Mein Weg (Мій Шлях)
Вітаю всіх. Це моя історія як я свічнувся з провідного інженера-електроніка, яким працював в одній з державних компаній посеред поля, на джуніор програміста, яким працюю зараз в маленькій, але дуже гордій компанії в центрі столиці.
Все почалось з мого народження. Скільки себе пам`ятаю — я завжди любив програмувати. Моїми першими словами було не мама і тато, а інкапсуляція і поліморфізм. Але на третьому курсі інституту, безпробудні п`янки та полові надмірності відбили в мене будь-яке бажання писати вірші мовами c++ та pascal. Я більше не хотів програмувати. Після одержання диплому мене по блату влаштували в державну компанію на позицію інженера-електроніка третьої категорії і дали ставку в розмірі 900 доларів. На державних компаніях не прийнято було працювати, тому я дуже гарно влився в колектив.
Йшли роки, я продовжував морально деградувати і повзти по кар`єрній драбині не дуже замислюючись над майбутнім.
Потім почалася війна...
Зарплата моя, в доларовому еквіваленті, почала падати, а корпорація, як і ненька Україна, чахнути на очах. На той момент, йдучи по головам, я вже став провідним інженером і далі рости було нікуди. Вище мене, були тільки керівники підрозділів, але у них були свої діти. Я зрозумів що в житті треба щось міняти...
Я поміняв двадцять доларів і на ці гроші купив безкоштовний курс на Юдемі по програмуванню на JAVA. Я вирішив знову почати програмувати і продовжити династію програмістів яка є в моїй сім`ї ще з часів пра-прадіда. Курс на Юдемі був для початківців, але мене це влаштовувало. Я хотів почати з самого низу щоб нічого не прогавити. Автором курсу був Хортсман. На проходження курсу в мене пішло близько трьох місяців.
Після того як я більш менш познайомився з синтаксисом та нюансами мови я відчув себе падаваном і знайшов собі ментора. З ментором мені повезло. Він був схожий на Сталіна — ти йому слово — він тобі силку. З ментором я пропрацював 9 місяців і не слабко прокачав свої вміння та знання в написанні програм та розроблені продукту в цілому. Паралельно з менторингом я прочитав книжку «Чистий код» Роберта Мартіна. Для салабонів те що треба. Головне не фанатіти і приміняти поради з розумом. Після закінчення менторингу я почав готуватися до співбесід. Підготовка полягала в тому що я:
1) Знайшов 300 типових питань на позицію джуніора і став їх студіювати з ранку до ночі;
2) Намагався відповідати на питання з стекОверФлоу піднімаючи собі карму;
3) Читав «OCA Java SE 8 Programmer Study Guide Exam».
Паралельно з цим я відсилав свої резюме на позиції джуніорів в різні компанії...
Йшов час, але мені ні хто не відповідав. Тоді я став хитрити і почав писати досвід якого в мене не було. План спрацював — мене почали кликати на співбесіди які я успішно провалював, але після кожної співбесіди я записував всі питання на які не відповів і шукав на них відповідь в інеті. Така тактика принесла свої плоди і одна з фірм запропонувала мені офер. На цей етап я витратив близько трьох місяців. В цілому: 3 + 9 + 3 = 1 рік і 3 місяці від ледащого нездари до активного джуна.
Ось така моя історія.
А тепер коротко поради для тих хто хоче свічнутися:
1) Спочатку пройдіть пару безкоштовних курсів по мові яку хочете вивчити, в інеті їх безліч;
2) Знайдіть ментора який навчить, розкаже, покаже і взагалі в цілому допоможе зорієнтуватися в становленні вами як програміста;
3) Обов`язково прочитайте книжку «Чистий код» Роберта Мартіна. Вона буде корисна яку б мову ви не вчили;
4) Вчіть типові питання та ходіть на співбесіди. Якщо на співбесіди не кличуть — можна трішки прибрехати в резюме, але в рамках пристойного;
5) Навчіться знаходити питання та відповіді в гуглі та зареєструйтеся на СтекОверФлоу. Для початківця — СтекОверФлоу — манна небесна.
6) Записуйте питання на які не відповіли і знаходьте на них відповіді.
54 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівОбычно в госкомпаниях на такую должность платят чуть менее чем нихрена, и то с перебоями. Подозреваю что это всего лишь развлекательное художественное произведение.
Якщо в Києві, то це цілком можливо.
Якщо не секрет — де в Києві, в держкомпаніях інженерам платять чи платили стільки. Мені просто цікаво.
Я чув про УТЕЛ свого часу. Нібито Нафтогаз та мінтранс — за відгуками знайомих.
-
ні, не було в «інженера-електроніка третьої категорії» ставки 900 доларів в Утелі. Плюс назвати Утел державним підприємством ну ду-уже важко.
IMHO, в Нафтогазі також таких ставок не було. Якщо +премії, то це вже інша справа, але ж мова про ставку йде.
P.S.
І то це з доларом «по 5» до кризи 2008 року, а у автора зразу «потім почалася війна».
-
Мне понравилось: и мотивация для начинающих, и читать забавно.
Зачем я потратил 3 минуты времени на это? Видимо это так и останется загадкой.
Скоротимо історію до «Знайшов 300 типових питань на позицію джуніора». Все інше міг би і не робити.
«можна трішки прибрехати в резюме» — це вже навіть не аксіома, а релігія. Мабуть в кожної середньої компанії є «тру спеціалістъ», який вивчає вміння брехати в резюме, оцінює в балах від 1 до 200. Потім туди додають оцінку реальних скілів від 0 до 1, вміння брехати на співбесіді від 0 до 200, і вміння як папуга повторювати так звані «правильні» відповіді на так звані «типові» питання, які ніде крім співбесід взагалі не існують.
То чувство когда пришел почитать про гитлера, а тут опять про джаву
Лесь Подерв’янський, перелогиньтесь.
На фига человеку писать на Яве, если у него отменно получается писать словами?
А чому не захотіли використати знання з електроніки і продовжити шлях в «Embedded» напрямку? Вакансій на порядок менше, ніж в Java, але робота цікава (звичайно якщо подобається працювати із залізом).
Понравилось: «Я поміняв двадцять доларів і на ці гроші купив безкоштовний курс...»
Поапплодируем Антону.
сарказм?
я би ще зрозумів «майкампф в ембедед», но в Java WTF?
Вошел в АйТи человек, неужели он не заслуживает поощрения?
ну маладєц, паащрєніє получить дєньгамі (вошол же не патаму шо інтєрєсно, а патаму шо бабло надо косіть),
хотя я вошол так в ІТ аутсорс у 35 лєт, десєть лєт назад, с мікрокантролєрщіков,
хотя до того 10 лєт входіл в еліктронщікі, а когда вошол, понял шо пора виходіть, так як деградація та занепад (індустрії вна неньці)
попахує трололом...тогда такіх слов ще не було..
максімум кібєрнетіка — продажная дочь імперіалізма
Я сейчас листал в на соседней вкладке список ивентов и понял, что и из ИТ пора выходить — слишком стар я для всех этих блокчейнов и «начни зарабатывать с ПХП уже сегодня».
ну да, хорошо начинать і заканчивать в правильне врємя, хотя би входить до начала хайпа, і уходить перед кризой, а не куплять нерухомость в 2007р
А оце вже брехня, вибачте. якщо у вас це було. то в нас — ніколи. Не робіть хибних висновків.
ну то Вам так пощастило )) в мене досвід роботи на держ. службі в плані деградації аналогічний з ТС
У нашій держ. компанії пані у робочий час фарбували нігті і волосся. Потім мили голови в умивальнику у туалеті. Скоріше ваша компанія, Andrii Vereshchaka, — це виключення з правил
Якийсь жах.
просто чувак не прочитав ТС «влаштований по блату»,
а в любій, і навіть приватній контрорі, є ті що работу работають, а є ті, що "
"
ЛОР-и, ЖОР-и і СУК-и ? :)
ти про шо? я нє втємі абривіатур
анекдот такий є
тепер дойшло
Им некогда бездельничать, они деньги печатают.
Нажаль я також з цим стикався. У мене навіть не було телефонів всіх філій(повиненно було бути, оскільки працював на центральному вузлі).... Памятаю один наряд ходив майже рік.....Тому і сам написав заяву на звільнення, щоб часом не взяли на роботу після випробувального періоду.
-
На моєму минулому місці роботи (держ.підприємствв) ми бувало по декілька днів не виходили працювати. Якщо б не книжки- можна здуріти. Втік від повної деградації.
Судя по количеству ваших сообщений на ДОУ в рабочее время, ТС на вашем фоне еще и вкалывал
людина думає, машина работає,
а не «здесь мєрилом работи счітають усталость»
Угу, «оно компилируется»
оно ісчо може:
— тестіться/профіліроваться
— рев"ювиться/апрувиться
і т.д.
і воопше, часто перед тим щоб шото начать дєлать, нада падумать, як єто сдєлать...
К сожалению, в реальной жизни первые 2 пункта не катят — подгрузят другой задачей. За подумать — могут уволить, если сильно умный. А вот пока компилится и все ядра загружены — можно чай попить. Особенно если проект большой.
тогда подвіснут задачи, так як я не умію паралєліться і мультизадачиться (то єсть на переключенніє контєкста уйде больше времєні, чєм на ожіданія розблокіровкі поточной таскі) як того ожидають
ну тут, якщо шибко умний, то ти сначала зробиш «куяк куяк і в продакшен», потом як появляться тормоза-багі понаставляєш костилів, а потом, якщо буде очевидно, що костилів шибко много, можно начінать і думать про рахітєктуру.
А сразу впадать в размишлєніє о рахітєктурах, понятно шо дурной тон: тре «куяк куяк і в продакшен»
Может, лучше один совет: не лезть в джаву, которая переполнена желающими.
Смотрите количество откликов на вакансию.
jobs.dou.ua/...rends/categories/2017-12
jobs.dou.ua/...-1&category2=C++&exp2=0-1
jobs.dou.ua/...1&category2=.NET&exp2=0-1
jobs.dou.ua/...1&category2=Ruby&exp2=0-1
jobs.dou.ua/...ategory2=iOS/Mac&exp2=0-1
С qa всё равно ничего не сравнится
так вже заліз
Надмірності напевно статеві маються на увазі. А Ви бажання з можливостями часом не переплутали ;) ?
А, так це фентезі...
Серйозно: плюс-мінус тверезий висновок за тіпо красивими дурницями дехто може і не дочитати :(
Історія красива. Але не для тих, хто знайомий з ефектом Даннінґа-Крюґера.
омг. Враження ніби писалося під чимось
То п’ятниця
ні
Я так и не смог найти ментора в PHP
Согласен с Артемом
Ментор может дать не хилый скачек в обучении и реалиях с которыми придется столкнуться, но , мне кажется, в нынешних реалиях ментора найти очень сложно (во всяком случае если ты хочешь стать frontend’ом).
Никто или не хочет, или занят, или подскажите где Вы смогли найти себе ментора ? )
Наверное только среди знакомых/друзей можно найти ментора (остальные кейсы мне кажутся трудно выполнимыми). Либо на курсах которые работают в том числе с менторами.
А намёк на Мою Борьбу был обязателен?
Тільки не кажіть, шо та книжка must have для java junior-а)
Сначала кабинет главврача, у него в ящике забрать таблетки — красненькие и синенькие. А дальше либо Матрицу, либо Нарнию.
можливо, запланована наступна стаття, по якімсь часі роботи в ІТ — Arbeit macht frei