Звіт з Garage48 Lviv 2018 — Empowering Women Hackathon
Вже четвертий рік поспіль у Львові проходить хакатон від Garage48, базуючись за доброю традицією в офісі компанії N-iX, котра є також партнером і співорганізатором заходу.
Тема хакатону 2018 стосувалася не конкретно бізнесу чи девелопменту, а радше корпоративної соціальної відповідальності (CSR). Empowering Women — це спроба надихнути жіноцтво в ІТ бізнесі, розкрити жіночий потенціал у підприємництві й зміцнити позиції прекрасної половини у львівській і загалом українській стартап-спільноті.
Забігаючи наперед, спроба вельми вдала: з понад 100 учасників приблизно 60% — жінки й дівчата, котрі не лише брали участь у якості розробниць/дизайнерок/маркетологинь, а й пропонували власні ідеї стартапів.
Проект відбувся за підтримки Міністерства Закордонних справ Естонії — і цьогорічний хакатон відвідав Ґерт Антсу, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні. Пан Антсу відкрив змагання надихаючою промовою, здивувавши присутніх доброю українською мовою, якою сказав частину свого привітання.
«Поступово жінок стає дедалі більше в сфері ІТ й технологій в Україні. Однак близько 84% [прим. авт. — 80% у 2017 за даними DOU] людей в індустрії все ж чоловіки. Заходами як цей ми розвиваємо підприємницькі навички і хлопців, і дівчат, при тому показуючи, що рівність дає ліпші результати.»
Зазвичай хакатони Garage48 вирізняються з-поміж інших заходів такого штибу дуже якісною організацією й реально крутими менторами. Цьогорічний Empowering Women Hackathon не став винятком — менторами виступили локальні й зарубіжні експерти бізнесової й технологічної сфери, зокрема Ragnar Sass, Андрій Павлів, Joseph Carson. У рамках empowering women, порадували організатори й значною кількістю менторинь: Triin Preem, Liis Narusk, Helen Kokk — усі успішні підприємиці й тім-лідерки, а також спеціалістка з мобільного дизайну Aleksandra Varnaeva.
Понад те, Ragnar Sass, співзасновник Garage48, Pipedrive, Clanbeat, засновник LIFT99, відгукнувся про подію як найкращу в історії Garage48 у Львові:
«Львів є без сумніву особливими містом для ІТ: має дуже добру спільноту, до якої завжди приємно повертатись. Garage48 любить цей ІТ-хаб, бо тут так багато пречудових інженерів. Україна має дуже сильний технічний вектор. Більшість ІТ спеціалістів тут працює в аутсорсингу, тож мають добрий досвід як будувати ІТ продукти. Чого, певно, бракує — хіба хорошого маркетингу і вміння продавати.
Ми вибрали темою „Empowering Women“, бо я бачив, що розмаїті, диверсифіковані команди можуть створювати дійсно великі речі. Я приємно здивований як добре цього разу команди підготувалися, проробили величезну дослідницьку роботу перед заходом. Вони такі „ми хочемо прийти на захід, ми хочемо розробити отакий от прототип, ось наш ринок“. У цьому сенсі, я вважаю, що це був найсильніший хакатон у Львові. Люди були пристрасні, ми мали 20 команд, що дуже багато. І багато команд мають великий потенціал. І сам Львів має величезний потенціал.»
Як і зазвичай,
Один з менторів, Андрій Павлів, CEO і засновник N-iX, серійний підприємець, відзначив сильну бізнесову складову команд.
«Це перший хакатон, на якому ми побачили дуже багато підготовлених людей, котрі реально знають, що вони хочуть зробити. Це молоді люди, які мають бізнес-мислення, я б сказав entrepreneurial killer instinct, котрий дозволяє довести ідеї до прибутку, до break even’а — до того, що проект переможе в конкурентній боротьбі й компанія завоює свою частину ринку. Наступні роки я хотів би бачити в наших людей більше такого killer instinct’у, який дає змогу створювати viable business model — бізнес-модель, що є самодостатньою, що може жити й розвиватися за рахунок самої себе.
Ідеться про те, що стартап-спільнота Львова стає зрілішою, люди починають розуміти, що таке підприємництво, як будувати бізнес-моделі, як робити customer development — і це дуже важливо. Насправді, підприємцями не народжуються, підприємцями стають — і зростання entrepreneurship awareness й self-awareness є корисним для Львова процесом, бо підприємці — це люди, які тягнуть за собою весь світ.»
Також, вперше в історії хакатонів Garage48 не одну — аж дві команди-переможиці вибрало журі, за словами пана Ragnar Sass, після «дуже емоційної дискусії». Пальму першості взяли Footty й Be With Me.
Перший проект пропонує рішення, яке допоможе вибрати правильний розмір взуття онлайн і тим зменшить return rate для продавців у цій ніші. Продуктом другої команди є платформа, яка підтримує стосунки (за словами творців, «партнерство») між людьми — і має на меті довести, що життя після Тіндера існує.
Василь Гукалюк, idea owner і project manager Be With Me, ділиться своїми враженнями від хакатону й перемоги:
«Минулого хакатону ми програли. Один чувак придумав ідею, я був project manager’ом, ми абсолютно з нуля задевелопили і всьо зробили, продумали бізнес ідею — ми просто не враховували, що не потрібно настільки сильно викладатися на хакатонах як це роблять новачки. А ми були новачками — ми кота принесли живого на фінальний спіч — ми настільки сердечно це приймали, що не спали, фігарили, дрімали на тих пуфіках і т.д. Ми реально вклали всю свою душу і тіло, а потім... зрозуміли, що на хакатонах це не потрібно. Не потрібно чимпобільше зробити, не потрібно чимкрасивіше і т.д. Потрібен просто чіткий пропис пунктів і це презентувати. Все.»
Влад Урсул, візіонер і розробник проекту Footty, також наголошує на важливості бізнес-ідеї й бізнесового підходу для виграшу:
«В мене це був уже більш ніж10-ий хакатон. Я завжди коли йду, то пробую перемогти. Але виходить зовсім не завжди, очевидно (сміється). Бо в принципі все залежить від ідеї. Ми коли з Андрієм [Журавчаком, розробником проекту Footty — прим. авт.] думали над ідеєю, я намагався придумати щось таке, щоб був якийсь ринок і могли з нього щось взяти.»
У зв’язку з недавнім Міжнародним Жіночим Днем в Україні знов активізувалися дискусії, чи дійсно в нашій країні жінки більш обмежені в можливостях, ніж чоловіки. Хакатон Empowering Women, звісно ж, не дає остаточної відповіді на це питання. Однак багато з опитаних учасниць хакатону підтвердили, що прийшли на захід через підтримуюче гасло або ж тема хакатону була визначною в їхньому рішенні взяти участь.
Дара Бурко, (на час хакатону) CMO проекту VAYOD (сервіс, який дозволяє інтегрувати будь-який девайс із голосовим асистентом за менш ніж 10 хвилин):
«Для мене це перший досвід хакатону. Тому дуже цікаво і повчально для мене. Враження дуже позитивні. Не зважаючи на те, що це дуже такий енергетично вимогливий процес і захід, але він відбувається на такому високому рівні адреналіну. І тут є можливість у пришвидшеному форматі прожити частинку проекту, яка може в нормальних умовах відбуватись два тижні чи місяць. Це дуже exciting.
Мене сюди запросила одна людина, яка для мене дуже авторитетна — один з менторів. Але я працюю зараз на проекті Senstone, це український хардверний стартап, який досить успішно вистрілив на американському ринку, — і в нас дуже завантажений період і в принципі мені трохи не на часі був цей хакатон. Але от останньою крапкою, останньою вишенькою було те, що це Empowering Women. І я подумала — Who Run the World (сміється) [прим. авт. — слова з пісні Beyoncé — Run the World (Girls)].»
Ірина Максимів, маркетологиня з команди MyEQ (мобільний додаток, який дозволяє підвищити впевненість у собі за допомогою відео):
«Я маркетолог у приватному медичному центрі. Мені дуже сподобалась організація, комунікація, координація — я геть не загубилась у незнайомій мені сфері. Мені дуже легко було спілкуватися з учасниками, вони відкриті і завжди готові підтримати.
І так, саме коли я побачила Empowering Women, це була основна з причин, чому я сюди прийшла. Інакше б я подумала — „а, ІТ, якась конференція для чоловіків, для обміну технічним досвідом“.»
Переглянути фінальну презентацію всіх 20 ідей та церемонію вручення нагород можна тут.
Перелік усіх переможців Garage48 Lviv 2018 Empowering Women Hackathon — тут.
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів