Порівняння 1.5 Року в Силіконовій долині, після 1.5 року в Берліні
Колись я уже писав статтю на доу про повернення з Німеччини, тоді був шанс трохи повідповідати на запитання: dou.ua/...cles/germany-pros-n-cons
Наразі ось уже півтори року як я в США, вирішив поділитись спостереженнями та як відрізняється Берлін від Маунтейн В’ю.
Трохи вхідних даних:
— 30 років.
— 12 років в ІТ.
— Fullstack.
В Україні в основному аутсорсив через різні гігантські компанії :)
В Німеччині жив в Берліні, працював на продуктову компанію, тип візи: Blaue Karte.
В США живу в Mountain View, працюю на продуктову компанію (контрактором, через посередника. Доки не отримаю Green Card — не маю права міняти роботодавця), тип візи: L1B
Короткі підсумки, якщо можна їх так назвати.
Німеччина, країна куди потрібно їхати з купою грошей, щоб купити квартиру/будинок і далі спокійно працювати не парячись про: освіту для дітей, пенсію, медицину, візи.
ЗП: ~70-90к Євро
Податок: ~40% (в податок включена пенсія та медстрахівка)
Вартість життя: 1700Є (1000Є квартира, 300Є нет, телефон, проїздний етс, 400Є їжа)
Можливість укорінення: Через 3 роки життя по BK ви можете отримати Permanent Residence. Через 5 років — громадянство.
Плюси:
1. Немає геморою з документами. Тобто на початку треба трохи попітніти щоб зібрати усе на Blaue Karte, але як тільки ви її отримали: усе. Решта — дрібниці.
2. Доволі розвинений ІТ сектор. До переїзду в долину я щиро вірив що Берлін прямо таки якийсь інкубатор стартапів. В плані проблеми знайти роботу інженеру — немає. Хоча зараз і не думаю, що це інекубатор стартапів.
3. Лоукост доступ до всієї європи — дуже зручно літати/їздити з Берліну.
Мінуси:
1. Низькі зарплати і непомірно високі ціни на нерухомість. Квартира в Берліні зараз 600к — 1.3м Євро, при зп в 70 000, якщо працювати у двох, купити таку квартиру можна хіба що з іпотекою на 30 років, і то не зовсім ясно за що жити далі. Не тішить і Оренда, в
2. Німці доволі закриті люди, треба дуже постаратись щоб за рік/два ви змогли потоваришувати хоча б з кимось. В основному ваше коло спілкування зводитиметься до емігрантів. (хоча це все дуже особисто, у когось це вдається набагато простіше)
США: країна, в якій можна миттєво заробити купу грошей якщо у вас є можливість не боятись бути депортованим через зміну роботодавця, також важливий нюанс: треба мати клепку в голові і непогано вирішувати задачі на LeetCode :) але якщо усе це є, то ЗП в 300к/рік для вас не межа. А якщо в сім’ї два ІТ-шника, тоді я боюсь рахувати цифри. І це при доволі невеликому податковому навантаженні.
ЗП: 120-450к$ (ЗП > 250k в основному лише в силіконовій долині)... ще таке, верхня межа 450к дуже умовна. Нетфлікс, гугл, фб можуть вам дати набагаааааато більше.
Податок: ~25%
Вартість життя: 4000-4500$ (2500-3000$ квартира, 700$ машина/телефон/нет, 500-800$ їжа, 200$ підписки на все на світі).
Можливість укорінення: Якщо ви переїхали по робочій візі, тоді роботодавець може подати вас на отримання Green Card базуючись на робочій візі. Через 5 років після отримання Green Card ви можете подаватись на громадянство.
Плюси:
1. Різноманітність США. Вона вражає, в радіусі
2. Аутлети та знижки — ніде у світі я не бачив такого, щоб можна було якісні, брендові речі купляти зі знижками 80%. І це не лише речі, обладнання, спорядження і тд. Те що в Україні і Європі продається за повну ціну а іноді ще й з дикими накрутками, то в США можна взяти в рази дешевше.
3. Культурний шок. В Берліні я бачив багато культур. А в США — їх усі. І хоч я не завжди приємно вражений, та все одно — це колосальний досвід.
Мінуси:
1. Корки. Не хочете стояти в корках і жити поруч з роботою — платіть 4000$ за квартирку. Не хочете платити 4000 — катайтесь 1.5 год машиною на роботу (насправді живеш за 15 хв від роботи, якщо їхати машиною коли немає корків, але в час пік...)
2. Освіта. Ціна освіти тут космічна. Ви помітили що я в розрахунках ніде не приводив дітей. А для людей з дітьми це дуже вагомий показник і дуже серйозна стаття витрат.
3. Дорожезні перельоти. Куди не полети, дешевше 200$ раунт тріп не виходить ніяк. Плюс тут часто у «лоукостерів» базовий тариф не включає навіть ручну поклажу, тільки ви самі по собі :)
Кілька днів тому завів телеграм канал щоб описувати усі етапи та нюанси отримання Green Card через візу подвійного наміру: L1B
t.me/uatous
Також описував усі кроки по переїзду в Берлін у своєму блозі:
comanche.pp.ua/...na-cyvilizaciya-pereyizd
Насправді я більше надаю перевагу відповідати на запитання, тому питайте :)
Найкращі коментарі пропустити