#magicevent: Що сталося на IT Arena?

Перш ніж ви далі прочитаєте мої думки з приводу IT Arena треба увімкнути трек.

Ну все, тепер поїхали :)

ІТ Арена — це квінтесенція чудових учасників, спікерів і організаторів. Я познайомилась з дуже крутими людьми і з деякими навіть встигла подружитись.

Трішки цифр:

Актуальну інформацію мені надала Ірина Зубенко (Communications Manager at IT Arena)

~ 3300 учасників, з яких ~20% іноземних гостей (updated)
~ 100 спікерів (на деяких міттапах було по 2-3 спікера), з яких 80% іноземних гостей
2 дні 4 потоки доповідей і Startup competition, 1 день міттапів
100 людей команда волонтерів та 5 компаній со-організаторів

Відео доповідей будуть доступні тільки учасникам, на жаль, придбати їх не можна. Організатори повідомили, що відкриють вільний доступ на відео через рік. Але є гарна новина :)
Я погуглила і зібрала для вас багато корисних посилань — шукайте лінки далі в тексті.
Перший лінк на відео інтерв’ю, які проводили Радіо Сковорода.

Далі розділяю огляд по «штандарту» :) Програма та організація

[ Програмне наповнення ]

3 дні конференції..
Щоб не зійти з глузду треба була підготовка. Я уважно переглянула програму і зрозуміла, що точно буду тусити на потоці Product та Startup stage.

Маю відзначити — всі спікери з гарним досвідом. Відчувається, що готувались і готувались довго. Так приємно коли спікери знають презу як свої 5 пальців, вдало підбирають жарти і резюмують все сказане у висновках.

Мені сподобався формат fireside chat — це коли після доповіді експерт галузі з України задавав питання спікеру. Можливість задавати питання з залу теж була.

Найбільше мене заставила задуматись тема «Strong Engineering Culture. Strong Product Culture» від Andrew Martinez-Fonts — Group Product Manager at Yelp, ex-Ebay.

Основний посил у назві, потрібно не забувати і завжди удосконалювати корпоративну культуру. Знайшла відео цієї доповіді з іншої конференції, можливо, вона не на 100% передається, але суть така ж.

Посилання на відео Andrew Martinez-Fonts

Звичайно, я поспілкувалась з учасниками, читайте далі їх думки.

Ігор Соколов (Product manager at Grammarly, Founder at Кружок Продуктових Процесуалістів):

«Большинство докладов базовые, уровень абстракции был высокий, но я думаю они такие задумывались, и они такие нужны. Очень хороший подбор тем и сами выступления были на высоком уровне. Больше всего понравился доклад „How to Design for Behavioral Change“ (Matt Wallaert — Chief Behavioral Officer at Clover Health and ex-Director at Microsoft Ventures).
Доклад о том, как нужно думать о проблемах пользователей и как вообще подходить к дизайну. Информация от части базовая, опытный проджект и так все это знает, но структура и ментальная модель доклада дает очень много пользы.»

Звичайно, я нагуглила для вас відос :)
Посилання на відео Matt Wallaert

Олександр Краснов (Product manager at Provectus, Co-organizer at ProductTank Odessa):

«Важно сказать, что IT Arena в большинстве для меня — это не доклады, а встреча с старыми друзьями и знакомство с новыми. Должен сказать, что, покупая билет, я не смотрю на программу вообще.
Что касается докладов, я провел время на Product потоке. Мне понравился доклад „How to Design for Behavioral Change“. Matt Wallaert привел пример, что Uber Netflix являются конкурентами, так как Uber хочет, чтобы чувачок в субботний вечер куда-то ехал и тусил, а Netflix хочет, чтобы он сидел дома и смотрел сериальчик.

Также я был на докладе „Designing your product’s continuous feedback loop“ (Sachin Rekhi — Founder & CEO at Notejoy, ex-Head of Product at Linkedin, ex-Product Manager at Microsoft) хороший general доклад. Основной point — это то, что когда люди голосуют за 10 новых фитч — это совсем не значит, что их все нужно внедрять. Есть вероятность, что они все не вложатся в продукт и причина, по которой голосовали люди не верная, то есть нужно определить истинную проблему людей.»

Посилання на статтю Sachin Rekhi
Посилання на відео

Що було цікавого на Startup Stage і Startup Alley.

У день конференції приблизно 63 стартапи взяли участь у пітчингу та стояли зі стендами.

У фінал Startup competition вийшли 11 команд. Головний приз в 10 000 $ отримали Liki24.

Насправді дуже класно знаходитись у епіцентрі створення нових, цікавих, потрібних та просто фанових компаній.

Я послухала декілька виступів, бачила як всі вони хвилюються, тримала кулачки за улюблені проекти. Для когось це старт, хтось уже працює і реалізує свої ідеї більше 2х років.
Детальніше про Startup Stage читайте у блозі ІТ Арени.

Далі відгуки про Startup Stage.

Євгенія Клепа (Executive director at 1991 Open Data Incubator, член журі Startup competition):

«Проекти цього року сильніші, деякі повернулися з минулого року і показали реальний traction, так вони одразу потрапили у фінал.
Подобається, що проекти з різних сфер, але в той же час важко однаково оцінювати соціальні проекти і btc / btb проекти.

Проекти, які мені запам’яталися та сподобалися:
PIX — піксельвані, яскраві рюкзаки. Вони розвиваються і цього року показали, що вони дійсно молодці.
Дуже добре видно як розвивається проект AXDRAFT — автоматизована система для юристів.

Серед всіх учасників стартапів є багато цікавих проектів, які, на жаль, не пройшли у фінал.»

Денис Кіріченко (Co-founder at PayCore.io, учасник Startup Alley):

«Есть две цели почему все приезжают на такие Startup Alley. Первая — это привлечение инвестиций, вторая — это bizdev.
Мы не пытаемся привлекать инвесторов и всем рассказать, что мы будущий Facebook. Наша цель рассказать о нас, чем мы занимаемся и если мы не встретим нашего прямого клиента, то через семь рукопожатий информация дойдет до того, кому это нужно. Еще один важный плюс в таких мероприятиях — это то, что ты больше понимаешь, для кого твой продукт и как лаконичнее о нем рассказать.»

Три поради як не провтикати можливості на конференції:

1. Дивіться програму, читайте бекграунд спікерів, готуйте нормальні питання
2. Знайомтесь, напрацьовуйте контакти, не бійтесь підходити першим
3. Відпочивайте, пийте воду, щоб залишатись енергійними.

Десь тут у вас закінчив грати трек, тому треба перепочити і глянути відео яке я відзняла.

[ Організація ]

Багато організаційних моментів не видно — все залишається за кулісами і приховується потужною командою організаторів.

Поспілкувалась з учасниками, розповіла свою історію, чому так важливо продумувати всі моменти до дрібниць. На що отримала відповідь: «Зрозумій, це все круто, але мені як учаснику потрібне норм місце, норм програма і без фейлів щоб, на все інше я можу не звернути увагу».

Тому пройдусь по цим пунктам. Описую власні думки та думки учасників.

Місце проведення:

1. Далеко, так далеко... Організатори потурбувались і підготували 3 трасфери — це дуже радує. Звичайно, uber і uklon ніхто не відміняв.
2. Зали розділені вулицею.
Проходити через вулицю у інший зал не гарна ідея. Це не зручно, холодно і дуже розділяє потоки, тому більшість обирали один напрям і там сиділи.
3. Невдалий зал для Startup Alley.
Там було мало місця і дуже душно. Деякі учасники відмітили, що у минулому році Startup stage був у кращому місці.
4. На підлозі були лінії навігації після минулої конференції і це збиравало.

Команда та процеси:

1. Дуже позитивна команда.
Мені сподобалось, що до кого б я не звернулась всі були дуже привітні і доброзичливі: волонтери, організатори, охоронці, кейтерінг.
2. Довжелезна черга на реєстрацію зранку.
У цій ситуації є мінуси: довелося відстояти чергу, щоб потрапити на конференцію, відкриття довелось перенести на 20 хв.
Є плюси: все це нагадувало чергу за новим айфоном :) учасники в чергах знайомились, робили селфі і у загальному були у піднятому настрої, з хорошим передчуттям.
Поспілкувалась з організаторами з цього приводу: вони на місці намагались пришвидшити все і уже думають як не повторитись у наступному році.
3. Черги за кавою, за обідом.
Спочатку я дуже засмутилась, а потім зрозуміла, що багато людей — великі черги. З цим, на жаль, нічого не зробиш. Хоча, постарайтесь у наступному році ;)
4. Друкована продукція.
По всій арені були розвішені величезні плакати, банери і т.д. З сьогоднішнім еко-френдлі трендом, я не могла не запитати у організаторів «куди потім все це?».
Відповідь: на переробку та створення нових банерів на наступний рік. Це клас! По-перше, економія, по-друге, менше генерації сміття.

Атмосфера:

1. Цілий поверх партнерів і різних активностей.
Тут було де прогулятись. Хочу відмітити, що партнери почали по-іншому
представляти свої компанії, більше інтерактиву, більше активностей і корисних призів, менше
паперу і «спочатку заповніть анкетку».
2. Додаток на телефон.
Дякую! Користувалась всі 3 дні і мої друзі, учасники яких зустрічала.
3. ІТ Арена і Львів.
Мені здалося, що весь Львів готувався до конференції.
Хазяйка апартаментів при бронюванні уточнила «А ви на конференцію?», водій таксі теж і я вже
мовчу про кучу яскравих банерів по місту.
Все це дарувало відчуття приналежності до конференції.
4. After Party
Одразу чесно признаюсь, що завжди мало виділяла уваги на паті після конфи. Головна задача було знайти прикольне місце і замовити багато пива, снеків.

З розвитком різних ком’юніті, організувати паті перестає бути легкою справою, у людей з’являються вимоги. Поспілкувалась з організаторами і учасниками Silicon Drinkabout і почула багато негативних вражень.
Люди розбились по окремим столам, що виключало можливість познайомитись з кимось ще, а якщо ти прийшов один, то взагалі у тебе немає шансів розібрати хто де.
Музика була дуже дуже гучна, спілкуватись було неможливо. Не було об’єднуючого фактору, наприклад, ведучого чи оргів, які б спілкуватися з людьми.
Особисто для мене все було ок :) Ну ви вище прочитали мої вимоги + мені пощастило, у мене була гарна компанія.

[ Висновок ]

Все у світі робиться руками людей. За великою конференцією, компанією і сервісом стоять люди. Відколи я почала більше знайомитись і спілкуватись з людьми які, щось створюють, я почала змінюватись сама.

В загальному, організатори молодці, класно розвивають як ІТ сферу в Україні, так і Львів окремо. Мені подобається, що вся конференція була на англійській мові. Гості з інших країн відчували себе комфортно. Я познайомилась з багатьма людьми завдяки невимушеній атмосфері, до нас підходили люди з Німеччини, Англії та інших країн.

Це другий випуск #magicevent.
Як вам? Пишіть у коменти чи у Facebook.:)

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Якщо ви про мене, то це я пишу відгук, беру інтерв’ю, тому і на фото є :)

В ІТ-арені все було добре, крім одного: там не було ніякого IT. Там можно було потусоватися, послухати розповіді з життя, випити кави, завести знайомства, послухати доповіді, в яких люди переважно розповідали про те, як вони захоплюються собою (рідше — своєю компанією чи галуззю). Я ходив на треки Tech-потоків, ігноруючи всі ці стартап та бізнес секції. І я не почув нічого технічного. Взагалі. В принципі над входом можна було вішати вивіску «З’їзд пасічників» або «Фестиваль африканської культури» — і штовхати ті самі доповіді при приблизно тому ж рівні відношення до теми міроприємства.

Q1: чи то не зрозуміло з агенди? Мені от якось колись було зрозуміло
Q2: а нашо взагалы туди ходив?

A1: Contra spem spero!
A2: Перепав безкоштовний квиток, мав вільний день.

Впервые была не в качестве HR,это счастье)
А так,конечно,плохо ориентируясь во Львове, как-то надо такие конференции поближе проводить в городу+ ниже соглашусь с комментариями Antona Pavlushko

Був на IT Arena, ще збираю докупи свої відчуття і напишу декілька статей, але тут теж прокоментую.

В Україні буваю дуже рідко, але Львів чудовий! Європейський, крутий, але... брудно, погане повітря (відчувається вплив євроблях) і ще треба багато інвестувати в це місто.

Стадіон знаходиться дуже далеко власне від міста, тому туди треба було їхати умовно кажучи на весь день. Але мабуть знайти велике адекватне приміщення десь біля центру було неможливо.

На стадіоні виявилось, що там нема банкомату, а ціни в гривнях (хоча на сайті в долараха...) — що на їжу, що на сувенірну продукцію. Зрештою найкрутішою подією була презентація Гуся — культового мему українського інтернету. Треба було їм зробити більший стенд і продавати більше продукції.

Їжа за 5 доларів з вчорашньою картоплею. Е-е-е... це взагалі що було? Тут далі без коментарів залишу.

Стенди компаній. Деякі гарні і в тему, деякі складались з декількох hr-ів, що збирали з народа контактні данні, щоб потім розігрувати серед натовпу дорогих українських айтішніків то навушники, то ще щось. На другий день половина стояла на всіх розіграшах і забила на виступи.

Великий зал — великий плюс. Маленькі зали — замаленькі і розкидані далеко. Місце де були стартапи і як вони там були, це окрема сумна історія.

Відкриття — це коли 40 хвилин всі чогось чекають, а потім нам прокручують відео на 10 хвилин і ще 5 хвилин на промову. Хм...

Виступи — ті що бачив загалом справили гарне враження. Видно, що готувались і запрошуючи таких спікерів, і самі спікери.

погане повітря (відчувається вплив євроблях)

Я сам против этого феномена, но чем запах отличается от того же ведра на украинских номерах или ланоса?

В том что те что есть по-тихоньку догнивают, а бляхи везут догнивать сюда, как будто нам своих корыт мало.

Тим що старих радянських машин і ланосів все менше (з ними скоро можна буде фоткатись як з раритетами), а ось замість них тепер їздять литовці

проти такої схеми я особисто нічого не маю, бо в людей грошей мало, а авто не повинно бути прівілеґією, але... повітря реально в центрі жахливе (ага, це я як варламов приїхав не в той день і не то нюхав etc. :)

авто не повинно бути прівілеґією

воно і не є, купити може кожен,
хто має достатньо коштів, місце для паркування і реальну потребу в ньому.

Місце для перкування то навіщо? Хіба в «культурній столиці» вже газони і тратуари закінчились?

відчувається вплив євроблях

Дальше можно не читать. Если человек в таких мелочах показывает себя полнейшим инфо.зомби.

Если я вижу драндулет, который чадит чёрным так, что ежу понятно, что у него пробита прокладка и масло течёт в топливо — в >90% это будет евробляха.
Если я вижу шашечника, который не может не проехаться по встречке и мотнуться с неё по косой на полосу общественного транспорта — в >90% это будет евробляха.
А вы продолжайте рассказывать про зомби.

в >90% это будет евробляха.

в >70% это будет старый ржавый укрблях, с вероятность 50/50 сделанный ещё в СССР

Я про Киев и окрестности. Может, у вас иначе.
Но бляхи-понаехи, на которые нельзя смотреть без ужаса «ой, сейчас развалится...», тут чадят больше всего.
Вторые за ними — грузовики и маршрутки всех видов, но те хотя бы дизельные.

Давече geely видел, на украинских номерах ессно (в Польше и окресностях такого скорей всего и нет). Ржавый как копейка из семидесятых, правда дымил так себе, не больше моего. Но ведь жыли они ж совсем недавно появились.

Ещё днём ранее встретил Си-элизе который вообще с рождения евро-5 вот это вот всё — дымил как сапожник, слава богу что то был бензиновый, а не дизельный.

Я совершенно не собираюсь отрицать что среди «литовцев» есть паравозы. Но их полно и среди украинских блях. Бемеве бывшие совсем недавно культом массово дымилы тогда когда евробляхи были уделом избранных и посвященных.

Для борьбы с дымящими авто человечество уже давно придумало техосмотр.

+1 щодо проблеми з локацією стартапів і розміру залів (зокрема продуктового потоку)

(думки вголос, флешбеки) звернув увагу на шапку
такі шапки, типу фуражок, у середині 90-х почали носити податківці у Львові, щоби типу здаватися крутими мєнтами, неформальна уніформа

Поліцейська академія — бар голуба устриця...

це ужясно, я знав, об чьом буде лінк :-)

Хаха :)
Все набагато простіше — такий капелюх мені личить, він в тренді і в ньому тепло.

без капелюха ви супер виглядаєте

я ніщєброд, коли за конференцію треба платити, не йду.

Я, напротив, с недавнего времени все реже стал ходить на бесплатные.

Бесплатные конференции непредсказуемы по контенту)

Я по заголовку подумав, що це продовження статті з прекрасного.айті (про ту ж подію) :)))

Віталій, до того відношення не маю. Стараюсь формувати конструктивний відгук з прикладами та думками людей яким довіряю. :)

Шапка в стилі клікбейтних блогерів.

«ІТ Арена провалилась?»

Прочетал итальянскую статью. На удивление интересная, они её откуда-то передрали или это эксклюзив? Правда тенденциозная немного. Тётка из не ИТ выяснила что это ИТ для неё чужое и ненужное. Ну ок. А должно было быть по другому? Но взгляд все равно интересный.

Прочетал итальянскую статью. На удивление интересная, они её откуда-то передрали или это эксклюзив?

Дійсно, навіть сам стиль виглядає як «неформат» для сайту :)

её откуда-то передрали

из пейсбука тётки и передрали

Ітаааак, я як учасник цьогорічної конференції і власник самого мажорного Executive квитка, напишу вам свій відгук, який співпав з думкою моїх колег з якими ми відвідали цей захід.

— Не зручний трансфер, проблеми з паркінгом.
— Зал для бізнесу напряму був хороший, великий, гарний звук, великий екран, зручні крісла.
Решта залів це пздц. Маленькі екрани на яких було видно трохи більше половини, монітори, які висіли по залам, замість того аби дублювати зображення з основного екрану постійно крутили рекламу софтсерву і ще якихось контор, дуже відволікало. Катастрофічно не вистачало місць, особливо на продукт напряму. Зали реально дуже маленькі як для таких заходів.
— Повний ахтунг це третій день: івенти були розкидані по генделям в центрі в яких, по перше, шумно і незручно, а по-друге виявилося, буквально перед самим івентом, що на деякі потрібно реєструватись заздалегіть. Тобто приходить чувак з квитком за 450 баксів на івент, а йому кажуть: «гуляй, ти не зареєстрований», очевидно, організатори вважають це нормальним.
— майже всі доповіді були реально ніачьом, хоча на Арену йдуть не за цим.
— Тільки раз заглянув в залу для стартапів, там було катастрофічно мало місця і враження було ніби люди з лотка на базарі торгують.

Мені пощастило потрапити в цьому році, тому що фірма проспонсорувала, але за свої гроші я б туди навряд пішов.

Денис, дякую за відгук.
Думаю організатори прочитають.

— майже всі доповіді були реально ніачьом, хоча на Арену йдуть не за цим.

А за чим туди взагалі йдуть? Я от якось колись подивився на програму самої першої арени і зрозумів, що мені там нема що роботи взагалі.

Не буду вступати в дискусію.
Доповіді які сподобались мені та учасникам з якими я спілкувалась вказала вище. І навіть знайшла відео, які можна переглянути дома безкоштовно :)

Посмотрел один ролик, сразу не заметил, ну вроде не плохо.

У Львові? А ти з кимось там ще не нетворкався?

Було багато людей з інших міст та країн з якими ще не був знайомий)

Для мого менеджменту самим корисним виявилося знайомство з CEO
lifecell.

на деякі потрібно реєструватись заздалегіть

Не на деякі, а на всі ;-)
І про це писали кілька разів наперед, через те, що кількість місць в кожному «генделі» обмежена :)

приходить чувак з квитком за 450 баксів на івент, а йому кажуть: «гуляй, ти не зареєстрований»

Хоч за 1000 чи це впливає якось на те, що писало в правилах?
Чи цей чувак таке велике цабе, що не може вибрати мітапи наперед і ввести емейл?

Реєстрація це дич яку придумали за декілька годин до початку івенту, я не бачив ні першого ні другого дня оголошення про те, що потрібно на щось реєструватись.

Що сталося на Lviv IT Arena?

Опять кто-то «торт» оставил в неподходящем месте?

Дуже цікава стаття. Дякую за можливість хоча б віддалено зазирнути на конференцію.
p.s. файна ідея з музичним треком :-)

Дякую за коментар :)
Радію, що була корисною.

Підписатись на коментарі