Податки з іноземних інвестицій — статус на 1 травня 2019р

є 3 основні питання
— податок на дивіденди
— податок на інвестиційний прибуток
— податок на спадщину

Дивіденди
розписав у статті на AIN
Дивіденди від ETF за 2018 рік: сценарії поведінки українського інвестора
ain.ua/...​/04/25/dividendi-vid-etf
Також зняв по мотивам статті 3 хв відео
www.youtube.com/watch?v=dmyX_MdJ11c

Інвестиційний прибуток (купив Нетфлікс за 300, продав за 370, в плюсі на 70)
писали листи в податкову весь перший квартал, отримали відписки.
ясна річ по телефону добитись відповіді теж не вдалося.
на податковому форумі податківці ніби погоджувались що здоровий глузд мав би перемогти.
Певна двузначність закладена в самому ПКУ, є статті пп. 170.11.1 (18% на всю суму) і стаття 170.2 (18% з урахуванням курсової різниці)
поки є таке відео і під ним модель розрахунку
www.youtube.com/watch?v=GeI94w-VArU

Спадщина
Це на стороні Interactive Brokers та IRS, коротко є в цій статі
simeinyi-budzhet.ua/...​xes/us-etf-ili-irish-etf
потрібен заповіт у будь якому випадку
simeinyi-budzhet.ua/...​ehardest/zrazok-zapovitu

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А якщо купив акцію по 100 долларів, а продав по 90 і відразу купив іншу акцію за 90, то чи потрібно сплачувати податок? В доларах мінус 10, але в гривні плюс. Чи потрібно у таких випадках сплачувати курсову різницю?

Так, потрібно сплачувати згідно закону

Дякую. А маєте лінк на статтю закону, яка роз’яснює це питання?

Нажаль під рукою немає. Колись вивчав це питання, але зараз шукати нема часу.

лінк на статтю закону, яка роз’яснює це питання?

Це питання регулюється ПКУ ст.170.2.2 — zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n3965
170.2.2. Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу

Кейс стаді з подачею Податкової Декларації у 2020 за 2019 рік
simeinyi-budzhet.ua/...​-майновий-стан-та-доходи

Если сейчас какие-то изменения по налогам?

А как быть с выведением средств обратно? Например ты заплатил налог на 10к в украине. Отправил их брокеру, там чтото с ними сделал или нет, и выводишь их обратно на свой укр. счет. Ты что, опять с них налог должен платить ? Можно как то обосновать для налоговой, что по данным деньгам налог уже платился?

Ну, у тебя же будет договор с брокером, следы переводов останутся в банке. Если да то полученные деньги трактуются как инвестиция и облагаются налогом по соответствующей ставке.

Я не готов прям сейчас назвать точную цифру и даже назвать точный номер статьи налогового кодекса. Но просто для понимания можно почитать как облагаются ценные бумаги: налог платится с прибыли (если она конечно же есть). Примерно так же облагаются и прочие инвестиции, только это наверное описано в какой-то соседней статье кодекса.

Дополнение
К слову в третьем абзаце первого сообщения Любомира уже все расписано.

Як я розумію, заповлення W8 приводить до того, що IB не буде знімати 15% в США, лишається тільки Україна зі своїми 18+1,5 %. У вас також є окреме відео про W8. Хіба це не є нормальна модель, замість того «Добрячка»? Але чомусь вона у статті не згадується.

Ні, 15% все одно беруть в США при заповненій формі W8

Дякую.
Ще стосовно податків з трейдінгу. Сьогодні спілкувався з одніею компанією, яка є посередником між IB та приватними інвесторами в Україні.
(Назва в ЛС, якщо цікаво, але насправді не дуже розумію, навіщо зараз потрібні посередники, коли самому можно працювати з IB).
Так вони рекомендують сплачувати податки саме з прибутку і кажуть, що так вже роблять давно. Тобто, ця путанина з розрахунком податків їх, здається, не турбує.

Звісно.
Я теж впевнений, що здоровий глузд переможе, і будемо платити тільки з прибутку.

Але не забудьте що там є ще аспект перерахунку в гривню, тому трейдерам які хочуть «жити по новому» все одно важко буде. Ось моє відео по темі курсових різниць
www.youtube.com/...​watch?v=GeI94w-VArU&t=11s

Привіт, можна назву фірми, потрібно теж вивести кошти з IB, цікаво як вони оформляють

ееелы палы почитал я 170.2.4. и 170.2.5. и офигел
может, конечно я что не так понимаю, но то что там написано это полная дичь, которая убивает желание платить налоги на 100%
кто-то читал это? если честно я не понял неужели все так печально.
нужно руки и головы отрубить тем кто это писал и принимал

Рубати не потрібно, ми боремося за здоровий глузд.
все буде добре)

та что же доброго-то
там же полнейшая дичь написана, которая полностью убивает трэйдинг да и инвестиции тоже
если я продал акции по высокой цене, а потом в течение 30 дней покупаю их снова, но дешевле, мне их надо считать по старой высокой цене .... это просто аут! даже не знаю есть ли подобная хня в каких-то других странах, конечно вряд-ли, кто-то еще мог до такого додуматься.
мало того, что и без этой нормы учет просто дикий с этими разными курсами, плюс полный аут с опционами, но это оказывается только цветочки, спасибо, что указал на эти «нормы»
теперь я не знаю стоит ли отчитываться по своим инвестициям, т.к. они теряют всякий смысл
должно быть все просто — на момент получения дохода вычисляется налог, без всяких пересчетов в гривну по чем ты его брал, и всем будет счастье, могу даже в валюте платить налог

Эта норма не касается сделок на фондовой бирже

а какой нормой руководствуетесь что не для фондовой? не для деривативов да.
Эта штука есть в США и называется Wash-Sale, сделана специально для того чтобы не продавали убыточные акции и сразу же не покупали, тем самым уменьшали налоговую базу с прибыльных операций.
Есть те, что трактуют ее только для убыточных операций но я к примеру не вижу кроме как предыдущий пункт говорит об убыточных операциях, но конкретно 170.2.4 не говорит что это только для убытков.

В России и то все по нормальному. Уже давно все инвестируют и справка от IB принимается. Нам не то что в Европу, нам еще до России далеко.

В Росії не тільки довідку приймають, а й автоматично обмінюються інформацією про закордоннні рахунки росіян.
Раз йдемо в Європу, потрібно навчитися платити податки.
Я з своєї сторони роблю матеріали як це робити, а також буду працювати з ДФС та МінФіном щоб процес був максимально простим, і щоб все відбувалося онлайн без папірців.

Реклама? Статья?
Что берете за свои услуги?

Все нормально. Кому актуально, прочитають

Підписатись на коментарі