Україна vs Canada
Доброго дня,
Мені 16 , зі Львова , маю можливість навчатись в Канаді в сфері IT , здав IELTS Academic на 7.5 overall . Навчання ~ 18000 cad / рік + проживання і т.д . З іншого боку , можу цей рік серйозно готуватись до зно і пробувати поступати в УКУ . Мені здається , що краще навчатись серед людей , які реально цікавляться сферою , а не серед багатих індусів / китайців в Канаді . Звичайно , вибір програм в Канаді досить великий , тому вибрав найкращу для себе . В УКУ ж є тільки одна It програма ( не беру до уваги бізнес аналітику ) .
Виніс для себе такі плюси і мінуси обох країн
Канада:
плюси: (+)
1. Одна з найкращих країн в плані якості життя , природи і навколишнього середовища
2. Освіта на високому рівні і признана у всьому світі
3. Дуже затребувані програмісти ( на ca.indeed.com відношення вакансій до резюме прииблизно 1:1 ) + в Коледжі є практика , після якої тобі одразу може прийти job offer
4. Легко залишитись ( 1 рік роботи після коледжу і ПМЖ в кишені )
мінуси: (-)
1. Високі податки , висока ціна нерухомості і взагалі життя ( При зарплаті 5000 cad / місяць , 1250 підуть на податок , 1000 на аренду кімнати , 200 на інтернет і моб звязок , ще 400 на їжу , 150 на транспорт . Залишаєтьсь плюс мінус 2к .
2. Маленька зарплата якщо порівняти з США , Німеччиною , Австрією ( Всі хороші програмісти їдуть з Канади в Штати )
3. Висока ціна навчання ( Не хочу щоб це було проблемою для батьків )
4. Канада — віддалена країна , коли в Європі за 2 години літаком можна бути в будь-якій країні.
5. Квиток Торонто — Київ — 1000 cad , тому їздити туди — сюди часто не вийде
P.S їздив в Канаду на місяць вивчати мову . Загалом дуже сподобалось
Україна:
плюси: (+)
1. Висока зарплата і мала вартість життя ( на 2к$ можна спокійно жити )
2. оточення ( сім’я , друзі і т.д )
3. Можна подорожувати / працювати в Європі
4. В УКУ є можливість навчатись разом з дійсно цікавими людьми
мінуси: (-)
1. Не розвинута країна в соціальному плані
2. It — бум , мало вакансій(?)
3. можу не поступити в УКУ ( 195/200 математика . Тільки тоді можна бути впевненим ) .
Хочу почути ваші думки / поради!
Дякую заздалегідь.
Найкращі коментарі пропустити