Завести трактор з Windows 10 на Ubuntu 16.04 LTS

Привіт, колеги!

На форумі доу не знайшов такої свіжої теми, тому створю свою.

Ситуація складається наступним чином: в рамках проекту «перемен требуют наши сердца», а також програми по боротьбі з «термін ліцензії антивірусної програми завершується через n днів», «вірус Петя/Льоня/Арістарх атакував 100500 машин на вінді», «я — віндовс, і я втомився, тому лови синій екран і шукай костиль, як врятувати дані з диску С» та й, взагалі, піратську пов’язку та руку-крюк пора давно ховати в дальній ящик, визріло рішення перейти на Linux ОС.

В ході гуглення вибір впав на Ubuntu 16.04 LTS через а) 5-річну підтримку; б) як я зрозумів, найпопулярніший дистрибутив, а, отже, буде відносно нескладно нагуглити щось.

І, звісно, як дитина вінди (клацав ще 95-ий, а на 98-му, так би мовити, ставав особистістю), повинен врахувати всі «проти» такої маніпуляції.

Гугл підказав, що проблеми будуть з:

— ігри;
— Photoshop;
— Excel-документи з мільйоном формул;
— інший принцип структури файлової системи;
— робота з терміналом;
— налаштування системи, щоб нормально «їхала»;
— проблеми з дровами на відеокарту;
— перенесення даних з вінди.

Перші три проблеми відпадають, як не актуальні (на крайняк, як я зрозумів, VirtualBox і Wine ніхто не скасовував), нова структура і термінал — теж не проблема, бо а) питання часу і звички; б) навіть цікаво опанувати термінал на достатньому рівні в розрізі дифірамб, які йому співають юзери лінуксу. А от наступні нюанси викликають питання.
Тому підкажіть, будь ласка:

1. Чи такий страшний вовк, як його малюють в розрізі налаштувань? Переглянув кілька відео/статтей, наче все прозаїчно, а от в коментах під ними чимало відгуків людей, які не змогли.

2. Чи справді актуальна проблема з дровами, зокрема на ту ж відеокарту?

3. Прочитав, що радять відформатувати всі диски перед встановленням Лінуксу. Чи є якісь безболісніший шлях (2 операційки не пропонувати) для міграції даних? Знаю про алгоритм «перекинути дані на флешку/зовнішній хард і назад», але може є альтернативи з кращим О.

4. Які ще є підводні камені та переваги Ubuntu в порівнянні з віндою? Нагадую, що я — дитина продукту майкрософту =)

Буду вдячний всім за відповіді та коментарі.

Вдалого вечора та гарних вихідних!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Переход с винды на линукс — это как первый секс. Сначала о нем много думаешь, потом пытаешся «потренироваться», но от этого только мозоли на ладошках и кажется что это не так уж и классно как все говорят... Потом пробуешь с одной, с другой с N-ной, у тебя куча фейлов обломов незабываемых впечатлений, а потом ты находиш ту с которой остаешся жить, просыпаясь и ложась спать с ней... Да пусть она не длинноногая цыпка с мокрой киской, про которую ты, как и многие другие, мечтают в минуты полета мысли, но зато она надежна и понятна, да и секс с ней хоть и не так ярок и долог как с первой линухой, но понятен и краток но приносит не меньше кайфа...
В общем если у тебя небыло Линукса — тебе не с чем сравнивать первый секс. Но так же ты без него ты никогда не поймешь что в мире кроме окон есть ещё и двери и ходить в мир через них гораздо удобнее чем через окна :)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Если вас атаковал Петя, то вы что-то делали не так....

Кстати с играми проблема похоже сильно преувеличена

Лично ведьмака не запускал , но для начала просто ,взять поставить wine 3 он еще в релиз кандидате но это ничего. Поставить режим работы windows 7 . Пробовать запускать setup.exe

Это реальный опыт или предположение?

Ну как там у Вас с убунту/минт? Поставили? Столько дискуссий, а где результат? Я, конечно, не «бородатый дядька-админ», знакома с Вин с 2005 года на уровне юзера, по профессии «сеятель разумного, доброго, вечного». Но за 12 лет созрела до установки убунту, хубунту на комп и ноут. Ничего сложного в этом нет. Особенно понравилась убунту 16.04. Несколько дней ушло на поиски, ознакомление с сайтами. А дальше смело установила линукс. Чем же закончилась Ваша история?

Перешел на Линукс (Ubuntu) с Винды больше года. Вообще никаких вопросов. Опыта с линуксом до этого не было. Никакие конфиги не трогал вообще. Как установил стандартным инсталлятором, так до сих пор и работает. Все драйвера нашло, все подтянула, кнопочки по Fn работают. Не гравится тоько в целом дизайн и внешний вид, но это дело оболочек. Нужно поискать подходящую.

дякую за відповідь.
Мені теж оболонка Убунту не подобається з естетичної точки зору. В коментах порадили звернути увагу на Мінт, виглядає симпатичніше, справді.

Да все равно. Оно все использует базу убунту. Я когда переходил, не. был в курсе таких тонкостей. Знал, что есть убунту ее и поставил))). Поэтому ставь минт, убунту, лубунту, кубунту и тд. не ошибешся. Скоро буду ноут менять. Тогда определюсь, далее либо в краснглазие (Арч, Дебиан) либо в Минт

Установи вместо «голого» Ubuntu-16.04 LTS с уродливыми и топорными оболочками, Ubuntu-Pack-16.04-mate. После такой замены, затолкаешь все другие ОС, вместе с 10 Виндой, глубоко в жопу своим врагам.

судя по задаваемым вопросам — ОПу нужен мак
Я например обычно перехожу на linux таким методом — написал в it дайте мне linux лептоп с ubuntu lts, потом взял лептоп и работаю
p.s количество ущербов для которых это проблема — порадовало

дякую, Несторе Івановичу, але мак мені точно не потрібен.
Завдяки коментам нижче вирішив зупинитися на Mint.

Ну расскажете как пройдет. Вообще чем больше веба и клауда у вас в обиходе- тем проще переход
офис 365 тот же вполне юзабелен уже

Если «игры» первый пункт, то точно не стоит переходить. Хотя под никсами игры тоже есть.
Перешел с винды (с XP, когда поддержка прекратилась) сначала на Debian, потом на Lubuntu на нетбуке, на рабочем ноуте — Kubuntu.
Замены фотошопу нет, со всем остальным из списка вообще никаких проблем.

там далі по тексту

Перші три проблеми відпадають, як не актуальні

На аргументацію «на Windows віруси» і «вона крашиться» чомусь завжди згадується відповідь, яку приводять фанати Linux на коментарі про проблеми при роботі з нею — «руки із жопи». :)
Вважаю, що у кожної сучасної ОС можна знайти якісь об’єктивні недоліки, які, в принципі, не заважають на ній нормально працювати програмісту.

Не стоит переходить с Виндовс на Линукс.
Я пытался. Я ставил разные дистрибутивы. Я работал месяца 2-3 под Убунтой. Я ставил разные графические оболочки (DE). Когда я послал на йух Линукс и поставил обратно Виндовс (у меня лицензионная 7ка, которая шла с ноутом, ну и ладно), мне стало проще.
Я доподлинно не могу сказать, что в Убунте и других дистрибутивах не то. Во многом меня не устраивала графика. Да, мне больше нравится Вин10, а не Вин7, но Убунту — это ужас какой-то. Пока ты пользуешься предустановленным ПО — норм. Ставишь IDE, UI для Git, еще утилиты — все. Они выглядят намного более, чем уныло. Хочется закрыть глаза, ноутбук и не смотреть туда...
Горячие клавиши — это дело привычки. Тут можно пережить. Я одно время работал на Вин, Убунту и Мак. Нормально.
Пару раз переставлял Убунту с нуля, т.к. не смог решить какие-то зависания. Ставишь проги с их зависимостями, удаляешь. А зависимости или какие-то конфиги остаются. Как неопытный пользователь Убунту я плакал :-)
Винду я переставлял один раз за последние 10 лет — не смог избавиться от вируса лет 8 назад.

1. Чи такий страшний вовк, як його малюють в розрізі налаштувань? Переглянув кілька відео/статтей, наче все прозаїчно, а от в коментах під ними чимало відгуків людей, які не змогли.

Норм. Но птм могут быть вопосы с удалением и возвратом настроек.

Максимум для игр проблема. Я ставил Убунту на ноут с интегрированной Интел и «внешней» АМД — нормально все работало, даже игры. С интегрированной Интел вопросов лично у меня не было.

3. Прочитав, що радять відформатувати всі диски перед встановленням Лінуксу. Чи є якісь безболісніший шлях (2 операційки не пропонувати) для міграції даних? Знаю про алгоритм «перекинути дані на флешку/зовнішній хард і назад», але може є альтернативи з кращим О.

У меня стояло как 2 параллельно (Вин10 и Убунту) так и одна Убунта — никакой разницы. Вообще.

4. Які ще є підводні камені та переваги Ubuntu в порівнянні з віндою?

Кроме того, что в Винде ты запустил установщик и он все сам сделал, а в Убунте может понадобиться куда-то зайти из под рута и скопировать папку/файлы, все нормально (ну, кроме графики, но это на вкус и цвет...). Т.е. в Убунте на установку чего-либо может понадобиться в 2-3 раза больше времени. А впервое время так и больше (не туда скопировал файлы, надо удалить и птм опять скопировать в правильное место).

sudo apt instal x или просто запустить деб, или даблкликнуть по иконке

Это самый простой и распространенный вариант.

тогда почему вы не пересели на плазму 5?

Я пробовал все. Мне ничего не понравилось.

gitkraken

Git Extensions для меня намного удобней, но он уродски выглядит в Убунту.

они как бы кроссплатформенные на жабе и выглядят одинаково.

Они выглядят одинаково, но цветовая гамма разная и порой разные контроллы раскрашиваются в разные цвета, чего в Вин нет. Как исправить эту радугу (например в Eclipse) я не нашел.

Ставишь IDE, UI для Git, еще утилиты — все. Они выглядят намного более, чем уныло.

На Windows так не выглядят?

Горячие клавиши — это дело привычки. Тут можно пережить.

It depends. Я вот все эти Alt+Shift не переживаю. :(

На Windows так не выглядят?

desktop.github.com выглядит довольно симпатично

я цим не користувався (юзаю тільки консоль і діфф в vscode), але по твоєму лінку пише, що воно на електроні, тому на лінуксі і на вінді буде абсолютно однаково, тільки шрифти потенційно інші (можна зробити однакові, ліберейшн поставити той же)

Мабуть основна проблема в тому, що версії для Linux немає, а не в тому, що воно на електроні.

Там справді все прозаїчно просто.
Але до проблем варто бути готовим, порад щодо вирішення яких тут уже достатньо.

It depends. Переважно ті всі проблеми мають рішення.

Прочитав, що радять відформатувати всі диски перед встановленням Лінуксу.

Нахіба? О_О

Чи є якісь безболісніший шлях (2 операційки не пропонувати) для міграції даних?

1.

перекинути дані на флешку/зовнішній хард і назад

2.

2 операційки.

Перші свої 2-3 роки я прожив у dual-boot (Win XP + Ubuntu 8.04). Я не шукав собі проблем на голову, чого і Вам раджу.

4. Які ще є підводні камені та переваги Ubuntu в порівнянні з віндою? Нагадую, що я — дитина продукту майкрософту =)

Трохи переваг:
— для програмування дуже зручно
— нема вірусні (поки що)
— надійність: раз налаштував і воно «паше» роками (якщо зумисне не ламати)
— можливість підправити конфіги
— вільний вибір графічних оболонок (я зараз програмую в i3wm, приклад для уявлення — youtu.be/j1I63wGcvU4 не розумію, як я раніше без цього жив)
— власник цифродзеркалки має доступ до Darktable — віндузятники на нього фапають, але серед них досі нема мужика, щоб портанути то під вінду. В MacOS таборі такі знайшлись. nuff said.
— цяцьки теж можна шпіляти через wine (HoMM3, HoMM4, Disciples II, Sacred II, World of Warcraft: Cataclism — точно можна)

Про вінду Ви знаєте багато.
Поставте собі вже ту бубунту і складіть власний список ;-)

Порада: якщо Вам стане скрутно в плані юзабіліті, то просто уявіть, що вперше сіли за комп, а на ньому Linux. І все буде добре. З власного досвіду ;-)

дякую за детально-оптимістичну відповідь =)

Убунта — это уже не красноглазый линукс, это что-то среднее между линуксом и маком. Всё тут нормально с настройками, каких-то прям критичных проблем не будет. В конфиг придётся лазить крайне редко, но зато если понадобится, то у вас будет такая возможность.

Никогда не сталкивался с такой проблемой. Может, на каком-то железе это и есть.

Зачем?
Запускаете убунту с флешки, заходите в гпартед. Откусываете 30 гигов от диска Д и ещё несколько гигов под своп. При установке выбираете созданный диск с точкой монтирования / и файловой системой ext4, второй — как своп соответственно. Всё. Он вам даже загрузчик сам создаст, чтобы и в винду ходить и в линух. Если хотите принципиально одну ОС, форматируйте и ставьте на диск С, а диск Д не трогайте.

Я пересел с винды несколько лет назад, когда понял, что это в разы удобнее для веб-разработки (теперь вот ещё и пишу кое-какой софт под линукс), нет вирусни, что она вообще-то шустрее, гибче в настройках, нет вирусни, 95% софта — опенсорс, и ещё вирусни нет.
Реальные проблемы есть с чем:
1. На ноуте сильно меньше держит батарея. На 30-50%. Это самая неприятная проблема, возможно из-за неродных дров к контроллеру батареи (т.к. на «неродной» винде тоже такая проблема есть, хотя и чуть поменьше). TLP и прочие вещи не помогают.
2. Больше глюков с внешними носителями информации. Иногда не монтирует нормально флешки и диски, особенно с NTFS. Иногда приходится-таки внешней виндой что-то чекдискать. В плане внешних устройств надо уметь их на случай чего монтировать руками.
3. Ну и собственно софт. Фотошоп и если что-то ещё вам надо. Не знаю как вам, мне надо довольно редко и я держу виртуалку для таких случаев. Сейчас вот даже делаю десктопный заказ на шарпе, поставил себе виндоус 10 на виртуалку, с 2.5 Гб оперативы, прекрасно тянет и вижуал студию, и программу. Ну а на виртуальной ХР гоняю свой любимый Industry Giant 1. :) Многое запускается под Wine. Под ним я даже запускаю Finale 2002 (писать ноты), глючит миди. Кстати миди, да, вот, придётся настраивать. Metatrader 4 запустился великолепно (совсем немножко глюков), я под него разрабатывал под вайном.
В целом я очень доволен, до этого много раз пытался пересесть, были и та же убунту, и сьюзе, мандрива ещё тогда (это тот же редхат по большому счёту), и минт, и даже фряха. Главное что на сегодняшний день в плане десктопа все они сделали шаг вперёд и уже не те что ещё лет так 5-7 назад.

дякую за таку детальну відповідь.
Про проблему з зарядом вперше чую, буду гуглити в цьому напрямку

У меня не получилось. Проставил всё, что можно было там. Может увеличить скажем минут на 10-15, это максимум. Может ноут такой.

Единственная причина растраты батареи — прожорливость проца. Либо неумение ходить в разгрузочные режимы. Чаще всего первое. И всё это поидее работает и «само», в смысле без помощи дров.

Так что системный монитор в руки — и смотрим какая зараза процык кушает.

Мені Лінухи як GUIовий декстоп не зайшов через шрифти і постійні креші, навіть після року користування він мене напрягав, тим не менше вінда напряла ще більше, тому що щоб поставити на вінду софт для розробки під ноду/пхп настільки геморно, що мені було простіше сидіти на лінусі.
Найкраща десктопна ОСька як на мене — МакОСь. Хороші шрифти і зі всім популярним софтом дружить, будь то фотожопа, ілюстратор чи Node.js/php/whatever

ачівідно що за рік часу я пробував поставити шрифти. Мож пінати мене за криворукість, але кохатись з шрифтами стільки часу і безрезультатно це ненормально.

ще би вони рендирились так як в маку/вінді — питань би не було. Вставити шрифти я то вставляв, а толку. Може за останні 5 років щось змінилось, з моменту коли я сидів за десктопною бубунтою. А обзиватись — непрофесійно. Не бачу змісту далі сперечатись.

Після поновлення кінця 2016 бібліотеки freetype2 шрифти в лінуксі стали аналогічними Мас

Перешел в сентябре прошлого года и пожалел всего один раз, когда фотошоп был нужен (но мне как верстальщику помог avacode ).
Основная проблема для меня это отсутствие поддержки гугл диска на ubuntu, но если порыться по гитхабу, то там есть готовые решения для этого.

А так переходи, не бойся.
p.s. на данный момент иногда бывает нужен фотошоп, поэтому рядом с ubuntu стоит windows 10(которую запускаю ооочень редко)

Спасибо большое!

Дякую всім за небайдужість, коментарі та поради.
Завдяки вам звернув увагу на Linux Mint, залишилося обрати між графічною оболочкою (поки імпонують Cinnamon і Mate) — буду думати / пробувати.

И еще, я вас умоляю! Если вы уже колупаете убунту, то она запускается с установочного диска с большинством дефолтных пакетов. Не надо устанавливать. Смотрите, пробуете. Подключаете свои диски и любуетесь накопленным богатством. )))
А там и до установки дойдет. Диск скачайте и запишите. Запустите и наслаждайтесь.

1. Между Вин и Убунту выбор лучше делать в пользу Дебиан. Дебиан — папа Убунту и у него все пакеты стабильнее, а это плюс к надежности системы.
2. Да многое можно запустить под линухом, но тогда не откладывайте далеко маску и крюк.
3. Диски форматировать придется, НО! Делайте диск под систему и его форматируйте. Лиск D: пусть хранит все ваши важные доки, и то барахло, которое вы натянули еще с ЭКС.УА
4. НЕ пользуйтесь продукцией АМД под любой системой и будет вам счастье. Период полураспада южного моста непредсказуем. Дров достаточно и совместимости можно проверить по тому же гуглу.
5. Современные дистрибутивы достаточно автоматизированы в плане установки. Просто указываете сетевые настройки и смотрите дальше «ВАТА ТВ» пока инсталятор инсталирует инсталяцию, время от времени отмахиваясь от его вопросов.
НЕБОИСЬ! Нормально тут, на линухе!

НЕ пользуйтесь продукцией АМД под любой системой и будет вам счастье.

Помнится был у меня ноут MSI 271s, когда-то решил отдать его на профилактику железячникам .Так вот тамошний мастер очень удивился, что он еще не сгорел. Т.к. много случаев были менно таких. Он мне так прямо и сказал, «это потому, что у вас Linux установлен, у страдальцев был — Windows» :-) Так что не все так плохо с AMD в случае Linux-а

У меня МСаЙ СХ700 под линухом прекрасно отстрелил себе материнку. Ну, просто период полураспада больше, но накроет — 100% )))

Поки єдине, що мене все ще тримає за вінду — це RDP.
Так сталося, що працюю я часто через rdp аналогічно як на десктопі: ide, debug, etc.
Всі мої спроби з VNC були провальними. RDP порівняно з VNC літає. TeamViewer, доречі, хоч і крутий інструмент, до rdp теж не дотягує.

Якщо в когось є рішення, буду вдячний за пораду — можливо ще одним лінуксом на десктопі буде більше.

А хіба freerdp працює як сервер? З іншого ж боку теж має бути убунта.
Ssh і все, що на нього вішається — відмінна штука, якої для вінди, по суті, нема. Але чим sshfs допоможе, якщо треба зайти з умовно будь-якого компа на планеті на свій робочий стіл і продовжити роботу у звичному середовищі?

вони працювали над реалізацією сервера, глянь на гітхабі чи є білди

а sshfs просто вимагає іншого підходу, постав редактор/іде чи що тобі там потрібно на клієнт, і монтуй ремоут файлову систему по sshfs, працюєш локально над ремоут файлами, профіт

Якось те, що гуглиться не особливо всиляє надію. Але є www.xrdp.org, який я колись пробував ставити, але кінець-кінцем не запрацювало воно. Треба якось ще раз спробувати.

З sshfs — згоден, він вимагає іншого підходу, що не завжди зручно/можливо. Його я, поки, використовую лише для перекачки файлів між серверами при потребі.

Ssh і все, що на нього вішається — відмінна штука, якої для вінди, по суті, нема.

Посмотрите в сторону cygwin. По сути — линукс внутри винды.
Впрочем, это имеет ограниченный и весьма чёткий круг применения, если Вы всё ещё не пришли к нему, то и задач, требующий cygwin, наверное, у Вас нет.

Можно попробовать разные форки nomachine nx, например x2go. Но в целом тенденция такая что удаленный графический рабочий стол в забвении

Дякую, треба спробувати. Цей інструмент я не пробував.

Но в целом тенденция такая что удаленный графический рабочий стол в забвении

Для вінди ця річ набирає і набирає оберти. Для лінуксів ... там «завжди був» ssh, а для графічний робочий стіл ... кому він треба? :)

Попробуйте www.nomachine.com . Использовал его еще в 2009 году на медленном инете (64 кбит/с) с большими задержками (пинг в сотни миллисекунд) — ощущалось, будто работаешь с локальным десктопом, хотя он находился за десять тысяч километров от меня.

Дякую. Oleksii Shevchuk перед вами вже згадував про нього і про x2go. Обов’язково спробую.

Здесь описание, как под linux подключиться по rdp — tucha.ua/...​tupa-k-windows-iz-ubuntu И еще одна программа — tucha.ua/blog/rdpubuntu2x

Дякую, але ідея була зробити підключення linux->linux та win->linux.

dell xps developer edition (www.dell.com/...​oductdetails/xps-13-linux)
і жодних проблем з дровами чи налаштуванням

Які ще є підводні камені та переваги Ubuntu

якщо вам не сподобаеться юніті, то Xubuntu, Lubuntu .... або звичайне встановлення Kde, Gnome, Lxde, Xfce тощо. Одже знову проблема вибору ...

Unity уже как бы все (ему отдельное спасибо, из-за него когда-то слез с убунты на федору, а до этого был рач и гента).

1) Якщо це твій перший пінґвін — став другою системою, тобто паралельно. Без варіантів.
2) Ніяких LTS-подібних шняг. Для лінуксів дуже важливе своєчасне затикання дірок та виправлення багів. Через людський фактор, версії які «фінальні» — клепаються в останню ніч, і мають «незначні» баги які потім роками не виправляються. А от живий код правиться швидко. Зазвичай від бага до виправлення десь із місяць проходить.
3) Вибір інтерфейса — найважливіша справа. Все інше можна довстановити, а от до інтерфейса доведеться звикати. Формально його також можна довстановити, але то вже від лукавого.

0) Не дивуватися, коли виявиться що windows таки зручніший. Особисто я повністю відійшов від лінуксів на робочих компах, через те що завжди є грьобані недоробки. Мене відверто дістало читати інсталяційний код та правити власноруч. Мене дістало розуміння що та хєрня донині не може створити нормальний BootLoader, який зможе завантажити систему незалежно від конфігурації розділів. (Нажаль, bootLoader вінди також пиздець).

Але є одне але: я свою вінду зробив схожою на Windows98, бо я вважаю той інтерфейс найшвидшим. Ніяких бокс-меню, ніяких десктоп-аплікух, ніяких віджетів та плаваючих вікон. Виключно те що треба і там де треба.

Від Пєть та інших аристархів сховався за роутером. От на ньому — лінукс :)

Що до антивіря на Лінуху... clamav сходу віджирає 600мб оперативи. Бо його творці не спромоглися оптимізувати пошук, і тупо пхають увесь арсенал в оперативу. Щоразу при оновленні він тільки розростається. Може хто щось краще порекомендує?

То есть мне написать загрузчик из исходников? Ну вот выйду на пенсию — тогда. А щас мне бы так чтобы работало. Сегодня. Сейчас.

sudo apt-get install lilo

Ахаха, попавсь!

Он устарел и официально отправлен на свалку. У вас даже по ссылке такое написано. Что как бы намекает на ваше невладение матчастью

LILO нормальные люди не используют с начала нулевых.

и к чему вообще был этот выпад?

К вашему не владению матчастью. Возможно вы чей то бот

Так, в плані пінгвіну втрачатиму цноту.
Дякую за деталізований коментар.

Мене дістало розуміння що та хєрня донині не може створити нормальний BootLoader, який зможе завантажити систему незалежно від конфігурації розділів. (Нажаль, bootLoader вінди також пиздець).

Xxi век на дворе, везде uefi

Во-первых, не везде UEFI.
Во-вторых, не везде он работает как хотелось бы.
И главное, он везде падла разный.

Я уже молчу, что конфликт между Microsoft и ядерщиками Linux вроде так и не имеет однозначного решения. В частности, по Hibernate — всё ещё нереально заснуть в одной системе, и проснуться в другой.

Я уже молчу, что иногда хотелось бы иметь обе системы живыми и работающими одновременно. Но я так и не нашёл вменяемых средств виртуализации, способных запустить ОДНУ И ТУ ЖЕ операционку то как основную, то как виртуальную. Единственное решение которое я нашёл для боевого применения — когда у одного сотрудника на компе Линукс основной, у другого — винда, и они друг у друга пользователи и расшариваются как удалённый рабочий стол. Собственно говоря, это облако по сути. Можно честно поднять себе сервер и наслаждаться жизнью, ЕСЛИ ТОЛЬКО не упрётся в высоконагруженный обмен по видеотракту.

На Ubuntu c 10.04. Всегда пользуюсь только LTS ибо постоянно апгрейдится меня не устраивает.
Прежде чем что-то купить из железа, сначала забиваю в поиске выбираемый тип материнки, памяти, видеокарты и т.д.
например:
«ubuntu 16.04 amd rx 480» — cмотрю какие есть специфические проблемы с той или иной видеокартой от разных производителей.
Пару месяцев как перебрался с 14.04 на 16.04 LTS.
Поскольку у меня материнка на x99, то возможен вариант только с отдельной видеокартой.

MSI Radeon RX 480 ARMOR OC — проблем нет вообще никаких, со стандартными драйверами.
Но если вы собираетесь майнить то надо ставить amdgpu-pro драйвера. Поставил просто ради интереса запустить крипто-benchmark утилиту.
После этого перестал работать «Kodi». Вернул стандартные драйвера, все заработало вновь.

MSI X99A GAMING PRO CARBON / X99 проблем — 0.

Из текущих проблем:
1. Virtualbox Guest иcпользующий pci-e ssd подвешивает систему. Если использовать SATA SSD то такая проблема не наблюдается. Если пускать контейнер на pci-ssd или просто насиловать pci-ssd любыми иными способами систему подвесить не удалось.

2. Software Raid. Старый массив безпроблемно поднялся и исправно работает.
Недавно пришли новые диски и вот свежесобранный массив собирается работает, но после ребута ядро не распознает существующий массив. Если массив пересобрать вручную, то все поднимается и работает. Пока не нашел решение, просто нет времени.

Дякую за пояснення. Традиційно є 2 табори: за LTS і проти LTS =)

есть еще как минимум те которые попробовали линухов для домашнего пользования, и сказав «спасибо, жрите сами» вернулись обратно на винды

Заплатили наверно за лицензию. :)

а если уж лицуха винды досталась на шару — то всякие линуха вообще идут дальним лесом, как непонятный детский кошмар.
З.Ы. я если че про линух для домашнего использования, пользы линуха в недомашнем пользовании я никогда не отрицал

Скорей всего так и есть, если нет специфических потребностей.
Люди прозревают лишь тогда, когда им приходится платить свои деньги или когда наказание за использование нелицензионного софта привышаем все мыслимые и немыслимые суммы.
Паленая винда — это как правило куча паленого софта на компе.

вместо фотошопа гимп, вместо МС офиса wps office, хоть и китайцы сделали но мне кажется что он приятнее и работоспособне опенофиса и либофиса, в общем за три года юзания с ним проблем небыло, если железо интеловское то проблем с дровами небывает (наверное), пару раз на древних ноутах были траблы с вифи, но они решались парой тройкой минут гугления, по работе в терминале линуксовом, инфы в интернетах в разы больше чем описаний траблов с виндой, Убунта насыщена кучей всякого хлама из коробки, поэтому мне не нравится, юзаю elementary os — из коробки только ось, всё остальное добавляем по вкусу.
Первые пол года будешь косячить, может раза три снесешь и поставишь снова ось, поэтому будь готов к тому что бы под рукой были актуальные бэкапы. А потом когда sudo apt-get + все его параметры, перекочуют на кончики пальцев — вообще пропадет страх и проблемы. в общем здесь я находил 99% ответов на все вопросы.

Переход с винды на линукс — это как первый секс. Сначала о нем много думаешь, потом пытаешся «потренироваться», но от этого только мозоли на ладошках и кажется что это не так уж и классно как все говорят... Потом пробуешь с одной, с другой с N-ной, у тебя куча фейлов обломов незабываемых впечатлений, а потом ты находиш ту с которой остаешся жить, просыпаясь и ложась спать с ней... Да пусть она не длинноногая цыпка с мокрой киской, про которую ты, как и многие другие, мечтают в минуты полета мысли, но зато она надежна и понятна, да и секс с ней хоть и не так ярок и долог как с первой линухой, но понятен и краток но приносит не меньше кайфа...
В общем если у тебя небыло Линукса — тебе не с чем сравнивать первый секс. Но так же ты без него ты никогда не поймешь что в мире кроме окон есть ещё и двери и ходить в мир через них гораздо удобнее чем через окна :)

дякую за поетичні метафори в розрізі технічної теми =)

Переход с Линукса обратно на винду — это как брак. Когда понимаешь, что кроме потрахаться тебе от компьютера надо много чего другого.

Ну зачем же прерывать полёт мысли? «...это как брак. В котором присутствует любовница и пара коллег по работе.»

Ну разумеется. Всё серверное-то осталось на любимых пингвинчиках. А вот десктоп на Линуксе — всё ещё мечты. На разве что Mac считать потомком Линукса, но согласитесь что это СОВСЕМ другое.

Не простіше просто спробувати?

Головне не шкодувати потім за ковбасою по 2.20 під віндою

Простіше, звісно, на віртуалці спробував Убунту, але а) це віртуалка, відповідно, не зовсім об’єктивне враження через підтуплювання та відсутність проблеми з міграцією даних; б) добрі люди порадили звернути увагу на Мінт, про існування якого я, звісно, знав, але Убунту було більше на слуху.

Дякую за коментар

До речі Mint єдина система яка встала на мій старенький laptop та змогла одразу показати відео з youtube без танців з бубном.

dou.ua/forums/topic/21199
Свеженькое 😀
В этой теме прекрасно все, и матлаб, и опенжл, и линукс.
Как виндузятник виндузятнику: поставить последнюю 10 не трогай Виндовс дефендер и живи спокойно 😁

А что с USB в винде?

иногда не нужно быть кулибиным, а юзать готовые решения. Может вы железо какое несовместимое поставили..Обычно драйвера в винде скачиваешь с сайта производителя, или на шарах, если старое железо, и все работает.

Да, винда под иное оборудование требует драйвера и ПО. Я подключал сложное промышленное оборудование к USB, но опять же там были драйвера из коробки.
Вот насчет либ странно -вся америка на винде сидит. Имется ввиду корпорации и домашние пк, что там нет математиков думаете? Никто не юзает Питон или матлаб?

Ты пива сегодня лишку выпил?

Воскресенье, отдых)

просто железо реализует часть стандартного протокола. Вот с таким в винде гемор.

Возможно это из-за безопасности, винда требует цифровую подпись драйверов и прочие твикеры. Все же в корпорациях пока винда превалирует.

Под Питон есть Anaconda- для матрасчетов дистрибутив, еще сами знаете есть NumPy/SciPy , под Матлаб не в курсе, может там и есть проблемы с стандартными тулбоксами..

в винде сейчас есть powershell кроме cmd.
там есть Package manager(OneGet) и команды Get-PackageSource, Find-Package search, Install-Package name, find-package -name, Uninstall-Package name и т.д.
А вообще насчет юзания котиков, может вы потому и сливаете на удаленке молодым из офисов. Потому что им саппорт приносит настроенный комп со всем окружением и они туда не лезут, а просто веслают.

по скорости работы имею ввиду сливаете, тратите сильно много времени на настройки..

Попробую по пунктам.

Ситуація складається наступним чином: в рамках проекту «перемен требуют наши сердца», а також програми по боротьбі з «термін ліцензії антивірусної програми завершується через n днів», «вірус Петя/Льоня/Арістарх атакував 100500 машин на вінді», «я — віндовс, і я втомився, тому лови синій екран і шукай костиль, як врятувати дані з диску С» та й, взагалі, піратську пов’язку та руку-крюк пора давно ховати в дальній ящик, визріло рішення перейти на Linux ОС.

Это домашняя система или офис? Если офис, то «такие проблемы с кондачка не решаются, товарищ». Проблем будет немного больше, чем те, которые вы нагуглили (обнадёжил, да).

В ході гуглення вибір впав на Ubuntu 16.04 LTS через а) 5-річну підтримку; б) як я зрозумів, найпопулярніший дистрибутив, а, отже, буде відносно нескладно нагуглити щось.

Ubuntu 16.04 LTS действительно отличный вариант на сегодня, а в ипостаси Минт 18.2 (этот тот же Ubuntu 16.04 LTS от другого, так сказать, производителя) вообще замечательный.

Гугл підказав, що проблеми будуть з:
— ігри;

домашняя система?

— Photoshop;

Если вы проф. дизайнер, то замены не найдёте. Если «подправить/подкрасить» — Gimp и кучу других прог на замену найдёте.

— Excel-документи з мільйоном формул;

шо є, то є; з великими/складними файлами у Лібреофіс будуть проблеми

— інший принцип структури файлової системи;

скрыто под капотом; для конечного пользователя разницы нет, только другой принцип монтирования разделов: не диск Це, диск Де, а /mnt/sda1, /mnt/sda2...

— робота з терміналом;

Если железо стандартное, доп. драйверов ставит не нужно, это может не потребоваться вообще.

Если железо стандартное, в большинсте случаев «взула і забула».

если АМД, тогда да, может быть; если Нвидия — естьи графические инсталляторы и конфигураторы; если встроенная — см выше — «взула і забула».

— перенесення даних з вінди.

см. мои комментарии для файл. системы

Перші три проблеми відпадають, як не актуальні (на крайняк, як я зрозумів, VirtualBox і Wine ніхто не скасовував),

Только Виртуалбокс. Про Вайн лучше забыть.

нова структура і термінал — теж не проблема, бо а) питання часу і звички; б) навіть цікаво опанувати термінал на достатньому рівні в розрізі дифірамб, які йому співають юзери лінуксу.

Павлин тоже не настолько прекрасен, как о нём говорят. Помните стар. сов. мультик про Мюнхаузена? ;) Это была шутка, и в ней изрядная доля шутки.

А от наступні нюанси викликають питання.
Тому підкажіть, будь ласка:

В многих случаях никаких настроек, установки доп. драйверов не потребуется.

Не настолько.

ИМХО, лучший способ для начала, установить его в Виртуалбокс. После, если охота не пропала, сделать резервные копии данных и установить Линукс на свободный раздел диска. Если непонятно или страшно, пригласите знающего человека.

Это просто другой продукт. Для кого-то он подойдёт больше, для кого-то меньше. Однозначного списка преимуществ/недостатков не существует. В каких-то вещах Убунту лучше, скажем так, от «слегка лучше» до «несравненно лучше», в каких-то он воообще неприемлем (скажем, если Фотошоп — ваш главный раб. инструмент.)
И помните, что есть другие «трактористы», типа меня, который прошёл весь путь от Дебиана 3.1 (а это 2004 год) до дебиан 7 или 8, Ubuntu 12...14, постоянно держал на компьютере две системы, в которые перезагружался по мере необходимости, а после появления Виндовс 10 (точнее, после какого-то апдейта десятки) отформатировал диск начисто и установил единственную ось — Виндовс 10. Задачи, для который нужен линукс, гоняю в Виртуалбокс.

дякую Вам за деталізовано-структуровану відповідь.

Это домашняя система или офис?

Домашня, але останнім часом домашня система стала і, свого роду, робочою...

Перепрошую, а чим 10-ка покорила Ваше серце?

Надоело перезагружаться. Какие-то вещи постоянно требуют Винды, какие-то Линукс. В какой-то момент обнаружил, что в Винде уже настроил практически всю инфрастуктуру, которая мне нужна, а что требовало ЛИнукс — либо в Виртуалбоксе, либо в WSL (да, линукс приехал в винду). Но если ситуация изменится, например, потребуется более памяти для работы с библиотеками, настройка которых в Виндовс не беспроблемная, тогда придётся снова отрезать раздел и ставить отдельно Минт.
Понимаете, тут нечему покорять сердце. Один продукт строго коммерческий, другой — комьюнити-бейсед. Каждый из них несёт с собою, так сказать, свои присущие и вытекающие.... Знания и умения конечного пользователя позволят вытащить максимум хорошего из обоих продуктов и подобрать нужное решение для недостатков. ;)

дякую за пояснення. Шкода, що алхіміки (читайте, розробники ОС) так і не знайшли формулу панацеї =)

У Ubuntu і на пк і на ноутбуці, ніде проблем з відео драйверами немає. Здається для відеокарт radeon булави проблеми давно

З Photoshop проблем немає, ставити на wine. Можу детальніше написати якщо треба.

З шрифтами ситуація не однозначна, деякі добре стають, а деякі категорично не хочуть

дякую, на разі не працюю з фотошопом, але матиму на увазі.

віндовс, і я втомився, тому лови синій екран і шукай костиль, як врятувати дані з диску С

у вас дійсно була така ситуація чи це перебільшення? яка би помилка там не буда — дані зазвичай залишаються на диску.
скажу за убунту — там ситуація теж не краща. прилетить якийсь кривий пакет через apt — і все, половина не працює або навіть не стартує.

Скажімо так, стикався з таким, на жаль. І, коли під рукою не було диску/флешки з встановленою ОС та запасного компа, ставало сумно, якщо дані треба прямо тут і прямо зараз.

Чи можете Ви в такій же ситуації щось зробити з убунту у випадку, якщо при запуску убунту станется помилка і ОС не стартане?
Диск/флешка з реаніматором/лайвОС «маст хев» для будь-якої ОС, навіть самої надійної.

Проблема с дровами под линукс могут возникнуть на ноутбуке. Всякие трекпады, хоткеи и хитрые видеокарты. Если бы не это, давно бы уже на ноуте поставил линукс. Еще не у всех принтеров есть драйверы под линукс.

Я якраз юзер ноута, погуглю значить в розрізі моєї моделі, дякую.

Если железо (у меня опыт с Intel) не супер новое или сильно старое, в стабильной версии Ubuntu, как правило проблем с драйверами нет.
Я начинал с где-то с 7 версии, а с 12.04 LTS использую как основную систему.
Правда некоторые программы ставятся с заморочками, информации в гугле достаточно, но что бы не тратить каждый раз время на поиски, я сделал типа записной книжки , где кратко описал установку нужного софта.
Все перечисленное нормально работает, правда для эмулятора Android Studio нужен проц не ниже I5 и памяти больше 8 Гб.

дякую за пораду і за записну книжку

Зайди на сайт distrowatch.com, в правому сайдбарі побачиш рейтинг дистрибутивів. Постав на VirtualBox що здастся цікавим з першої десятки, щоб потикати палкою. А там вже і вирішиш що більше подобається.
Моя порада — пробуй Mint. На вибір кілька DE, все відшліфовано і мінімум проблем, велика спільнота.
По питаннях:

ігри;

Через Steam є досить великий вибір

— Photoshop;

Ставиться через Wine, працює ок, є мануали в мережі

Якщо немає надто специфічних вимог, думаю проблем не буде.

Іноді є проблеми з AMD і з принтерами.

дякую! Ви вже далеко не перший, хто радить Mint, а не Ubuntu, буду гуглити-порівнювати

Mint, Mate, elementary, etc всі зроблені на основі Ubuntu.
В результаті ти отримуєш з кожною з них свій юзер експіріенс, але під капотом все та ж стабільна, надійна і популярна Ubuntu.
Спробуй через VirtualBox поставити і проклікати декілька, щоб зрозуміти, що тобі до смаку.
Проблеми з дровами в 2017 це скорше виключення ніж правило.

Кстати, запускать винду в виртуалке — тоже пиратство, так что от этой проблемы никуда не деться.

Возможно я неправ (не буду искать доказательств/опровержения), но использовать винду в виртуалке для игр/фотошопа всё-таки нелегально. А ТС писал не про IE тестить.

С другой стороны — кого это вообще когда-либо останавливало, ещё ни один пользователь за факт использования пиратской винды не пострадал.

Ну, при беглом ознакомлении с их Terms of Use — про запрет использования стороннего софта ничего не сказано. Так что можно и для игр с фотошопом) Другое дело, что крякнутый фш — это всё равно крякнутый фш. Я, в общем-то, отвечал только на тезис про «запускать винду в виртуалке — тоже пиратство»

Бери Linux Mint — он основан на Ubuntu, но интерфейс из коробки много приятнее. А все инструкции по установке ПО одинаковые, потому что у Mint отличается только визуальная часть. А это 90% боли, имхо. Игры в вайне не пробовал, потому что у меня Ubuntu для работы в виртуалке, а для игр вин7. Фотошоп — кажется он не запускается в вайне нормально, но я не уверен сейчас. Правда виртуалбокс должен решить эту проблему. Эксель документы — не знаю, со сложными я не работаю, простые Libre Office читает нормально. Хотя бывают уникальные, в основном от всяких генераторов (типа отчеты разных форекс-брокеров), которые фиг прочтешь чем кроме экселя. Но это редкость, обычно нормально всё.

інший принцип структури файлової системи

Как пользователю мне не очень важно, что там за fs. Я даже не знаю какая она у меня, вроде ext4

робота з терміналом;

А что с ним? Первое время каждую команду будешь гуглить, потом всё что нужно каждый день для работы запоминается, что нужно не каждый день — опять-таки гуглится.

налаштування системи, щоб нормально «їхала»

Едет нормально из коробки, но вот UI обычно спартанский, и настроить его в голой убунте тоже так себе удовольствие. Поэтому и советую сразу ставить Mint, и не париться.

проблеми з дровами на відеокарту

Пару месяцев назад поставил Linux Mint на старый полудохлый ноут с дискретной графикой — нормально всё было, ничего не сломалось. Хотя тут кому как везет — зависит наверное от видеокарты.

перенесення даних з вінди

Файлы просто скопировать. Перенос программ и настроек невозможен, так как они разные.

Но лично моё мнение — убунта не для домашнего пользователя. Для офисной работы — можно, для программирования — идеально, для развлечений лучше винды ещё ничего не придумали.

Плюсую минт. Посидев на работе и дома, устал от её прожорливости и сомнительных неотключаемых фич интерфейса. Минт, кстати, ближе к винде интерфейсом, по крайней мере Cinnamon.
Тоже не без проблем, но ничего критичного, что не позволило бы уйти от платных операционок.

проблеми з дровами на відеокарту

У убунты есть проблемы на целеронах с интегрированной видюшкой. Например, иногда на заголовке окон курсор оставляет след.

перенесення даних з вінди

Нужно при сетапе компа разделить винт на раздел для операционки и раздел для данных. Или заиметь в компе два винчестера, например ssd под операционку и терабайтник под данные. Тогда проблем с форматированием не будет. Линукс понимает NTFS.

2 операційки не пропонувати

Не понятно как это связано с переносом данных.

Які ще є підводні камені та переваги Ubuntu в порівнянні з віндою?

Не получится остаться ленивым пользователем. Иногда даже понадобится гуглить. Придется умнеть. Это главный недостаток.
Мелких тоже хватает, но они специфические, от пользователя зависят — непривычно выглядит и не все иконки поддерживает скайп под линукс, потому что производитель специфический. Нет простого punto-свитчера. Эмулятор андроида BlueStacks не портируют под линукс.

Рекомендую добавить второй винчестер/ssd, небольшие стоят не дорого, и попробовать поставить линукс на него. Не понравится — всегда можно вернуться на вынь.

устал от её прожорливости

це Ви про Убунту?

Да. Неотключаемые рюшки интерфейса даже на мощном компе способны прервать работу на несколько секунд.

У меня на Mint был какой-то баг с Google Chrome — иногда намертво зависала система. Проблема нагуглилась,а вот решения не нашел.

Хром

Поставил хром. Подвисания обнаружились только при подсоединении смартфона для обмена файлами, отключение-подключение снимало тормоза. Не уверен, что это из-за хрома, у меня смартфон со специфической прошивкой. Возможно, зависит от набора плагинов/расширений.

дякую за детальну відповідь та пораду, ще один голос в бік Mint, буду ковиряти її.

Для меня последней каплей стал- выход windows 10 с очень настойчивым предложением перехода не неё.
Ну а так же переодические новости о криптошифровальщиках и прочей малвари.
Купил новый ноут- а на нём 10-ка стоит.
10-глючила, до сервиспаков (или как их там сейчас называют)- постоянно синие экраны были и тормоза.
Поставил 7-ку — оказывается под SkyLake драйверов нет на 7ку и не будет по заявлению микрософта. Еще что то подёргался с разными настройками — но в конце дома перешел на OpenSuse c Xfce.
Долго верил что .Net core доведут до ума и можно на него переходить- но это что то просто невообразимое было.
Ставил студию 15- где заявлена поддержка .Net core- в итоге 2 вечера четырханий чтоб просто hello world запустить.
По итогу перешел на java, язык мне не очень нравится — но эко система намного более зрелая и стабильная- да и работы по java на порядок больше.

я теж купив взимку новий ноут, і нормальні дрова були тільки на 10-ку, прийшлося потанцювати/покуштувати різні версії 10-ки. І досі не до кінця задоволений — ще одна причина міграції на Лінукс.

купил себе ноут асус X302U на платформе skylake — поимел хороший геморрой в линукс минт с запуском дискретной графики нвидиа, а также траблы с вайфай.
В итоге пришлось поставить рядом вин10 для игр и минт 18 — для работы.

.NET Core на 7-ку ставил?

Чи такий страшний вовк, як його малюють в розрізі налаштувань?

не старшний

в мене не виникало

Прочитав, що радять відформатувати всі диски перед встановленням Лінуксу.

в мене убунту без проблем і додаткових маніпуляцій працює з фат та нтфс дисками

Які ще є підводні камені та переваги Ubuntu в порівнянні з віндою?

1. не боїшся вірусні
2. apt-get
3. галімий скайп
4. особисто в мене убунту літає швидше ніж вінда(хоча вінда на ссд), але просто вінда захаращена софтом

Можно в этом месте подробней?

О, наконец-то МС дали в линух полный набор иконок. Спасибо, обновился на бету, 5.4.0.1 сейчас. Есть фича еспорта истории из 4.3 версии, темная тема и однооконный режим.

в мене убунту без проблем і додаткових маніпуляцій працює з фат та нтфс дисками

Систему все-таки лучше ставить на ext3/ext4. FAT/NTFS это только если данные хранить.

вона лише так і встановиться. не думаю, що лінукс встановиться на фат. і точно ні на нтфс.
але підмонотовують додатковії партиці без роблем

лінукс не встане ні на fat ні на ntfs просто через відсутність необхідних для кернела фіч в обох, але навіть сама ідея ставити лінукс на одну з них — брутальна

можна взагалі так — поставити вінду на hfs+ і натягнути гном3 або кеди як desktop env, кастомізуючи його під мак ос вигляд, щоб поєднати все найгірше зі всіх ОС)
bdsm os

лінукс не встане ні на fat

Да неужели? Спорим, я смогу поставить линукс на FAT?

ти реально хочеш сперечатись, що можна поставити _новий_ кернел на фат чи ntfs зі _стабільними_ драйверами до них в ядрі і жити щасливо, мати _робочі_ пермішени, лінки і тд і нічого не буде відвалюватися/глючити? чи скоріше можна молотком захярити все аби-як і працювати буде по святах кожна тулза яка відповідає числу фібоначчі?

якщо друге, то таке «теоретично можливо» не дуже корисне в реальному житті і пригодиться хіба для написання коментів

Спорим, я смогу поставить линукс на FAT?

в тебе цікаве визначення слова «злив», але я так і зрозумів що ти мав на увазі варіант 2 aka молотком

Можно собрать генту на корень на vfat и всё будет работать

для гурманов на партиции fat делаем образ ext и маунтим его через loop, хотя в обычной жизни обычно все наоборот

Ну это читерство :)

чтото типа mkinitrd —preload
а вообще линукс тема работает на любом железе методом перетыкания винта что очень спасало в 2000 когда своя сеть была на какомто древнем хламе

Дякую за відповідь.
А Ви Mint не юзали? Тут колеги в коментах радять на нього звернути увагу.

кажуть, легше для людей з вінди. Але мінт це убунта з іншим UI.
Я не пробував, але радив би зразу убунту

а ще китайці продають роутери хуйовий (хуавей) дешевше собівартості, є чутки, що туди бабло вливав уряд, решта можна додумати (малвари всякі і слідкування за юзерами), я б тримався подалі від будь-чого китайського, навіть open source

полностью перешел года 3-4 как, пока не жалею, хотя иногда в SC2 таки накрывает, но специально венду не держу, что бы время на это всё не тратить...

по существу:
1. фотошоп для программиста(верстальщика, андроид-девелопера и вообще кого угодно, кто может иметь дело с PSD или скетчем) полностью заменяет avocode (с конторой никак не аффилирован, ссылка без рефки — просто рекомендую)

2. если программируете под андроид, у стандартного (гугловского) эмулятора в режиме GPU-рендера, под *NIX-ами постоянно проблемы, точнее, он просто неюзабелен, а на софтварном же рендере работать невозможно (4 ядра i3 — слайдшоу). Вот альтернативы, которую юзаю сам:
— genymotion (платная, но есть порезанная free-версия напоиграццо, в котрой так же доступны google play services из коробки — с последней 2.10 версии)
— Anbox — пока крайне сырая альфа, преимуществ в производительности по сравнению с genymotion, в принципе, незаметил. Однако, использует совершенно другой принцип контейнеров и виртуализации.
— android-x86 + VirtualBox

3. так же, всегда можно держать несколько любых виндовсов на вирткалках, собственно, если не для поиграться и прочих 3D-дизайнов, хватает абсолютно на всё (мне по крайней мере)

К сожалению, avocode платный. Еще и с подпиской, без возможности купить пожизненные права.

Получается шило на мыло. Уйти с платной небезглючной операционки и платного софта на бесплатную небезглючную операционку с платным софтом и не всеми фичами.

Фотошоп для верстки нет смысла использовать под любой ос.

чисто для верстки макет порезать может и нет смысла, а если захочется самому подизайнить?

дякую за детальну відповідь. На разі, ні фотошопом, ні андроїд-студією не користуюся, на щастя

Mint c Xfce

Респект, у меня тоже такое. Правда машина используется только для свн

Что происходит в последних версиях студии- начиная так с VS 2015- я не понимаю. До этого- VS была чуть ли не эталоном IDE для виндовой разработки. Почти всегда была легковесным и стабильным продуктом.
А начиная с VS2012- каждый запуск- как будто 4K видео со всякими шейдерами с 3D max рендеришь.

Полгода уже на Линухе после более чем 20 лет в Винде

як то кажуть: «you know, what I feel, bro» =)

Если нет привязки твоей среды разработки к винде, то почему бы и нет. Но в чем Винда выигрывает, ее поставил и она работает, в крайнем случае, подсунул сидюк с драйверами. На Линухе все надо настраивать ручками и не всегда это простая задача. Когда я сидел на SUSE Новелл не договорился с NVIDIA, чтобы в SUSE были их драйвера. Поэтому приходилось устанавливать их вручную и не всегда проходило гладко. Были проблемы у меня с драйверами для принтера Canon LBP6030 для Linux Mint. На сидюке просто не было драйверов для линуха, хотя принтер был новый. Принтер я запустил, но убил целый день на это, на винде он запустился сразу.

дякую за детальну відповідь!

якщо в тебе thinkpad або один з популярних ноутів, якими користуються інженери redhat, рекомендую fedora, вони тестують популярне залізо, бо працюють самі на ньому, часті оновлення кернела і дуже хороша підтримка згаданого заліза (ну і плюс нових кернелів — нові дрова), в мене протягом fedora 25 ні разу ні чого не глюкануло на carbon x1. ну і для fedora майже все пакується з нового софту, рівень підтримки буде як в дебіана

перший час постав собі desktop env ± класичний, поки не розберешся, що саме тобі більше підходить (tiling, floating), взагалі не прив’язуйся до першої інсталяції, постав на пару місяців, розпробуй що і як. я б поставив xfce як тимчасовий DE

* ігри — steam, старі ігри можна навіть в wine (типу warcraft III)
* ps, excel — хз що зараз модно, напевно gimp + якийсь з форків оупен офіса. офіс скоріше за все буде гамном
* файлова система описана (структура) refspecs.linuxfoundation.org/FHS_2.3/fhs-2.3.html, є картинки в інеті, якщо лінь читати букви
* з терміналом, постав fish замість башу, 0 конфігурації, те, що тобі треба буде. сам емулятор будь-який буде ок
* ніяких особливих налаштувань тобі не буде потрібно, якщо будуть конкретні питання — arch wiki,
там є майже все, від списку софту то частих проблем і рішень, стосується лінукса загалом, не тільки арчу
* про дрова на відео не скажу, в мене інт інтел, все ок
* дані з вінди залежно які, медіа просто скопіпасть

мій сетап — fedora custom (гола без нічого), i3wm, fish шел, весь софт і тули вибирав вручну, можу скинути якщо цікаво. але для початку краще постав якийсь xfce, там все буде з коробки, будеш хоч знати який тобі софт треба впринципі, якщо колись захочеш щось кастомне

дякую велике за детальний опис та альтернативний дистрибутив, буду гуглити / думати / приймати рішення

Боже, який с тарий! Для мене старий варкрафт це 2

Ні

Не потрібно. Але я б рекомендував би одразу розібратись з lvm2 — цікава річ, рекомендую

P.S. Install Gentoo

дякую за відповідь.
Підкажіть, будь ласка:
1. Який саме є спосіб збереження даних без форматування? Чи відповідь криється за незнайомим для мене терміном

lvm2

?

2.

Gentoo

Вперше чую. В чому його перевага над Убунту?

Даже полный идиот может осилить gentoo install handbook

Главным критерием имхо должна быть не сложность инсталляции оси, а сложность инсталляции софта, в частности рабочего. Чтобы не получилось что каждую утилиту собирать (хотя кому может и нравится). У меня был негативный опыт с сервером на centos5 (я тогда не был особо знаком с линуксом, взял дистрибутив который хостер предлагал первым в списке). Любое расширение для php поставить = потратить день на поиски работающей инструкции. Ubuntu просто сказка после этого.

В генте есть менеджер пакетов

В любом линуксе есть, это не спасает.

Угу, пока не наткнешься что дров на сетевую карту нет и надо как-то подключить модуль для нее (для этого юзеру надо знать какая у него распаяна сетевая и какой конкретно модуль для нее подойдет), но сюрприз — модуль надо стянуть из интернета (при том что установочный DVD! весит дофига гигабайт очень нужной информации, дрова на сетевую видимо менее нужная вещь в установочном! образе), а интернета естественно нет потому что сетевая еще не работает.

en.wikipedia.org/...​al_Volume_Manager_(Linux

1. Який саме є спосіб збереження даних без форматування?

Береш та залишаєш дані.

Купіть макбук, будете витрачати час на творчість/роботу а не на пердолінг з оточенням.

У вас макбук був у власності?

був і є, сучасна mac os — це трохи стабільніша вінда з краще упакованим софтом і бонус тормозами

чого ви всі постійно думаєте, що всі мають отримувати оргазм від цього гамна? там все від файлової системи до мишкооріентованого ui виносить мозг, якщо тобі таке ок — твоє право, але продавати це як ідеальну ос — треба упоротись, сто разів обговорювали недоліки мак ос, але свідки мак ос завжди як гриби в кожній темі доводять, що це найкращий вибір для всіх

спеціально знайшов старий комент
dou.ua/...​rums/topic/18946/#1009407

можу накидати ще десятки таких самих пунктів після років користування «ідеальною» ос

до мишкооріентованого

Тачпадо-орієнтованого.

спеціально знайшов старий комент

Думаю що більшість коментів валідні (правда файли я жодного разву не втрачав, та й не шкода — все у хмарі), проте вони про файндер та іншу фігню, я замість файндеру користуюсь mc і терміналом наприклад.

Зате з залізом нема проблем — увімкнув і все працює, батарея тримає довго і тд. Так само з дев-оточенням.

вот она суть макбука.
Файлы я не терял, но не жаль — всё в облаке.
Меня дрючат в зад, но ничего, даже приятно — из той же оперы.
Чо у вас за синдром жертвы?
Переплатить денег (нет понятно, что если вы mac\ios dev то это оправдано), а потом всем доказывать, что это переплата за качество которогонигдебольшенет и везде его советовать?)

вот она суть макбука.

У вас макбук був/є?

Файлы я не терял, но не жаль — всё в облаке.

Здуру можна файли де завгодно втратити -> тому все в хмарі.
Проте, ні я і ні мої колеги за 2 роки роботи на макбуках не втрачали файли. Можливо комусь не пощастило, так і на інших системах можна все втратити.

Переплатить денег

А я і не казав що маки не оверпрайснуті. Ще й як, проте альтернатив немає, хіба що он Xiaomi по якості схоже що наблизився, залишилось туди лінукс поставити та вирішити всі проблеми з залізом.

Чтоб понять, что не надо кушать гавно, надо его поесть?
Конечно, альтернатив нет, святое яблоко))
Про ксяоми вообще смех.

> не користувався маком
> !не читал но осуждаю!"
ясно

Что за идиотизм? Ещё раз. Чтобы понять, что гавно кушать не надо — его надо лично поесть? Мне достаточно было поклацать рядом разные ноуты + обзоры + здравый смысл.
Логика маковода прочна как стена.

Ну не то чтобы я считаю мак идеальной штукой (могу сравнивать: по-многу лет за виндой, линуксами разных видов и маками), но почитать и посмотреть обзоры и чуть потыкать вам мало что покажет .... вот за полгода ежедневной работы за новой системой вы сможете сделать для себя выводы ... маки переоцененные это да, но как начнешь искать ноут с хорошим разрешением экрана (и чтоб линукс туда норм становился) — там цены сразу в ту же категорию попадают (ну стоит видюха геймерская, так она мне не нужна ...)

якщо чесно, то якби лінукс вставав на макбук так само, як на xps, я б напевно таки вибрав макбук (без тачбара правда). дисплей якісніший і суб’єктивно збірка теж краща, дефектні можна просто віднести в епл стор, з поширених проблем походу таки тільки клавіатура (гамняна і ламається), відео можна інтегроване взяти

xps кажуть ще більше браку, дехто по 3 рази міняє, і теж є проблеми, coil whine etc

я хз як в укр сервіс центрах, але в епл сторі в штатах ніхто на 2м ноут не буде забирати ніколи, пару днів макс, якщо на ремонт, або протягом години новий ноут якщо швидка діагностика підтвердила проблему

імхо, краще вже T470 взяти, ніж xps. надіюсь делл покращить якість в нових генераціях, але поки воно таке собі, особливо враховуючи немалу ціну

и сц инициирует замену устройства на новое

звучить як якийсь совко-сервіс, в штатах епл стор такого робити не може, бо заміни авторизуються на місці в магазині (які за сумісництвом і сервіс центри), мій досвід в епл сторі це більше щось таке:

— це гамно не працює <показую як саме>
— ок, зараз потестимо <30хв діагностика>
— в вас є бекап? якщо так, то ось ваш новий айдевайс, вибачте за незручності

мой середины 2015 — работает без нареканий .... новые не пользовал ... и да дорого ... но все таки Dell XPS стоит не сильно дешевле ... да и, например, в офисе есть выбор мак или вин десктоп — вин ни разу мне не удобен в работе ... а так одинаковая среда и дома и в офисе .... но я бы тоже сто раз подумал перед тем как брать мак — должны быть веские причины

ни 1 тема про оси\компы\ноуты не бывает без макодрочеров.
Особенно мне нравится
Как перейти на линукс? Купи мак.
Какой ноут взять за 15к? Бери мак
Я сомневаюсь между XPS & Alienware. БЕРИ МАК!

Все правильно, людям час економимо.

Нет, просто вы больные. Не те, кто мак используют, а те кто лезут с ним не по месту

Коля, плутаєш людей назвою теми. Коли на ДОУ кажуть «завести трактор», то мають на увазі «заключити контракт з роботодавцем» (не обов’язково це пов’язано з переїздом).

А тепер порівняйте теми на ДОУ з тегом «трактор»

Може в більшості й дійсно мається на увазі «звалити», але тут таки це нерозривно пов’язано з роботою.

Радив би тобі спершу поставити на віртуалку і просто покористуватись, підівчити і привикнути. Таким чином нічого з файлів не втрачаєш, ставиться за лічені хвилини і навіть не дивлячись на віртуалізацію убунта працює швидко.
Ввійдеш більше в «тему» — будеш сам розуміти що тобі потрібно.
П.с. з виходом інтегрованої убунти на вінді 10, яка мене особисто повністю влаштовує, думаю по трохи будуть люди і на вінду вертатись, все ж дуже багато програм працюють з коробки і не потрібно вчитуватись в деталі, конфігурити під себе, гуглити чому воно не працює і т.д.
Але це не точно :)

дякую за пораду. Убунту вже давно на віртуалці, але, самі розумієте, найкраще навчання в «бойових» умовах...

А что делаете то за компом? Если смотрите котиков, то какая разница, а если работаете в автокаде, то могут и вопросы возникнуть.. Ставить линукс, что бы потом сидеть под эмуляторами и виртуалками дурная затея.

Котів точно не дивлюся, хіба собак.
Підозрюю, ми з Вами працюємо в однакових програмах, судячи з технології у Вас справа від імені =)

дякую за детальну відповідь, поліз гуглити слова з Вашого останнього речення =)

Есть куча готового софа с богатыми настройками, типа luckybackup

Делаешь в lvm2 снепшоты, а потом откатываешь их обратно

Переучивание было с винды(ХР идеальная) -> ос икс (2 года по долгу службы)-> убунта.
На гейм машине убунта(стим) — он же к телику подключен- на нем же файлопомойка — он же билд машина(включен и доступен перманентно)

4. Які ще є підводні камені та переваги Ubuntu в порівнянні з віндою?

На лептопе убунта (делл инспирион) — продавался с виндой. Разница; в начале этого года какая то бажина была в сапорте скайлека, потому были траблы со звуком(починилась) за 20 минут(гуглением естественно). Не коректно работает мультитач, хотя можно тоже пропатчить это дело, но сенсорным интерекшеном не пользуюсь.

3. Прочитав, що радять відформатувати всі диски перед встановленням Лінуксу.

— ничего не форматировалось. Накатилась без проблем(перед этим пришлось gparted ом нарезать себе пространства, оставив виндоз так что бы была на всяк, мало ли)

А вообще дело привычки)) По началу 100 процентов будет ломка и захочется обратно))

дякую за відповідь.
Перепрошую, я правильно зрозумів, що Ви убунту використовуєте, як

гейм машину

?

угу. в разрезе моего гейм експирианса того что есть на линукс хватает. Ниже Виктор написал, что все со стима что имеет поддержку линукса будет работать.
+ вайн (Warcraft TFT и все остальное что молодости на вин кспи недоиграно было)

90% проблем решается гуглом+клик по первой ссылке.
Главное на первое время держи телефон с интернетом/другой комп под рукой, что бы мог загуглить проблему и быстро решить, в случае чего.

Были проблемы с запуском программ на дискретной видеокарте (ноуты, нвидиа+интел), но все довольно легко решилось при помощи бамблби (wiki.archlinux.org/index.php/bumblebee, тут для арча, но подозреваю, что на убунту будет очень похож процесс настройки, либо идентичен, за исключением пакетного манагера)
У знакомых были проблемы с амд-шными видеокартами, года 4 назад, сейчас — без понятия.
Интел из-коробки работает.

Если достаточно свободного пространства, можно отделить кусок этого же пространства под файловую систему линукса (тем же акронисом, из-под винды, или уже во время установки убунты). Линукс умеет работать с нтфс (и читать и писать), по этому если не ставить галочку «формат олл», все данные будут сохранены.

слетят иксы — будет только черный экран и терминал ;)

_____
Добавлю, что много полезной инфы есть тут: wiki.archlinux.org/index.php/Main_page
Отличия есть конечно, но не смертельно.

Дякую за таку розгорнуту відповідь та корисні лінки/поради!

До речі,

на дискретной видеокарте (ноуты, нвидиа+интел)

мій випадок, прямо попадання в 10-ку

GT525M + intel 3000 / GTX960M + intel 530
довольно легко все завелось с тем же бамблби

Если нужны последние драйвера, то LTS самый плохой выбор, они до сих пор на 4.4.0 ядре сидят. Бери просто не LTS. Если видеокарта не самая новая (1.5 года есть), то можно и LTS.

дякую за пораду.
Іронія долі: моя відеокарта першого кварталу 2016 року, тобто якраз на стику вказаного Вами періоду, відповідно, хз, чи будуть дрова...
Є Ubuntu 17.04 (не LTS) з 1 роком підтримки. Питання: в чому, власне, заключається дана підтримка? І чи є життя в період після? Як відомо, на вінді можна легко жити роками без оновлень (ну, або поки Петя не прийде)

www.evga.com/...​ct.aspx?pn=03G-P4-6162-KR
У меня вот эта, вроде свежак на лтс в ТФку летает. Дрова нвидийные через софтвер менеджер в два клика стали

Не так это нвидивские драйвера, они к LTS имею весьма опосредованное отношение.

Питання: в чому, власне, заключається дана підтримка?

Больше не будут выходить обновления, нужно будет сносить и ставить что-то по-новее. Может, если, карты хорошо лягут, то она обновится сама до чего-то по-новее %)

Не только в минте, это обычный убунтовский функционал — wiki.ubuntu.com/...​Kernel/LTSEnablementStack

А можно в два клика ядро обновить до 4.12

Если не понимать смысл lts, то можно и альфа ядра ставить.

И такое было на «заре» пользования линуксом... Всё умерло и пришлось откатываться :) но это в прошлом. Со временем каждый линуксятник приходит к какой то любимой сборке (у меня к примеру Elementary OS) и вот уже лет 5 я с ней и желания переходитть на что то другое — нет. устраивает почти всё, а то что не устраивает — на то можно забить! Главное то, тчо теперь, при пользовани виндой немного подташнивает :)

Якщо не слідкувати за подіями (lists.ubuntu.com/...​2016-November/000215.html), то можна і анекдоти травити як ото Ви зараз. Всі офіційні версії 16.04 починаючи з 16.04.2 ідуть з rolling release ядром. В мене ніяких проблем та нарікань з приводу цієї інновації поки нема.

они до сих пор на 4.4.0 ядре сидят
$ cat /etc/lsb-release 
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=16.04
DISTRIB_CODENAME=xenial
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 16.04.3 LTS"

$ uname -r
4.10.0-32-generic
І ось чому Ваша інфа (раптом) недостовірна: lists.ubuntu.com/...​2016-November/000215.html
По суті діла, ядро на 16.04 — Rolling Release, тобто і надалі буде постійно обновлятись до найновішої версії.

Смотря какой сценарий ежедневного использования.
Eсли нет возможности/желания/мотивации учить линукс или работу работать, возможно хватит планшета.

дякую, з

возможности/желания/мотивации

все нормально =)

Считаю, что без ежедневного использования по назначению, это все дань моде.
у меня есть, как запасная операционка на домашнем компе. Опять же можно загрузиться с флешки, не устанавливая.
В основном хожу в интернет и почту читаю. Разницы с виндовс нет. Лезть в консоль ежедневно необходимости нет.
Для всяких нужд (не работа) использую виртуалку или облако.
Рабочий комп (который кормит) с Windows.

Підписатись на коментарі