До Києва після 13 років у Фінляндії. Кілька запитань

Вітаннячка!

Якщо коротко: в 17 років переїхав до Фінляндії (зараз мені 30), там отримав MA в CS, потім роботу програміста, пізніше громадянство, і тепер моя дівчина, з якою зустрічаюсь понад 4 роки отримала пропозицію роботи у Києві.

Ми наразі на етапі аналізу, оскільки у неї ще є варіант поїхати до Катару, куди я дуже не хочу. Вона щойно отримала MBA, і це єдині дві пропозиції, які вона має — тому нам доведеться переїхати.

У мене є запитання, якщо ваша ласка:
— Чи складно винайняти у Києві житло на 18-24 місяців? Ми ненавидимо переїжджати. У нас обох була б валютна з.п., а тому й хороший б’юджет.
— Як експатам живеться у столиці: чи складно соціалізуватись, жити без знання української?
— Рекомандації хороших курсів української?
— Чи стане мені у нагоді, бодай теоретично, під час пошуку роботи фінський паспорт і фінська мова (яку я реально з муками вивчив!)? У мене також дуже хороша англійська.
— Я не маю досвіду роботи в українських компаніях. Чи проблема це?
— Я, наприклад, ніколи не працюю overtime, і ми щозими беремо відпустку на 4-6 тижнів, і подорожуємо теплики краями. Я починаю робочий день о 8-й, обідаю об 11, і йду додому о 15:30. Чи не сприймуть мене за антисоціального ледаря?
— AFAIK, усі працюють, як independent contractors. Чи є паперова робота складною?

Будь яка порада від тих, хто тривалий час жив закордоном, і повернувся до України, а особливо тих, хто до цього в Україні ніколи не працював, прийметься з радістю. Усім дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

IMHO проще сменить девушку.

Если топикстартеру некомфортно от уровня обсуждения на ДОУ (где участники обсуждения -
образованные люди с достатком выше среднего и посмотревшие хотя бы несколько других стран), то у меня для него плохие новости

отримала пропозицію роботи у Києві. ...
Вона щойно отримала MBA, і це єдині дві пропозиції, які вона має — тому нам доведеться переїхати

я так розумію що з коштами у вас особисто нема проблем.
то може хай дівчина ще пошукає, більш цікаві пропозиції?

Довго пояснювати, але я впевнений що після півроку життя в Києві ви обоє почнете жаліти що переїхали. Почитайте теми на ДОУ де обговорють — їхати звідси? лишатися? чи має сенс вертатися, після декілька років життя за межами України?

Якшо є можливість — треба обирати не роботу, а місце для життя. А я так думаю у вас та вашої дівчини є можливості не хапатися за першу ліпшу роботу.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Бгг, да не троллит тут никто. Просто после 17 лет жизни в развитой стране — это вполне нормально решить переехать на время в Украину. Или волонтером в Анголу помогать голодным детям. Или пешком с палаткой в Гималаи. Автор же не гражданство получать тут собрался...

Прекрасная страна для жизни, у нас тут как раз очередной фестиваль: dou.ua/forums/topic/21111

Вибачайте, але це виглядає як трололо.

Ткните, есть ли что-то новенькое в методичке. Или как обычно, каждый ощущает свой гражданский долг сделать тысячный перепост про судей прокуроров дороги и экологию, после которых, кажется, даже в Зимбабве следует срочно релокейтится.

почитав першу половину комментів
чомусь захотілося на фоні поставити пісню
Киевэлектро — Я Українець
(мине звати Іур)
www.youtube.com/watch?v=TSFKY3U99mY

Переїжджаючи в Україну, треба в першу чергу замислитись про речі, які банально не можна купити за жодні гроші. Багато кажуть про працюючі закони, рівні дороги, чесних суддів, привітливих(або ж хоча б толерантних) людей всюди, а я б звернув увагу на шкоду здоров’ю, якої не уникнути:
1) Екологія. Можна звичайно відтяпати шмат землі в заповіднику чи побудувати собі величезний маєток біля моря, відгородивши територію у декілька гектарів навколо, але для простої людини вибору нема. Брудне повітря (через відсутність реально діючих норм на викид пального для заводів чи просто автомобілів, використання застарілої техніки випуску 50-60х років), забруднені водойми, відповідно забруднена їжа. Мало хто знає і робить це, але в великому місті, коли йде дощ, потрібно швидко ховатись, адже те, що падає на голову з неба, щонайменше може призвести до втрати волосся.
Про брудне повітря зрозумієш одразу, коли тебе на найближчому перехресті з голови до ніг обдасть отруйними канцерогенними смолистими газами якась бляшанка з ссср, типу зіл чи газ випуску 60-х років.
2) Їжа. В сусідній гілці Sergey Sheshenya активно розповідає, яка в Україні чудова їжа, мотивуючи це в основному смаковими якостями та вживанням нездорової їжі в Європі. Так от це — неграмотний підхід, потрібно не тільки дивитись на обгортку, але ще й знати, з чого ту їжу роблять. І правда може шокувати. Для «прочищення» мізків рекомендую серії Території обману
Теоретично можна врятуватись їжею, яка сертифікована як органічна(лише теоретично, бо в нас за гроші можна спокійно придбати офіційну довідку, що ти Королева Великобританії). На практиці навіть таку їжу дуже важко дістати. Не знаю, як в Києві(думаю, що там із цим краще, адже депутатам-то потрібно їсти нормальну їжу, інакше навіщо їм їх мільярди), але в Одесі, наприклад, дістати м’яса, яке буде гарантовано без антибіотиків, гормонів та прискорювачів росту — просто неможливо. Я особисто купляю його в селян, які кажуть, що не годують чимось забороненим. При цьому довіри мало... Сусідка моє бабусі в невеликому селі, не фермерка, яка вирощує трохи м’яса як раз на такий продаж, годує своїх курей таким лайном, яке на упаковці заявлено, як отрута для людини. На питання як там можна, вона відповідає просто: «Та не мені ж його їсти!»

Я почему-то уверен ,что в такой немецкой колбасе есть и

антибіотики, гормони та прискорювачі росту

agro-ukraine.com/...​imgs/board/5/609905-2.jpg

Брудне повітря (через відсутність реально діючих норм на викид пального для заводів чи просто автомобілів, використання застарілої техніки випуску 50-60х років), забруднені водойми, відповідно забруднена їжа.

Яких ще заводів, ти про що, де в Україні лишились заводи? Я не здивуюсь якщо головне джерело забрудненнь в Україні то автотранспорт. А так єкологія в місті зараз набагато краща за то що було років 25 тому.

Одного Коксохима хватает на пол-Харькова.

Так это ж в Харькове. Человек вроде бы про Киев спрашивал.

Никогда не были на Позняках, когда ветер со стороны Бортничей?
А про заброшенный ртутный завод на левом берегу, с разлитыми тоннами ртути не слышали?
А про экологичные стиральные или моющие средства, которые не так сильно загрязняют воды, по сравнению с «обычными»? Большинство людей пользуются именно «обычными». И т.д.

Никогда не были на Позняках, когда ветер со стороны Бортничей?

Таки не был, по-моему вообще никогда. Ок убедили. В Киеве тоже все плохо.

C воздухом, водой и в целом экологией точно плохо.
С остальным — на любителя, многие вещи вполне себе хорошо.

Я не знаю, ни одного крупного города в Украине, где бы было столько парков, лесов и водоемов- озер, рек, как в Киеве.

Это всё в таком состоянии, что просто звездец. И это всё тоже потерпает от экологии Киева. В разные периоды времени я жил возле трех очень крупных парков в Киеве (не говоря уже про более мелкие).

Я не буду говорить про банальный мусор и срань, но даже «природная» составляющая в этих парках выглядит очень измученно и умирающе. Я не догадывался об этом (думал, дело в специфике климата), пока не увидел идентичные парки в соседней Польше (в той самой, где топят углём), в регионах с таким же климатом. Честно — в других городах Украины (западнее и юго-западнее Киева), где не было такого количества «парков, лесов», мне дышалось в разы легче (да, я знаю, что это субъективный показатель), чем в Киеве.

С водоемами всё еще хуже, чем с парками. Мусор, грязь, целый набор инфекций и повальная зараженность селитером (и я сейчас не теоретизирую — это очень легко заметить по «ходящей по верху» особым образом рыбе). Рассказать вам еще про состояние озер, распологающиеся у мусоро-сжигающих/перерабатывающих заводов и других предприятий?

Или стоит начать вспоминать действия коммунальщиков, у которых последние годы появилась тенденция повально превращать деревья в мертвые столбы? Я отлично понимаю, зачем деревья нужно обрезать и такое прочее. Но вырезание целых массивов деревьев во дворах до состояния «столб» по всему Киеву — это таки жесть. Стоило бы показать фото местности недалеко от дома родителей — когда увидел, я долго думал, что это за столбы без проводов.

Я думаю, Киев в плане экологии намного лучше Запорожья, Донецка и, вероятно, Кривого Рога. Но это не говорит о том, что у него всё хорошо. Оценить объективно, к сожалению, нельзя, поскольку Украина не предоставляет статистические данные ни в открытые источники, ни в общемировые сводки по состоянию экологии.

Можно просто посмотреть на выхлоп «Богданов».

Особенно насчет деревьев точно. Я хз чего они таким мракобесием занимаются, дрючки торчат в земле, выглядит крипово.)))

у которых последние годы появилась тенденция повально превращать деревья в мертвые столбы?

Ишь ты, мне казалось, что только Лудший таким занимается. А оно вона чего...

В Припьяти побольше парков и лесов будет.

Припять перед эвакуацией была около 47 000 человек, я не могу ее назвать крупным городом. В мелких городах экология может быть получше, я не спорю.

Так а в городе-парке Припьяти экология лучше Киева?

кроме зашкаливающего фона, в целом лучше

Парков много, жить можно :)

Я писал:

Я не знаю, ни одного крупного города в Украине

Конечно лучше, ну так в почти любой деревне будет экология лучше, чем в Киеве.

Левый берег -не Киев))

де в Україні лишились заводи?
Человек вроде бы про Киев спрашивал.

Я, конечно, знаю про Default City, но не думал, что он настолько Default.

Теоретично можна врятуватись їжею, яка сертифікована як органічна

Ой, все.

Теоретично можна врятуватись їжею, яка сертифікована як органічна

«- То може ти i м’яса не їси?»

некоторые вбросы на доу напоминают вбросы.

Те, кто даже были туристами/студентами в Espoo/Helsinki, наверняка, в шоке от самой идеи автора о «возвращении» в наш укрсовок после 17 лет, с финским паспортом

Финский паспорт как-то выпадает из ряда аргументов против возвращения. С ним-то как раз можно приехать в Украину пожить. Ненадолго.

С ним-то как раз можно приехать в Украину пожить. Ненадолго.

Алко-секс туристом.

Ну он же в конце концов не пишет о релокейшене на всегда. Поедут, посмотрят, поработают годик-другой для опыта молодому выпускнику МБА, не понравиться — поедут дальше. Сильно не понравиться — поедут домой сильно раньше. Чего вы проблемму на ровном месте делаете.

ТС, вашим найкращим рішенням буде просто залишитися у Фінляндії.
Ні в Україні, ні в Катарі такої неповаги й показної псевдотолерантності не потерплять.
Побережіть своє здоров`я, адже в житті CAPS LOCK вимкнути не вийде, а отримати цілющих вийде без проблем, пан Кожаєв може розповісти детальніше.

Тем более в Катаре мусульмане, со всеми вытекающими отсюда последствиями.

— Я, наприклад, ніколи не працюю overtime, і ми щозими беремо відпустку на 4-6 тижнів, і подорожуємо теплики краями. Я починаю робочий день о 8-й, обідаю об 11, і йду додому о 15:30. Чи не сприймуть мене за антисоціального ледаря?

Цей момент потрібно проговорювати обовязково з ейчаром одразу. Наскільки мені відомо, далеко не кожна компанія може ось так запросто дати 4 тижні відпустки підряд (тобто як мінімум на місяць лишитись без спеціаліста). Про 6 навіть не говорю. 2 тижні мають дати без проблем.
йду додому о 15:30. — Тут краще тоді шукати компанію, яка працює з скандинавським ринком, тоді проблем скорше за все не має бути. Якщо компанія в більшості працює з ринком США або навіть німцями, то можуть просити теоритично дещо пофікстати графік. Але тут дійсно дуже залежить від політики компанії щодо «гнучкого» графіку. Бо реальність така, що кожна компанія вкладає в поняття «гнучкий графік» свій особливий зміст :)

Кстати, это заметный тренд среди айтишников — на возвращение в Украину. Лично знаю нескольких таких вернувшихся, еще вижу кучу статей, слышу рассказы о знакомых знакомых возвращенцах. Неужели у нас что-то стало лучше, что люди начинают возвращаться назад.

если почитать эти обсуждения, то не потому что стало лучше.
Дeньги. В Украинe на фонe общeй бедности у айтишика ощутимо выше относительный достаток.
Проблемы с интеграцией там. Они у любых иммигрантов, и многие бы и с другими профессиями вернулись бы в свои страны. Если бы это возвращение не приводило к значительному снижению относительного уровня доходов. Те же «сирийские беженцы» не из любви к европейским ценностям и стилю жизни прут в европу.

Так что можно только сказать что не стало ощутимо хуже. А все также — бедное население и богачи те кто работает не на местный рынок.

Из того что вижу я возвращаются 1) те, кто не туда поехал, часто в те места, где работы нет, налоги высокие, перспектив — ноль; 2) джуниоры и середнячки, которые сильно переоценили свои возможности, ожидали что будут грести деньги лопатой, а по факту сделали жизненный даунгрейд.

3) розраховували на все та зразу, а не довго та поволi

Обычно 2000 евро в Киеве это очень даже не плохо, а 2000 евро в Германии не о чем. Даже получая 3-5к евро в Берлине, нужно пахать больше в разы от Киева, а выхлоп в принципе тот же что в Киеве. Конечно не берем во внимание инфраструктуру, но честно говоря в Германии тоже не все так хорошо. А стоимость жилья тоже не маловажный фактор. В Киеве сейчас цены сильно упали, а в Европе нужно будет очень много пахать что бы купить норм жилье. Вот и возвращаются на 2-3к евро и живут радуются.

В финансовом плане в Германии для I налогового класса на выплату всех взносов идет около 40%. Это не 5% + ЕСВ. Дофига как бы :0

С другой стороны мозг не думает о курсе валют, вклад застрахован на 100 000€ на человека. Процентов по депозитам нет, но есть замена — торговля ценными бумагами. При наличии хорошего рейтинга и финансовой истории можно заиметь кредит на что то большое (сам лично пока не пробовал) .)

Мне кажется что в Германии нужно правильно распоряжаться активами и заниматься возвратом части налогов. Использовать различные финансовые инструменты для экономии и приумножения активов.

Неужели у нас что-то стало лучше, что люди начинают возвращаться назад.

Возвращаться в Украину кодерком — то для лузерков-мазохистов. Но размещать в Украине работы/проекты, то совсем другое дело. :)

Уехало уже столько, что стали заметны и возвращающиеся. Интересно, что тогда делается с наскирдованным... Заводят в украинский банк? )

В укр.банках, по крайней мере, начисляют проценты на депозит.

Да, и даже иногда отдают сам депозит))

Я ж написал «иногда»))

По курсу с потолка и в местно макулатуре, да и то порциями.

Аха
Как человек без психических расстройств может держать бабло в наших «банках», это отдельная тема...

уезжать тоже стали больше, намного больше чем возвращаться

Я, наприклад, ніколи не працюю overtime, і ми щозими беремо відпустку на 4-6 тижнів, і подорожуємо теплики краями. Я починаю робочий день о 8-й, обідаю об 11, і йду додому о 15:30. Чи не сприймуть мене за антисоціального ледаря?

Сдается мне аффтар тонко (или толсто) троллит...

С чего бы? В Дании тоже примерно так работают. С 9 до 16:30, ланч в 12. И отпуск длинный, но берут как кому удобнее. Три+ недели не редкость.

не знаю как там в Дании а вот у меня коллеги шведы на работе исключительно по графику, что приход, что главное уход. Вот только в дополнение к этому отвечают в чатах юзерам в 12 часов ночи в воскресенье в том числе :)

Поддержка клиентов — это другое. В моей предыдущей компании ребята из поддрежки тоже были постоянно на телефоне.

Это никакая не поддержка клиентов, это самые что ни есть коре девелоперы. «клиенты» тоже девелоперы юзающие наш продукт.

Коре девелоперы в роли суппорт энгинире. Тоже нормально если человек в это время онлайн, чувствует свою ответвенность и не против. Коллегами тоже таким занимались и большие релизы ночью выкатывали. Я же не говорил, что ни о какой работе после 16:30 речи быть не может, но все же это скорее исключительные ситуации, как и саппорт в полночь в воскресенье :)

Ну чуваки пишут фреймворк, другие чуваки в другой часовой зоне его используют.И да, обычно по ночам поддерживают лучшие люди.

8 год. робочий день разом з обiдом (прийшов у 7:00 о 15:00 вийшов),
25 робочих днiв вiдпустки, Польща

Но подряд весь отпуск взять вряд ли позволяют))

2 тижня пiдряд тобi дадуть, закон вимагае.
Вна Украiнi в жоднiй галерi в мене не було вiдпустки, вiд слова зовсiм.

Увидел пост офигел ) Сам 4 месяца назад релокейтнулся в Финки в Киев, после 5ти лет проживания там.

ХРЕНОВА ))))

А де стаття ? Кожен, хто повернувся в Україну, зобов’язаний написати на доу статтю на тему «чому я повернувся в Україну і чим хреново в країні Х».
Після чого випити заспокійливого і бути готовим читати до неї коменти. :)

Вот что бы не пить успокоительного, писать и не стал :)

так обісруть же, як це зазвичай бува в таких статтях

Можете спробувати написати в цю компанію
ain.ua/...​orepublic-podnyal-1-2-mln

Какой-то адок тут в комментах внезапно.
Очень много скандинавов знакомых переехало в Киев, даже без какого-либо знания русского-украинского.
Жить здесь им нравится больше, чем в Швеции-Норвегии (хотя языковая проблема, конечно, сильно усложняет). После Финляндии вам тут будет сложновато в плане размеренности жизни и порядка разве что.

Очень много скандинавов знакомых переехало в Киев

Они, очевидно, приехали сюда решать свой половой вопрос.
А скандинавчанок сколько переехало?

Человека два переехало решать исключительно половой вопрос, не больше.
Кто-то переехал и стал открывать свою айти конторку, потому что остались контакты со скандинавскими заказчиками, а людей выгодно искать тут.
Кто-то просто жил пару лет из-за бизнеса и остался (пока что, не загадывают дальше)
Еще у пары знакомых жены украинки, они ездили сюда к родственникам, понравилось, остались из-за разницы в ЗП и затратах на жизнь (удаленка).
Много разных историй.

Скандинавок не знаю, но женщины, в принципе, как правило, более привязаны к месту и меньше релоцируются (разве что за кем-то или к кому-то) + у меня специфика круга общения — очень мало представительниц прекрасного пола, к сожалению.

ИМХО! Если укр. компания нанимает незнакомого человека с иностранным MBA, то укр компания хочет украсть МНОГО денег. Так что сразу договаривайтесь не за зарплату а сколько будут платить за год отсидки. И еще учитывайте что украинская тюрьма это вам не финская. Тут придется платить только за то, чтобы не посадили в переполненную камеру с туберкулезниками. (сколько, не знаю, но слышал что много).
А вам, устроиться, может и можно, если у компании очень крупный проект с финской компанией. Но вам надолго задумываться смысла нет: по украинским меркам, возраст у вас предпенсионный.

Просто Украинские реалии.

Я пишу, что вы написали ахинею.

Почаще смотрите не только в монитор, и вы поймете свою ошибку.

Вот вы из разряда тех людей, которые пишут ахинею, не имея ни малейшего понятия о том, что пишете. Если бы вы действительно хоть что-нибудь знали о сфере консалтинга или FMCG (всего лишь две маленькие сферы из как минимум полутора десятков в Украине с иностранными компаниями), то вы бы знали, что нанимают выпускников MBA в Украину сплошь и рядом и на приблизительно похожие зарплаты.

Какие сложные слова напридумали,для простого купи-продай.

FMCG

товари широкого вжитку (ширпотреб)

консалтинга

KPMG та решта шобли для M&A, виводу бабла в офшори, оптимiзацii податкiв etc.

Ну и нафига тут иностранный МБА? Тут украинский нужен: который знает кому сколько занести нужно. А вот иностранец, который даже языка не знает так что...
www.youtube.com/watch?v=5ykLJLmnXWk

я написав 2 Dmytro Karataiev: «достатньо диплом завгара»

Но чтобы украсть действительно МНОГО, нужен судя по всему иностранец с МБА. У наших уже такие лица, что денег не дают.

У наших уже такие лица, что денег не дают.

+5

Если топикстартеру некомфортно от уровня обсуждения на ДОУ (где участники обсуждения -
образованные люди с достатком выше среднего и посмотревшие хотя бы несколько других стран), то у меня для него плохие новости

??
Остальные срезы населения еще агрессивнее, наглее и равнодушнее. И на}{уй не стесняются слать

ДОУ набагато більш неприємний в спілкуванні, ніж ті самі айтішнєчгі в реалі, наприклад.

Это характерно для интернетов в целом.

— Чи складно винайняти у Києві житло на 18-24 місяців? Ми ненавидимо переїжджати. У нас обох була б валютна з.п., а тому й хороший б’юджет.

не складно, наприклад, якщо є моливість витрачати на це від 1000 доларів на місяць, то знайдете швидко і нормальний варіант в центральній частині

— Як експатам живеться у столиці: чи складно соціалізуватись, жити без знання української?

ну це не Амстердам, але щось вам відповісти англійською зможуть, особливо в центрі Києва. На роботі буде легше

— Рекомандації хороших курсів української?

я б гуглив і дивився б на відгуки. вони точно є, багало іноземців вчать українську в Києві.

— Чи стане мені у нагоді, бодай теоретично, під час пошуку роботи фінський паспорт і фінська мова (яку я реально з муками вивчив!)? У мене також дуже хороша англійська.

Фінська — ні, Англійська — так

не проблема, а для деяких навіть перевага

— ну це менше за 8 годин. до 17 доведеться бути в офісі точно. А може й пізніше. Залежить від проекту.

— AFAIK, усі працюють, як independent contractors. Чи є паперова робота складною?

для іноземця це нелегко і в державних структурах мало хто говорить англійською, але роботодавці часто роблять це за співробітників

отримала пропозицію роботи у Києві. ...
Вона щойно отримала MBA, і це єдині дві пропозиції, які вона має — тому нам доведеться переїхати

я так розумію що з коштами у вас особисто нема проблем.
то може хай дівчина ще пошукає, більш цікаві пропозиції?

Довго пояснювати, але я впевнений що після півроку життя в Києві ви обоє почнете жаліти що переїхали. Почитайте теми на ДОУ де обговорють — їхати звідси? лишатися? чи має сенс вертатися, після декілька років життя за межами України?

Якшо є можливість — треба обирати не роботу, а місце для життя. А я так думаю у вас та вашої дівчини є можливості не хапатися за першу ліпшу роботу.

как же задолбал это ущербный комплекс неполноценности в отношении своей страны. что здесь не позволяет нормально пожить пару лет?

что здесь не позволяет нормально пожить

мне пересказывать многолетние обсуждения на доу?

или приводить статистику эммиграции за все годы?

или пояснять почему человеку с 17ти лет живущему в Финляндии вряд ли понравятся бытовые отличия, после того как пройдет «медовый месяц» после переезда?

пару лет?

а зачем? что, мало в мире стран, где можно пожить пару лет? свет клином сошелся на Украине?

не, если хочется именно в Украине пожить, то конечно нужно пожить.
Я же написал о — мотивации. Если ради работы ехать в Украину из Финляндии, а не для пожить пару лет — то ой стоит бы крепко подумать, непривыкшему к местной среде обитания.

я вот привык, ничего, живу ж. но не привыкшему — не рекомендую :)

Причем, даже мне — современный Киев для жизни — не нравится. Хотя я там учился. И вполне люблю бывать, гостить. Но жить в Киеве — не хочу.

как же задолбал это ущербный комплекс неполноценности в отношении своей страны

скажем — если дороги х-овые, то они х-овые. при чем тут комплекс?
если работа гос служб неудобна — то она неудобна. при чем тут — отношение к стране?

но да, есть немалая категория граждан которые не приемлют замечаний к месту обитания.
особенно в соседней расее таким больны поголовно. там даже вождя к собственному самоуважению модно прилепливать.

задолбало вас, ишь ты :)

задолбало вас, ишь ты :)

Сергей, а что лично Вы сделали для того, чтобы страна стала лучше?
ведь страна — это мы.

Если страна — это мы, то зачем мы сами у себя воруем деньги?

это мы не деньги
это мы жизнь у себя воруем

Сергей, а что лично Вы сделали для того, чтобы страна стала лучше?

началось, пионерия с комсомолией :)

считайте — ничего не сделал. паразит. был и буду.

И что у вас еще есть сказать?

ведь страна — это мы.

не-а :)

но спорить с «юношей бледным с взором горящим» не буду.

этим всем мне мозгли полоскали еще в советское время.
так что цена этому трепу — известна — иде тот СССР в котором этими лозунгами было забито все кругом?

этим всем мне мозгли полоскали еще в советское время.

расскажите, какой он был — СССР?
я думаю, примерно такой
www.youtube.com/watch?v=jMD68LHYD2c

расскажите, какой он был

неважно каким он был.

важно что его распад — хороший показатель что лозунги, взывания к совести — НЕ работают.

даже на узком примере: вся нынешняя власть прошла пионерию и комсомолию. и, хороша власть в СНГовье?

я думаю

это тем более неважно.

СССР стал мифом где-то в середине 2000ых.
так что там себе думают даже жившие там — не имеет значения.
а уж те что не жили, конечно лучше осведомлены о реалиях СССР :D

Американский президент, который так говорил плохо закончил — его застрели.

мы все умрем, и быть застреленным — это отнюдь не «плохо» — можно годами cpaть под себя парализованным например или заживо гнить от рака

dla czego?
експатом дiвчина матиме непоганi грошi,
але тобi на галеру влаштуватися без укропаспотра буде ой тяжко.

статус закордонного українця -> пмж без квот -> спд -> profit ?

не зовсiм профiт, бо тут податки по СПД а у Фiнляндii оплати податки по повнiй

рiзницю тре буде доплатити в Фiнляндii, так як резидент у 2017 однозначно Фiнляндii

ладно, уболтав.

ксати, а как там с военкоматом?

В нас на березі Балтійського моря поки ніяк.

А... ти все про того...
А в нього, якщо що э ще й фінський паспорт, то при потребі український можна і сховати і прикинутись іноземцем... певно тільки українське призвище буде видавати :)

але тобi на галеру влаштуватися без укропаспотра буде ой тяжко.

Это в стране, где 90% получают в конверте?
Что вы такое такое говорите чего не знаете?

Привет,

Не трудно, но весело. Нормальный рынок аренды жилья, в виде одного-двух по настоящему крупных веб-сайтов и законодательной базы, защищающей арендатора, пока еще не сформировался, поэтому арендаторам с деньгами трудно найти адекватных арендодателей, и наоборот, зато легко найти случайных, и очень лёгко найти назойливых посредников. Лучше искать по знакомым и во всяких коммьюнити где-нибудь в Facebook.

Думаю в такой же степени, как и украинский язык в Финляндии. То есть скорее нет.

В IT — нет.

Насколько я знаю в Украине обычным является 8-ми часовой рабочий день, то есть если начать в 8, то заканчивается он в 16, не считая времени на обед. И отпуск больше 4 недель скорее считается исключением. Зато налоги меньше, то есть на руки получается больше, то есть можно попробовать предложить работодателю не полную ставку (4 дня в неделю), чтобы отдыхать больше. Не знаю, правда, насколько это частая практика.

Нет, в большинстве случаев ее берет на себя компания, которая является по-сути работодателем. Для случаев, когда это не так, есть возможность просто сдавать отчеты онлайн благодаря сторонним платным сервисам.

Зато налоги меньше

ФОП без громадянства?

Скорее тролль с плохо спланированным сценарием. Какой-то неказистый сюжет получается.

ааа лол....а доу тіпа ок ? (савок+рузкемір+ґопота+хамтво+негативізм+passive aggressive і зрадофілія в ізвращонних хформах :) )

Интересно к какой из категорий выше вы себя относите?

то не категорії людей, то характеристики контенту
хочеш поставити юзерів по категоріях тут ? :)))

А в Финляндии не принято искать работу пока учишься? Никто ж не запрещает сходить на интервью и узнать свои пробелы в знаниях. Заодно и узнаешь, что подтянуть надо за время учебы.
Ну пускай в Украине с образованием беда, и то, что студенты идут работать с 3го курса программерами — это наоборот, даже лучше, чем просиживать штаны в универе. В Украине наоборот, чем раньше ты пошел работать, тем лучше, быстрей наберешься опыта и, соответственно, раньше будет приличная $.

И студентке предлагают в другой бедной стране 38К?

Вы пропустили 3 волшебыне буквы М Б и А.

якщо то перша робота, то не всьо так однозначно.

Тут питання, звідки в 20 років MBA

UPD... хз, чому я вирішив, що 20 років :)

Не пропустила. У меня нет статистики по зарплатам, конечно, зато есть вера в расчетливость бизнеса. Нанимать студентку без опыта менеджмента европейского и тем более без опыта менеджмента в бедной корумпированной стране, но с красивой корочкой, за неплохую зарплату — это для меня странно.

Если это айкиа, то они проводят трейни программы на 12 месяцев для завскладов. Достойное применение мба.

Ну.. есть предположение, что её за наработкой этого опыта сюда к примеру и могли выслать.. Подальше в поле а не сходу в штабквартиру. Кроме того ходят слухи, что на это их МБА учиться без сколько-нибудь релевантного управленческого опыта и не берут... ну, так говорили во всяком случае.

Ну, если эта история действительно серъезна, то вот вам ответы товарищей, с которыми прийдется работать :-)
Когда я работал в офисе на американскую компанию, то с товарищами мы приходили часов в 11:00-12:00 и до 19:30-20:30 работали. Иногда приходили и к 13:00. Нас было не много, сначала 2, а птм 3 человека. Начальство было в америке, так что все только были в выйграше от нашего позднего появления в офисе.
Сейчас, когда я работаю сам и на американцев, то мой рабочий день начинается в 15:00 — 16:00 и до упад :-)
С вашими привычками будет довольно сложно получать удовольствие от пребывания в Украине (то, что вы будете делать в Украине, я жизнью не могу назвать).
Как и многие, советую вам не рассматривать переезд вообще.
Рассмотрите вариант фриланса и поищите финские курсы в Киеве, где вы бы общались с людьми на финском. Хватит вам социализации. А пока девушка будет работать в Киеве, ищите девушке работу в другой стране.

С вашими привычками будет довольно сложно получать удовольствие от пребывания в Украине

Вай?

А пока девушка будет работать в Киеве, ищите девушке работу в другой стране.

So fucking unprofessional...

Ничего unprofessional, да так, чтоб fucking в его advice.
Не кидайтесь на first встреченный оффер.

Вай?

Тошо работать начинают все часов в 10-11, а не в 7:30.

В чем непрофессионализм? Искать работу — это не профессионально?

бикоз...после нескольких лет проживания в ФИнляндии, Германии, Канаде...ПМЖ в Украине будет несколько...екзотичным. Ну и:
щозими беремо відпустку на 4-6 тижнів — не получится
— Я починаю робочий день о 8-й, обідаю об 11, і йду додому о 15:30 — аналогично

плюс куча «бытового идиотизма», во всем. От наличия (вернее отустствия) базовых услуг ЖКХ когда они ВАМ нужны до более высоких материй типа дорог и правосудия.

Совет найти работу девушке в другом месте таки самый адекватный (найти другую девушку идет следом :) )

Хотя есл пан мае час та натхнення...нехай щастить

А вариант удаленной работы на рассматриваете? UpWork на крайний случай (или не крайний).

Розглядаю. Подивимося. Мені, щоправда, важливі, соціяльні монтакти на робочому місці.

Можно в коворкинге наладить контакты, можно разные мероприятия посещать. В общем работа в офисе не единственный вариант и далеко не самый прибыльный.

А що заважає працювати на замовника з Фінляндії, але з України? Я підозрюю що вам легше буде знайти такий контакт?

Не відкинутий варіант. Я люблю контакти, щоправда.

1) очень легко, но проблема в том, что в 80% случаев ты наткнешься на людей, у которых аренда, это приличная статья доходов и через год ты сам захочешь съехать т.к. тебе будут парить мозги за то, что у тебя неправильно чашка стоит и чайник не вымыт
2) нормально социализируетесь, будете элитой элит
3) не надо вам украинский
4) финский вообще не надо, разве что в аутсорсинговой компании, работающей на финский рынок.
Добавьте это в резюме
5) опыт работы в компании это проблема для вас, а не для компании.
Вас будут кидать на отпускные, зп, сокращать без предупрждений и компенсаций.
Это если вы совсем растяпа и вляпаетесь в мелкую конторку.
читайте сайт е6аное.ит, там про все это расписано по полной.
6) 5-6 недель вряд ли кто даст, об это надо предупреждать на интервью. и про отношение к овертаймам тоже.
7) нет, ее делают бухгалтера компании.

НЕ едь сюда, тебя здесь разденут и выбросят. Едь в Катар, тут полная задница.
Есть огромная вероятность, что если какие-то гопники на улице узнают что ИТшник, да еще и из Финляндии, тебе сначала проломят голову, а потом посмотрят что у тебя в карманах и никто их без взятки ментам искать не будет

У тебя здесь прав не будет, ты будешь источником бабла для власти и не более, поэтому отсюда бегут все, кто могут

переведи на финский, распечатай и развесь по всей квартире.
здесь ..здец, едь в Катар или ищите дальше.
Украина это страна уровня ЮАР

Вот как раз с ЮАР вообще глупо сравнивать. Там экономика ого-го. Хотя отдельные районы конечно жесть жестяная, но и в штатах такое есть.

от в ЮАР якраз окремі райони нормальні і залишились.

это секта свидетелей трактора обозначила своё присутствие

а англійська у вас дійсно хороша :)

Ну а в Катаре на улице нападут, и отрежут голову с воплем аллах акбар. Оставайтесь лучше в Финляндии, зачем ехать в страны третьего мира?

Говорят международный опыт он способствует развитию.

Ну как-то совсем мрачно все.
В плане криминалитета — вроде все относительно спокойно. Имхо как и 5-10 лет назад.

У нас є домовленість: я почну вивчати шведську, а вона — українську. Я їй допоможу. Дякую за коментар.

у Вас девушка шведка что ли? О_о Не могли найти работу получше там на месте?

У фінляндії є етнічно-мовна спільнота Шведців. Ось, вона частина неї.

Робота ж хороша!

Я починаю робочий день о 8-й, обідаю об 11, і йду додому о 15:30.

Українське айті — це виключно західні замовники, або інвестори (звичайно, внутрішній сектор існує також, але його зарплатня Вас не зацікавить). Отже, врахуйте різницю часових поясів хоча б із Західною Європою, а потім — із США. І зробіть висновок, наскільки реальним є робочий графік до 15:30 за Києвом. Хоча я чув про поодинокі випадки співпраці з офісами в Кореї, Тайвані або Австралії — там бажаний Вами графік буде якраз ОК.
В цілому все перераховане Вами наче й не є проблемою, але за загальною тональністю я розумію, що Ви не усвідомлюєте куди їдете. Їдьте в Катар.

Дякую за роз’яснення. Я щось подібне чув від колег, які відвідували нас, тому й задав це запитання. Вони дивувались, чому усі на роботі о 8-й і ніхто ні з ким не вітається.

Я минулого тижня мав розмову з CEO «продуктової» компанії, яка базується у Києві. Він сказав «I give no f*ck as long as you deliver». А в люксофт мені й самому ДУУУУЖЕ не хочеться.

ніхто ні з ким не вітається

А почему, к стати? Тоже заметил, что финны не пишут приветвия в скайпе — сразу к сути переходят.

Культурні відмінності. Кажуть що німці в щочку цілуються. Треба Макса_ДЗ спитати як йому.

Щодо німців не знаю, а от французи 100% цілуються).

Казали що французи цілуються тричі а німці тільки один раз. Теж культурні відмінності.

а колись ржали з Брежнэва (той що генсек).

это «современники» рассказывали. Мои, не брежнева. Может конечно тролили.

О! Я зрозумів про що був той жарт! І що то був жарт взагалі. Пожартуємо у відповідь:
А брежнєва теоретично міг розбестити німець Хонакер, з яким він там лобизався....

Не знаю «чому», але робота — це робота, а соціяльне життя — це соціяльне життя. Тут цінується ефективність, і звичайне «потеревенити» — це втрата часу. Однак, у п’ятницю: баня, шнапс, і бля-бла-бла до світанку.

Однак, у п’ятницю: баня, шнапс, і бля-бла-бла до світанку

хочу до Фінляндії)
як Вам там клімат?

Не знаю що там в фінляндії а в нас трохи південніше літо ще толком і не розпочалось.

літо ще толком і не розпочалось

так уже лiтне сонцестояння пройшло, пора готовити санi

Так по місцевих поняттях воно тільки з сонцестояння і починається.. і то виходить що не завжди.

як ягоди собрали в лeсe, счетай шо лету капец

Поддержу, человек вообще не понимает что такое украина. У нас еще хуже чем в РФ.

С МБА в Катар? В Украину??

Пускай девушка продолжает искать...

Роботодавець — компанія з хорошею репутацією, та й компенсація у 38,000 євро на рік нам здалася дуже щедрою, як для Києва.

Разве что, если это киевское представительство западного «бренда». Т.к. опыт работы в украинской компании — будет стоить 0 в глазах любого западного работодателя.

С другой стороны, зачем с финским паспортом устраиваться в украинскую «дочку» — если можно устроиться в западную «маму»? Да ещё и на несчастные 3к/мес — этого не хватит даже на качественный виски, чтобы нервы в порядок приводить после ежедневного гоняния украинских хм... работничков.

В общем, отговаривай подругу. А то ведь, получите на голову кучу стресса и задаром.

Це Скандинавська компанія, ім’я якої відоме 99% з Вас. Іншого я не коментуватиму — це схоже на дуже дешевий жарт.

це схоже на дуже дешевий жарт.

Это похоже на иное. Ты себе не представляешь, куда напрашиваешься. :)

П.С. Точнее, тебе (кодерку) будет более-менее ок. Но девочку-менеджера пожалей.

IKEA, которая уже лет 10 в Украине имеет офис, штат и ни одного магазина? %)

Если туда — девочке придётся быстро учиться раздавать взятки. А за это, будет получать по голове от шведского руководства (которое взяток не признаёт — из-за чего в Украине 0 ИКЕА магазинов).

И вся эта «радость мазохизма» — за целых 3к/мес.

Если туда — девочке придётся быстро учиться раздавать взятки. А за это, будет получать по голове от шведского руководства (которое взяток не признаёт — из-за чего в Украине 0 ИКЕА магазинов).

У меня там кума работает :) На сколько я помню — им просто не дают землю, а ту что дают, она либо в жопе мира, либо по цене 3x в среднем от стоимости земли во всём мире. Так что область применения МБА тут около нуля. Похоже на ссылку (ну где-то такая же, как и Катар).

Потому и не дают — что взятку ждут.

Хотя, это ещё по-доброму. Могли бы сделать, как принято на рашке: дать землю, подождать пока построятся/развернутся — а потом начать отрубать коммуникации/инфраструктуру и подключать обратно за взятку. :)

Хотя, это ещё по-доброму.

На самом деле тут ещё хуже, тут надо отстроиться и запустить бизнес за то время, пока текущая власть у власти. Ибо потом землю отжимают и отдают заново. Причём судя по всему сейчас ещё хуже — отжать землю даже с постройкой большого труда не стоит. Покращенный инвестиционный климат © (тм).

Про отжимы сейчас я оcобо не слыхал (кроме отжимов в Крыму).
Но кто его знает, чего там наизбирают на следующих выборах. Kак показал 2010 — украинчеги способны на многое. :)

П.С. Возврат в коммунальную собственностъ земельных участсков, выделенных рыгобандой — это не отжим, а восстановление законности.

Про отжимы сейчас я оcобо не слыхал (кроме отжимов в Крыму).

www.epravda.com.ua/...​s/news/2016/07/10/598681

какая нафиг ссылка в катар?
я бы сам рад поехать в катар, одна из богатейших стран мира, епт

угу, в которой ты будешь лимитой, дешовым расходным материалом, и человеком низшего сорта.

Якщо Твою дівчину зґвалтують — їй доведеться або одражутись на ґвалтівникові, або спробувати якось нелегально втекти додому, інакше — в’язниця, шмат ти тупого расистського лайна. Ось тобі source: www.bbc.com/...​orld-middle-east-36516006

Якщо Твою дівчину зґвалтують — їй доведеться або одражутись на ґвалтівникові,

иншалла

це майже на грані фантастики.
тут проститутки прикалуються, що араби настільки релігійні, що перед сексом з ними одружуються, а після сексу розлучаються, а ви про згвалтування.
в даному конкретному випадку, після 140 ударів батогом у нього взагалі мало шансів вижити.

Вас часом не депортовують з Фінляндії з таким-то стилем спілкування?

это я шмат расисткого лайна, мой недалекий финский друг?
иди почитай об отношении к азиатам и индусам в ОАЭ/катаре, это тупо рабы.

Ну да, украинец это ж совсем другое дело.

Они же туда с финскими паспортами поедут — а не с украинскими и прочими индийскими.
Так что, будут вполне себе «первым сортом», наравне с немцами и прочими амерами.

Так что, будут вполне себе «первым сортом», наравне с немцами и прочими амерами.

Наравне с немцами да, первым сортом — рассмешил. Я вот сам в Катаре не был, но что-то мне подсказывает, что не иностранные заробитчане там первый сорт.

наскільки мені розповідали, ієрархія приблизно така: члени правлячої династії — громадяни країни — громадяни країн GCC і громадяни USA — білі європейці — мусульмани країн Близького Сходу (не GCC) (Єгипет, Пакистан і т.п.) — індуси — філіпінці...

громадяни країн GCC

GNU Compiler Collection?

Ну взагалі правдоподібно.

члено династии ты никогда не встретишь, по цвету кожи тебя срвзу записывают в высшую касту, так что разслабся

мгм, первым
даже не вторым
амеры — то отдельная тема

да ты почитай что он пишет, ему типа 30 лет а ответы как у 16ти летнего. Кажется очередной вброс от админов

На жаль, це одна з найбільш расистських країн світу (на жаль для вас, «білою» расою там є якраз не біла).

мне бы это не помешало презрительно смотреть на арабов

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Арабы ж относятся к белой расе :)

зачем ты им это говоришь, пусть едут в украину. в катаре пакровщики 1000 получают, люди с дипломом от 5 а с мба наверно от 15, пусть едут в украину

Ну.. наивный какой. Взятки же не обязательно раздавать самолично. Для этого можно иметь местного зама, и быть не в курсе его дел если что.

Дык, бить-то за это (сверху) — будут не зама.

В такой схеме, зам окажется в идеалъных условиях — когда все откаты ему, а шишки шефу.

Ikea что ли?
Господи, ну и что ей тут делать, в стране с покупательной способностью ниже плинтуса?

brutto?

flyman самых чесных правил
за не мог
уважать себя заставил
уважать себя заставил
уважать себя заставил
un der dog

спасибо за камингаут, я обещаю celebrate твою diversity.

это нормально, эмигрантов часто пробивает на подобное
или на белогвардейщину бывает ещё «кааарнээт абалеееенскый налееейте винаааа»

Это случается только у тех, кто не принимает ДОУ в малых дозах.

уважать себя заставил
un der dog

я це перед співбесідою в дорозі слухав %-)
разом з Sia — The Greatest,
та Unstoppable (today)
— допомагає налаштуватися по бойовому і пройти співбесіду

ще є варіант поїхати до Катару, куди я дуже не хочу

Почему же? ЗП на уровне с ОАЭ. 0% налог. Часто работодатели предоставляют жильё в Дохе, если вы крутой спец (ибо норм спецы туда ехать не хотят, а говнокодеров индусов и пакистанцев с головой)

Погода, закони (особливо неповага до жінок). І взагалі, чому подібні відверто расистські коментарі тут толеруються?

І взагалі, чому подібні відверто расистські коментарі тут толеруються?
Найважче буде психологічно адаптуватись.
закони (

Вы точно про Катар говорите?))) Не про Саудовскую Аравию или ещё кого-то?) Слышал разве что про мелкий бред, который есть везде. В Сингапуре тоже много законов весёлых, но почему-то люди в него едут ;) И в Украине законы своеобразные существуют).

Погода

Зато машины не гниют(собственно и дешевле), постоянный загар(шутка) и везде кондёры :D Ну а после Финляндии — да, слишком жарковато будет.

Но, что-то маловато причин.

www.youtube.com/watch?v=HujbygJ6uYs

Для мене було б абсолютно неприйнятним подібне ставлення до своєї дівчини. Та й до будь якої жінки, власне.

А німецькі та шведські автівки тут у нас не гниють лише на звашищах. Може не варто купувати іспанський металобрухт?

уффф, думаете в Киеве бабка у подъезда не может сказать вашей девушке, что она не так одета и что поколение пошло плохое?)))

До бидлуватих росіян вона звикла: у «пітерців» розвага така — приїхати до Гельсінкі, напитаися, і приставати до місцевих з «йобание фіни», «путін вас всєх виєбєт»...

остановите мою истерику XD

P.S. Я один прочитал эти фразы голосом Подерв’янського?)

Тут новоиспеченные жители Швеции подсказали, что это действие называется Зашлюханить © (тм) %)

Для мене було б абсолютно неприйнятним подібне ставлення до своєї дівчини. Та й до будь якої жінки, власне.

Так а кто ей в Катаре даст рулить бизнесом?

як в анекдоті: дивно, що вона взагалі запрошення в Катар отримала

А что погода? полгода жары место полгода зимы? Ну и законы хотя б есть и известны.
В Украине если тебе проломят башку или девушке не «повезет» наличие (теоретическое) законов мало поможет.
П.с. «говнокодер» ето не расизм а суровая правда жизни...

І взагалі, чому подібні відверто расистські коментарі тут толеруються?

Якщо ти не троль (у що я не дуже вірю після твоїх коментарів) і серйозно таке питаєш, то на тебе чекає велике здивування. В Україні є відчутне розділення за расовою/національною ознакою. Не знаю, як в Києві, але в Одесі наступне:
1) Більш-менш темна шкіра і арабо-азійська зовнішність — «хачік». Вони бувають різних типів, але в основному працюють в сфері фастфуду. Хоча бувають і добре забезпечені «хачі», які почувають себе ну дуже вільно. Для прикладу — гучна історія з минулого року, коли на центральній туристичній пішохідній вулиці міста людей катали на капоті машини: посилання1 посилання2
Є окремі підкатегорії, наприклад, «азєри». В основному вони займаються хатніми крадіжками та більш серйозною організованою злочинністю.
2) Ще темніша шкіра — «чєрнаж*пий». Не скажу, що їх тут багато і що вони роблять щось погане, але для будь-кого вони є величезною екзотикою, особливо коли знімають дешеві квартири у спальних районах, де живуть найбідніші верстви населення, які в своєму життя ніколи не виїжджали на межі України або ж навіть області.
3) Вузькі очі й азійська зовнішність — «кітайоза». При цьому людина може бути хоч корейцем, хоч японцем, хоч «звичайним» казахом/узбеком — все одно на нього навішають ярлик китайця. В основному ці люди залучені в сфері оптової торгівлі/нелегального обміну валют, який тут дуже розвинений, особливо коли мова йде про великі суми.
4) Трохи смаглява зовнішність й активне, гучне використання молдовської мови — «малдаванін». В основному залучені на будівництві і вважаються людьми другого сорту.

Іще є внутрішнє розділення, зокрема:
5) Вишиванка та/або оселедець на голові та/або якась патріотична символіка — «бандера ср*ная/хахол». В основному на цих людей або ж дуже недружньо дивляться зі сторони, або з кричать навздогін «валі нах*р в свой ср*ний Львов/Валинь/Тєрнопаль/etc.», при цьому людина може бути корінним місцевим мешканцем, але її одразу записують не до місцевих і звинувачують в усіх бідах людських.

В принципі так з основних категорій все. Одразу скажу, щоб уникнути спекуляцій, що все це лише власні спостереження за 23 роки життя в Одесі, які не мають відношення до мого особистого ставлення. Сам чудово розумію, що серед всіх цих людей є високоосвічені, культурні люди, науковці, хороші артисти і т.д. Але вони не їдуть жити в Україну...

Не знаю, як в Києві, але в Одесі наступне:

Лично я вообще не ощущаю по отношению к себе никакой дискриминации, хотя и понаехал лишь год назад (язык+цвет кожи+уровень наглости оказались подходящими), а вот по отношению к другим даже тупо к местным, которые в Одессе родились и являются частью той самой «многонациональной Одессы», которую ущемляют «бандеровские бесы» вижу зашкаливающий уровень дискриминации.
Классификацию пунктов 1-4 я бы сократил до простого слова «хач» или «нерусский», именно их я слышу чаще всего. Но, справедливости ради, их действительно ощутимо много и это не слишком приятно. Моей женщине это напоминает её родную Москву, а мне, в свою очередь кажется, что хоть их и не так много как в Москве, но они всегда на виду и ведут себя привольно. Скажем так, не в гостях. Тратят деньги, катают одесситов на капотах, барыгуют валютой и наркотой.
Что до 5 пункта — «хохла» не слышал ни разу от местных, в Одессе по переписи 70% этнических украинцев, хотя по ощущениям, кажется, что в украинцы они записались тогда ситуативно, на деле их меньше половины. А вот «бандера, западенец» слышу постоянно. Сегодня как раз выходил сегодня из поезда «Львов-Одесса» спешил на работу и слышал разговор двух одесситов на перроне, сдающих квартиры:
«- ты сышал шо этот биндера западенский говорил? Он хату по 50 грн хочет!
— та они там на западении своей на сигаретах евро рубят, а сюда гривны едут тратить, не не не, пускай у себя отдыхают, а то охерели савсем после майдана, наскокали а теперь за гривны едут суки
— да, раньше русские за рубли, а теперь одни западенцы за фантики»
Сервис резко портится летом, просто в дно падает. «Бандеры все и так сожрут». Начинаешь пояснять за сервис, орать, сразу всё делается нормально. Зимой сервис подрастает до уровня других городов-миллионников. Местные говорят, что такое только с 2014 года, типа до того, ехало не так много «биндер», было много москвичей, беларусов, а они переборчивые и поэтому уровень держался.
А одесситы очень наглые, если курортники не возмущаются, они воспринимают это как то, что можно наглеть. Похожее поведение видел в украинском Крыму.

Ну вы в своих комментариях тоже не Божий одуванчик)
По идее, сильного шока не должно быть. Но проблемы с графиком чреваты. Продуктовые компании часто выступают за овертайм. Относительно графика. С менеджером всегда можно договориться. Но порой идти на овертайм придется, если не получилось зарелизиться вовремя. Тут больше идёт понятие «команда», чем «индивид».
Если девушка финка, то ее удивит лёгкий сексизм и вечный расизм.
Но в проживании в Киеве много плюсов, к которым быстро привыкаешь и которые отсутствуют в Шенгене. Это понимаешь при выезде.

Угу... и делают это исключительно потому как самому его снять на их рынке нереально дорого :)

это в катар не хотят спецы ехать ? может ты с эмиратами путаешь ?

в плане?)) Ну я, например, был бы не против в Катар с целью высоких ЗП рвануть. А вот с кем из знакомых спецов не общаюсь — все как-то не особо хотят).

Хотите сказать, что наши чаще уезжают в Катар чем в ОАЭ?)))

В Катар уже не надо ехать — не ровен час и их начнут бить, возможно даже ногами.

Не раньше, чем США выведут из Катара свой центр коммандования всеми силами в регионе (CENTCOM)
Судя по тому, что они продали катару оружия на 12 лярдов (www.cbsnews.com/...​-it-of-funding-terrorism), пока что они не планируют его выводить

Как тебе сказать... возможно именно поэтому и не надо.
Кто там знает, что у Саудов на уме.

Я бачу у вас тут традиція така: що не тема — обов’язково з’являється якийсь клоун, і звинувачує автора у тролінґу. Community help at its best!

Вы ещё просто на интересном.ит не спрашивали. Там

обов’язково з’являється якийсь

будет не один)

Та нет, тут традиция — появляется свежезареганный клоун и набрасывает на вентилятор.

Throwaway account, obviously — якось мені не хочеться, аби купка цнотливих прищавих расистів почала facebook stalking мене і мою дівчину: я дуже хочу, аби їй сподобалась Україна. Я не розумію метафори. Ґуґлити не буду — боюсь натрапити на щось неприйнятне.

Ґуґлити не буду — боюсь натрапити на щось неприйнятне.

якесь таке цнотливе, ніби не знаєш, що таке Інтернет
підказую ангельською — shit hit the fan
і на закуску
2 girls 2 cups

Вроде как 2 girls 1 cup? ))

Вроде как 2 girls 1 cup? ))

ну ви поняли, а я не хотів гуглити-уточнювати, щоб апетит не вратити, хоча кажуть, що там морозиво запхали куди треба

Я думаю що за гроші все можливо.

Ніколи не пробував, але лише з англійською напевно будуть певні побутові труднощі.

Англійска стане у пригоді. Фінський паспорт? Напевно з ним можна куди-небудь без візи з’їздити? В Штати? Великобританію? Ірландію?
Фінська мова? Ти напевно жартуєш, хіба знайдеш тут «фінську» компанію, або привезеш з собою замовлення з вашої Соомі.

Думаю що ні, взагалі не проблема.

Я, наприклад, ніколи не працюю overtime,

Ок.

і ми щозими беремо відпустку на 4-6 тижнів, і подорожуємо теплики краями.

От тут можуть бути ньюанси. 4 максимум і то ще треба щоб її дали одним куском відгуляти.

Я починаю робочий день о 8-й, обідаю об 11, і йду додому о 15:30

То швидше за все доведеться поміняти. Тут більшість «сови». І багато замовників в американських часових поясах.

Не є. ЇЇ як правило роблять за тебе.

Там треба буде буркіні вдягати, а скандинавським МВА воно не до вподоби.

Ну, а ще доступ до алкоголю обмежений :( Хоча, звідти Qatar Airways в усі куточки світу літає.

алк в Катаре есть). Его не продают местным в магазинах разве что, а вот в отелях даже местным продают :D

Катар — это который все соседи забанили на неопределенный срок?! По-моему вообще мрак туда ехать. Неизвестно что там будет. Qatar Airways тоже много куда не пускают.

да, начался конфликт недавно между арабскими странами и Катаром, но думаю, не на долго. Хотя могу ошибаться)

Я так понял, фрукты будут туда доставляться из Ирана по морю, пока ситуация не разрулится. В википедии пишут про Катар, что

Собственное сельскохозяйственное производство обеспечивает лишь около 10 % потребностей в продовольствии.

Найважче буде психологічно адаптуватись. Може, вартує одружитись зараз, і разом переїхати кудись в Штати чи інде. Вашої зарплатні має вистачати на двох.

Та ми залюбки до Каліфорнії або Австралії переїзали б, бо ненавидимо Сандинавську погоду, але наразі так складається...

Калифорния будет вам тяжело. В плане философии работы. Не говоря от6 неделях отпуска без перерыва.

Дякую за коментар. А, як Ваші колеги, яким доводиться підкидати дітей до дитячого садочка, і потім забирати їх о 16-й працюють? Я не вірю, що усі сови.

Людина питає про Україну, ви пишете про штати чомусь:). Приходити на 8 і йти раніше — цілком нормальна практика в європейських компаніях або з європейськими клієнтами, коли немає необхідності сидіти до вечора чекати, доки американці прокинуться.
Єдине, що у автора робочий день 7,5 годин включаючи обід. У нас на постійній основі таке важкувато буде зробити, тому що всі хочуть 8 годин + до години на обід. Але знову ж таки, коли пропрацюєш певний час, ніхто вже не буде дивитися коли ти йдеш і можна буде тікати раніше.

Так, я про це і написав, що тривалість робочго дня у нас 8 годин, а не 7. Йти в 5 не обов’язково, півгодини цілком достатньо для обіду і зазвичай ніхто не проти якщо підеш раніше. Тобто графік 8:00 — 15:30 малореальний, а от 8:00 — 16:30 — абсолютно легко отримати.

З мого досвіду з європейськими клієнтами на аутсорсі чи європейськими компаніями — так, цілком готові. Там також люди часто приходять о 8 годині і йдуть раніше (як, власне, і топікстартер), тому всі до такого графіку звиклі.

Іноді буває, що потрібно затриматись і щось пофіксити, але те ж саме стосується будь-якого іншого графіка. Один день затримався — інший пішов раніше.
Проблем з годинами і картками (втф де це взагалі таке є?)) не бачив. Хоча звичайно буває всяке, просто не потрібно працювати в поганих компаніях:).

Справді? Я дуже звик до відсутності контролю. Тут усе будується на принцепі довіри. Я інколи навіть п’ю вино на робочому місці під кінець робочого дня, чекаючи на білд (так робить десь чверть моїх колег, особливо шведи). Трекання часу вважається втручанням в особистий простір і не толерується. Компенсується це відмінною трудовою етикою фінів: обманювати тут когось — це ніби державну зраду здійснити.

В компаніях меншого розміру в нас усе те саме. Хоча звичайно не факт, що одразу пощастить знайти хорошу.

намахати державу та ближнього — нацiональний вид спорту, думаю буде тяжко тобi «соцiалiзуватися»

начинай отвыкать от:
— Тут усе будується на принцепі довіри
— Я інколи навіть п’ю вино на робочому місцi (за ето сразу на вылет по КзОТу)
— Трекання часу вважається втручанням в особистий простір і не толерується (тут вам не здесь)

Ви не живете в Україні, але дуже впевнено даєто неправдиву інформацію про те, що тут відбувається. Навіщо?) Будуть у людини питання про Канаду — напишете про власний досвід.

Жах. Ніколи там не працював, може воно і накраще).

Ну... не всегда. В Арисенте был чувак, который приходил совсем вечером, а когда уходил — никто не видел. И ничего, пока 2008 не пришел, и заказчик не начал сокращать.
Зависит от твоей завязанности на других на проекте. Если задачи не пересекаются — то оно, в принципе, не мешает.
В крупных конторах в условиях работы бывает «быть в офисе с 12 до 16, чтобы пересечение с остальными не меньше 4 часов»

В DataArt по дефолту обязательно быть в офисе с 13.00 до 19.00 по местному времени, остальное — в любое время.

Панове, дякую за коментарі. Я таки трохи поспішив із заокругленням і й справді розбалуваний 7,5 годинним днем з включеним обідом. Свої 8 годин я, ясна річ, відпрацюю: контракт є контракт. Та я й справдію волів би приходити на роботу о 7:30 і йти додому не пізніше 16:30.

Тут якраз проблемма не стільки в годинах а в перетині в часі з командою і замовниками, хоча, якщо працювати з європою-ізраілем такої проблемми певно не буде. Змістити години можна до певної міри.
А так, як на мене, графік дуже зручний. Вранці можна попрацювати в пустому офісі в тиші, вдень синхронізуватись з коллегами.

Це цілком реально (знаю по своєму досвіду), просто не всі компанії вам підійдуть. Але все одно вибір буде великим. Головне — готовність проводити в офісі 8 робочих годин 5 днів на тиждень.

Очень сильно зависит от проекта, если Европа или Азия — вполне, если US заказчик или распределенная команда — то маловероятно. У нас вот митинги активно с 15-00 до 18-19, ибо NY. Еще от роли в проекте зависит.

I AM NOT GOING TO WORK FOR AN OUTSOURCING FIRM. OKAY?

Take a chill pill, you are bound to row on the boat here.

OKAY, WHY THAT NERVOUS? :)
Seriously, distributed teams are everywhere in IT, not just in outsourcing)

BECAUSE RESTARTED PEOPLE NEED SOMETHING THAT WOULD ATTRACT THEIR ATTENTION.

I AM NOT GOING TO WORK FOR AN OUTSOURCING FIRM. OKAY?

Вітамінчик D попий, тут якісь наші зальотні у Скандинавію радили, казали, що допомагає

Отличный вариант, особенно если команда работает с 10 до 19, 4 с половиной часа совместной работы, все равно что на другой стороне земли сидите

Да тут уже неоднократно писали, что продуктивная работа программиста — как раз те самые ~4 часа в день.
P.S. А вообще да, менять страну из-за отсутствия предложений работы как-то странно. Тем более, что у нас этот MBA тоже может столкнуться с проблемами поиска (если с предложением вдруг не сложится).

Если с предложением вдруг не сложиться у этого МБА будет его первый пост-МБАшный опыт в международной компании. А первый опыт это и у них самое сложное. Дальше должно быть проще.

Там їх вже 20-ро, і це не перший «потік». Не судіть. Наявність викосокооплачуваних експатів в країні — ДУЖЕ хороша річ.

IMHO проще сменить девушку.

Ну и жизнь — не сахарная вата.

то є правда, але багато залежить від смаків, хтось ближче до цукрової вати стає, хтось до іншого :)

Так це ж лише в різних Люксофтах. Я шукатиму щось комфортніше. У мене хороше CV, і я за 100 євро не гнатимусь.

нехай дівчина просить роботу в компанії для вас також, великі компанії *дуже часто* влаштовують споузів також коли хтось переїжджає
тимбільше у вас фінський

Я — професійний інженер з українським паспортом, а тому на 99% певен у тому, що знайду роботу. Це одна з основних причин чому ми серйозно розглядаємо Київ.

отримав MA в CS, потім роботу програміста, пізніше громадянство,
з українським паспортом

а ничего, что у нас двойное гражданство слегка нелегитимно?))

Ничего, что у нас даже президент слегка нелегитимный?

ну вот только политсрач тут не надо разводить))

Это как раз ничего. Максимум, что могут сделать — инициировать утрату украинского гражданства, если узнают. Но скорее всего даже это не станут. Украина рассматривает громадян как ценный ресурс и не разбрасывается им )

Пусть упростят процедуру отказа от гражданства, чтоб гражданам не приходилось слегка выбрасывать украинский паспорт в океан, тогда они и не будут слегка нарушать закон.

с чего бы это упрощать?
логичнее для государства усложнить до максимума, бо и так убыль населения капец какая, кормовая база разбегается

с чего бы это упрощать?
логичнее для государства усложнить до максимума, бо и так убыль населения капец какая

Ну а нелояльный элемент отфильтровать, не напрягаясь? Среди жаждущих выйти из гражданства Украины велик процент разных русскомирцев, сепаров и т.д. Популярен лозунг «чемодан, вокзал », а тут они сами — такой подарок! В интересах Украины было бы выпнуть их из гражданства, придав известное начальное ускорение. Но кого они в чиновничьей верхушке волнуют, те интересы Украины. Есть МИД, в котором сидят нужные люди, перекладывают бумажки с мокрыми печатями по советским нормативным актам времен НЭПа. Имитируют бурную деятельность, а их бы заменить скриптиком строк на двести — в десять раз быстрее дело пошло бы.

двойное или второе?
Двойное почти нигде не легитимно, второе почти везде (в т.ч. в Украине)

А от нашо так робити, якщо можна і без того?

все залежить від корпораціії звичайно,
знаю кантору яка працевлаштувала обох а потім коли повишала туда-сюда-хедквотерс давала зразу роботу обом , бо вони care

для укро-галєри фінська як пята нога зайцю а для корпораціії він юнікорн, бо хер такого в україні знайдеш

ну і не ставити як умову контракту для панянки звичайно, а просто сказати ейчару спокійно в україні тіпа тут за мною паклоннік на роліках приїхав з самої хфінляндіі, які у нас є опенінґс тут :)

1. Роботу для одного шукати легше ніж для двох пачкою. Реально кожен має займатись власною кар’єрою, особливо безпосередньо після отримання освіти.
2. Ну для чого програмісту шукати по знайомих роботу в непрофільній компанії?

Підписатись на коментарі