Як я з’їздив в США народити дитину. Частина 2. Народити і назад

Частина 1

Солт-Лейк-Сіті та Йеллоустоун

Солт-Лейк то є село селом, що я можу сказати. Але село з дуже гарними краєвидами. А так як там немає високих будівель, то краса повсюду та з кожного вікна. Там є що робити максимум пару днів. Добре, що ми вирішили змінити локацію. Були 2 ночі та й поїхали по природу до Йеллоустоун парку. Туди їхали через Вайомінг, назад через Айдахо, ну і пару днів по Юті. Для туриста дані місця є обов’язковими для візиту: природа шикарна, навіть дивовижна, такого в Україні й близько немає. А тим більш в такій кількості, в таких масштабах і в такій концентрації.

Але для життя центральні штати то є забуті українські села з пікапами та гарною дорогою. Там нічого не відбувається. Штати дуже віруючі, релігійний канал на сніданку в готелі — не дивина. І головне, усі його дивляться.

Із цікавих моментів те, що все виглядає як у стандартному американському кіно: безліч пікапів; учні, що виглядають на 30 років; усі ходять в атрибутиці свого штату та їздять цілими селами на ігри своїх місцевих команд.

До приїзду в США у мене було сформоване усвідомлення, що дітей народжувати, виховувати та вивчати тут дуже дорого, тому їх на кожну американську сім’ю мало. Я був неправий. Стандард кількості дітей для центральних штатів — 5. В принципі, з питання дітей я гарно просвітився, тому ставлю всій країні великий плюс. І для мене це вкрай важливо.

Серед усього побаченого виділив би містечко Twin Falls в Айдахо. Погуляти хоча б в Google Earth цікаво.

На все про все пішло десь 2500$

Roadtrip (не можу знайти відповідного перекладу, певно через відсутність такого виду дозвілля)

Аренда «SUV» Chevrolet Equinox з дитячим кріслом при повній страховці на 10 днів коштувала 470$ у Avis. Авто — лайно, не їде, не тримає, некомфортне. 100 разів пошкодував, що взяв саме його.

Правила дорожнього руху трохи інші, аніж в Європі: різне розположення знаків та світлофорів, різна розкольоровка смуг, інше правило проїзду перехрестя (капіталізм — хто перший, того і тапки). Але звикаєш швидко. Сподобалось: дороги не німецькі, але якість дозволяє отримувати задоволення від керування; велика кількість смуг, що дозволяє водіям не заважати один одному. Не сподобалось: дуже багато мілкого тексту на знаках, відволікає. Для довідки, багато доріг підтримується та ремонтується за рахунок якоїсь приватної організації. Не поглиблювався у дану тему, думаю що таким чином вони мають якісь податкові пільги. Не суть важливо, у будь-якому випадку — це круто. Нехай Дубілет з Приватом хоча б у Дніпрі візьмуть декілька доріг під своє крило, ото буде толк.

Особливості побудови міст роблять автомобіль життєвонеобхідним атрибутом американця. Тому кожний американець вміє керувати авто, а той що не вміє — виглядає як дісабіл. Мені це подобається, як мінімум у порівнянні з Україною, де авто — все ще показник достатку.

Але ці навички керування доволі низької якості, через низький поріг входу. Ті американці, хто були в Європі признаються, що там керувати набагато важче. Та й за весь час я бачив дуже багато смішних авто-ситуацій та аварій.

Пальне на фоні інших статей витрат майже безкоштовне. На 100 доларів проїжджав 1200-1300 миль. Дешеве авто з дешевим пальним — це одна з причин слабкої системи публічного транспорту. Деякі міста вже мають транспортний колапс, і як будуть це вирішувати (при нинішній тенденції, років через 20) не зрозуміло.

Але по факту США — то є ідеальна країна для автоподорожей. Кожен, хто полюбляє керувати залізним конем, повинен виділити хоча б з тиждень для такої поїздки. Дороги, ціна палива, багато зон відпочинку для водіїв та пасажирів роблять поїздку доволі комфортною. Готелі та мотелі на будь-який смак та гаманець кожні 5-10 миль. Щодо мене, я вибирав готелі тільки з басейном, тому що мені треба було десь скидувати енергію малого, накопичену під час поїздок в сидячому стані. Зі всіх готельних мереж мені дуже подобаються стандарти Hilton, тому інколи ми навіть трохи змінювали маршрут щоб ночувати у Hilton Garden Inn.

Нарешті я зрозумів цимус цифрового круїз контроля. Міг по 100 миль не тиснути педалі. Єдиний суттєвий недолік — зв’язок. Покриття в такій місцевості дуже слабке, можна годинами їхати поза зоною досяжності.

Ще один маленький недолік: в цій місцевості електрозаправних станцій не помічав, тим більше фірмових Tesla.

Переїзд до Портланду

Із Солт-Лейк-Сіті я взяв економ Delta по 150$ за квиток. Я не очікував/прочитав одного моменту, що в економ Delta не входить cheсked-in багаж, тільки ручна кладь. Тому довелося ще доплатити за багаж. Десь 200$.

В Портланді на наступний день заселилися в апартаменти. Стандартні односпальневі апартаменти, нічого особливого та нічого поганого. Ну і як заселилися... Підписали контракт та взяли ключі. Не заселялися ми ще 2 дні.

Газ та електрику треба підключати самотужки, для цього треба підписати інші контракти з відповідними комунальними провайдерами. А нерезиденту без SSN це було зробити не так просто. Тому ми домовилися з нашим єдиним прекрасним знайомим у Портланді, що він оформить ці контракти на себе, а ми йому лише будемо давати гроші на оплату рахунків. Цікаво, що це все робиться онлайн. Хеллоу, Київський елетронний кабінет, чи що там вводять у нас. Вам так слабо?

Але головними гальмами для в’їзду все ж таки той момент, що апартменти здаються пустими без меблів. Здається, навіть по закону зобов’язані здаватися пустими. Тут нам на допомогу прийшов сервіс U-Haul та IKEA, на яку всі моляться в Україні. І правильно, до речі, роблять. Я не можу сказати, що вони роблять гарні дизайнерські меблі, але у них дуже багато корисних дешевих речей. А ще у них найдешевший сніданок у місті і багато людей сюди просто поснідати — 2,99 + unlimited refill :-) Загалом, ми повністю все скупили у них: 3 ліжка (доросле, дитяче, для новонародженого), диван, стіл великий та стіл маленький для малого, 4 стільці та стільчик для малого, пеленальний столик, посуд та безліч дрібничок. На все пішло близько 2к$. U-Haul коштував 70$ за день користування.

Вже можна жити.

Авто

Авто нам було конче необхідно і наш план був купити автівку, а наприкінці продати її, оскільки аренда нормальної коняки упала нам би у добрячу копійочку. Але тут нам знову посміхнулася вдача. Ми познайомилися ще з одним вихідцем з України, і він виявився, та-дам, власником автосалону. Виділив нам Mercedes C300 за символічну ренту у 650$ на місяць. Страховку взяв Geico за 180$ на місяць. Дитяче крісло купили на Craigslist за 40$.

Тепер можна жити і не тужити.

Телефон та інтернет

Ще у Солт-Лейк-Сіті я взяв t-mobile за 50$ на місяць. Інтернетом ми користувалися що дурні, тому план з мобільним інтернетом ми ще до Йеллоустоун підняли до 100$. По приїзду в Портланд я змінив оператор на гугловий Project Fi. Яким користуюсь і по цей день в Іспанії. Коштує мені теж десь біля 100-120 доларів на місяць. Але є одне але — я роздав усім своїм (дружина, згодом тесть із тещею на 2 тижні прилітали) data-only sim card і всі вони користуються моїм інтернетом також. Ще й позабирали у Францію на Євро і по цей день дякують виїжджаючи за кордон. Для мене основним вагомим аргументом був міжнародний роумінг, який йде по таким самим тарифам. Та й міжнародні дзвінки майже нічого не коштують.

З домашнім інтернетом було важче. По-перше, все підключати по телефону, і, коли вони там чують, що немає SSN та американських водійських прав, то впадають в ступор, просять допомогу залу, менеджера, 50/50, обіцяють передзвонити тощо. Все що завгодно, тільки не те що треба. Єдиний, хто погодився надати послугу за умови 100$ депозиту, був xfinity зі своїм доісторичним DOCSIS. Тариф 25MB коштував 60$ на місяць. Інтернет через Ethernet був посередньої якості, але з особливостю, що мереж Wi-Fi навколо було під 30 штук і звісно вони заважали один одному, тому по Wi-Fi швидкості та стабільності ніколи не було.

В принципі, для країни яка винайшла Internet, з ним тут якось туговато.

Їжа

Їжа для нас була одним з найважчих моментів. Ми цілилися в 600-800$ в місяць, але підтримувати наш звичайний український раціон з нормальних продуктів у нас виходило лише за 1800-2000$. Скуплялися виключно у New Seasons, що є локальним аналогом Whole Foods. Я б сказав, навіть кращий за нього.

Перші тижні проводили в маркеті по декілька годин вичитуючи склад продуктів. Також намагалися скупатися на Farmers Market. Але швидко зрозуміли, шо сенсу з того особливого немає. Ні в ціні, ні в якості.

Вода з крану фільтрується та очищується, тому вона придатна до пиття. Місцеві її п’ють, в ресторанах вона подається безкоштовно. Але на смак, буеее. Ми, так само як і в Україні, воду для вживання купляли.

Госпіталь

З 2-го тижня ми почали думати вже про госпіталь. Ми домовилися... Ми вважали, що ми домовилися з Kaiser Permanente, але потім виявилося що вони недочули, що ми не американці. А так як госпіталь приватний, то треба мати їхню приватну страховку. А їхню страховку можна придбати лише з SSN. Тому пошуки госпіталя для нас почалися понову.

Взяли список усіх госпіталей у місті та й почали по всім дзинькати питати. Всіх ставили в ступор своїми питаннями. Дійшло до того, що нам відповідали: «Ой, я навіть не знаю чи так можна», а ми їм стверджували, що так, можна, ніяких проблем, скажіть просто нам ціну. «Ну я дізнаюся і потім вам передзвоню». Стандартна розмова. Тому процес йшов доволі повільно. Десь на початок травня ми отримали від Legacy Emmanuel підтвердження, приблизну ціну, можливості оплати, знижки за умови передоплати та анкету на реєстрацію. Нам обіцяли, що все-все-все, при умові що ускладнень не буде, коштує 15к для мами та 4500$ для дитини (наперед скажу, що брехня). Якщо ми зробимо передоплату то нам буде надано знижку 50%. Ми погодилися та заплатили госпіталю 9750$, заспокоїлися та почали вже вивчати Орегон, чекаючи часу Х, до якого у нас лишалося тижня 3.

Телефонні розмови

Ооооо, телефонні дзвінки в США це тема, про яку можна писати книгами. Це те, за що я зненавидів США одразу. Після кожного дзвінка мені потрібно було заспокоюватись.

Я не люблю телефонні розмови, навіть в Україні. Вони ставлять переді мною контракт дати відповідь тут і зараз. А я в більшості випадків не готовий до цього, мені треба обміркувати, порадитись, прийняти правильне рішення. Але в США то інший рівень, я навіть собі уявити не міг.

Майже усі питання вирішуються телефоном. І додзвонитися у якусь компанію нереально. Зараз ще мулька пішла ставити автомат з розпізнаванням голосу. Який працює у 10% випадках. І серед того меню ніколи немає того, що мені треба. Все одно треба перемикатися на агента. І чекати. Десятками хвилин. Поки не відповість якась америДуся, яка не знає чим тобі допомогти. А ще розмови вибивають, і треба все повторювати заново.

Майже завжди потрібне питання не вирішується одним телефонним дзвінком. І такий: «Я там дзвонив і розмовляв із Сонею на рахунок моєї справи». А у відповідь отримуєш: «Це Джамшут. Хау мей ай хелп ю?»

Немає жодного доказу того, що ти про щось домовлявся по телефону. Отримали рахунок більший, аніж ми були проінформовані. WTF? Ми ж домовлялися? — Нічого не знаю.

Апофеозом телефонних розмов було подання аплікації на страховку для малого. Наче є можливість податися онлайн, але чогось 3 тижні після подання ніяких результатів. Дзвонимо тиждень — не можемо додзвонитися. Дружина жаліється місцевим.

— Тю, це ж всім відомо. До них можна додзвонитися лише о 7 ранку. Всього хвилин 30-40 очікування і перемога.

Дзвонимо, дійсно о 7-40 додзвонюємося, і нам відповідають, що немає вашої заяви. Але ви можете податися по телефону, прямого номеру немає, але я вас можу з’єднати. І знову очікування, і знову безрезультатно. Загалом, останній місяць, проведений у Каліфорнії, у дружини кожен день починався о 7 ранку щоб додзвонитися. Додзвонилися, і справа зайняла 10 хв. Але додзвонювалися місяць.

Історій було багато. Не хочу погіршувати собі настрій спогадами. Дибілізм. Крапка.

Адаптація

Наступні декілька розділів будуть дуже позитивними, оскільки після облаштування ми відкривали лише приємні речі.

По суті адаптуватися в США не треба. Соціальні стандарти не такі круті як, скажемо, у нордіків, але вони достатньо високого рівня, щоб почувати себе дуже комфортно.

Орегон — штат kids-friendly, як і в більшості уся країна. Усі дороги зі з’їздами для візочків, ліфти для зміни рівнів, парків доволі багато, тротуари там широкі та належної якості. Ресторани приймають діток із посмішкою, пропонуючи спеціальні стільчики, олівчики для малювання, та дитяче меню. Це меню для нас було несумісне з нашими стандартами, але тут я описую лише комфорт перебування. Однозначний плюс. Спокійно можна попросити воду або сходити в туалет у фенсі ресторані, навіть якщо ви не його клієнт. Кожний продуктовий магазин теж з відповідними кімнатами. Наш магазин, New Seasons, мав маленькі дитячі продуктові візочки, які наш син дуже полюбив. Ще на території магазину були маленьке кафе та відкрита кухня із рецептами, де ви могли приготувати страву з продуктів, які щойно купили. Для Орегона кількість дітей на сім’ю вже не 5 як у центральних сусідів, але все одно дітей багато, 2-3 дитини з кожних дверей щоранку вистрибують.

Єдиний неочікуваний момент був пов’язаний із дитячим садочком. Ми розраховували, що малого віддамо в садочок, де він побуде в соціумі англомовних діток та почне трохи базікати басурманською. Жоден із садочків не були зацікавлені у короткостроковому відвідуванні на 4 місяці.

Поганого відношення зі сторони місцевих я не помітив. Вливаєшся моментально. Думаю, пов’язано з тим, що кожен з них ще у недалекому минулому був «приїжджим».

Поліцейські на вулицях зовсім непомітні, з ними діалогів не мав, багато сказати не можу. Навіть в Україні після реформи їх на вулицях значно більше. З вуличним криміналом не стикався, від слова зовсім. Ввечері все освічено, сімейні прогулянки можливі без страху. Безхатьків у Портланді багато, але вони пристойно виглядають та ненав’язливі. Їм нещодавно дозволили «жити» у місті у незаборонених місцях накшталт попід мостом. В принципі, в Орегоні безхатьки доволі непогано підтримуються місцевою владою, на що біснесмени скаржаться як марнотратство та підтримка ледарів. Чесно кажучи, спочатку я теж так думав, але після візиту до Каліфорнії, де ситуація із «бомжами» (безхатьками язик не повертається їх називати) зовсім інша, я свою думку змінив на протилежну. Та й в принципі після даної подорожі я став більше демократом, якщо вибирати з двох американських варіантів.

Погода в Портланді дуже схожа на українську, але немає зими та має більше дощів. Дощі не таки депресивні як у нас, та й наслідків для міста не мають. Повітря дуже свіже і чисте, оскільки у місті дуже багато зелені та непомітні відходи від виробництв. Отримав інформацію, що кожне авто в США зобов’язане бути облаштоване спеціальним фільтром, яке чистить вихлоп, що зменшує забруднення повітря. Не знаю, наскільки це правда і які реальні наслідки має.

Загалом для себе відмітив, що комфорт в Портланді починається із доходу на сім’ю від 120к$.

Мова

Почну з того, що вивчати англійську почав із необхідності, тільки після 20, тому мій рівень, думаю, як і у більшості представників нашої сфери в Україні доволі посередній: пишу, читаю, розмовляю, слухаю, але не fluently. Дружина володіє набагато краще.

Ніяких проблем у комунікації не відчув, мова досить зрозуміла та чиста. Деякий дискомфорт був лише з темношкірими товаришами — вони з якоїсь причини не відкривають рот, важко мабуть дуже, та з мексиканцями з їх «ендерестен». Але так як з такими хлопцями я спілкувався рідше, то все було зрозуміло.

Люди

Люди — то є найцінніший актив США!

Спілкування та комунікація з ними залишала лише захват, всі доволі позитивні та приємні, завжди готові допомогти та поділитися своїми знаннями.

По суті, усе населення США то є емігранти. Але процедура американізуватися доволі складна, тому до кінця допливають лише найкращі. Які потім і складають населення даної країни. Була лише невелика частка людей, що не підпадала під даний опис:
— ті, що вважали, що вони більші американці аніж інші і тому країна та усі інші приїжджі їм щось винні.
— ті, що піднесли себе до небес, отримавши статус резидента. Нажаль, процент таких хлопців серед представників ІТ набагато вищий за представників інших, більш приземлених, професій.
— ті, яким просто пощастило отримати статус резидента через якісь дірки у законах. Ця категорія так і продовжує жити і понині, використовуючи вже якісь інші дірки.

Життя американця побудоване місячними платежами, тому нікому не цікаво скільки коштує хата або автівка у цілому — важливо яким буде плата за місяць. Для кожної людини на один товар ця сума різниться, оскільки у кожного своя кредитна історія, що впливає на кінцеву цифру. Через то дуже сильно розпливається термін заможного американця, мультимільйонерів я не враховую. Людина з посередньою зарплатнею, але з хорошою кредитною історією може собі дозволити хату чи автівку кращу, аніж інший нехлюй із доходом Х2. Простіше кажучи, фінансово забезпеченим в США є той, хто може оплачувати свої місячні рахунки. Це впливає на стиль життя та відношення до речей, яке мені дуже подобається. Усім абсолютно фіолетово, хто на якій автівці їздить чи як він одягнутий, оскільки це нічого не означає.

Але не серед наших. Як мовиться, людину із села вивезти можна, а село з людини — ні. Найкращу виставку автівок у будь-якому місті ви знайдете у неділю об 11 годині ранку біля українсько-російської церкви. Прекрасні люди зі своїм бздиком. У кожного вони є, нічого страшного.

Також ніхто не списує своє погане життя на владу — знають, що сам куєш своє щастя. Думаю, це основна причина різного світосприйняття у порівнянні з населенням України. Люди тяжко працюють, отримують за це винагороду, а вільний час цінують та намагаються проводити у сімейному колі та з друзями.

Медицина та пологи

Після реєстрації в госпіталі ми записалися туди на тур для майбутніх батьків, щоб дізнатися що нас очікує саме в цьому госпіталі і що нам робити у момент Х. Це був мій перший візіит до медичного закладу у розвиненій країні.

Те що, я був вражений, це нічого не сказати!

Якщо з людським ресурсом у медичній сфері в Україні ще більш-менш, то з точки зору інфраструктури, ми десь трошки вище Сомалі. Зразу зник страх чимось серйозним захворіти в цій країні, у медичному плані.

Госпіталь гарний та чистий, має безліч відкритих під’їздів для автівок та швидких, з дивовижним технічним забезпеченням. Гелікоптери доставляли хворих як мінімум раз на 10 хвилин. Повірю, що можна встигнути доставити хворого до лікарні за лічені хвилини.

По суті нам сказали, що як тільки почнуться потуги із якоюсь там частотою, то їдете до нас, натискаєте кнопку біля дверей відділення, кажете «Май нейм із Вася Пупкін. Айм ін лейбор», двері відчиняються і починається магія.

З цими знаннями ми почали чекати на ті самі потуги. Але назначений термін 21-го травня наступив, а нічого не сталося. 28-го травня я не витримав і ми пішли у відповідну клініку при госпіталі пересвідчитись що все в порядку. Розмова із медперсоналом вразила так само як сам госпіталь: все чітко і відкрито, розповідає та відповідає на питання, пропонує можливості та описує ризики. Гарно, приємно, і з повагою. Ми вирішили почекати 42-го тижня та й поїхали додому.

На наступний день нам подзвонили та сказали, що вони змогли дещо перекласти з наших українських аналізів, і в купі зі вчорашніми є ризик чекати далі, тому вони запропонували форсувати пологи сьогодні.

Все пройшло без усладнень. Хлопчик. Мама щаслива. Для довідки, одразу після родів дружина сказала, що тут було набагато краще аніж в Україні і наступну дитину теж хоче народжувати тут. У госпіталі були дві ночі — одна в дородовому, одна — у після.

Нічого особливого не сталося, тому нічого по суті і розповідати. Лише зазначу, що для США стандартом є те, що чоловік знаходиться у кімнаті увесь час, ніяких халатів, бахил та довідок від туберкульозу не треба.

Документи

У госпіталі, поки йшли потуги, нам дали пару анкет для заповнення. Одна, що погоджуємося з умовами; друга, що нічим хронічним та генетичним не хворіємо; третя, хто тато та як будуть звати малюка; четверта, заява на отримання SSN. Перші дві завповнюєш одразу, дві інші на протязі свого перебування у госпіталі. При виписці нам видали сертифікат про народження від госпіталю. Ніякої цінності він не має.

Через тиждень ми з’їздили кудись накшталт міськвиконкому отримати свідоцтво про народження. Ніяких документів не треба, вони самі все знають. Коштувало копійки, 10 доларів за штуку, не пам’ятаю. Взяли 3 екземпляри, на всяк випадок. Це як з нашими ідентифікаційними кодами, зайвими не бувають.

Десь на протязі 10 днів нам на пошту прийшов SSN. На наступний день подали заявку на отримання проїзного документу. Це той, що ми називаємо загранпаспорт. Ми вибрали експрес видачу до 3 тижнів, коштував 160 доларів, стандартний біля 75. В цю суму входили фотопослуги. Проїзний документ прийшов по пошті менш ніж через місяць після народження.

Для того, щоб зареєструвати дитину на Батьківщині, на свідоцтво про народження треба поставити апостіль, щоб документ став офіційним з точки зору України. Це робиться 5 хвилин і теж майже нічого не коштує. Єдиний момент, що для цього треба їхати в столицю штату — Сейлем, село у годині їзди від Портланду.

Кожен громадянин США має бути застрахований, діти до 18 можуть бути застраховані безкоштовно за однією з державних програм. У нашому випадку це програма CHIP. Як ми її отримували описано у розділі про телефонні розмови.

Вашингтон та Каліфорнія

З другою дитиною ти перестаєш шугатися на кожен подих новонародженого. Як тільки ми отримали проїзний документ, під кінець червня, одразу вирішили витратити весь час, що залишився на подорожі. Захотіли проїхатися від канадського кордону до мексиканського.

Південь та центр Вашингтону ми ще обкатали у квітні-травні, тому у Вашингтоні нас цікавив лише Сіетл. Місто нам сподобалося, дуже схоже на Портланд, тільки більше та розвинутіше, зі своїми незначними проблемами та перевагами, та з прямим виходом до води. Ну і авіамузей Боінгу. Провели у Сіетлі днів 5, жили десь біля центру, вся поїздка десь коштувала десь 2к$.

Головною метою все ж таки була Каліфорнія, а вона далеко та її багато. Весь інший час лишили на Голден Стейт, маючи дуже великі сподівання. До Сан-Дієго їхали уздовж океану по 101 та 1, назад верталися через Йосеміті та 5.

Що я можу сказати про Каліфорнію? Вона мені абсолютно не сподобалася. Дороги гірші, аніж в Орегоні, люди наглючі, багато безхатьків, сміття, цінник вищий, особливо на готелі та нерухомість. Він вже не такий kids-friendly як його північні сусіди, декілька разів менеджери ресторанів нас просили заспокоїти сина, оскільки він несе загрозу для оточуючих. При цьому, він нічого екстраординарного не робив.

Сподобалося: Редвуд, Напа, Голден Гейт, Монтерей, передмістя ЛА типу Малібу, Санта-Моніка та Лонг-Біч, Сан-Дієго краще за ЛА та СанФран. Але скоріше це окремі точки на карті, аніж якість гарні суцільні місцевості.

Багато розповідати не хочу, оскільки в основному це буде негативний досвід. Читати як: «Все інше не сподобалося».
Для себе оцінив, що комфорт в Каліфорнії починається з доходу на сім’ю у 200к$.
Подорож до Каліфорнії коштувала десь 10к$.

Окремо відзначу, що у подорожах, коли ми зупиняємось в апартаментах або у готелях світових мереж, то звик користуватися публічним ландроматом. По всьому світу. Причина доволі проста — ціна прання одного набору наших речей у готелі типу Інтерконтиненталь або Хілтон коштуватиме мені не менш аніж 300 доларів, оскільки цінник у них конструюється не по масі, а за одиницю одягу. Для такої послуги я не згоден віддавати такі гроші. Ніяк не очікував, що даний момент викличе цілий шквал дискусій. Тому, будь-ласка.

Повернення

У Портланд ми повернулися за декілька днів до вильоту. Поштова скринька була наповнена рахунками, велика частина з яких мала бути покрита з нашої передоплати. З якими ми розбираємося й по сьогодні. Розбираємось, це значить, що ми вказуємо, що цей рахунок вже був оплачений і нам його відміняють. А за інші ми домовляємось.

Ще одна американська забава: тобі розповідають про діапазон цін за якусь роботу, а у підсумку намагаються стягнути все одно по максимуму. Якщо ти лох, то платиш початковий максимальний рахунок. Або ні. На зазраз ми вже домовились та скостили більше половини і у нас лишилося рахунків на 4к$. Я цілюсь поміститися у 3к$. Місцеві даний процес підтримують та вважають, що це і є капіталізм. Ноу комментс.

При виїзді із апартаментів нас очікував наступний неприємний сюрприз: ми мали письмово попередити про виїзд як мінімум за 30 днів. Те, що ми зазначали термін нашого перебування по телефону та фейс-ту-фейс із робітниками нічого не значить. Дякую вам, телефонні розмови: як ми до вас, то по телефону, а як ви до нас — то, будь-ласка, попередження у письмовій формі. До речі, контракт у нас теж був до серпня, і це теж нічого не означало. Довелося заплатити за ще один місяць (трохи менше) перебування. І ці люди нам усі 5 місяців посміхалися в обличчя.

В принципі, це таке американське національне надбання — із посмішкою дивитися тобі у очі та брехати або недомовляти важливу інформацію.

Почали збирати речі. Більшість із них відправили великими посилками в Україну. Великі меблі лишили у тамтешніх знайомих та виставили на Craigslist.

Трохи не забув про літак. Зворотній квиток то у нас був із Солт-Лейк-Сіті. Подзвонив (з енної спроби), та сказав (декілька годин розмов), що дружина вагітна і ми змінили госпіталь із Солт-Лейк-Сіті на Портланд. Якщо зміна квитків відбувається з медичних причин, то плата за таку операцію не стягується. Оскільки немовля ще не було на білому світі коли я придбав ці квитки, то його довелося додавати постфактум як тільки прийшов паспорт. Додав по телефону, агент на тій стороні сказав, що все ок і більше нічого робити не треба, можемо спокійно в день вильоту реєструватися на стійці. Ага, щаз. На стійці квитка на немовля не знайшли, прийшлося платити 10% від ціни квитка на сьогоднішній день. Наші квитки за 2 години до вильоту коштували 7800$, тому за малого ще доплатив 780$ + tax. Розбираємося з Delta за цей момент, подав скаргу та запит на телефонні розмови щодо цього резервування.

Наче все. Прилетіли в Мадрид та вирішили ще декілька тижнів поніжитися біля моря, де й наразі пишу даний опус. Кінець.

Додаток

Спорт та футбол, у який грають ногами

У більшості випадків дане питання у такого роду розповідях ігнорують. Тому виділюсь серед сірої маси.

Одразу скажу, що у минулому я професійний шахіст, тому спортивними видами дозвілля я вважаю лише ті, що потребують фізичної виснаги, а професійний спортсмен має мати ідеальну фізичну форму. Тому гольфістів та жиртресів із бейсбольними битами за спортсменів не вважаю. Як і шахістів, шашистів, нардистів, доміношців, дартсистів та інших. Баскетбол все ще расистська гра, на майданчиках грають лише темношкірі та стоячи кидають у кошик товстуни. Тому лишу цю гру на розсуд прихильникам Мартина Лютера Кінга.

Спорт для мене важливий з точки зору розвитку дитини. Серед секцій, що я зустрічав за час свого перебування, фаворитами з їх кількості були наступні види спорту: плавання, «візьми одні двері», футбол. Так-так, саме наш старий добрий європейський футбол. Що мене приємно вразило. Місцеві розповідають, що мода на футбол з’явилася порівняно нещодавно, років 10 назад, але спеціальних галявин для нього вже побудували вдосталь. Але. Завжди є але. Мені цікаво було послідкувати за їхніми тренуваннями, дітками, батьками. З точки зору спортивних навичок все дуже низького рівня. Також здалося, що для батьків це скоріше процесія з атрибутами, аніж фізичне виховання. Усі діти у бутсах, щитках, гетрах, спортивних футболках із «Бекхемом» на спині. Можливо десь, за зачиненими гратами і є дійсно серйозний безшабашний дитячий футбол, але я такого не побачив.

Сам я дуже люблю футбол і до проблем зі спиною доволі активно буцав круглого. Зараз полюбляю відвідувати виїзні зустрічі наших українських команд за кордоном. Різних, і слабких, і сильних, — таким чином я знайомлюся з новими країнами та містами. У США дістатися стадіону мені так і не вдалося, постійно були якісь перешкоди або важливіші справи. А коли вже домовилися с хлопцями на останній тиждень, то виявилося, що вони недогледіли, що місцева команда грає на виїзді, а не удома. Невдача знову спіткала нашого спортсмена.

У мене було багато гарних квитків на Євро-2016, які я виграв у офіційній лотереї від UEFA рік назад, ще до того, як дружина завагітніла і ми наважилися на цю подорож. Віддавав тестю зі сльозах на очах. Також проблемним є перегляд європейського футболу, оскільки матчі проходять у першій половині дня за часом західного узбережжя. Тому футбол є суттєвим недоліком для мене у контексті США.

Любителей пограти у американський футбол та хоккей я багато не помітив.

Резюме

Загальна вартість подорожі — 50к$. З них медичні рахунки складають десь 13к$. Якщо бюджет обмежений, то парі думаю можна вкластися у 2 місяці та 20к$ без завдання вади мамі та дитині. Особливо якщо вибір місця буде Майамі, де ціни на пологи за готівку наче набагато нижчі.

Подорож до США мені дуже сподобалась. Так, саме так. Гарна розвинута країна з прекрасною природою та людьми.

З точки зору релокації все цікавіше. Ця країна приховує цілий ряд неприємних особливостей, про які місцеві не дуже люблять розповідати. Ніхто не любить розповідати про своє та погане. Тому питання «Чи хотів би я переїхати в США?» для моєї сім’ї доволі складне та відповідь неоднозначна.

Якщо ігнорувати гроші, то за моїм списком привабливості країн для життя за нашими стандартами, повторюсь — це стандарти мої, дружини та дітей, я б віддав перевагу наступним країнам: Нідерланди, Польща, Великобританія та вже потім США. Польща могла бути навіть першою, але мене турбує мовне питання (потрібно вивчати польську та невелика кількість англомовного населення) та все ж таки відношення місцевих до приїжджих. Воно ще інше. До цього списку я не включив нордіків — у них все вже якось занадто круто і правильно. Аж пустити газиків дискомфортно. А ще нудно, як і в Канаді. Країни Азії нас не влаштовують церез кардинально інше світосприйняття та різні культурні традиції. Хоча Тайвань нам дуже подобається. Цікавими для вивчення лишаються Австралія та Нова Зеландія. У нас в принципі є список з трьох найбажаніших країн, Ісландія, Нова Зеландія та Японія, до яких ми ніяк не можемо дістатися вже 5 років.

Якщо ж вам життя в Україні настільки огидло, що єдиним виходом бачите еміграцію (я до даної групи не належу), то моє бачення таке: заощадливим українцям я б радив дивитися на Європу, де нижчу зарплатню ви б могли компенсувати із своєї кишені; для панства із гіршею фінансовою вдачею радив би вибиратися у США, та кров’ю і потом заробляти на гарне життя собі та своїм дітям, оскільки можливостей там дійсно безліч.

Точно кінець.

Частина 1

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дуже дякую за детальний опис.

Тепер пройдемся по деяким твердженням, щоб не створювати нової міфології. Просто, узагальнювати досвід в якомусь штаті (або щось недозрозуміти) на всі штати — це і є міфотворчість, на кшталт «пластикових продуктів». Заодно поділюся лінками для прокачки.

Плюсуйте і виносьте наверх, щоб більше не коментили те саме :-)

Штати дуже віруючі, релігійний канал на сніданку в готелі — не дивина. І головне, усі його дивляться.

Не узагальнюєм. Це Юта, Cолт-Лейк-Сіті, центр мормонів.
Для початку вижимка з укр вікіпедії, далі ознайомтеся з англійською.
Вони віруючі (у своє трактування Біблії),
Mormons have a health code which eschews alcoholic beverages, tobacco, coffee, tea, and other addictive substances. They tend to be very family-oriented, and have strong connections across generations and with extended family, reflective of their belief that families can be sealed together beyond death.
uk.wikipedia.org/wiki/Мормони

Тема більше розкрита у South Park — All about mormons
(знайдете по ключовим словам де інде, якщо по лінку нема)
у сім«ї мормонів — 4 дітей ;-)
southpark.cc.com/.../s07e12-all-about-mormons

У якомусь там молодому віці їх посилають on mission. То вони в білих сорочках їздять по Україні.

Mrs. Brown and The Mormons
www.youtube.com/watch?v=QarofaycN3c

Оце відео з іншої теми, але ідея схожа :-)
Black Books — Bernard and the Jehovah’s Witnesses
www.youtube.com/watch?v=v6TeDM-wlZ4

І ось поточний стан релігійності — уже 22.8% в 2014 не є релігійними
www.pewresearch.org/...bout-religion-in-america

інше правило проїзду перехрестя (капіталізм — хто перший, того і тапки)
?
по черзі, соціалістичний і передбачуваний. Це в Україні дикий капіталізм на перехресті — хто нормальний, хто бикує, або дурак (і сподівається, що буде ДДД).

Не сподобалось: дуже багато мілкого тексту на знаках, відволікає.
Саме так. Як казали мені у консульстві «програма диверсифікаційної візи розрахована на людей, що вміють чи-та-ти і пи-са-ти». Ці надписи дуже дістають (говорю за Каліфорнію :-)), деколи здається, що хто що хоче — то і пише. Деколи знаки про Yield to the trafic on green помічаєш пізно, чи ’No U-Turn’ може бути написаний текстом, а може бути перекреслена підкова. До цього звикаєш на звичних маршрутах, а на нових треба пильнувати. До купи, різниця в повороті на червоне у Нью-Йоркському штаті і Каліфорнії en.wikipedia.org/wiki/Turn_on_red

дісабіл
дебіл чи disabled?

цинус
цинус і косинус
uk.wikipedia.org/wiki/Цимес

Єдиний суттєвий мінус — зв«язок. Покриття в такій місцевості дуже слабке, можна годинами їхати по за зоною досяжності.
Якщо для карт на телефоні — то можна закешувати в Google Maps. Або взяти GPS у прокат. Якщо щось сталося у дорозі — то кожної милі стоїть Call Box. У Долині в одному місці у нас вдома був паганий зв’язок від T-Mobile. Добре, що iPhone 6 підтримує Wi-Fi calls.

Із Солт-Лейк-Сіті я взяв економ Delta по 150$ за квиток. Я не очікував/прочитав одного моменту, що в економ Delta не входить cheсked-in багаж, тільки ручна кладь. Так що прийшлося ще доплатити за багаж. Десь 200$.
Це в багатьох авіакомпаніях так. Міжнародний переліт — багаж ок. Внутрішній — народ економить по 25 баксів і летить з ручною кладдю. Ми так з старим чемайданом летіли на Ямайку. Там його викинули (так і планували), речі втрамбували в рюкзаки.

IKEA
Перший притулок емігранта. Теж там затарилися. Також там купляється набір інструментів для скручування меблів і довгими вечорами опосля роботи то все скручується.

був xfinity зі своїм доісторичним DOCSIS. Тариф 25MB коштував 60$ на місяць. Інтернет через Ethernet був посередньої якості, але з особливостю, що мереж Wi-Fi навколо було під 30 штук і звісно вони заважали один одному, тому по Wi-Fi швидкості та стабільності ніколи не було.

Xfinity — це торгова марка провайдера Comcast з кабельним (переважно). У мене 44$ за 100 мегабіт. Інша альтернатива — це AT&T U-verse DSL (це якщо ви кабельний називаєте доісторичним). Є ще інші опції, але я їх не розвідував, там дорожче.

Ще компанії пропонують пакети з кабельного телебачення, інтернету та телефону. Мобільний у мене є, телебачення дивлюся раз в тиждень, тому кабельне не підключаю. Звичайні 84 канали ловляться з ефіру за допомогою цифрової антени (купляється на Амазоні). Більша частна каналів — цифрові, у FullHD якості (тому я здивувався по приїзду в Україну, що Те-два-те-два-те-два — це просто цифрове, але не FullHD).

Wi-Fi лікується переходом на 5Ghz роутер, 5Ghz діапазон менш зашумлений. Благо, iPhone та старий MacBook Pro підтримують 5Ghz. Для віндового ноута був докуплений Belkin USB Wi-Fi свисток за 25$.

Ми цілилися в 600-800$ в місяць, але підтримувати наш звичайний український раціон з нормальних продуктів у нас виходило лише за 1800-2000$.
апять двайці пять :-)

Немає жодного доказу того, що ти про щось домовлявся по телефону. Отримали рахунок більший, аніж ми були проінформовані. WTF? Ми ж домовлялися? — Нічого не знаю
Про телефони — все правда. У більшості випадків розмови можна перевести у on-line chat, або e-mail. Для підтвердження і продовження розмови треба просити Case Number у кінці розмови.

Поліцейські на вулицях зовсім непомітні, з ними діалогів не мав, багато сказати не можу.
Тру. Якщо треба буде — за пару хв приїде гарнізон з віу-віу і світломузикою. Згадалося, як знайомий описав затримку якогось порушника у Техаській пустелі — «таке враження, що у темряві з неба НЛО спустилося з світломузикою».

Отримав інформацію, що кожне авто в США зобов’язане бути облаштоване спеціальним фільтром, яке чистить вихлоп, що зменшує забруднення повітря. Не знаю, наскільки це правда і які реальні наслідки має.
У різних штатах по різному
www.mytime.com/...-and-easy-reference-guide

Ніяких проблем у комунікації не відчув, мова досить зрозуміла та чиста.
У Долині говорять досить швидко, доводилося перепитувати, та й з зараз деколи теж, якщо щось невідоме чую. Один раз за два роки, коли я попросив говорити повільніше по телефону, почув «Oh, gosh». Вважаю це хамством.

Всі спокійно розмовляють про свої та чужі фінанси.
Це щось гонське орегонське :-)

Не помічав такого. Громадяни максимум, це могли говорити, що будуть refinance mortgage, не називаючи відсотків. З емігрантами інший націй обговорювали вартість машин, зубних пломб. Про рахунки ні з ким не говорив. З одним індусом, який тут з 1995 року обмінялися з.п., перед моїм уходом з контори.

Для кожної людини на один товар ця сума різниться, оскільки у кожного своя кредитна історія, що впливає на кінцеву цифру.
Під товаром мається на увазі тачка і будинок?

Найкращу виставку автівок у будь-якому місті ви знайдете у неділю об 11 годині ранку біля українсько-російської церкви
Тут по вулицям їздять всякі різні, прості і дуже круті тачки, я би не вирізняв наших. Зате інші вирізняються :-) Успішна американка — на новому вимитому дорогому SUV, китаянка — на Mercedes, мексиканці — на зацофаному траку з інструментами у багажнику, індуси — на пріусах/б.у bmw/Honda Odyssey на велику сім’ю. Ще на кожну машину ззаду чіпляється виводок велосипедів. Якщо трак не мексиканський — то в багажнику або собака, або 2 ендуро-байки, або дошка для серфінгу.

Наших північно-східних сусідів видно по злим, напруженим пикам, зажатим, горбатим фігурам, «жилєтках» у старших мужиків, хрєн-знати яких совєцких зачісках і кольорах у жінок. А якщо молода пара, то дівчина тримається за руку і ховається-тулиться за/до хлопця.

декілька разів менеджери ресторанів нас просили заспокоїти сина, оскільки він несе загрозу для оточуючих. При цьому, він нічого екстраординарного не робив.
Ого. Я про таке вперше чую і навіть собі уявити не можу, щоб менеджер себе так вів. Напевне, таки екстраординарне, по місцевим міркам.

Ще одна американська забава: тобі розказують про діапазон цін за якусь роботу, а у підсумку чарджують все одно по максимуму. Якщо ти лох, то платиш початковий максимальний рахунок. Або ні. На тепер ми домовились та скостили більше половини і у нас лишилося рахунків на 4к$. Я цілюсь поміститися у 3к$. Місцеві даний процес підтримують та вважають, що це і є капіталізм. Ноу комментс.
Як каже мій знайомий — «жулікі і бандіти». Тру.

При виїзді із апартаментів нас очікував наступний неприємний сюрприз: ми мали письмово попередити про виїзд як мінімум за 30 днів. Те, що ми зазначали термін нашого перебування по телефону та фейс-ту-фейс із робітниками нічого не значить. Дякую вам, телефонні розмови: як ми до вас, то по телефону, а як ви до нас — то, будь-ласка, попередження у письмовій формі. До речі, контракт у нас теж був до серпня, і це теж нічого не значило. Довелося заплатити за ще один місяць (трохи менше) перебування. І ці люди нам усі 5 місяців посміхалися в обличчя.
В принципі, це таке американське національне надбання — із посмішкою дивитися тобі у очі та брехати або недомовляти важливу інформацію.
«Чи-та-ти і пи-са-ти». Свій перший контракт на зйом хати ми проштудіювали від і до. Гадаю, у вашому контракті був цей пункт. Порада від знайомого для швидкого читання контрактів — шукаєте слова fee і charges.

P.S.

ріспект за монументальну працю. Пороху у порохівницях і авантюризму у тебе не бракує. Так тримати!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Бомбово написано, рідко коли таку добрячу українську десь побачиш, читав не відриваючись і, здається, трошки наче відчув портлендський вітерець у волоссі. Захоплююча мандрівка і багацько корисної інформації про США для роздумів. Сподіваюсь у автора та його сім’ї наразі все добре!

Спасибо за интересное чтиво. Поскольку комментариев много и не уверен что будет время все прочитать, не побоюсь спросить и может повториться: как маленький и мама перенесли путешествия. Имею ввиду когда уже появился второй ребенок. Как справлялись, ведь надо и кормить постоянно, да и вообще маленький ребенок, опасносте кругом.
Заранее спасибо за ответ

Читать было интересно все кроме систематических расистских выпадов автора.

Немає жодного доказу того, що ти про щось домовлявся по телефону. Отримали рахунок більший, аніж ми були проінформовані. WTF? Ми ж домовлялися? — Нічого не знаю.
Все разговоры записываются, в конце разговора можете попросить номер записи и имя оператора с инициалом.
в конце разговора можете попросить номер
тогда в начале. Иногда после окончания звонка (неожиданного)сидишь и думаешь: бросили трубку или все сказали а я прослушал...
я б віддав перевагу наступним країнам: Нідерланди, Польща, Великобританія та вже потім США

Какие плюсы Польши в данном списке? Мне эта страна нравится, но просто любопытно услышать от вас, поскольку у вас есть с чем сравнивать. От себя, я бы добавил, что в Польше достаточно много людей знают английский

От себя, я бы добавил, что в Польше достаточно много людей знают английский
Одна из историй:
В Варшаве центре возле дома культуры мне надо было в аэропорт. Телефон сел под ноль, решил спросить у местных на чем я могу туда добраться (такси не в моем вкусе). Из пары десятков людей на остановке мне помогла только британка в командировке.
Самое интересное, что на остановке стояли старшеклассники. Они то точно должны уже говорить. Но в ответ услышал такой прикол: «хеллоу, ландан из э кэпитал оф Грейт бритн». Так шо не у одних нас этот текст заучивают.

А по поводу самой Польши, не знаю, она для меня как Украина без говна. Даже из людей говно подоставали, позитивнее все, что ли. Самая частая по посещаемости страна у нас, с разными городами, разным транспортом, разным поселением, и везде очень комфортно себя чувствую.

тоже столкнулся с проблемой понимания инглиша в Варшаве. По ощущениям у нас в крупных городах больше народа могут объясниться на английском.

З.ы вроде ж там на всех остановках маршрут нарисован, причем с дублированием на английском, что очень удобно.

На автобусной точно есть, но я тогда был на трамвайной и то ли не дошел, то ли не нашел.

Интересен другой любопытный вопрос.
Итак, ребус — допустим офицеры не доглядели, всякое бывает, и женщина разродилась (раньше срока) прямо в воздухе, над международными (ничейными юридически) водами.
Вопрос — какое гражданство получит незадачливое дитя?
Варианты ответа:

1. Гражданство матери/отца/ на усмотрение родителей из этих двух.
2. Гражданство порта отправления (последнего, для трансатлантики из Киева это почти всегда Амстердам).
3. Гражданство порта прибытия, даже если государство не признаёт «jus soli».
4. Гражданство «космополита» (золотой паспорт) с правом ткнуть в любую страну на карте по достижению 16 лет, и сказать «вот этой страны я хочу быть гражданином», и страна не вправе отказать.
5. Отсутствие гражданства, и необходимость его получать на общих основаниях.
6. Отсутствие гражданства и невозможность его получить не имея свидетельства о рождении чтобы пройти зону таможенного контроля (невозможность выдачи свидетельства за неимением прецедента в мировой практике); ребенок до конца жизни обязан жить в аэропортах и летать.
7. Свой вариант в комментах.

Вот так появляются апатриды — бомжи международного уровня %)

А вот и нет, по ссылке ответа нет, кроме

child born in international waters should have their place of birth listed as “AT SEA”,
A child born in flight in a region where no country claims sovereignty would list their place of birth as “IN THE AIR”

Что дальше происходит с гражданином Воздуха или Воды статья не раскрывает.

И

getting the same citizenship as its parents
там не утверждено как абсолютное правило.

Зато есть и применимость такого:

a birth on a ship or aircraft in international waters or airspace shall be treated as a birth in the country of the ship or aircraft’s registration

Короче, QA сломал систему, и никто толком не знает, как действовать.

Вы спрашиваете о гражданстве, а копи-пастите о месте рождения. Там же четко написано However, the Convention applies only to births where the child would otherwise be stateless. Since in most cases a child would be covered by one or more countries’ jus sanguinis at birth (getting the same citizenship as its parents), this Convention rarely comes into play. Я себе слабо представляю рождение ребенка без родителей

Кто знает, в европейских странах есть такая фича: приехал, родил и получило дите гражданство?

Вы про это en.wikipedia.org/wiki/Jus_soli ?
Посмотрите на карту. Не во всех

Предположил, логично, чтобы было всеземным.

<анекдот про котят и конюшню>

вот и ответ. такой фичи в Европе нет.

почти. самые либеральные условия в UK
en.wikipedia.org/..._soli#Restricted_jus_soli
Since 1 January 1983, at least one parent must be a British citizen or be legally “settled” in the country or upon the 10th birthday of the child regardless of their parent’s citizenship status .

приехал, родил и получило дите гражданство
А нерезиденту без SSN це було зробити не так просто.
А если есть этот SSN, но не резидент то просто или главное препятствие это гражданство ?
У госпіталі, поки йшли потуги, нам дали пару анкет для заповнення. Одна, що погоджуємося з умовами; друга, що нічим хронічним та генетичним не хворіємо; третя, хто тато та як будуть звати малюка; четверта, заява на отримання SSN
Десь на протязі 10 днів нам на пошту прийшов SSN.
Это вам SSN ребенку или жене ?
А если есть этот SSN, но не резидент то просто или главное препятствие это гражданство ?
Везде спрашивали только SSN, из этого делаю вывод, что гражданство в таких вопросах не играет большой роли.
Это вам SSN ребенку или жене ?
Ребенку

Спасибо за ответ. Походу надо найти этот SSN и в рамочку на всякий случай, чтоб не потерять =).

Ну местные советовали нигде не светить посторонним ибо на него якобы можно повешать кредиты, кражи, убийства и т.д. На сколько правда, не знаю

Ну фактически это ИНН в наших реалиях, думаю предосторожности в обращении с ним тоже должны быть схожи.

Ну местные советовали нигде не светить посторонним ибо на него якобы можно повешать кредиты, кражи, убийства и т.д. На сколько правда, не знаю
Про кредити тільки чув. Берегти як зіницю ока і старатися не видавати його не нефінансовим установам

Google ssn identity theft
www.ssa.gov/pubs/EN-05-10064.pdf

Цікаво почути від вас порівняння сша та великобританіі , адже ви пишете, що великобританія краще. Чим саме?

Имеем довольно хорошие познания о Лондоне и юго-западной части Англии (Девон), посколько жена получала вторую магистратуру в Екзетерском университете.
0) отсутствует большинство вышеупомянутых минусов США, вопрос с продуктами на одном уровне: хочешь качественные продукты — плати 3цены;
1) Мы, несмотря на то, что владеем вполне себе комфортабельными автомобилями, очень любим развитый публичный транспорт. Здесь мы просто сравнимаем с 0. Поскольку публичный транспорт в США, насколько я начитан ибо мало где был, на уровне только в Нью-Йорке.
2) Возможность путешествий: 2-3 часа и ты в одной из 30-40 европейских стран.
3) жене очень нравится британский английский. Ну, кроме северной части, там у них алфавит почему-то не включает пару букв, :-) от того воспринимается язык тяжело.
4) ВБ имеет куда более интересную историю, для нас более интересно изучать именно ее.

...ну и совсем субъективно: воздух в ВБ пропитан спокойствием и стабильностью. Даже не знаю как это по-другому выразить

Автор гдето чегото недоговаривает.
Взять и выкинуть 50к — это обычному укрсиньйору не особо по карману.

У меня аж бомбит от этой фразы:

то моє бачення таке: заощадливим українцям я б радив дивитися на Європу, де нижчу зарплатню ви б могли компенсувати із своєї кишені

наворовать пару мульйонов на заводе и уехать в европу жить. Ну а кто лох, тому в пиндостан жрать невкусное молоко со сметаной.

могу и ошибиться.
Так и есть в большинстве ваших рассуждений, отца не знаю, маме визу не дали ввиду низких доходов.

Скорее отсутствует страх стать бедным, не считаю это пороком.

В принципе, По комментариям гуляют ответы на все соответствующие вопросы

Обычно боятся те, кто знает что это такое.
В корне не правы. Это Бедные считают, что наличие денег решит все их проблемы. И финансовые, и моральные, и психологические, и со здоровьем. Ни один человек, заработавший все своим трудом, не просыпается в поту от мысли, что может все потерять.

А с лишними средствами, да, приятней и комфортнее. От того и столько говору вокруг них.

ну если оба зараьатывают по 5к+ и родители небедные тогда поверю, что выложить 50к не столь проблематично.
Ибо сам по себе дев, зарабатывающий даже 5к+, и с размахом автора будет зарабытывать 50к довольно долго.

Что вы хотите чтобы я рассказал в контексте данной поездки? Сколько лежит под матрасом?

Сходите в тему про Шимкива, там интересно.

Сходите в тему про Шимкива, там интересно.
туда уже никто не пишет, приходиться сюда набрасывать.

Там уже все написано. Вы поиском по фотке сотенной купюры попробуйте.

Прикольно было читать, спасибо.
Завидую вашему семейному авантюризму!
А как сына назвали?

Айвен или Иван? :)

Перша стаття де хоч трохи розказано про мінуси проживання в США. А то, що не стаття, то таке враження що автор з розовими окулярами не розтається.
Але то тільки менша частина проблем і неприємностей :)
Автору дуже повезло що не довелось:
1. Попасти до стоматолога (звичайна страхівка зазвичай не покриває стоматологію). А стоматологічна страхівка може не покривати всіх лікувань/маніпуляцій. Наприклад повторне лікування пробломбованого каналу (~ $700 за 1 годину роботи, це не самий гірший варіант, можуть гялнути в рот і сказати що ми таке не робимо і просто взяти $100 за консультацію і так по кругу пару раз поки лікаря не знайдеш)
2. Попасти в emergency room. Думаю тут варто просто погуглити. Або просто переглянути відгуки.
3. Подавати податки перший раз особливо коли дитина вписана в паспорт батьків.
4. Ремонтувати машину.
5. Ну от трохи з медициною мали справи, але то тільки початок. Коли почнуться педіатри було б багато таких ’приємних’ моментів. Особливо коли страхова починає ’зпригувати’ з деяких платежів. Ціна може дуже ’приємно’ здивувати. Також можна забути за педіатра якого можна викликати додому. І швидку допомогу яка приїжджає на високу температуру.
6. Знову страхові, але вже не медичні а автомобільні. Коли легше самом машину зробити (забити і їздити так) ніж заробити штрафні бали і автоматичне збільшення страхових платежів.
7. Отримати driving licence для жінки яка не має SSN i відповідно роботи. Дуже цікавий квест.
8. Міжбанківські платежі. Цікава штука тут. Одного разу платіж йшов 8 робочих днів і прийшов... паперовим чеком по пошті :) Ну паперові чеки то тут особлива тема. Дуже ’потрібна’ штука в 21 столітті. Але тут без неї ніяк. Як і факс :) Тут частенько доводиш людей до ступору коли кажеш що не маєш факсу щоб отримати/вислати документи.

PS. Графік прививок якщо комусь цікаво порівняти з Україною: www.cdc.gov/...ild-combined-schedule.pdf

Тут частенько доводиш людей до ступору коли кажеш що не маєш факсу щоб отримати/вислати документи.
Прям таки у всех 340 млн американцев есть личный факс)

Думаю, должны быть какие общественные факсы, может на почте или еще где-то.

Отослать — не самая большая проблема, обычно хуже, когда надо получить. Мне пришлось заводить аккаунт на MyFax. Например, первая отсылка декларации не может быть сделана в электронном виде, только в бумажном или бумажно-факсовом варианте (все дальнейшее общение).

Интересно как выкручиваются в подобных ситуациях с факсом местные нейтивы? Которые университетов не заканчивали , какие -нибудь дальнобойщики или официантки?)

UPS/Fedex/HRBlocks/Office Depot/You name it

Более того, если зайти в любой офис, где есть факс на ресепешене, и попросить отправить, в двух из трех никто не откажет.

а при гостиницах больше нету бизнес центров ?

А как какой-нибудь официантке из техаса принять факс?

У неё есть ковбой с факсом.

Дойдем до того «как официантке из Техаса принять 2 контейнера с джинсами шипнутый из Китая»?

Очень часто официантки — студенты/тки, подрабатывающие в свободное от учебы время, и по умению пользоваться современными достижениями науки и техники дадут фору и вам и мне.

я имею ввиду не студенток ,а обычных реднеков)
Как они решают ужасы с факсами и прочими сложными бумажками?

Примеры сложных бумажек, которые обязательно получать на свой факс, можно привести?

Какое отношение реднеки из Техаса имеют к Канаде?

Местные нейтивы держат казино и имеют льготы на обучение ))

но все равно им нужно отправлять факсы, для деклараций всяких, договоров и прочего)

Звісно ж можна на роботі використати, або купити щось типу: www.tomsguide.com/...line-fax,review-2124.html
Але в Україні взагалі можна без цього можна прожити, а тут не все так просто.

у многих американцев уже нет стационарного телефона, не говоря уже о факсе. Если нужно отправить или получить факс есть интернет сервисы: email-to-fax, fax-to-email.

Я за 10 лет в штатах всего несколько раз сталкивался с проблемой когда что нужно было отправить по факсу и других альтернатив не было.

PS. Графік прививок якщо комусь цікаво порівняти з Україною: www.cdc.gov/...ild-combined-schedule.pdf
Just curious. А США церемонится с альтернативно-одарёнными, которые отказываются от прививок?

Потому как Канада не особо, через 3-6 месяцев школа или садик получают жёлтый листок с указанием отстранить такого-то учащегося на неопределённый срок вплоть до особого разрешения. Можно возвращаться на родину.

Тут все різниться від штату до штату. В NJ ніби поки можна написати відказ по релігійним причинам. Але поки наслідків я не знаю. Як і не знаю що станеться якщо провтикаєш вік прививки — деякі не даються коли дити вже переросла. Але враховуючи їх бюрократизм можна попати таку халепу що довго не виберешся

«Курица» (павлины) говоришь?! Дети то хоть есть у самой? или так начиталась что прививки ок?

Вам бы на пару сотен лет назад для профилактики, посмотреть, от чего там люди белые тапочки одевали.

Какое молоко? и почему сразу желтая пресса? Вы доверяете врачам и медицине, считаете, что они беспокоятся о здоровье людей, а не о своем кошельке?

И вот вопрос на логику — первый. Ребенок не привит, приходит в школу/садик к ПРИВИТЫМ детям, которые уже имеют иммунитет к этим страшнейшим заболеваниям (врачи их уже наделили супер «здоровьем» с помощью прививок и таблеток). Так почему запрещают общаться привитым и не привитым? У тех же есть иммунитет.

Второй. Откройте любой справочник медицинский там тысячи инфекций и вирусов. Против всех нужно привиться?

И вот вопрос на логику — первый.
Ваша логика неверна изначально.
Ребенок не привит, приходит в школу/садик к ПРИВИТЫМ детям, которые уже имеют иммунитет к этим страшнейшим заболеваниям (врачи их уже наделили супер «здоровьем» с помощью прививок и таблеток). Так почему запрещают общаться привитым и не привитым? У тех же есть иммунитет.
У них нет 100% иммунитета, например, обязательная в СА прививка от ветрянки даёт до 90% шансов не заболеть. Оставшиеся 10% — это довольно таки много.
Второй. Откройте любой справочник медицинский там тысячи инфекций и вирусов. Против всех нужно привиться?
Эпизодичность возникновения той же ветрянки — несколько раз за год. По статистике на 1000 заболевших детей до 2 лет, осложнения получат в среднем 150, умрут 20. Довольно большой процент смертей — 2%. Смертность до 1 месяца — 20%. У других вирусов процент осложнений и смертности гораздо ниже, плюс скорость распространения не такая высокая, как у ветрянки, считается, что можно успеть изолировать больных.

А теперь встречная история на логику. У человека двое детей, одному 2 года, второму 1 месяц, находятся на детской площадке. На этой же площадке присутствует ребёнок больной ветрянкой, благодаря ушлёпости родителей, которые его не привили, он заражает при общении ребёнка, которому 2 года и который привит, но шансы были не в его пользу, и он заразился. Который потом заражает своего 1 месячного брата и он умирает. Ради того, чтобы потакать своим тараканам, вы косвенно убиваете человека. Прививают для коллективной безопасности, а не для того, чтобы упражнятся в теории вероятностей при нахождении непривитого человека внутри группы привитых.

помню в школе классе в 3 всe переболели ветрянкой. Вроде как все привиты

В СНГ эта прививка по желанию.

Выше по треду выкладывали график прививок в США, от ветрянки делают прививки в возрасте год, начиная с 1995 года. Т.е. инфе 20 лет минимум, может только в среде Амишей резвятся.

Я не болел ветрянкой в детстве, теперь когда вижу детей с зелеными точками -убегаю на другую сторону улицы)

А там могут быть дети с красными, синими и жёлтыми точками %)

я так понял, что в вашем примере будут виноват кто-то другой, но только не родители ребенка. Они могли бы дома сидеть! ведь столько людей разных.
А чего не прививают от всего сразу? или в течении первых месяцев?

Все болезни это от вины других людей, но только не себя. И еще, статистика — это ложь выраженная в цифрах. 146% инфа

Нет, против тех, против которых изобрели безопасную и недорогую вакцину проверенную клинически с доказанной эффективностью и внесенную поэтому в график прививок
Ну и которая присутствует в данном регионе. США, например, от туберкулеза не делает. Ну нет у них туберкулеза, незачем делать.

Бациллы, хаха. Они же везде. Если бы «декретные куры» не рожали, то не было бы детей. Сразу видно отношение к матерям и детям, но наверное вам там далеко до детей и «куриц» за сырами и поездками с асашай. Не зря украинцев уже 42 млн. Ну вы там развивайте медицину, сырный АйТи, счастья вам и здоровья!

У вас же вроде сейчас министр здравоохранения канадка, только я смотрю стебутся с неё в новостях постоянно. Всем главное картинку подавать, а не результат деятельности.

Украинцев 42 млн в том числе потому, что медицинские решения принимают не спецалисты, а необразованные тетки погрязшие в мракобесии и государство смотрит на это сквозь пальцы
Население сокращается не из-за этого. У нас количество детей на одну женщину 1.3, для сохранения численности нужно хотя бы 2.1. Так что нам не помогла бы даже самая лучшая медицина в мире!

Вы оскорбляете других даже незнакомых вам людей, называя курицами, но при этом сами гордо заявляете что ничего в прививках не понимаете и слепо доверяете врачам.
Я поддерживаю ваши позицию о необходимости прививок для защиты не только своих детей, но и окружающих. Но нужно понимать, что прививки точно также несут опасность, возможные последствий и даже смерть. В мире тысячи и миллионы болезней, но вы не делает прививки от всех? Да и не существует универсальных вакцин от всех болезней.
Если прививка несет в себе больше опасности, чем вероятность предотвращения болезни, то имеет смысл задуматься, а стоит ли ее делать?!
У нас по нашей страховке целый список прививок, которые покраваются нашей страховкой.
— есть обязательные прививки
— те, которые делаются при визите в страну, где распространена болезнь.
— есть опиональные, которые можно сделать по желанию.

От прививок точно также есть вред, последствия и даже небольшой процент летальных исходов. Я не буду делать 2-3 десятка прививок просто потому, что я могу их сделать и страховка покрывает их стоимость.
Для опциональных я сравню все за и против, прежде чем делать прививку. И для этого я буду пользоваться внушающими доверия источниками, а не как вы выразились сайтами для куриц, где разводят истерию.

В большинстве штатов не церемонится. При попытке сдать ребенка в садик, школу или куда-то в коллективные группы будут большие проблемы если прививок нет.

Законы (в каждом штате разные) покрывают школы (включая частные) www.cdc.gov/...gers/laws/state-reqs.html но в США есть альтернативный вариант обучения экстерном на дому (home schooling), то вроде и овцы целы, и волки сыты.

1. Попасти до стоматолога (звичайна страхівка зазвичай не покриває стоматологію)
Були знайомі з даною проблемою, тому перевірилися ще в Україні. Ще й наша туристична від HCC мала ліміт 2к на стоматологію у їхній мережі.
Особливо коли страхова починає ’зпригувати’ з деяких платежів.
Від місцевих почув, що якраз після обамівських зміни. При цьому безкоштовні державні програми зазвичай покривають усі рахунки. От і перевіримо. Ми ще в процесі.
Ну паперові чеки то тут особлива тема.
Теж був здивований цією диковинкою. Але великої проблеми не відчув, того вирішив не розповідати про це.
Як і факс :) Тут частенько доводиш людей до ступору коли кажеш що не маєш факсу щоб отримати/вислати документи.
то саме як і з паперовими чеками, зіштовхнувся, здивувався. Наскільки знаю є мобільні аплікації та сервіси, що дозволяють обходитися без заліза.

мобільні аплікації позволяют положить чек на ваш счет не вставая с дивана, железо в этом случае — ваш телефон.

Ну паперові чеки то тут особлива тема. Дуже ’потрібна’ штука в 21 столітті. Але тут без неї ніяк.

очень удобная штука, к стати.

Мой джип затоталила девочка, которая не знала, что означает треугольная штуковина на перекрёстке с надписью yield. Страховая посчитала текущую стоимость моего гранд чероки и выслала мне чек. А дальше это мое дело, получить кеш, положить деньги на счет или прибить чек на стенку в память об утраченном железном коне.

Я пришел в автосолон купить новый джип, договорился о цене, достал чековую книжку, выписал чек и счастливый уехал домой. И мне абсолютно не надо париться с банковскими переводами, кешем и прочей фигней. Обменял бумажку с коряво от руки нарисованной цифрой на новое авто и счастливый уехал домой.

То же самое с садиком и спортивными секциями для детей, платой за аренду квартиры. Я могу оставить свою карту и разрешить продавцу услуг снимать деньги (а потом оспаривать платежи если что не так списали), или раз в месяц подписать бумажку с цифрой и закинуть им в почтовый ящик.

Система основана на доверии продавца покупателю и в Украине не возможна. Поэтому для тракториста, только что сошедшего с корабля, выглядит дико и не привычно.

Ну звісно ж мені як трактористу щойно зійшовшому з трапу літака була дуже дивна така передова технологія переказу грошей як паперові чеки. А от наднадійнійний захист забезпечення платежу під назвою ’довіра’ і зовсім поставив під сумнів незчисленну кількіть електроних платежів починаючи від paypal і до локальних банківських переказів через email (www.bankofamerica.com/...ic-funds-transfer-faqs.go)

расскажите мне чем пейпел, мани ордер и все остальное удобней бумажного чека в ситуациях обрисованных мной выше?

Я не зможу переконати. В мене просто в голові не вкладається ця передова технологія.
Розумію що тут просто необхідно користуватись чеками бо неселення в основному старе. Тому просто константація факту — хронічна відсталість: www.quora.com/...-checks-cheques-in-the-US

Поддерживаю. Оплачивал авто раз чеком а раз money order. Чеком удобней. Наверное с кредитки было бы еще лучше ;)

очень удобная штука, к стати.

Дуже кумарна, кстаті.

Перший раз довелося скористатися чеками для того, щоб вислати проплату штрафу наперед в суд, для розгляду справи. Пробні 3 чеки, котрі видав BofA — не підійшли, бо на них не було моєї домашньої адреси. Довелося замовити чекову книжку на 250 чеків за 17 баксів (здається). Звідти я використав рівно один чек і потім переїхав з Фрімонту. Відповідно, та книжка до одного місця.

Майже усі платежі автоматизував, не треба приділяти тому багато уваги, чи бути вдома, щоб відправити чек. Ті, які не до кінця автоматизовані — переглядаю в інтерфейсі банку, чи mobile app, перед тим, як підтвердити, чи поміняти дату проплати.

Кілька разів, де було зручно — це коли медична страховка надсилала гроші назад, я сфоткав в mobile app і закинув на рахунок.

бо на них не було моєї домашньої адреси.

ну и кто вам виноват?

шо за питання? я ж описав ситуацію

раз в месяц подписать бумажку с цифрой и закинуть им в почтовый ящик
Нет никаких доказательств о том, что вы передали «деньги». Один из сотрудников положит себе данный чек в карман, а потом будут клеить дурочка «ветром сдуло». Что тогда?
Нет никаких доказательств о том, что вы передали “деньги”. Один из сотрудников положит себе данный чек в карман, а потом будут клеить дурочка “ветром сдуло”. Что тогда?
у вас був такий досвід?

це federal crime, пошта ходить тут ’як часікі’

www.law.cornell.edu/uscode/text/18/1708

Ага ага, як часікі.
З чотирьох посилок USPS украло в мене одну.
як розрулилося?

ну, я би не назвав це ніяк :-), в фінансовому плані все ок для вас

А вот у нас эта почта важные документы и посылку положила в ящик соседей. От почты ничего не добились — документы нужны были срочно, искали сами. Повезло, что соседскую почту положили к нам... не повезло, что соседей не было дома, документы опоздали на несколько дней (((

если коротко — ничего страшного не будет, если долго — лень объяснять.

Помимо того что:
1) вы не заплатите вовремя по чеку и возможны проблемы по этому поводу
2) другой человек может в любой момент обналичить этот чек без вашего уведомление. Да, может быть вы даже вернете себе деньги. Но то, что это доставит вам неудобства — 100%

вы не заплатите вовремя по чеку и возможны проблемы по этому поводу

единственная проблема это лейт пеймент фии. Если вы переживаете по этому вопросу посмотрите банковскую выписку и убедитесь что вас чек «закешен» получателем.

другой человек может в любой момент обналичить этот чек без вашего уведомление

не может.

Минуту назад вы говорили, что ничего страшного не будет. Сейчас уже появилась единственная проблема. Я думаю, если разобраться можно найти достаточно брешей в данном способе оплаты. Я просто не сильно углублялся.

Меня гложет отсутствие доказательства передачи денег. После телефонных инцидентов — тем более.

Ну просто, вся история с США у меня в таком диалоге.
— как у вас там?
— все збс
— а чё тут так случилось?
— ну да, есть у нас такая хрень
— а тут?
— тоже надо заплатить
— и здесь?
— ну а шо ты хотел. США же, все это приняли и с этим живут

ваши проблемы высосаны из пальца.

Лично у меня последние 10 лет:

все збс

Ну и славненько. Благо, мы здесь тоже не на сухарях сидим. Пока мы с вами милл беседовали испанцы мне машину поменяли. Хотел было поездить, протестировать кактус, шо то за говно в портках на колесах. А мне в тот же ценник 320 немецкий москвич втулили. Люблю Европу, она мне больше по душе.

Як і факс :) Тут частенько доводиш людей до ступору коли кажеш що не маєш факсу щоб отримати/вислати документи.

Цікавий інший досвід. Ось у мене ніколи такого не було. Поскановані документи, або сфоткані — на раз-два приймають по e-mail. А щоб хтось захотів мені факсом вислати — то взагалі поза межами бобра і зла.

Например, CRA (канадская налоговая) первый год после иммиграции не даёт создать электронный аккаунт, нужно посылать почтой или факсом, когда возникли проблемы, то они позвонили и спросили на какой факс выслать документы с вопросами,т.к. факса тогда уже не было, то выслали на настоящую органическую почту, а это пяток дней лишних заняло.

roadtrip = дорожня мандрівка? як такий варіант перекладу?

roadtrip — в США мається на увазі подорож на автівці. «дорожня мандрівка» цього ніяк аж не показує

Так, але мені дані слова ріжуть вуха. Тому лишив так як лишив

Не розумію, на що ви натякаєте

Ні на що. Просто спиталася може дійсно з непривички ріже слух.

Спасибо автору за интересный пост.

Загальна вартість подорожі — 50к$.
Вообще, это хорошо, что в Украине (в противовес многочисленным топикам о релокации и дистанционном патриотизме) есть/появляются люди, способные ездить в дальние страны и реализовывать свои мечты, оставаясь жить в нашей стране.
для панства із гіршею фінансовою вдачею радив би вибиратися у США, та кров’ю і потом заробляти на гарне життя собі та своїм дітям, оскільки можливостей там дійсно безліч.

Верю, что везде есть возможности, главное — суметь найти.

Вообще, это хорошо, что в Украине (в противовес многочисленным топикам о релокации и дистанционном патриотизме) есть/появляются люди, способные ездить в дальние страны и реализовывать свои мечты, оставаясь жить в нашей стране.
Чем именно это хорошо?

наверное, способность,возможность реализовывать мечты стоимостью в 50 к, а вообще, у каждого свое понимание,чем хорошо, можно целый топик этому посвятить.

Спасибо за интересную статью!

Несколько меркантильно, но хотелось прояснить, деньги на поездку были из вашей основной работы? От работы вас и жены? Или от вашей работы плюс посторонний источник.

Об этом общались в соседней теме, что и сподвинуло меня написать данную статью.
Подымать снова данную тему не считаю целесообразным.

Правда до отъезда туда меня никто из эмигрантов о повстречавштмся мне говне, которое трудно не заметить, меня не предупредил, слышал лишь несодержательную информацию типа «свежим воздухом подышать, хоть отвлечешься от вашего говна, ребенок родится в безопасности». Как и не увидел данных проблем здесь на форуме от вышеупомянутых.
Вы не подумали, что это говно повстречалось только вам, а им не повстречалось?

Например, допрос при вылете из аэропорта — впервые слышу, хотя сам несколько раз влетал в США по разным визам, плюс родственники, и куча знакомых трактористов. Первый раз когда прилетел, меня завели в какую-то комнату, сказали подождать, через 10 минут отдали документы и отпустили.

Сканирование в аэропорту — я так понимаю, это был уже domestic рейс? Достаточно зайти на сайт TSA чтоб убедиться, что это не обязательное требование. Не хочется сканирования — делают ручной обыск (не знаю как правильно у нас называется). В очереди на прохождение безопасности часто даже таблички стоят, информирующие об этой опции. Неоднократно видел как людей пропускали мимо сканера и руками обыскивали.

Необходимость декларации кеша — если не ошибаюсь, даже прописано в CBP декларации на обратной стороне, которую выдают в самолете, что указывается «на семью». Плюс, вероятно, мало кто летает с таким кол-вом кеша, поэтому никогда не сталкивался и не сообщил.

Отсутствие SSN никого не затрагивает, так как трактористы получают SSN почти сразу по прилету.
В Сиэтле, например, можно снять недвигу в крутом комплексе, не имея SSN и никакой истории вообще, без депозита, сидя при этом где-то в Индии, достаточно сказать какая компания дала офер.

Проблемы оформления страховки и вызванивания агентов — этим занимается сама компания. Мне, например, нужно было только нажать одну кнопку и все остальное было сделано без моего участия.

Переговоры с больницами на тему счетов мало кто ведет, так как даже у упоротых трактористов есть старховка и страховая компания сама с больницой разбирается на эту тему.

Стоять в очереди в колл центре больше 5 минут мне приходилось один раз, когда звонил в IRS в tax season.

То, что кучу вещей делают по телефону — какая-то местная фишка, можно по телефону машину купить или кредит на дом взять. В Украине, например, по куче вопросов приходилось идти лично и общаться, здесь я большинство вопросов могу решить по телефону.

Интернет у меня сейчас $80 баксов за 1gbps анлим, при подключении никаких документов не требовалось вообще, только фамилия, имя и адрес.

Про досрочное закрытие лиза — везде, где я арендовал недвижимость, условия досрочного закрытия были прописаны в условиях договора, причем там были десятки страниц, я хз что вы подписывали на двух страницах.

Что там еще было? Молоко не вкусное? Надо было попросить у ваших знакомы трактористов выслать вам пробу молока перед буканием тикетов. Гастрономические предпочтения у людей разные.

Большую часть текста, что вы не потрудились написать, я проблемами не считаю. Так что зря вы чернила то свои истратили.

Если можно, краткий список вещей, которые считаются проблемами, я вас на эту тему проконсультирую.

Перечитывать обе статьи не буду, так как многабукаф.

такой толстый тролль к нам пожаловал и так стремительно слился

Я проиграл — вы победили. Идите топить за США на следующий форум.

Интернет у меня сейчас $80 баксов за 1gbps анлим, при подключении никаких документов не требовалось вообще, только фамилия, имя и адрес.
Вы рассказываете так, как будто подключить 1gbps анлим проще простого и все за*бись с интернетом. В большинстве мест (comcast, centurylink или другой провайдер) предлагает 3, 12, 25, 50, 75 мбит где-то по 30-60 дол.
В моих апартаментах CenturyLink предлагали 12 мбит, комкаст 75 мбит.
С каких пор в ваших апартаментах 1gbps и какая скорость была до этого?
Вы рассказываете так, как будто подключить 1gbps анлим проще простого и все за*бись с интернетом.
1. Зашел на сайт, вбил свой адрес и имя
2. Позвонил в контору, назначил дату и время когда они придут и подключат
3. Позвонил консьержу и сказал чтоб техников пропустили в апартмент
4. Посмотрел какой wifi роутер нужен, заказал на амазоне.

Когда пришел домой, у меня уже работал интернет по проводу, через несколько дней пришел роутер и появился wifi.

Что сложного? Что не заебись?

В большинстве мест (comcast, centurylink или другой провайдер) предлагает 3, 12, 25, 50, 75 мбит где-то по 30-60 дол.
В моих апартаментах CenturyLink предлагали 12 мбит, комкаст 75 мбит.
Вопрос был не о состоянии рынка услуг связи в США, а о том, что трактористы обманули топикстартера и «забыли» рассказать, что с интернетом жопа. Вот вы сейчас напишите, что в штатах интернет 12 мбит, а ТС-а потянет рожать куда-то в индейскую резервацию или к реднекам в Техас, он скажет — опять трактористы обманули, тут не то что интернета, даже света нет, ужинают при свечах.
В Сиэтле — последние 2 года минимум.
До этого в Иллиноисе было что-то между 50 и 100 мбпс.
Для HD видео стриминга на одном девайсе, к слову, достаточно 10мбпс, для SUHD — 15мбпс.

Единственное время, когда я испытывал проблемы с интернетом, достойные упоминания, — когда жил в корпоративном доме и на одном wifi роутере сидели 10 человек, непрерывно что-то качая с торентов.

1. Зашел на сайт, вбил свой адрес и имя2. Позвонил в контору, назначил дату и время когда они придут и подключат
3. Позвонил консьержу и сказал чтоб техников пропустили в апартмент
4. Посмотрел какой wifi роутер нужен, заказал на амазоне.
Когда пришел домой, у меня уже работал интернет по проводу, через несколько дней пришел роутер и появился wifi.
Что сложного?
Это даже сложно. У меня так было
— зашел на сайт, вбил адрес, имя, карту кредитную, выбрал опцию «отправить модем почтой» .
— через пару дней по почте пришел модем. Включил в розетку — появился инет и вайфай
чет около 150 мб спидтест показывает

какой у вас город, или штат США?

В Портланде та же схема, правда 150мб не показывает.

На ДОУ уже давно «import static geo.valleys.Silicon» сделан, поэтому приписывать указатель к «долине» нужно только в случае отличия от дефолтного.

Что сложного? Что не забись?
Спасибо, я знаю как подключить интернет.
Человек написал о своем опыте и как он подключал интернет. Но вы, как живущий в штатах, авторитетно заявляете про
1gbps анлим
То, что к вашим апартаментам кинули оптоволокно и вам повезло с 1gbps, не значит, что и у остальных так. Или что они «в жопе» или где-то в индейской резервации. У большинства даже в больших метро эриях нет оптоволокна.
У Pupking 150 мбит, у меня 75 мбит. Не нужно обобщать.
Человек написал о своем опыте
Вот я тоже рассказываю про своем опыте.
То, что к вашим апартаментам кинули оптоволокно и вам повезло с 1gbps, не значит, что и у остальных так.
Зашел на сайт посмотрел, минимум в 250 многоквартирных домах в Сиэтле поддерживается 1 гигабит, т.е. если элементарно задаться целью иметь 1 гигабит при поиске квартиры, то никаких проблем это не доставит.
Или что они «в жопе» или где-то в индейской резервации. У большинства даже в больших метро эриях нет оптоволокна.
Я подозреваю, что эрии, где живет большинство трактористов, и эрии, где люди сидят на диалапе, слабо пересекаются, поэтому, если опрашивать трактористов, то они об этой проблеме не сообщат, не потому что скрывают, а потому что банально не знают о таких эриях?
Я подозреваю, что эрии, где живет большинство трактористов
минимум в 250 многоквартирных домах в Сиэтле поддерживается 1 гигабит
Это в корне меняет дело;))))) Население Сиэттла 700 тыс человек, Сиэттл Эрии — 3.5 млн человек. Так что даже так у большинства интернет в пределах 25-150 мбит. Но тут приходит Krivokrisenko и заявляет, что у него 1 гбит, поэтому у большинства трактористов так, а другие живут в «жопе» или «резервации».

Справедливости ради замечу, что 25-150 мбит большинству достаточно для обычного пользования.

Но тут приходит Krivokrisenko и заявляет, что у него 1 гбит, поэтому у большинства трактористов так
Давайте вы еще раз спокойно перечитаете мои сообщения и посмотрите что я говорю, а чего я не говорю?
Интернет у меня сейчас $80 баксов за 1gbps анлим
В Сиэтле — последние 2 года минимум.

Вот я тоже рассказываю про своем опыте.

Где я говорил, что у всех трактористов 1 гигабит?

У большинства даже в больших метро эриях нет оптоволокна.
Я подозреваю, что эрии, где живет большинство трактористов, и эрии, где люди сидят на диалапе, слабо пересекаются, поэтому, если опрашивать трактористов, то они об этой проблеме не сообщат, не потому что скрывают, а потому что банально не знают о таких эриях?
Даже в эриях, где большинство трактористов, в основном используют коаксиальный кабель/DSL, а не оптоволокно. И в этом случае скорость до 25-150 мбит в зависимости от локейшна.

Как это противоречит тому, что я сказал выше?

High Speed in Seattle
Тем, кто не живет в «минимум 250 домах», где поддерживается 1 гигабит, CenturyLink предоставляет интернет аж до 40 МБИТ!!!
Во многих домах скорость может быть ниже, для моего предлагают только до 12 мбит, поэтому выбор был в пользу комкаста с 75 мбит!

Тем, кто не живет в «минимум 250 домах», где поддерживается 1 гигабит, CenturyLink предоставляет интернет аж до 40 МБИТ!!!
Я говорил про CondoInternet, оказывается еще и CenturyLink дает гигабит, т.е. все еще лучше.
поэтому выбор был в пользу комкаста с 75 мбит!
Так в чем проблема?

Кстати, некоторые экспаты из развитых стран (Кореи, Японии, Голландии) сетуют на дороговизну американской медицины, что ее качество не соответствует ценнику. Даже с учетом страховки и дедактибл может получаться в нескольк раз дороже.
Даже британцы отметили «качество» американской медицины:
US maternal mortality rate is worse than Iran and Ukraine
www.dailymail.co.uk/...26-spike-deaths-2000.html
По уровню материнской смертности, детской смертности, хроническим заболеваниям и продолжительности жизни американцы уступают большинству развитых стран.
Смертность новорожденных:
US — 5.87
Canada — 4.65 (смертность в США 127% от уровня Канады)
Germany — 3.43 (171%)
Austria — 3.45 (170%)
Italy — 3.29 (178%)
Sweden — 2.6 (225%)
Norway — 2.48 (236%)
Japan — 2.08 (282%)
Уровень смертности матерей, младенцев даже выше, чем в нормальных восточноевропейских странах (Раша, Украина и другие встающие с колен не в счет).

Смертность новорожденных
Почему незаслуженно забыли про Беларусь в хит параде?

202 BELARUS 3.62

Ничего удивительного. По социальным стандартам США также уступает большинству вышеупомянутых стран.

Согласен с вами, это одна из основных причин. Аналог украинского «ну и что, что у нас больницы разваливаются, а у народа денег нет? зато я с зп программиста могу себе позволить хорошую платную клинику». Параллель для США «ну и что, что у нас детская/материнская смертность в 1.5-4 раза выше, чем в других развитых странах? зато я с зп программиста, хорошей страховкой могу себе позволить хорошую платную клинику».

Еще одна немаловажная причина, которая охватывает не только бедные слои населения:
Многие на работе не ходят к врачу, пока не припечет (с зп 100-200 тыс дол). Чаще пытаются отлежатся дома: работают удаленно или берут sick day, но не идут к врачу. Даже, если надо к специалисту: часто сначала идешь к терапевту и тебе выставляют счет за его посещение, потом к специалисту, а там уже счет побольше. Мало того, что визита к специалисту можно ждать несколько недель, так он еще и скажет «Попей ибупрофена. Если станет хуже или через два месяца не пройдет, то можешь приходить».
Спасибо кэп, и за это счет в 400 баксов*?
Я понимаю, что не стоит бегать к врачу из-за каждого чиха или пить антибиотики ;) Но из-за описанного выше отношения и счетов люди часто не идут к врачу, хотя следовало бы. Пусть это даже небольшая простуда и достаточно отлежаться дома. В тех случаях, когда это что-то более серзьеное результатом могут стать осложнения или запущенная/хроническая форма. Особенно, когда следовало пройти обследование, а человек по совету специалиста ждал несколько месяцев, пока не стало хуже.

* - после приема они выставляют счет 300-400 дол, а страховка как-то торгуется и договаривается за 100-200 дол.

* - после приема они выставляют счет 300-400 дол, а страховка как-то торгуется и договаривается за 100-200 дол.
У різних страхових компаніях, різних лікарнях бувало по різному.

Долина, Kaiser Permanente (страхова зі своєю лікарнею). За візит 20-40 баксів.

Anthem Blue Cross. Відвідини рандомної urgent (walk-in welcomes) клініки — рахунок на 300 — заплатили 100. Відвідини іншої клініки по запису — рахунок на 330 — заплатили 330.

І т.д. Тут у кожного місцевого своїх випадків (та й чужих) знайдеться всяких різних.

За візит 20-40 баксів.
Это скорее схема с co-payments вместо deductibles.
При co-payments за визит обычно 20-40 баксов, другие медицинские расходы 10-20% оплачиваешь ты, остальные страховка.
Если high-deductible plan и т.д., то первые X тыс 100% оплачиваешь ты, после до Y тыс оплачиваешь 10-20%. Когда потратил (X+Y) тыс, то все оплачивает страховка.
Еще в любом плане есть ньюансы: некоторые болезни/лечение могут быть пожизненные или годовые лимиты.
Это скорее схема с co-payments вместо deductibles.При co-payments за визит обычно 20-40 баксов, другие медицинские расходы 10-20% оплачиваешь ты, остальные страховка.
Та комбинаций страховых параметров немерянно. у меня например и co-payments для визитов, и deductibles для всего остального.

А у

high-deductible plan
совсем другая фишка — можна открыть счет, куда забрасывать бабло до налогов, и тратить на лечение из него.
high-deductible plan
совсем другая фишка — можна открыть счет, куда забрасывать бабло до налогов, и тратить на лечение из него.

FSA — на скільки я розумію, це незалежна від плану фішка. Можна відкласти туди хоч $2550, а можна хоч $100 і витрачати їх на co-pay.

Я витрачаю бабло з FSA на co-pay (мало), і на зуби (більше)

ну у FSA в конце года бабло сгорает. в отличии от HSA,.который дают вместе с high-deductible plan

Ну они, либо берут оч дешовую страховку, либо компания им дает оч дешовую страховку.

Меня скорее несколько напрягает, что отсуствует сервис у самой страховой. В киевах, чтото заболело — позвонил по номеру на карточке, и они тебе сразу все визиты назначили, адрес дали, ато и доктора надом вызвали. Здесь я позвонил в страховую, и меня там послали, ибо единственно что они делают это решают фин вопросы, за доктором это самому.

Меня скорее несколько напрягает, что отсуствует сервис у самой страховой.
Kaiser Permanente — человек и пароход, страхова і лікарня, два в одному. Недолік — in-network, на сторону з цією страховою не підеш.
По уровню материнской смертности, детской смертности, хроническим заболеваниям и продолжительности жизни американцы уступают большинству развитых стран.
Это все фигня если не указано по каким критериям смерть новорожденного попадает в статистику. Некоторые страны уже через пару часов после родов не записывают в статистику — такой себе неплохой способ всех обмануть. США же, довольно либеральна в этом отношении и поэтому подобные сравнения это сравнения яблок с апельсинами.

По большинству критериев США вперде остальных развитых стран в сфере здравохранения и его доступности. И многие американцы, с кругозором немного шире Гомера Симпсона, об этом знают. Если же говорить о сложных или единичных заболеваниях, наличия новейшего оборудования и лучших врачей для их лечения — да, здесь американцы впереди, если у тебя есть деньги или возможности их достать.

Стандарты учета детской смертности варьируются от страны к стране:

www.theatlantic.com/...erican-babies-die/381008
One of the biggest differences, they found, was in the definition of what could be considered a live birth. “Extremely preterm births recorded in some places may be considered a miscarriage or still birth in other countries,” they wrote. Although the chance of survival for babies born before 23 weeks is low (the American Academy of Pediatrics recommends that doctors don’t resuscitate babies born before that point), they’re recorded as live births in the U.S.

Дальше
While this may account for a significant chunk of the difference, though, it doesn’t explain it away entirely ... When the researchers took socioeconomic status into account, they found no significant difference in mortality across the three countries [USA, Finland, Austria] among babies born to wealthy, well-educated women. Lower down the socioeconomic ladder, though, the differences became stark; children of poor minority women in the U.S. were much more likely to die within their first year than children born to similar mothers in other countries.
Это относится к тому, что сказала Марина dou.ua/...orums/topic/18251/#971700 и я согласился с ее аргументами dou.ua/...orums/topic/18251/#971465. Если деньги/страховка позволяет качественную медицину и человек следит за своим здоровьем, питается полезной едой, а не напичканой пестицидами, гормонами, *вредными заменителями и добавками.
* - подчеркну именно вредность, потому что многие health-фрики называют все химией и шарахаются от любых добавок.

Як я з’їздив в США народити дитину.
Такое впечатление что вы ребенка ездили рожать лично, а жена типа ни при чем.

Как раз это местоимение — дело рук редактора ДОУ :-)

Одно интересное наблюдение — местные американские эмигранты с большим энтузиазмом поправляют меня, если я вдруг обрек «злым тыхым словом» их прекрасную гавань. При этом тихонько молчат о тех аспектах, которые я назвал позитивными. Ожидаешь хоть разок чего-то Типа: «Ну это уже совсем перегиб, не все так отлично, есть еще говнецо в нашем болоте»

Предлагаю поразмыслить над этим тем, кто в США не был и безукоризненно доверяет таким людям.

а был ли у тебя выбор избежать этих «засад» ? думаю что выбора не было, поэтому все тупо принимают это как " фигня случилась, едем дальше"

Вы ничего не поняли, перечитайте.

я тобі кагбе намєкав, що треба м’якше з людьми і все розкажуть. але якщо ти вибрав стратегію ’я все знаю’, і розставив голки — то прапор тобі в руки

Пост о таких как вы (заметьте, ни единого плохого слова там нет), но адресован не вам.

Спасибо кстати что раскрыли засады.
Я честно говоря и не подумал бы, что там такие проблемы с разными сервисами по телефону и разводами в медицинских счетах.
Поскольку я очень не люблю торговаться и решать пустяковые вопросы неделями через дозвоны, меня бы это нереально выбешивало.
Ну и с покрытием связи — тоже не ожидал. Очень наверно прикольно заглохнуть в центральной Америке в пустыне без покрытия.

Мы с женой такие же, для нас рынок в мусульманских странах сродни котлу в аду.
Но в данном случае, у нас то выхода особого не было. Пришлось приобретать необходимые навыки налету.
Кстати, первый такой звонок я все же попросил сделать местного знакомого. Благо он сейлз и довольно опытный в данных диалогах. Я стоял рядом и внимал как работают профессионалы.

Если это камень в мой огород, то на счёт прививок я поправил и объяснил. Например, комментировать проезд нерегулируемого перекрёстка я просто не стал, ты расписал классический All ways stop, но есть такие, в которых могут в некоторых направлениях отсутствовать знаки stop и это нужно учитывать, особенно если нет надписи All ways stop. Направления без знака стоп считаются главными и должны проезжаться уступая помехе справа. Вот только в США и Канаде таких мест мало, ибо некоторые могут не знать как проезжать такие перекрёстки. А то, что одно направление может быть главным из четырёх — тут встречается часто. Ну а так — не попал в ДТП — ну и молодец, когда там будешь жить, сдашь на права местного штата, может прочтёшь правила пару разиков и что-то новое для себя откроешь.

При этом тихонько молчат о тех аспектах, которые я назвал позитивными.
Мой друг считает позитивным моментом — цены на велокомплектующие, или на технику — пожалуйста. Великами я не интересуюсь — технику практически не покупаю, особенно для себя — полностью обеспечивает контора. Т.е. кому-то радость, а мне искренне по-барабану цены на технику и на велостафф.

Хотел высказаться про машины, что тебя за тот мерс по стоимости надули по полной программе, ну да ладно, может оно того стоило и ты всегда хотел покататься на мерсе — пожалуйста. С другой стороны всегда активна пословица — не обманешь — не продашь, о которой нужно помнить.

Что вы, Лично к вам никаких претензий. Да и в принципе ни к кому нет.
Это просто пища для размышлений, что от эмигрантов особо не получишь негативных аспектов жизни за границей, а значит и всей картины в целом. Не уверен, что это делается намеренно, скорее всего бессознательно, таким образом подтверждая правильность своего решения.

Вот тут я дописался, что получил вопрос в лоб: dou.ua/...a/articles/canada/#932577
Начало треда: dou.ua/...a/articles/canada/#929651

В других тредах грустные клоуны даже меня спрашивают, почему у меня в жизни нет ни капли позитива :)

может цешка была 16 года ?650 в месяц это всего 20 в день — за мерс нормально

Покажите мне такую цену, возьму скопом. Точно такую же модель (только дизель) взял в Мадриде для транспортировки наших задниц к морю. 270 в день.

Майк наверно думает о ценах покупки, вот цена www.mbusa.com/...al_offers/current/class-C

ти йому ще за наїзди на Канаду отвєток не дав :-)

Да ответ простой:
0) Две бутылки компота именно для такого случая beaus.ca/beer/haters-gonna-hate
1) Приправа к компоту: s3.postimg.io/...3/IMG_20160814_180044.jpg
2) Десерт: s4.postimg.io/...d/IMG_20160814_182233.jpg

Ну и во всех непонятных случаях в США blame Canada! www.youtube.com/watch?v=bOR38552MJA

хз я всегда говорю и о недостатках как речь про NZ заходит, смысла не вижу приукрашивать

И внезапно все стали белыми и пушистыми.

Правда до отъезда туда меня никто из эмигрантов о повстречавштмся мне говне, которое трудно не заметить, меня не предупредил, слышал лишь несодержательную информацию типа «свежим воздухом подышать, хоть отвлечешься от вашего говна, ребенок родится в безопасности». Как и не увидел данных проблем здесь на форуме от вышеупомянутых.
Реально складывается впечатление, что одним из условий получения рабочей визы это топить беспросветно за свою нововыбранную страну онлайн. Ведь при встречах они снова превращаются в объективно мыслящих персон.

За вами лично лжи (а недосказанная правда — тоже ложь) не уследил, в НЗ не был, хотя данное направление мне очень интересно. Вздор по бомбежке Киева, но то ваши личные страхи.

В любом случае, претензий ни к кому у меня нет. Лишь призываю к объективности.

Вообще первый год иммиграции очень сложное время, вы его наелись но то что наступает потом уже не застали ( когда жизнь наладилась и все в общем то неплохо) .У многих этот напряжный первый год был много лет назад и уже порядком под стерся. Есть у людей такое свойство — запоминать только хорошее

Про бомбежки — просто с Донецка, отношение к тому что назвать вздором у меня поменялось в последние годы.
Оптимизм это конечно збс но наблюдать места где вырос (буквально, узнавая дома и переулки) по которым скачут Моторолы с Гиви ( а иногда и люди которых знал лично) в ютубе это охренительно меняющий жизнь опыт ( наверно это тяжело понять из Киева) .

Я вроде как написал в выводах, что США мне понравилась. Просто, как по мне, я встречал страны и по-лучше.

Поделись наблюдениями пожалуйста (просто список по убыванию)
Не тролинга ради, правда интересно.

Если о том, что понравилось, то в разделе “Адаптація”, список лучших стран также присутствует в выводах.

Имел ввиду список стран «по-лучше» по твоей оценке

Просто, как по мне, я встречал страны и по-лучше.

Ничего не понял из того, что вы написали.
Не знаю, что такое ЛОР, не знаю что такое GTX1080, Линукс в глаза не видел. Плохой из меня инженер.
Вру, парочка моих ребят на линуксе сидели. Но я к нему не притрагивался , с особенностями не знаком, IDE выглядит также.

Сподіваюсь ви залишитесь в Україні, тут талановиті люди потрібні і можливостей вистачає!!
США класна країна, була б можливість — я б там кожного року місяць проводив...

Ну, я повторяться не люблю. Хочу 200 стран посетить. По стопам немногоуважаемого артемки лебедева

А смысл? Чтобы найти ту самую, единственную? © Interstate-60.

Каждый по своему жизнь прожигает. Мне нравится исследовать планету Земля, людей, традиции.

Таким способом людей и традиции не исследуешь.

Когда видел одну тропическую местность вблизи экватора — остальные уже не удивят, и фотки Индонезийских пляжей можно подписать как угодно — Тайланд, Шри-Ланка, Гоа, Гавайи, Таити, Доминикана — никто не заметит разницы и подвоха.
Видел одну арабскую страну — мечети другой не вштырят (если вообще штырил мир этих диких животных), с подписью фоток аналогично.

Чуть различаются природные, нерукотворные достопримечательности — Полинезия в целом, Тайиланд гористые местности с соответствующими «lookout»; Сейшелы, Индонезия, Багамы в целом плоские, как девушка со слабовыраженными первичными половыми признаками.

К чему это я — «видел 200-300-100500 стран» не более чем писькомерство, какого-то глобального расширения кругозора после первой пятерки разных по культуре стран не произойдет, и ценность в таком багаже околонулевая.

Ты прав ,если брать крупные страны)
А если сравнивать Новую Гвинею, Гватемалу, Полинезию, Эфиопию или Тибет, или Исландию то таки отличаются от первой пятерки)

Ну а че, прям как темка лебедев, по 2-3 страны в день посещать со словами «Ну а че тут делать? Все говно, скукота.», лишь бы счетчик по-быстрее к цифре 200 тикал. Вообще такая тактика, мягко говоря, пугает — 40 лет а уже все видел и ничто больше не впечатляет. Эта проблема наблюдается у всех тревелблогеров. Мне лично не хотелось бы до такого уровня «допутешевствуваться». Но, как говориться, каждому свое.

Ну жизнь вообще жестокая штука.
И нужно иметь мужество принять факт, что в 40 те или иные события уже никогда не будут впечатлять так, как в 15.

А то, что планета Земля может предложить лишь 5-6 разных ( отличающихся) типов местности — и на том спасибо, Марс вон, Венера или Европа может предложить один.

Европа может предложить один
А вы шутник

С вами все понятно — для вас был создан прекрасный сервис Google Earth.
Теперь поразмышляем с другими читающими. Возьмем, к примеру, следующие точки из Европы:
1. одну из в Исландии с горячими источниками
2. Тромсе в Норвегии с северным сиянием
3. Островную Грецию типа Санторини или Закинтос
4. Альпы где-нибудь в Австрии
5. Какой-нибудь Амстердам

И после посещения условного Ирпеня, мы можем не углубляться в изучение вышеперечиленных мест, поскольку

Европа может предложить один
5. Какой-нибудь Амстердам
вы, наверное, имели в виду дюны Западно-Фризских островов?

Я имел в виду ничем непримечательный, с точки зрения географии, город

расположенный на два метра ниже уровня моря? ну да, обычное дело...

Спасибо, не знал. Мне такая информация интересна, а тем более посмотреть воочию.

я просто удивился, что вы Нидерланды в список предпочтений включили — неужто и там успели пожить? Но, видимо, еще нет )

Пожить — нет, побывать — да. Очень удобный хаб.

Ну а че тут делать? Все говно, скукота."

Тьома з такими закидами відвідав на Ямайці столицю Kingston, де кримінал розгулює, де багаті втекли повище в місто, подалі від моря, і обнесли будинки колючим дротом, де регулярні перестрілки поліції з наркомафією.

У той час, як масові туристи валять у Montego Bay на all-inclusive, а ті, у кого в дупі шило (це я) — розвідують територію і їдуть на 7-mile beach у Negril, купаються з дельфінами у Ocho Rios, шукають віллу Яна Флемінга (автора Джеймса Бонда), їздять на рибалку, їдуть на могилу Боба Марлі у Nine Mile village, до купи відвідують Trench town у тому ж Kingston, де Боб Марлі дитинство провів.

А Тьома — шо? Сфоткав дорожний знак, бухнув, серанув у бложик, Масква — вона всьо знає, всьо бачила.

Добавил чуть-чуть и собственные выводы. В принципе, если есть желающие посмотреть, могу накидать фотографий для правильной визуализации.

Жена почитала тут статью. Сказала: «Статья — ништо, каменты — фсьо!»

Mykhailo Dorokhin, спасибо за статью.
А что планируете делать дальше? Отправлять ребенка в штаты в 20 лет, а потом воссоединяться с ним, если он захочет там остаться?

Я не знаю, что я буду делать в сентябре, а вы меня, простите, план на 20 лет спрашиваете.

Я согласен, что Бог смеется над нашими планами.
Но у Вас же наверняка было какое-то видение дальнейшей жизни при «инвестировании» 50 штук?
Так сказать оптимальный план.
Получится его реализовать или нет, это уже дело второе.

Во-первых, мы и так тратим оооочень много на поездки. Во-вторых, если бы я хотел просто родить в США, то вложился бы в 2 месяца и 20к.
В-третьих, мы уже второй год лично просматриваем разные стране с целью смены постоянного места жительства. На всякий случай, так сказать. Или вдруг подвернется безумно классная страна. Поэтому и провели там 5 месяцев.

А какой ваш вывод по поводу США?
Это не безумно классная страна в которую хотелось бы на ПМЖ?

Да, чуть позже, как вернусь с пляжа, добавлю раздел со своим обобщенные мнением по поводу всей этой поездки. Потому что многие, смотрю, додумывают отсебятину, которая не соответствует действительности.

Спасибо, было б интересно почитать

Спасибо.
Но не совсем понял, что значит

де нижчу зарплатню ви б могли компенсувати із своєї кишені
И почему Голландия? Там же тоже язык надо учить, и он тяжелее польского.

Все повстречавшиеся мне голландцы говорят по-английски.

Но не совсем понял, что значит
де нижчу зарплатню ви б могли компенсувати із своєї кишені
Значит, что более обеспеченные не с 0 из Украины валить будут.
Все повстречавшиеся мне голландцы говорят по-английски.
Но рано или поздно голландский учить все же придется....
А в США вы уже практически офиц. язык выходит знаете.
И что, даже этот факт не ставит США по приоритету выше Голландии?

Одно дело, когда надо учить языккак можно быстрее чтобы выживать в обществе, как в случае с Польшей, а другое — ненапряжно и мимоходом, только из-за того, что твоя страна называется Голландия.

ненапряжно и мимоходом
 — а вы и голландии жили полгода?

Нет. Это моя личная фантазия ввиду отсутствия встреч с голландцами, которые не говорят по-английски.

Значит, что более обеспеченные не с 0 из Украины валить будут.
Немного не понял. Нужен какой-то «стартовый капитал» на покупку жилья? Или на всю оставшуюся жизнь должно хватать?)

К примеру ваша ЗП чистыми 1000 евро и вы их тратите полностью под ноль. Вроде все супер, но вам не хватает уже приевшегося в Украине СыраПо500 раз в месяц для полного счастья. И по поим прикидкам, на что-то таки будет не хватать. Так вот, у вас должен быть свой запас чтобы покрывать данные хотелки для комфортной жизни.

И какие впечатления после пребывания, если сравнивать с другими развитыми странами в которых вы побывали? К примеру, сравнить США/Германию/Скандинавию.

:-)

Да, чуть позже, как вернусь с пляжа, добавлю раздел со своим обобщенные мнением по поводу всей этой поездки. Потому что многие, смотрю, додумывают отсебятину, которая не соответствует действительности.

На воссоединение ребенок может подать относительно беспроблемно только для братьев/сестер, для родителей особых поблажек нет, потребуется Очень хороший эмиграционный адвокат.

To promote family unity, immigration law allows U.S. citizens to petition for certain qualified relatives to come and live permanently in the United States. Eligible immediate relatives include the U.S. citizen’s:

Spouse
Unmarried child under the age of 21
Parent (if the U.S. citizen is over the age of 21)
Immediate relatives have special immigration priority and do not have to wait in line for a visa number to become available
for them to immigrate because there are an unlimited number of visas for their particular categories.
www.uscis.gov/...diate-relative-us-citizen

Я так понимаю что с визой проблем не будет. Проблема скорее всего будет с тем, чтоб было куда подселить пожилых родителей и за счет чего их содержать, если они будут олдовые и не смогут найти работу. 21-летнему ребенку врядли это будет под силу.

Людина з посередньою зарплатнею, але з хорошою кредитною історією може собі дозволити хату чи автівку кращу, аніж інший із доходом Х2.
Кредит на жилье, даже при хорошем кредитном рейтинге, дают так, чтобы общие расходы (кредит, страховка, налоги) не превышали х процентов от ежемесячного дохода.
Я ваз разочарую, но людина з посередньою зарплатнею скорее всего не сможет позволить кращу хату в хорошем районе. При разнице в Х2, к примеру, $50k vs $100k или $100k vs $200k то тот, кто сможет позволить себе лучше хату однозначен. Конечно, если второй человек с доходом Х2 не полнейший расп*здяй.

Видите, вы уже ставите условия «если не».
Да и посыл был в «меньше зарабатывать не значит хуже жить».

Я не ставлю условий. Это вы их упускаете.
Человек с посредственной зп Вася
чел с зп Х2 — Петя
Вася не может себе позволить дом, как Петя. Если Петя распздяй и довел свой кредитный рейтинг до плачевного состояния, то он сам в этом виноват. Но от этого положение Васи не становится лучше и он не сможет магическим образом позволить себе купить хату за 600-800-мульен, которые может себе позволить человек с зп Х2.
Если вернутся к примеру

$50k vs $100k или $100k vs $200k
50к в Кали считай нищий, так что особо ничего себе не позволишь
100к если ужаться и наскирдовать на даунпеймент, то можно позволить себе таунхаус в Сан-Хосе
200к можно позволить себе несоизмеримо больше.

Неправильно услышал цифры местных. Вы правы. Я не прав.

Правило на стоимость жилья «какое должно себе позволить» 3х годового дохода. 4х уже напряжно но ещё можно если очень-очень-очень хочется и не просто так а потому что школа скажем или другие конкретные бенефиты. Никто (здесь средние американцы) не живёт «зарплата не очень возьму кредит зато жить буду круто» (к) (тм)

ЗЫ: таки да в зависимости от кредитной истории кредитные условия будут разные но таки да это никак не означает «может себе позволить ххх лучше чем с доходом х2».

50 k не совсем удачный пример, ибо примерно пограничное значение бедности, и за счетпособий оно реально превращается в 60-70к (цифры для наглядности, возможно немного меньше или больше)

Стандард кількості дітей для центральних штатів — 5
Для Орегона кількість дітей на сім’ю вже не 5 як у центральних сусідів, але все одно дітей багато, 2-3 дитини
Количество детей:
Utah — 2.33
Oregon — 1.72
en.wikipedia.org/...itories_by_fertility_rate
Юта скорее аномалия, чем норма из-за большой доли мормонов и сильно верующий, которым велено рожать. В целом по штатам 1.84, а если отнять “those on welfare breeding like rabbits” и всяких верующих, то итого меньше 1.4-1.5. Верующим Бог велит рожать, а меньшинства и вайт треш на пособиях рожают не думая о последвиях — государство всех обеспечит.
Штати дуже віруючі, релігійний канал на сніданку в готелі — не дивина. І головне, усі його дивляться.
Это касается конкретно Юты из-за того, что там много мормонов. И в некоторой степени к другим центральным штатам, где больше маленьких городков и религиозных американцев.
Это у них такая особенность, можно прям Задорнова вспомнить. Учить знаки для американца слишком тяжело, поэтому многие знаки заменяют надписями. В итоге, когда едешь по незнакомой местности, то можно провтыкать надпись или не успеть прочитать. Ситуацию усугубляет то, что у каждого штата (или даже резервации) могут быть свои надписи или даже на местах изощряться и придумывать. Зато развязки у них отличные и в целом водить приятнее.
Тариф 25MB коштував 60$ на місяць.
Это уже включает налог или с налогом больше вышло?
Їм нещодавно дозволили “жити” у місті у незаборонених місцях накшталт попід мостом.
Чесно кажучи, спочатку я теж так думав, але після візиту до Каліфорнії, де ситуація із “бомжами” (безхатьками язик не повертається їх називати) зовсім інша, я свою думку змінив на протилежну. Та й в принципі після даної подорожі я став більше демократом
Странные выводы, ведь что Калифорния, что Орегон deep blue states.
en.wikipedia.org/...Red_state,_blue_state.svg
Количество детей: Utah — 2.33
Oregon — 1.72
Видимо цифру коррелируют семьи, у которых 0
Это уже включает налог или с налогом больше вышло?
В Орегоне нет налога на данную услугу
Странные выводы, ведь что Калифорния, что Орегон deep blue states. en.wikipedia.org/...Red_state,_blue_state.svg

И все же разница заметна невооруженным глазом и носом.

А шо не так с эквиноксом? Для путешествия из Сан-Диего в Grand Canyon, Death Valley и окрестности — очень даже понравилась. LTZ 14 года, в 14-м году. И расход просто отличный, как для такого сарайчика.

Ну в моем понимании это сарайчик.

Так а что не сарайчик?

Это то на чём ездили в США в остальное время, после роадтрипа?

Дуже дякую за детальний опис.

Тепер пройдемся по деяким твердженням, щоб не створювати нової міфології. Просто, узагальнювати досвід в якомусь штаті (або щось недозрозуміти) на всі штати — це і є міфотворчість, на кшталт «пластикових продуктів». Заодно поділюся лінками для прокачки.

Плюсуйте і виносьте наверх, щоб більше не коментили те саме :-)

Для початку вижимка з укр вікіпедії, далі ознайомтеся з англійською.
Вони віруючі (у своє трактування Біблії),
Mormons have a health code which eschews alcoholic beverages, tobacco, coffee, tea, and other addictive substances. They tend to be very family-oriented, and have strong connections across generations and with extended family, reflective of their belief that families can be sealed together beyond death.
uk.wikipedia.org/wiki/Мормони

Тема більше розкрита у South Park — All about mormons
(знайдете по ключовим словам де інде, якщо по лінку нема)
у сім«ї мормонів — 4 дітей ;-)
southpark.cc.com/.../s07e12-all-about-mormons

У якомусь там молодому віці їх посилають on mission. То вони в білих сорочках їздять по Україні.

Mrs. Brown and The Mormons
www.youtube.com/watch?v=QarofaycN3c

Оце відео з іншої теми, але ідея схожа :-)
Black Books — Bernard and the Jehovah’s Witnesses
www.youtube.com/watch?v=v6TeDM-wlZ4

І ось поточний стан релігійності — уже 22.8% в 2014 не є релігійними
www.pewresearch.org/...bout-religion-in-america

інше правило проїзду перехрестя (капіталізм — хто перший, того і тапки)
?
по черзі, соціалістичний і передбачуваний. Це в Україні дикий капіталізм на перехресті — хто нормальний, хто бикує, або дурак (і сподівається, що буде ДДД).

Саме так. Як казали мені у консульстві «програма диверсифікаційної візи розрахована на людей, що вміють чи-та-ти і пи-са-ти». Ці надписи дуже дістають (говорю за Каліфорнію :-)), деколи здається, що хто що хоче — то і пише. Деколи знаки про Yield to the trafic on green помічаєш пізно, чи ’No U-Turn’ може бути написаний текстом, а може бути перекреслена підкова. До цього звикаєш на звичних маршрутах, а на нових треба пильнувати. До купи, різниця в повороті на червоне у Нью-Йоркському штаті і Каліфорнії en.wikipedia.org/wiki/Turn_on_red

дісабіл
дебіл чи disabled?

цинус
цинус і косинус
uk.wikipedia.org/wiki/Цимес

Єдиний суттєвий мінус — зв«язок. Покриття в такій місцевості дуже слабке, можна годинами їхати по за зоною досяжності.
Якщо для карт на телефоні — то можна закешувати в Google Maps. Або взяти GPS у прокат. Якщо щось сталося у дорозі — то кожної милі стоїть Call Box. У Долині в одному місці у нас вдома був паганий зв’язок від T-Mobile. Добре, що iPhone 6 підтримує Wi-Fi calls.

Із Солт-Лейк-Сіті я взяв економ Delta по 150$ за квиток. Я не очікував/прочитав одного моменту, що в економ Delta не входить cheсked-in багаж, тільки ручна кладь. Так що прийшлося ще доплатити за багаж. Десь 200$.
Це в багатьох авіакомпаніях так. Міжнародний переліт — багаж ок. Внутрішній — народ економить по 25 баксів і летить з ручною кладдю. Ми так з старим чемайданом летіли на Ямайку. Там його викинули (так і планували), речі втрамбували в рюкзаки.

IKEA
Перший притулок емігранта. Теж там затарилися. Також там купляється набір інструментів для скручування меблів і довгими вечорами опосля роботи то все скручується.

був xfinity зі своїм доісторичним DOCSIS. Тариф 25MB коштував 60$ на місяць. Інтернет через Ethernet був посередньої якості, але з особливостю, що мереж Wi-Fi навколо було під 30 штук і звісно вони заважали один одному, тому по Wi-Fi швидкості та стабільності ніколи не було.

Xfinity — це торгова марка провайдера Comcast з кабельним (переважно). У мене 44$ за 100 мегабіт. Інша альтернатива — це AT&T U-verse DSL (це якщо ви кабельний називаєте доісторичним). Є ще інші опції, але я їх не розвідував, там дорожче.

Ще компанії пропонують пакети з кабельного телебачення, інтернету та телефону. Мобільний у мене є, телебачення дивлюся раз в тиждень, тому кабельне не підключаю. Звичайні 84 канали ловляться з ефіру за допомогою цифрової антени (купляється на Амазоні). Більша частна каналів — цифрові, у FullHD якості (тому я здивувався по приїзду в Україну, що Те-два-те-два-те-два — це просто цифрове, але не FullHD).

Wi-Fi лікується переходом на 5Ghz роутер, 5Ghz діапазон менш зашумлений. Благо, iPhone та старий MacBook Pro підтримують 5Ghz. Для віндового ноута був докуплений Belkin USB Wi-Fi свисток за 25$.

Ми цілилися в 600-800$ в місяць, але підтримувати наш звичайний український раціон з нормальних продуктів у нас виходило лише за 1800-2000$.
апять двайці пять :-)

Немає жодного доказу того, що ти про щось домовлявся по телефону. Отримали рахунок більший, аніж ми були проінформовані. WTF? Ми ж домовлялися? — Нічого не знаю
Про телефони — все правда. У більшості випадків розмови можна перевести у on-line chat, або e-mail. Для підтвердження і продовження розмови треба просити Case Number у кінці розмови.

Поліцейські на вулицях зовсім непомітні, з ними діалогів не мав, багато сказати не можу.
Тру. Якщо треба буде — за пару хв приїде гарнізон з віу-віу і світломузикою. Згадалося, як знайомий описав затримку якогось порушника у Техаській пустелі — «таке враження, що у темряві з неба НЛО спустилося з світломузикою».

Отримав інформацію, що кожне авто в США зобов’язане бути облаштоване спеціальним фільтром, яке чистить вихлоп, що зменшує забруднення повітря. Не знаю, наскільки це правда і які реальні наслідки має.
У різних штатах по різному
www.mytime.com/...-and-easy-reference-guide

Ніяких проблем у комунікації не відчув, мова досить зрозуміла та чиста.
У Долині говорять досить швидко, доводилося перепитувати, та й з зараз деколи теж, якщо щось невідоме чую. Один раз за два роки, коли я попросив говорити повільніше по телефону, почув «Oh, gosh». Вважаю це хамством.

Всі спокійно розмовляють про свої та чужі фінанси.
Це щось гонське орегонське :-)

Не помічав такого. Громадяни максимум, це могли говорити, що будуть refinance mortgage, не називаючи відсотків. З емігрантами інший націй обговорювали вартість машин, зубних пломб. Про рахунки ні з ким не говорив. З одним індусом, який тут з 1995 року обмінялися з.п., перед моїм уходом з контори.

Для кожної людини на один товар ця сума різниться, оскільки у кожного своя кредитна історія, що впливає на кінцеву цифру.

Найкращу виставку автівок у будь-якому місті ви знайдете у неділю об 11 годині ранку біля українсько-російської церкви
Тут по вулицям їздять всякі різні, прості і дуже круті тачки, я би не вирізняв наших. Зате інші вирізняються :-) Успішна американка — на новому вимитому дорогому SUV, китаянка — на Mercedes, мексиканці — на зацофаному траку з інструментами у багажнику, індуси — на пріусах/б.у bmw/Honda Odyssey на велику сім’ю. Ще на кожну машину ззаду чіпляється виводок велосипедів. Якщо трак не мексиканський — то в багажнику або собака, або 2 ендуро-байки, або дошка для серфінгу.

Наших північно-східних сусідів видно по злим, напруженим пикам, зажатим, горбатим фігурам, «жилєтках» у старших мужиків, хрєн-знати яких совєцких зачісках і кольорах у жінок. А якщо молода пара, то дівчина тримається за руку і ховається-тулиться за/до хлопця.

декілька разів менеджери ресторанів нас просили заспокоїти сина, оскільки він несе загрозу для оточуючих. При цьому, він нічого екстраординарного не робив.
Ого. Я про таке вперше чую і навіть собі уявити не можу, щоб менеджер себе так вів. Напевне, таки екстраординарне, по місцевим міркам.

Ще одна американська забава: тобі розказують про діапазон цін за якусь роботу, а у підсумку чарджують все одно по максимуму. Якщо ти лох, то платиш початковий максимальний рахунок. Або ні. На тепер ми домовились та скостили більше половини і у нас лишилося рахунків на 4к$. Я цілюсь поміститися у 3к$. Місцеві даний процес підтримують та вважають, що це і є капіталізм. Ноу комментс.
Як каже мій знайомий — «жулікі і бандіти». Тру.

При виїзді із апартаментів нас очікував наступний неприємний сюрприз: ми мали письмово попередити про виїзд як мінімум за 30 днів. Те, що ми зазначали термін нашого перебування по телефону та фейс-ту-фейс із робітниками нічого не значить. Дякую вам, телефонні розмови: як ми до вас, то по телефону, а як ви до нас — то, будь-ласка, попередження у письмовій формі. До речі, контракт у нас теж був до серпня, і це теж нічого не значило. Довелося заплатити за ще один місяць (трохи менше) перебування. І ці люди нам усі 5 місяців посміхалися в обличчя.
«Чи-та-ти і пи-са-ти». Свій перший контракт на зйом хати ми проштудіювали від і до. Гадаю, у вашому контракті був цей пункт. Порада від знайомого для швидкого читання контрактів — шукаєте слова fee і charges.

P.S.

ріспект за монументальну працю. Пороху у порохівницях і авантюризму у тебе не бракує. Так тримати!

Это канадцы такие пуганые?

Сьогодні якийсь день х/з чого.
Ти точно на той коммент відповідаєш? :-)
Які канадці?

Не догнал, кого подразумеваете. Или северо-восточные штаты?

бггггг
Исландцев!
понаделывают себе совковых причёсок и ходят угрюмые :D

Тьфу блин, в контексте США слово соседи иначе воспринимается)

T-mobile вообще на Западном побережье плохо работает, на Восточном покрытие в разы лучше.
В некоторых местах на трассе из Ломпока в ЛА по 1/101 не то что 3G/LTE вообще сервиса не было. А это не самые заброшенные трассы :(

Ну, АТ&Т. В СА и окрестностях все юзают.

Об том и речь, Я говорил в контексте центральных штатов, Айдахо и Вайоминг также довольно религиные. Страну я называл США.
?по черзі, соціалістичний і передбачуваний.
создает проблему, когда едешь по скоростной дороге и не собираешься сворачивать, то все-равно приходится останавливаться. Опять же, реальной проблемы не доставляет ни та, ни та система, я говорил об особенностях. Вроде бы как все правила интернациональные, а тут оказалось, что нет. Спорить не хочу, проблем нет тут вовсе.
Це в Україні дикий капіталізм на перехресті — хто нормальний, хто бикує, або дурак (і сподівається, що буде ДДД).
Знаю, в Украине все тлен и ад. И как мы здесь выживаем, дикари?
дебіл чи disabled?
микс — недоразвитый по своей вине
Якщо для карт на телефоні — то можна закешувати в Google Maps. Або взяти GPS у прокат. Якщо щось сталося у дорозі — то кожної милі стоїть Call Box
Я не говорил о выходах из ситуации, лишь описывал, что с покрытием такая же ситуация как и у нас. В Украине любят пожаловаться, что платят целых 100 грн в месяц, а даже в пещере связи нет.
IKEA — Перший притулок емігранта.
Люблю IKEA и в Украине, обе детские полностью оттуда. Думаю вы понимаете, что могу себе позволить итальянскую мебель.
Wi-Fi лікується переходом на 5Ghz роутер,
Роутер был встроенный в comcast-овский модем, так что желания докупать второй у меня не было. Я не самый главный интернетчег, так что просто высказал особенность.
Їжа — апять двайці пять :-)
У каждого свой рацион и допустимый уровень качества. Дискуссий было много — не убедили. Точка.
У більшості випадків розмови можна перевести у on-line chat, або e-mail
Если бы. Наоборот в чате или по-емейлу вам скажут звоните по такому-то телефону.
Да. И под бизнес.
Напевне, таки екстраординарне, по місцевим міркам.
Путешествуем с ребенком очень часто, к ресторанам он привык. Ничего такого. Сама фраза “угроза для окружающих” меня очень смутила.
“Чи-та-ти і пи-са-ти”.
В контракте этого не было — это закон штата Орегон. На что они и ссылались, когда говорили, что ничего поделать не могут. Описал ситуацию, чтобы акцентировать внимание, что они об этом не предупредили, хотя точно знали наши даты пребывания и то, что мы иностранцы и, скорее всего, не знаем об этом. При этом радостно предупреждали о всех других неважных вещах. Можно было предложить написать нам данное предупреждение сразу по заезду еще весной.
они об этом не предупредили, хотя точно знали наши даты пребывания и то, что мы иностранцы и, скорее всего, не знаем об этом. При этом радостно предупреждали о всех других неважных вещах
А это особенность штатов: многие приезжают с розовыми очками или верой в то, что американцы честнее наших и не будут на*бывать. Ну как же, это же Штаты?! ;)
Особенность в том, что они не будут делать этого в наглую, без нарушений закона и т.д. Чаще всего на*бывают тонко, в рамках закона или на грани, или из-за невнимательности. Или банально разводят, но так, чтобы ты потом не мог предъявить никаких доказательств. Памятка:
— документы могут содержать десятки страниц, а то и 40-50 страниц. В первую очередь смотрим овтественности сторон и всевозмоные due date, fees, charges.
— всегда стараться получить копию документов, подтверждений и т.д. В случае с ребенком необходимо было попросить отправить на имейл электронную копию.
— когда обещают перезвонить, напомнить, отправить подтверждение на имейл, то всегда надо контролироваь. Потому что будет как с лизинг офисом, вам будут улыбаться и обещать напомнить. А сами потом на*бут и вы будете сами виноваты. И ничего вы не докажете, что кто-то вам давал устные обещания.

С точки зрения дяди Степы, который знает «Что такое хорошо и что такое плохо», то это плохо. И нигде в развитой Европе с таким не сталкивался.

Ну насчёт нигде в развитой Европе с таким не сталкивался — то это просто повезло. Я в Лондоне такие истории слышал про агенства недвижимости и ихние условия и договора в 100стр. Мне кажется чем дороже риски для арендаторов и выше спрос на жильё тем интереснее в ковычках контракты и сложнее условия их расторжения.

Контракт был из 2 страниц.

Тогда как можно было не понять риски которые могут быть с этих 2стр? Всмысле неужели действительно было, что то что очень хитро было написано что вы упустили и за что пришлось еще месяц платить?

Читайте внимательнее текст. Это не выдумка лизинговой компании со спрятанным предложением в контракте, а закон Орегона.
Я негодую больше на поведение их сотрудников, а не то, кто прав с юридической точки зрения.

Тепер пройдемся по деяким твердженням, щоб не створювати нової міфології.
Это история из жизни, а не редакторская статья из журнала. Видимо вы не знаете, что означает слово миф и образующие от него.

Или вы тоже считаете что вся история блеф, не было никакого мальчика в трусиках и, вообще, я ольгинский тролль с методичкой?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

3 штуки
5 штук уе.
2000$, хабар у державній був 1000€
35к грн

Облджат, ничосе. А как рожают в не айтишных семьях? Берут кредит или собирают несколько лет на взятки? Лучшая реклама бесплатной медицины в той стране.

дома, блджад, родственников вызывают на помощь.

дома народжують дуркануті на домашніх пологах і не бідні :-)

Ничьосе. А я думал тут все поголовно прогнили со своими взятками.
Первого жена рожала в маленьком ЖД роддоме советского типа на Воздухофлотском, без никаких взяток. Отношение персонала было прекрасное. Ну настолько, насколько умеют.

У нас была данная сумма в 3200 (при курсе 8). С главврачем встречался, хотел знаете ли «своего доктора зарзервировать», ни о чем таком она не обмолвилась. Правда и личного раба не предоставила.

Михайло, респект за працю!
Я правильно понимаю, что имеется трабл с договоренностью с больничкой в удаленном режиме? Существует ли какой-то метод это организовать, или только лично уже?
Из чего складывается чек их услуг?

В Орегоне и Юте да, поскольку для них это в новизну. В Майами должно быть куда проще.
Чеки из госпиталя:
Мама:
imgur.com/5DqS2iQ
Ребенок:
imgur.com/DnJfs3a
По этим двум у нас 50% скидка

Еще был чек от анестезиолога за епидуралку — 2520. Мы уже договорились до 1200, целимся на 900
Чек от мидвайфери за обязательный супервайзинг при родах — 2400. С ним я разобраться не могу откуда он взялся, что это такое и почему о нем нас не предупредили.
Дальше ультразвук, посещения мамы до, посещения мамы и младенца после, прививки. По младенцу все чеки должны быть покрыты страховкой CHIP. В любом случае, там с 10ок позиций общей суммой до 1к.

Мы уже договорились до 1200, целимся на 900
А как это происходит?

— С вас $2000.
— Не, что-то много. Даю $300.
— $300 не подходит. Согласимся на $800.
— $700 и по рукам.
— Ок.
?

Ага :-) приблизительно так. Еще можешь поинтересоваться в способе ценообразования данного счета, обычно ставит их в неудобное положение. Также предоставить альтернативную цену у конкурентов. Или просто сказать «Денег на такой счет нет, давайте меньше»

Фейспалм, прямо как на базаре в Турции или Египте.
Двойной фейспалм что торговля происходит ПОСТФАКТУМ.
А что если не договорились?
Вы же не подписывали контракт что согласны будете заплатить сколько им потом вздумается?

Вы все правильно понимаете. Большой минус США за это.
Говорят, что неоплаченные медицинские счета не сильно влияют на кредитную историю, поскольку понимают сложность оплаты таких счетов. Так что они могут висеть годами

Все же интересно как происходит разруливание ситуации если не договорились о сумме.
Хотелось бы верить что такие счета могут быть посланы...куда подальше — но предчувствую что это не так.
Кто-нибудь из США может прояснить момент?

Местные мне так и советуют, говорят забудь. За пару штук ты никому не нужен. Но я чэсный, хочу договориться по-доброму, чтобы все остались довольны.

А вы подписывали какой-нибудь договор перед (во время/после) родами? Если да — то как там цены/суммы оговаривались? Если нет — то что вам мешает игнорировать их выставленные счета впринципе, или хотя бы их откровенно взятые с потолка части?

Подписовали документ, в котором сказано, что в среднем роды стоят 15к :-) Цена может быть изменена как в бОльшую, так и в меньшую сторону в зависимости от сложности родов. По факт, 100% и только в бОльшую.
Ходит страшилка, что из-за неоплачнных счетов мы можем стать невъездными в США, если американская компания начнет процедуру взыскания с нас данных средств через МИД. Честно, не знаю насколько это правда.

Солт-Лейк то є село селом, що я можу сказати. Але село з дуже гарними краєвидами. А так як там немає високих будівель, то краса повсюду та з кожного вікна.
В деловом центре есть, хоть и не особо много. Зато там архитектура симпатичная, в отличии от калифорнийских сарайчиков. Вообще, мне этот город очень понравился, как и его жители. А ещё там много зелени, цветов.
Хорошо что медицина вам понравилась, у меня был противоположный опыт и не раз. А вот кидки с багажом на Delta, с уведомлением о выселении — просто местные все об этом знают, и вы бы знали (от местных) если бы жили подольше. И практически уверен, что в подписанных вами договорах и в купленных билетах (ну или по ссылке что есть в билете) об этом написано.

В билетах и правилах однозначно есть. Просто Delta является регулярными авиаперевозчиком, а все регулярки в Европе все же одну сумку багажа включают. Просто сработал шаблон и на Delta. Никаких претензий, выделил особенность.

Ну для меня данные авиалинии не стоят в уровень с Дельтой. Я скорее сравнивал с Тюркишами, Люфтами, Клм, эйрфранс, бритиши, иберия, Аэрофлот.
Опять же, мой прокол, никаких претензий.

Захватывающее чтиво, особенно когда в курсе некоторых моментов и их раскрывают в новых красках и деталях.

Користуючись випадком, прорекламую приватний пологовий Isida. Ціни співвимірні із хабарами в державних пологових, натомість створення схоже на описане автором, хіба що вертольоту немає.
Автору спасибі, на одному подиху прочитав обидві статті.

У меня подруга рожала в 5-м роддоме в киеве — экстренное КС и прочие прелести. Все вместе ей обошлось почти в 5 штук уе. Так что исида — не так уж и дорого

почитайте отзывы про исиду, иногда лучше обычный роддом

Інколи краще бути непристебнутим при ДТП, але мій вибір — все одно пристібатися.

Правильно. Ремень со стразами, прикрепленный к креслу массажеру, установленному в кузове пикапа, не всегда лучше классического ремня

Не смог найти такую изящную формулировку

Экстренное КС — оплачивается только анестезия. Скорее всего после такого КС были проблемы у мамы или ребенка, но это уже не относится к цене родов

У меня 2-е детей. Оба раза супруга рожала во 2-м роддоме. 1-й раз — экстренное кесарево (после горячего укола и 12-ти часов родить самостоятельно не получилось), 2-й раз — плановое. Оба случая был договор с врачом. Суммы оба раза не превышали $1000. 5 штук — это как-то чересчур.

Та люди обкурены. В состоянии эйфории после успешных родов отдавали все, что было под матрасом.

Ціни співвимірні із хабарами в державних пологових,
справедливости ради — цены всё-таки гораздо выше, чем хабари

в 2006 году хабарь составил 400 усд + по мелочи медсёстрам и санитаркам. В Исиде нас бы за эти деньги пожалуй даже в туалет не пустили
уровень врачей в принципе сопоставим (некоторые работают и там и там), но вот доступные врачам возможности и комфорт пациенток в палатах — это да, несопотавимы.

У 2015 пологи там обійшлися в 2000$, хабар у державній був 1000€. Коли долар скакав, то навіть вигідніше було в Ісіді народжувати. До цього — так, було там на порядок дорожче. Як зараз іще не цікавився, але поки що я геть не бачу альтернативи Ісіді в Україні.
Під співмірними я мав на увазі те, що це суми одного порядку.

В 2013 году когда интересовался для первого ребенка — в Украине существовал всего один набор инструментария для экстренной реанимации младенца. То ли в 7, то ли в 5 роддоме в Киеве.
Не уверен, что что-то изменилось с тех пор.

В 2013 году когда интересовался для первого ребенка — в Украине существовал всего один набор инструментария для экстренной реанимации младенца. То ли в 7, то ли в 5 роддоме в Киеве.
Я рожала в 2013-м. КС. Вы феерично не правы в своём утверждении

Видимо у вас и у развитых стран разное понимание об экстренной реанимации

Насколько я поняла, Вам повезло родить самостоятельно и без проблем (с чем поздравляю). Так откуда информация (представление) об экстренной реанимации тут и там?

Да, без проблем.
Информация Об инструментарии.

К сожалению, я не понимаю Ваших терминов. Но хорошо, что Вам не пришлось столкнуться с реанимацией новорожденных. Конкретно в Киеве всё не так и плохо. Соседка родила в 2013-м двойню, девочка родилась весом меньше двух кг. Сейчас ребенок не отличается от сверстников. У другой знакомой ребенок родился без одной почки. Потому я знаю о чём говорю. У нас выхаживают очень не простые случаи. Во всех роддомах

Хорошо, что у вас все хорошо закончилось.
Для справки, в США — это даже близко не реанимация, а довольно обыденные роды.

А у нас из двойни второго не откачали. Из оборудования в палате был только кислород. Сравните с оборудованием в штатах. И, да, это по «оплате». В Киеве. В центре(номер роддома не помню, возле П. Спорта ).

В Адонисе не на много хуже чем а Исиде зато в 2 раза дешевле. Да и отзывы о Исиде не очень.

Хіба в них є пологове відділення?
Щодо відгуків, то вони точно краще, ніж про державні пологові.

В них пологовий будинок в с.Бузова за Києвом (раніше там в них було якесь інше відділення), нещодавно пологи з веденням вагітності обійшлись в 35к грн, залишились всім задоволеняі. Це по акції, взагалі у них такі пропозиції частенько проскакують. По стандартному прейскуранту звичайні пологи 39к грн.

Користуючись випадком, прорекламую приватний пологовий Isida
а вы узнавали, что будет делать исида в случае паталогии?
із хабарами в державних пологових
Рожали в Днепре, в областном роддоме. В 2012 и 2015. По первому ребенку расходов не помню, по второму в 800грн встала регистрация (клиника для патологии и гостей из области, а мы были местные и здоровые), около 500грн стоили медицинские прибамбасы и 2000грн перепало бригаде. Одноместная послеродовая (в которой я мог спокойно находится все время) около 1000 стоила.

Оба раза попадали на дежурную бригаду, оба раза были компетентные врачи, которые адекватно и быстро реагировали на осложнения.

Итого, последние роды что-то около 200 баксов. Из которых 500грн были таки записаны благотворительностью, 500 в аптеку пошли, а остальное было честной “взяткой”.

Жоден із садочків не були зацікавлені у короткостроковому відвідуванні на 4 місяці.
Карта прививок Северной Америки и Европы очень несовпадает, нам пришлось пол года нагонять прививки, чтобы дали допуск.

Удивительно. Мы изучали вопрос прививок для малого, и разницы с Украиной, помимо туберкулеза, особой не заметили. Жена об этом информирует чуть конкретнее в своем инстаграмчике:
www.instagram.com/p/BJFN8VzBHny

Вот когда местная медсестра сядет и сделает сверку — вот тогда получится разница.

healthandwelfare.idaho.gov/...s/tabid/2492/Default.aspx

Я вижу как минимум три — гепатит А, ротовирус и ветрянка — они необязательны в Украине. И обязательны в СА. Чтобы сделать гепатит А — нужно две вакцинации и ожидание в пол года, до этого в садик не возьмут.

Підписатись на коментарі