Язык программирования Zig + язык V

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

Собственно смотрю этот довольно новый язык на ДОУ еще не обсуждали) Правда он еще довольно сырой насколько я понимаю. В общем любителям экзотики посвящается)

ziglang.org — официальный сайт
github.com/ziglang/zig — гитхаб
habr.com/ru/post/435872 — статья на хабре

P.S. Ну и на закуску:
еще один новый язык, на который я случайно наткнулся на гитхабе — v ( github.com/vlang/v — гитхаб, vlang.io — офф. сайт ).

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

zig подобається, вчу потрохи його

Zig: автор знає, що робить, у нього є чіткі орієнтири: мова для ніші чистого Сі, але сучасна, по-нормальному метапрограмована, без undefined behaviors на рівному місці, із хоч якоюсь обробкою помилок. Все ще ручне керування пам’яттю, але автор явно вирішив не заходити в експериментальні області, як це робить Раст із borrow checker-ом. Я не фанат zig, і хотів би, щоб саме Раст виріс до повноцінного витіснення Сі із його ніші (а не любительські D/Zig/Nim/...), але якості і кількості роботи, вкладеної у zig, не можу не віддати належне.

V:
— фантастичні обіцянки («компіляція С++ у людський V» — людина навіть не має зеленого уявлення про глибину замороченості С++, причому про існування різних стандартів С++ також очевидно не підозрює);
— акцент на нерелевантних цифрах (65 Кб бінарник! мільйон рядків коду за секунду) без жодного обговорення жертв та компромісів;
— обіцянки, які видають за реальність (досить довго автор обіцяв дженерики і крос-компіляцю як доконаний факт, тільки після обурення в інтернеті розставив примітки «скоро буде»),
— просто слабо прикрита брехня («компілює 1.2 мільйона рядків за секунду» — навіть якби це було фізично можливо, то яких рядків, і чому це має бути мені цікаво).
— повна некомпетентність, прикрита набором «фіч», які можуть звучати привабливо для неспеціаліста в мовах/компіляторах, але не мають смислу разом.
— постійний акцент на «coming soon», із постійним зсовуванням строків; мутна історія відкривання коду компілятора, тільки під тиском інтернету.

Я все ще намагаюсь зрозуміти, чи автор V просто вузьколобий школяр із надмірною вірою в свої сили і здатність розібратись по ходу, чи це проект для збирання грошей на vaporware.

Зачем статья, где о языке ничего нет. Даже NBNF. Хайп?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

в V нема пітонівської чи сішної простоти та компактності синтаксису

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Пусть хоть до популярности раста доростут сперва

Так і не зрозуміло, навіщо створили?

***ться с велосипедостроением на жабоскрипте уже не модно, да и нода уже морально устарела, надо что-то более революционное :-)

Ось з Doom бавляться: github.com/vlang/doom і отримують x25 speed-up)

Да, сейчас их много наплодилось.Мне в предложку гитхаб подсовывает периодически всякое такое.
Вот еще один новый «системный» язык:

www.kitlang.org

нема автоматичного виводу типів — можна далі не читати :) Ну хто в 2к19 прописує типи змінних та ще й двокрапку в кінці ставить
var s: CString = «Hello from Kit!»;

там якобы заявлен type inference, а двоеточие это как раз распространеный способ type annotation

я мав на увазі крапку з комою в кінці рядка ^_^
але воно і ясно, якщо головна мета синтаксису «compiles to ANSI C99»

Підписатись на коментарі