особенно на старкитовых платах, на коммерческих не ставят, но все же иногда есть необходимость, например в азбуке. Вообщем я против того, что если есть кнопка ресет — то это не эмбеддед:). Кнопки часто не ставят при жестких условиях эксплуатации (да и то есть и для таких применений только подороже).

Спасибі за лінки, проте я лише АРМ там познаходив. А де (окрім як з рук купити у flymanа) знайти блекфін? Може я погано по тих лінках шукав, але жодного не знайшов.

Объясните нубу plz что такое ембеддед. Это создание ПО для своего железа?
Можно и для чужого:)
ПО неразрывно связанное с каким-либо устройством и не имеющее ценности в отрыве от него. В простейшем случае — таймер микроволновки. В продвинутом — автопилот марсохода.

Главная особенность — отсутсвие кнопки Reset и следовательно соотаетсвующие требования к качеству.

Объясните нубу plz что такое ембеддед. Это создание ПО для своего железа?

rusar.net, кажется, сюда съехал www.evodbg.com Но в любом случае ссылка подходящая.

2 flyman: я подумаю, спасибі.

БФ:
За просту і/або трохи складнішу плату для блекфіна можна спробувати домовитиься зі мною.
АРМ:
Для АРМ — був такий Rusar. продавав jetlink5 (дебагер) і заодно він робив всякі демо борди,
Є ларьок двоповерховий на Кардачах (2В) не помню, там продавались вони.
Можна і через інтернет пошукати, але сайт русара зЇхав з домена rusar.net. тре шукати його новий URL.
Якщо ніхто не підкаже в найближчі дні, то я пориюсь в архівах. Спробую знайти його контакти.
Спробуйте поритись на форумі electonix ru.

Там цільова аудиторія.

Common Lisp програміст — бугага

Підписатись на коментарі