Як стати програмістом — досвід і рекомендації

Рассказали с коллегами, что «войти в IT» не так уж и просто, дали пару рекомендаций по этому поводу. Оригинал статьи здесь: today.vodafone.ua/...​atsiyi-vid-sigma-software

Українські програмісти високо цінуються у світі, вони отримують великі зарплати і мають вдосталь роботи. Тож інтерес до програмування високий. Tech Today поговорив з представниками Sigma Software — однієї з провідних українських ІТ-компаній, яка займається розробкою програмного забезпечення. Технічний директор Дмитро Лапшин та директор з рекрутменту Михайло Антонович, який також є керівником софтверного університету Sigma Software University, розповіли, що необхідно для успішного початку кар’єри програміста.

ОСНОВНІ ВИДИ ПРОГРАМУВАННЯ

Однієї універсальної професії «програміст» не існує, тож передусім варто визначити, що саме буде цікаво створювати. Нижче перераховано основні напрямки в цій професії. Зрозуміло, що перелік не є вичерпним, але дає уявлення про ситуацію на ринку в цілому.

Програмування для web. Чули про Gmail або Dropbox? Створення подібних веб-додатків і є програмуванням для web. Цей напрямок має відгалуження: front-end та back-end. Коли ви відкриваєте той самий Gmail, то бачите тільки одну частину програми — клієнтську. На жаргоні програмістів — front-end. Але основні обчислення здійснюються на сервері. Створення коду для серверної частини це — back-end.

Для back-end програмування використовуються мови:
— Java;
— JavaScript;
— C#;
— Ruby;
— PHP;
— Python.

Для front-end: JavaScript з надбудовами TypeScript и CoffeeScript.

Програмування автономних enterprise-систем. Це можуть бути системи, які взагалі не мають користувацького інтерфейсу. Наприклад, механізми обробки статистики показу онлайн-реклами.

Тут використовуються мови програмування:
— Java;
— C#;
— Python.

Big Data та машинне навчання. «Гаряча» тема, яка охоплює створення програмних продуктів для обробки та аналізу петабайтів накопичених даних. Використовують мови:
— Java;
— Scala.

Для систем машинного навчання переважно застосовують Python.

Сегмент, який охоплює рішення для social media, блогів, e-commerce, майже повністю базується на використанні PHP.

Створення програм для персональних комп’ютерів. Потроху втрачає популярність під натиском web. Тут програмісти працюють на
— С++ з бібліотекою QT;
— C# та платформою Microsoft .NET.

Що цікаво, останнім часом десктопні програми почали створювати за допомогою web-технологій, застосовуючи інструменти, подібні до Node-WebKit. Наприклад, саме так створено клієнта для дуже популярного месенджера Slack.

Розробка комп’ютерних ігор. У цій сфері використовуються переважно С++, для створення казуальних або не дуже вибагливих 3D-ігор також популярна платформа Unity, яка дозволяє писати на C#.

Програмування для вбудовуваних систем. Наприклад, написання драйверів, написання програм для малопотужних пристроїв, інтернету речей тощо. Окрема і важка для вивчення галузь, де переважно використовується «чистий» С або навіть Assembler.

ЧОТИРИ ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ ПРОГРАМІСТА

Перший крок — вивчення computer science: усього, що стосується парадигм програмування (принаймні того, що стосується об’єктно-орієнтованого та функціонального програмування), алгоритмів, структури даних, що формує склад мислення. У ВНЗ чи самостійно — не має значення. Вибір конкретної мови на даному етапі не має дуже великого значення, але, з іншого боку, немає сенсу у вивченні таких мов, як Basic або Pascal, які вже багато років майже не використовуються в індустрії. На нашу думку, Python може бути дуже непоганим вибором для початківця.

Дмитро Лапшин:

«Може скластись хибне враження, що людині досить вивчити інструментарій і якісь базові речі в програмуванні — і вона готовий Junior-програміст. Це не так. У Junior у першу чергу цінуються фундаментальні знання».

Другий крок — закінчити курси з програмування.

Михайло Антонович: «Тільки курси потрібні не ті, які організовують компанії, що займаються організацією курсів. Має сенс шукати навчальні центри при IT-компаніях. Наприклад, навчання на курсах Sigma Software триває 2 місяці, стажування інтерном — ще 2-4 місяці. Щоб потрапити на курси, кандидат повинен бути як мінімум студентом 3-4 курсу профільного ВНЗ».

Третій крок — інтернатура в IT-компанії та спеціалізація, за результатами навчання та стажування необхідно остаточно обрати напрямок, у якому далі майбутній програміст має розвиватися і вдосконалюватися. Дуже важливо побувати в «шкурі» інтерна, отримати досвід роботи над реальними проектами.

Останній, четвертий крок — отримання позиції Junior-розробника та робота над справжніми комерційними проектами. Перше, до чого потрібно бути готовим або доведеться швидко навчитися, — це вміння працювати в команді. Прийняти стиль і принципи роботи команди, вчитися працювати саме на результат, а не кодити з 9 до 18 п’ять днів на тиждень. І найголовніше — необхідно продовжувати вчитися чомусь новому. Тому що реальність комерційної розробки відрізняється від того, чого навчають на курсах або під час стажування.

КОРИСНІ ДОДАТКОВІ НАВИЧКИ ТА ВМІННЯ

З усіх необхідних додаткових знань найважливіше — це володіння англійською, на рівні intermediate або краще. Це дозволить вивчати безліч корисних матеріалів, наприклад, відеолекції MIT (Массачусетського технологічного інституту).

Дмитро Лапшин: «Для майбутнього програміста важливо стежити за тенденціями, розуміти, звідки „вітер дме“. Для цього варто читати аналітичні матеріали, дослідження на профільних ресурсах на кшталт www.infoq.com, дискусій Reddit або Хабрахабр, хоч останній лають усі, кому не ліньки. Також варто звернути увагу на дайджести DOU».

Суттєвою конкурентною перевагою буде отримання знань у галузях, де будуть застосовуватися навички програмування. Тобто при програмуванні для фінансового сектора, скажімо, варто орієнтуватися у звітності, розуміти, що програма робитиме з точки зору бізнесу.

Важливо виробити звичку враховувати «користувацький досвід», передбачувати, як програма буде виглядати з точки зору користувача, наскільки вона буде зрозумілою і зручною. Дизайнером інтерфейсів бути зовсім не обов’язково, але ази ергономіки ПЗ майбутній програміст знати просто зобов’язаний. Також корисно опанувати основи тестування — це допоможе уникнути маси дурних помилок у роботі.

НАОСТАНОК
Дмитро Лапшин: «Концептуально все починається з того, що людина щось робить для себе. Першими кроками має бути рішення якихось простих алгоритмів: відсортувати список улюблених пісень за алфавітом, наприклад. Також важливими якостями є посидючість та вміння думати нестандартно, або, як говорять англійською, «think outside the box».

Михайло Антонович: «Узагальнений портрет майбутнього програміста виглядає так. Це хлопець або дівчина, які захоплюються точними науками. Такі люди часто беруть участь у різних олімпіадах, конкурсах. Вони завжди шукають щось пов’язане з формулами, цифрами та логікою. Це дуже часто інтроверти».
Дмитро Лапшин: «Перша мова програмування — це далеко не та мова, на якій майбутній програміст буде працювати. Тим, хто вирішив почати вивчати програмування, можна почати з Java, тільки бажано не заглиблюватися в „хащі“. Усім, хто відчуває в собі сили і впевненість, варто прагнути до вивчення функціональних мов програмування — за ними майбутнє. У цьому випадку можна спробувати відразу Scala або JavaScript. Як першу мову для вивчення можна розглянути і Python. З його допомогою добре виконувати прості завдання, його можна назвати сучасним Basic, але з можливістю практичного застосування».
Михайло Антонович: «Час вільних одинаків закінчився. Зараз усі складні рішення розробляються командами, кожна з яких має свою спеціалізацію. Потрібно бути готовим працювати в колективі».
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Для чого виклали шкiльний реферат на ДОУ?

Для того чтобы стать программистом, надо как ни странно, программировать. Собственно говоря и все.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

-

Всім привіт! Що краще обрати JAVA чи JAVASCRIPT, бо дві подобаються але неможу зрозуміти щого саме почати?

Попробуйте Ruby.
Наша дружная команда рубистов с некоторый компании по адресу Чернышевского 4 сделала свой выбор и ни разу не оглянулась назад.

Дякую, розгляну це напримок, багато хто за нього мені говорив.

Привіт! Спробуй відвідати безкоштовні курси по даних напрямках. В мене також такий момент був відвідала безкоштовиний курс в OktenWeb UniversITy по основах, тепер гризу граніт Java.

О куруто! Потрібно зараз переглянути що у них є цікавого.

подскажіть я знаю 5 язиков програмирування а незнаю английського мжна кудись піти роботать

На трассе языком можно заработать

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

ошибаетесь) Это не коррелирует между собой.
Если человек спрашивает -как стать врачом, например, это не значит что он будет обязательно плохим врачом. Просто человеку может нравится лечить людей, а может и из-за денег.
Это нормальный вопрос, как выучиться на повара, если кто-то спрашивает -значит будет плохой повар?)

+спрашивать, еще не значит быть.

А есть кто-то кто не знает как стать врачом?

Це нормальне питання для людини, якій вдалось уникнути ефекту Даннінга-Крюґера. Карще запитати у спеціаліста, ніж самому танцювати на граблях.

Як добре, що я цього не знав в свої 12 років, коли почав програмувати.

А для цього була своя причина...

Проблема попадания в айти черезмерно раздута. Возьму веб, по другим направлениям не знаю. Месяцами не могут устроится либо откровенные недоучки, либо люди с большой короной, которые сразу хотят сыры. За копейки работы в Киеве много. Но лучше уж пару месяцев потерпеть, получить живой опыт.

— Пустите меня, я врач!
— Ты не врач, ты дантист.
© американские фильмы

Як стати програмістом
оно вам нужно

omfg, я даже не хочу начинать до***вться, но от этого текста у меня пена со рта почти потекла от злости.

Вы просто завидуете все. (к) (тм)

Понять направление
Дальше курсы(или онлайн или оффлайн по характеру)
Дальше поиск вакансии Джуна/интерна.
Паралельно изучение вашего направлентя.

Прямо курс подготовки космонавта.

«Може скластись хибне враження, що людині досить вивчити інструментарій і якісь базові речі в програмуванні — і вона готовий Junior-програміст. Це не так. У Junior у першу чергу цінуються фундаментальні знання».
А собственно говоря почему нет? А вот наверное и ответ:
Має сенс шукати навчальні центри при IT-компаніях. Наприклад, навчання на курсах Sigma Software триває 2 місяці, стажування інтерном — ще 2-4 місяці
Тут правда не указано сколько будут платить такому человеку полгода. Наверное баксов 200-300.

Хочу найти ментора для изучения Java. Может кто поможет? Буду рад познакомиться с кем-то, кто занимается изучением этого языка, чтобы параллельно учиться. Есть, как мне представляется, достаточное количество времени и желания для всего этого.

Для чого виклали шкiльний реферат на ДОУ?

ОСНОВНІ ВИДИ ПРОГРАМУВАННЯ
Хм ... вроде придрацца к разделу сложно, но в целом получилось сведение интуитивно понятных вещей к маразму 3-й степени.
Как старого спеца по MFC, отдельно порадовало, что С++ существует только в связке с Qt :8)
Другий крок — закінчити курси з програмування... Наприклад, навчання на курсах Sigma Software
Отут ИМХО и собачка порылась, не?
Суттєвою конкурентною перевагою буде отримання знань у галузях, де будуть застосовуватися навички програмування. Тобто при програмуванні для фінансового сектора, скажімо, варто орієнтуватися у звітності, розуміти, що програма робитиме з точки зору бізнесу.
Это ИМХО преувеличение, + прямой путь в бизнес-аналитики. Как на меня, программеров, даже лидов, заказчик крайне редко допускает до своих бизнес-стратегий и тактик; в результате совсем не важно, насколько круто программер разбирается в финансах, важно, чтобы задача была поставлена грамотно и полно.
Big Data та машинне навчання
тут скорее R и Python, хотя можно и тот же MatLab (или Octave)

жабу со скалой используют, если алгоритм уже известен, но надо перформанс, и подружить с инфраструктурой\базами. Пайтон с Р больше на побаловаться с математекой\попрототайпить\сгенерить одноразовый репорт.

Для того чтобы стать программистом, надо как ни странно, программировать. Собственно говоря и все.

Просто програмувати недостатньо.
Щоб стати програмістом треба мати не менше 2 років досвіду комерційної розробки.

Хто ж візьме на 2 роки у комерційний проект не програміста?

А цю загадку я за 16 років так і не розгадав.

И какую Вы себе выбрали отрасль для заработка на сыр и велосипед с зеркалкой, если не секрет?

Не секрет. В цьому році намагався стати вантажником.
За рік поміняв три роботи, але заробив тільки на спецовку і медкомісію. Людина, котра не змогла навіть програмістом стати не дуже десь потрібна.
Зараз навіть не знаю, куди потикатись.

Є така штука, як Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності, якщо згідно нього «придатний», то з твоїм здоров’ям все гаразд. Більш того, навіть якщо є обмеження, служити все одно можливо, просто не всюди і не на всіх ВОС.
Якщо в армії держать навіть аватарів-алкашів, навряд чи ти гірший за них, то місце і тобі знайдеться. З твоїм здоров’ям, не обов’язково в окопі на 1 лінії.

Дивно, але мене взяли без цих магічних двох років. Мав декілька малих проектів за плечима, помірні амбіції щодо заробітньої плати та у строк довів осиротілий проект до завантаження в App Store.

І, що навіть не запитали, чи маєте досвід? Мене на більшості співбесід тільки про це питали.

Мав декілька малих проектів за плечима
Це по місяцю роботи у кожному.

Мене більш питали про навички та знання, просили оцінити проект по складності виконання та строкам, як я буду реалізовувати те чи інше завдання.

Тобто, перш ніж потрапити на першу роботу Ви вже мали комерційний досвід?

Я не знаю, чи можна вважати комерційним досвідом реалізацію UI навчальної программи для дітей молодших шкільних класів, якщо мені за це платили. До речі, про оплату та її розмір ніхто не питав, інтерв’юера цікавив лише мій досвід участі у проектах.

Розмір оплати не має значення, щоб вважати досвід комерційним. Важливо щоб оплата була і ви могли дати посилання на комерційний проект.
Я, наприклад, 4 роки тому працював на двох проектах для дуже відомих фірм, але не маю і ще рік не матиму права згадувати ці проекти і ці фірми будьде, тому досвіду я після цієї роботи не маю, і через це не маю шансів потрапити на співбесіду на подібні вакансії.
До цього майже рік працював iOS програмістом, де також не маю можливості дати посилання на роботи. Тут я в резюме писав, що маю досвід, тому на співбесіди досить часто запрошували, але далі вимоги дати посилання на роботи співбесіда не йшла, і жодного разу не запитали, що я вмію, і що можу.
Тому не дуже вірю в подібні вашій історії успіху. Мій досвід (НЕНАВИДЖУ ЦЕ ГИДКЕ СЛОВО!!!!!!) говорить, що щось тут не так.
Хоч можливо подалі від Києва ситуація з наймом джунів трохи інша, і незважаючи на меншу загальні кількість вакансій, джунівських трохи є. В Києві достатньо вже готових досвідчених спеціалістів, тому фірми джунів ігнорують.

Ты уже сто раз писал про эти «удары судьбы».

Бо вони добре підтверджують тезу: «Без досвіду влаштуватись неможливо!».

Александр, судя по всему, хоть я и не люблю ставить диагнозы по интернету, но все же, ты не вписываешься в представление большинтсва работодателей и интервьюверов, о том как должен себя вести человек который ищет работу.
А все эти “удары судьбы” и “Без досвіду влаштуватись неможливо!” просто тухлые отмазки которыми ты птаешься снять отвесвтенность с себя за свои неудачи. Так, что если ты не можешь устроться на работу, со своим общирнешим ИТ кургорозом и знаниями, значит проблема в тебе а не в окружащих.

До чого тут мій кругозор? Розмова не про мене, а про ігнорацію резюме без сакрального рядку «досвід — 2 роки».

Ви багато вакансій бачите без вимоги двох років досвіду? Можливо десяток можна знайти де згодні на 1 рік. При чому як правило, це такі варіанти, що потім їх за досвід не визнають.

Каких джунов, у тебя 8 лет коммерческого опыта? Ты приходишь в контору устраиваться джуном с опытом 8 лет в отрасли? Я бы подумал, что ты неадекват и проигнорировал. Пиши, что синьер, да и делов то!

Не існує «досвіду роботи в галузі», існує досвід роботи з конкретною технологією, підтверджений посиланнями на проекти.
Цього в мене і близько не було коли шукав роботу.
А влаштуватись мені вдавалось лише на роботу в абсолюно нових для мене напрямках.
Зараз вже не шукаю. В 2015 році сталася одна подія, що назавжди закрила мені шлях в АйТі — мене вперше вигнали з роботи програмістом через те, що я не впорався з роботою.

И что ,что выгнали? Индусов это не останавливает)

И что ,что выгнали? Индусов это не останавливает)
Мене не брали, коли я був впевнений, що з будьякою задачею в програмуванні, що має рішення, впораюсь. Тепер маю доказ, що не з будьякою, принаймні за той час, на який розраховує роботодавець. То хіба я маю право пропонувати роботавцю товар другого сорту?

Хоча це вже далеко відійшли від теми.

По темі — стати програмістом не можливо, якщо ви ще не програміст з досвідом!

В черный список украинского айти добавили? С украинскими галерами у вас больше никогда ничего не получится? Не говорите ерунды, каждого когда-то увольняли, когда-то он несправлялся, когда-то терял деньги (свои или компании) из-за своих ошибок, но все ж мы люди. Ошибки делают сильнее и так далее все такое кукареку из пацанских пабликов не на пустом месте пишется. Одна неудача — не конец, о ней даже никто не узнает, если вы не будете каждому говорить, что “в 2015 году мене вперше вигнали з роботи програмістом через те, що я не впорався з роботою, а в 2016 году выгонят во второй раз, а в 2017, я думаю, что и в третий”.

В черный список украинского айти добавили?

Ні. Просто, тепер не впевнений, що з будьякою задачею справлюсь в необхідний роботодавцю термін, а тому не ризикую пропонувати свої послуги. На співбесіді, якщо не сказати, що я найкращий програміст всіх часів і народів, то шансів не буде, а я якщо і скажу, що це так, то всі побачать по виразу обличчя, що я брешу.

А никто не уверен. Это надо работодателю, чтобы в идеале все его сотрудники шарили все необходимые инструменты и решали задачи в кратчайшие сроки. А по факту рынок перегрет, разрабов мало, они зажратые, а зарплаты большие. Поэтому на практике может происходить так, что кто-то знает один фреймворк, а вся другая команда — второй и третий. А проект решают разрабатывать вообще на четвертом, чтобы все чему-то научились и набили себе цену в резюме. :) И я такое видел не раз, когда берешься за задачу, которую вообще и близко не знаешь как делать. Самые успешные люди вообще говорят, что они справятся с любой проблемой, им просто нужно время на «ресерч». За время этого ресерча гуглятся решения, изучаются либы и пишется говнокод прототипа. А потом из велосипедов и костылей собирается шатающееся нечто, которое внезапно подходит заказчику, а все ради лишних строчек в резюме. :) Вся сфера на этом построена, настоящих профессионалов единицы и они давно завели трактор.

Не загоняйтесь. Не все говорят, что они лучшие программисты, а те, которые говорят так, на самом деле врут, чтобы набить себе цену. Также как и работодатель врет, обещая интересные проекты и достойную оплату труда (хотя через дорогу всегда дадут больше).

Самые успешные люди вообще говорят, что они справятся с любой проблемой, им просто нужно время на «ресерч». За время этого ресерча гуглятся решения, изучаются либы и пишется говнокод прототипа. А потом из велосипедов и костылей собирается шатающееся нечто, которое внезапно подходит заказчику

Вы не поверите, но работа архитектора часто состоит именно в этом, это называется Proof of concept. Часто, когда, в специфических условиях проекта, нужно сравнить два решения, я беру две софтины, запускаю их в докере и играюсь/пишу прототип. Не знаю почему вы так болезненно на это реагируете, это норма жизни.

Ой да ладно. Я однажды так в Киев переехал. Когда собралась команда пхп-миддлов, которые хотели себе в портфолио проект на симфони2 и я тоже из-за этого туда шел. Никакого прототипирования они не делали. Заказчик хотел по ТЗ получить магазин, а ребята выбрали симфони2 только из тех соображений, что за него в долларах почти в 2 раза больше дают, чем за йии, кейки, кохану и цмс всякие простые. И хотя мы знали перечисленные фреймворки, решили писать на симфони, убедили заказчика, а потом долго наступали на грабли, писали как-то неправильно, переписывали, затянули сроки раза в 2, заказчик чуть не обанкротился (украинский магазин на пике падения гривны), но таки сделали и сейчас у всех все хорошо. У магазина выросли продажи, а у разработчиков большие зарплаты и симфонивское портфолио.

Потом я аналогичное видел, когда выходил ларавел фреймворк, потом когда только-только вышел пхп7, все рванули писать проекты с нуля на еще даже RC пхпшной семерки, где еще не все общепринятые либы были применимы, да даже пхп-экстеншны, компилированные на сях, были переписаны, а либ к ним еще не было. Но люди шли и писали продакшн код вперемешку с велосипедами и костылями потому что им надо как можно раньше опыт в резюме с пхп7 и портфолио. :) При этом че там надо заказчику вообще всем похер, могли бы на 5.6 и всех известных либах управиться в 2 раза быстрее, но нееет)

Для найкращих програмістів тут нема контор, завдань, та грошей. Від вас треба суто одна річ — щоб вірили, що ти приносиш прибуток. Add value.

Важливо щоб оплата була
По-перше, мене ніхто не питав як я працював у проекті: безкоштовно чи мені платили.

По-друге, я чесно відповідав, що не можу назвати інші проекти, замовників або надати посилання, бо не маю відповідних прав.

Звісно, у Ciklum чи іншу велику фірму з таим резюме не візьмуть...

По опыту общения с рекрутерами касательно такого бэкенд-направления как корпоративная Java могу предположить, что в коммерческий опыт засчитывается только работа над проектом в профильной ИТ-структуре. Даже если этой ИТ-структурой будет подвальная шарага на 5-10 человек, где задерживают зарплату и при увольнении могут кинуть на деньги.
Программист, писавший код где-нибудь на штатной должности в университете, в общественной организации, на торговом или промышленном предприятии (даже если это крупное предприятие, продукцию которого покупают в магазинах по всей стране) может без особых угрызений совести вычеркнуть эти месяцы (годы) из стажа коммерческой разработки.

Возможно, засчитают опыт работы в структурах, где ИТ — основа бизнеса. Т.е. после работы в ИТ-отделе банка или телекома этот опыт работы могут учесть при устройстве в аутсорс.

А как по вашему студенты- выпускники устраиваются на самую первую работу? Если бы никого не брали без опыта, все люди безработные бы ходили..

все люди безработные бы ходили
Так і ходять всі, крім найбільш пробивних.

В Епам я був двічі на їх корпоративних тренінгах.

Перший місячний пройшов нормально, тест і співбесіду по результатам пройшов з одним з кращих результатів у групі, але на роботу взяли лише пару чоловік, котрі мали якийсь досвід до цього.

Другий раз потрапив через 5 років на 4-місячний. Маючи негативний досвід (ЗНОВ ЦЕ ГИДКЕ СЛОВО, А ЧИМ ЗАМІНИТИ НЕ ЗНАЮ!!!!), вияснив питання, чи можливий варіант, що в кінці виясниться, що без досвіду не візьмуть. Запевнили, що такого бути не може, і всих, хто успішно пройде тренінг візьмуть на роботу. Три місяці було все добре, кращим (я звичайно був одним з них) навіть платили стипендію, але на четвертому місяці, прозвучала фраза, що треба буде написати гарне резюме, бо інакше на співбесіду на проекти не запросять, а потім добили новиною, що без гарної усної англійської, навіть не варто надіятись потрапити на співбесіду. Сенсу завершувати тренінг не було. До речі, нічого не втратив, з 12 чоловік, що закінчили тренінг, половину жодного разу не запросили на співбесіди на Епамовські проекти, а взяли в результаті лише двох, та і то, принаймні одного, лише поставили на пул, а через півроку звільнили не взявши на жоден проект.

Так що, без поняття, з кого вони набрали ті 500 чоловік, але без досвіду там без шансів.

без гарної усної англійської, навіть не варто надіятись потрапити на співбесіду

Але не взяли через відсутність досвіду роботи! Ой-вей, тяжке життя!

Але не взяли через відсутність досвіду роботи!
Саме так
прозвучала фраза, що треба буде написати гарне резюме, бо інакше на співбесіду на проекти не запросять
Гарне резюме — резюме в якому вказаний досвід не менше двох років.

А английский подтянуть — не судьба ?

А английский подтянуть — не судьба ?

Підтягую останні 17 років, на скільки це можливо самостійно. По тестам у мене рівень від продвинутого до вільного, а в реалі нульовий.

А вот это — типичная чепуха.
Слушай, опять же, стыдобища . Молодой мужик в 46 ноет, что не может английский для профессии выучить . Не выходит вытянуть самому — пойди на курсы, пусть хоть плохонькие, главное. чтобы запустился механизм , создающий фразы у тебя в голове. Если ты не обманываешь и у тебя хороший словарный запас (ой что-то сомнительно..but whatever) то у тебя такой механизм за полгода включится — это максимум. На собеседовании заработает, да.

Хто каже що не можу. Була потреба в читанні, я її вирішив. Тести кажуть, що я маю продвинутий рівень, словарний запас оцінюється тестами в 10000 слів, отже курси, де вчать проходити ці тести, мені навряд чи допоможуть.

Да-да, а 32000 украинских аутсорсных сливок с галер — это пробивные пацанчики на тонированных жигах, которые знают как надо вертеться. Да в моем провинциальном ВУЗе с 3 курса несколько работодателей постоянно отсвечивали и рекламировались, чтобы к ним работать шли. А в КПИ таких десятки. Наперебой рекламируют себя и пытаются отобрать лучших и заинтересовать их баблом. Какой-нибудь среднестатистический ботан из КПИ, работающий с 3 курса — наиболее пробивной? Не смешите.

Многие айтишники-помидоры не учились по айти специальности, и наоборот -не все отучившиеся по компьютер саенс пошли в программисты.

Так і мене постійно спамлять «У нас є вакансія спеціально для Вас. Від вас треба лише Ваша згода і 5 років досвіду», хоч я вже півтора року не розсилаю резюме.
Це значить, що є варіанти для новачків?

1% людей може бути дуже хорошими програмістами, 3-4% можуть бути може й не хорошими, але цілком придатними програмистами. Тобто в Україні при 20 млн працездатного населення має бути понад півмільйона програмів з яких 200000 дуже хорших. Але пробитись вдається лише п’ятій частині від цієї кількості. Якраз, кожен п’ятий має хороші пробивні бійцівські здібності.

Не согласен с вами, т.к. обучил за свою жизнь троих до уровня миддлов, которые довольно посредственно учились в институте на computer science, даже базу в ВУЗе не смогли урвать, а потом на реальных задачах и серьезных пинках (вроде того, как тренеры в спортклубах пинают толстых клиентов) у них начало что-то получаться, они вошли и через год стали миддлами.

Я сам закончил лингвистическую спец. школу, где уроков информатики не было до 11 класса, а математика и физика читалась из рук вон плохо и у меня все хорошо с решением задач. Никогда не считал, что надо быть годным для программирования. Это также, как быть годным для того, чтобы стать автомехаником или столяром. Ну или у вас завышенная планка и под достойными проргмамистами ты понимаешь персонажей типа Линуса, Кнута, Страуструпа...

Якщо Ви праві, то придатних до програмування має бути ще більше ніж моя оцінка, а значить пробивність тих, хто зміг вайти в айти має бути значно більша за мою оцінку.

Глупости, все становятся программистами без комерческого опыта и ниче, собственно другой альтернативы и нет

Не всі стають, у більшості це не виходе.

Все кто хочет — все становятся, программирование весьма простая штука, его не сложно освоить, проблема в том что не все хотят осваивать его, а просто получать зп программиста

Програмування — дійсно дуже простий вид діяльності. А от влаштуватись програмістом — то дуже складно, особливо без комерційного досвіду. Та що там влаштуватись. Навіть на співбесіду не запросять. А якщо таки запросять і візьмуть на роботу, то таку, котру потім як досвід не заявиш.

Я почитал твой профиль и удивился. Ты говоришь, что у тебя нет коммерческого опыта, а там 2 года андроида и 6 лет 1с. Это что, не коммерческий опыт? Или ты 8 лет за это не получал зарплату, а вагны грузил поночам?

Чего людей пугаешь? Да полгода опыта работы в вебстудии катят за коммерческий опыт, уже с тобой разговаривают эйчары и собеседую, не надо тут!

Чим лякаю?
Щодо мого досвіду, то в чому питання?
Я працював багато років програмістом, але підтвердити досвід посиланнями на проекти не мав можливості, а тому формально досвіду не мав і не маю.
Через це від звільнення до отримання нової роботи проходило від року до двох. І кожен раз влаштовувався як нульовий новачок без будьякого досвіду.
Можливо, той факт, що я не маючи досвіду 5 раз влаштувався, а ще тричі потрапляв на корпоравтивні тренінги для новачків, можна трактувати як доказ, що без досвіду таки можливо влаштуватись. Я з такою трактовкою не згоден.

Да никто не может показать проект, и все устраиваются.

А чего это ты устраивался каждый раз как в первый раз? Тут у половины ДОУ все проекты внутренние за тремя NDA закрыты и люди формально вообще без единого проекта в паблике нормально устраиваются синьерами. Достаточно назвать места, где ты работал до этого и в двух словах рассказать о технологиях и обязанностях на должности, потом на техническом собеседовании хорошо выступить. Поверь, если ты проработал 6 лет 1с девелопером твои знания и опыт будут видны за полчаса разговора. Если 2 года андроидом — аналогично. Может, у тебя банально знаний недостаточно или навыков командной работы или софт скиллы?

Если не пробиваешься даже через эйчаров — поработай над резюме, впиши туда всех работодателей по тому профилю, которым ты хочешь заниматься. Не верю, что если вписать туда несколько компаний, у которых ты работал 6 лет, и описать свои должностные обязанности эйчары не клюнут и не предложат тебе место 1с разработчика хотя бы во франчайзи.

Лизовец патологически честный человек просто. Не может себя приукрасить и вписаться в правила игры.Таким очень тяжело устроиться на работу с любым опытом..

Не может себя приукрасить и вписаться в правила игры.
По перше — в мене не настільки занижена самооцінка, щоб прикрашати себе.
По друге — працевлаштування — то не гра.

І взагалі я не чесний.
В мене в лінкедіні вказано, що я працював 8 місяців Андроїд програмістом, хоч реально розробником там працював лише 4 місяці, а 4 копирсав логи автоматичного тестування, через що і звільнився. Також там написано, що 8 місяців працюва в IDAP хоч на справді там лише стажувався 2.5 місяців, а все решта то був корпоративний тренінг. І хоч це зроблено просто щоб менше питань виникало, всеодно це брехня, яка розбивається на співбесіді питанням: «розкажіть про свою попередню роботу». Тому ці дві роботи я б звагалі не вказував в резюме, але там є рекомендації від керівників проектів, тому й залишив.

Достаточно назвать места, где ты работал до этого и в двух словах рассказать о технологиях и обязанностях на должности,
НДА, як правило, все перераховане вами згадувати деінде прямо забороняє.
Может, у тебя банально знаний недостаточно или навыков командной работы или софт скиллы?
Знань може і недостатньо, але наприклад по Андроїд мої знання лише раз перевіряли, і сказали що загалом дуже непогано, всі інші співсесіди були лише з питанням про досвід.

Софтскіли не недостатні, вони відсутні повністю. Тому і мав намір стати програмістом, щоб працювати з комп’ютером а не з людьми.

Окей ,тогда попробуйте другим путем -чтобы сразу спрашивали про ваши навыки, а не опыт-просите тестовое задание ,например.

У кого просити? Я якраз і влаштовувася там де давали тестове завдання. В половині випадків, коли доходило до тестового завдання або технічної співбесіди мене брали на роботу. Але в більшості фірм тестове завдання дають лише після правильної відповіді на запитання про досвід. Були навіть ситуації, коли зрізався на питанні про досвід вже після успішного тестововго і технічної співбесіди.

НДА запрещает упоминать техническую реализацию, какие-то коммерческие тайны, личные данные и т.д., иногда — название проекта (если он известный или наоборот узкий). Но ничего не мешает тебе назвать компанию, где ты работал и в общих чертах описать то, чем занимался.

Например, «я разрабатывал модуль внутренней учетной системы в большой команде, занимался сбором аналитики и отчетами по продажам для отдела маркетинга», «автоматизировал покрытие тестами модуля платежей». Где тут NDA? Вы назвали проект, назвали техническое содержимое? А собеседующий уже поймет, что «ну, чувак шарит вертеть энтерпрайзы и работать по процессам, наверное, хорошо шарит БД и может дергать быстрые запросы, еще он умеет в тестирование и сталкивался с организацией платежей в крупных системах».

Потом еще скажешь, что ты лично владеешь, языком+бд+3-5 библиотек и тебя будут спрашивать по ним. Где ты тут НДА нарушил? Если даже упоротые запрещают называть компанию, ну напиши тогда что-то вроде «NDA-company, 2011-2013, Android Dev». Ну где тут нарушения?

Но ничего не мешает тебе назвать компанию, где ты работал и в общих чертах описать то, чем занимался.
Ну, у мене, можливо теоретично, попадався варіант типу цього (я не стверджую, що так і було, і ще понад півроку не буду такого стверджувати) :
заборонено будьде окрім правоохоронних органів (і то не раніше ніж на допиті повідбивають нирки) згадувати нашу фірму, наших клієнтів, проекти, і використовувані технології, а також факт підписання цього НДА.

И что? В публичных бумажках типа своего резюме пишешь «NDA-company» и время, которое там работал. Туда же свои обязанности водянисто и в общих чертах, а в блок «скиллы» свои реальные навыки с технологиями без привязки к местам работы. И Все, будут приглашать, инфа сотка.

Минимально необходимую инфу про предыдущее место можешь на ушко эйчару конторы нашептать, я не знаю, при личной встрече. Понятно, что нельзя в паблик эту инфу выливать, но за сам факт и водянистое описание типа «работал с 2011 по 2013 непонятно где, разрабатывал учетную систему для непонятно кого, делал отчеты по таким-то показателям и писал тесты» тебя никто не привлечет, даже если очень захочет.

А по факту, пока коммерческая тайна не всплывает в паблике или у прямых конкурентов, никто вам за это НДА даже не вспомнит. А в паблик вам никто и не предлагает сливать. На словах скажите на ушко. Вас как-будто запугали этим НДА. Не надо себе карьеру ломать из-за того, что вы какую-то писульку подписали. Просто не указывайте конкретику нигде в паблике, говорите в общих чертах и все нормально будет.

Я вообще видел как на собесах люди, у которых в резюме «компания НДА» была указана, в личной беседе называли и компанию и технологию, на ушко, не под запись. И никто ничего не докажет. :)

Взагалі то тема, як влаштуватись новачку, тобто без будьякого досвіду. Тема НДА — це вже ми полізли далеко вбік.

Просто розказати про на словах про проекти нічого не дасть. Після першої роботи під iOS, я знову думав, що вже маю досвід, і писав про це в резюме, тому по кілька раз на тиждень запрошували на співбесіди, де намагався розказувати про проекти, але мене відразу переривали фразою: «Нема посилань на проекти — нема досвіду.».

Ви «полізли далеко вбік», коли виявилось, що вас декілька разів без досвіду брали на роботу.

Тому чесно писати так: «Без досвіду роботи, гарного знання англійської у велику фірму на найкраще місце джуніора потрапити дуже важно,» а не ваше: «Без досвіду роботи стати програмістом неможливо».

коли виявилось, що вас декілька разів без досвіду брали на роботу.
Про це я написав на Ваше зауваження, що мої слова протирічать інфі в моєму профілі, щоб пояснити, що жодного протиріччя тут нема.
Так що, ми разом зїхали.
Той факт що декому (як і мені) іноді вдається влаштуватись без досвіду, зовсім не доводить, що це можливо.
Той факт що декому (як і мені) іноді вдається влаштуватись без досвіду, зовсім не доводить, що це можливо.

Десь я таке бачив?..

Війна — це мир, свобода — це рабство, сила — в незнанні
Це не троль — але він троллить.

Я думаю, что знания ваши не спрашивают потому как вы апплаитесь джуном с опытом 8 лет в отрасли (опыт в отрасли влияет, это показывает, что вы знаете процессы разработки и какие-то вещи из computer science типа алгоритмов, структур данных, можете быстрее вкатиться в проект) в возрасте 35+ на позицию мобайл-дева. Это выглядит ОЧЕНЬ ГЛУПО и ОЧЕНЬ СТРАННО.

Апплайнитесь как middle-android-dev, покажите 2 года опыта, опишите своими словами то, что умеете и то, чем занимались в общих чертах. Упомяните об НДА на конкретику и предложите поспрашивать вас о технологиях и либах, которые вы знаете. Надо проявлять инициативу, мочь разговор завести в приятную для себя плоскость, где вы сможете рассказать о том, что умеете, с неприятной плоскости об опыте, который вы не можете подробно разглашать.

Что касается софтскиллов, то это подчас важнее классного технического (математического) бекграунда. Задачи то большинство рутинные — базу подергать, хттп запрос послать, форму отрисовать и засабмитить, а сложные задачи решаются по принципу «гуртом легше батька бити», путем обсуждений с командой. В одиночку вы не затащите проект целиком, поэтому ваш навык общения должен быть. И мне кажется, что разрабу с разрабом гораздо проще общаться, чем с другим (не-разрабом) и гораздо полезнее для карьеры, чем в одиночку двигать горы, а потмо невкладываться в дедлайны, выгорать и быть уволенным.

Чистый джаваскрипт знай назубок и пару фреймворков за свою жизнь выучи. Через 5 лет в этой сфере все также поменяется, как в период с 2011 до 2016, зуб даю. Уже можешь посмотреть разницу между ангуляром 1 и ангуляром 2. Вообще разные фреймворки. И дальше будет хуже.

Надо каждые года 2-3 работы в коммерческом айти менять фреймворки на более новые, стараться угнаться за стабильными версиями современных фреймворков. Не вестись на хайпы, которые умрут черзе полгода, а успевать за тем, что уже в продакшне.

Если не хочешь учиться постоянно, айти не для тебя. Фронтенд то вообще, самая динамически меняющаяся сфера в айти. Если хочешь веб и чтобы без перемен, тебе дорога в сопровждение CRM систем, писанных в 2004 году. Вот там за 12 лет вообще мало что поменялось, но есть риск обесцениться на рынке.

а что делать людям -интровертам? таким Лизовцам, которые не хотят общаться ,а только хотят кодить, например?

А зачем такие кодеры нужны? Код же не вещь в себе, он для людей пишется.

Так лричем тут для кого он пишется? Речь идет о том ,чтобы было четкое ТЗ и минимум общения.

При том, что идеальных ТЗ не бывает, все равно нужно общаться с людьми и уточнять что именно они хотят. Причем чем больше и эффективней общаться, тем качественнее получится работа. Это я вам как интроверт пишу. Я не люблю общаться, но некачественную и неэффективную работу люблю на порядок меньше.

Апплайнитесь как middle-android-dev, покажите 2 года опыта
Я вже не програміст, бо мене вигнали з останньої роботи через недостатню продуктивність. Цю розмову веду лише тому, що дратує, коли в Інтернеті хтось на стільки не правий.

Необхідність писати «middle», щоб потрапити на співбесіду, якраз і доводить, що без досвіду неможливо влаштуватись. «middle» — це якраз мінімум 2 роки досвіду (хоч як на мене, досвід треба рахувати не в роках, а в зароблених грошах).

Якби я сьогодні шукав вакансію Андроїд програміста, то я б позіціонував себе як джун без будьякого досвіду. Бо реальний комерційний досвід під Андроїд маю лише 4 місяці і це було понад 4 роки тому, а досвід понад рік тому зараховується лише якщо не було перерв.

По 1С сейчас море работы. Зарплаты 15-20 тысяч.

По 1С сейчас море работы. Зарплаты 15-20 тысяч.
Ви цією інформацію яке з моїх твердвежень підтримуєте?

То что программистом устроиться невозможно. Кроме как по личной рекомендации генсека ООН.

Он имеет ввиду ,что трудно устроиться в бодишопы за сырами.. в 1С проще -но это типа не настоящее айти)

в 1С проще
Жодним чином не простіше. Потрібні тіж саме 2 роки досвіду, без яких жодних розмов на тему «що ти вмієш».

Да ладно, у вас было 6 лет опыта.. Вы может устроиться, и английский вам не потребуется..Просто вам андроид подавай)
Да я понимаю в 1С очень много тоже общения с людьми..

Да ладно, у вас было 6 лет опыта

А до чого тут я? Чи ви вирішили, що я намагаюсь стати програмістом?

Наявність у мене досвіду (просроченого) якось доводить, що без досвіду можливо влаштуватись?

Якби я мав намір зараз влаштуватись по 1С, я б не мав жодного шансу, бо я мав досвід в сьомій версії а зараз жива восьма, а там досвіду в мене нема. І навіть якби я мав в вісьмірці ідеальні знання, це б нічого не змінило, бо до питання про знання співбесіда б не дійшла. У 2008 мав такий... ледь не написав досвід.

И мне кажется, что разрабу с разрабом гораздо проще общаться, чем с другим (не-разрабом) и гораздо полезнее для карьеры
О, це була б ідеальна робота! Ти, комп, твій керівник проекту, він же ведучий програміст і твій єдиний начальник, він знає як і що правильно робити, дає завдання, періодично контролює і дає поради, він же бере на себе все спілкування з клієнтами і адміністрацією, і пара трійка колег програмістів, що працюють над іншими частинами цього ж проекту, і з якими можна обговорити варіанти вирішення проблем з якими зіткнувся, аби не смикати постійно керівника. Лєпота!

Нажаль нереально. Хоч пару раз, я й потрапляв на щось близьке до цього.
Як правило, при наймні значно частіше, треба самому поспілкуватись з замовником, зрозуміти що він хоче, самому оцінити строки виконання недокінця сформованої задачі, повідомити їх начальнику, котрий від програмування так же далекий як і замовник, і отримати від нього вердикт: «місяць — то занадто довго, треба зробити за 3 дні», потім за тиждень виконати третину завдання, отримати за цей тиждень купу «уточнень завдання», котрі розширюють в рази початковий варіант і роблять непотрібним половину того, що ти вже виконав, і отримати наганяй від того ж начальника: «ти ж обіцяв зробити все за 3 дні, а тягнеш уже тиждень, щоб до вечора закінчив! Заодно переговори з замовником, і поясни йому, причину затримки». І тому подібні проблеми, вирішення яких потребують купи софтскілів, і взагалі то не мали б являтися роботою програміста, але як правило падають на тебе, бо ти єдиний програміст на фірмі, і тобі довірились і зробили дуже велику послугу, взявши тебе на роботу без жодного досвіду, та ще й пообіцяли через пару місяців почати платити, якщо впораєшся.

Ну как это нереально? Мои последние 3 работы были именно такими. Есть тимлид, у которого 7+ лет опыта, есть какой-то проект, который надо сопровождать и есть команда человек 8-12. Все работает по процессам, с заказчиками работают бизнес-аналитики, а я несу ответственность только за тикеты в джире, которые я взял в работу и задеплоил. Вам просто нужно попасть в крупную компанию.

А когда ты джун — в крупную компанию можно попасть только через курсы или будучи незаурядным спецом в опен-сорсе и приходится идти для опыта в говношараги, где на тебя могут все что угодно повесить. Но это же не то айти, в которое все хотят войти. Это так, предбанник айти, сени, если угодно, промежуточный этап перед тем, как ты войдешь в большую залитую светом комнату с пачками долларов на полу. (иногда мне кажется, что именно так представляют себе украинское айти всяк сюда входящие из «реального мира», т.е. свитчеры)

где на тебя могут все что угодно повесить.

Буває і таке. Можуть новачка-програміста посадити адмінити, аналізувати логи, займатись підтримкою користувачів, ломати внутрішню структуру закритого типу документу, досліджувати питання розвитку кредитного ринку і прогнозувати які види кредитів можуть з’явитись найближчим часом. А коли він з цим не впорається, бо не тяме в цьому, скажуть: «Ну бач, ти не впорався навіть з такою простою задачею, а хочеш щоб тобі довірили програмувати». І в результаті має потрачений час, проф. деградацію, втрату мотивації і повну відсутність будьякого досвіду, а отже ще менші шанси стати програмістом.

А как же ими по вашему становятся?

Без поняття. Ці двері я так і не зумів знайти за 16 років.

Хоч остання робота мала шанс стати моєю першою роботою в резюме. Але тут уже всі плани поламала старість, нежданно напавши на мене на восьмому місяці успішної до того роботи.

У меня такая же проблема была и те же ужасные 6 лет 1с. Сейчас перебрался на дроид и очень доволен. Займись фрилансом — и все станет на свои места

Я не міг пройти одну успішну співбесіду, щоб отримати роботу на все життя і забути про це, а Ви пропонуєте йти у фріланс, де треба буде проходити окремі співбесіди заради кожної сотні баксів?

Ні я більше не програміст. Відтепер програмування лише хоббі, а заробляти доведеться руками.

Со старта речь будет идти даже не за каждую сотню баксов, а за возможность поработать, пускай с минимальным рейтом, но за отзывы. Как только соберете немного фидбека — искать и получать заказы станет гораздо проще. Ну и найдутся постоянные клиенты. Так что не стоит заранее себя так настраивать.

Ну и какая старость в 35
Мені 46.

Чоловіка можна ввжати старим в 40.

Жінка взагалі в 30 — то стародавня бабця.

Десь такі рамки.

Я почав поступово деградувати десь в 35.

А рівно в 45 років і 2 місяці прийла старість. Буквально за два дні моя продуктивність як програміста впала раз в 4-5, і так і не піднялась.

Бег, вел, плавание, туринг.
Саме тому і обрав професію вантажника, щоб за мої фізичні вправи мені ще й платили, а ще через те, що колишнього програміста на жодну іншу роботу не візьмуть. Чомусь вважається, що вантажнику думати не треба, а тому і колишній програміст може впоратись.

Тут скорее не старость, а потеря мотивации

Тут скорее не старость, а потеря мотивации
Не знаю. Мотивація як раз була. Ніби все складалось добре.

Номінальний досвід накінець вкотре почав отримувати, вже добирався до десятка проектів, на котрі, міг би дати посилання. Плюс реальний досвід суттєво підняв, ще з рік, і можна було б брехати в резюме, що маю 2 роки досвіду і реально претендувати на 500$ а то й більше.

Але тут застуда, 2 дні підвищеної температури, і все, смерть. Принаймні, смерть програміста.

Так що, старість — найправдоподібніша теорія.

Не проще ли в село поехать? Намного больше можно зароботать
А можна де і як в селі можна заробити, бо я навіть не уявляю варіантів?
Орг продукты продавать, сыры делать
Зрозуміло.

Хоча ні, не зрозуміло. Приїзжаю я значить в село. Мої активи: одяг, що на мені, сумка з комплектом змінної білизни, милом, зубною щіткою і пастою, рушником, і пара тисяч гривень в кишені. Де брати продукти і кому їх продавати в селі? З чого і на якому обладнані робити сири? І головне де жити?

Якийсь не дуже продуманий бізнес план.

Так

Ну так вложится надо.
чи
проще
та
Намного больше можно зароботать, чем грузчиком.
?
знакомства в ИТ оч посмогают
Це вже, точно не про мене. Жодних знайомств в IT не маю, інакше проблем було б менше, міг би ввійти через знайомих.

Слушай, дружок, читаю тебя. читаю — и начинаю немножечко хренеть. Мне 49 и я себя нормально чувствую как специалист и думаю, что буду чувствовать точно так же в будущем. Спорт, медицина (минимальные медосмотры, да) и самообразование — делают чудеса .Не переноси свои комплексы и комплексы большинства кадровиков нашего айти на всех остальных. Ежели ты «одедился » в 40 лет — твое право. Но не лезь с такими высказываниями на публику.

Не переноси свои комплексы и комплексы большинства кадровиков нашего айти на всех остальных.
Де я робив щось подібне?
Десь такі рамки.

твоя чудесная цитата.

Десь такі рамки.
твоя чудесная цитата.
Так моя, і чё? В чому тут Ви бачите якісь комплекси і тим більше узагальнення? Я вже не кажу про зовсім не зрозумілі Ваші сентеції щодо кадровиків і вашого аті.
Так моя, і чё? В чому тут Ви бачите якісь комплекси і тим більше узагальнення?

Обьясняю. Если вам кажется, что старость У ВСЕХ наступает в 40 лет — это ТОЛЬКО ВАШЕ утверждение и ничье более. Это только ваш комплекс — считать себя старым и никому не нужным, вынося это на публику. Старость у человека наступает только тогда, когда он хочет этого © Н.Амосов

Я вже не кажу про зовсім не зрозумілі Ваші сентеції щодо кадровиків і вашого аті.

Нашего, Александр, нашего. Вы вроде как тоже в айти — раз тут на форуме пишете и участвуете в обсуждении , плюс позиционируете себя как Андроид-разработчика по вашему профилю — значит «нашего». Насчет кадровиков — имеется такая тенденция у много кого из них, в разных фирмах , считать, подобно вам, людей после 40 — ни на что не годными стариками . Цитаточку вашу подгоняю.

Мені 46.
Десь такі рамки.
Я почав поступово деградувати десь в 35.
А рівно в 45 років і 2 місяці прийла старість. Буквально за два дні моя продуктивність як програміста впала раз в 4-5, і так і не піднялась.

Насчет последнего абзацика.
Простите, подобного я не слышал никогда и ни от кого — исключая случаи всяческих нехороших болячек, вроде серьезной эндокринологии или онкологии (но в этих случаях человек не идет работать грузчиком). Во всех остальных случаях «постепенная деградация» — прямой признак лени и нежелания работать.
В общем, у меня складывается впечатление, либо вы толсто троллите («чё» очень уж подозрительно), либо вам доставляет удовольствие рассказывать всем о ваших бедах, что не есть хорошо.

Если вам кажется, что старость У ВСЕХ наступает в 40 лет
Якщо Вам здається, що мені щось здається, то це проблеми лише Вашого сприйняття тексту.
Я не вважаю, що старість у ВСІХ наступає в 40 років, я навіть не вважаю, що старість у більшості наступає в 40 років, я лише написав, що
І не тільки можна вважати, а і загалом так і вважають, що Ви опосередковано і підтердили, і навіть підсилили цим
имеется такая тенденция у много кого из них, в разных фирмах , считать, подобно вам, людей после 40 — ни на что не годными стариками .
От тільки Ви мені знову приписали підтримку цієї неправильної ідеї, хоч нічого подібного не стверджував.

А про решту — Ви безумовно праві. Раз Ви в 49 років почуваєтесь добре, значить я брешу, стверджуючи, що в 46 помітив в собі ознаки старіння. Я паталогічний брехун, це всім відомо на цьому форумі. Бачте збрехав. Насправді всім крім Вас.

Саша, ти відверто за..пав уже.
Ти мужик, чи хто? Сядь\встань\раком\боком за англійську, та так щоб потім не запинатись.
Вивчи один напрямок нормально, щоб потім на запинатись.
І я впевнений ти і співбесіду так проходиш. «Та от, мені не повезло, я не можу, все не так». Ска, матюкатись хочеться.
Досить нити..., бери і роби, якщо хочеш звичайно. Та ти б вже свій інстаграм написав за 5 років і більше.. і в резюме написав, хочу бути розробником, досвід — інстаграм мій!
Це я з добра написав. Сорі.

Дуже дякую за конструктивну критику і поради. Не зрозумів тільки, з чого ви взяли, що я шукаю роботу програміста. А про ниття — то явний наклеп. Жодного разу вжиті не нив ні з якого приводу. Життя — лайно, але це факт а не причина нити.

Та де ж він конструктивний? Це — посил. Посил який стосується любої професії. Вам тут дали дуже багато конструктивних порад.
Я не вмію пояснювати. Але якщо я хочу щось пояснити, в першу чергу собі, то я передивлююсь ось цей сюжет з фільму «Американці» www.youtube.com/watch?v=o4ydljbOAzg
Кожен в ньому бачить своє. Це ще один посил.
В одному я з Вами не погоджуюсь: Життя — прекрасне, Олександр

Це — посил.
Зрозумів, Ви мене послали.
Життя — прекрасне, Олександр
Життя лайно. Мухам подобається. Одне другому не протирічить.

Ага як каже фізтехрадіо:
Жизнь — Бойль

от дивна штука, від тебе вже 2 роки читаю одні і ті ж коменти.
Я за той час встиг попрацювати на о-деску і повчитись в СофтСерві, і влаштуватись 2чі на роботу.

(причому це все на КуА де конкуренція джунів в рази вища ніж в девеломенті)

що зі мною не так?

п.с. www.youtube.com/watch?v=gJscrxxl_Bg

Припускаю, що QA має хоч трохи розбиратись в людях, адже він має імітувати користувача, а більшість користувачів — то люди. А ці хоч і невелікі знання про людей, можливо, допогають переконати представків цього загадкового біологічного виду найняти саме Вас.

До того ж я також за останні 2 роки двічі влаштувався програмістом, і тричі вантажником.

У вас достаточно опыт для того что бы написать приложение для грузчиков(как у строиться на работу) ну и для контор ( как найти грузчика ). Сделайте что то типа «джина» для грузчиков — взлетит 100% : на рынке этого нет )
Вобщем не опускайте руки, а то народ скоро начнет лебединые коментарии оставлять )

Можна було б, але я не знайомий з предметною областю. Без поняття ні як правильно влаштовуватись вантажником, ні як працювати на цій відповідальній посаді. Тому така програма мені не по силами.

Вобщем не опускайте руки, а то народ скоро начнет лебединые коментарии оставлять )
Так я й не опускаю, коментую.
за останні 2 роки двічі влаштувався програмістом, і тричі вантажником.

виглядає так ніби тобі працювати вантажником виходить краще ніж програмістом.

в результаті 900+ коментів про те що вайті анріал =\

виглядає так ніби тобі працювати вантажником виходить краще ніж програмістом.
Не виходить взагалі. Один раз підприємство зупинилось, тільки-но мене взяли, другий раз не зумів вияснити, що власне маю робити, а на третій через 2 тижні звільнили, навіть не пояснивши, а що власне не так. Ні, вантажником то дуже складно, і трохи важко.

хз, в мене складається враження, що ти просто сидиш на доу і жалієшся які всі погані і не беруть тебе на роботу без експи.

я б не брав на роботу людину, що за 6 років пропрацювала 10 місяців, 8 місяців, 8 місяців і 8 місяців (судячи по профілю лінкедін) і претендує на джунівську позицію. Складається враження що ти ненадійний кандидат / тебе виганяли з усіх робіт / ти не вчишся, не розвиваєшся з часом
і це виглядає як закономірність.

в твому випадку наявність експи грає тобі не на руку, чувак.

тебе виганяли з усіх робіт
Нічого подібного.

З трьох робіт вказаних в лінкдіні мене звільнили лише з двох, з однієї я сам звільнився.

Хоча ні, таки звільнили! Я попросив перевести на розробку або звільнити, і звільнили. І я став вільний.

просто сидиш на доу і жалієшся які всі погані
За все життя жодного разу не жалівся! Будь хто, хто стверджує протилежне або ніколи не бачив як жаліються, або навмисне бреше. А що до того, що когось в чомусь виную, це взагалі — прямий наклеп. Просто описую непереборні обставини і об’єктивну реальність, що дана нам Богом у відчуттях. Звідки тут може взятись суб’єкт вини? Хіба що той самий Бог у всьому винен. Але Бога, як ми всі знаєм (принаймні ті, хто вчились в школі), нема.

Я лише приводжу приклади з життя, для аргументації тези, що без досвіду програмістом не стати.

Складається враження
Я не відповідальний за те, яке враження створюється у інших людей про мене. Я на цей процес не маю жодного впливу.
без досвіду програмістом не стати.

сіріслі?
як же ж тоді ти собі уявляєш те що люди все ж таки знаходять 1шу роботу без експи, якщо без неї нікуди не беруть?

як же ж тоді ти собі уявляєш...
Навіть не уявляю.

от тобі порада:
— треш всю інфу про зафакаплені проекти, лишаєш, тільки останні 2 місця роботи, видаляєш профіль на доу з цими тоннами унинія і ніколи і нікому не говориш, про те що 6 років тебе беруть на роботу і звільняють.

— йдеш спокійно на джуна з експою 16 міс за 2 роки, якщо в тебе реально є скіл цього буде достатньо. Бо експа треба для того щоб резюме пройшло попередній відбір в HR?
А далі залишиться тільки довести що твій скіл круче ніж в інших кандидатів.
— ...
— ПРОФІТ

А що таке зафакаплені проекти?

термін, заюзаний щоб описати те як ти просрав своє резюме, в результаті чого тебе і не беруть на роботу.

судячи по профілю на лінкедіні і на доу ти ярий неадекват, якого беруть на роботу і звільняють, потім ти шукаєш роботу паралельно ниючи на форумі (замість того щоб розвиватись і вчитись) і так по колу.

при чому кожна ітерація понижує твої шанси на працевлаштування.

рекрутери читають цей форум впізнають тебе, відшивають, ті що не впізнають самі доходять до висновку який зробив я.

але ти продовжуй, держись там, хорошего настроения!

*drop mic*

Гараз, що таке зафакаплені я не зрозумів.
Яку інфу про які проекти ви рекомендували мені потерти? Я ніби то ніяких проектів ніде не згадував, окрім кількох Хеловорлдів у профілі. Але то не проекти.

Наприклад, написання драйверів, написання програм для малопотужних пристроїв, інтернету речей тощо. Окрема і важка для вивчення галузь, де переважно використовується «чистий» С або навіть Assembler.
ниче се, вот это новость
Для back-end програмування використовуються мови:
С\C++ ні не чув

Я не впевнений на 100 відостків, але наче б то опис відредагували (про ігри не було). Також не побачив нічого про embedded

де переважно використовується «чистий» С або навіть Assembler.

Аж прибалдел, мои драйвера на плюсах «нервно курят в сторонке»

это не реклама. К нам обратились за комментариями для материала просто.

Підписатись на коментарі