Открываем офис в Каменце-Подольском: как вы относитесь к идее открытия филиалов в небольших городах?

Нашему офису в г. Хмельницкий уже 9 лет. Сейчас наша команда состоит из более 60 работников: разработчиков, менеджеров, маркетологов. Из них 10% ездят к нам на работу с Каменца-Подольского. Расстояние не маленькое, поэтому ребятам приходится снимать квартиры в Хмельницком, но на выходных большинство из них возвращается домой в Каменец.

А недавно мы начали расширять команду, искать новых специалистов, и много резюмешек прилетает к нам именно с Каменца-Подольского. Вот мы и подумали: «А почему бы не открыть офис в Каменце?»

На самом деле идея не такая уж и новая. Пару лет назад мы уже рассматривали вариант открытия филиала в этом городе, но наверное, еще не были готовы к расширению такого плана: нас сдерживали размеры города, возможные трудности с поиском кадров и т.д. Сейчас, когда у нас работает целая банда каменецких :), которые готовы и хотят вернуться в родной город, поднимать IT-сферу там, мы решили рискнуть и таки открыть еще один офис. Сейчас ребята собирают к себе в команды людей, которые тоже хотели бы работать в Каменце, поэтому есть вакансии по всем направлениям: back, front, мобильная разработка. Планируем, что пока на каменецком офисе будет работать до 20 человек, а дальше посмотрим.

Как вы думаете, насколько это хорошая идея? Доцельно ли открывать IT-компании в маленьких городах вообще?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Підкину трохи меду в цю бочку дьогтя що на вас вилили. Був я якось у відрядженні до клієнтів у Нідерландах. І що мене, модного київськго програміста здивувало, так це те, що поїхали ми не в якийсь там Амстредам чи Антверпен. А в невеличке 90-тисячне містечко. В містечку не було зовсім закинутих підприємств чи чогось такого. Все гарне, відремонтоване, офісні будівлі з красивою сучасною архітектурою. Я був з того дуже здивований, бо прекрасно знаю в якому стані знаходяться аналогічні міста в Україні. І одне з перших питань котре я задав місцевим колєгам на тімбілдінгу — чим ви тут всі займаєтесь(маючи на увазі мешканців). На що він здивовнано розвів руками, показуючи що це двине питання. Потім почав переаховувати підприємства котрі там знаходяться. І крім власне місцевих виробництв періодично називав філіали великих національних і міжнаціональних надерландських компаній. Тобто команії не намагаються сконцертрувати всіх працівників в умовному офісі в умовному Амстердамі, а виносять ті відділи і команди котрі не мають чіткої географічної привязки у провінцію. Налагоджують бізнес-процеси таким чином щоб все функціонувало на відстані. Сучасні технології дозволяють вже це робити. І мої колєги, в більшості люди сімейні, були задоволені з свої роботи, і не збиралися кидати свої зручні двоповерхові хюге-оселі з зеленим газоном задля того аби перебратися в столицю і гризтися за місце під сонцем переповнених мегаполісів. Мушу зазначити що зустрічав я там і молодих амбітних, котрим явно було нудно від місцевої провінційності, і котрі явно розглядали ту роботу лише як місце для старту карєри десь в столиці(та і сам я такий). Але це нормально, якби в природі не існувало таких людей, ми б досі жили в печерному суспільстві і бігали за мамонтами.

А тепер власне до вашого питання. Я розумію що Україна не Нідерланди і що є обєктивні прични чому всякі там глобал-лоджіки з єпамами не понавідкривали офісів в усіх райцентрах. Але це не значить що не варто пробувати. Тим більше раз стартова команда вже є. Так звісно хтось(мабуть більшість) будуть розглядати таку роботу тільки як трамплін для переїзду в облцентр чи столицю, але думаю то нормально. В київських канторах насправді відбувається майже те ж саме — просто там часто не їдуть з міста а міняють роботу на іншу кожен рік-два. Схоже у вас є кістяк старичків, їм будуть допомагати молоді, хтось буде набиратись досвіду і тікати, хтось лишатися і з часом щось може вийти. Налагодите бізнес процеси, на зарплати не скупіться, щоденні скайп-конференції. Раз на тиждень-два поїздки в Хмельницький в головний офіс. І все має бути добре. Розмір міста достатній щоб забезпечити невелику ІТ-компанію робочими кадрами. Принаймні для порівняння в Ужгороді, котрий за розмірами майже такий самий, кількість ІТ-компаній і ІТ-шників в цілому, значно більша, і ніхто не ниє що всі тікають. Просто собі працюють і поступово розвиваються. Успіхів і вище ніс!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В першу чергу, хочу ще раз подякувати усім за коментарі і поради щодо відкриття.
А тепер, як і обіцяла, останні новини по темі. Віткриття плануємо на 1 квітня і вже знайшли приміщення для офісу. Офіс таки матиме вигляд на каньйон :)
Посилання на скрін, на жаль, не бачу можливості додати фото — prntscr.com/ixfijb

Когда ждать тєму
«закриваєм охфіс в К.П.»

Для початку треба відкритися, сподіваємося, що все піде добре, в будь-якому випадку всі новини будуть тут в коментарях.

всі новини будуть тут в коментарях.

Чудово.
Нижсе радили знайти менеджера в новий офіс, так в мене питання: для чого ще одна зайва людина.
Краще із головного офіса хтось із менеджменту їздив два раза в тиждень «покерувати»

Тут справа не лише в керуванні, управлінням проектів будуть займатися безпосередньо керівники команд, старші розробники. Але людина, яка слідкуватиме, аби усім було комфортно, краще, аби була на офісі постійно.Принаймні зараз так здається. Але, звісно, практика і це покаже.

Місяць — два, коли офіс відкриватиметься, то менеджер потрібен, а потім тільки для відкрити-закрити приміщення, замовити печенько-чай-каву-воду, слідкувати за прибиранням....
Ітого 80% часу потім байдикуватиме.

Да сами Разберутся, не беспокойтесь Вы так.

Самый главный минус Каменца — отсутствие развлечений. Много знакомых на выходных есздят в Черновцы или Хмельницкий, потому что в Каменце из мест для доссуга — 100500 баров.

На жаль, така проблема є у багатьох містах, в тому числі і у Хмельницькому, особливо, коли сидиш там безвиїздно. Тому ми часто організовуємо корпоративні поїздки, хоча б на декілька днів чи у Карпати, чи до моря, аби змінювати обстановку. Будемо робити це і спільно з кам’янецьким офісом.

Проблема то не в отсутствии мест как таковых — нет людей с которыми общаться. Вот закончилась работа, или на выходных куда? В Киеве куча мест, где можно провести время не напиваясь и много людей с которыми это можно сделать. В Каменце остаётся только телевизор и интернет.

В Каменце остаётся только телевизор и интернет

Звучить настільки безвихідно . . . Йдіть в ПЛЕЙБОЙ: люди чудові і конкурси там цікаві. І є іще парочка ексклюзивних місць, було би тільки бажання)

Да я уже в Киеве, зачем мне плейбой?

Скрізь можна знайти людей, було би бажання

Допустим я хочу найти тех, кому интересно разрабатывать компиляторы. Сколько их в наличии в Каменце?

Інтернет в допомогу: сайти, форуми

таких людей и в Киеве не особо много :)

А Ви оригіналько з Кам’янця? Цікаво просто, про Вас на гарному.іт писали і я думаю чи пишатись таким земляком

Я не сто долларов, чтобы всем нравится

про Вас на гарному.іт писали

Це коли таке було?

А можно ссылочку (возможно, в лс) на конкретную статью? Даже про Жука по-моему не было, а это фигура несравнивомого масштаба, хе-хе.

Ніяких оцінок, просто пишуть про Вас. А Ви

не сто долларов

і всеодно пишуть)
https://******.it/2017/01/09/vladimir-kozhaev-vs-peasants/

Ну и пусть пишут, на Украине свобода слова

Тут вопрос немного в дургом. Не затянуть кого то из Киева . А дать возможность местным ребятам реализовать себя .

Да, вы отчасти правы, но есть и люди, которые уже осели с семьями в городе и не готовы к переездам в большие города. Для них возможность работать в хорошем офисе с другими разработчиками (общение опять же таки) в родном городе — это неплохая перспектива, согласитесь. А развлечения — это уже второй вопрос, на который мы ни как не повлияем. Но учитывая, что люди большую часть дня проводят на работе, постараемся, обеспечить комфортные условия работы.
Живут же люди как-то в небольших городках. К тому же Каменец, хоть и не Киев, но тоже достаточно интересное место.

Живут же люди как-то в небольших городках. К тому же Каменец, хоть и не Киев, но тоже достаточно интересное место.

Выключили бы радио «Мелодия» в маршрутках и некоторых общественных местах.
Унылая, очень плохая музыка для постаревших духом.

Имхо стоит, я думаю найдутся люди, которые предпочтут жить и работать в Каменце, а не Хмельницком, любители жизни в тихой и спокойной провинции не то что-бы слишком распостраненный вид, но и встречаются достаточно часто. Жил пару раз в Каменце по неделе и город субъективно нравится заметно больше чем Хмельницкий. Еще часто проводящиеся в городе фестивали и разные культурные события заметно выделяют на фоне стандарнтного провинциального городка.

Після Ваших слів аж захотів повернутися)))

Можливо колись вам Київ і набридне) Декілька моїх знайомих повернулись до Вінниці після 3-5 років у Києві, так як тут їм жити все-таки помітно комфортніше, ніж у перенаселеній столиці. У мене наприклад починає тіпатись око після кількох днів користування киїівськи громадським транспортом. Набагато приємніше жити у комфортному компактному місті. Для ще важлива наявність якогось культурного життя і в цьому плані провінція досить сильно відрізняється, у тому ж Кам’янці або Тернополі відбувається досить багато чого цікавого, на відміну від допустим Бердичева чи Кропивницького.

Ну я вже живу не в самому Києві, а в м.Ірпінь... Саме через названі Вами причини і переїхав в менше місто з Києва)))

А К-П дійсно для проживання не самий гірший варіант... Тут питання чи особливості місцевого менталітету стануть на заваді комфортному проживанню приїжджих чи ні?
Хоча, мені здається, що спробувати завжди краще, ніж не спробувати!!

Еще часто проводящиеся в городе фестивали и разные культурные события заметно выделяют на фоне стандарнтного провинциального городка.

ФонтанФЕСТ, Республіка, День міста, Відкриття туристичного сезону, лицарські турніри, навіть чув про ММА в фортеці, хоча сам не бачив, може в 2018 році будуть, тоді обов`язково гляну. І це іще не всі я назвав. За Хмельницький не чув про стільки фестивалів як в КамПоді. Але що не подобається в Кам`янці, то це як почали його уродствувати «прикрашати» всякими рекламними банерами, до 2010 року без них було набагато краще

Бо вистачає місцевої річки Смотрич :D

З нашого досвіду: перед тим, як відкривати офіс, знайдіть керівника, а не надійтеся на самоорганізацію

Дякуємо за пораду! Зараз якраз розглядаємо кандидатуру на цю посаду.

Доцельно ли открывать IT-компании в маленьких городах вообще?

Да, можно.

Но чем заманивать туда людей с других городов?

Зарплатой заманить не получится. Можете поспорить, но это у вас тоже не получится.

Форум листали, чтобы получить срез потребностей/нужд аудитории?
Напомню: айтишникам нужны женщины. Бабы. Девочки. Дважды в год очень нужны — весной и осенью.

Так что я бы работал на вашем месте на двух направлениях.
Первое — подыскивать офис.
Второе — пусть с айтишниками знакомятся местные дамы. Как и в любой провинции, полно девушек молодых и цветущих, которые по три часа равняют волосы утюжком, дабы выйти в люди и встретить принца. Других развлечений не предполагается.
Так вот, пусть заманивают айтишников. Великовозрастные голодные девственники за сиськой готовы хоть на край света поехать.

(некоторые из Европы сюда возвращаются и создают очередные темы, почему вернулись и что там плохая колбаса и люди чужие, но мы-то знаем правду)

Но чем заманивать туда людей с других городов?
Зарплатой заманить не получится. Можете поспорить, но это у вас тоже не получится.

Смотря сколько платить. :)
Скажем, я бы хотел жить в Мюнхене — но живу и работаю в баден-вюртембергской деревне на 5к чел. Т.к. платят дофига, а жизнь тоже сильно дешевле.

За сколька гітліру продался , прідатіль совєцкой родіни 8-) 8-)

Гитлер был большим любителем Мюнхена. А я в Мюнхен пока всё никак не понаедy. И даже баварское не пью (т.к. фиг его тут купишь...)

Да, на всё готовы — ради колбасы. :)

П.С. С колбасой, кстати, тоже проблемы. Любимую венгерскую салями — закупаю, когда бываю в Нюрнберге/Мюнхене, сразу на месяцы вперёд. Хотя, есть неплохая французская салями...

6 чел множим на стоимость аренды 6 квартир и дорогу 4 раза туда и обратно, за эти деньги почему бы и не забацать людям рабочее место? Рискнуть стоит имхо)

Звучить так, що це все зробити за рахунок працівників
ua.depositphotos.com/...​iley-suspicious-sign.html

Лояльність до існуючих працівників , також один з мотвиючих нас факторів . Зараз , справді вони самі знімають собі житло . А витрати на офіс — звичайн вже за наш рахунок ) . Для кожного з них на рівному місті +200$ в карму на економіі житла і проізду .

Вибачте, я вас неправильно зрозумів. І те, що людям хотять піти назустріч, досить таки приємно. Але час покаже «бути чи не бути»

Если идея нравится и нет «непреодолимых» препятствий, то почему нет? По прошествию времени сделаете оценку,если ок — то ок, а иначе... бизнес дело такое, иногда непредсказуемое.

100% согласна, будем держать в курсе.

Підкину трохи меду в цю бочку дьогтя що на вас вилили. Був я якось у відрядженні до клієнтів у Нідерландах. І що мене, модного київськго програміста здивувало, так це те, що поїхали ми не в якийсь там Амстредам чи Антверпен. А в невеличке 90-тисячне містечко. В містечку не було зовсім закинутих підприємств чи чогось такого. Все гарне, відремонтоване, офісні будівлі з красивою сучасною архітектурою. Я був з того дуже здивований, бо прекрасно знаю в якому стані знаходяться аналогічні міста в Україні. І одне з перших питань котре я задав місцевим колєгам на тімбілдінгу — чим ви тут всі займаєтесь(маючи на увазі мешканців). На що він здивовнано розвів руками, показуючи що це двине питання. Потім почав переаховувати підприємства котрі там знаходяться. І крім власне місцевих виробництв періодично називав філіали великих національних і міжнаціональних надерландських компаній. Тобто команії не намагаються сконцертрувати всіх працівників в умовному офісі в умовному Амстердамі, а виносять ті відділи і команди котрі не мають чіткої географічної привязки у провінцію. Налагоджують бізнес-процеси таким чином щоб все функціонувало на відстані. Сучасні технології дозволяють вже це робити. І мої колєги, в більшості люди сімейні, були задоволені з свої роботи, і не збиралися кидати свої зручні двоповерхові хюге-оселі з зеленим газоном задля того аби перебратися в столицю і гризтися за місце під сонцем переповнених мегаполісів. Мушу зазначити що зустрічав я там і молодих амбітних, котрим явно було нудно від місцевої провінційності, і котрі явно розглядали ту роботу лише як місце для старту карєри десь в столиці(та і сам я такий). Але це нормально, якби в природі не існувало таких людей, ми б досі жили в печерному суспільстві і бігали за мамонтами.

А тепер власне до вашого питання. Я розумію що Україна не Нідерланди і що є обєктивні прични чому всякі там глобал-лоджіки з єпамами не понавідкривали офісів в усіх райцентрах. Але це не значить що не варто пробувати. Тим більше раз стартова команда вже є. Так звісно хтось(мабуть більшість) будуть розглядати таку роботу тільки як трамплін для переїзду в облцентр чи столицю, але думаю то нормально. В київських канторах насправді відбувається майже те ж саме — просто там часто не їдуть з міста а міняють роботу на іншу кожен рік-два. Схоже у вас є кістяк старичків, їм будуть допомагати молоді, хтось буде набиратись досвіду і тікати, хтось лишатися і з часом щось може вийти. Налагодите бізнес процеси, на зарплати не скупіться, щоденні скайп-конференції. Раз на тиждень-два поїздки в Хмельницький в головний офіс. І все має бути добре. Розмір міста достатній щоб забезпечити невелику ІТ-компанію робочими кадрами. Принаймні для порівняння в Ужгороді, котрий за розмірами майже такий самий, кількість ІТ-компаній і ІТ-шників в цілому, значно більша, і ніхто не ниє що всі тікають. Просто собі працюють і поступово розвиваються. Успіхів і вище ніс!

Заздрю Вашому оптимізму! Тут треба знати ментальність місцевих: або фріланс, або заводить «трактор»... Хто хотів — вже виїхав.. А хто не хоче на галеру — фрілансить... А після слів «...на зарплати не скупіться» витер сльозу...)

Мотивувати будемо, в тому числі і з/п.
Менталітет, надіємося, теж не діагноз. Будемо розвивати інфраструктуру, починаючи з офісу, база і підтримка наших старих добрих розробників також є, тому, можливо, і фрілансери змінять свою думку. В будь-якому випадку намагатимемося створити альтернативу. Треба ж ризикувати, а час покаже.

Михайло, дякую Вам за підтримку! Реально підбадьорили. І за реалізм, бо в Україні справді не Нідерланди, тому деякі сумніви вони завжди є, враховуючи наші реалії, але врешті-решт, треба ж колись починати рухатися в правильному напрямку, може, для нас, це відкриття і стане переломним моментом і прикладом для інших :)
База у нас дійсно є і можливість та бажання вчити підростаюче покоління також.
Тому будемо працювати. Ще раз дякую. Вам також успіхів!

трамплін для переїзду в облцентр чи столицю

если будут платить зарплату, как в Киеве, то никто и уезжать не будет.
у меня, после переезда из не самого маленького областного центра в Киев, зарплата сходу стала х2.

Думаю, не більше, ніж у Хмельницькому...;))

Принаймні для порівняння в Ужгороді, котрий за розмірами майже такий самий, кількість ІТ-компаній і ІТ-шників в цілому, значно більша, і ніхто не ниє що всі тікають. Просто собі працюють і поступово розвиваються. Успіхів і вище ніс!

А теперь моделируем ситуацию: хочет заказчик приехать на команду посмотреть. В Ужгород ему приехать — долететь до Венгрии. Приехать в Каменец... уууу...

Іноді приїжджають www.facebook.com/RegionIT з ОАЕ навіть...

Іноді приїжджають www.facebook.com/RegionIT з ОАЕ навіть...

Тепер зрозуміло куди пішли невиплачені або недоплачені з/п (таке робилося 5 років тому назад).
Не хочу на них бочку котити (а є що), але дивуюсь як вони іще не закрились

Основні аеропорти поруч — Сучава 150 км . Яси — 250 . До Буди з Ужгороду трішки подалі буде . Але в нашому випадку Хмельницький точно не в ліпшій локаціі ) Наявність аеропорту прямо у місті, дійсно б дало більше можливостей розвивати існуючі звязки

Авиакомпания:Norwegian . В Яссы с пересадкой в Риме или Барсе . За 300$ . Если конкретно Нью — Йорк ) . Но между мегаполисами , когда вызвал такси и за два часа в / из аерпорта . Понятное дело удобнее , быстрее и как следвие выгоднее всем

Я думаю вопрос инфраструктуры. Наверняка в Нидерландах из любого села до обл-центра\аэропорта не более часа езды по хорошим дорогам\поиздом.

Если задачи и клиенты позволяют, я бы двигался в сторону удаленной работы + раз в неделю посещение главного офиса. Офис в Каменце надо содержать? за электричество, рабочие места, охрану надо платить? уборщиц и офис-менеджеров надо брать на работу и оплачивать? А на удаленке — дали в зубы компутер, и даже админ будет работать удаленно :) Пусть старшие пацаны ответят себе сначала на вопрос: мы офис открываем «для тех, кто все-таки хочет работать в родном городе», или для пантов. Потому что для первого варианта офис вроде как и не нужен.

Спасибо, Евген, за Ваше мнение.
Постараюсь показать наше виденье. На самом деле «на удаленке» и дома не все смогут работать, компьютера недостаточно, нужны еще самодисциплина, самоорганизация. Даже организованным людям бывает сложно работать дома (банально жена/дети отвлекают). Еще одно преимущество, доступное только, если работаешь на офисе — возможность проконсультироваться, обсудить задачу с коллегой. Согласитесь, но скайп тоже не заменит живой коммуникации.

«на удаленке» и дома не все смогут работать, компьютера недостаточно, нужны еще самодисциплина, самоорганизация.

Это значит только то, что Ваше рукамиводство не доверяет людям, которых пригласило на работу в компанию. Основанно или безосновательно — тут спорить глупо :)

бывает сложно работать дома (банально жена/дети отвлекают).

Это главный и единственный пункт, по которому я плюсую :)

возможность проконсультироваться, обсудить задачу с коллегой

Для встреч с коллегами и менеджерами, для получения зряплаты наконец :) - один день в неделю в главном офисе. Консультации, обсуждения, собеседования, митинги по скайпу — это давно пройденный этап.

если только у вас вакансии будут с удаленкой, а так печальная идея

Та ну. В мене є друг дитинства, який успішно працював в Києві 3 роки і був змушений переїхати в Кам’янець, бо нікому було доглядати його літнього родича. Тепер працює віддалено/фрілансить з Кам’янця-Подільського.
Подібних історій тільки я знаю декілька, а скільки людей з подібними причинами повернулись в Кам’янець? Тому цих 10(умовно) досвідчених людей можна зацікавити. Можна й серед студентів щось відшукати. Ще ймовірно, якийсь втомлений senior вирішить повернутись в рідне місто, «на пенсію» так би мовити.
Ці ніші та перспективи не є мільйонними, але ніхто й не замахнувся відкрити офіс на 800+ людей :)

Пока удаленных вакансий не будет, поскольку филию открываем как раз для тех, кто с Каменца и часто работает удаленно с нами, а также для тех, кто все-таки хочет работать в родном городе. Наш главный офис в Хмельницком.

Жмеринка. Все поезда ведут туда.

Шепетівка, як варіант.)))

Нетішин, там АЕС є, будемо мати безперебійну подачу електроенергії!

Олег, спасибо за мнение!

В Киев поехать целое дело

Надо аж приехать на вокзал и сесть на поезд который за 8 часов довезёт в Киев.

Идея мягко говоря странная. Людей там мало, универа технического нет — где работников брать будете? Поехать в Каменец жить идея тоже не для всех. Туризм это хорошо, но за неделю вполне можно обойти все тамошние достопримечательности. Остальное время чем там заниматься? Есть там правда хороший спортклуб, «гунны» но так уж ли все программисты пойдут заниматься ММА? Другого ничего там не происходит: выставок нет, событий каких то интересных нет, даже шмотки хорошие купить проблема. Да что там шмотки — кофе выпить по турецки негде.

Владимир, спасибо за коммнтарий. Я уже писала ниже, что сейчас ориентируемся на ребят, которые ездят к нам с Каменца-Подольского, и которым было бы удобней оставаться в Каменце (таких у нас работает 8 человек), а также на тех, чьи резюме прилетают с Каменца, кто рассматривает возможность переезда в Хмельницкий (кандидаты тоже есть на данный момент).
Но спасибо, что дали возможность посмотреть на идею с такой стороны.

Идея как идея.

Вообще нет, но если уже есть банда, которую можно контролировать, то элементарно да.

Спасибо за Ваше мнение.

1) офіс буде залежати цілком від кам’янецьких ресурсів. Якщо на якусь посаду не знадеться потрібного фахівця, схантити сюди буде в рази важче, ніж той же Хмельницький
2)

більшість толкових не хотять залишатися

+, відповідно ваш офіс буде розглядатися як стартовий майданчик для місцевих, щоб набрати потрібний досвід для руху далі і переїзду в Львів, Київ, Харків etc.
Скоріше всього буде 1-2 людей, які не можуть переїхати по сімейним і т.п. причинам і залишаться працювати подовгу, а решта — макс 1-1.5 року і на інше місце
А на місто «для життя», в яке хотілось би навпаки переїхати з мегаполіса — не тягне

Согласен с комментарием. Офис будет как отправной точкой для местных и год-полтора, я думаю, это даже много... Максимум 4-8 месяцев и народ будет уходить.
А ездить на работу из Хмельницкого или тем более переезжать из Хмельницкого, адекватный разработчик вряд-ли станет (при условии, что в самом Хмельницке хватает работы). Это только если совсем безнадега, то тогда да, человек согласится на любые условия.
Мнение субъективное и может являться ошибочным))

Спасибо за мнение, Николай. На самом деле сейчас ориентируемся на ребят, которые ездят с Каменца-Подольского в Хмельницкий, и которым было бы удобней оставаться в Каменце, а также на тех, чьи резюме прилетают с Каменца, кто рассматривает возможность переезда в Хмельницкий.
Посмотрим, что из этого выйдет :)

То може краще подумати в бік remote? А там подивитесь...

Дякую за думку. Будемо зважувати всі «за» і «проти», дам знати, яке рішення приймемо.

Ви будете не перша, хто намагався... ))) Треба розуміти менталітет місцевих ІТ-шників — більшість толкових не хотять залишатися не те що в місті, а й в Україні... Будете перебирати CV після місячних QA-курсів, тощо... і адаптувати їх під веб, мобайл..)))

І не вдалося?
А що стало причиною?

Причиною чого? Причини я вже написав... Можливо, були ще якісь?!? Не пам’ятаю вже...
Я Вам щиро бажаю успіхів!!!

Все, я зрозуміла, Вашу думку, просто спочатку побачила неповний коментар.
Дякую, за коментар. Певно, це теж варто врахувати.

В Кам’янці досить таки зручно жити, в плані все близько знаходиться і не розкидано по різних кутках. Є куди сходити. Тепер мінуси з плюсами:
1) екологія — з Довжка несеться літом «запашок» брашки зі спиртового заводу, а з Гуменців курячих какашок. По моєму ці проблеми таки не вирішили. Також цемзавод вносить свою лєпту само собою.
2) якщо офіс буде в центрі — айс, якщо чим далі від центру, то вже не айс. Треба це передбачити одразу наперед з перспективою на майбутнє.
3) інтернет — це окрема історія. Провайдери є, але якість їхнього інету бажала би кращого. Так було 5-6 років назад, можливо стало все гаразд за такий не малий час.
4) є два університети і пару коледжів з ІТ спеціальностями, але не розчитуйте, що до вас лине масовка високваліфікованих спеціалістів, то є нуби нубами. Хто толковий то пішов фріланс чи поїхав в Київ. Якщо будете платити з/п мінімальну чи середню по Україні, то таких і спеціалістів будете мати. Якщо зарплати будуть такі як в Києві, Одесі, Львові чи Харкова чи близько до них, тоді да, можна розчитувати на унікальних самородків, а то навіть переїзд норм спеціалістів до вас на роботу.
5) якщо відкривати офіс для 5 працівників — не дуже, якщо з перспективою на майбутнє в плані розширення — то вже ловіть момент.
6) є айтішні фірми, але там низькі з/п або їх взагалі не виплачують. Мають щастя, що деякі з них не потрапили на замєчатєльноєІТ.
Напишете потім коментар в топіку, що вирішили? Просто дуже цікаво)

Дякую за ці всі речі, що ви написали! Врахуємо. І буду тримати в курсі розвитку подій.
До речі офіс шукаємо в центрі. З провайдерами ін-ета теж визначилися.
З навчальними закладами співпрацюємо активно у Хмельницькому, даємо можливість пройти у нас практику/стажування для студентів, тому, можливо, Кам’янцю буде ще й така користь з нас :)
Вже 8 чоловік готові повернутися в Кам’янець з Хмельницького офісу, зокрема виконувати роль менторів і керівників команд там. Також маємо вакансії і вже потрохи прилітають резюме кам’янецьких розробників, тому орієнтуємося на 1 квітня з відкриттям і дуже надіємося, що все таки вдастся.

Я — кам’янчанин і ніколи там не працював: вчився в Києві, потім попрацював 3 роки там, переїхав до Львова бо люди ближчі і вже 3-й рік тут. Не працював, бо ніколи й не думав, що буде де там працювати. Тому успіху вам! Дуже крута ідея! Розробників знайдете, не переживайте.

Єдине що.. Навіщо офіс в центрі? Там дуже сумно. А от мати офіс в старому місті, ще й щоб вигляд був на Костел чи фортецю — ось це вогонь. Я приїжджаю декілька разів на рік до бабусі в Кам’янець і проводжу більшість часу саме в старому місті.
Ціна тих офісів не є захмарною. А для вас, як фірми — тим паче.

Навіщо офіс в центрі? Там дуже сумно

Реалі? Ну це дивлячись з якої сторони сумно. Чи краще мати офіс біля проспекту, стройки чи на посьолку Цемзавод чи Черьомушкі біля ЖД? О дааа, скучно то не буде)

А от мати офіс в старому місті, ще й щоб вигляд був на Костел чи фортецю — ось це вогонь

Я от не пам`ятаю як таких будинків (офісних), щоб в них був краєвид на ці місцини. Деякі житлові то таки мають ці краєвиди.
Не здивуюсь, якщо офіс буде в Карандаші, але там біля нього стройка була, може вже добудували. А то під звуки перфоратора працювати не класичну музику слухати :D

Можна і в Фортеці в камері з Кармелюком, за гратами. Віконечко прилягається)

Я був там місяці 3-4 тому і побачив, що побудували(ззовні виглядали придатними, щоб «заселитись») з десяток будівель близько Ратуші. Вони швидше виглядають, як офісні, ніж житлові.
Там де кам’яниці, ближче до вулиці Зарванської, теж кілька оновлених будівель є.

побудували(ззовні виглядали придатними, щоб «заселитись») з десяток будівель близько Ратуші.

5 років там не був, але дякс за інфу. Думав, що в старому місті заборонено будувати. Доречі, а добудували (готель чи що там мало бути) по праву сторону як переходити в старе місто з центру через міст? Бо фундамент там вже довгенько стояв.

Кам’янець не є особливим борцем з забудовами історичної частини міста, на скільки я розумію. Тому там стилізовані, але новобудови є.
Після мосту в старе місто якась типова київська забудова — половина стоїть готова, інша половина має суди і розписані активістами паркани. Хоча, доречі, і там є готові офісні будівлі!
І можна мати вигляд на каньйон, це теж круто(хоча поки я там жив, я не звертав на такі речі уваги :)).

Хоча, доречі, і там є готові офісні будівлі!

Так, треба буде літом поїхати і подивитись, що там робиться.

І можна мати вигляд на каньйон, це теж круто(хоча поки я там жив, я не звертав на такі речі уваги :))

Доречі, тут пишуть, що сенс їхати тіпа в малі міста. Якщо вибирати між краєвидом за вікном, в з/п (хай буде різниця з Київськими максимум в 20%) і куди менша метушня чим у великих містах, то Кам`янець таки потенційно ідеальне місце для

втомлений senior вирішить повернутись в рідне місто, «на пенсію» так би мовити
Можна й серед студентів щось відшукати

Але питання: чи фірма це все потягне? Не факт. Але зайняти нішу і стати монополістом — цілком. Хоча це треба було робити іще 10-15 років назад, студентів було багато і з чого вибрати, зараз куди слабші пішли і в малій кількості. З іншої сторони доведеться «злегка» напрягтися місцевим фірмам

Тут теж треба бути відвертим, що в мене особисто не викликає впевненності компанія з Хмельницького(КП, Тернопіль тощо). Якраз питання впевненності стоять в стилі

чи фірма це все потягне?

Може я вже звик працювати у всіляких GlobalLogic та EPAM-ах і тому приціл збитий, але в мене виникають питання, які можуть потенційно образити представників таких компаній.
Наприклад:
Як sales відбувається? Це ручний парсінг upwork? Хто клієнти? Проекти коротенькі напевно? Магазинчики пишете?

студентів було багато і з чого вибрати, зараз куди слабші пішли

Стек технологій компанії і самі проекти не вимагають якихось овер-знань, нехай ніхто не ображається. Думаю, в тому ж Кам’янці-Подільському, можна тренити студентів фізмату і працювати з ними.

Ну і подивився фотки компанії на ДОУ:
Гарна фотографія з macbook і сайт контори відкритий на ньому, а потім фотки працівників на стаціонарниках :) :) Мені от ще не вдавалось попрацювати на стаціонарнику. Якось київські та львівські компанії, наприклад, більше передбачають work from home, коли програмісту, який почав кашляти в офісі дають ноут і просять попрацювати вдома і попити чаю, щоб весь опенспейс не зліг))

Тобто така «містячковість» присутня. Маленьке місто — такий самий бізнес, такий самий підхід. Чи згадайте ту саму сферу обслуговування і порівняйте Київ з Кам’янцем-Подільським. Але все це — вже совсім інша історія :)

в тому ж Кам’янці-Подільському, можна тренити студентів фізмату і працювати з ними

Можна, але їх там на пальцях порахувати. Іще варіант сільхоз (якщо ті спеціальності іще є). Ну коледжі дєло такоє, стало мейнстрімом для школяриків, щоб не здавати ЗНО. Хоча я можу помилятись і не все так погано

Але все це — вже совсім інша історія :)

Особисто я би хотів, щоб в Кам`янці (в інших містах також) сфера обслуговування не відставала від столичної (особливо харчова). І компанії нехай «прориваються» в містечках.
В нас люди люблять оцінювати по грошах, але потім стогнуть як важко добиратись на роботу, в офісі занадто душно (за холод не чув), їдальня дорога, вода не свіжа тощо.

більше передбачають work from home, коли програмісту, який почав кашляти в офісі дають ноут і просять попрацювати вдома і попити чаю, щоб весь опенспейс не зліг))

А не зловживають таким? Чи їх потім на детекторі брехні перевіряють?)

А не зловживають таким?

Чесно, ніколи і не задумувався, що можна зловживати. Працюєш з дому — ок. Довго хворієш — якісь там інші речі, які хендлить менеджмент.
Не знаю, що відповісти.. не стикався з непорозуміннями чи конфліктами в цій темі :)

Артем, дякую за пораду. До речі, якраз в старому місті з’явився варіант і ще після цього коментаря, загорілися ідеєю :)
І дякуємо за підтримку, вам також успіхів!

Відпишіться, будь ласка, тут, коли офіс запрацює. З фото, бажано :)
За цим цікаво спостерігати

Обов’язково! Надіємося, що після 1 квітня вже будуть такі новини :)

Скоро буде більше фото :)

останні новини по темі. Віткриття плануємо на 1 квітня і вже знайшли приміщення для офісу. Офіс таки матиме вигляд на каньйон :)
Посилання на скрін, на жаль, не бачу можливості додати фото — prntscr.com/ixfijb
екологія — з Довжка несеться літом «запашок» брашки зі спиртового заводу, а з Гуменців курячих какашок

вы таки слабо понимаете, что такое экология, хехе

Окей, як тоді це правильно назвати? Відходи життєдіяльності?

останні новини по темі. Віткриття плануємо на 1 квітня і вже знайшли приміщення для офісу. Офіс таки матиме вигляд на каньйон :)

Ваш офіс знаходиться біля алеї закоханих? Прикольно)

Так, з таким виглядом з вікна і місцем розташування код римами мусить писатися)))

«Более 60 работников» — я так понимаю, 61. Всегда любил эти идиотские выражения с «более», это слово означает «пытаюсь убедительно врать».
10% — это 6 человек, я правильно посчитал?
А теперь вопрос: правильно ли называть компашку из 6 человек — офисом, при том что они не работают над одним проектом даже? Или работают?

Так что не заморачивайтесь над элементарной задачей. Если есть желание расширяться и отобрать по 10% у других компаний — действуйте. Если нет — ну снимите им квартиру в удобном по транспорту месте, и пусть так работают.

Олексей, спасибо за Ваш комментарий.
Не хотела утруждать числами, уточню в комменте.
По количеству: сейчас у нас работает 68 человек, если быть точным.
В Каменец-Подольский переедет 8 человек + уже есть новые кандидаты в самом городе, то есть, как и писали, в каменецкой команде будет до 20 человек (дальше посмотрим). Работать будут на разных проектах, в отдельных случаях — совместно с хмельницкими разработчиками.
Отбирать программистов у других компаний не будем :) В Каменце и конкуренции в этой сфере нет (возможно я ошибаюсь). В любом случае, сейчас резюме приходят от разработчиков, которые не имеют постоянного места работы или работодателя, но хотят работать в офисе, развиваться.

Сейчас, когда у нас работает целая банда каменецких :), которые готовы и хотят вернуться в родной город, поднимать IT-сферу там, мы решили рискнуть и таки открыть еще один офис

А сами то вы готовы работать с распределенными командами?

Вполне, такой опыт у нас есть.
Так что надеимся, что и в этот раз проблем не будет :)

Ну раз есть то и хорошо.
Просто открыть отдельный офис это определенные административные издержки — готовы их нести — молодцы.
Также надо думать о организации работы двух офисов паралельно. Надо понимать что необходимо вкладывать определенные усилия на поддержание уровня общения. Общение людей сидящих в одной или соседних комнатах — одно, тех же людей но не имеющих живого контакта и вынужденных работать по скайпу — совсем другое. Умеете это делать — молодцы.

Открывать офис что бы каменецкие не ездили — для каменецких естетвенно плюс.
С точки зрения поиска новых сотрудников — ну смотря на какие темпы развития вы рассчитываете, рынок маленьких городов на самом деле очень ограниченный. Стоит ли лояльность кременецких сотрудников и тот прирост, которого вы сможете достичь организационного оверхеда — вам конечно же виднее.

А то что у вас уже есть ядро готовое работать в новом офисе — отлично конечно.

запитайте своїх чи вони готові переїхати, а якщо ні — то зп яких умовах
якщо виконаєте ці умови і зробите все грамотно — місцеві просто побіжать до вас працювати

Віктор, дякую за пораду. Зараз якраз ведемо такі переговори.

Підписатись на коментарі