Чому у нас не розповсдюджена практика найму розробників-генералістів та коли це зміниться?
Я писав в основному на Java але останнім часом частково пересів і на інші мови та платформи.
У світлі недавніх подій (описаних в треді «Як проводити співбесіди з сеньйорами», а саме моїх спроб невдалих влаштуватися Ruby або Python розробником) в мене виникла наступна думка:
На заході у компаніі FAANG (та і не тільки) дуже часто не шукають розробника на якусь конкретну технологію/мову а шукають просто хорошого розробника. Часто в компаніях різні шматки пишуть на різних мовах, та найбільш зручних інструментах і компаніям просто невигідно тримати, наприклад, тільки спеціалистів по Python для підтримки купки деплоймент скрптів ті одного фласк-аппу. Тому на інтерв’ю там дають завдання які можна реалізовувати на будь-чому ну а фактична робота може торкатися дуже великої кількості різних технологій. Про це ж говорять численні свідки роботи в цих компаніях—а саме, вам доведеться працювати з великим зоопарком технологій і нікого не цікавить чи ви знаєете Python aбо Java чи ні.
Натомість, у нас картина зворотня—всі шукають Spring 2.5 Hibernate 1.3 developer with IBM WebSphere experience.
Причина цього всім очевидна—аутсорс, замовник не хоче платити гроші за навчання спеціаліста а хоче прийти відразу на готове. Залишимо з боку думки щодо того що той самий замовник банально втрачає гроші на очікуванні найму кандидата і перейдемо до питання:
—ваші думки стосовно того чи добре бути генералістом, чи краще бути специалістом?
—доколє? доколє наші розробники будуть вважати себе вузькими спеціалістами та продовжувати сидіти в зоні комфорту?
—доколє? доколє компанії будуть наймати таких спеціалістів замість того щоб брати просто хороших інженерів здатних впоратися з новим стеком за короткий час?
—яка ситуація у вашій компанії? можливо, ви вже такий генераліст, розкажіть іншим про ваш досвід
Мої думки наступні
—чим далі тим більше буде зростати кількість інструментів та платформ.
—чим далі тим дільше буде зростати попит на інженерів-генералістів з широким досвідом роботи з багатьма інструментами
—просто зараз вже потрібно інвестувати в себе та вивчати додатково як мінімум +1 допоміжну мову (крім JavaScript який ви швидш за все і так з горем навпіл знаєте)
діскасс
Найкращі коментарі пропустити