Ирландия

Кто что может интересного рассказать?

Особенно интересует Дублин.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Немножко интересного про Ирландию, а особенно про Дублин могу рассказать я :)
Веду блог об иммиграции и жизни в Ирландии irainireland.com

Заходите :)

-

Могу немного рассказать про Белфаст, если вам интересно. Описание вакансии на которой сейчас работаю сам я уже выкладывал на форуме — dou.ua/...ums/topic/5218. Будут вопросы — пишите, буду рад помочь.

Ну звичайно — я порівнював Дублін і Київ. Якщо порівнювати, скажімо, смт Козачі Лагері з Ірландським селом — то різниця буде дуже суттєвою:)

Коротко по Ірландії.
Ірландія — це Молдавія, тільки з дорогами. Після Києва — відчуття, що переїхав в Кишинів.
По зубам.
В хорошій клініці пломба — 100 євро, нерв+канал — 700 євро.
Страховка може покривати, може не покривати, може частково покривати (залежить від страховки).
Зняти нормальну квартиру в Дубліні — біля 1000 євро (це 1-bedroom, тобто спальня + ще кімната)
Якщо просто одна людина, а не сім’я, то можна знайти собі друга / подругу і за 1200−1300 зняти супер хату з двома спальнями.
Якщо з дітьми, то за 1500 — 1800 можна зняти чудовий будинок біля самого кінця метро (в центр — годину їхати).

Про цигарки — правда, десь 10 євро за пачку.

Схоже, що це зараз по всій Європі таке. Я зараз живу в Нідерландах в районі Амстердаму, що почав забудовуватись 1999р: половина будинків-квартир стоїть порожня. В будинку навпроти на балконі висить щит — продається і так вже 7 місяців. Зате, якщо вже щось продалось, то такі щити не знімають, а гордо чіпляють на них наклейку «Продано», мовляв, ринок нерухомості ще не вмер. Якщо вірити місцевій пресі — ділова активність на цьому ринку зараз як в 1980р.

plochish
Точно можу сказати, що набудували вони дофіга під-час буму. Такої кількості житла їм тут не треба, тому і криза зараз. Дуже багато будинків, і нових і старих, просто стоять порожніми. Ціни, які ми бачили на оголошеннях агенств нерухомості (їх тут теж дофіга, доречі) коливаються від 120 до 250 тис єврів за будиночок (в середньому — 3 спальні + вітальня). При цьому практично всі оголошення висять вже ДУЖЕ довго, видно як підправляли ціну — на багатьох вона приблизно вдвічі нижча, ніж була спочатку. Не думаю, що хтось тут зараз купує житло...

Все вищесказане стосується невеликого провінційного містечка. Стосовно, наприклад, Дубліна, не так давно одна ірландка розказувала, що купила там квартиру в кредит в новобудові, а зараз їй дуже обідно, бо сусідня така ж сама квартира продається втричі дешевше (і ніхто не бере:)). А кредит треба виплачувати...

Овочі і фрукти можна купувати в супермаркетах або овочевих магазинах. Принципової різниці в ціні я поки що не помітила. Хіба що в Лідлі яблука дешевші:) і по акції іноді можна купити якісь фрукти зі знижкою до 60%. Вцілому деякі звичні для нас продукти можна купувати дешевше в польських магазинах — їх в Ірландії багато.
Мед страховки бувають різними і не завжди є обовязковими. Деталі тут: wiki.virtualireland.ru/...цина_и_Здоровье
Якщо коротко — в Ірландії в багатьох випадках зручно користуватись безкоштовною медициною, більшість ІТ фірм оплачують також страховку. Недолік безкоштовної медицини — часто бувають черги до лікаря. В обох випадках — паблік і прайват — йдеш до одних і тих самих лікарів. Існують також різні схеми здешевлення витрат на медицину (у вигляді зменшення суми податків). Приклад обговорювався тут: www.virtualireland.ru/showthread.php t=17408.

Точних цін на дитсадки так зразу не скажу, але чула що досить дорого і іноді дешевше найняти няню. Хоча це напевно не завжди правда:). Я тут не достатньо довго, щоб кваліфіковано відповідати на всі питання з власного досвіду. Але якщо виникає якесь питання особисто в мене, то насамперед шукаю відповідь на форумах сайту www.virtualireland.ru. Там тусується багато російськомовного населення Ірландії і більшість інформації є досить корисною для людини з серйозними планами на цю країну:)

— що просто прийом лікаря може коштувати 50 євробаксів
неоднократно слышал мнение что в И самая дорогая стоматология в мире. Первым делом все наши ирландцы занимаются зубами. К слову невооруженным глазом видно что зубы очень плохие. Но это так — лично мне интересен опыт наших.
А по поводу жилья сорри я неправильно задал вопрос. Академический интерес — сколько стоит покупка жилья (ориентировочная вилка). Я почему спраишиваю — опять таки есть то что говорят аборигены — как видят это наши.

ЗЫ по поводу сигарет — говорили чирик за пачку.

Цікаво, чи є в Ірландії турецькі магазинчики або якісь їхні аналоги, які дозволяють зекономити на вартості овочів і фруктів?

Ще цікаво, скільки коштує медстраховка, що вона покриває. Як там з дитсадками?

Про стоматологію можу поки що судити тільки з розмов більш досвідчених співвітчизників, власного досвіду ще немає. Але дуже вірю, що просто прийом лікаря може коштувати 50 євробаксів. Кажуть є дешевші варіанти — польські стоматологічні клініки. Тут можна почитати більше деталей і вражень про стоматологію і медицину в Ірландії взагалі: www.virtualireland.ru/...orumdisplay.php f=36.
Не можу віднести себе до великих знавців і любителів випивки, але мінімумом інформації поділюсь. Алкоголь помітно дорожчий, ніж в Україні — якщо купувати пиво в супермаркеті не пачкою (по 1−2−3 пляшки), то це буде десь 2 єври за 0, 5л. Якщо купувати по акції і зразу мін. 8−10 пляшок — можна взяти по 1 євро за 0.5л. В пабах напевно значно дорожче:). Спочатку психологічно важко купувати пиво в таких самих кількостях, як на батьківщині, але за деякий час звикається:). Тим більше, що зп програміста дозволяє це робити.
Щодо водки, то точної ціни наразі не скажу, але вибір значно менший, ніж в Україні (стелажі з водкою якось не кидаються в очі в супермаркетах, їх шукати треба). Є пристойний вибір вин за такими ж пристойними цінами — від 10 євро за пляшку.
Одним словом, судячи з цін і вигляду ірландців — пянство в стєльку тут не дуже популярне (це стосується нашого маленького містечка, в якому, тим не менше, є штук 10 пабів).
Цигарками теж не доводилось цікавитись, тому сорі.
Що стосується електрики. Витрати залежать від того, чим опалювати будинок. В деяких районах (як в нас, наприклад) газу немає впринципі. Опалення може бути або електричне (незалежно регульована батарея в кожній кімнаті) або опалюють хату чимось типу солярки. Перший варіант дорожчий — виходить десь 150 євро в місяць для підтримання температури на рівні 18 градусів взимку в 2−3х кімнатах будинку + електроплита, пральна машинка, мікрохвильовка і т.д.
Ось приклад розцінок нашого тарифного плану — можна перевести в гривні і прикинути (тут не врахований податок VAT 13, 5% + знімається порівняно невелика сума фіксованої абонплати):
Unit type Cost per unit (Excl VAT)
Day units (kWh) €0.1506
Night units (kWh) €0.0745
Деталі тут: www.esb.ie/...aver_tariff.jsp
Вартість оренди залежить від міста. В нашому провінційному містечку 3 спальні + вітальня + велика кухня в семі-детачед будинку з невеличким подвірям коштує 100−130 євро в тиждень + оплата за електрику, інтернет і т.д. Варто врахувати, що будинок практично повністю обладнаний — холодильник, мікрохвильовка, пральна і посудомайна машини, тостер-чайник-праска, пилосос, нормальні меблі і т.д. В містах обласного значення / в Дубліні ціни, звичайно, вищі, але і зп напевно теж:).
Ще одна важлива стаття витрат — харчування. В нас на 2-х дорослих людей йде в середньому 100 євро в тиждень на повноцінне харчування (мясо, сир, молоко, овочі-фрукти, пиво, соки і т.д.). Але це при умові, що купуєш продукти в супермаркеті і їсиш вдома власноруч приготовану їжу. Заклади громадського харчування обійдуться дорожче або їжа буде нижчої якості (всякі сандвічі).
Ну і машина — купувати можна не нову, це може коштувати від кількох сотень до кількох тисяч євро. Дорого обходиться страховка, якщо немає підтвердження досвіду водіння в Ірландії — орієнтовно 1000 єврів на рік + податки в залежності від обєму двигуна + бензин.

Але при всіх цих і не тільки цих витратах зарплати програміста цілком вистачає на двох дорослих людей, навіть дещо залишається:)

Очень интересно услышать от соотечественника сколько стоит стоматология в И. А то чутка покрутившись в ирландском комьюнити наслушался таких ужасов. Еще интересно сколько стоит водка\пиво\сигареты. Желательно раскрыть тему пьянства в обществе.
— Дорого коштують компослуги (особливо електрика), житло

желательно называть цифры -, а то когда озвучивают знакомые — у меня начинается нервный тик.

Податки в Ірландії не найвищі в Європі — 20% з річного доходу до 45000 євро, 41% — з суми річного доходу, яка перевищує 45000. До того ж є так звані такс кредити, за допомогою яких можна повернути собі пару тисяч з річних податків.
Дорого коштують компослуги (особливо електрика), житло (особливо в Дубліні, але роботу в ІТ можна знайти не тільки там). Взагалі, житла багато, ціни попадали з початком кризи. Продукти можливо трошки дорожчі, ніж в Україні, зате є можливість їсти якісну їжу (ну або хоча б знати, що їсиш).
Всі ірландці плачуться, що рецесія. Але для українця-айтішника це практично не відчувається — головне мати з чим порівняти;).

Одним словом, в Ірландії є свої приколи, але вцілому жити тут якось спокійніше — якість життя на порядок (а то і більше) вища, ніж в Україні. Нажаль...

Ирландия перестала быть привлекательной для иммигрантов уже давно.

Бывшая одноклассница жила и работала в Дублине. После пары лет сбежала в Лондон.

Из ее слов, самый большой недостаток — постоянно реально отвратная погода.

А если по делу, то высокие налоги. Очень.

Очень хорошо, значит автор топика будет сыт. А что по делу?

В Ирландии на нечерноземах средняя урожайность зерна 85 центнер/га, а в Украине на черноземах — где то 25 центнер/га.

Такое ощущение, что у каждого второго на форуме имя Петр;)

Підписатись на коментарі