УКУ чи Львівська політехніка?

Де краще навчають програмуванню? В УКУ на КН чи в політеху на КН(оновлена програма ,,Штучний інтелект")? Де я зможу отримати кращу базу для подальшого розвитку?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Привіт! Я є керівником магістерської програми в УКУ з Data Science та викладаю курс з алгоритмів студентам другого року навчання на бакалаврській програмі. Якщо цікавлять питання, то ставте — буду відповідати якомога більш об’єквтино.

Кілька моментів, щоб можливо задати трохи розуміння:
— в УКУ програма з КН існує вже 2 роки. Подивитись карту курсів можна тут: cs.ucu.edu.ua/...​dorozhnya-karta-studenta
— цього року ми відкриваємо також напрямок БА: cs.ucu.edu.ua/courses-map-it-ba (яка на перших роках разом іде з КН)
— з другого року навчання починаються вибіркові курси, які потім перетворюються на спеціалізації: AI, UI/UX, SE
— в нас до мінімуму зведена непрофільна складова курсів. Немає фізкультури, БЖД,... Замість чергового курсу Історії України, який ви вивчали в школі, викладається курс Історія Європейської Цивілізації, який веде Ярослав Грицак. Навіть Історія Християнства, як обов’язковий для студентів УКУ курс, викладається в сучасному ключі.
— англійська мова викладається тільки на першому курсі, але кожного дня. Також є англомовна літня школа після першого року. Далі англійська не викладається, але з’являються курси англійською мовою з другого курсу
— за результатами перших двох наборів на програму в нас одна з найбільших сильних когорт студентів за результатами ЗНО (деталі підрахунку можу за потреби надати). Тож, якщо оточення для вас важливе, то воно тут справді є.
— ми виганяємо студентів — до 20% після першого курсу рік тому; вчитися тут справді важко (можу казати за свій курс та курси колег по факультету)
— наші програми справді узгоджуються з індустрією. Перед кожним семестром ми обговорюємо кожний курс з представниками компаній-партнерів.
— ми намагаємося запрошувати викладати іноземних викладачів (на магістерці таких вже більше 40%)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну мова про програмування так шо немає великого значення УКУ чи політех, успіх вашого навчання в першу чергу залежатиме від вас самих, а викладачі і предмети це вже вторинне.
В політеху мене напрягали хіба що ліві предмети. Але я би вибирав політех.

Оффтоп: в УКУ є трапезна як тут зауважили, але мені чомусь завжди більше смакувало в «кормушці» і виходило набагато дешевше. Загалом часто чую як нахвалюють трапезну, але як на мене там дорого і не смачно.

Для студентів УКУ в трапезній 50% знижки, тому гарно пообідати можна на 50-60 грн ( це ± суп, перше, м’ясо, ще якісь овочі і сік)

Нічого не знаю про Львівську Політехнику. Але щоразу, як я стикаюсь з УКУ (презентації їхніх програм, спілкування з їхніми викладачами, участь мого сина в літній школі чи навіть сніданок у їхній трапезній) — я шкодую, що 20 років тому в мене не було такої опції.
Категорично рекомендую!

Може хтось підкаже, яка зараз повна плата за навчання в НУЛП.

Тут критикували вартість платного УКУ. Нагадую, що ви чи ваші родичі першого ступені спорідненості мають 18% податкової знижки від вартості навчання. Детальніше — читай Податковий кодекс, там — це маленький зрозумілий розділ. Приємно, коли податкова платить тобі, а не ти їй ;)

Але це, мабуть, не залежить від того, який обрано ВНЗ

Звичайно, що в УКУ може й краща програма, умови навчання, викладацька база, але чи вартує це тих «десятків тисяч», якщо половина з тої програми тобі й не пригодиться толком, чи краще поступили в ЛП по конкурсу, забити на навчання і сконцентруватись суто на вивченні того, що цікавить тебе і піти працювати на 3 курсі

тому і думаю, чи вартує, бо гроші немалі

чи вартує це тих «десятків тисяч», якщо половина з тої програми тобі й не пригодиться толком

Чи вартує вкладатись в фундаментальні знання — однозначно вартує, навіть якщо на роботі почнеш з верстальшика чи Ку-А
Чи вартує УКУ.. ну то окреме питання.

чи краще поступили в ЛП по конкурсу, забити на навчання і сконцентруватись суто на вивченні того, що цікавить тебе і піти працювати на 3 курсі

навіщо взагалі поступати до ВНЗ якщо є план «забити на навчання»

Не знаю, как там с курсами по cs (наверно, не очень), но программа математических курсов составлена сумбурно.

краще піти кудись на курси якщо хочеш реально навчитись, а не де викладають старі матеріали.

Якщо вчився на іншій спеціальності, а трохи згодом зрозумів, що це не твоє, то замість вчитися ще раз в універі — звісно, варто йти на курси програмування. Якщо ж вищої освіти ще нема взагалі, то часто самомотивації у 17-18 років буває замало, щоб самостійно вчитися за допомогою різних курсів. В чистому вигляді це важко протестувати, бо в хлопців зазвичай ще тисне військкомат, а також суспільна думка все ще дуже сильна «як, ти не будеш мати диплому???», хоча свій диплом я вже не виймав з шафи років 6, нема потреби.

фішка вишки не в дипломі, а в комплексному навчанні. 4-5 років ти витрачаєш на навчання не лиши на якусь платформу, а на різні області — ембеддед, мобайл, веб, алгоритми, мережі, електроніку, БД, АІ. Ще багато соціальних речей і можливостей — знайомства, можливість займатись наукою і тд і тп.
Звичайно, все залежить від ВНЗ і студента

навчався в політесі на КІ. знав декого з КН. Особисто, мені не дуже подобалось як їм подавалась інформація. Я би запропонував КІ, якщо хочеш познайомитись з хардварою\ембеддед або ПІ якщо більше веб\мобайл

в УКУ далі є обов’язковим відвідування церкви по неділях ?

От мені як студентці, власне цікаво, відколи те відвідування церкви по неділях «далі обов’язкове» ?

знав одну студентку, котра жила в гуртожитку УКУ чи як він називається. Можливо, дана опція лише для жителів гуртожитку

Живу в колегіумі(гуртожитку) УКУ та навчаюсь на програмі КН в УКУ і з впевненістю можу сказати, що відвідування церкви по неділях чи в будь які інші дні не є обов’язковим.(для тих, хто живе в колегіумі також)

учу ML работаю на PHP, ну ок

Щось собі слабо уявляю, що обов’язкове відвідування взагалі можливе. Можуть запросити, так. Хоча не дуже знайомий з внутрішньою кухнею УКУ. Та звідки взагалі така інфа, Oleg Zarevych?

знав одну студентку, котра жила в гуртожитку УКУ

Казала, що після служби відмічають тих хто був

І що далі з цими відмітками роблять, не казала?

pikabu.ru/...​u_ego_kruzhochkom_1501042
(якщо що, я ходжу в церкву щонеділі — з рідкими виключеннями)

УКУ начебто актуальніший курс, але в НУЛП мені здається більш налагоджена співпраця
і зв’язки з конторами, формальні і не дуже, відповідно непогані шанси попасти на роботу буквально прямо з авдиторії

cs.ucu.edu.ua/vykladachi — от з роботою там точно не буде проблем (я про УКУ)

В НУЛПі теж є викладачі, які паралельно працюють в різних конторах, плюс є власна «лабораторія» ЕПАМу де вони проводять курси, а Глобал проводить base camp-и і лекції, на які запрошують студентів. Навіть наша маловідома контора час від часу влаштовує семінари і літом intership для студентів, за 2 рази вже 6 студентів працювали у нас, і ще десь стільки писали диплом в співпраці з фірмою — то що вже казати за більші топові установи.

як викладач в НУЛП підтверджую що в НУЛП є викладачі, які паралельно працюють в компаніях :)

Сдаётся именно это и мешает им преподавать, а не только быть специалистами в некоторой области.

Ну, я рьяный защитник ХНУРЭ, потому пасую в выборе этом :) Все-таки один из старейших вузов с КН и один из лучших в Украине. (ну для меня так вообще лучший.)

все вірно, один з кращих, а ми обговорюємо найкращі :)

Нет-нет-нет ) я протестую и признаю конкурентом для ХНУРЭ только КПИ ) и то так...)))

Лучше поступайте за границу, например в Германию или Чехию, если есть «корни», то в Израиль, у них образование даже лучше чем в Европе.

накину на вентилятор: обирайте програму Інтернет речей — iot.lviv.ua/карта-курсів

Привіт! Я є керівником магістерської програми в УКУ з Data Science та викладаю курс з алгоритмів студентам другого року навчання на бакалаврській програмі. Якщо цікавлять питання, то ставте — буду відповідати якомога більш об’єквтино.

Кілька моментів, щоб можливо задати трохи розуміння:
— в УКУ програма з КН існує вже 2 роки. Подивитись карту курсів можна тут: cs.ucu.edu.ua/...​dorozhnya-karta-studenta
— цього року ми відкриваємо також напрямок БА: cs.ucu.edu.ua/courses-map-it-ba (яка на перших роках разом іде з КН)
— з другого року навчання починаються вибіркові курси, які потім перетворюються на спеціалізації: AI, UI/UX, SE
— в нас до мінімуму зведена непрофільна складова курсів. Немає фізкультури, БЖД,... Замість чергового курсу Історії України, який ви вивчали в школі, викладається курс Історія Європейської Цивілізації, який веде Ярослав Грицак. Навіть Історія Християнства, як обов’язковий для студентів УКУ курс, викладається в сучасному ключі.
— англійська мова викладається тільки на першому курсі, але кожного дня. Також є англомовна літня школа після першого року. Далі англійська не викладається, але з’являються курси англійською мовою з другого курсу
— за результатами перших двох наборів на програму в нас одна з найбільших сильних когорт студентів за результатами ЗНО (деталі підрахунку можу за потреби надати). Тож, якщо оточення для вас важливе, то воно тут справді є.
— ми виганяємо студентів — до 20% після першого курсу рік тому; вчитися тут справді важко (можу казати за свій курс та курси колег по факультету)
— наші програми справді узгоджуються з індустрією. Перед кожним семестром ми обговорюємо кожний курс з представниками компаній-партнерів.
— ми намагаємося запрошувати викладати іноземних викладачів (на магістерці таких вже більше 40%)

1. Відмінності від звичайного ВНЗ в УКУ починаються вже в перший день.
2. Замість фізри студентів заохочують ходити в спортзал, де багато різних секцій + дофіга дешево. Основне, знайти час і бажання.
3. Стосовно англійської — це щоб не було зайвих предметів. За перший курс студентів дотягують до такого рівня, щоб, наприклад, лінійну алгебру можна було вивчати англійською. В таких умовах просто ще окремо мати англійську як предмет — немає сенсу. До того ж, на кампусі постійно величезна кількість іноземців, з якими завжди можна поговорити.
4. В інших вузах відпадає така велика кількість людей, бо набирають фіг зна кого. Тут відпадає така кількість людей, бо важко вчитись і, на відміну від інших вузів, треба все здавати власними силами, а не розраховувати на хабарі.
5. Предмет пов’язаний з релігією на КН один. Так, це мінус, але порівнюючи з непрофільною кількістю предметів в інших ВНЗ — це навіть не проблема.

Англійська — важлива. Але коли ти вже нею нормально володієш, то можна її не мати в списку обов’язкових предметів, а, за бажання, займатися нею самостійно.

Діло не в програмі, бо, дійсно, вона скрізь приблизно однакова, і якщо дуже хотіти, можна навіть не йти в універ, а вивчити це все на онлайн курсах. Діло в тому, що цей університет дає поза програмою. Нетворкінг, купу можливостей, класне ставлення викладачів до студентів і студентів до викладачів і т.д. Я можу написати ще багато, але мені лінь і у мене купа справ. Ну і власне, мені не цікаво нікого переконувати. Ні вас, ні Олега М. Ви пишете з досвіду трьох інших вузів, а я пишу з досвіду одного року в УКУ. Гадаю, я маю право спростувати ті коментарі, які, на мою думку, не відповідають дійсності, виходячи з мого ж таки досвіду. Гарного дня :)

Английский — аккурат тот предмет, который явно лучше с определенного момента перекладывать как ответственность полностью на изучающего.
Лично я честно предпочел бы, чтобы в Политехе английского не было — уровень преподавания был на нуле, а жучили за «прогулы» очень сильно из-за парочки влиятельных на кафедре бабенций.

В итоге, это был тот лишний предмет, на который приходилось валить либо спросоня на первую пару, либо через «окно» на пятую. И от которого ВООБЩЕ не было смысла.
Некоторые люди у нас нашли способ отмазаться — ... сдавали IELTS и приносили сертификат с баллом. Этого со скрипом хватало, чтобы получить право не посещать эти мусорные уроки.

Подход УКУ или Могилянки, где, в свою очередь, вместо лишнего предмета можно получить чтение курса на английском, — вполне себе годно.

Аргумент со ЗНО несостоятельный — для среднего большинства вообще почти всё нужно делать с палкой в руках, иначе человек не поднимает жопу. Качество от обязаловки улучшается, но совсем чуть-чуть.

Аргумент про 45к разделяю. Я пока что тоже не уверен, что лучше выбрать при таком раскладе УКУ, а не что-либо за рубежом (заодно сразу трактор прокачать)

он точно так же быстро забывается, если его принудительно не поддерживать.

17-19 лет — аккурат тот возраст, когда это понял я и десятки моих одногруппников (таким образом, перейдя полностью на английский в любых сферах контакта с информацией). УКУ, судя по тексту выше, вполне предоставляет способ «поддерживать» и даже углублять его — чтение курса на английском. Если ВУЗ активно занимается пропагандой такого подхода среди студентов, всё просто отлично.

В принципе, ценообразование понятно — учитывая, что ВУЗ негосударственный, финансирования из бюджета нет и деньги откуда-то брать надо (на оборудование, кабинеты, преподавателей, обслуживающий персонал и ко).

Но вопрос целесообразности таки возникает.

1) За ~2к баксов в год можно получить хорошее образование от хороших специалистов в УКУ.
2) Возможно это образование будет лучше, чем в нетоповых ВУЗ-ах Европы с идентичной стоимостью обучения.

Но в таком случае всё равно есть вариант получше:

Поступать на бюджет в более-менее топовые вузы Чехии или Германии, скажем. А деньги, которые пошли бы на обучение в УКУ, добавить в копилку на проживание. Но этот подход куда более сложный, очевидно.
Плюсов у такого подхода значительно больше:

1) Выход из зоны комфорта. Боооольшой плюс, пинок под зад и мотиватор. Как раз тот фактор, который способствует «формированию личности» или хотя бы характера.
2) В топовых вуз-ах Германии качество обучения может быть лучше и с бОльшими возможностями для «нетворкинга».
3) Трактор.

В общем, УКУ — это, судя по всему, неплохое качество для комформистов (оптимальное соотношение качества к приложенным усилиям). Но не лучший вариант в целом из возможных.

Ну есть такие преподы что реально учат англ (опять повторюсь , учусь в ЛП) . У нас было разделение на «слабых» и «сильных» (мы писали тест) . Мне не повезло , потому что я попал к «сильным» . Ну тут не дело в моем англ (у мене он нормальный , но я думал что еще подтянут) , а в том что «сильных» учил препод , который сам английским не блестал (ну и немного «космонавтом» был) . А вот слабых учили нормально. У нас были такие что англ вообще не учили в школе , а учили немецкий (конечно я не спец в укр. образовании) . То они уже базовые вещи могли рассказать (и про себя , и про хобби и тд , словарным запас немного подтянули). Тут многое зависит от преподов

З якого це часу викладання одніє з основ суспільства — релігії стало мінусом? Коли вже цей дрімучий совок зникне з наших людей... Декомунізацію пам’ятнків і назв зробили, а декомунізацію мислення, схоже ні.
Наука це доволі приблизні уявлення про вузькі ділянки фізичного світу, які постійно уточнюються і змінюються. Зокрема на різних стадіях науковими були: теплород, ефір, торсіонні поля, тощо. Які зараз визнанні помилками. Плюс кожна область має свої межі. Механіка Ньютона не працює в атомі, і на навколосвітових швидкостях. І це ми говоримо про так звані «точні» науки. Так для повсякденного життя науки вистачає, але на всі питаня людей вона точно ніколи не відповість.
Наука без моралі і етики — небезпечне заняття, яке вже колись призвело до холокосту, ядерних вибухів в Хіросімі і Нагасакі, тощо.

На всіх спеціальностях в УКУ є цикл обов’язкових предметів, який називається " Світоглядне ядро«. Він має 3 блоки: Бог і Я, Люди і Я, Світ і Я.
Бог і Я. Логічно, що пов’язане з релігією. Є багато різного на вибір, як от «Християнсто у фільмах».
Люди і Я — взаємодія з іншим. Від лідерства до психічного здоров’я.
Світ і Я — розвиток загальних знань про світ. Від історії і культури до права. Можна вибрати, що хочеш.

Один тільки коментар про

навязывание предметов с религией

. Це католицький університет. І якщо хтось не хоче, щоб йому щось нав’язували, то є купа інших варіантів. Наприклад, за кордоном, про який ви так добре написали, або в ЛП.

я скорее поверю, что мне пригодится Фізична та колоїдна хімія, чем то что мне надо забивать голову христианством

Тебе уроки христианства пригодились бы. Шариковщина пообтесается — на цивилизованного человека станешь похож.

П.С. Для многих кодерков из африканских стран — тоже справедливо. Люди с христианством головного мозга, зэков своей властью не выбирают и за воров глотку не рвут.
Люди же с кодерством головного мозга (или прочей химией) — только так. А потом выгребают...

Сoвок был такой страной с «технарством головного мозга» и христианством под лавкой.

Чем закончил совок и совки?

не кривляйся, «техническое» :)

Ти б статистику почитав... В Україні атеістів/агностиків біля 7%, тоді як в Європі — приблизно 27%, здебільшого через румунів, поляків, греків, ірландців.

В Україні атеістів/агностиків біля 7%

Ага, в постсовковой Африке- сплошь «православные гэбисты и ленинцы»... Я в курсе. :)

Люди с христианством головного мозга, зэков своей властью не выбирают и за воров глотку не рвут.

Сусідня «братня» країна, як контраргумент

Там где чекисты-игиловцы в рясах? У них не христианство, а «игил головного мозга».

Це Ви про азійську (георграфічно) частину «братів» говорите, а я мав на увазі європейську, де йде активний православно-христинський вектор, московський патріархат та захист почуттів віруючих.
Веду до того, що релігія — точно не панацея, а от якісна освіта в формі критичного мислення, а не нав’язування конкретних правильних відповідей (я зараз не про точні науки, хоча й там є нюанси) — це вже ближче до істини, імхо.

де йде активний православно-христинський вектор, московський патріархат та захист почуттів віруючих.

Нy да. Я про гэбэшных игиловцeв в рясах и написал, вроде.

Україна — свіцька держава, тому в державних університетах подібних курсів не викладають (наскільки мені відомо). Хоча релігіознавство часто є обов’язковим університетом у державних ВНЗ (принаймні, коли я вчився в КПІ, то воно там було). Ще раз, УКУ — приватний університет.
Питання в пості було про вибір між УКУ та ЛП. Якщо для когось принципово не вчити предмети пов’язані з християнством, то УКУ відпадає — немає проблем. Можна поступати в ЛП. Або ще краще в НаУКМА, яка посідає перше місце на цьому сайті в рейтинг ВНЗ.

Можна поступати в ЛП. Або ще краще в НаУКМА

Ніби там вас це мине. :)

Після року роботи в американській компанії, де вся переписка і спілкування по телефону з центральним американським офісом відбувається англійською, ті обов’язкові уроки англійської двічі на тиждень стали просто втратою часу. Від якості моєї граматики (знання безлічі часових форм) якісь моєї роботи не залежить, тому став забивати або (коли нагадували таки відвідувати ті уроки) просив викладача просто поспілкуватися, без підручників. Так і тут, англійська після деякого часу вивчення потрібна в контексті основної роботи/навчання, а не сама англійська заради англійської.

Учить нормально — это не то же самое, что учить в универе. Срсли, качество изучения английского в группах (даже не очень больших, до десяти человек), где преподавателем выступает немотивированный человек, сидящий на бюджетной зарплате (чаще всего — девочка-выпускница местного же лингвистического факультета), — отвратительное. Я не говорю уже о скорости обучения.
Искать нужно индивидуального преподавателя, оптимально — еще и нэйтива. Всё остальное — это иллюзия обучения или дотягивание до интермидиейта.

Згідний, додам лише що трактор не цікавить, звідси моє ставлення до «англійської заради англійської» без робочого контексту. В моїй роботі — головне розмовна мова, підтягнув у спілкуванні з нейтів спікерами. А зараз взагалі працюю з німцями, в них англійська на тому ж рівні що й у нас. Якщо хтось бачить потребу в глибокому вивченні граматики — up to you.

Дякую, я багато чув хорошого про УКУ , розумію, що лише люди, які які там вчились або мають відношення , можуть надати об`єктивну відповідь. Це також і ПЛ стосується. Я ще написав Вам запитання в повідомленні. Дякую.

’...виганяємо студентів...’ - а з повагою до молодих людей серед викладацького складу не дуже, так виглядає. Тактовніше мабуть би було вжити вислів ’відраховуємо з навчання студентів, які не дали собі раду’, до прикладу....

чисто внешне УКУ выглядит как лавочка куда за деньги родители сдают своих детей гуманитариев

Відразу помітно, що ви «не в темі». УКУ насправді єдиний університет в Україні в справжньому значенні цього слова (ну і можливо частково — Могилянка). Но його фоні Політхніка і всі інші — «выглядит как лавочка куда за деньги родители сдают своих детей».

говорю как самый простой обыватель, со стороны это выглядит как вместо
Универ vs Політех добавилось еще vs УКУ
где УКУ типа дорогое и хороше а на самом деле вторичная копия европейских университетов
к тому же в учебном заведении с явно гуманитарным профилем внезапно появляются компьютерные науки, странно как то, наверно того что ИТ сейчас в моде и посути УКУ от курсов пивоварова отличается только размахом, сроком и ценой.

ЗЫ. в выше пересичленых трех вузах не учился
что то в топик набежало много новорегов расказывать какое УКУ хорошее

Да потому что там только 2 поколения студентов и им до 20 :) Вы ожидаете от них 10 летний стаж на ДОУ?

да хотя бы месяц, а то задают вопрос про УКУ и зразу же появляется в коментах руководитель магистерской программы с сегодняшней регистрацией

Вы зря так про Молчановского. Среди студентов ФИВТ-а Киевского Политеха последних лет он — довольно известная личность. Один из тех молодых преподавателей, которые хотели что-то изменить к лучшему и прикладывали к этому все усилия. Следует ли говорить о традиционном столкновении со стеной бюрократической системы деканата и системы образования (что и стало в итоге причиной ухода)?

Я конкретно у Молчановского не учился ибо был на другой кафедре, но общение же между студентами идет.
Популярность в Политехе — это помимо Прометеуса (см. основателей) и кое-какого опыта контакта с западной системой образования благодаря победе в программе Фуллбрайта.

Я ж не спорю что он известный, но было бы удивительно если бы он не хвалил свое учебное заведение.

А вот то что как минимум у троих пользователей коментарии только в этом топике и вида

Відмінності від звичайного ВНЗ в УКУ починаються вже в перший день.

наталкивает на мысли что в УКУ недобор на эту специальность

на набір вони точно не жаліються, і збирають сильних дітей на-ура

В УКУ цьогоріч середні бал на спеціальність Комп’ютерні науки був ±197. 50 місяць, остання людина в списку має 195. Перших 14 вступників конкурсний 200. Інформація в вільному доступі.

Вчусь в УКУ.
Єдине, що хочу сказати, спробуйте туди вступити і не вилетіти після першої сесії.
1. Дуже великий конкурс
У мене в потоці 30 людей. (Психологія)
Дівчина, яка в списку 27 — вступила на бюджет в Франка на психологію.
Середні бал вступу цьогоріч на психологію 192.
2. Треба вчитися
Не вчишся — до побачення.
Один шанс переслати предмет.
Не працює таке, що можна написати 100500 рефератів, і закрити предмет. Треба його розуміти, а не зазубрити.
І разом з цим всім, в УКУ немає токсичної атмосфери.
Викладачі і студенти — колеги. Вони відкриті до твоїх потреб. Не встигаєш зробити певне завдання — викладачі готові перенести реченець.
3. В УКУ не толерується плагіат.
Перший раз ловлять, то попереджають, другий — відраховують або не видають диплом.
В УКУ важко «здати дитину» з причин, які я перелічила вище

Тут тобі про новий напрям в ЛП аж так ніхто і не скаже. Напрям запустять лише цього року. Загалом — ітак будеш сам все вчити , а базу і там і там дають. Я сам студент ЛП . Бери де дешевше і де менше будуть замахувати

Я би зараз, дивлячись назад, обрав би вуз із меншою кількістю непрофільних предметів. Запитай себе, чи тобі цікаво вивчати «Фізичну та колоїдну хімію»? В мене такий пізнавальний предмет був в політеху (з хімією мій напрямок не пов’язаний). А також багато (!!!) інших. І бал впливав, наприклад, на стипендію. І вибирати не можна було, що вчити з непрофільних предметів. Викладачі непрофільних предметів теж повинні за щось жити, а так як там один одного підтримує, то й дають вчити різний непотріб. Не впевнений, що в УКУ буде лише програмування, та особисто я би не проти ходити також на філософію, теологію, не знаю що там ще можуть дати вчити — тільки за умови, що я сам можу обирати з-поміж непрофільних предметів, а також що бал за ці предмети не впливає на мою загальну оцінку успішності.

Мій голос за УКУ. Був там на конференції, також там вчилися мої знайомі. Серед викладачів є іноземці. Про хабарі за оцінки я там не чув взагалі. Сучасні приміщення. Взагалі атмосфера інша.
Порівняти з пост-совєцькою атмосферою політеху, де викладачі в обмін на лояльність на екзаменах продають нікому непотрібні книжки свого авторства... Чи постійні ігри в карти на задніх партах... Купа (!!!) студіків, котрі є тут, бо «батьки сюди запхали».
Якщо вартість за навчання в УКУ не кусається, то варто туди йти. Плюс вчити обрану мову програмування на онлайн курсах, а також писати власні pet-проекти. До третього курсу вже бажано мати досвід фрілансу і десь стажуватися в великій компанії. Інакше ці 5 років навчання — втрата часу, неважливо який універ.

Грубо кажучи, універ потрібний для диплому. Тобто якщо потім є бажання працювати в банку чи в іншій бюрократичній установі, то чудового програміста без диплому не візьмуть. Також при бажанні подати документи на «Синю карту» в Німеччину як кваліфікованого спеціаліста, буде потрібний диплом, причому саме за профілем.
Також за п’ять років навчання дадуть стільки теорії програмування, що після цього є шанс розуміти ситуацію глибше, порівнюючи з програмістом що закінчив лише онлайн курси.
Також у 17-18 років самомотивації часто замало, щоб вчитися самостійно, якщо не поступати нікуди.
У реальному ж житті диплом не потрібен, в мене після звільнення з банку вже було два місця праці на повний день, а також підробіток, де ніхто про диплом не питав.
Потрібний досвід роботи, це може здатися замкнутим колом, однак всі колись з цього починають.

Мене цікавить Німеччина... Думав після 1-2 курсу поступати туди. Чи підійде виписка з УКУ?

Немцам такой универ известен, и даже с отметкой H+ (что значит, диплом ~ соответствует немецкому универу).
Искать здесь: anabin.kmk.org/...​filter/institutionen.html (Suche -> Ukraine, Lviv/Lwow/Lemberg, Katholische Hochschule kanonischer Rechts (в фильтре)

Единственное, в списке специальностей на германском сайте — вижу пока лишь:
— бакалавр богословия
— бакалавр истории
— магистр богословия
— магистр истории

П.С. Это для «блю карты». Если поступать в зап. универ — проблем быть не должно.

Мабуть, тому що, комп’ютерні науки в УКУ не є акредитованою програмою. vstup.ucu.edu.ua/...​akreditovanih-program.pdf

Если дело действительно в этом — придётся аккредитовать. Бо без признания валидности технического диплома зарубежом, не взлетит.

тобто може бути проблема при вступі після першого або другого курсу УКУ комп. науки в Німеччину ? А може мені і перехочеться після УКУ закордон, але хотілось би мати таке «вікно», всяке в житті буває

акредитація програми відбувається після решго випуску — у випадку УКУ це відбудеться через 2 роки

s3-eu-central-1.amazonaws.com/...​ryamiv-spetsialnostej.pdf
нове посилання.

комп’ютерні науки

поки там не знайшов. Минуло 2 роки.

Диплом ЛП комп’терні науки в Німеччині визнається. Вже 2 моїх аспіранти після захисту кандидатської повністю переїхали жити в Німеччину. До речі, в німецькій компанії, що зараз відкрила філію у Львові, працює випускник ЛП, СШІ. Саме за його рекомендацією цей офіс відкрито у Львові.

Лол, в ПреведБанк можно без диплома попасть (прогером).

Лол, воно і видно по привату.

Мне кажется в УКУ можно получить лучшее образование в CS сейчас, но там и дороже + скорее всего на бакалавра придется еще учить вещи, специфические для УКУ

Ніде. Дадуть базу, а вчитися повинен сам — на курсах онлайн, як завгодно.
Порятунок потопаючих — турбота самих потопаючих ©

Так в УКУ программі лише рік, якщо я не помиляюсь, а оновлена программа вона і є оновленна, ніхто ще не знає як там насправді навчають :) Все що пишуть — виключно рекламма від вузів.

зато відомо як навчають на програмі Інтернет речей у Львівській політехніці :)

це мої першокурсники зробили як студентський проект (такого типу проекти роблять всі студенти): tvoemisto.tv/...​ezhuie_smittya_87083.html

а це — перше представлення їх проектів, яке було взимку (перший курс, перший семестр): iot.lviv.ua/...​y-nad-realnymy-proektamy

запрошую стати ментором для студентів — на вибір 1-й курс і 2-й курс :)

Це треба щоб був власний досвід IoT, а також вільний час і бажання кудись подіти невикористаний потенціал.

на початку робимо софтварні проекти — щоб студенти відчули себе командою, тому нам всі профілі підходять )

Я по базах даних в основному. Вільний час проводжу з жінкою і двома дітьми, чекаємо третього (третю?), а що залишається з часу — використовую для вивчення джави. Поки що не виріс до того, щоб потребувати і бажати наставляти студіків.

ну от про що я і кажу.

Все що пишуть — виключно рекламма від вузів

А взагалі це чудово що є і якісь нові освітні ініціативи, і що в том приймають участь і люди з індустрії...

от новина на сайті ВНЗ: www.lp.edu.ua/...​v-yakiy-onovleno-ponad-70

джерело новини — Фейсбук програми. ФБ сторінку веде Львівський ІТ кластер, так що це реклама від індустрії по Ваших критеріях :)

Підписатись на коментарі