Завести трактор з Windows 10 на Ubuntu 16.04 LTS
Привіт, колеги!
На форумі доу не знайшов такої свіжої теми, тому створю свою.
Ситуація складається наступним чином: в рамках проекту «перемен требуют наши сердца», а також програми по боротьбі з «термін ліцензії антивірусної програми завершується через n днів», «вірус Петя/Льоня/Арістарх атакував 100500 машин на вінді», «я — віндовс, і я втомився, тому лови синій екран і шукай костиль, як врятувати дані з диску С» та й, взагалі, піратську пов’язку та руку-крюк пора давно ховати в дальній ящик, визріло рішення перейти на Linux ОС.
В ході гуглення вибір впав на Ubuntu 16.04 LTS через а)
І, звісно, як дитина вінди (клацав ще
Гугл підказав, що проблеми будуть з:
— ігри;
— Photoshop;
— Excel-документи з мільйоном формул;
— інший принцип структури файлової системи;
— робота з терміналом;
— налаштування системи, щоб нормально «їхала»;
— проблеми з дровами на відеокарту;
— перенесення даних з вінди.
Перші три проблеми відпадають, як не актуальні (на крайняк, як я зрозумів, VirtualBox і Wine ніхто не скасовував), нова структура і термінал — теж не проблема, бо а) питання часу і звички; б) навіть цікаво опанувати термінал на достатньому рівні в розрізі дифірамб, які йому співають юзери лінуксу. А от наступні нюанси викликають питання.
Тому підкажіть, будь ласка:
1. Чи такий страшний вовк, як його малюють в розрізі налаштувань? Переглянув кілька відео/статтей, наче все прозаїчно, а от в коментах під ними чимало відгуків людей, які не змогли.
2. Чи справді актуальна проблема з дровами, зокрема на ту ж відеокарту?
3. Прочитав, що радять відформатувати всі диски перед встановленням Лінуксу. Чи є якісь безболісніший шлях (2 операційки не пропонувати) для міграції даних? Знаю про алгоритм «перекинути дані на флешку/зовнішній хард і назад», але може є альтернативи з кращим О.
4. Які ще є підводні камені та переваги Ubuntu в порівнянні з віндою? Нагадую, що я — дитина продукту майкрософту =)
Буду вдячний всім за відповіді та коментарі.
Вдалого вечора та гарних вихідних!
Найкращі коментарі пропустити