Третій рік у Варшаві. Політ нормальний, але є одне «але». Місія повернення неможливе

Всім привіт ! Третій рік в Польщі політ нормальний. За цей час проїхав по Європі майже 50 000 км на авто. Цей пост не про подорожі, тому просто залишу країни, які ми проїхали досить уважно.

Для, тих хто не має часу читати напишіть у коментарі, краще місто та країна для релокації в 2020 році.

Де краще місто та країна для релокації з родиною в 2020 ?

Австрія
Австралія
Англія
Словенія
Словаччина
Німеччина
Польща
Нідерланди
Нова Зеландія
Іспанія
Італія
Ізраїль
Португалія
Франція
Хорватія
Кіпр
Канада
США
Сингапур
Балі
Тайланд
В’єтнам
Китай
Уругвай

Польща, Австрія, Словенія, Чехія, Хорватія, Чорногорія, Німеччина, трошки Італія.
Транзитом Словаччина.
Боснія-Герцоговина — випадково заблукали бо Google maps завів оптимально, але не найкраще загалом цікавий досвід, але то також окремо.

Подорожі відкрили бажання залишити поточну локацію і двинути далі. В плані доходів в моєму випадку прив’язка до офісу майже відсутня. З 2017 по 2020 я значно виріс як у доходах так і розумінні того, що розташування, клімат, природа, екологія мають дуже важливе значення.

Якщо життя дало тобі можливість заробляти абсолютно з любої точки де є інтернет, то чому не обрати для життя найкраще місце на цій планеті. Безумовно для кожного воно буде своє, адже усі ми різні. Довгий час я мріяв про США, але після життя у Польщі цей варіант зараз для мене вже не здається привабливим.

Про США.
Космічні ціни на все, високі юридичні ризики, низький рівень безпеки, далеко від України.
Найскладніший візовий процес, як для Вас так і для рідні.
Для нормального життя в зоні з гарним кліматом і нормальною безпекою потрібно не менше 10 000 y.e на місяць гадаю це мінімально (Каліфорнія). Податки не менше ніж у Європі.

Про ЄС
На такі гроші (реально навіть половину того 5000 евро ) я можу жити в ЄС дуже комфортно, найкраще авто, житло, подорожі, освіта, безпека, навіть яхтинг. В ЄС можу інвестувати частину грошей в нерухомість, для подальшої здачі в оренду або туристам, або на довгий термін, або для бізнесу. Можу користуватися такими самими кредитами як і в США.

Про нерухомість. Історія окрема, але кому цікаво шукайте інфо в Google, щось по типу нерухомість в кредит для іноземців. На ваш смак, буде купа країн, які дадуть Вам кредит з початковим внеском 25 — 30 % під 1,5% — 3%. Головне уважно вивчити ситуацію на місці далі купити нерухомість і здавати її. В більшості випадків плата за оренду буде вища ніж плата за кредитом, 10 — 15 років і ви володар гарного пасивного доходу, або солідного активу. Але при умові правильно вибраної нерухомості.

Про Канаду.
Далеко, складний візовий процес, дорога нерухомість, податки як податки. Для комфортного життя потрібно не менше 5000 y.e Життя в нуль. Ще не відвідував Канаду, але на сьогодні здається, що в тому кліматі я просто загнуся.

Про повернення.
При діючій владі це абсолютно неможливо, за Порошенка не раз поглядав у бік повернення.

Про Польщу.

Якщо порівнювати з Україною, то все набагато краще.
Якщо порівнювати з іншими країнами ЄС, то є тонкощі, які можуть грати ключову роль для кожного окремо, але загалом Варшава найкращий варіант.

Клімат — зима похмура, а так загалом все ок, але і не те, що Вау надихає.
Люди — моє коло спілкування — все гарно.
Освіта — донька адаптувалася майже на всі сто, після першого шкільного року, перевелися до приватної школи, де рівень освіти та умови навчання задовольняють на всі 99%. Вчиться гарно, вчить багато чого, але головне навантаження мови. Англійська, Французька — ну і звісно Польську вона використовує в навчанні, як основну. Їжа, побут все норм. Екологія в самій Варшаві також норм, проблеми зі смогом майже відсутні.

З мінусів відчуття того, що клімат і природа — не найкраще з того, що бачив. У повітрі відчувається суспільна напруга від «панаєхалі», є чітке відчуття, що можуть виникнути проблеми з подальшою легалізацією та адаптацією.

Уряд вперто не хоче бачити підприємів з родиною, поки ти просто працівник, який платить податки — все ок, якщо дивитись у бік власного проекту, то маємо таке.

З поточних моментів.
Назріває реальна потреба реєстрації власної компанії або як мінімум відкриття приватного підприємця.
Головна причина — це податки.
У разі оформлення бізнесу все досить відносно рівно, більшість речей списуються як витрати по бізнесу, податок сплачений з прибутку мене дуже ніколи не напрягав, бо сплатити з того, що лишилося це не те саме, що сплатити собі в мінус.

На сьогодні — лютий 2020 року.
Маю «карту часового побиту» на три роки, разом зі мною карту отримала дружина (в 2017 році приїхала по безвізу. Через три місяці ми разом подалися на «карту побиту» на підставі лише моєї роботи) і донька.
У дружини карта без права на роботу, якщо без деталей, то право на роботу можна отримати окремо або через два роки перебування зі мною.

Варіант перший.
Залишити все як є, то мою сплачувати 38% — 40% від обороту, зараз я резидент інкубатору, але закинути ідеї розвитку власного проекту, адже заганяти все у тінь — не варіант.

Варіант другий.

Зареєструвати власну компанію, то потрібно починати практично все з нуля. Повернути карти і відкрити візи, в тому числі на доньку. Зняти з обліку автомобіль і переоформити його на компанію отримати дозволи... то вимальовується купа грошових витрат та часу. У разі відкриття до постійний витрат додаємо не менше 300 евро. Вартість рко банку, консультації юристів, бухгалтер. Також додаємо обов’язкову ЗП як мінімум, одного співробітника за якого доведеться сплачувати, ті самі 40% від тої платні, яку будемо йому платити. Мінімалка якщо не помиляюсь 2600 злотих.

Усі розрахунки та оплати в Польщі потрібно робити в злотих, тому конвертація буде частиною постійних витрат, адже у моєму випадку отримуємо гроші за виконання робіт для компаній з США. При значних сумах, то варто врахувати. Податок на прибуток 9%.

Багато хто реєструє компанію на родичів в Україні, потім затрудняють себе туди і працюють далі не анулюючи свої карти тимчасово побиту, так тримаються до того часу поки не отримають «сталий побит» (постійне ВНЖ в ЕС).

Закриття компанії через суд, або її продаж.

Варіант третій
Дочекатися коли прийде час подаватися (ще рік) на нові карти побиту і дружина автоматично отримає «карту побиту» з правом на роботу і власне правом відкрити аналог нашого підприємця.

Закриття через перевірки гемор.
Тут офіційна інфо, є навіть рос — udsc.gov.pl/...​bywatele-panstw-trzecich
Про податок тут www.e-pity.pl/wyniki-wyszukiwania

Є ще інфа про податок в 5%, але поки що всі кому писав з запитом про можливість користуватися цими умовами кажуть, то нереально, на практиці для іноземця.
IP Box — niższa stawka podatek PIT 5% — ulga dla twórców
www.e-pity.pl/...​procent-ulga-dla-tworcow

Почав проводити деякі порівняння країн за реагентами.

Таблиця тут docs.google.com/...​8Vx8geqc/edit?usp=sharing

В повернення вірю але потрібно повертатися або з грошима, або з досягненнями. Краще і з тім і з тим.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Напишу по вашим критериям про Австралию.

— Климат и природа: все зависит от конкретной территории, ведь это целый континент. На юге страны можно найти города с мягким средиземноморским климатом с не очень жарким летом и мягкой зимой. Мне в этом плане очень нравится. Природа интересная и красивая, но не очень разнообразная. Но за красотой можно слетать в Новую Зеландию, где масса восхитительных пейзажей.
— Стоимость жизни: опять же, зависит от города. Сидней и Мельбурн — очень дорого, особенно недвижимость. Для более-менее комфортной жизни там нужно, думаю, те же 10к на семью из троих хотя бы. Если есть возможность работать из любой точки мира — езжайте в региональные города. Но там может быть скучновато, если вы любитель городской жизни.
— Социальная жизнь: все зависит исключительно от вас и вашей коммуникабельности. Я знаю наших ребят кто отлично интегрировался в общество, завел австралийских друзей/любовников. А есть те, кто нет, сидят в основном в среде русскоязычной диаспоры. Я сам из второй категории, у меня есть небольшая компания с которой мы дружно общаемся и проводим время, а большего не надо. В целом австралийцы милые и хорошие люди.
— Образование: тут очень спорный момент, есть свои плюсы и минусы, опять же очень зависит от конкретной школы. Но в целом если хочется видеть ребенка гениальным ученым или победителем международных конкурсов и олимпиад — Австралия не лучшее место для взращивания таких кадров.

5000 евро
найкраще авто

Тут на GTR пару лет откладывать/отдавать кредит придется, о всяких ролс ройсах молчу.

Відкриваєш sp z o. o. де ти і дружина маєте по 50% в такому випадку не треба буде платити ZUS. Дружина може бути президентом (Prezes Zarządu). Якщо в неї звичайна карта без доступу до ринку праці, то там треба буде зробити дозвіл, що б вона молга бути президентом, юристи підскажуть, або ти можеш бути. В кінцевому результаті, ви будете перебувати на основні карт а спулка, як окремий суб’єкт буде пропускати через себе діяльність. Мінуси такого підходу, це подвійне оподаткування, тобто, якшо захочеш «витягнути» гроші з рахунку спулки, заплатиш податок від доходів спулки і потім, ще свій доходовий, тому що спулка виплачує тобі а це твій дохід. Є різні варіанти, як оптимізовувати ці «витягування», наприклад списувати на бізнес тріпи, тренінги ітд. Це вже треба шукати хорошого бугалтера (księgowy/księgowa), також послуги будуть дорожчі в порівнянні з DG(działalność gospodarcza), наприклад DG — 200 zlt, SP z oo — 400 zlt. З іншої сторони у випалку DG ти змушений платити ZUS який з часом буде доходити до значної суми, так званий великий ZUS, де у випадку з SP z oo ти його не повинен платити.

Інший варіант — якщо в тебе є можливість зробити Blue Card, то складаєш документи на нього, сам процес отримання є назележний від твої поточної карти. Документи на блу кард розглядають інші інспектори, окреми від звичайних карт, тому зазвичай блу карт робиться наближенно до заявлених термінів в законі 3 місяці. Дружина теж складає документи на ще одну карту, разом з тобою, або трошки пізніше, коли тобі приходить підтвердження по твоїй справі, надсилаєш номер свої справи до справи дружини. Після отримання карт, дружина буде мати доступ до ринку праці, зможе відкрити DG. Якщо, пощастить то це займе рік часу, після отримання блу карт, старі карти і рішення просто анульовуєте.

Додам від себе, ведення бізнесу в Польщі є надвзичайно виснажливим з точки зору бюрократії, і якщо тобі потрібно фокусуватися на бізнесі то треба знайти хороших юристів і делегувати це все на них, це відповідно буде коштувати.

Читаю і десь в душі радію що частково пройшов ці проблеми а частково плюнув на то все. Так, рівень життя інакший за кордоном однак всюди мені здається буде відчуття що ти не свій і це найгірше відчуття яке може бути, яке заважатиме всюди. Я в свій час повернувся в Україну, так не мед однак на ту ж зарплату і без зйому житла трошки комфортніше. І таке повернення дуже добре відкриває очі на досі не очевидні речі, це чудова терапія після швидкого ритму життя (проживав у Вроцлаві). Трошки відпочивши від цього всього знову з’являється бажання щось змінити та рухатися вперед, але цього разу запас знань вже набагато більший.

Коментар не відповідь на Ваше запитання, але цілком можливо що для прийняття правильного і виваженого рішення вам необхідно трішки відпочити від тих бюрократичних процесів які просто зжерають наше життя :)

це чудова терапія після швидкого ритму життя (проживав у Вроцлаві)

просто цікавість: ви, мабуть, не до Києва ж повернулись?

Я так понимаю он переехал из Киева во Вроцлав, понял что слишком медленно вернулся в Киев.

Так, звісно, тут мова йде не про велике місто :) Плюс мене не надто влаштовує життя з обов’язками по іпотеці. Так, це вихід, це краще ніж оплачувати таку ж суму по оренді, однак всюди є свої переваги

Дякую, чудово Вас розумію. Але у мене трошки по іншому. Повертатися є куди, але комфортним життя там не здається. Я хочу дати дочці можливість отримати найкращу освіту, а перспектива іпотеки не найстрашніше. Додатково тут середовище яке або викине тебе, або ти змусиш себе зробити набагато більше ніж зробив би дома у зоні комфорту.

Але в тебе, друже, й каша в голові. Накидав на вентилятор, як дідо на шуфлю..
Порад чекаєш? Почни з простого — навчись після коми пробіл тиснути.

Пробіли є, вони просто не так виражені =)

Очень странный тред... смешались в кучу кони, люди

Автор,

Довгий час я мріяв про США, але після життя у Польщі цей варіант зараз для мене вже не здається привабливим.

можна запитати, чому у вас такі думки?
* не для хайпу, оскільки сам себе підловив, що вже давно культивую подібні думки.

Зняв рожеві окуляри, рівень безпеки дороговизна всього. Складність процесу. Хочеться жити, а не тільки працювати.

Штати — це багато країн в одній. Не скрізь там дорого.

Відень. За останні роки піднялися зарплати. Місто вибороло статус найкращого в Европі. Австрійці — не німці.
Якщо з часом перейти на працю «за ліцензією», то там вже й 10-12 на місяць — не велика проблема (звичайно, якщо це вигідніше з огляду податків).
Є поки що можливість отримати статус в Словаччині, та зі словацьким ПП або ТОВ їздити до Відні. Є можливість домовитися за працю 3 дні — Відень, 2 дні — Братислава.

живу у відні півтора року вже, цілком підтримую.

Заголовок напомнил анекдот про нюанс.

А зачем, весь этот цирк?
Ты можешь прекрасно работать в инкубаторе до получения ПМЖ , а потом открыть аналог нашего ЧП.
А жене надо было ни с тобой воссоединяться, а получать ВНЖ через учёбу, даже в той же полициалке, после окончания которой имела бы доступ к рынку труда без разрешения, а если б поступила на магистратуру в какой-нибудь вуз, то и сразу б могла открыть и ЧП и имела бы допуск к рынку труда.
Короче, с супругой ты не доработал.
Посылай ее на учёбу и все будет пучком.

Еслі б — відсутні у алгоритмі. Цирк для того, щоб не витрачати час на очікування і піти шляхом розвитку власного проекту.

Тебе ж человек ответил все.
Что тебе мешает сейчас пойти путем развития собственного проекта?

Если-бы ты получил голубую карту — жена сразу-же имела-бы право на открытие ЧП, а не через 2 года и замены карты.

Там выше написали, что если б жена не воссоединялась, а легализовывалась по учебе, то ЧП тоже можно было бы сразу открыть.
Студентам, в том числе иностранным это разрешено.
Но это не поздно сделать прямо сейчас.

Только в легализацией по ВУЗу (а не УЧЕБЕ) — есть момент — до ПМЖ срок считается за половину.

Ще не відвідував Канаду, але на сьогодні здається, що в тому кліматі я просто загнуся.

- ще є вовки, койоти, ведмеді — шанси загнутись ну просто шалені. А якшо вірити шоу "Південний парк"(з камеді централ) то у канадців квадратні колеса і верхня частина голови від щелепи так смішно відділяється коли вони розмовляють.

Сценка из South Park, головы только вроде не сильно квадратные.
Ф: Привет, Терренс
Т: Привет, Филипп
Ф: Давно сюда не заходили
Т: Ага:) Что-то здесь запах не очень...
Ф: Где?
Т: Подойди ближе...
Ф: (подходит ближе)
Т: (поднимает ногу и пукает на Филиппа)
Т, Ф: (оба ржут)

P.S. Был подобный случай в Люксофте, только там в роли Терренса — Идельс.

головы только вроде не сильно квадратные

голови ні. Колеса — квадратні.
www.reddit.com/...​_of_the_cybertruck_first

Скорее всего на одном из проектов был вредный ПМ, который забивал людям баки болтовней про космические театры, лидерство и эффективность вместо того, чтобы дать прибавку. Потому что всегда можно найти, к чему прицепиться.

И, наверное, кто-то работал несколько лет без повышения зарплаты и очень обиделся.
Отсюда же «мясной пук — воняет лук».

Сарказм зрозумів :) Дякую

Якшо без сарказму, то гляньте широту найпівденнішої точки Польщі наприклад і порівняйте з найпівденнішою точкою Канади (це острів піллі айленд на озері еері, де добіса виноградників і роблять одне з найсмачніших вин яке я куштував в своєму житті). Не Іспанія звичайно, але все ж.

Дякую :) гляуну, цікаво. Особливо, що саме Канада надала найбільше Start-up віз у 2019 році, можливо все. Побачимо

— ще є вовки, койоти, ведмеді

и бобры!!!

В Грузии вроде хорошие условия для создания IT-стартапа, не смотрели?

Ще ні, дякую за пораду :)

мій екс-тіммейт написав чудову статтю про свого батька та роботу в Грузії, FYI — dou.ua/...​/junior-at-the-age-of-46

до речі, так. і конкуренції там практично немає

Зареєструвати власну компанію, то потрібно починати практично все з нуля. Повернути карти і відкрити візи, в тому числі на доньку. Зняти з обліку автомобіль і переоформити його на компанію отримати дозволи... то вимальовується купа грошових витрат та часу. У разі відкриття до постійний витрат додаємо не менше 300 евро. Вартість рко банку, консультації юристів, бухгалтер. Також додаємо обов’язкову ЗП як мінімум, одного співробітника за якого доведеться сплачувати, ті самі 40% від тої платні, яку будемо йому платити. Мінімалка якщо не помиляюсь 2600 злотих.

Много мифологии вижу я тут :)

1) Сама по себе регистрация компании НЕ требует автоматичеки менять карту побыта. Это нужно будет делать только по факту того, как ты «уволишься» из инкубатора. То есть ничего не мешает делать все обстоятельно и без спешки. Сначала регаешь компанию, решаешь все вопросы, и когда уже все устаканилось запускаешь процесс... Нафига «визы открывать» мне вообще непонятно. У вас есть разрешение на побыт. Со сменой основания просто подаетесь еще раз все вместе одним пакетом — ты и жена как члены правления, дочка паровозом... Никуда выезжать не нужно, никакие визы не нужны.
2) Никаких «дозволов» для того, чтобы зарегать авто на компанию не нужно. Ты же не собираешься извозом заниматься? Более того, авто можно внести в уставняк как материальный неденежный актив (таким образом, в балансе будет циферка покрасивше минималки, при этом без необходимости морозить кэш) — но это лучше с бухгалтером консультироваться. Перерегистрация да, но это в Польше с полпинка делается же...
3) Никаких трехсот евро затрат там и близко нет — сумма раза в 2 завышена. Бух. обслуживание сотка, офис можно найти виртуальный который за двадцатку предоставит тебе адрес и процессинг корреспонденции. Ну пусть полтинник, если что-то очень нарядное и не засвеченное в налоговой. Итого 150 евро потолок (но есть тонкий нюанс — хорошего бухгалтера не так просто найти).
4) Требований иметь хотя-бы одного сотрудника нет. У тебя может быть 0 наемных работников. А члены правления — получать вознаграждение по так называемому aktu powołania.

Усі розрахунки та оплати в Польщі потрібно робити в злотих, тому конвертація буде частиною постійних витрат, адже у моєму випадку отримуємо гроші за виконання робіт для компаній з США. При значних сумах, то варто врахувати.

В условном валютомате (в Польше онлайн-обменники легальны и работают как часики) макс. комиссия составляет «аж» 0.2%, а курс обмена как правило куда выгоднее курса системных банков. Если для тебя это значительные затраты, требующие внимания, то начинать в регистрацию компании точно не стоит.

Дочекатися коли прийде час подаватися (ще рік) на нові карти побиту і дружина автоматично отримає «карту побиту» з правом на роботу і власне правом відкрити аналог нашого підприємця.

Чёэта вдруг? Право вести единоличную предпринимательскую деятельность у нее появится только если у тебя есть голубая карта, или если у нее есть долгосрочное резиденство. Просто просидеть 2 года паровозом никаких новых прав НЕ дает.

Право відкривати діяльність надається особі яка отримала карту побиту з доступом до ринку праці через возз’єднання родини. Загалом дякую за інфо на днях буду ходити по консультаціям спеціалістів тут у Варшаві. Особисто я не люблю експерементувати особливо у таких питаннях. Так карту можна не здавати але коли я її отримував давав освядчення про те, що буду дотримуватися усіх правил. У разі любих змін я маю повідомляти. Вже три адвокати сказали, що при відкритті компанії карти правільно здати і податися на нові, але у такому разі 99% буде відмова, компанія яка ще не матиме історії діяльності це тільки візи.
Візи по суті не така велика проблема, але деякий гемор гарантований.
Загалом дякую за конструктив.
Вартість бух залежить від кількості транзакцій, тому 300.

Право відкривати діяльність надається особі яка отримала карту побиту з доступом до ринку праці через возз’єднання родини.

Сходил перечитал уставы с комментами юристов — походу да, был неправ (ссылаются на art. 159 ust. 1 целиком). Правда хз при чем тут доступ к рынку труда (это не связанные вещи, регулируемые разными документами), но не суть...

Вже три адвокати сказали, що при відкритті компанії карти правільно здати і податися на нові

В каком нормативном документе такое написано они не сказали? Есть art. 116 в уставе об иностранцах, которая говорит что тебе будет отказано в рассмотрении заявления на побыт на основании работы если ты ведешь деятельность на территории РП, но где написано что если ты имеешь действующее зезволение на побыт «по работе» и регистрируешь компанию, то ты теряешь основания пребывания? Конкретно, в каких документах, в каких статьях?

але у такому разі 99% буде відмова, компанія яка ще не матиме історії діяльності це тільки візи.

Да ерунда это... Читай нормативку сам, там все написано (art. 142 ust. 1 уставы об иностранцах). Наличие внятного бизнес-плана и средств на развитие на счетах (12х средняя зарплата по воеводству) практически гарантирует что побыт дадут, на годик всего (если повезет то полтора) но дадут (особенно если до подачи ты уже получал ВНЖ на других основаниях и какое-то время легально живешь в РП). Ну может придется с инспектором поговорить, но и то не факт.

Дякую, зараз цим і займаюсь.

Если будут практические вопросы — кидай в приват, постараюсь ответить. Сам пошел той же дорожкой (инкубатор, спулка), разбирался сам без всяких помогаторов и прочих адвокатов и ни разу об этом не пожалел... Хотя консультации с юристами — это однозначно правильная практика, есть важный нюанс: это должны быть не абстрактные юристы, а конкретно спецы в околоиммиграционных вопросах и законодательстве. Если человек говорит тебе, что в ВНЖ по нулевой спулке на 99% откажут — это говорит только об одном: он не специалист в этом вопросе (возможно, он отличный спец в каких-то других областях права, но тут он не в курсе ни самой уставы толком, ни реальной практики).

«Правда хз при чем тут доступ к рынку труда (это не связанные вещи, регулируемые разными документами), но не суть...». не причем просто право на открытие ЧП автоматически дается тем иностранцам с ВНЖ, кто имеет доступ к рынку труда, а именно, супругам приехавшим по воссоединению к обладателю голубой карты — сразу, а к обладателю обычной карты — через 2 года его пребывания в Польше

поддержу Константина: в законе сказано, что нельзя подаваться с основанием по работе, будучи при этом в доле какой-то фирмы, но наоборот такого запрета нет. Насколько я понимаю этот вопрос — главное, чтобы твое новое основание (деятельность фирмы) соответствовало критериям прибыль, бизнес-план, может инвестиции какие-то, а то, что ты при этом еще где-то работаешь это не нарушение.
Я бы сделал так — открыл компанию, прогнал через нее часть прибыли для будущей подачи, подготовил контракты для солидности и подаваться через полгода.
Советую еще один вполне легальный ход: не нанимать самого себя на всю сумму, а только на какую-то символическую, например 1500зл, при этом выплаты в ЗУС будут минимальные, а супруг/супруга будут застрахованы автоматически. Остальную часть прибыли выплачивать как членам правления, а это только PIT — 17%. Остается затык с минимальной годовой прибылью фирмы (около 60к), для продления карты на основании ведения бизнеса придется оставлять их на счету, а потом выплачивать их как дивиденды. Ну либо ты нанимаешь 2-х поляков (бессрочный контракт) как альтернатива.

Вобщем звучит запутанно, но поверь, все не так уж сложно, просто этот путь выбирает что-то около 0.3% иностранцев в Польше, потому куча мифов есть и народу проще платить 40% в инкубаторе, чем разбираться.

Ну или дождаться таки 5 лет (не прогуляй сроки подачи на экзамен по языку, там очереди и сертификаты выдают долго) и не париться на эту тему вообще. И даже в этом случае я рекомендую открывать спулку, а не jednoosobowa, потери похожи, но можно за счет минимальной ЗП снизить затраты на ЗУС.

ПС бухгалтерия 300 это слишком, не знаю сколько там доков, но в среднем бухгалтер стоит 100 евро если в месяц не более 30 документов, даже учитывая пару наемных сотрудников.

А как деньги со спулки вывести? Если через дивиденды, то будет 19% podatek Belki

Если чисто в денежном эквиваленте, то наверное только дивиденды, и да налог 19%.
Т.е. получается двойное налогообложение: сначала 9% CIT на чистую прибыль, потом 19% при выводе. Но эта необходимость вытекает только из требований по карте побыту. Когда она отпадает (при получении карты резидента например или наличии других оснований), то можно смело выводить все в ноль через ежемесячные выплаты.

Наверное можно выводить еще как-то через покупку недвижимости например, или каких-то активов, но тут я хз

Я знаю только один способ обойти податек бэльки — генерить как можно больше расходов на фирме — тачка, недвижимость (правильно говоришь), поездки и т д. Все выходит хорошо, пока не решаешься продать тачку, недвигу и т д. В этот момент надо выводить из под фирмы эти активы , а это по сути те же затраты. Идеально иметь такую спулку где почти вся прибыль реинвестируется, но это надо реально в долгосрок завязываться на Польшу

Общался и с юристом и с бухгалтером, оба твердили что недвига на фирму, которая ничего общего с недвигой не имеет это риск попасть на проверки и штрафы. Потому рисковать не хочу. Конечно если недвиги много, то не вопрос, но если это одна квартира, которую ты сдаешь сам себе (еще и за три копейки), то попахивает мошенничеством с VAT.

А вообще да, генеришь максимум расходов на фирму, остаток — выплаты членам правления powolanie. Это если не нужно ужонду показывать доход.

О це реально вже порада. Дякую !

потім затрудняють себе туди

Працевлаштовують.
Видно що вже почали змішуватися мови в голові )

чем обсусловленна данная сумма?

Спасибо за ответ. Чего-то грешным делом подумал что столько затянет переезд и «адаптация» :)))

Сумма на первоначальный взнос для ипотеки. И тогда, можно сказать совершенно точно — жизнь удалась :)

На ипотеку в Германии не требуется первоначальный взнос. Даже без взноса дают маленький процент, а со взносом хотя бы в 30k (при сумме кредита в 450k) вообще меньше процента годовых. Можно сказать, что это не кредит, а платеж частями, настолько там маленькая переплата получается.

Думаю, при определенном процентном соотношении доходов, взноса и общей суммы у некоторых банков можно даже отрицательный процент найти.

Это как? Типа условно, первый взнос 200к, общая сумма 500к — и тебе в итоге надо доплатить не 300к, а меньше?

Это как? Типа условно, первый взнос 200к, общая сумма 500к — и тебе в итоге надо доплатить не 300к, а меньше?

Да, платишь меньше, чем стоит квартира. Невероятно, но факт. В Швейцарии это уже реальность, в Германии думаю тоже можно найти.
finance.liga.net/...​at-zaemschikam-za-kredity

Вообще никак не говорят по английски? Какой уровень немецкого будет достаточным для жизни?

Підписатись на коментарі