Легалізація фрілансу в 2016 — допоможіть розібратися
Усім привіт. Зразу скажу, що я повний нуб в податковій системі, тому, можливо, не розумію очевидних речей.
Я близько року працюю на Upwork за схемою Upwork — Skrill — Банківська картка, отримуючи валюту на руки без зайвих питань і перебуваючи в «блаженном неведении» стосовно податків і т.п.
Зараз зацікавився темою легалізації такої діяльності і почав вивчати тематичні сайти, але інформація містить стільки протиріч, що голова йде обертом. З одного боку, схоже що протиріччя є в самому законодавстві, з іншого — законодавство 2014 відрізняється від такого в 2016. Прошу людей, які легально займаються фрілансом, відповісти на декілька запитань, і наперед дякую. В ідеалі вийде гайд для початківців як я, чого очікувати.
1. Який найдешевший спосіб легально працювати через біржі і напряму з замовниками з інших країн? Більшість радять ФОП третього типу, з податком в 5% від прибутку. Це дуже навіть нормально. Однак,
2. В недоліки ФОПа третього типу записують необхідність вести первинну документацію, тобто працювати за договорами й актами, а також унеможливлення користування електронними грошима (тим самим Скріллом). Невже платники загального податку (якщо не помиляюся, 18%) не мають цих обмежень? Які ще недоліки цього способу вам відомі?
3. Єдиний соціальний внесок. Про нього взагалі майже не згадують. Сьогодні він складає 22%. 22% від чого? Одні говорять про 22% від фактичного доходу (з лімітом в 25 мінімумів), інші про можливість обирати базу ЄСВ самостійно. Чи можна платити 5% податку від фактичного доходу і 303 грн ЄСВ, знаходячись на спрощеній системі? Якщо так, то в чому тоді сенс платити більший ЄСВ?
4. Продаж валюти банком. Який відсоток валюти банк переводить у гривню станом на 2016 рік? У 2014 було 75%. Що я можу зробити з тими, що залишилися?
5. Найбільш нубське питання. Коли я зареєструюся як ФОП, чи не зацікавиться податкова моїми нарахуваннями зі Скрілла за весь попередній рік, коли я не був зареєстрований? По-суті, там немає жодної згадки про роботу, і зараз я нікому не цікавий. Але є побоювання, що стань я зараз підприємцем, така цікавість з’явиться.
Дякую всім, хто досюди дочитав!
Найкращі коментарі пропустити