ASP.NET developer — які його навички зараз актуальні?

Доброго дня.

Якщо коротко: я починав як C#-розробник, згодом вирішив зконцентруватись на розробці сайтів з упором на бекенд, задля чого почав вивчати, зокрема, ASP.NET MVC. Але тут я закінчив ВНЗ і так склалося, що пішов у аспірантуру. За час написання дисеру я займався зовсім іншим і зараз відчуваю, що за час «перерви» трохи порозгубив свої навички. Постало завдання їх швиденько (не «за 21 день», звісно, але й не за рік) позгадувати, підучивши заодно й інше, що потрібно.

Вивчивши «предметну область» і систематизувавши інформацію, я склав собі список найнеобхідніших знань (зараз я кажу чисто про програмування), вибравши те, що зараз актуально. Але я можу помилятись через вищезазначену перерву, тому вирішив порадитися з народом.

Отже:

ASP.NET MVC
Перед паузою вивчав 3 і трохи 4 версії. Зараз планую зосередитися на 4 — цілком — і 5 — відмінностях і доповненнях порівняно з 4 — версіях. Сюди ж відноситься і WebAPI.
Логічно припустити, що треба навпаки, спочатку 5, а потім різницю у 4, але, відверто кажучи, боюся пропустити щось важливе у 4. Радий буду помилитись.

ASP.NET MVC Core
Тут уже планую освоювати відразу найсвіжішу, 2 версію — наскільки я зрозумів, основна різниця зі старими версіями — спосіб збірки проектів — раніше не використовували project.json.

JavaScript + JQuery
Це я, на щастя, вчив, але повторити не завадить — незважаючи на купу фреймворків, є шанси (в т.ч. і після читання ДОУ), що доведеться працювати з чистим JS.

Angular
Основне моє прагнення. На момент моєї паузи були в ходу перша (якщо не помиляюся, ще називалась AngularJS) і друга версії. Зараз вчитиму 4-ту.

Typescript
Складається враження, що це JS-подібна мова № 2 за корисністю, до того ж написана Майкрософтом, а отже, не завадить підучити основні моменти.

NodeJS
Проглянути основні моменти — я так розумію, це конкурент ASP.NET в області бекенду.

HTML+CSS
Це я вже знаю, ібо багато років тому «входив в айті» як верстальник, тому просто повторимо новітні тенденції на кшталт Grid та роботи з медіа в HTML5. (Можливо, це взагалі буде не мій клопіт, а фронтендщика, та все ж-таки).

Бази даних.
Тут все просто — SQL та його «помічник» EntityFramework. З цим я також працював, а тому — повторити.

MongoDB
Судячи з опису на Кодпроджекті, це має бути цікавою альтернативою, а тому — початково ознайомитись.

C#
Тут у мене, на щастя, не план, а уточнююче запитання: наскільки часто в ASP.NET MVC використовуються речі, пов’язані з асинхронним/паралельним програмуванням? Звісно, я рендерив View через async/await, але ж то пет-проджекти, а не справжня робота. Можливо, я щось пропустив/не врахував в плані потрібних вмінь?

Різний «дріб’язок» — Ninject, NuGet, NHibernate, теорія побудови БД і т. п. — з останніми трьома поки обмежусь просто ознайомленням/повторенням.

І ще одне. Методологія.
Спочатку в мене була думка учити все «як в школі» — коли у вас є послідовність з кількох різних уроків невеликими порціями, і так щодня. Тобто я планував обкластись відповідними ресурсами з усіх потрібних «предметів» і щодня вчити їх всі невеликими порціями по годину-дві. Але швидко передумав, бо, ІМХО, мало вихлопу, тяжче запам’ятовуються зв’язки між «предметами», а головне, довго.
Тому я вирішив іти іншим шляхом — взяти кілька (десятків) туторіалів, де кілька інструментів використовуються одночасно, проробити їх .а вже потім за потреби дізнаватись необхідне в книжках. Для прикладу, ось — www.codeproject.com/...​ing-WEB-API-And-AngularJS — тут розбираються одразу 4 «предмета».

Поки все. Хотів би почути критику/зауваження, що в цьому списку слід додати або ж прибрати (не забуваємо, що основний критерій — відношення актуальність/поширеність «предмета»). Дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Typescript
Складається враження, що це JS-подібна мова № 2 за корисністю, до того ж написана Майкрософтом, а отже, не завадить підучити основні моменти.

Я бы сказал что это скорее C#-подобный язык (собственно, его создал человек, который создал Делфи и шарп). Т.е. типизация, классы, интерфейсы — всё это там есть и даже работает.

А то, что в документации Angular примеры приведены на TS, как бы намекает что польза от знания это языка есть (как минимум для собеседований )) ).

Вот что реально так трудно на том же доу открыть вакансии для full stack .net и там будет черным по белому написаны какие тулзы и фреймворки сейчас востребованы на рынке?? или вам проще вот эту простыню было написать??

де кілька інструментів використовуються одночасно, проробити їх .а вже потім за потреби дізнаватись необхідне в книжках

рука лицо....вот так и рождается овно код и функции по 5000 строк.

Але тут я закінчив ВНЗ і так склалося, що пішов у аспірантуру. За час написання дисеру я займався зовсім іншим і зараз відчуваю, що за час «перерви» трохи порозгубив свої навички.
Але тут я закінчив ВНЗ і так склалося, що пішов у аспірантуру. За час написання дисеру я займався зовсім іншим і зараз відчуваю, що за час «перерви» трохи порозгубив свої навички.

Или вы что-то не договориваете, или вы типичный вайтишник который хочет войти в ит путем наименьшего совпротивления. Если бы у вас был предыдущий опыт как вы пишите, вы бы не задавали такие глупые вопросы что и как учить

Логічно припустити, що треба навпаки, спочатку 5, а потім різницю у 4, але, відверто кажучи, боюся пропустити щось важливе у 4. Радий буду помилитись.

Спокійно беріть останню версію і не бійтеся.

Angular ...
. Зараз вчитиму 4-ту.

Поки ви писали, вийшла 6-та.

ASP.NET MVC Core
Тут уже планую освоювати відразу найсвіжішу, 2 версію — наскільки я зрозумів, основна різниця зі старими версіями — спосіб збірки проектів — раніше не використовували project.json.

Project.json вже здох. Але Core реально класний, дуже вартий уваги.

Доброго ранку.

Де WebApi з WCF?

WebApi вчитиму разом з ASP.NET (зараз доповню текст, дякую). А WCF я уже вчив раніше, коли знайомився з ВіндоФормами і т.п.

Скажу по методологии — самая лучшая методология обучения — реальная задача, а не туториалы, блоги и лекции.
Когда нужно сделать конкретную функцию начинаешь искать как это сделать и сразу реализовываешь.
«Систематизировать» знания полезно только тогда, когда эти знания и навыки уже есть, но только им не хвастает систематичности. Иначе когда большой поток новых знаний не успеваешь их на практике применить, и они просто улетучиваются через небольшое время

Підписатись на коментарі