Профілактика вигорання, оренда майстерні #5
Пройшло 2 місяці експерименту, я спеціально не викладатиму апдейтів-саморобкок, а постараюсь чесно викласти свої спостереження.
Розчарування року...
Починаючи я надихався ютубівськими каналами Крастера, Дядька Максима та інших блогерів, які з гамна і палок роблять «магію».
Відтак, перше, у що макнувся мордочкою — розчарування. З моїм лімітом часу та скілами підготовка одного проекту, що вартий уваги, зайняла б місяць.
«Не такий страшний вовк»
В першому матеріалі я розповідав про свою ситуацію з часом: стажування на новій роботі,
Тут як виявилось все простіше, ніж я боявся —
Рутина
Фактично зараз я роблю ніштяки для дому: мильничка, сушка для одяку, консоль під електродуховку, шестерню для міксера, шматки меблів і т д. + підозрюю, що з ростом мальца цей список буде розширюватись.
Варто пояснити доцільність:
якщо у вас в домі наприклад, стесалась шестерня в міксері, то є варіант або занести це в ремонт, або купити новий. В будь-якому разі це витрати часу від
Я подумав, що якщо я й так оплачую оренду, то святе діло прокачувати скіли на цих дрібних заморочках.
Економіка проекту
Не витрачати більше ста баксів на місяць виявилось напрочуд вдалим рішенням і справа навіть не в грошах...
Обмежуючи бюджет ти починаєш приглядатись до того, що тобі точно потрібно, ти створюєш частину устаткування власноруч, ти починаєш думати над монетизацією. Просто, якщо збираєшся продати щось зі зробленого — мимоволі робиш це краще.
Перспектива
Коли я починав, то чесно зізнався, що поки без поняття, чим там займатимусь dou.ua/forums/topic/26085 просто хотів у щось вляпатись.
В процесі обдумував кілька спрямувань: сфокусуватись виключно на 3д друці, займатись литтям з бронзи та алюмінію, друкувати плати простої електроніки, надавати послуги фрезерної порізки, виготовлення мотор-коліс для електровелосипедів — короткий список.
Зараз приходить розуміння, чим саме я б хотів займатись. Річ трохи дивна і не стосується напряму майстерні, але дуже класно масштабується і за 5 років може бути продана як повноцінний бізнес.
P.S. В принципі, брати в оренду приміщення не знаючи під що — не найкраща ідея. Брати з надією отримати прибуток в перший місяць — також. Ну, а в решті — непоганий варіант конвертувати свій час в свого роду «подушку безпеки» в майбутньому.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів