Bitcoin чи не bitcoin?
Вітаю товариство!
Виникла ідея (точніше в @Андрія Жупника), в мене більш технічні питання, невеличкого економічного стартапу, але на етапі планування є кілька технічних питань які мають бути цікаві багатьом, особливо зараз, на хвилі хайпу з bitcoin криптовалютою та знеціненням гривні.
От є цікава стаття, як банки різних країн світу ставляться до криптовалют (www.bloombergquint.com/...-about-cryptocurrencies-2)
Мене особисто той хайп(крик, ґвалт) не чіпав, доти, доки я не почав хоч трохи розуміти цінність грошей (фактично інструмент для обміну товарами) і ролі центральних банків, які як монополісти можуть в будь-який момент змінювати правила гри.
Зрозуміло, чому центральні банки різних країн цікавляться криптовалютою, бо фактично в них забирають їх хліб, і можливість в односторонньому порядку диктувати правила.
З останніх «фішок наших», що в Україні зараз(з 1 вересня) не можна електронно купувати валюту. Можна тільки фізично піти в банк, купити в них валюту(або звичайно на чорному ринку, де самі банкіри таряться) і покласти то на валютний рахунок. Звучить «супер», але то наштовхує на думку, а чому б «нашим банкірам» потім не вирішити не віддавати потім гроші з валютних рахунків в «еквіваленті» на національну валюту по внутрішньому справедливому курсу банку? Тут можна багато ссилатися на конституційні права, якісь фінансові домовленості, але по суті я не бачу перепон для монополістів встановлювати ті правила, які зручні монополісту.
Також мене здивувало, що останній місяць не зміг оплатити Digital Ocean сервер через Paypal в якій підключена карта ПриватБанку, можливо там якісь додаткові внутрішні верифікації «нашого» банку, а можливо, шо «негоже холопу платити за різні загранічні віртуальні товари, тільки тут — тільки бульбу на базарі». Ще не вникав =)
Але до чого тут стартап? Власне основна ідея стартапу(про деталі буде в окремому топіку) — зберегти і дозволити заробляти людям, не зважаючи на будь-які забаганки місцевих чи не місцевих монополістів, події, революції чи катаклізми. Тобто, грубо кажучи, якщо людина внесла в систему гроші на які можна придбати товари наприклад на 1000Є в будь-якому еквіваленті, то якщо на поточному балансі в системі(в стартапі) знову буде 1000Є, вона зможе фізично зняти ті самі 1000Є. Можливо з комісією (± 0.5%).
Тобто зможе зберегти купівельну цінність грошей.
Спочатку ідея була прив’язатись до українського банку (типу наповнювати «національний» бюджет, допомогти «підняти країну з колін» і інші байки), але потім вона потрохи відпадає, тому що тут «треба бути готовим», і гарантувати тут собі не те шо людям, поки шось важко.
Іншим варіантом була та ж сама криптовалюта. Вона була цікава доти, поки не почала рости шаленими темпами без прив’язки до ринку.
Почав дивитись також на варіанти з Європейськими банками. Там, фактично ті ж самі монополісти, але валюта не так "скаче«(а ми всі знаєм, шо «хто не скаче — той ’москаль’ » =) ) відносно цінності товарів.
Можливо в вас, спільнота, є думки/досвід роботи з фінансовими системами, які мають api і працюють з картками банків України?
Найкращі коментарі пропустити