Kyiv Haskell Learning Group Meetups

Добрий день!

Ми стартуємо Групу з вивчення мови Хаскель в Києві. Перша зустріч відбудеться 17 жовтня в Інституті Математики.

Повна інформація щодо часу та місця зустрічі:
www.meetup.com/...​g-Group/events/243945548

Інформація щодо курсу та умов участі:
github.com/...​ell/haskell-study-startup

Побачимось!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Очікується, що учасники групи з вивчення зможуть встановити та дотримуватись принципу самовідповідальності. Це тягне за собою зміцнення завдяки нормам підтримувального одне одного та ретельно працівного середовища.

Машинный перевод?

Ні, навіть скажу, що я трохи страждав :)

Оригінальна фраза: Participants in the study group will be expected to model and reinforce a culture of accountability. This entails everyone abiding by the norms of a supportive and rigorous classroom environment.

Якщо що, PRs are welcome!

Класс, давно посещают мысли начать изучать функциональный язык. Пожалуй, присоединюсь.

Книжка, до речі, гавно.

Спочатку купа тексту виділена на елементарщину і переливання з пустого в порожнє, але матеріал подано зрозуміло для новачків в програмуванні, а не в Хаскелі. Хоча ті ж алгебраїчні типи даних попри кількість тексту подані невнятно.

А як доходить до чогось серйознішого починаючи з Монад, Рідер, Врайтер, Стейт, Монад Трансформерів — та сама купа тексту лишається, але в основному шутєєчки і якась відірвана від життя філософія.

Не купуйте і навіть не крадіть цю книгу, вона того не варта.

Пане, слідкуйте за своїм тоном. Навіть якщо автори не розуміють української, ваше хамство доречності не набуває. Для конструктивної ж критики є форма feedback на сайті книги.

Хамство у моєму коментарі ви можете вбачати по єдиній причині — якщо цю книжку ви продаєте. звідси і відсилання мене до фідбек форми. Принаймні, я сприймаю це так.

Якщо програма включає освоєння теми по книзі не далі, скажімо Applicative, то по ній ще худо-бідно можна іти. Хоч там і дуже багато води. І цю воду можна пробачити, якщо вона допомагає розумінню. Але починаючи з Monad вона не допомагає, а заважає.

Наприклад, глави з Reader (ну або ReaderT), Writer, State написані дуже погано, навіть те, що вони складаються окремо з води і окремо з написання міні-аплікухи цього не рятує. Не звертаючись до сторонніх ресурсів (вікі, статей, книг) абсолютно не лишається розуміння як це все використовувати.

Там є і хороші речі, в основному спочатку: дуже базовий вступ до ламбда калкулуса, використання quickcheck і spec, розжовування законів моноіда, функтора, аплікатива і тестування їх вищезгаданими лібами.

Але є і кращі матеріали. Господи, та там сторінок 1.3K. Хоббітам щоб втопити кільце вистачило менше.

Жодної копійки від продажу не отримую, навпаки витрачаю свої гроші на проведення мітапу, дивіться коментар раніше.

Хамство ваше бачу в незалежності від цього факту. Автори вклали в написання книги багато часу та сил, а ви дозволяєте собі висловлювання в грубій формі, яка абсолютно не є необхідною. Це і є хамство.

Не сприймайте так близько до серця.

Автори зробили це не безкоштовно, більше того — я помітив в мережі доволі агресивну кампанію по її впарюванню, і травлю тих, хто відзивається про неї негативно. Мені ніколи в голову не прийшли б подібні епітети до, наприклад, Слона, оскільки автор з доброї волі виклав роботу на загал, і книгу мають змогу купити після того, як з нею ознайомились.

Особисто ви, як практикуючий хаскеліст, прочитали цю книгу до кінця? На вашу думку там зрозуміло для новачків подані продвинуті теми типу монад трансформерів, парсер комбінаторів, іо? Бо до монад там в принципі нічого складного і нема (з колокольні джаво-гамнокодера), і так багато тексту можна через себе пропустити з надією що це все потрібно, і пізніше це відкриє якісь Сакральні Знання. На жаль, не відкрило. Треба було шукати базове розуміння на сторонніх ресурсах. А платити 60 баксів заради того, щоб тебе на сотнях сторінок вчили рекурсії, паттерн матчінга і т.д. на прикладі сумнівної якості шутєєчок — ну не знаю.

книгу мають змогу купити після того, як з нею ознайомились

Я, например, еще не дорос до того, чтобы платить за бесплатную книгу. Если книга бесплатна — читаю бесплатно, если платная — покупаю и читаю.

60 баксів

всего несколько часов твоей работы. Сумма далека от неподъемной.

З таким підходом можна почати підраховувати згаяний на водичку час, і підбити підсумки з дуже невтішною сумою.

Ви обоє чіпляєтесь до стилістики (це ж курилка айтішніків, а не інститут благородних дєвіц, бляь), і повністю ігноруєте основний поінт: це здоровенна книга, що маркетується мало як не Святий Грааль для нубів (мало не в програмуванні, блін), а по суті всі насправді складні речі, з якими виникають складнощі і у людини, яка бачила деяке гавно, подані до смішного погано.

Хз, почитал такое www.reddit.com/...​k/reviews_from_beginners — норм отзывы. В любом случае это нормально прочитать несколько книг по языку, а начинать с чего-то нужно. Тем более в группе это должно быть продуктивнее. Так что инициатива в любом случае хорошая.

Ініціатива дуже хороша.
Хаскель сильно немейстрімний, і дуже добре, що хтось займається такими речами.

Я пока не читал и не могу судить на сколько она хороша. А изучить что-то интересное и потенциально полезное в группе имеет немного выше ценность чем мнение людей которые не осилили либо не читали книгу. Позпнимаюсь и составлю свое мнение на счет книги — в этом смысл. В новых знаниях, умениях и понимании концепций. Которые в совокупности делают более ценного специалиста.

Я не бачу причини терпіти хамство навіть якщо автори отримують за свій труд гроші. Я не вважаю нормальним, якби мій роботодавець називав результат моєї важкої праці «гімном» тільки тому, що платить мені гроші. Це елементарна етика.

Враження від книги мав таке, що це на дві голови краще, ніж lyah та rwh, але і бачив багатьох людей, які б не погодились зі мною.

З приводу «до монад там нічого складного нема» я в корені не згоден. Рекомендую почитати матеріали автора оригінальної study group, де він описує свій досвід. Людям важко одразу в‘їхати в помилки, які виводить хаскельний компілятор. Як раз для цього і відбуватимуться мітапи. Далі Монад ми поки йти не збираємось.

Елементарна етика — це не парити покупцю гавно.
Його цікавить результат, а не «батя, я стараюсь».

Btw, я не проти, якщо роботодавець чи клієнт назве результати моєї важкої праці гавном, якщо результат моєї праці буде гавном. Get real.

Я не вірю в те, що Кріс та Джулі вважають свою книгу недостойною і обманюють покупців, також її вважаю належної якості і найкращою з усього, що бачив із вивчення Хаскеля. Мені було би соромно, якби будь-який автор, чию роботу я поважаю, із будь-якою галузі, побачив подібні слова поруч із роботою, в яку вкладається купа часу, сил та старань.

Не розумію навіщо нам перейматись почуттями Кріса та Джулі.
У них все ок: хаскель знають, книжку написали, успішно продають.

Давайте не будемо сперечатись. Ви книжку любите, я не люблю, у всіх все ок.

Єдине, із чим я сперечаюсь, це використання грубих та недоречних форм висловлення. Те, що комусь може не сподобатись дана книжка, мене ніяк не дивує. Але я звик до спільноти Хаскеля, де, за прикрими виключеннями, люди вміють підбирати слова, та взагалі створюють враження чемних та дружніх відносин, і ваші слова можуть (і будуть) прочитані найрозумнішими програмістами, не побоюся, цієї планети. І коли я бачу висловлювання по типу «парити гімно» щодо результату чиєїсь кропітливої роботи, мені доволі важко не відреагувати.

Саймону Пейтону Джонсу і Едварду Кметту (чи кого ви там мали на увазі) нічого робити, крім того щоб читати доу, і плакати через те, що середньої руки жабокодер назвав книжку haskellbook (хоулі креп, тепер воно проіндексується) гамном.

Нє, ви таки її продаєте.

А як раз в тому-то і суть, що відсутність тут Саймонів абсолютно не повинна везти за собою опускання до дворової лайки та заочних образ.

Кстати, вот даже отдать 60 баксов за электронную книгу (не hardcopy) от noname автора все же дороговато.

Пройшовся очима по змісту рекомендованої книжки і ще раз пошкодував, що купився на агресивний маркетинг хаскелбука.

Напишіть про мінуси, будь ласка.

Спробую наступну ітерацію вкатування в хачкель з цією книгою. Спс.

А чего забыли про learnyouahaskell.com ?
Отличная же книжка — краткая, практичная и по делу.

Недавно читала обсуждения книг по хаскелю и там писали, что мол она устарела уже немного. Судить не берусь, просто то, что вычитала. Я её люблю неистово <3

По скале, да и красная книга и катс документация и тайплевел блоги — неплохи. Но есть нюанс, для того чтобы их читать нужно скалу уже знать на довольно приличном уровне.

ИнМат все чаще начинает использоваться не по назначению.
Ну что ж, поделом им — если сотрудники не способны доказывать новые теоремы, то пусть хотя бы не стоят на пути зарождения айти-нации.

Що таке ІнМат? Яке призначення? Кому «їм»?

ИнМат это институт математики, как можно было бы догадаться.
Назначение института состоит в том, что должны доказываться новые теоремы, а не проводиться курсы по кодерству.

Нет, просто печальный финал украинкой науки.

Хм, как-то подозрительно дешево, всего-то книга за 60 енотов...))))
Особенно доставила фраза насчет неспособных установить хаскель самостоятельно)))

Навіть якщо автори не прочитають вашого коментаря, подібні саркастичні обрáзи мені відверто не подобаються. Я давно купив та працював із цією книгою, і можу із впевненістю сказати, що ця ціна є обоснованою. Декілька людей, які не можуть собі дозволити повну ціну, вже отримали знижку.

саркастичні обрáзи

поразительная способность находить между строк то чего автор не подразумевал))
вообще-то основной посыл был в том, что если человек не в состоянии самостоятельно хотя бы установить необходимые инструменты (а уж интрукций для любого уровня подготовки в энторнетах как грязи), то ему никакие курсы/книги не пойдут на пользу
что касается цены — это ведь по факту не цена книги, а цена курсов, просто замаскированная — потому я и удивился что дешево))

тоже первое впечатление такое сложилось, но после обдумывания сменил точку зрения — скорее похоже на фильтр, дабы отсеять незаинтересованных

Частково це правда. Плата за книжку додає мотивації її не закидати при вивченні, та поважати труд авторів.

Це неправда, особливо у випадку з хаскелем. Тут історично є декілька шляхів, і всі мають свої недоліки. Хоча, я часто і зі світу nodejs тікаю через плутанину в усіх інструментах збірок.

Щодо ціни курсів — це не курси. Тут немає лектора. Кожна читає книжечку самостійно, навіть я її читатиму з усіма і робитиму домашки. Гроші я вже витратив свої на підписку meetup, та якщо не знайдемо спонсорів буду платити оренду приміщення. Яке маскування?

если нет лектора который в теме, то какой смысл в этой группе?

Це і називається study group, смисл в тому, що всі будуть розбиватись на підгрупи а також пари та допомагати одна одній. Концепція далеко не нова, вже давно показала свою успішність. Смисл один — пройти дану книжку, виконавши всі завдання, тим самим вивчити Хаскель

пройти дану книжку, виконавши всі завдання

не равно

вивчити Хаскель

)))

Безумовно, ми навіть і книжку пройдемо не всю, а тільки до розділу, включно з Монадами. Але це вже точно можна вважати знанням Хаскеля на певному, нехай базовому рівні.

можна вважати знанням Хаскеля на певному, нехай базовому рівні

знание/незнание языка определяется способностью применить его для решения практических задач

Приблизно на такому рівні знань я і влаштувався на роботу хаскелістом, цих знань більш ніж достатньо для виконання практичних задач.

навіть я її читатиму з усіма і робитиму домашки.

эмм
а вот тут не понял — практикующий хаскелист собирается учиться хаскелю же по книге для начинающих?

Я не збираюсь вчити Хаскель, але залюбки би занурився в більш уважне прочитання книжки, можливо буду давати конструктивний фідбек авторам. Ну і те, що я практикуючий хаскеліст не значить, що я маю читати лекції. Я буду допомагати чим зможу, але основний розрахунок йде на самостійне вивчення, мені проблем навіть в такій ролі вистачить, думаю.

Согласитесь, Haskell далеко не самый распространенный ЯП 1. у новичков 2. в вакансиях.
В такую группу пойдут люди которые уже имеют опыт и хотят познать чего-то нового, познакомится с идеями и концепциями или подвигать серое вещество. Для себя я делаю вывод, что вам вот лишь бы придраться, читая тред дальше.

Вот можете ознакомится, тут подобное мероприятие успешно завершилось
github.com/...​ongoing-projects/issues/5

Те кто понимают какая в этом суть и смысл, те и пойдут.

Підписатись на коментарі