Якими сервісами для обліку домашніх фінансів ви користуєтесь?

Недавно з подивом відкрив для себе, що багато людей хочуть вести сімейний бюджет в екселі чи гугл таблицях. Тому створив кілька шаблонів, запостив їх вільному доступі на simeinyi-budzhet.ua і схоже вони популярні.

Чому ви думаєте людям досі зручно користуватися табличками?
Якщо ви ведете записи, то яким сервісом користуєтесь??
Чому ви обрали саме цей сервіс???

P.S Коротка історія моїх 10 років
Табличка для обліку доходів та витрат — Family (Sanuel) — HomeMoney — ZenMoney — MoneyWiz- Toshl finance — Табличка для обліку капіталу

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

monefy стає для всього
дуже зручно, вже с півроку користуюсь

Статистика в моно чудово візуалізує рівні витрат в розірізі категорій.

Нещодавно запустили український сервіс thewallet.com.ua та запрошую бажаючих до бета-тестування.

— Автоматична синхронізація з монобанком
— Автоматизація через правила для операцій
— Імпорт історії з інших застосунків/банків
— Бюджетування
— Планування витрат
— Статистика

Буду радий всім побажанням та зауваженням

— Автоматична синхронізація з монобанком

і нащо? а приватбанк?

Приватбанк, нажаль, не має API для фіз. осіб. Наразі є можливість вручну вносити дані за допомогою імпорта файлів. Будемо шукати варіанти, щоб додати підтримку інших банків також.

Наразі є мобільна версія сайту, але застосунок теж буде трохи пізніше.

Здоровенькі були,
Лінь перечитувати всю гілку, щось змінилось за 2 роки? Чи зʼявилась апка з автоматичною сінхронізацією Приват (особистий та бізнес), Моно, Wise, Revolut etc ?

Toshl була і продовжує існувати, сінхронізація зі всім переліченим та ще кількома сотнями банків

Взагалі то вона не єдина, бо інтеграція з банками робиться через двох відомих провайдерів, а відповідно у провайдерів є інші споживачі що користуються АПІ у своїх застосунках

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Google Sheets Функціоналу вистачає. Не ведемо сильно детально, але при коштовних проектах, типу ремонту виникає потреба в плануванні.

Блін знову нєкропост, коли вже перероблять сортуванням тем на доу?

Тумбочка, 5 гаманців, сейф.

Шукаю сервіс, бажано з такими функціями:

1. Наявність web та ios версій.
2. Синхронізація з моно та приватом.
3. Робота з криптою.
4. Автооновлення курсів валют, крипти.
5. Наявність імпорту (раніше працював з drebedengi).

💰Українські мобільні застосунки для ведення бюджету
youtu.be/LiTovQ_2QHs

Toshl

Всі перелічені пункти. Єдине що застосунок під айос виглядає якось застаріло на відміну від їх же застосунку для андроіда.

toshl.com/bank-connections
Щось там не видно привату у списку

Привата більше ніде немає, вони відключили своє «consumer api».

Була підтримка аж двох варіантів підключення. Але як каже пан Роман — вже немає.

Toshl Всі перелічені пункти.

🤷‍♂️
Але так, приват засранці

Вибачаюсь що ввів в оману. Був активним користувачем Тошля декілька років, ще до того як там з’явилась підтримка Монобанку — тоді перейшов на платне користування бо з’єднання з Моно працювало через oauth, а в багатьох інших типу ПУМБ чи Райфу треба було руками вводити логін та пароль що мені дуже не подобалось. Рахунку в Приваті не маю, але бачив що він був в переліку, причому як сказав було два варіанти підключення. Але з весни закинув це, відповів по пам’яті не перевіряючи. Не думав що банк може припрати доступ до рахунків через АПІ.

Доброго дня. Підкажіть, на чому зупинилися? Все перепробував, Toshl поки найбільш відповідає, але інтерфейс так собі. Ну і хотілося б щоб можно було вбивати адресу гаманця в блокчейні і щоб воно автоматично підтягувало баланс, а тут можна тільки вручну заводити і воно тільки курси підтягує

Шукаю сервіс, бажано з такими функціями:

1. Наявність web та ios версій.
3. Робота з криптою.
4. Автооновлення курсів валют, крипти.
5. Наявність імпорту (раніше працював з drebedengi).

Може хто написати відмінності ynab Saldo Toshl ?

Ynab. — купував і користувався давно, поки вони не стали клауд версією, далі бажання за клауд кожен місяць платити не було. Немає офіційної синхронізації з банками, там через 3rd party це робиться (не sald edge, укр. банків нема). у них свій стиль/метод в менеджені фінансів. досить класно зроблено і зручно. Там більше про бюджетування і планування по категоріями, і потім то фоловити, інтерфейс зроблений, так, щоб це дійсно було зручною.

Toshl — ніби і все є, але інтерфейс не зручний, просто не можливо себе заставити «цим» користуватись. за 2 місяці кинув. синхронізація через sald edge, тому банки як і у всіх. Там теж можна бюджетувати, але зробелено то через одне місце.

saldo — з банків лише моно. на тому зупинився, руками я то робити не хочу.

Ще рекомендую глянути MoneyWiz — чимось схоже на ynab в плануванні. також синхронізація через sald edge, тому з банками не погано. Можна також трекати інвестиції, додавати тікери і крипту, чи інші активи, просто в ручну трекати buy/sell/income/expenses. Також з унікального, що не зустрічав є трекання кредитів і навіть «покупка частинами», просто раз покупку і далі вже воно буде в бюджеті автоматично зідно графіку платежів. З поганого хоч і salt edge немає монобанка, бо там на стороні salt edge два типи апі, і моно в salt edge працює якось по інакшому... Тому після видалення привата з saltedge перестав користуватись.

Бюджетую в таблицях дорожчі покупки, просто загальні витрати на життя як одна категорія. Решта інвестиції і донати. Я би назвав це правилом 4 конвертів підлаштованим під себе.

Після 12 років користування HomeMoney перейшов на YNAB

А ще в Saldo не погана вебка

дуже б хотілось знайти app нааших українських девелоперів. Наразі нажаль дзен-мані (рф) найбільш повний по функціоналу. Для себе особисто відкрив Saldo як доволі непоганий, напевно на 2місці для мене пісоя дзен-мані. Але все ще не вистачає — пункту про іпотеку. Також хотілось б бачити функції які є в проєеті Monobudget який чомусь перестали розвивати. В ньому є підтягування карток українських банків — але найголовніше в ньому це те, що в свої активи можна добавляти Акції, Криптовалюту — ціна якиї відслідковується в онлайн форматі і наочно демонструє тобі по активах де в тебе збільшення де зменшення. В цьому плані monobudget навіть краще за дзен мані — але його інтерфейс непокращують, а пункт «борги» — взагалі відсутній..
Якщо хтось має якісь варіанти заміни російському дзем-мані, відпишіть будь ласка, бо орківську продукцію точно не хочеться використовувати принципово, не говорячи вже про безпеку витоку фінансових даних!

Чи є десь огляди чи відгуки?

Я вже писав в другому топіку, але повторю ще тут.
Користуюсь Coinflow.
Є інтеграція з Моно, купою європейських банків через Нордіген, раніше був також Приват, але зараз чомусь зник.
Є бекапи, синхронізація, розбір пушів та смс.
В цілому мене влаштовує, але якщо хтось вже користувався цією аппкою та перейшов на щось інше, то я також хочу протестувати.

Також спробував Saldo, функціонал покищо мінімально потрібний але якісно реалізлована інтеграція з моно, підтягує усі рахунки включно з ФОП. Інтерфейс чистий і приємний, поточно безкоштовна і працює запрошення для спільного ведення обліку. Загалом круто, переговорив з одним з розробників, підтримка швидко відповідає в інтегрованому в апку чаті, і той запевнив що команда має чіткий план розвитку продукту і буде купа новий функцій як то кастомні бюджети, робота з криптою та інвестиціями. Із задоволенням підтримаю продукт перейшовши на платну підписку коли/якщо її введуть. Перехожу з зенмоней через зрозумілі причини. Пробував Spendee, не сподобалося, інтеграція з моно дуже корява, рахунки підтягнулися не всі та з від’ємними сумами хоч і вірними.

Шукаю заміну Дзенмані. Тестую Wallet, начебто подобається але сінхронізація з банком один раз на добу і мануально засінкати не знайшов як. Прочитав що в Spendee так само. Невже немає застосунків які хоча б мануально дозволяють засінкатись з банком а не раз на добу?

Зараз юзаю «Saldo: Облік доходів і витрат»
play.google.com/...​ails?id=com.saldo.finance

Наче підтягує відразу транзакцій банку. Тільки там зараз лише Моно

Мені польський BNP Paribas потрібен.

Saldo, але фунціонал поки бідненький.

Це укр продукт, вірно?

Не знаю всіх деталей. Як я розумію американсько-український. Поки що безкоштовний для українців. Є інтеграція з Моно. Є свої смаколики з розбивкою витрат по різним категоріям чи датам. Є можливість додавати кілька облікових записів: особистий, сімейний, робочий. Бюджет і т.д.
З недоліків, бідненька аналітика та треба допрацьовувати інтерфейс. Але це ж я рівняю по умовному Дзену (рф) чи Paymaster (рф).
Як я розумію українській версії і року немає. І у людей є амбіції, то може будуть допаювати та вдосконалювати. В цьому році спробую на ньому. Дуже вірю в цей продукт!

Саша,
дякую за детальну відповідь
Я хотів би безкоштовно допомогти укр розробникам в цій ніші, бо сумно що 10 років по тому як вийшло HomeMoney наш ринок зайняли спочатку російські, а потім чеські аппки.
Це хоч і маленький ринок, але цілком валідна бізнес модель на підписці імхо

З їх сторінки:
play.google.com/...​ails?id=com.saldo.finance
«Saldo Finance — це перший додаток в якому можна одночасно вести облік як бізнес так і персональних та сімейних фінансів.

Зробили безкоштовним для України щоб в вас була альтернатива руснявим додаткам Coinkeeper (Коін кіпер), Zenmoney (Дзен мані), тощо. тому що зроблений в Україні.

Отримуй транзакції з рахунків улюбленного Monobank в реальному часі- додавай свої витрати і доходи з інших джерел вручну, щоб побачити свої сумарні витрати, доходи і різницю між ними щомісяця. Знайди можливості для заощадження та досягни своїх фінансових цілей, скороти непотрібні витрати та збільш свій капітал.

— Інтеграція з Monobank та Монобанк для ФОП. Незабаром — багато інших українських банків: Приват, Ощад, Пайонір (Payoneer), Укргазбанк, Екобанк

— Всі банківські рахунки, готівка, заощадження, борги і інші активи на одному екрані

— Окремі простори для особистих, сімейних та бізнес фінансів

— P&L та Cashflow (касовий метод та метод нарахування). Облік за принципом подвійного запису

— Запрошуй інших людей для ведення спільного бюджету, налаштовуй права доступу

— Свої категорій, підкатегорії, теги

— Автоматичні правила для налаштування категоризації відповідно до твоїх потреб

— Місячний бюджет, що підійде як вимогливим користувачам, так і новачкам

З Saldo ти завджи будеш знати:

— на що конкретно витрачаються гроші, cкільки ти заощаджуєш щомісяця

— чи ти витрачаєш aбо заробляєш більше, ніж раніше

— актуальні баланси на всіх рахунках

— чи бюджет йде за планом

— скільки ще можна вільно витратити до кінця місяця

Незабаром:

— Планування майбутніх платежів з нагадуваннями

— Графік загального балансу, що показує як росте ваш капітал

Умови використання: saldofinanceapp.com/terms-of-use

Політика конфіденційності: saldofinanceapp.com/privacy-policy»

Так, ми вже зробили відео про них
youtu.be/LiTovQ_2QHs

Ніколи не користувався і не було проблем з фінансами: планую в голові, знаю скільки в мене грошей, рахую в голові ± до сотні і іду на касу. Все.

Український менеджер особистих фінансів SweetBudget.
www.sweetbudget.app

1. Iнтеграція з Монобанком. Приватбанк також soon.
2. Безкоштовний (у майбутнйому пiдписка за чесний прайс).
3. Сучасний та зручний інтерфейс.
4. PWA support (можна додати на home screen телефону та користуватись як мобільним додатком).
5. Можливість впливати на продукт (відкритий чат з девелоперами — усі побажання додаються до roadmap).

Цікаво.
Українську аппку варто підтримати!
А ви один із розробників?

Дякую!
Так, засновник та головний дев.

Приватбанк також soon.

Цікаво як якшо Приват закрив апі?

Так :(
Зараз комунікуємо з менеджерами, але поки складно.
Дякую, додав «уточнення».

Уточнення: Cподiваємося, що «Приватбанк також soon».
Є невеличкі успіхи в діалозі з Приватом, але поки все складно.

Проект вже закрився?

SweetBudget працює. Але інтегрувати приват на разі не є можливим.

Також перебрав багато додатків і поки не знайшов ідеального. Користувався Monefy приблизно 4 роки, проте з початком війни підзакинув це діло, а відновлюти займе дуже багато часу. Тепер шукаю додаток згідно наступних критеріїв:

1. Обов’язкова синхронізація з ПриватБанком або Монобанком (в ідеалі з двома), оскільки навіть якщо 1 місяць вирішив підзабити, то відновити витрати буде сильно простіше.
2. Подешевше, бажано НЕ підписка.
3. Гарний та зручний інтерфейс.

Поки кращого за Дзен-мані не знайшов, можливо хтось порадить щось краще.

Дзен Мані російський, тому в бані.
Я теж поки не знайшов хорошого автоматизованого рішення!

А що доречі з Toshl Finance? Бачу, що користувались. Там наче є синхронізація з банками, веб-версія та гарний інтерфейс. Які там мінуси?

Там жахливий і не зручний інтерфейс, корстувався декілька місяців і залишив. Рекомендую глянути на MoneyWiz

У MoneyWiz наче два різних додатки (MoneyWiz 3 та MoneyWiz 2023)? У 2023 там немає ні Привату, ні Моно, а в 3 наче є лише Приват, але щось там в мене не вийшло підключити + інтерфейс мені не зайшов.

MoneyWiz 2023 — це вже сервіс. раніше була просто апка з одноразовою покупкою. Приватбанк закрив свої АПІ, тому він ніде не працює.
Моно в SaltEdge тільки частково доданий, і moneywiz не підтримує його.

А що значить «частково»? Начебто на сторінці SaltEdge вказано що він є, підтримка транзакцій і тд є, але так, в MoneyWiz його чомусь не можна додати.

Наскільки я зрозумів з відповіді сапорту у Saltedge є стандартне АПІ, але не у всіх випадках, моно це якраз той випадок і там зараз це реалізовано через експорт CSV ніби як, що не підтримується на стороні MoneyWiz.

Інтерфейс мені не зайшов (це було пару рокі тому). Покинули через пару місяців мучєній.

В дзен мані не працює синхронізація з приватом

До речі хто знає чого так? Бо наче Приват є в банках додатку, але не підв’язується, видає помилку.

ПРИВАТ недавно закрив своє апі((( всі додатки злетіли!

В мене в Дзенмані все як працювало, так і працює. Були проблеми місяць тому, коли приват ввів обмеження в одну активну сесію, але потім якось налагодилось. Знаю, що додаток російський але є українська мова і іншого додатку з синхронізацією з Приватом я поки не знайшов, тому продовжую користуватись.

Money Manager by Realbyte Inc.
Самый удобный из всех что я пробовал

Опять прорекламирую Toshl за его кастомную интеграцию с Моно (в обойме интеграций есть и с десяток других банков).

Всем своим платежам когда они ещё вводились вручную я прописывал не только категории но и теги. У Моно сейчас автоматизация и лишь иногда надо поправить категорию или превратить в перевод операцию связанную с «банками», депозитами или моими счетами в других банках так как они идут просто как операции прихода или расхода.

Так вот Тошл имеет какой-то небольшой ИИ который позволяет ему посмотрев на предыдущие операции определить категорию и даже теги.
Вот как это выглядит в итоге, все категории и теги проставил сам Тошл
pbs.twimg.com/...​aA?format=jpg&name=medium

Чуть более трёх лет пользуюсь 1Money на андроиде (lifetime license стала мне в 100 грн или около того). Категории, подкатегории и для трат и для заработков, разные валюты. Нет синхронизаций, но мне лично они мешали в других приложениях (я веду точность до гривен, а не до копеек. копейки только мешали. а при автосинхронизации копейки всегда учитываются). Записываю траты почти сразу после оплаты или вечером. В день активных покупок (более 7 точек) уходит максимум 1-2 минуты.

Контактні дані розробника
Веб-сайт
www.1moneyapp.com
Електронна адреса
[email protected]
Адреса
Russia, 198260, Sankt-Peterburg, ul. Soldata Korzuna 5 244

play.google.com/...​g.pixelrush.moneyiq&gl=US

Користуюсь zen-money. Доволі зручна аплікація, автоматично обновляє операції по моно, укрсиб, будує наглядну статистику. В цілому, якби користувався тільки моно та був би холостяком — встроєного обліку від монобанку було б достатньо. Але оскільки потрібно зв’язати декілька акаунтів, то з дзен набагато зручніше. Пробували гугл таблички, але для цього потрібна дисципліна, тому такий варіант не підійшов.

Пробував цей сервіс ще колись давно і мені він справді один з найзручніших. Але чи не цікавились ви питанням доступу російських спецслужб до наших фінансових даних і, особливо, до API банків через цей додаток?

Можливо розробники якось коментували це питання?

Знайшли може не-російську альтернативу

zen-money

?

Ну вот есть словенский по происхождению Toshl. Не знаю насколько он альтернатива, но я уже несколько лет пользуюсь, сначала бесплатно, а сейчас на платной подписке с интеграцией с банками (хотя честно говоря количество украинских банков пока не очень радует).

Теж думав про Toshl. Хоча останній раз як ним користувався у 2017 було сумно по юзабіліті.

А хто що думє про Wallet та Money Pro ?

Поки намагаюся звикнути до Toshl, тому що важлива синхронізація з моно, бо у інших сервісів з цим сумно, але погоджуюсь, що юзабіліті — жах, особливо після дзенмані. До цього дзенмані 5 років користувався.
Зараз ще переписуюсь з підтримкою Spendee, у них є синхронізація з моно, але вона у тестовому режимі, ще у розробці, і поки ні разу так і не зміг успішно синхронізуватися, але сподіваюсь, що скоро таки вони її налаштують.

Дякую. тримайте к курсі будь ласка як добре працює синхронізація.

Добили синхронізацію з моно в Spendee. Зараз все працює нормально.
Але для мене замало функціоналу, думаю, що поки залишусь на Toshl.
Wallet класний, але там немає синхронізації з моно, так би на нього перейшов, але є надія, що додадуть, бо там досить багато людей підтримали цей фіча-ріквіст + у них все для цього є з технічної сторони. А у Money Pro жахливий UI.

дякую!
Я хочу відео по цій темі створити наступного тижня

У мене є ще плани зробити плагін для синхронізації Моно з YNAB.
Там як раз є все, що потрібно.

YNAB круті, але питанян не тільки в Моно
Мені наприклад ще Пприват та Альфа потрібні.
Комусь ОТП та Укрсіб
Більшість аппок юзають провайдерів типу Salt edge для синхронізацій

Розумію, це я вже більше від свої потреб відштовхуюсь.
Мені теж іноді потрібна синхронізація з іншими банками, але думаю, що можу і без них прожити, тому ще обираю між Toshl і YNAB.

Про Salt Edge знаю, Spendee як раз через них і синхронізується з моно, у Toshl синхронізація пряма з API Монобанку.

Останній тиждень я був на звʼязку з девелопером із SaltEdge, який наразі імплементує синхронизацію з моно.

Станом на зараз синхронізація працює у moneyPro та Spendee, в бета-режимі. Інші аппки, такі як moneyWIz, наприклад, потрібно пнути, щоб вони додали у себе Signing Keys до корпоративного api монобанка. Toshl реалізовували свою кастомну синхронизацію, не через SaltEdge.

Круто, дякую що ділитесь.
MoneyWiz зараз пну.
Виходить у нас буде Spendee, moneypro як мінімум, це вже щось!

Цікаво як змінилась ситуація за пів року.

Вище тільки що про це писав)
У Spendee моно наче вийшов з бети (останні кілька дні вже немає цього лейблу).
Wallet теж використовує Salt Edge, але щось вони не сильно рухаються з моно, хоча там багато людей накидало їм плюсиків, щоб додали синхронізацію, може після того, як у Spendee вийшло, то скоро зʼявиться, бо теж хороший варіант для обліку фінансів і планування.
У Wallet я писав кілька тижнів тому, коли і в Spendee писав, то вони відповіли, що додають нові банки в порядку запиту їх клієнтів і все.

Судячи по логам (зі слів SaltEdge) спроби підключитися були тільки у Spendee та moneyPro. Власне їх я і тестував.

moneyPro це росіянин у США Андрій Пілюгін
www.linkedin.com/in/andreypilyugin
Я не знайшов в його пабліках чи аккаунтах MonePro засудження війни і підтримки українців.
Вивключаю цю аппку з можливих опцій.

Користувався Wallet 2 роки. В загальному — все було норм. Дуже дратувало лише неможливість додати коментар до запису який підтягнуло з банку, але в статусі «не підтверджено банком» (лише Укрсиббанк). Тобто запис є, але зробити з ним нічого не можна, лише через 4-5 днів. Також синхронізація часто глючила (Укрсиббанк, Приват). Окремо хочу звернути увагу на підтримку. Дуже мало допомоги. Відповіді через 3-4 дні, переважно не по темі, переважно стандартними шаблонами. Про Моно в Wallet: тема дуже стара — розробники не реагують. Доходить до сміху — коли вони футболять просити щодо Mono у провайдера SaltEdge хоча цей провайдер вже давно підтримує Mono, його просто не додають в Wallet.

В Spendee бачу ту саму проблему — свіжі записи з Укрсиббанку «заморожені» для редагування на кілька днів (видно так банк їх офромляє, хоча це прості оплати в супермаркетах і т.п.).

З Укрсіббанком «всьо сложно».
По-перше — у них нема і ніколи не було api. Те, як зараз працює синхронизація з ними, дуже схоже на тупий парсінг html.
По-друге — окрім «заморожених» операцій в них ще є така бісяча «фіча» як: «а зараз ми перерахуємо суму в грн по новому курсу». Тобто ви, умовно, тиждень тому заплатили за нетфлікс $10 по курсу 28 = 280грн, а через тиждень, коли гроші «розморожуються», вони перерахують ці ж 10$ по актуальному курсу. Одна і та сама транзакція неочікувано може бути як 280грн, так і 320. Чи 260, хто знає. Більшість фін. аплікух трактують це як нову транзакцію, що логічно, бо змінюється не лише дата, а й сума.

По saltedge я писав тут раніше — підтримку моно вони імплементували десь тиждень тому і вона й досі доволі сира.
Всі аплікухи, які юзають saltedge і зараз не відображають моно в списку банків повинні банально додати ключі до corporate api і ввімкнути підтримку банка для кастомерів.

Вже пробую Tohl, функціонал ніби той же, а от юзабіліті дійсно так собі, по банках — всі 3 мої доступні

Підскажи будь ласка , як закрити рахунок в zen ?
Нічого проти нього не маю , але вже й не треба. А потім буде комісія за ведення , а як закрити зх.

лет 6 начал записывать сколько денег на счетах и общую сумму плюс в эквиваленте чтобы меряться удобно можно было

этой весной обнаружил что стоимость денег резко упала и хранить просто в деньгах уже просто бессмысленно успел наспутить на хвост последнему вагону поезда и перебросить часть денег в другое

теперь думаю так все эти «активы» «пассивы» «для личного пользования» это всё мамкиных инвесторов имени тов. кийосаки фишки они ровным счётом ни об чём не говорят

фактически никакого разделения нет есть только один фактор а именно текущая стоимость ресурса и если текущая стоимость ресурса например «жильё для личного проживания в аренду» на текущий момент меньше чем стоимость «жильё для личного проживания в покупку» то хоть ты три раза тресни и куда его не относи и каким пассивом не назови а всё равно это просто конкретная сумма стоимость конкретного ресурса

и деньги просто такой же ж ресурс со своей стоимостью

ЗЫ: вести текущие расходы давно перестал это бессмысленно и снова ни об чём не говорит чисто технически можно вести расход по конкретным объектам например по машине чтобы понимать её стоимость именно как ресурса «машина» но опять же ж цель этого может быть только чтобы сравнить что-то с чем-то ну например реальный рост стоимости ресурса «дорогая машина» и могу ли я себе позволить и точнее «если я себе позволю то сколько это мне будет стоить»

на месте дорогой машины может быть 70-дюймовый телевизор или нг на гавайи причём в ключе «поехать на гавайи или купить 4 акций тесла и сколько мне это будет стоить»

по Родине вести расходы к.м.к. совсем бессмысленно разве что это конкретный оперативный расход по конкретному объекту например покупка недвижимости стоит +1% в пф а покупка машины так и вообще +5% и «чистая цена объекта» этого не учитывает и там ещё можно накрапать по мелочи

по штатах при наличии своего «спд» расходы имеет смысл вести просто складывая все подряд кто хоть примерно может пойти «на бизнес» с тем чтобы вычесть их из налогов в конце года но в Родине такое не работает

если вести расходы с тем чтобы вовремя обнаружить что гречка из сельпо стала слишком дорого и имеет смысл переходить на гречку из атб то тут к.м.к. либо портки либо крестик ))

ЗЫ: у ну да и того пользуюсь программой блокнот )) крайне универсальная у весьма устойчиво совместимая штука если изначально позаботиться об использовании исключительно ansi иначе потом внезапно могут возникнуть проблемы с кодировкой но как вариант сразу изначально начинать в юникоде

ЗЫ: ну и главный совет не писать там ни каких «умных слов» как-то «активы» «пассивы» «для личного пользования» везде только цифры и всё будет хорошо цифры привлекают цифры а слова наоборот ))

цифры привлекают цифры а слова наоборот

а пунктуація кого викликає?

Рискую быть забросанным гнилыми помидорами, но по моему личному опыту кастомизированная Google-таблица для ведения учета доходов-расходов занимает намного меньше времени, чем специализированный софт.

Ведется простейший учет расходов по 10-15 постоянным категориям (категории выработаны исходя из практики, и за последний год не менялись), при необходимости подсчета итогов строится кумулятивная таблица в нужном разрезе. Заведение расходов занимает не более 5 минут в день, часто меньше...

Что касается учетов инвестиционных активов (дневник инвестора/трейдера) — то в этом отношении преимущество снова у Google-таблиц. В любой момент я могу кастомизировать их под себя и свои потребности, используя JS для общения с API (мне вполне хватает HTTP без WebSocket-ов). Хотя, наверное, у меня профдеформация, когда предпочтение отдается собственноручно написанному велосипеду, вместо специализированного софта. Но велосипед адаптирован под мои потребности на 100%, и с помощью напильника и чьей-то матери может быть адаптирован и в будущем...

присоединяюсь, сам работаю в google spreadsheet

Я в табличці веду тільки Активи+Пасиви, ось доречі демо
docs.google.com/...​8jJmT3GJ2vRFvmVZuedY/edit

а от для доходів та витрат мені все таки критично важливо мати синхронізацію з Моно, Приватом та Альфою, щоб не вносити вручну.
Ну і з банк оф америка бажано)

Ну і з банк оф америка бажано)

беру годовые выписки большинству бухгалтеров это ок (ок всем кого я вообще видел и кого вообще представляю тоже ок)

ЗЫ: а специализированно тренированные на внешних аккаунтах умеют делать то же ж самое и по такой же ж выписке с банка отечественного но это не приват и не альфа и уж точно не моно ))

всё это используется для того чтобы прошерстить сразу за год и найти что можно списать если списать всё равно нельзя то смысла в этих выписках нет

Присоединяюсь. Уже много лет веду только в Google Sheets.

Как в таблице записывать суммы расходов и доходов за месяц?

Детальный список помогает с одной стороны видеть куда идут деньги. С другой позволяет находить ошибки в записях когда балансы в программе и на счетах в банках расходятся. И с третьей наоборот позволяет замечать когда банк списывает лишнее, а такое увы бывает (с польским банком, с украинскими пока не случалось). Последнее — одна из причин почему предпочитаю ручной ввод интеграции с банками.

Ну и без детального списка расходов слабо представляю себе как планировать расходы на будущее потому что это обычно просто повторяющийся детальный расход, типа оплаты частями у Моно. Ну и изредка записанная заранее операция возврата депозита.

Зачем их записывать отдельно? Pivot table

Вперше чую))

Думаю з 1 січня між Coinkeeper та Дзен-Мані обрати. Що скажете?

Вперше чую))

Да я вот тоже про них случайно узнал. Хотя они почти ровесники Toshl, имею схожий функционал и вроде интеграцию с теми же банками. Видно чего-то не хватило для раскрутки.

Ни с Coinkeeper, ни с Дзен Мани не знаком. Чисто поверхностно Coinkeeper больше подходит под мои цели и как-то проще в понимании. Но оба имеют один важный для меня недостататок — место происхождения и разработки. Буду искать дальше.

Дзен і Coinkeeper, маєте на увазі що це російські розробники?

Toshl доречі у нас останім був, якось з часом в ньому важко стало, і проблеми з категоризацією при імпорті були.

Так, в мене теж є проблеми з категорізацією: час від часу чомусь прив’язані до категорій теги злітають і більше не підсвічуються і не показуються на початку списку.

Сьогодні подививися і Дзен і Коінкіпер вже не синхронізуються з українськими банками.

Немного забавное совпадение.

Зашел в блог своего финансового приложения Toshl Finance, а там пост про брекзит и ПСД2 toshl.com/...​and-the-resulting-outage. И в нём упомянуты провайдеры через которых Toshl общается с банками. Одним из этих провайдеров является .... SaltEdge которому и принадлежит сейчас Fentury.

Тут уже где-то задавался вопрос о программе которая может показать примерные балансы в некий момент в будущем с учётом запланированных операций. Поискал его, не нашел. Задам повторно с добавлением.

В каких программах есть возможность:
* увидеть как будут выглядеть счета на какую-то будущую дату или предупредить если по какому-то счёту запланированные операции расходов уводят баланс в минус.
* группировать счета по валюте, а лучше в произвольные группы с подсчётом общего баланса по валюте счетов с пересчётом в основную валюту.

Сам по прежнему пользуюсь Toshl Finance. Поначалу был доволен просто возможностью вести учёт. Но сейчас счетов уже очень много (отдельно карточные, отдельно в куче депозиты банка) и иногда хочется видеть сколько денег в конкретном банке или в банках конкретной страны. Из всех банковских программ такую информацию (сколько всего денег в банке) показывается кажись всего одно приложение и ещё Монобанк показывает общую сумму на депозитах, но при этом банка идет отдельно, деньги на картах идут отдельно. Пробовал делать подсчёты в экселе, но слишком геморно получается. Уже подумываю чтоб запилить что-то на базе их API.

Допустим даже что все счета гривневые и все деньги лежат в одном банке. Но даже в этом случае удобно было бы сложить к примеру часть депозитов в кучку «на ролл-ройс», часть в кучку «на пентхауз», часть в кучку «на черный день».

Теж в родині користуємось Toshl.

Як спрогнозувати і побачити що певний рахунок піде в мінус — рідкісний юзер кейс. Я такого не робив і не бачив в аппках.

Для обліку активів використовую форму Капітал, яку ми розробили для клієнтів iPlan. Ось її демо версія
docs.google.com/...​VZuedY/edit#gid=202037476
там легко написати формули, щоб групувати тотали по валютам, цілям і т.д.

Любомире, а у вас налаштовано інтеграцію з банками (цікавить укрсиб) в Toshl? не можу зрозуміти це помилка від банку чи в додатку — не відображаються ніякі транзакції, лише залишок на рахунку(

Вже припинив детальнйи обілк в Тошл, не можу зараз щось підказати.

а на що перейшли? якщо не секрет?

не вели 2020 році детальний облік доході та витрат, тільки активи. Думаємо повернути цю практику в 2021

Ось непоганий сервіс. Але відсутня синхронізація з МоноБанком. Кому не важко. Залиште голос за інтеграцію Монобанку в сурвіс
feedback.walletapp.net/...​ilters/top?query=monobank

Ті хто пропонує таблиці — у вас схоже багато вільного часу. Те ж саме з програмами де треба вручну додавати витрати.

2020 на вулиці. Якщо програма не може автоматично трекати транзакції з різних аккаунтів, конвертувати валюти, трекати підписки на сервіси чи витрати які є кожний місяць типу квартплата і тд — то це просто ще одна «я сделяль».

Як можна додати приватбанк у moneywiz або spendee? Не побачив їх у списку доступних банків

також не побачив, точніше моно є в обох, а приватбанку не бачу

У вас дійсно є Моно в moneywiz? там два різних АПІ в saltedge, і moneywiz не реалізовує одне з них, тому моно там не доступне, але в spendee моно є

приватбанк закрив своє merchant api, не так давно. тому більше не доступно.

Было бы круто иметь софт, который бы как-то видел именно внутренности чеков.
Чтоб проводить анализ потребления продуктов, каллорий.
Соотношение трат на вредное и полезное.
Выписка всех покупок по своей карте. Что-то такое.

Зробив окрему підкатегорію «Sugar & snacks». Трохи ліньки засталяти себе розбирати чек вручну, але після декількох місяців розумієш скільки грошей туди йде, і тепер менше купляється.

Когда-то, мысь об учете персонального бюджета отчетливо вырисовывала в уме таблички, графики, категории. А потом, когда понимаешь сколько нужно этому уделять времени, хочешь одного — просто занть сумму, которую можно потратить за день. Для меня всё это воплотилось в www.thelean.app

Використовую таблиці, і написав невеличкий скрипт для парсингу листів від приват банку з транзакціями. Мета була якнайменьше вводити руками.
Надихнув цей відосік www.youtube.com/watch?v=fF4gD9Wqz_A

Саша, як щодо автоматизації виписки Моно дял табличок?

Любомир, це можлибо зробити для будь-якого банку, якій може відсилати транзакції на пошту. Відрізнятися в таком випадку буде лише скрипт для парсингу листів, щоб правильно витягав данні відповідно до формату листа.

Мене часто запитують про аппи для ведення сімейного бюджету.
Однозначної рекомендації немає 🤨, однак на 10.02.2019 я би відповів так:

ДОХОДИ+ВИТРАТИ (записи та щомісячна аналітика)
Spendee або Finkee
simeinyi-budzhet.ua/...​ucheta-lychnykh-fynansov

ПЛАНУВАННЯ КЕШ ФЛОУ ТА ЦІЛІ
ваша авторська табличка чи у вас в голові 😃

КАПІТАЛ ТА ІНВЕСТИЦІЇ
на авторська табличка від iPlanua 🛰
bit.ly/UAinvestorCapital

Toshl Finance.

В декабре добавили интеграцию с кучей банков, в том числе около десятка в Украине.

О, це цікаво, дякую!

Отдельно хочу отметить что у них есть веб морда + мобильные приложения, что как по мне — идеальное сочетание для ведения учёта

Андрій, підкажіть будь ласка, а з Моно вони вже синхроніуються?

Вони декларують інтеграцію з Універсалом. Тож теоретично рахунки Моно теж можна підключити. Но треба перевірити на практиці.

Нет, для интеграции с Универсалом надо логин и пароль. Для Моно — токен. Я отправил запрос в поддержку Toshl со ссылкой на API api.monobank.ua/docs. Советую вам сделать то же

Щось чути? Планують додавати підтримку монобанку?

Что бы свзязаться с поддержкой нужна регистрация — слишком сложно :(

7 сентября запустили бета-тест интеграции с Монобанком.
twitter.com/...​tatus/1435204577981353992

У меня на iOS что-то нифига не интегрируется.

В связи с появлением интеграции Toshl и Монобанка перешёл на план Медичи и тут обнаружилась одна неприятна деталь: по синхронизированным счетам нельзя вручну записывать операции — этих счетов просто нет в списке когда создаешь операцию.

Оно вроде бы и логично конечно. И в принципе это вообще не было бы проблемой если бы не одно но: я записываю не только уже проведенные операции, но и те что планирую провести в будущем. У Toshl есть опция напоминания и она иногда спасает от плохой памяти. И вот теперь записать будущие траты или трансферы в привычном виде — нельзя. Как вариант обхода трансфер можно записать как расход на несинхронизированном счету, а с будущими тратами решения нет.

К слову интересно как это решается в других подобных программах?

.

І все ж, Любомир, якою системою ви наразі користуєтесь для ведення свого сімейного бюджету?
Чи знайшли альтернативу Homemoney і якщо так, то через які переваги?
Особливо цікавить момент з автоматичною сінхронізацією з українськими банками (ПриватБанк, УкрсібБанк, Монобанк)
Можливо заслуговує на коротку відповідь і розгорнутий пост до блогу)

Сергій привіт,
Я прийшов до розділення основних задач домашньої бухгалтерії:
1) облік витрат
2) планування кеш флоу на 1-2 місяці
3) облік активів та інвестицій
для українського користувача немає жодної програми, яка всі 3 задачі вирішує.

3) я веду і раз в квартал оновлюю табличку в гугл доках, ось шаблон.
docs.google.com/...​vmVZuedY/edit?usp=sharing

2) теж веду в табличці. Оскільки кредитів у нас немає, то це актуально для великих покупок, зараз наприклад на січень ціль — сушилка в ванну

1) з цим складно. Ми 9 місяців цього року мучились з MoneyWiz, але потім забили і на 4 квартал взяли відпустку.
Я пробував раніше російські Coinkeeper та Zenmoney, в першій мені не зайшов інтерфейс, в другій були великі проблеми з імпортом з Привату.
Клієнтам зараз рекомендую Spendee, тим хто тыльки починає. Ми з дружиною дивимося в сторону україньских Homemoney (повернення блудного сина) та Finkee, але в обох поки немає критичної для мене фічі синхронізації з укр банками окрім Привату.

Моно — взагалі поки ні з ким не сихронізується((

А які власне цілі від цього процесу ви очікуєте?

2) теж веду в табличці. Оскільки кредитів у нас немає, то це актуально для великих покупок, зараз наприклад на січень ціль — сушилка в ванну

якщо сушилка у ванну то є велика покупка... гм... можливо просто я намагаюся осягнути геть інший рівень наразі мені вже недосяжний ))

Тож щоб купити сушилку у ванну планування мені не потрібне але з іншого боку я випрацюв систему яка дозволяли би б і тут так чи інакше економити.

Що до самого же ж процесу «сімейного бюджету» то я одно разу звернув увагу на те що воно повністю дійшло до стану «ведення заради ведення» і при цьому витрати часу вочевидь перевищують будь які фінансові чи інші можливі бенефіти.

Витратити на їжу занадто більше «звичайних витрат» я не можу. Витратити на «сьогоденні речі» занадто більше «звичайних витрат» я не можу. Усе це я повністю перевів на єдину систему під назвою «звичайні продукти» які відповідно і «просто купуються як звичайно» і разом з тим «звичайні ціни» за якими можна відслідковувати знижки відносно «звичайної ціни» на продукти термін зберігання яких більш тривалий чи то просто скажімо «можна сьогодні взяти дешевше просто як альтернативу іншому на що сьогодні знижки нема».

Тож туалетний папір я купую одразу річними запасами і то що дозволяє мені купувати його виключно «акційно зі знижкою» )) те саме на каву мило пральний порошок цукор віскі текілу чай тощо. Я просто точно знаю що саме я купую завжди бо я точно знаю що саме від цього того самого очікувати і відслідковую лише його.

При цьому «пошук альтернатив» то як окремий процес «купити щось маленьке на спробувати» на основний бюджет то є не впливає.

Деталізувати поточні витрати з точністю до окремого чеку чи то «витрат на окремий продукт взагалі» виявилося безглуздо це все просто вираховується виходячи з оцінки річних витрат яку досить легко отримати чи то тримати на думці чи то горигувати з реальністю (наприклад у мене зараз накопичився запас кави просто я став менше пити) — тож сказати скільки я витрачаю на молоко за рік виходячи з поточних «звичайних цін» я можу з високою і то більш ніж достатньою точністю. З усім іншим та сама історія.

«великі покупки» питання окреме але там скоріше питання «що вибрати» от скажімо «хочу нову машину» я вибирав і вибрав що можу купити новий бмв х1 і це саме те що треба і все на цьому заспокоївся хоча звісно з виходом нової моделі коли будуть суттєві зміни доведеться «перевибирати» )) Питання в тому що щоб купити нове авто мені вже не потрібне «фінансове планування» на рівні деталізації поточних витрат сімейного бюджету я можу просто піти і купити. У січні або у лютому або під якусь подію чи що саме цікаве акцію от скажімо в Україні я знаю під НР часто бувають акції коли при купівлі авто у подарунок дають зимову гуму і то навіть «з колесами» )) я сам знаю бо якось я саме так і взяв ))

При цьому система яка дозволяє на таких покупках економити працює саме так
1) робиться вибір (з потенційними альтернативами включно)
2) вибір фіксується (просто виноситься рішення суто психологічне «все машину я вибрав»)
3) від цього моменту починається «background» моніторінг наявних пропозицій з метою зрозуміти рівень «звичайних цін» та відповідно зрозуміти момент настання якоїсь вагомої знижки за акцією
4) купується «за акцією» якщо така необхідність на той момент існує взагалі

Питання в тому що «планування» тут не потрібне бо ж нагальні потреби можуть бути закриті і закриваються саме «сьогодні на сьогодні» ну хіба що Різдво чи яке там Велике Свято і магазини просто не працюють )) тож я можу просто піти і купити машину а то навіть маю альтернативу і замість х1 можу піти і купити кіа «спортеж» щось там удвічі чі утричі дешевший. Просто я неодноразово виявив що «витрати на процес переймання» давно перевищили будь який розумний рівень і я просто перестав перейматися. Це спрацювало.

ЗЫ: доречі на одяг взуття і т.п. речі «відносно довготривалого користування» історія подібна лише з тим уточненням що при цьому відслідковується більш менш підходящий саме мені поточний асортимент (з розмірами включно) і потім так само під акції купується тільки цього разу просто одразу декілька речей однакових підряд (іноді то є просто «скільки лишилося непроданого») і все процес переймання бюджетом на цьому завершується )) у підсумку одяг і взуття є завжди і перейматися «раптово закінчиться чи порветься чи забрудниться» так само не доводитья бо у такому випадко завжди можна просто узяти і узяти нове або у крайньому випадку «пропало всьо» просто піти і купити нове ніяк спеціально цього не плануючи заздалегідь.

ЗЫ: тільки тут вже доводиться відслідковувати не стільки витрати стільки наявні залишки )) за каву я вже писав а якраз оце на Різдво думав ще пройтися акціями на одяг і т.д. але разом з тим зробив інвентарізацію і я точно знаю що мені нічного не потрібне саме з «звичайних витрат» тож певно щось можу купити «ну просто для задоволення» але... якось воно мушу визнати зійшло нанівець ало то вже певно геть інша історія ))

Тож мораль цього «многабукав» проста : а яка саме ціль такого «ведення бюджету»? Що саме планується цим досягти?

Алекс,
По 3)
Згоден з вами, що писання заради процесу не має сенсу. І нас було вже щось схоже, томуазяли паузу з трекінгом витрат. І дійсно потрібно заводити корисні фінансові звички, які автоматичні і не беруть час на прийняття рішень.
Сушилка за 17 тис для нас значна покупка, враховуючи що потрібно і поточні витрати покрити і щось відкласти.

Сушилка за 17 тис для нас значна покупка, враховуючи що потрібно і поточні витрати покрити і щось відкласти.

17 тис сподіваюся американських доларів? ))

... тут дивіться які справи...

Справа в тому що сам собою «облік» як такий має цілком конкретну ціль а саме якось впорядкувати складність та обсяг інформації відповідно фінансової і питання тут у тому що у сімейному бюджеті не може бути суто технічно ані таких обсягів ані такої складності фінансових витрат та асортименту витрат та продуктів.

Так само це відноситься і до «використання бізнес-орієнтованих термінів» стосовно того же ж самого «сімейно побутового» проблема у тому що у вас ніяк не може бути ніякого «кеш-флоу» «кеш-флоу» може бути лише у бізнеса «кеш-флоу» виникає там де бізнес має обліковувати витрати на виробництво продукції чи послуг саме з метою що бізнес має закладати витрати на виробництво у вартість кінцевого продукту з метою отримання прибутку тому саме там і лише там може існувати «кеш-флоу» і «точка прибутковості» і т.п. речі яких у побутово сімейному суто технічно нема тому як одне з «насамперед» не слід вигадувати те чого насправді нема.

І «облік» існує так само саме для цього але ще виходячи зі складності та об’єму чого у «сімейному» знову ж таки повторюся нема і бути не може.

Йдемо далі до питання «корисних фінансових звичок» я за звичаєм «професійних коучерів» звернуся до притчів ))

Так от мій батько простий роботяга він ніколи не мав багацтва хоча й злиднів чи нужди теж ніколи не мав але справа саме у багацтві він не знає ані як з ним поводитися ані як того досягти то ж зараз він «вічить» племінників (тобто внучатих як там воно правильно) за своїми «фінансовими уявленнями» от скажімо «ти хочеш морозиво чи хочеш нову іграшку чи краще сходити покататися на роледромі (чи куди там вони ходять кататися)?» а це корінно неправильний підхід бо «питання вибору» може стояти лише у контексті суто технічно цілком однакових об’єктів вибрати з яких можна лише один просто тому що суто технічно має бодай який сенс мати лише один.

Ну от як з сушилкою за 17 тис сподіваюся американських доларів? )) вона потрібна лише одна і вибрати можна серед тих які так чи інакше доступні тільки такий вибір має сенс а там де вибір обмежується грошима бо саме грошей «умовно вистачає лише на одне» то там правильний вибір не вибирати нічого.

До сушилки за 17 тис сподіваюся американських доларів? )) провести аналогію дуже легко якщо вона аж така складна для бюджету що її доводиться планувати то слід від неї просто відмовитися саме зараз а гроші ті просто відкласти і почати саме з того щоб почати відкладати і відповідно мати гроші а це означає перш за все основну річ а саме розуміння своїх основних витрат (і саме для цього не протрібні ніякі системи обліку) та розуміння позиції на якій ви ці основні витрати можете гарантувати.

Якось я пішов і купив собі щось 10 чи трохи більше кілограмів рису ну там до нього ще трохи олії та соусу і підібрав рецепт за яким цей рис гарантовано вариться і гантовано смакує і тоді я взяв це все і побачив що за те чи буде мені завтра що їсти я вже можу не перейматися щонайменше ніколи форс-мажори на зразок ядерною війни та вторгення магелановетян виключаємо як форс-мажори ))

Так само під той самий принцип згодом перейшли узагалі всі витрати «на життя» тож на сьогоді я точно можу виходити на пенсію і не перейматися за те чи буде жити та їсти та вдягти та таке інше. Хоча тут ще не враховані питання здоров’я тут визнаю але то вже окрема історія.

От скажімо «на життя» зараз я допишу це з’їм бутерброд і поїду за молоком саме закінчилося а саме розпродаж (певно з нагоди НР хто ще попреться в магазин сьогодні?) зазвичай я беру 2 галони (щось 7-8 літрів загалом) воно гарантовано стоїть трохи більше тижня (виробник гарантує 10 днів або 5-7 днів коли вже відкрита пляшка) а отже я можу точно визначити скільки саме молока я витрачаю на який саме період і відповідно скільки саме за рік а також його грошовий еквівалент скажімо 1 галон за $1.79 і приблизно 1 галон на тиждень а отже разом $93 за рік на молоко і ці витрати цілком стабільні і прогнозовані вони не потребують якогось спеціального обліку для обрахунку.

Скажімо методичка рекомендує споживати 200 г вуглеводів на день та ще 180 г жирів отже беручи той самий рис з олією я дуже легко можу підрахувати що кілограму рису мені точно має вистачати на тиждень (умовно) а вартість рису така то тож просто перемножуємо і знову же ж таки отримуємо «_гарантований_ прожитковий мінімум».

Усе інше як купівлю сушилки за 17 тис сподіваюся американських доларів? )) можна починати лише після цього то як на мою і не тільки мою нескромну думку. Усе насправді дуже і дуже просто і варто лише один раз зробити як далі воно запрацює принаймні «напівавтоматично» питання лише у тому що то є _необхідно_ зробити бо без цього воно «фінансове планування» не запрацює взагалі а просто сила силенна часу буде витрачатися на удаваний «облік витрат».

Далі так само цікавіше як ми вже за це взялися до того же ж гарний вихідний день новий рік і взагалі )) тож мова про п.п. 3

облік активів та інвестицій

цікава табличка але вона не працює схоже я десь таке бачив певно це ті книжечки секти сєтєвого маркєтінгу щось там «багатий тато бідний тато» (к) (тм)

От скажімо просто взяти як факт : «активами і інвестиціями» можуть вважатися тільки «вільні кошти» за термінологією то є liquid financial assets або можливо як варіант investable assets і ані власний будинок ані власне авто ані... власна земля? гм... до нього не відносяться хіба що виключно у випадку коли той самий власний будинок є «об’єктом подвійного призначення» і у нього саме _вкладено_ ті самі liquid або investable assets саме з метою отримання прибутку від конкретно запланованого майбутнього продажу таке теж може бути інакше враховувати це все у «фінансовому плануванні» на цьому рівні досить безглуздо.

За якої умови ви можете отримати вартість будинку у вигляді вже liquid assets читай готівки? Тобто що саме вас має на це спонукати? Я так гадаю лише якийсь форс-мажор як ту суто сувора потреба в грошах а в усей інший час «будинок то є просто будинок» навіть якщо його якась там суто теоретична вартість так чи інакше коливається на ринку.

Звісно будинок ще може бути якось застосовано до ведення бізнесу так само як і власне авто але то вже інша історія. Власна земля? Ну х.з. нащо вона але я так розумію так само з метою перепродажу «у разі нагальної потреби у грошах» ну або «за гарну ціну а доти хай так лежить собі нікого не займає» тож рахувати це все бодай якось «у обліку» немає ніякого сенсу.

Далі повернімося до тих самих investable assets вчені люди говорять про те що знову же ж таки _рахувати_ має сенс лише те що починається від $100,000 а все що менше... ну так якийсь прибуток воно дає але витрачати ресурс як на «облік» так і на «оптимізацію інвестиції» там суто технічно безглуздо. Звісно же ж я ні на чому не наполягаю. ))

Доречі сума $100’000 то є такий собі «новодєл» для нього навіть новітній термін ввели «mass affluent» а раніше там «не рахувалося» нічого менше $1M і певний сенс у тому є.

Тож якщо ви раптом «плануєте придбання у цьому місяці» сушилки за 17 тис сподіваюся американських доларів )) то усі ті графи «за капітал» суто технічно ще не про вас і докладати таких видимих зусиль заради його «обліку» ну то воно можна але сенсу там нема бо й «обліковувати» там нема чого без образ.

Скажімо я якийсь там вже рік тримає простий текстовий файл у який просто скидаю записи чого скільки на яких рахунках просто підряд і потім просто виводжу загальну суму і все. «Періодично» це вже мабуть від настрю колись здається то було щомісяця зараз я бачу передостаннього разу я зробив це у вересні а останнього оце після Різдва і там видно «сума зростання» а по ній ще й чудово видно «витрати» з «незапланованими» включно от скажімо цього разу я здивувався «нестачею» на вагому суму як навіть з огляду на такий «спрощений облік» але швидко знайшов помилку у курсах валют а потім ще й згадав що якраз же ж саме заплатив податки )) ото воно так собі росте нікого не трогає ніяких спеціальних зусиль не вимагає разом з тим щось там відслідкувати та спланувати таки можна як ту сушилку за 17 тис сподіваюся американських доларів )) але то так «background info» саме тому що як виявилося ніякої спеціальної потреби чи користі у тому нема. Саме у _прискіпливому_ та детальному веденні усього того. Звісно же ж я ні на чому не наполягаю. ))

Алекс,
на жаль не маю часу так детально як ви все розписати, потрібно вести облік та збирати на сушилку)
Думаю варто якісну брати, не candy, а Samsung чи Indesit.
Табличку з Капіталом оновив на Новий рік, наступний раз 1 квітня зроблю.

Думаю варто якісну брати, не candy, а Samsung чи Indesit.

бош же ж.

за цілі: от скажімо які цілі цього:

Що саме це дає чи має дати за вашою думкою чи досвідом?

У мене нестабільні і нерівномірні доходи, тому таке планування допомагає уникнути розривів ліквідності.
Воно дуже просте, дві колонки в табличці, і тільки матеріальні суми з плюс та мінус

А можна детальніше про муки з mineiwiz? Я як раз вибирав між ним і спенді і зупинився поки на ньому.

— жахливо незручний інтерфейс
— у дружини на Андроїд аппка часто крешилась
-кілька разів ламався імпорт з Приватних
— ускладнені трансфери між рахунками
Я брав цю програму щоб закрити 1-2-3, бо вона і з пейпал і з ІБ синхронізується. Але не спрацювало(

Ось ця апка має синхронізацію із монобанком apps.apple.com/...​saving-goals/id1460570974

Zenmoney нормально причесали укр банки за последние полгода-год.
Я пару лет пользуюсь, полет нормальный. С учетной рутиной справляется. Аналитики там мало, но для рутины и красткосрочного бюджета ок, а долгосрочное у меня тоже в ексельках.

А Моно в зенмоней є?

Да.
Через публичный апи, так что без депозитов.
Но нормально распознет все выводы кешбеков и проценты по депо на карту и вообще мне нравится.

4 конверти і не треба нічо рахувати — www.4konverta.com
Сервісом не користуюсь, але сам метод хороший для тих кому впадло всі чеки заносити в книжку обліку.

А взагалі, заробляйте більше, і будете менше паритися стосовно витрат. Якщо мати 10 000$ (що цілком реально для сім’ї з сеньора та сеньорити) на двох то рахувати скільки в ашані витратив просто смішно.
На великі задачі бабки відкладаються.

на мою думку, з 10К можна половину відкладати, це Успішні в моїй табличці
docs.google.com/...​mst2Hh5P39dPQw/edit#gid=0
Що скажете?

Считать расходы надо не учитывая размер бюджета. Так как с доходом растут и аппетиты ;)

Делаем приложение Finkee Android и iOS

— Умеет синхронизровать карту и распознавать категории транзакций
— Ручной учет полностью бесплатный
— Синхронизация между девайсами
— Все валюты
— Планирование бюджетов

Оказывается столько алчных людей кругом(вы считаете деньги со своими килобаксовыми зарплатами), особенно среди разработчиков, серьезно? Случайно набрел на эту тему и немного разочаровался в людях(это у меня нечасто случается)

а ты слово алчность со словом скупердяйство не перепутал?
:)

нужно

ну хз, например если я начну считать свои, то мне вдруг станет жаль тратиться на всякие рандомные траты, а так не видя цифр получаешь больше удовольствия) ну это при условии, что с удовлетворением основных потребностей все ок

я просто еще отхожу от жизни до айти, когда было хуже, чем от зарплаты до зарплаты. глядишь, может через год-два тоже заведу блокнотик или гугл таблицу

да уже понемногу так делаю) думаю может еще наменять еще монет по 1-2 евро и насыпать в тазик)

Ох, человече, не работал ты на зарплату 5000 грн. В первую неделю (а то и быстрей) ты покупаешь проездной, оплачиваешь коммуналку, закупаешь долгопортящиеся продукты, а потом становятся более чем реальными муки выбора, купить шоколадку за 17,50 или за 17, 29. И это ты еще успешен в планировании, потому что коллеги о шоколадках даже не мечтают. И нет возможности «та пофиг, залезу тысяч на пять в кредитный лимит, с зп верну».

Не у всех есть навыки и желание находить халтуры. У меня вот в то время не было навыков, сейчас частично появились, но все еще продажник из меня так себе. У окружавших меня в то время людей, как правило, не было желания, ты не представляешь, насколько пассивны люди с такой зарплатой — вполть до ситуации, когда зп не платят по 3 месяца, я увольняюсь, а на меня смотрят люди, годами в этом живущие, и спрашивают «А шо, так можно было?»
Ну и далеко не на каждой профессии можно найти более-менее стабильную халтуру.
Хотя в целом да, согласен, в подобной ситуации глупо сидеть на месте, если есть хоть малейшая возможность что-то делать.

Да. Кстати, что характерно, встречал некоторых людей, вырвавшихся из таких мест работы — и у всех все хорошо и они вполне себе достигают какого-никакого успеха.

А вот, к примеру, родоначальники империй вроде Трампов, Рокфеллеров, Хилтонов и пр., не брезговали считать копейки в те времена, когда получали нищенские доходы уровня программистской зп. В результате на старости лет могли себе позволить любые удовольствия в любых количествах, не парясь о цифрах.

В результате на старости лет могли себе позволить

Вообще-то «могли себе позволить» вовсе не «в результате» того что «считали копейку» ну то такое.

Ну было бы странно отрицать, что если бы они не боролись за экономию (масштабированную на размер расхода), то вряд ли бы разбогатели.

Ну что же ж было бы б странно отрицать что миллиарды советских людей боролись за экономию только вот от этого они почему-то всё равно не разбогатели.

ЗЫ: у меня например советское воспитание и я до сих пор и видимо уже до конца своей жизни буду ловить себя на «экономии» которая давно уже не есть таковой. Ну вот например недавно прикинул что «экономия на курином филе» даст мне целых $800 в год в пределе )) вопрос в том что а) они у меня всё равно есть б) эта «экономия» не даст мне их заработать.

Но как советский социалистический пролетарский люмпенский миф сойдёт я не возражаю ))

Миллиарды?)

а) они у меня всё равно есть б) эта «экономия» не даст мне их заработать.

Суть ведь в том, что если эти 800 долларов будут лежать под подушкой, то заработать они, конечно, не помогут (впрочем, помогут купить новую машину на полгода раньше, например). А вот если сделать с ними то, что было недоступно советскому человеку, и доступно Рокфеллерам — вложить их в развитие бизнеса — то они вполне неиллюзорно помогут заработать и 800, и больше.

Кстати, насчет экономии как советской привычки — я бы скорее сказал, что расточительство — (пост)советская привычка — «ура, появились деньги, могу колбасы по 2,20 накупить» и «та чо их откладывать, все равно вон Союз лопнет и вклады сгорят». А немцы, известные своей экономностью, тем временем вполне неплохо себя чувствуют)

Так я и не говорил ничего про «тратить время на поиски». Я имел в виду, что если ты проводишь аудит своих расходов, тебе легче заметить, что можно исключить. Например, у тебя долг по квартплате, нечем заплатить, и уже угрожают отключить свет, но при этом ты тратишь 2000 грн в месяц на скины в кс го.

У людей просто есть долгосрочные цели, достичь которых без планирования трат труднее (по общему разумению) нежели с планированием этих самых трат.
Ну и лично по опыту — имея сейчас ЗП в N$ я могу легко распланировать 10-15 N без крупных покупок что по факту равно 18+ месяцам накоплений. Если не планировать траты, 100% будет вылезать какая-то хотелка и будешь жить от ЗП до ЗП.

Пробовал несколько еще со времен когда Homemoney только появился и был полностью бесплатным.
Сейчас использую MoneyManager , много фишек, есть бюджет, удобная, можно с компьютера смотреть (в полной версии).

користувався тільки мобільними додатками від банків, якщо всюди розраховуватись карткою — то виходить зручно, видно і постійні платежі (оренда, страхові внески, сплата за комунальні послуги) і звичайні походи по магазинам, і покупки в інтернеті. Коли зрозумів, що плюс-мінус вистачає — перестав контролювати, повернувся до готівкових розрахунків, але як буде потреба — знов почну вести статистику по рахунку.

А я веду две бухгалтерии: через банк + play.google.com/...​t.markushi.expensemanager каждую трату вношу.

Почему:
1. Две лучше одной, и если не сходится — ищешь ошибку
2. Банк не учитывает трату наличных
3. Приложение банка еще надо запускать итд., а так разблокировал телефон — и виджет показывает что нужно

Я використовую програму iSmart.Life (ismart.life)
В ній є сервіс для планування бюджету, досить простий і зручний.
П.С. Є локалізація українською, залежить від настроєк браузера.

глянув Демо, цікава програма, дуже оригінальна концепція!

Я більше використовую цю програму для організації своїх завдань та виконання проектів. Сервісом бюджету більше користується моя дружина... )

rozetka.com.ua/...​ptima_o20370_66/p2666602
Тот же сервис использую для расписания тренировок, диеты, для составления рабочего плана на проекте, для багтрекера.

для составления рабочего плана на проекте, для багтрекера.

Особенно удобно с совместным доступом и редактированием.

YNAB уже полтора года. Куплен через Стим, не web версия.
Плюсы:
— бюджетирование довольно легко и прозрачно;
— есть мобильные аппликухи;
— синхронизация между разными инстансами через Dropbox;
— не тормозит (ни мобильные, ни десктопная версия);
— UI внесения записей не перегружен;
— репорты на том уровне что мне хватает.
Минусы:
— так и не понял как правильно(и можно ли вообще) делать кросс-валютные операции;
— передача средств с аккаунта на аккаунт довольно геморна, особенно если один из них бюджетируемый, а второй — нет;
— довольно мутный расчёт месячного баланса, наверное заточен под US. Долго с ним разбирался, и потом понял что не стоит это держать в голове.
В основном используется для бюджетирования, записей доходов/расходов и учёта сумм на разных аккаунтах.

если у вас i(Phone|Pad), пользуйтесь Money Pro. Лучшего решения для домашних финансов реально нету

Очень разочарован Money Pro. Пользовался не только их мобильной версией, а и десктопом. Была включена синхронизация на все девайсы, выключил когда сумы в какой то момент перестали совпадать. Тех поддержка отвечает всегда в стиле «ваше мнение важно для нас, работаем».

Я теж уже багато років користуюся MoneyPro. Бюджетування, сімейний доступ, синхронізація із виписками із карток. Мені дуже подобається, транзитні операції, мультивалютні рахунки, обмін валют. MoneyPro вирішує майже усі мої задачі щодо обліку сімейних ресурсів. Єдине що інвестиції немає як рахувати.

А у вас Приват останній місяць працює? о кажуть що він відкличив апі і всі аппки злетіли

Приват дійсно зараз не синхронізується ( і заново неможливо підключити приват. Таки дійсно, схоже на те, що вимкнули таку можливість, бо він прям зник із переліку банків для синронізації.

40$\год
И вроде всё ок, но всё равно же не идеально работает (банально ещё не видел приложения для ведения учёта где курс валют можно было бы задать дополнительно на основании внешнего источника, например API response. было бы очень сподручно с текущими разными курсами валют).

Звісно, я згодна із вами. Не ідеально працює. Десь вище у топіку писали, що у синхронізованій версії у різних користувачів не співпадає залишок, у нас, на жаль теж таке. Один рахунок не сходиться у всіх користувачів на ~50грн. (
. Але я для себе, особисто, і для своїх потреб кращої та зручнішої епки поки не зустрічала. Щодо курсів, так, їх здається зовні не можна підключити, але баланс загальний програмка показує в базовій валюті, у мене це гривня, і всі валютні заощадження перераховує по курсу НБУ.
І тут, доречі, зручно реалізовані операції обміну валют, проводиш транзитну операцію із перенесення коштів із однієї картки на іншу чи в гаманець, яка із різними валютами і система одразу пропонує суму еквівалентну по курсу нбу, і тут руками можна підкоригувати скільки ж насправді ти отримав в іншій валюті.

Исходя из моих ± 4 лет ведения баланса ежедневно мне лично подошёл 1Money. Покупал его довольно давно (знаю, что автор не очень).
Для бирж сейчас для себя подключаю api и планирую склепать сервис, который будет отвечать за обновление балансов на них. Потом мб сделаю отдельную приложуху на андроид чтобы уже там вести учёт расходов.

Користуюся безкоштовною «KA Finance». Синхронізація, експорт, бекап на дропбокс, планування і прогноз затрат наперед, різні варіанти рахунків, валют, фото чеків до кожної транзакції (версія «KA Finance 2» в маркеті, з плантними фічами) — з можливістю друку в один пдф (дуже комфортно під час відряджень). В КА F2 також є можливість заносити дані через вебморду.
З глюків: інколи підвисає при транзакціях між рахунками з різними валютами.
Серед 10-ків аппів, ця виявилася однією з найфункціональніших та водночас простих у користуванні, з максимальним покриттям потрібного для мене функціоналу.

круто! Це вперше я бачу в Україні, щоб користувалися YNAB
хоча читав історію розвитку цього сервісу в штатах, там дійсно все круто виглядає

AndroMoney (на Android). play.google.com/...com.kpmoney.android&hl=en
Вношу витрати одразу (телефон завжди поруч), а раз на тиждень-два проводжу звірку балансу.
Вміє робити будь-які бекапи і (що головне) імпорт і експорт до CSV.
P.S. Розвивається додаток не дуже жваво, тому щоб уникнути глюків — використовуйте англ.інтерфейс та USD в якості одиниці обліку.

Тільки гугл-таблиці. Там хоч кожного місяця кастомізовуй все під себе

Вела семейный бюджет в кастомизированном шаблоне Numbers.
Ну такое.
Из сложностей — ежедневно вносила затраты по чекам.
Аналитика статей расходов размывается, т.к. в чеке из того же ашана все вместе — и питание, и быт. химия и для котика. Для чистоты подсчета приходилось минусовать и переносить в правильные категории покупки.
Еще сложно вести учет налички, которая где-то в закромах — на мелочи, транспорт и т.д.
ИМХО, надо четко понимать цели зачем заморачиваться с подсчетом. В моем случае это было увидеть статьи расходов и что сколько тянет. Оказалось, ежедневные походы в магазин «по мелочи» тянут много.

Я користувався табличками давним давно, пізніше різними додатками, врешті решт зупинився на MoneyWiz (на даний момент доступна версія 2, яку не пробував).
З фішок цього додатку: аккаунт в клауді, клієнт на iOS i MacOS, вбудовані транзакції конвертування валюти (в інших додатках буває, що нема такого), зручні репорти. Не вистачає фічі, щоб трекати скільки грошей позичив. Ще один легенький мінус — не оптимально продуманий інтерфейс для додавання запису.

Головне, чим додатки в принципі кращі за таблиці: простий і відточений інтерфейс. Звичайно, нам, програмерам можна все підняти макросами і скриптами, але такий підхід занадто затратний по часу, і в результаті все-одно вийде щось таке-собі незручне і коряве.

Особисто для мене ведення бюджету корисне тим, що можна передбачити баланс на майбутнє (наприклад — через скільки часу я зможу купити новий іФон, наскільки швидше це відбудеться, якщо я перестану їсти сири/пити смузі...)

ви ледь не перший, хто згадав про таку перевагу бюджету як планування! У мене наприклад вже давно в Хоумманей є цілі (зараз ремонт квартири) і я трекаю скільки % вже накопичено і дивлюсь скільки ще місяців-років залишилось.
Як мене бюджет це інструмент досягенння життєвих фін цілей, які в більшості людей співпадають (приватна пенсія, житло, страхування здоровя, освіта дітей, хоббі)

Подивлюся, що за звір такий цей Homemoney :) Наразі в доступних додатках часто нема усіх потрібних фіч, щоб планування бюджету «працювало». Тому вони використовуються чисто як реєстр витрат, без практичної користі.

Мы (с моей девушкой) используем этот сервис — zenmoney.ru . Как-то пробовали вести учет просто Excel, и нас надолго не хватило. А этим сервисом уже месяца 3 пользуемся, и вроде не напрягает

Питання імхо повинно виглядати як «скількі тижнів ви користуєтеся сервісами обліку...?»
Це все тамагоча.
Якщо не вистачає, краще написати свій та спробувати продати (звісно, це дуже не просто)

Пробував майже все, що є в еплсторі і плеймаркеті. Зупинився на маловідомій «деньги ОК», сподобався інтерфейс, максимально подібний на мої очікування від зовнішнього виду та ux. Ще була прикольна програма на андроїд, здається monefy, зелененька, з її допомогою зекономив на айфон і булочку з вишневим варенням (про айфон неправда :()

перепробовал много, оставил и пользуюсь dou.ua/...icles/dou-projector-fino
есть куда развиваться, но текущий функционал вполне устраивает

MS Exel. Ранніше були спроби записувати але протримувався максимум по півроку, а от цей раз зачепило добряче — вже 14 місяців записую все до копієчки.

Тоже так делал, пока не освоил CoinKeeper (iOS application), но иногда потребность все ж в Excel возникает, да.

Рекомендую почитати інтерв’ю Балмера, де той розказує про свою любов до MS Excel.

Не пам’ятаю вже, давно було. Якщо коротко, то в Excel можна робити дуже і дуже багато цікавих штук, про які більшість навіть не здогадується.

Более уместный вопрос — зачем?
никакого сарказма. я такие тоже программы несколько раз пробовал. оба раза после переезда. выяснить не слишком ли дофига тратится. оба раза оказалось норм. и после этого смысл программы пропадал

це зручно і дуже гнучко (ще й безкоштовно і стабільно)

Якщо ви ведете записи, то яким сервісом користуєтесь?

Користувався два місяці хоумманей — побачив куди йдуть трати і все (і так основні трати знав без них)
Так можна побачити що на пиві/піці можна заошадити (в моейму випадку це ~1000грн — і сенс там заошаджувати = 0)
Вся історія хомМаней закінчилась — отриманням бюджету сімї на місяць і все (далі корустуватись сервісом не дуже і треба)

Зараз веду місячний бюджет в google sheets дуже приблизний — (наприклад пункти: 3000грн на дитячі штуки / 2000 пальне / 8000 супермаркети) — цього +/- вистачає
Погоня за тим де ще 5-100-500-1000грн загубив — марна і непотрібна ІМХО
Краще думати як цю 1000грн додатково заробити десь

Сервіси які аналізують трати по картці — круто, але не у нас поки.
Багато де треба нал (екстрем стайл наприклад маючи 4 поверхи магазин — мае вічно відключений/на ремонті/не запустився термінал — певно щоб налоги не платити с чорного налу).
І так багато-багато закладів де трати суттеві (в мене думаю відсотків 40% трат буде нал)

Тому сервіси/аппки — максимум на рівні банку (як у привата) мають перспективу

На кожному хакатоні — є команди що обіцяють створити СуперПуперФінАпку — при тому що в аппсторах їх тисячі вже!
Ще цікаво що одиниці в тих командах — користувались чимось до того і бачили хоча б тіж хомМаней і сервіс привату

взагалі таблчики рулять — google sheets допомагав мені вести кредит на авто / рахувати доходи і трати по проектам / вести будівництво і купу всього
ніякий сервіс чи апка — таку гнучкість не мають і близько )

Погоня за тим де ще 5-100-500-1000грн загубив — марна і непотрібна ІМХО
Зате видно буде куди їх загубила гружина)

А это вам зачем? Если у человека возникают такие вопросы к жене, то у него или не те отношения с ней или не та жена.

Сервіси які аналізують трати по картці — круто, але не у нас поки.
круто только тем что не надо вписывать вручную. а так тоже самое. поигрался пару месяцев и забросил. да и все равно все расходы не считает. все равно как минимум 20% трат наличкой

Скільки аплікух на ведрі не пробував, гуглотаблиця поки найкраща

MoneyApp. Ранее эксель.
Приложение выбрано практически наугад. Плюс — оно в телефоне, т.е. оперативность доступа.
Основное назначение — общий контроль расходов (аналитика «в уме»).

Но. Скрупулезный учет — это не мое.

Разложить сумму по периодам в любую сторону -
Записать в разовую (уникальную) категорию (вести учет по «проектам») -
Смоделировать возможные будущие расходы на любом периоде ("проекте«)-
Работать с «нечеткими» числами —
— НЕЛЬЗЯ (я не видел подобного функционала). На мой взгляд, концептуальное планирование штука более востребованная и более естественная для среднего человека, чем знание сколько копеек точно было потрачено в какой то момент времени. Возможность нисходящей детализации — хорошо, но работать от общего к частному — имхо, продуктивнее.

homemoney.ua, хороший импорт из привата
но список побольше homemoney.ua/app/import

я пробував ПриватБюджет користуватися, але він занадто сирим був ))

Довший час користувався ось цим zenmoney.ru
Є клієнти для андроіда і яблока, може працювати в офлані, є синхронізація з банками (з Приватом точно працює), можна порівнювати свій стан зі станом інших користувачів.

Дякую, я доречі про Дзен-Маней чув хороші відповіді.
Правда мінус, що сервіс країни агресора.

Тому, що можна пристосувати до будь-яких нюансів набагато легше.
Можна зробити кращу аналітику по даних.
Є можливість легше планувати витрати, причому тим способом яким зручніше.

Money Lover.
найкраще, що знаходив для себе.
більше 3х років користуюся.
є безкоштовна, а також про версія (близько $5 одноразово).
деякі особливості:
— можливість розшарювати гаманці між аккаунтами та спільно редагувати.
— створення декількох гаманців (готівка, кредитна карта, зп карта...), мультивалютні гаманці (із заданим курсом).
— наявність веб версії, моб, та win10.
— можливість створення івентів (відпуска, подорож...) та привязування транзакцій до івентів. потім можна з легкістю отримати інформацію по конкретному івенту.
moneylover.me

На жаль нема підтримки жодного українського банку

Свого часу користувався Coin Keeper, все було зручно і продумано. Правда, в результаті взагалі відмовився від ведення обліку. Місяць тому спробував ще раз, але уже за допомогою Monify Pro — більш незручного додатку, за який доводилось платити гроші, не зустрічав.
P.S. Так і не зрозумів для чого люди бедуть облік персональних фінансів. Таке враження, що потім в кінці місяця вони дивляться на діаграму і думають: «дуже багато грошей витрачаємо на їжу, наступного разу запаримо мівінки на Різдво» або «дуже багато катаємось на таксі, заночуємо на вокзалі, а зранку — на метро». Я перебільшую, але сенс зрозумілий.
Витрачати гроші теж треба вміти і не жалкувати про покупки теж треба вміти. Якщо не виходить, то треба шукати проблему в своїх істинних бажаннях. Саме з цієї причини перестав вести облік.

Якщо коротко, то переваги бюджету
КРАЩИЙ КОНТРОЛЬ ВИТРАТ
СТИМУЛ ЗАРОБЛЯТИ БІЛЬШЕ
ФОКУС НА ЦІЛЯХ
Я зараз книгу готую до видання про сімейний бюджет, інвестиції і т.д там більш детально обгрунтую свою думку

Можна дивитись і в другу сторону: у нас зросли витрати на стільки, прогнозуємо, що зростуть ще. За тенденцією подивитись на скільки, і вже при обговоренні ЗП буде конкретна цифра.

Це актуально для компаній. В однієї особи витрати ростуть в двох випадках — або ростуть ціни на все, або особа витрачає забагато на щось конкретне. В першому випадку для того, щоб зрозуміти, що варто попросити про підвищення ЗП, не обов’язково вести облік — все видно неозброєним оком. В другому треба розібратися зі своїми бажаннями, бо виходить, що хтось витрачає гроші зовсім не на те, що йому взагалі потрібно.

і вже при обговоренні ЗП буде конкретна цифра.
Зарплатня повинна бути така, щоб вистачало загалом. А то з таким підходом будете кожні 2 місяці ходити до керівництва зі словами: «у лютому яблука подорожчали, мені треба підвищити ЗП на $17.45»
«у лютому яблука подорожчали, мені треба підвищити ЗП на $17.45»
Тому, треба дивитись тенденцію витрат хоча б на півроку-рік + похибка.

Ну, наприклад, дивишся — щось якось грошей мабувато, а сім’я останні місяці витрачала на солодке більше ніж на м’ясо. Тобто перекоси витрат краще бачаться якщо вони в цифрах на екрані, а не в спогадах в голові.

Monefy Pro. Пользуюсь потому, что можно вести учет финансов с мобильного девайса. Из приятных плюшек:
— собственно то, что можно пользоваться софтинкой с мобильника. Пришел в магазин/кабак/заправку — потратил — тут же внес — профит
— набор готовых категорий для расходов, который можно расширить самому (хотя, фактически, это не нужно)
— синхронизация приходов и расходов между своими мобильными девайсами через дропбокс
— да просто реально удобный интерфейс.

Чего не хватает:
— отчетов, побольше отчетов.
— возможности самому как-то работать с накопленной статистикой.

ПС: да, раньше пытался что-то учитывать через ёксель.

а я пользуюсь приложением Spendee

Года 3 вел в «1с money». Пока туда не добавили кучу ненужного фун-ла.

В свое время тоже искал инструмент, который позволял с Привата выгружать расходы.
Пришел к тому что записи доходов/расходов/долгов/вложений/ценностей стали рутиной.
Идея «считать все» в долгосрочной перспективе однозначно утопична. А если считать выборочно — все время что-то теряется.

Сейчас, пол года, пользуюсь google таблицами.
Заполняю информацию только о остатках на всех кошельках, раз в месяц.
Думаю это наиболее эффективный подход, когда хочешь узнать: сколько еще собирать чтобы что-то купить.

Для других целей не подойдет.
Примеры:
Когда денег уходит много «непонятно куда».
Если хочется видеть рентабельность по клиентам и/или много доходов.

Идея «считать все» в долгосрочной перспективе однозначно утопична
Я диктофонил все личные траты на которые не было чеков, и раз в неделю вбивал их в прогу вместе с чековыми. На компе это было довольно быстро.

Уже лет 5ть, примерно. Полгода записывал все в маньячном режиме чуть ли не ежедневно. Потом полгода раз в неделю. Сейчас, если не конкретизировать покупки из супермаркета, по диктофону позволяю себе это делать раз в месяц. Обычно все сходится, но иногда меня сильно муляет «куда делись те 14 грн, на что же я их потратил».
Обычно со временем приходит некоторая личная оптимизация по типу если это дежурная закупка цитрамоном в аптеке, то просто бросается дата/сумма в категорию Аптека без конкретики. Если там что-то редкое/дорогое/специфическое или раздел трат, которому следует уделить особое внимание (например алкоголь/сигареты/вредные привычки) то уже идет конкретика.
Ну или забавная функция контрагенты, которую я сначала не понимал, а сейчас могу посмотреть например сколько всего денег всего или за период я отдал тому или иному магазину (если конкретизировать), или сколько всего потратил на мелочевку с Али (а это боль), или сколько заплатил комиссий. Лично меня это сильно радует.
В общем за первый год я на мотоцикл «секономил».)) Но из минусов, конечно, поскряжистей как-то стал. =/
Ну и базы несколько раз слетали, в основном по моей вине.

Да, было время) Особенно когда понимаешь, что самая большая часть расхода это «техника». И подозрительно на сладкое уходит в 5 раз больше чем думал.
Про понимание что лучше ездить на такси, чем на своей машине я промолчу)

Я вже більше 7 років веду дом фінанси, просто з часом адаптував систему щоб мені і дружині було зручно. Плюс більшість трат карткою, їх дуже легко розносити.
Активи і пасиви точно потрібні завжди, тим більше коли є інвестиції. Хоч раз в рік їх треба аналізувати. Ваш спосіб вести залишки раз в місяць я називаю «Не парюсь», в мене хороший друг так веде персональні фінанси.
Детальні записи думаю можна не вести, коли вже близько до фінансової свободи.

Круто. Я к этому не смог прийти.
У вас мультивалютная система?
Учитываете имущество и его ценность?
Как часто вносите данные в систему?
Какое у вас количество статей затрат (или другими словами на сколько детально ведете учет)?

Ой, довго описувати.
Мультивалютна, веду все майно.
Готівку кожен день якщо є, картки раз в тиждень, розмова з дружиною раз в місяць)
Почитайте на моєму блозі статтю під таюличками, я там більш детально описав свої лайфхаки

Будет время посмотрю. Я сейчас в поисках системы по учету времени)
С вашего поста не ясно: вы в блоге описываете как вести учет в homemoney или описываете свою методику учета или вы пишите свой web application.

Я веду свої фінанси в Хоумманей. Але є багато інших хороших систем, власне це опитування покаже які вони)
В блозі там просто два способи як вести записи і як я особисто це роблю.
Свій апп для обліку доходів і витрат не пишу і не планую))

Это типа сервис куда записываешь кому ты должен до конца месяца и кому лучше на глаза не попадатся ? Ну я использую Блокнот. Бумажный.

Таблички уже понятны. Нет необходимости осваивать новый функционал. Мой бюджет не особо сложен, поэтому мне чем разбираться с новой апликухой, проще работать в гугле.

зрозуміло.
Мені ще кажуть «щоб не вкрали дані», з питань безпеки.

Ну, если чей-то бюджет представляет страшную тайну :)

Пользуюсь CoinKeeper для мобильного оперативного учета, очень удобный UX. Есть веб-версия, но она скорее как отображение мобильного приложения. С банками не синхронизируется.

на смарте стоит monefy

Конечно, вот например моя — play.google.com/...t.e_kanivets.moneytracker. У кого еще есть, чем похвастаться?)

Вы китайский знаете, смотрю?

Не знаю) там интересная история — пришло на почту письмо от AppTutti (насколько я понял, что-то типа GP для Китая) с предложением опубликовать у них приложение. Подумал почему бы и нет. Оказалось, что нужно перевести на китайский, но они эту опцию бесплатно предлагали, так что я отправил строки и добавил себе в приложение) Но в их маркете так и не опубликовал, запросили 500 баксов за регистрацию интеллектуальной собственности — скорее всего развод какой-то... Но за перевод им спасибо)

-

Люди — существа ленивые, поэтому то что проще — тем и будут пользоваться.

Было дело — когда вела такие записи. Потом «обрыдло». :)

Полезно это разве что в плане того что видишь как меняются цены за годы (инфляция и т.д.) и как много тратится денег на тортики и печенюшки :)

Раньше пользовался

Хоумманей
Сейчас personal finances pro (сейчас они называются Alzex Finance)

Цікаво! А Alzex Finance довзоляє синхронізуватися з укр банками, Приватом і ОТП?

І податковою, і тітушка-сервісами, і «волонтерськими» фондами по розводу лохів...

Підписатись на коментарі