Згідно договору-оферти

Добрий день.
Я ФОП.
Через службу підтримки банку взнав, що можливо працювати на фріланс-біржах згідно договору-оферти, в бездокументарній формі. Тобто не потрібно навіть використовувати інвойси. Достатньо лише подати завірений підписом «Лист про договір-оферту» до банку. Я так і зробив. Мені пояснили, що це регулюється постановою НБУ № 5 від 02.01.2019. Але там занадто багато слів для мене.

Поділіться своїм досвідом будь-ласка.
Мені подобається така форма, але не хочу проблем.

Дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я так розумію, що вам надсилають список робіт, які пропонують виконати і вказують в які терміни, суму договору (тобто скільки точно вам заплатять), можливо умови чи критерії. Із заголовком «Договір-оферта» та повними юридично-формальними реквізитами тих хто замовляє (замовника) і тих кому адресована оферта (виконавця).
І коли вам надходять гроші на рахунок — це ознака того, що ви прийняли та виконали договір-оферту, а замовники прийняли зазначену в цьому документі роботу. Тут важливо щоб платник, від якого прибула оплата і замовник у договорі-оферті абсолютно точно співпадали своєю назвою.
Тобто, ваші «особисті» стосунки з замовником банк і держава вже примусово не вимагають з метою «захисту економічних стосунків». Сторони лишають собі гнучкість своїх дій щодо невизначених деталей в обов’язках та правах сторін, як протягом дії договору-оферти, так і після отримання оплати. По-суті, домовляються у кожній спірній ситуації без залучення суду чи медіаторів. Втім, у житті воно як, хто найбільш захищений в разі відмови іншого (не сумнівайтесь, що автори договору-оферти про себе подбають, а не про виконавця) — той сильніший і «домовляє» слабшого.
Практики такої не мав, це мій поверховий аналіз бізнес-задачі у рамках наданих в топіку даних.
Що за банк? Цікаво.

В моєму випадку я посилаюсь на публічний договір-оферту Upwork фріланс-біржі, який опублікований тут www.upwork.com/legal, і працюю за ним. Банк — ПриватБанк. Посилання на сторінку, де я знайшов цю можливість: docs.google.com/...​ybB4H38/edit#slide=id.p19 (Бездокументарний варіант).

Було б не зле бачити шаблон листа-оферти (можете зробити lightshot і викласти ланку до зображення), для більшої точності. Тому що я не маю доступу до згаданих в презентації сторінок.

Не бачу перешкод у користуванні цим інструментом. Головне, як я зазначав вище: точне співпадіння назви платника у підписаному вами листі, в договорі на сайті Апворку і платника зазначеного у операції зарахування коштів на ваш рахунок.
А проблем не мають хіба мертві. Живим же в разі чого головне не робити реактивних вчинків без детального розуміння, а спочатку невідкладно проконсультуватися у «джерела» проблеми (податкова або банк). В податковій на рівні низових виконавців мені нерідко траплялись професійні люди, які просто роблять свою роботу для вас і без корупційних нахилів. Втім, якщо усе-одно не матимете певності в деталях, то буде не зле отримати консультацію юристів спеціалізованих на вашій проблемі (платите один раз, а досвід отримуєте надовго).

Дякую за відповідь! Додали мені більше впевненості.

Підписатись на коментарі