Самостійна реєстрація ФОП он-лайн у 2017 році (реєстрація у будь-якій області)
UPD: на даний момент реєстрація по цій інструкції вже неможлива.
Минулого тижня я самостійно зареєструвалась як Фізична особа-підприємець.
Весь процес здійснила на 95% он-лайн (окрім реєстрації електронного підпису), сподіваюсь, що мій досвід буде корисним.
Почну з того, що місцем моєї реєстрації є Херсонська область, а вона не доступна на порталі igov.org.ua. Тому мені довелося пошукати інші варіанти.
Я скористалась офіційним сайтом Міністерства Юстиції «Будинок Юстиції», де є можливість реєстрації ФОП он-лайн, але з позначкою, що сайт працює в тестовому режимі. Звичайно я вирішила протестувати його :)
Крок 1. Оформлення Електронного цифрового підпису (ЕЦП) фізичної особи.
Для подання заяви через «Будинок Юстиції» спочатку необхідно отримати Електронний Цифровий Підпис фізичної особи. Це єдиний крок, задля якого довелось вийти з офісу.
Отримати його можливо в деяких інстанціях:
1) Акредитований центр сертифікації ключів органів Юстиції
2) Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС
3) Акредитований центр сертифікації ключів ПАО КБ «ПриватБанк» (якщо плануєте стати клієнтом ПриватБанку, то раджу скористатися їх послугою, в подальшому за допомогою саме їх ЕЦП ви зможете відкрити рахунок ФОП он-лайн)
та інші...
Попередньо згенерувати ключ (не ПриватБанк) можна в додатку «ІІТ Користувач ЦСК-1», покрокова інструкція є у відео.
Крок 2. Подання заяви через портал «Будинок Юстиції».
Після того, як ЕЦП зареєстровано, ви відразу можете оформити заяву для реєстрації Фізичної особи-підприємця, а також одночасно подати заяву на спрощену систему оподаткування. Всі дані автоматично подаються до органів статистики та пенсійного фонду.
Під рукою у вас має бути паспорт, код ІПН, точні коди КВЕД — для отримання пільгових умов у банках на ведення рахунків потрібно щоб основний вид діяльності (пошук КВЕД або пошук КВЕД на Укрсат) відповідав IT-галузі, наприклад:
62.01 Комп’ютерне програмування;
62.02 (72.10.0) Консультування з питань інформатизації;
62.09 Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп’ютерних систем;
Тепер щодо нюансів заповнення заяв:
— якщо ви заповнили ІПН, то паспортні дані не потрібно вказувати у заяві на реєстрацію ФОП
— правильні назви областей, міст, районів та вулиць доступні у випадаючому меню (це позбавить помилок під час заповнення даних та можливих відмов у реєстрації в наслідок цього)
— в самому кінці першої заяви є жовта кнопка «Додати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування» — не нехтуйте цю можливість :) це значно облегшить життя
— якщо заява на спрощену систему подається одночасно із заявою про реєстрацію ФОП, то заповнювати п.1 та п. 4 непотрібно
— якщо система все ж таки вимагає заповнити п.1 «Найменування органу податкової служби», то шукайте точну назву на сайті ДФС, згідно з адресою вашої реєстрації (прописки)
— у пункті 5.1 необхідно зазначити дату з якої ви починаєте працювати на обраній системі оподаткування. Тут варіантів два: з дня реєстрації ФОП (реєстрацію мають здійснити за добу з моменту подання заяви), а або перший день наступного податкового кварталу (можливо це неточне формулювання, але якось так), тобто 1 січня, 1 квітня, 1 липня або 1 жовтня.
— інші підпункти в 5 розділі не потрібно заповнювати
— п.6 Податкова адреса господарювання — адреса реєстрації (прописки)
— п. 7 Місце провадження господарської діяльності — якщо ви ніяким чином не «прив’язані» до певного фізичного місця, то найкращим формулюванням є «Територія України, на замовлення»
— у п. 8 зазначаєте обрану групу та відсоток (Ставки єдиного податку)
По завершені, перевірте всі дані у PDF та підпишіть заяви вашим ЕЦП.
Загальний час очікування — 1 доба, але як повідомили на гарячій лінії «Будинку Юстиції»
Моя заява була оброблена згідно офіційних строків.
Не сподівайтесь на послугу смс-повідомлення про стан заяви — вона не працює))) Просто періодично перевіряйте свій особистий кабінет.
Спочатку з’явиться статус «Зареєстровано», а згодом ви зможете завантажити файл з Випискою із «Свідоцтва про державну реєстрацію СПД».
Якщо будуть сумніви, то є можливість перевірити дані через безкоштовний запит на сайті Міністерства Юстиції з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
Залишається дочекатися отримання оригіналу свідоцтва тим способом, що ви обрали в заяві.
UPD: не потрібно нічого чекати, бо нічого не надсилається поштою :) Виписка, яку ви завантажуєте з свого кабінету це і є єдиний документ, що ви отримаєте.
Крок 3. Реєстрація книги обліку доходів.
Наступним кроком необхідно обов’язково зареєструвати книгу обліку доходів. Це необхідно зробити у податковій за місцем реєстрації (якщо не особисто, то за дорученням, уповноваженою особою).
П.с. є думка, що паперова книга все ж таки зручніша, тому що в неї можна вносити записи за різні дати «одним махом», а в електронну необхідно вносити дані саме у дату зарахування коштів. Я для себе обрала паперовий варіант.
Крок 4. Відкриття банківського рахунку ФОП.
Про те який банк краще обрати є багато думок та статей. Кожен обирає за своїми вподобаннями та принципами :)
--------------------
Хотіла б зазначити, що весь процес описаний так, як він відбувався у моєму випадку, та який завершився успішною реєстрацією за одну добу.
Мої поради ґрунтуються на власному досвіді, відповідях кол-центру «Будинку Юстиції» та представника податкової служби за місцем моєї реєстрації.
569 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів