Про стажування в Google
Цього літа я стажувався в Google на позиції STEP Intern.
Стаття про те, як я сюди попав
Що за стажування і для кого?
STEP —
Про проєкт
Кожен стажист прикріплений до певної Google команди. Їх досить багато: Search, Chrome, Drive, Play, Youtube і т.д. Всі перерахувати буде досить важко😅 Я попав в команду Play Games Services. З назви можна зрозуміти, що команда займається чимось пов’язаним з іграми.
Мета нашого проєкту полягала в тому, щоб показати розробникам, як інтегрувати Play Games Services в їхню андроїд гру. Для цього ми створили гру та інтегрували її з різними ігровими сервісами(Sign In, Leaderboards, Achievements, Friends й т.д.). Скоро розмістимо на офіційному Github репозиторії команди.
Що сподобалось?
- Люди. В гуглі ідеологія базується на таких засадах: Respect the user, Respect the opportunity й respect each other. Все це дозволяє працювати в середовищі, де не страшно ставити багато питань, говорити думки в голос та комфортно працювати. Також, тебе оточують люди з різним досвідом, культурою і світоглядом. Все це
заряджає мотивацією і дає стимул швидко розвиватися. - Робота над проєктом. До Google я вже встиг попрацювати junior python developer’ом. Надалі всі технічні інтерв’ю проходив саме на пайтоні. Проект ми пишем на android з використанням Java. На превелике здивування я швидко опанував андроід розробку, написав простеньку гру і показав менеджерам її у перші дні стажування, в той час, коли мене просили просто почитати документацію і поковирятись в Android Studio. Вони були раді швидкому прогресу і, як мені здалось, були здивовані. Ми продуктивно працювали протягом всього періоду стажування і встигли виконати всі завдання в задані строки.
- Свобода. Тебе ніхто не контролює, не моніторить, не підраховує кількість годин за компом. Мені здалось, що такий підхід не збільшив кількість «халявщиків», а навпаки — дав можливість працівникам розставляти індивідуальні пріоритети, не вигоряти і працювати на результат.
- Англійська. Стажування сильно підвищило мій розмовний рівень, тому що вся комунікація відбувалась нею. Моя англійська далеко не ідеальна, я ніколи не ставив ціль говорити важкими термінами і використовувати рідкісні слова. Навпаки, старався використовувати відомі всім слова й грамотно будувати з них речення. Крім того, в Google багато людей, для яких англійська не є рідною мовою, тому краще говорити «попрощє»!
- Нетворкінг.Через те, що стажування у 2020 році у всіх проходило в онлайн режимі, випити келих вина з працівниками у мене не вдалось, але це не завадило мені поспілкуватись з іншими стажерами та працівниками по Google Hangouts.
- Фідбек. Для мене дуже важливо чути зворотний зв’язок. Це дає розуміння, що потрібно в собі прибрати, що потрібно продовжувати робити, і над чим ще треба попрацювати. Я постійно питав його тут і отримував конкретні настанови. В середині і кінці стажування кожен стажист пише Self Evaluation. Цей документ описує чим ви займались протягом стажування, які у вас сильні сторони та що варто покращити. Його читає менеджер і пише свою версію про вас. В середині стажування документ ні на що не впливає й лише дає розуміння, як все проходить. В кінці інтернатури Self Evaluation найважливішим фактором при відборі на наступне стажування чи конвертацію на фулл-тайм позицію.
Що не сподобалось?
Напевно єдине, що мене здивувало й не сподобалось — це довге очікування обладнання. Через те, що в офіс я потрапити не міг, мені мали прислати ноутбук в перший тиждень стажування. На ділі ж прийшлось чекати місяць, ноут вони прислати не змогли, тому купили новенький Macbook Pro у Києві та прислали у Львів.
Пощастило, що я міг працювати зі свого ноута з першого дня стажування, але це тільки тому, що моя команда має публічне API.
Висновок
Я дуже задоволений, що попав на це стажування. Отримав новий досвід, спробував себе в розробці ігор і познайомився з різними крутими людьми.
Стажування було цікавою пригодою, яку хочеться повторити ще раз, правда вже в крутому офісі та з безкоштовною їжею😅
Дякую за увагу. Всім успішних успіхів)
ПС Підписуйтесь на мій телеграм канал, там буде цікаво)
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів