В кінцевому результаті платить за т. зв. «оплачувану відпустку» при T&M моделі — компанія чи клієнт?
Вітаю,
питання виникло з сусідньої теми про ремоут і рейти
3 — клиент так же оплачивает, по крайней мере, в моём случае
В прикладовій аутсорсинговій компанії, яка працює по time & material моделі і клієнт щомісяця оплачує проектну роботу, коли консультант йде в т. зв. «оплачувану відпустку», хто переважно українських ІТ-конторах платить за це — контора чи кінцевий клієнт? Тобто, коли на цю конкретну людину йде до оплати білінг-репорт і там проставлений умовний vacation статус на n робочих днів місяця:
1) Оплати цих «відпусток» узгоджуються з клієнтом на старті разом з оплатою роботи, відповідно він оплачує повну/часткову її вартість разом з нормальними робочими годинами
2) Клієнт зазвичай платить виключно за роботу, всі day off-и для нього однаково неоплачувані, а це вже компанія компенсує якусь певну кількість з своєї кишені
Цікавить, яка практика більш поширена, як на це впливають особливості компанії(розмір, тип і т.д.), яка з них буде кращою для рядового спеціаліста і т.п. питання
Дякую
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ нашому селі колись за все платив клієнт.
Норма була така — клієнту виставлявся на кожного девелопера місячний прайс. Якщо протягом місяці девелопер бул відсутній за будьяких причин більше ніж 2 тижні — він в той місяць не білився. Якщо до двох тижнів включно з «поважних» причин — білився.
Тобто якщо ти взяв двотижневу відпустку, а потім ще й примудвився взяти день лікарняного — то упс. контора в мінусі. Якщо без дня лікарняного — все ок.
Заставав перехід з однієї моделі на іншу при перепідписанні контракту. Тобто і так і так може бути.
І як, змінилися якось умови надання "відпустки"?В смислі, що потрібно було додатково узгоджувати з клієнтом, або він впливав на дати/терміни?Або навпаки, лібералізувався процес, коли треба було мінімум узгодження від усіх сторін?
Для замовника точно спростилося, він остаточно перейшов а оплату лише відпрацьованого часу (за трохи вищим, але «чистим» рейтом), а оплата відпусток перейшла під відповідальність компанії.
Враховуючи, що це були данці, проблем з відпусткою не було ні до, ні після.
Десь клієнт, десь компанія. Ваший кеп50-60-70 і т.д.
Для рядового спеціаліста повинно бути важливим те, до якого рівня він може дорости, при умові, що зовнішній рейт
Дано:
— Внутренний рейт (то что получает разработчик) в 15-35$/hour (2-5к/month)
— Внешний рейт (то что оплачивает клиент) 30-70$/hour
Найти: как меньше терять на том, что разработчиков приходиться отпускать в отпуск.
Вариант 1. Говорить клиенту, что Вася был в отпуске 5 дней в этом месяце и выставлять на эту сумму меньше инвойс.
Вариант 2. Не акцентировать внимание клиента, что Вася был в отпуске, а отправлять инвойс как обычно.
Крупные компании тяготеют к варианту 2, так как продают сразу целые команды. Мелкие продающие по одной тушке — не могут.
Ви б замість того би краще поцікавились скільки клієнт платить за вашу тушу, та скільки собі зрізає прокладка.
Це питання набагато цікавіше та важливіше, аніж копійчини на відпусктах.
Колись давно їздив у відрядження і почитав контракт який мені дали.
Згідно контракту замовник платив за мене 1100$ на день.
З тих 1100$ я отримував добре якщо 200, сум точних не пам’ятаю, але близько того.
Ось це має значення.
А не те чи отримали ви свої 1000$ на рік за відпустку з кишені клієнта, чи з кишені вашого погонщика.
Для рядового спеціаліста це питання не має ніякого значення.
То есть в месяц 24к, и в год 290к? Ну смешно же, это не реальные цифры.
Это уровень зп в фаанге прямо в долине. Никто столько не будет отваливать галере за тушку из Украины.
Ви не в контексті. 130$/год це нормальний рейт за консультанта в американському ентерпрайзі. Я б навіть сказав що це ще мало.
Між тим поцікавилися би краще скільки буде коштувати консультант Thoughtworks. Я знаю що вони були точно як мінімум в два рази дорожчі за нас.
Наша «галера» була не просто аутсорсером, а інтегрувала замовнику свій продукт, а ми були не просто дефолтними гребцями, а експертами по тому самому продукту.
Перелёт, проживание и передвижение в Штатах оплачивала компания? + 200 суточных.
В общем, это уже болъше, чем лишь 200....
Если так считать то да. За отель там шото вроде 100$ в день было (но это не точно, уже не помню), билеты тонким слоем размазаны. Тачку арендовали одну на двоих-троих.
Но даже с этими затратами максимум 400$ будет. Из 1100$.
А дальше идут риски (кто отвечал финансово за вашу деятельность, на територии и в коде клиента? не клиент и не вы), оплата нашедших проект, возможные откаты за проект, прочие административные расходы...
+ аренда рабочего места, оборудования и лицензий, которыми вы у клиента пользовались.
Це вже питання до іншої теми, а навіть якщо і так, то я на це сильно повпливати не можу все одно.
Клиента никакие отпуска не интересуют. Интересует лишь стоимость часа и количество часов.
В итоге, «галера» биллит с клиента за гребца 50-60/час за, скажем, 150 часов/мес. Гребцу платит 2-3к/мес. Часть разницы закладывается в «отпуск».
П.С. В любом случае, это те деньги — которые недополучает гребец.