Професійне/емоційнее вигорання в ІТ (опитування)

Все більше знайомих стикаються з професійним/емоційним вигоранням в ІТ сфері.

Пропоную зібрати статистику та провести зріз по ринку, щоб побачити кореляцію та поточний стан речей. Заповніть будь-ласка приватну форму (займе не більше 3 хвилин) — goo.gl/forms/GRTynfWs0jkWJsov2

Дедлайн: 700 респондентів / 15 жовтня

Одразу після цього підготую оброблені дані. Пишіть на LinkedIn або сюди, якщо цікаво щось обговорити.

P.S. Діліться дієвими способами боротьби з вигоранням в коментарях, також закину в підсумок :)

UPD: Дякуємо всім за участь. Результати опублікуємо на DOU.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я вже выгорел анкеты заполнять...

Я тут напишу таку просту і неочевидну думку.
А що якщо немає ніякого професійно-емоційного вигорання?
Що якщо люди яким діагностують ось це міфічне професійно-емоційне вигорання, насправі просто досягли того рівня, що просто розуміють що основне у житті — це далеко не робота.
Вони розуміють що крім роботи є багато значно важливішого і попросту зсувають ту «робити роботу за оплату грошима» на належне їй місце у списку пріоритетів.
Тобто десь на 10-20 місце.
І починають заслужено розміщувати свої інструменти відповідно до ставлення замовників-старпертерів та тех-лідів із різних земель обідованих.

Вигоряння настає, коли справою займаєшся через силу, коли це не твоє. Коли окрім фізичного та/або розумового навантаження ще й емоційним плющить, і нема жодної іншої мотивації, крім бабла. Коли це не самореалізація, а повинність, яку мусиш тягнути.

Найкращий спосіб боротися з вигорянням — знайти роботу, де не будеш вигоряти.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Проводжу соц. дослідження про те, наскільки IT спеціалісти задоволені роботою та життям — там є великий блок вигорання (валідний опитувальник К. Маслач, С. Джексон) та як воно корелюєз працеголізмом і work-life балансом. То ж читачам цього треду це має бути цікаво. Більше деталей — в топіку на DOU

выгорилы ((

От гориллы слышу!

Зібрано 650 анкет. Віталій готує статтю.

Ви там не перевіряли часом, автор сам ще не вигорів за написанням статті?

Перевірила, все добре) Стаття буде, просто у автора є основна робота. Тому треба ще трішки почекати.

Схоже, що статті не буде. Можливо автор топіку напише в коментарях якесь пояснення. Не буду за нього нічого казати. З боку редакції ми намагалися зробити все можливе, щоб результати опитування були опубліковані.

Рекомендую почитати. Знаю багато людей із такими симптомами.

Да, я добавил в закладки, завтра почитаю. Я работал сильно больше, чем обычно перед отпуском, похоже они на это отреагировали 🙂.

Досвід роботи — загальний в ІТ чи останнього напрямку? Я наприклад спочатку був сисадміном а потім перейшов у програмування.

Загальний в ІТ

Ідіть працівникам шахт чи держслужбовцям скажіть, як ви вигораєте

в выгорании программистов вижу три причины:
1. человеку не нравится его работа, он не программист по натуре, а выучился только ради баксовой зарплаты
2. очень скучный проект , какой-нибудь легаси динозавр на поддержке
3. неадекватный менеджмент без позитивной отдачи.

ну эти пункты являются частью пункта 3

Я бы еще добавил
4. Очень шумный опенспейс, в то время как руководство сидит в тихих кабинетах.

А я би добавіл по піврічній дитині на пару місяців всім на коліна, а керівництву б двох посадив. Потім забрав би дітей і провів лабораторне дослідження на тему стресостійкості, концентрації та ефективності роботи. Я чомусь дуже вірю в позитивні результати. Ви не подумайте, я не зі зла. Сам активно проходжу таке випробування, просто вдома.

Знову ж таки, ніколи не розумів проблему шуму в опенспейсах. Навіщо тоді існують україномовне радіо «Шансон» та навушники Senheiser HD 650.

та навушники

некоторым, например мне, крайне дискомфортно работать в наушниках

То типу якщо у вас немає окремої кімнати/квартири для роботи із дому, то всі мають мучитись в опен-спейсах?
Краще і вам покращити умови проживання/праці, й іншим людям дати нормальні офіси із маленькими кімнатами.

4. Человек занимается программированием давно — 10-15 лет и ему это уже успело осточертеть.

А сиделово за компом и выжигание глаз кодом попросту не может не осточертеть за такой срок.
Кто-то скажет, что может помочь смена проекта, изучение новых языков/фреймворков, но на самом деле это лишь забивание нейросетей в мозге новой информацией, которая не приносит истинного удовлетворения, а задачи продолжаешь решать всё те же.

Боюсь,что после озвучивания результатов анкетирования,процент выгоревших увеличится

Все більше знайомих стикаються з професійним/емоційним вигоранням в ІТ сфері.

На каких исследованиях основан этот постулат? При исследовании учитывались кривые роста числа знакомых и потребляемой информации, а также погрешность из-за субъективности оценивающего?

Пропоную зібрати статистику та провести зріз по ринку, щоб побачити кореляцію та поточний стан речей

Для проведения исследования по каким-то явлениям следует определить эти явления. Что такое «профессиональное выгорание» и «эмоциональное выгорание»? Насколько я вижу в научных публикациях, эти термины не имеют общепринятой трактовки и четкого списка симптомов. Что именно планируете исследовать — десяток разных явлений, которые заметены под коврик модного термина?

Діліться дієвими способами боротьби з вигоранням

Голова устроена сложнее, чем маленький завод. А завод может снизить выработку продукции по десяткам очень разных причин. Любой «действенный способ борьбы с выгоранием» подобен совету «простой способ увеличить количество продаж продукции абстрактного завода».

На каких исследованиях основан этот постулат?

На субєктивних спостереженнях та відгуках знайомих про їх комунікацію з психологами. Не все у цьому світі пізнається через наукові дослідження.

Для проведения исследования по каким-то явлениям следует определить эти явления.

Рекомендую вам познайомитись з працями Маслача та Джексона, щоб заглибитись у тематику.

Голова устроена сложнее, чем маленький завод.

Ніде й не вказано, що способи боротьби прості.

В будь-якому випадку буду вдячним за конструктивну критику та рекомендації для покращення «дослідження», навіть якщо мовний бар’єр стане завадою в розумінні/трактуванні певних термінів та понять.

Рекомендую вам познайомитись з працями Маслача та Джексона

Рекомендую вам не фантазировать про уровень подготовки собеседника. Попробуйте спорить не с фантазиями о сказавшем, но со сказанным.

буду вдячним за конструктивну критику та рекомендації для покращення «дослідження»

Конструктив:
1. Определите термины.
2. Голова устроена сложнее любого самого сложного искусственного устройства, существующего в нашей реальности. Любой действенный способ будет действовать только в конкретных ситуациях. А у вас даже общие термины не определены.
3. Так называемое «выгорание» — разнородные следствия. Ищите причины.

Рекомендую вам познайомитись з працями Маслача та Джексона, щоб заглибитись у тематику.

Тоді я рекомендую Вам ознайомитись з працями Томаса Саса, а також з експериментом Розенхана.
А також поміркувати на тему того, що ігроманія це хвороба віднедавна, а коли 40 річний чоловік перевдягається 7 річною дитиною то є норма.
Постійні скиглення здорових чоловіків це смішно.

Вот теперь я понимаю, что значит быть занудой)

Я рад, что поспособствовал прогрессу вашего понимания. )

есть просто выгорания, там что-то около 12 стадий — в целом оно заканчивается самовыпиливанием или выпилаванием рандомных окружающих

Проблема в неопределенности термина. Эмоции не определены, но говорим об эмоциональном выгорании. Под выражением «профессиональное выгорание» можно подразумевать разные явления, основанные на разных причинах. Некоторые не относятся к «профессиональным», да.

Когда думаю, что работать надоело и вот оно «выгорание» — перечисляю в уме все свои денежнозатратные хотелки и как я буду жить без них. Энтузиазм возвращается аж бегом.

я вам не завидую: ходить на нелюбимую надоевшую работу исключительно ради денег — это ад

я вам не завидую: ходить на нелюбимую надоевшую работу исключительно ради денег — это ад

Где было написано, что «нелюбимая» работа «исключительно ради денег»? У любого человека бывают периоды, когда занятие, которое нравится, но которым ты обязан заниматься, приедается. Вот не поверю, что реально ежедневно писаться от счастья, идя на работу. Вот именно такие моменты лично мне (не претендую на универсальный рецепт) помогает вышеописанный психологический прием.

Попробовал. Вспомнил что до сих пор не могу выбрать конкретные модели своих хотелок, а деньги пожирает курс доллара. Впал в уныние и отчаяние

Выгорел — не будь тряпкой, не мучайся — Швейцария предлагает эвтаназию для иностранцев.

Так пишете, ніби ви вже купили квиток на потяг туди.

Антинаучная ересь с результатами нанезванных, но якобы научных исследований.
Автор даже не знает разницы между никотином и протонированным никотином — кто из них испытывает сложности с проникновением через мембраны, какое отношение мембраны имеют к доступу к ацетилхолиновым рецепторам, какие (далеко не все) из этих рецепторов ложно срабатывают на какую из разновидностей никотина, и какое всё это отношение имеет к нескольким тысячам других веществ, попадающих в организм из табачного дыма... Какое в жэ встраивание в обмен веществ? Ну и очередная теория заговора в конце. Садитесь, два.

Чисто пропейдждавнив... Блін, там дофамін і ацетилхолін називають ФЕРМЕНТАМИ. Решту навіть не читав, бо і так видно, що писала людина, яка не подужала навіть середню школу. Ну чи то зараз така середня школа...

«Выгорание» и «хроническую усталость» выдумали ленивые, чтобы не работать.

Хотя, возможно, такое бывает и у нищебродов — тянущих ненавистную лямку за еду.

Кому как. Вот что ты делаешь кроме работы?

По будням — работаю. По выходным/праздникам — оттопыриваюсь. Отпуска нет.

С мотивацией всё в порядке, тк. 1к/день.

По выходным/праздникам — оттопыриваюсь. Отпуска нет.

И куда ты тратишь деньги? Копишь, на что?

На налоги, тебе такое не подойдет 🙂.

На налоги, тебе такое не подойдет 🙂.

Конечно нет. Это же дурь платить налоги всяким пьяным животным на пособие

Зарплаты плачу. «Голубо-карточникам» всяким бесполезным. А на остальное — недвига там-сям.
+ там, если помочь кому из родственников/друзей

А на остальное — недвига там-сям.

И зачем? Ты её заберёшь в могилу?

Дык, кризис ведь скоро. Тогда и отдыхать...

По-прежнему не распознаешь сарказм, хоть тэги ставь)

А если не доживёшь?

Надеюсь, через год-другой кризиснёт. Доживу!

Механізм запуску клінічної депресії посить простий і вивчений. Вихід менше, але декому вдається

есть ссылки где об этом можно нормально почитать, только не буллшит с первых страниц выдачи гугла

Я би не дивувався сильно. Є багато професій, на які (формально) вчаться так само 5 років, але в більшості країн програмісти отримують зарплату з верхньої чверті. І я далекий від думки, що тут у нас в галузі платять «просто так». Висока компенсація означає високі вимоги. Це цілком логічно, що деяким людям важко витримати це напротязі 10-20 років. Тому що немає такого закону природи, що здібність протистояти стресам іде в комплекті з аналітичним мишленням. Вона може бути у людини, а може її і не бути. Якщо її немає, той, хто вирішив обирати проекти і компанії під себе, не роблячі вийнятків, протягне довше. Кому за якихось причин це складно зробити, йде з часом.

интересно, а бывает ли выгорание от лежания на диване? ааа, точно, слово еще есть такое... депрессия, во!

Психологи сейчас спорят возвращаться ли к трудотерапии. Кажется договорятся до того, чтобы возвращаться.

прокрастинація — нова мода щодо ліні

Я отут що подумав. Якщо є професійне вигорання, то десь в цьому логічному ланцюжку має бути і «Професійне підгорання». Ну ви знаєте, це відчуття вам значно більше знайоме, це коли там вас маладиє проект менеджери вчать код писать, чи коли дають пофіксити чужий код, який за своєю структурою китайську грамоту нагадує, ну ви зрозуміли про що я. Вигорання є кінцевою стадією процесу, а що ж на початку то? А на початку цього процесу, за моєю версією, стоїть Професійне Підгорання із цілої низки причин, які можна поставити в один ряд із вищевказаними. Так от, якщо респондент не надає належного значення тому що відбувається, і довго не покидає насиджене місце, яке є джерелом підгорання, то він врешті і вигорає. Як вам такий ход мислі?

Я тут напишу таку просту і неочевидну думку.
А що якщо немає ніякого професійно-емоційного вигорання?
Що якщо люди яким діагностують ось це міфічне професійно-емоційне вигорання, насправі просто досягли того рівня, що просто розуміють що основне у житті — це далеко не робота.
Вони розуміють що крім роботи є багато значно важливішого і попросту зсувають ту «робити роботу за оплату грошима» на належне їй місце у списку пріоритетів.
Тобто десь на 10-20 місце.
І починають заслужено розміщувати свої інструменти відповідно до ставлення замовників-старпертерів та тех-лідів із різних земель обідованих.

Думка хороша, але це не про вигорання. Це розстановка пріоритетів, їх зміна. Вигорання це швидше особистісна криза

Особистістна криза призводить до чіткої зміни пріоритетів (як написано вище) у випадку успішного вирішення цієї кризи або до депресії у випадку поразки.
Оточуючі і перший, і другий випадок сприймають як вигорання.

Полностью согласна. Расстановка приоритетов и выгорание — разные вещи. Второе может спровоцировать первое, наоборот — не встречала. В любом случае, это из разных опер. В общем, это пока на себе не прочувствуешь, будешь считать бабушкиными сказками, а когда свалится, то будет уже поздно. Мало кто понимает, что «подгорает» — ведь для этого нужно уже раз пройти это состояние, а его дважды обычно не проходят.

Ні, це не так: вигоряння наступає і без зміни приорітетів.

Вигоряння настає, коли справою займаєшся через силу, коли це не твоє. Коли окрім фізичного та/або розумового навантаження ще й емоційним плющить, і нема жодної іншої мотивації, крім бабла. Коли це не самореалізація, а повинність, яку мусиш тягнути.

Найкращий спосіб боротися з вигорянням — знайти роботу, де не будеш вигоряти.

Лучший способ не выгорать — научиться говорить «НЕТ».

Нєєєт. Я таково нікогда нє скажу.

научиться говорить «НЕТ»

Дедлайнам

В мене так друг дитинства вигорів, за два місяці буквально. Надоїло йому значить їздити в сусіднє село і займатися всякими інвентаризаціями, контролями водополивних систем і купою бумажної роботи. Так от він звідти звільнився і пішов вже в своєму селі працювати, і щоб запобігти вигоранню, трішки змінив профіль діяльності: пішов коровам на тракторі силос розвозити для годівлі. Бідний хлопець, трішки не розрахував. Там графік такий, що корів годувати починати треба годин з 5 ранку і потім ще о 16, то в нього стався стрес і він так застраждав, що хлопці його вже в 6 ранку бувало під руки з трактора знімали, з-за пазухи тільки пляшка пуста часто чогось випадала. Потім ще гірше: стіну цегляну в сараї трактором проломив, не вдалося розвернутися між сараями, хоч відстань між ними метрів 20. Далі поїздив по полю сусіднього СТОВ. Мораль яка: перед тим, як наважитися на серйозні зміни в житті задля відкриття нових горизонтів, завжди потрібно помірковано зважувати чи не стане новий шлях тяжчим за той, з якого звернути захотілося.

Ой, у меня столько такого было, просто меняешь еще раз работу и все. Не буду писать простыню тех работ что я поменял до IT за 8 лет, но в IT из норм конторы пошел в шарагу, офигел, то се и поменял снова, потом еще через пол года и только потом нашел более менее приличное место. Всякое изменение это поиски себя, и лучше сделать ошибку и таки понять что ты можешь, а что нет и что ты хочешь, а чего не хочешь, чем сидеть годами и бояться сделать ошибку ибо это тупик и тупняк.

завжди потрібно помірковано зважувати чи не стане новий шлях тяжчим за той, з якого звернути захотілося.

Але тяжкий шлях означає, що скоріш за все ви таки йдете в правильному напрямку, адже будучи в зоні комфорту все просто і немає нічого важкого, при цьому розвитку то немає.

Каково определение токсичного коллектива ?

Не тільки IT вигоряють, вигоріти можно на любій посаді, і тоді просто йдеш і шукаєш себе в іншому місці і в іншому всесвіті, але дуже страшно. коли це відбувається наприкінці життя...

А иногда и лєтом под забйором. Или под парєбриком, єсли повєзот. Гдето в Магаданє.

Так, в Америці у 1974 році жив був собі психіатр Фрейденберн та увів це поняття. Можливо й норма, особливо в пост-радянських країнах, де вибору раніше не було. Я про те, що бути за крок до депресії через роботу точно не норма

навіть, є нації цілі, де скаржитися на життя — стандартна форма вітання.

Це було про Україну?

Работу надо ненавидеть. Это даёт нужный настрой

Це шлях не для всіх. Більшість таки не вигорить і у депресію не впадуть.
Хоча й роботу ненавидять.

Вались. Таблеток дадут, не?

Чё я могу сказать? Вот я твои посты читаю, и так мне кажется, что дело корнем твоих проблем есть не ИТ, а то что ты любишь что то употреблять

Чо за бред? Как вообще на такой работе работать? У вас там вместо стендапов лицо Голдстейна и двухминутки ненависти?)

Это де не взаимоисключающие понятия.

Є один нюанс: Якщо ти продавщиця Свєта — то роздавать мєлоч на здачу можна по студентському принципу «Книжка в сумці х... на думці», але що якщо ти актор і тобі потрібно викладатися повною душею мало не щовечора на сцені, бо інакше провал перед майже тисячною аудиторією, або якщо ти сценарист, толковий журналіст чи дизайнер врешті. Тільки но відсоток твого викладання падає нижче 90 відсотків — ти починаєш клепати відверте лайно і губиш не тільки свій авторитет, а й часто імідж всьго проекту. А це також долі інших людей, які теж викладаються. Тут або перестаєш існувати як професіонал, або починаєш клепати щось з якістю тотожньою сучасним серіалам та політичним блогам. Тож я вважаю, що хай хоч не для всіх, але для багатьох питання вигоряння є актуальним. Програмування, саме програмування, а не лабораторний кодинг, також вимагає чималих зусиль на проектування ефективних рішень. На все це потрібна життєва енергія і що робити якщо її нема? Це не та енергія, що прямо пропорційна з’їденій вранці каші чи довготривалому сну. Це енергія самого життя, яка швидко втрачається від сірого та одноманітного життя чи роботи, конфліктів у сім’ї та подібних гнітючих ситуацій. Конвеєрна робота і неправильний режим роботи — фактично найпопулярніший фактор. Як результат — це саме вигоряння. Отут і виникає питання як витягнути себе за волосся подібно Мюнхаузену. Так що IMO — нічого дивного в піднятому питанні нема.

і сео стартапів

— повеселило словосполучення :)

На все це потрібна життєва енергія і що робити якщо її нема?

Піти в відпустку тижні на 2-3 )

З бл***ми і ящиком горілки

Та я тоже хотів написати ледями, та пальцем випадково букву б зачепив, а як додивився, то редагувати вже пізно було

Так нічого ж не змінилось від опечатки.

Від краси чи потворності слів суть проізошедшого в жизні теж не міняєцця.

Что ты с ними будешь делать после ящика водки?)))

Е-ее. А це все ще буде мати для когось значення?

А вам хіба рабство ще не відмінили?

А мені вже відмінили рабство. Спробуйте втекти в північні штати абощо.

В нас німці теж цілком адекватні. Відпустка то святе.

БАГА ВЫЛЕЗЛА, ЗЫРКНИ ПОЖАЛУЙСТА, НУ ЧЕГО ТЕБЕ ЭТОГО СТОИТ??????!!!!!!!!!!!!

Я знаю очень хорошее лекарство от этого: отключаешь телефон, совсем. Как вариант, можно вынуть карточку и вставить другую, чисто для личных контактов. Сообщения в мессенджерах игнорируешь. По приезду отвечаешь: «Извините, меня не было в стране. Отдыхал, думал, пил пиво. Да если бы и ответил на сообщение, то что? Это же отпуск, я ноутбук с собой не брал»

Или просто взять трубку и спокойно ответить — завтра приду на работу и займусь.

Не совсем, львинная доле иффиктивных манегров обламывается на тврдом «нет и не ебт» и после переключаются на мотивированных, с горящими глазами, готовых работать в команде.

Ты описал работу с категорией которая прет напором не слушая что ты говоришь. Более прохаванные менджеры умеют в соц скилы и впаривать тебе фуфел, они это называют мотивировать персонал. :-)
В целом же ты прав — с мудаками работать себе дороже.

Я больше о том что отстаивать свою позицию нужно уметь, иначе будут ездит и мудаки и не мудаки. Это как в школе/общаге, если часто прогибаешься то потом только ленивый не ездит на слабом, а если пару тройку раз дал отпор то потом уже не лезут. Увы но эти правила работают до сих пор. Как и в разговорах про вертаймы так и про остальные, типа зарплата, эстимейты, обязанности и прочее прочее.

Это палка о двух концах. Приезжаешь ты из отпуска, а тебе: знаешь чувак, у нас была трабла на проекте, а ты вне зоны доступа. Ну мы как-то напряглись и решили. А знаешь, чувак, кажется мы и сами все свои задачи решить можем, без тебя и дешевле. Бай-бай!

Для справки: программист нужен для того, чтобы писать код каждый день. Теперь смотри: дефицита предложения работы сейчас нет. Если человека увольняют, он находит работу за день + ещё напишет здесь же: меня уволили за то, что был в отпуске вне зоны доступа. Догадайся,у кого будет больше проблем?

То,что решили проблему в отсутствие одного человека — это абсолютно нормально. Абсолютно ненормально, если уволили. Хотя, с другой стороны, считай, что повезло — от таких компаний надо держаться подальше.

Эта ситуация возможна потому что все работают как ФОП, сделайте срок уведомления о увольнении 1-3 месяца и все станет на свои места

Это к вопросу, кому изначально был выгодный ФОП

ФОП в наших условиях ВЗАИМОвыгоден. Есть конечно и плюсы и минусы. Но при нормальном подходе с обоих сторон этот вариант выгоден, пока законен.

Так то незаменимых людей нет , но это не значит, что все должны из отпуска кидаться и фиксить проблемы.

В адекватных компаниях людей из отпуска не дергают без острой необходимости. Если дернули и дев отморозился по схеме выше — что-то неладное в этом видится мне.

В адекватных компаниях людей из отпуска не дергают без острой необходимости.

Единственная — заработать больше денег

имелось ввиду , что компании функционируют с одной необходимостью, заработать денег

всякое конечно бывает, но таки изначально неадекватной кажется мне ситуация когда человек ушел в отпуск, а никто не может его заменить в случае острой необходимости. Мне таки на ум приходи, что процессы там построены как то кривовато.

Тут по крайней мере дернули и понятно что оно имело место быть. Я как то раз услышал такое: Прихожу к дерехтору и говорю хочу в отпуск на 4 дня уже 18 дней накопилось отпуска. ОН: А как ты собираешься отработать свой отпуск? А ты где был 8 марта прошлого года, тут у нас трабла была, Саша напрягался. Саша: 8-го марта прошлого года я бухал если че. Дерехтора того все дружно пидарасом считали и до сих пор считают.

какая-то совковая логика, что «о хоспаде, за работу надо держаться двумя руками, лишний раз не отдохнуть и пораньше не уйти, уволят же вдруг». если еще говорить про среднестатистических экономистов-юристов, то ладно, но найти новую работу на данный момент в ИТ для нормального специалиста не есть проблемой, а вот для конторы уже подольше будет поиск замены

Що саме не працює:
А) відпустку не дають (привід оновити резюме)
Б) енергія не встигає відновитись (малоймовірно, якщо відпустка чесна — no programming, no books, pure enjoy sun, margaritas and Margaritas :) )

В першу чергу відпустку треба дати самому собі. А там вже і світ підтягнеться :)

енергія не встигає відновитись (малоймовірно, якщо відпустка чесна — no programming, no books, pure enjoy sun, margaritas and Margaritas :) )

И социальные сети — их тоже в задницу.
А то у некоторых так и чешется вещать, куда они забрались в отпуск и чем они питаются.

Люто плюсую. В идеале вообще без компа — разве, что кинчик глянуть перед сном.

Б)

Відпустку треба дати собі вчасно. Бо деколи може бути запізно

Настільки екстремального досвіду в мене не було :) Хоча вже 1.5 року без довгої відпустки. Але в мене є мета — через місяць виконаю власну пораду ))
ЗИ Принаймні спробую (без компа, книжок ... ) . %)

Так, коли дійшло до депресії без психіатра ніяк, а відпочинок дійсно допомогає.

У бідних країнах депресія буває рідко.
Не до депресії. Треба думати про те, що завтра будеш їсти та як борги віддати.
А депресія приходить до тих, хто ці проблеми надійно й надовго вирішив.
У нас такого майже не буває.

У нас такого майже не буває.

То-то в 90е куча народу спилась.

Имхо В 90-е был длительный период неконтролируемого стресса. Такой период хуже переносят люди психотипа а — те, которые не приспосабливаются к изменившимся условиям, а пытаются привести изменения к старому состоянию . Когда усилия не приводят к нужному результату, риск депрессии у людей психотипа а выше. А то, что алкоголь не является антидепрессантом, в 90е знали не все.

И даже сейчас к психиатрам в гос заведениях лучше не идти, поставят на учет, а лечить не будут.

И волчий билет дадут

Депрессанты не приводят к депрессии. Просто слова похожие, один корень. Депрессанты применяют при лечении депрессии тоже.

Виберешся. А підсядеш на антидепресанти — не виберешся.

Знайома дивувалася після прописаних антидепресантів, з серії, «блін, виявляється можна вставати зранку і не хотіти здохнути. а що так можна було?» не всі свої проблеми можна рішити самому

Є статистика хоча б за 5 років?

Дуже багато такої статистики. Я не буду шукати конкретно за 5 років, але ось наприклад: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0087089

Якщо використати антидепресанти, як поштовх до зміни стилю життя і поганих звичок (трудоголізм туда ж), то напевно норм трохи попити, для калібровки.
А якщо пити антидепресанти і продовжувати «олімпійську дієту — 1 кава, 3 сигарети» — то сенсу в антидепресантах мало.

Возможно ты прав.
Я про алкоголь вообще ничего не писал. (тут к Фрейду :)
Только про стимуляторы, которые расшатывают психику (кофе, сигареты).
Смешивать пробовал — толку ноль.

Ну и ладно. Сужу по собственным ощущениям. Когда бросал курить и пить кофе, в течении месяца становился намного более спокойным и уравновешенным. А если еще и регулярный спорт какой добавлял (бассейн н-р) — то вообще супер, непробиваемый был.
Хотя дно депрессии я точно не видел.

То в печеньках той глутамат попадається чи де?

Кстати его запрет для медицинской практики — бред.

Всмысле? Бред о запрете? en.wikipedia.org/wiki/Adderall

Это такая история с лсд, по факту не наркотик, насчет токсичности не помню, но уж больно «кабину разваливает» и запретили от греха подальше :-)

Запретили не токсичные, а доставляющие. Никто же не будет спорить о токсичности соляной кислоты при приеме внутрь? Но соляную кислоту можно легко купить на промуа в отличии от лизергиновой

Если будешь баловатся регулярно то зубы посыпятся, очень быстро :-)

Мне в детстве даже доктора прописывали пить соляную кислоту (естественно, в разбавленной концентрации). Кроме шуток.

Так рініше ж хімію не вчили у школі про соляну кислоту.
А свині вже були і логіка у людей працювала.

Нікотин, кофеїн, спірт — не кращі.

Цікаве опитування, зараз колегу відправили у відпустку бо на нього страшно дивитись, хто з ним працює довне ніж я — то кажуть це вперше.

Э неее бро, так ты рантье и королем жизни не станешь! Может ты и 5К не зарабатываешь!? )))

Напиши детальніше. Як виглядає і що його довело.

Меньша продуктиність, набагато спокійніший, PR завис на пару тижнів та й інші дрібниці.
Він з’їздив та відпочив, зараз добре.

То ще не страшно дивитись.
Страшно дивитись — це червоні очі, запухша морда, непраний кілька тижнів одяг, дірки на джинсах.

В некоторых случаях дырки на джинсах — дань моде.

Запухша морда — також данина моді. Особливо на пост-совку. Особливо під час вигорання.

Я вже выгорел анкеты заполнять...

Розкажеш як воно?

Так, без проблем. В будь-якому випадку дякую за коментар

Ну якщо це принципово, можу без проблем скинути 1 гривню на приват або монобанк за коментарі, що були (реквізити в пп). Якщо така оплата тобі здається замалою, то можеш видалити свій вклад, все гаразд. Дякую.

Зачем тебе поле «Компания»?

Воно не обов’язкове. Для перевірки гіпотези, що розмір/відомість компанії впливає на вигорання

Тогда спросите размер и известность

Пробував повідповідати, але запитання так складені, що осмислено нічого пояснити неможливо

Только гуси, только хардкор

Нє-є. Ти чіпав кур.
Жарений пітух просто так не клюне.
Пітух із зубами — то є серйозно.
Бо той що із дзьобом — вкусити не зможе, а лише — дзьобнути.
Кароче. Кури — то не той рівень що гуси.
Не бути тобі сіньором гребцем на ЕБАМі.

Гусі мої гусі. Гусі — потягусі.

Ну ніякого позитиву.
До речі. Я читав, що депресія заразна.
Ти вже тут чоловік із 100 заразив.

бабу потолще

У нас тут целая пачка топиков с тысячами комментов по этому поводу. Не всё так однозначно

Опять полотнище из «оцените по шкале»...

полотенце :)

по методиці Бойко для оцінки вигорання полотнище на 84 питання, а 16-факторник особистості Кеттела взагалі на 187 питань...

Знайшов описи про вигорання на Dou, опитувань поки не знайшов. Дякую за ідею добавити лінки.

dou.ua/...​articles/burn-out-theory
dou.ua/...​enta/columns/job-burnout
dou.ua/...​ticles/syndrome-burn-out

опитування.. шутит он
было аж так:
dou.ua/forums/topic/18462
Мне сказали, что пора наверно уже пить таблеточки.

Оп, а за це дякую. Так далеко не гортав.

Обов’язково попробую зв’язатись з Оксаною Колун з того посту.

Ну і ще там на форумі є багато, але отто було найбільш толкове

Підписатись на коментарі