Держпраці штрафує підприємства за «ФОПів-співробітників». Спростовано

В понеділок Opendatabot опублікували новину про те, що Держпраця штрафує компанії за співпрацю з ФОПами-співробітниками.

В статті було наведено два приклади з судової практики, проте обидва рішення були не коректними. Експерти з порталу «Дело» вказали на цю помилку.

Як відбувався алгоритм пошуку? Чи вважаєте ви, що двох справ достатньо, щоб змалювати картину?

В пошуку необхідних справ допомагав пошук по судовому реєстрі «Бабуся». Наша гіпотеза полягала в тому, що в судовому реєстрі мали зустрітися справи, де Держпраця штрафувала компанії за договори з ФОП, які мали ознаки трудового договору.

Пошук відбувався за такими ключовими словами:

(держпраці)&(штраф)&(ознаки трудового договору)

Усього таких рішень було близько 320. Чимало з них Opendatabot проаналізували і знайшли дві справи, де максимально повно пояснюється, чому Держпраця накладала подібний штраф та як компанія захистилася в суді.

Але вони не помітили, що в прикладах, які надали, договори були укладені не з фізичними особами-підприємцями, а з фізичними особами.

То компаніям, які співпрацюють з ФОП можна не хвилюватися?

Не зовсім. В судовій практиці є лише приклади, які стосуються цивільно-правових договорів. Проте і договір підряду з фізичною особою, і договір з ФОП не мають містити ознаки трудового договору.

Оплати за час роботи, а не за результат, опису правил внутрішнього розпорядку, інформації про відпустки та лікарняні — усього цього не має бути в договорах з ФОП і цивільно-правових договорах. В гіршому випадку і в Держпраці, і в Податкової можуть виникати питання.

Інформація про кількість перевірок точно коректна?

Так. В 2019 році Держпраці проведе 16 897 перевірок. Ці дані відкриті. Перевірити можна за посиланням.

Джерело: opendatabot.ua/blog/271-fines

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Йшов 4-й рік війни, а знедолені айтішники, зп яких ледве на пів вареника вистачає, все думали, як би ще на.бати свою державу ))

Свою? Дядя это государство чиновников, СБУ, ментов но никак не программистов.

О, ось цей ватний дядя своїм «но нікак нє программістов» чудово все пояснив )

як би ще на.бати свою державу

Государство™ за 25 лет не создало простую систему налогооблажения с низкими ставками. Точнее создало, и это как раз схема с использованием ФОП.

Это как написать какой-то говно-фреймворк с уродским апи, игнорирующий стандартные подходы и имеющий жуткую распорошенную систему конфигурации. А потом удивляться что разработчики использующие сей фреймворк пишут говнокод.

Aleksey Ivankin пишет:

Плохая новость — мы ошиблись с примерами и выводом по договорам с ФОП.

Хорошая новость — решений Держпраці о признании трудовыми договоров с ФОП за последнее время в реестре еще нет.

www.facebook.com/...​n/posts/10216049514646122
opendatabot.ua/blog/271-fines

Юристам добавится работы,если , всё-таки ,начнутся судебные тяжбы.Обычно,в компаниях перед такими проверками уже чаще были проведены внутренние аудиты по таким вопросам.

Трудові відносини — це коли працівник вносить у виробництво лише свою працю. А наймач забезпечує все інше — приміщення, меблі, обладнання, устаткування, сировину, матеріали, енергопостачання тощо. Характерна ознака (необхідна, але недостатня умова) для кваліфікації відносин, як трудових — визначення кількості часу, протягом котрого працівник має виконувати свої функції. Тобто, визначення робочого часу.

Якщо працівник виконує свою роботу у власному приміщенні за власним столом на власному обладнанні, то байдуже, чи визначено угодою добовий обсяг робіт у годинах. Найманець просто надає послугу протягом визначеного терміну.

В продовження теми, сьогодні на бух порталі знову написали що Держпраці візьметься за ФОПів. Тому, для тих, хто має свій бізнес варто: а) грамотно укладати договору; б) підготувати персонал — щоб вони не ляпнули що працюють по графіку і т.д.; в) якщо працівники фізично знаходяться в офісі .рекомендую укласти з ними договори оренди (умовно за 1 тис. грн. в місяць) і т.д.

Переймут, переймут. Ваше ПВТ насколько я понимаю в несколько раз дороже Украинского ПП? Другое интересно, там когда-то говорили что будут плавно поднимать единый налог и соц взнос.. и вроде соберались это отложить на пару лет, уж не пришло ли это время? Покашмарят-покашмарят, а потом просто поднимут налог и на 2 года забудут..

И да, я уверен, что в ближайшие 10-15 лет есть шансы, что в ПВТ налоги будут поднимать, но не в ближайшие года.

Ну я так понимаю в Украине то же самое, и скорее всего в более близкой перспективе.

Вон тому перцу зарплату не подняли, как он просил и он стуканул.

Угу, стуканул себя по яйцам. Если отношения контрактора с заказчиком признаны трудовыми, он должен доплатить за себя налоги. Это 15% подоходного + пф + ещё что — то.

как раз больничный уже ЦПХ-никам оплачивается. Разница в том, что по труд.договору вы продаете рабочее время. а по ЦПХ- результат работы. В налогах разницы нет. Разница только в оформлении- по ЦПХ Вы не извещаете ДФС о начале работы по договору и не имеете отпуска, так как отпуск дается за проданное отработанное время, а вы продаете программный продукт

Что такое цпх? А то я только совсем пошлую расшифровку знаю )))

Если ФОП-ов прижмут, программистам дадут по две минимальных зарплаты и остальное на карточку в оффшоре, либо криптовалютой + активизируется выезд за рубеж т.к. после уплаты налогов жизнь в самой бедной и коррумпированной стране Европы потеряет всякий смысл.

«органы» побухтят, повоняют по телевидению на публику, потом возьмут свой бакшиш и успокоятся

Обслуговування офшорних компанії також додаткові витрати, тому, великі компанії можливо так і зроблять, а ті де до 50-100 працівників — сумніваюсь, що їм буде вигідніше оформляти на офшор ніж платити податки

Поверь, где-то уже от 10 человек это выгодно.

Уже даже для одного человека выгодно, если оффшор не дорогой

Ті де 50-100 раніше спокійно могли користуватись сірою схемою. Великим компаніям то помітно складніше.

Ну-ка, ну-ка расскажи что сложного? Просто контора помогает оформить оффшорку, как вариант подсказывает куда обратиться. В случае замеса расклад будет такой: мы платим рабботнику две минимальные зарплаты и налагаемые на з.п. налоги + пф честно отдаём государству(шоб оно уже пропало). Что ему приходит от ДРУГИХ людей, тем более из-за границы мы не знаем и знать не хотим. Хотите — доказывайте. Только фиг вы что докажете.

Просто контора помогает оформить оффшорку, как вариант подсказывает куда обратиться

Ты видел в реальности хоть одну компанию, которая оформляет работникам офшерку?
Индивидуальная офшерка — дорого, и не стоит мороки ради единственной ЗП.
Груповая — опасно.
Ну и гайки таки офшеркам вообще-то сейчас везде в мире закручивают потихоньку.

ИМХО старым добрым налом будет легче.

Ця тема не перший раз піднімається. На справді, поки що, держпраці не штрафує ІТ компанії, які найчастіше використовують ФОПів і їх чуть ваще привязати до місця роботи і робочого графіку, але до інших придираються по більше, особливо якщо договір складений хреновато і людина реально працює на компанію а не надала послугу одноразово.

«ваще» ???

важче. ледве зрозумів, що хотіли написати

Судя по тому, что я оставляю первый коммент за 2 часа жизни поста — всем пофиг %)

Скорее верят «меня это не коснется»

Аж два штрафи за рік, один з яких було оскаржено, а в другому — вантажників погодинно намагалися найняти як ФОПів.

Так штраф предприятию а не гребцу, поэтому таки не коснется.

Просто в майбутньому, якщо тенденція збережеться, компанії просто не будуть приймати таких «гребців» як ФОПів, тому чи не торкнеться...це цікаве питання. Запасаємось чіпсами і пивом :)

Можливо й так, але сумніваюсь, що ІТ компанії, з іноземним капіталом будуть таким займатись. Це ні їх політика, все має бути комплаєнс і точка!

Реєстрація працівників як ФОП вже порушує комплаєнс, значить компанія або готова використовувати не тільки «офіційні» методи, або локальний офіс сам може розрулити таку проблему не інформуючи материнський офіс.

Бабло рішає. Зроблять Luxoft limited і запишуть туди всіх ФОПів, щоб Люксофт не мішати. Плюс зроблять погоддину ставку без вихідних і лікарняних. В ЕС кожна друга корпорація так працює. Плюс появиться купа фірм-прокладок, для надавання послуг тим самим Люксофтам, Епамам і Сервам.

Реєстрація працівників як ФОП вже порушує комплаєнс

вибачте а як саме порушує =) ? Поза Україною також існують контракти і ви не повірите але ними користуються. Тут взагалі питання чому якесь соцполітики займається каратєльними функціями і навіщо нам ДПС тоді.

Я мав на увазі «комплаєнс» в плані «відповідність до законодавства країни де знаходиться офіс». Реєстрація працівників як ФОП є порушенням законодавства України, відповідно він порушується.
Існують, але практика «В компанії працює 250+ чоловік, але трудову угоду, в кращому випадку, мають тільки 10 осіб з адміністративного штату, а решта — контрактори» в них чомусь не така поширена. Я вже мовчу про лідерів ринку, де офіційно працевлаштовані складають аби 2-3% від штату

Існують, але практика «В компанії працює 250+ чоловік, але трудову угоду, в кращому випадку, мають тільки 10 осіб з адміністративного штату, а решта — контрактори» в них чомусь не така поширена.

ORLY?
en.wikipedia.org/...​s_independent_contractors

На жаль так і не знайшов там інформації, що як і в нас, 90% ІТ компаній на Заході реєструє своїх працівників як ФОП. Може Ви підкажете де там щось подібне написано?
А з самим фактом його існування я, здається, ніде й не сперечався.

Можливо й так, але сумніваюсь, що ІТ компанії, з іноземним капіталом будуть таким займатись. Це ні їх політика, все має бути комплаєнс і точка!

Вот тут уже смешно.

Я працюю в консалтингу, і тільки цього року, 2 Аменриканські компанії які купили укр. ІТ компаніїх забовязали ФОПів перевестись в штат. Можливо й смішно, але якщо менеджмент не український — комплаєнс іс а маст :)

А я працював 12 років в ИТ в Україні, в компаніях з іноземним капіталом і я бачив, як ті компанії рішають справи на практиці... Да стидаються, да дають хабарі тільки в крайньому випадку. І таки да дають, мають для того спеціально обученних місцевих людей.

То по-перше. А подруге я не уявляю собі як компанія із ТОП-5 буде забовязувати людей перевестись в шатат і які то матиме для неї наслідки. (а я доречі бачив, як це на практиці робила невелика компанія)

Да стидаються, да дають хабарі тільки в крайньому випадку.

А когда такой факт стал публичным, заставляют всех, вплоть до уборщиц, проходить тренинг про не давать взятки

Так тут (если я верно понял) вопрос чисто в правильности составленного договора. Думаю в крупных IT компаниях он составлен корректно, мелкие — после первого штрафа так же будут корректно составлять.

компанії просто не будуть приймати таких «гребців» як ФОПів

Да, будут оформлять полноценные договора и платить огромные налоги за каждого разраба. Нет.

Я не кажу що всі будуть трудові договори оформляти, але, в будь якому випадку, якщо Держпраці почне таку політику то оформити всіх офіційно буде дишевше ніж штрафи потім платити. Хоча сумніваюсь, що ІТ ринок це торкнеться.

Витя. ты о5 украинцам про Украину..
еще в 2010, когда я работал на гл это все было учтено

Підписатись на коментарі