Грета Тунберг по-українськи або екологія сьогодення!
Добрий день панове! Мене звати Богдан і я інколи читаю даний сайт та форум. Нещодавно я подивився виступ шведської дівчини Грети на трибуні ООН. Дуже емоційний виступ, який надихнув мене на цей текст.
Взагалі тема збереження екології мене вже давно хвилює. Якщо подивитися на наші українські міста — то ми побачимо весь цей жах, що спричиняє так названа «цивілізація по-українськи». Весь же насправді цивілізований світ вже зрозумів, що треба рухатися у напрямі збереження природи, адже планета в нас єдина і нам нікуди з неї бігти. Треба зберігати та примножувати те що маємо. Я пишу саме тут, бо айті здаються чи не єдиними розсудливими людьми в нашій країні! Давайте почнемо кожний з себе і, я впевнений, що за кілька років ми зможемо реально покращити жахливий стан нашого середовища, в якому ми живемо. Було б дуже непогано, щоб кожний мислячий український айтішник почав виконувати хоч один пункт з моєї пропозиції:
— скоротити споживання — хлопці й дівчата, вам насправді так потрібен новий телефон чи ноутбук кожен рік? Використовуйте раціонально що маєте! Наразі більшість ноутбуків та телефонів можна використовувати як мінімум кілька років. Замовляйте менше товарів з доставкою — так ви скоротите транспортні викиди. Думайте перед тим як придбати власний будинок чи квартиру великої площі — набагато екологічніше жити у новітніх малоповерхових комплексах, ніж у окремому будинку чи багатоповерхівці
— ставитись відповідально до середи проживання — купуйте лед лампи, сортуйте сміття — можна розпочати з скла та бумаги і здавати їх а не викидати, утеплюйте домівки щоб не споживати таку кількість газу чи електрики, встановіть сонячні батареї. Скоротіть використання пластику — пакети, стаканчики для кави, одноразові бритви, навіть зубні щітки можна замінити екологічними аналогами з бамбуку наприклад. Можна піти ще далі та замінити дитячі памперси на підгузки з тканини чи жіночі прокладки на менструальні чаші. Таких прикладів можна навести багато.
— максимально скоротити пересування власним транспортом та літаками — в містах же можна пересуватися велосипедами/самокатами чи громадським транспортом, нащо вам автівка? Досвід справді розвинених країн по типу Нідерландів, Данії чи Швеції впевнено доводить, що можна жити повним життям без шкоди природі, яку завдає персональне авто! Скоротіть подорожі літаком — Україна така прекрасна, біля кожного міста можна знайти чудові місця, до яких дістатися велосипедом чи громадським транспортом. По європі ж чудово подорожувати потягами.
— вести просвітницьку роботу щодо екології — ви розумна та думаюча молодь, можна ж розповідати в колі своїх друзів та знайомих про екологічні ініціативи, долучати до еко-суботників. Виховувати своїх дітей в екологічному дусі за власним прикладом!
— максимально скоротити споживання тваринної продукції — так, це не тільки поступовий перехід на овочі, а й зупинка купівлі шуб чи шкіряних речей. Над цим мало хто задумується, але тваринні комплекси — одні з найбільших генераторів викидів
— старатися не працювати на неекологічних замовників, наприклад в нашому аутсорсі багато проектів про авто чи авіабудування. Краще спрямувати свої сили на інші більш екологічні проекти.
— долучитися до однієї з екологічних організацій та підтримувати їхні ініціативи, як власними силами, так і фінансово. Як приклад, можна допомагати одному з фондів для безпритульних тварин чи приймати участь в очищенні навколишніх лісів від сміття.
Скажу за себе — начесно в мене не завжди виходить виконувати всі пункти — та це цілком нормально, адже я дйсно стараюся жити екологічно і виховувати так своїх дітей.
Нам не потрібно придумувати все з нуля — ми маємо прекрасний приклад скандинавських країн або тих же Японії чи Сингапуру. Просто треба замислитись і старатися стати відповідальним не тільки за себе, а й за довкілля та навколишній світ.
Я бачу наше айті як можливість наблизитися до «української Грети», тож давайте зробимо Україну та нашу планету кращою!
Найкращі коментарі пропустити