Третій рік у Варшаві. Політ нормальний, але є одне «але». Місія повернення неможливе
Всім привіт ! Третій рік в Польщі політ нормальний. За цей час проїхав по Європі майже 50 000 км на авто. Цей пост не про подорожі, тому просто залишу країни, які ми проїхали досить уважно.
Для, тих хто не має часу читати напишіть у коментарі, краще місто та країна для релокації в 2020 році.
Де краще місто та країна для релокації з родиною в 2020 ?
Австрія
Австралія
Англія
Словенія
Словаччина
Німеччина
Польща
Нідерланди
Нова Зеландія
Іспанія
Італія
Ізраїль
Португалія
Франція
Хорватія
Кіпр
Канада
США
Сингапур
Балі
Тайланд
В’єтнам
Китай
Уругвай
Польща, Австрія, Словенія, Чехія, Хорватія, Чорногорія, Німеччина, трошки Італія.
Транзитом Словаччина.
Боснія-Герцоговина — випадково заблукали бо Google maps завів оптимально, але не найкраще загалом цікавий досвід, але то також окремо.
Подорожі відкрили бажання залишити поточну локацію і двинути далі. В плані доходів в моєму випадку прив’язка до офісу майже відсутня. З 2017 по 2020 я значно виріс як у доходах так і розумінні того, що розташування, клімат, природа, екологія мають дуже важливе значення.
Якщо життя дало тобі можливість заробляти абсолютно з любої точки де є інтернет, то чому не обрати для життя найкраще місце на цій планеті. Безумовно для кожного воно буде своє, адже усі ми різні. Довгий час я мріяв про США, але після життя у Польщі цей варіант зараз для мене вже не здається привабливим.
Про США.
Космічні ціни на все, високі юридичні ризики, низький рівень безпеки, далеко від України.
Найскладніший візовий процес, як для Вас так і для рідні.
Для нормального життя в зоні з гарним кліматом і нормальною безпекою потрібно не менше 10 000 y.e на місяць гадаю це мінімально (Каліфорнія). Податки не менше ніж у Європі.
Про ЄС
На такі гроші (реально навіть половину того 5000 евро ) я можу жити в ЄС дуже комфортно, найкраще авто, житло, подорожі, освіта, безпека, навіть яхтинг. В ЄС можу інвестувати частину грошей в нерухомість, для подальшої здачі в оренду або туристам, або на довгий термін, або для бізнесу. Можу користуватися такими самими кредитами як і в США.
Про нерухомість. Історія окрема, але кому цікаво шукайте інфо в Google, щось по типу нерухомість в кредит для іноземців. На ваш смак, буде купа країн, які дадуть Вам кредит з початковим внеском 25 — 30 % під 1,5% — 3%. Головне уважно вивчити ситуацію на місці далі купити нерухомість і здавати її. В більшості випадків плата за оренду буде вища ніж плата за кредитом, 10 — 15 років і ви володар гарного пасивного доходу, або солідного активу. Але при умові правильно вибраної нерухомості.
Про Канаду.
Далеко, складний візовий процес, дорога нерухомість, податки як податки. Для комфортного життя потрібно не менше 5000 y.e Життя в нуль. Ще не відвідував Канаду, але на сьогодні здається, що в тому кліматі я просто загнуся.
Про повернення.
При діючій владі це абсолютно неможливо, за Порошенка не раз поглядав у бік повернення.
Про Польщу.
Якщо порівнювати з Україною, то все набагато краще.
Якщо порівнювати з іншими країнами ЄС, то є тонкощі, які можуть грати ключову роль для кожного окремо, але загалом Варшава найкращий варіант.
Клімат — зима похмура, а так загалом все ок, але і не те, що Вау надихає.
Люди — моє коло спілкування — все гарно.
Освіта — донька адаптувалася майже на всі сто, після першого шкільного року, перевелися до приватної школи, де рівень освіти та умови навчання задовольняють на всі 99%. Вчиться гарно, вчить багато чого, але головне навантаження мови. Англійська, Французька — ну і звісно Польську вона використовує в навчанні, як основну. Їжа, побут все норм. Екологія в самій Варшаві також норм, проблеми зі смогом майже відсутні.
З мінусів відчуття того, що клімат і природа — не найкраще з того, що бачив. У повітрі відчувається суспільна напруга від «панаєхалі», є чітке відчуття, що можуть виникнути проблеми з подальшою легалізацією та адаптацією.
Уряд вперто не хоче бачити підприємів з родиною, поки ти просто працівник, який платить податки — все ок, якщо дивитись у бік власного проекту, то маємо таке.
З поточних моментів.
Назріває реальна потреба реєстрації власної компанії або як мінімум відкриття приватного підприємця.
Головна причина — це податки.
У разі оформлення бізнесу все досить відносно рівно, більшість речей списуються як витрати по бізнесу, податок сплачений з прибутку мене дуже ніколи не напрягав, бо сплатити з того, що лишилося це не те саме, що сплатити собі в мінус.
На сьогодні — лютий 2020 року.
Маю «карту часового побиту» на три роки, разом зі мною карту отримала дружина (в 2017 році приїхала по безвізу. Через три місяці ми разом подалися на «карту побиту» на підставі лише моєї роботи) і донька.
У дружини карта без права на роботу, якщо без деталей, то право на роботу можна отримати окремо або через два роки перебування зі мною.
Варіант перший.
Залишити все як є, то мою сплачувати 38% — 40% від обороту, зараз я резидент інкубатору, але закинути ідеї розвитку власного проекту, адже заганяти все у тінь — не варіант.
Варіант другий.
Зареєструвати власну компанію, то потрібно починати практично все з нуля. Повернути карти і відкрити візи, в тому числі на доньку. Зняти з обліку автомобіль і переоформити його на компанію отримати дозволи... то вимальовується купа грошових витрат та часу. У разі відкриття до постійний витрат додаємо не менше 300 евро. Вартість рко банку, консультації юристів, бухгалтер. Також додаємо обов’язкову ЗП як мінімум, одного співробітника за якого доведеться сплачувати, ті самі 40% від тої платні, яку будемо йому платити. Мінімалка якщо не помиляюсь 2600 злотих.
Усі розрахунки та оплати в Польщі потрібно робити в злотих, тому конвертація буде частиною постійних витрат, адже у моєму випадку отримуємо гроші за виконання робіт для компаній з США. При значних сумах, то варто врахувати. Податок на прибуток 9%.
Багато хто реєструє компанію на родичів в Україні, потім затрудняють себе туди і працюють далі не анулюючи свої карти тимчасово побиту, так тримаються до того часу поки не отримають «сталий побит» (постійне ВНЖ в ЕС).
Закриття компанії через суд, або її продаж.
Варіант третій
Дочекатися коли прийде час подаватися (ще рік) на нові карти побиту і дружина автоматично отримає «карту побиту» з правом на роботу і власне правом відкрити аналог нашого підприємця.
Закриття через перевірки гемор.
Тут офіційна інфо, є навіть рос — udsc.gov.pl/...bywatele-panstw-trzecich
Про податок тут www.e-pity.pl/wyniki-wyszukiwania
Є ще інфа про податок в 5%, але поки що всі кому писав з запитом про можливість користуватися цими умовами кажуть, то нереально, на практиці для іноземця.
IP Box — niższa stawka podatek PIT 5% — ulga dla twórców
www.e-pity.pl/...procent-ulga-dla-tworcow
Почав проводити деякі порівняння країн за реагентами.
Таблиця тут docs.google.com/...8Vx8geqc/edit?usp=sharing
В повернення вірю але потрібно повертатися або з грошима, або з досягненнями. Краще і з тім і з тим.
64 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів