Наука+гумор+студенти+Хелловін — ось що з цього вийшло. Псевдонаукова стаття #1

Лякати себе гарбузами та іклами на Хелловін-2020 здалося нам несерйозним. Такий вже вийшов рік — ні чим вже не злякати (начебто).

Тому ми надумали вдарити сатирою, гротеском та ... наукою по дивацтвам 20-го року і провели на Хелловін псевдонауковий конкурс серед своїх студентів та друзів (ми — це Інжинірингової школи Noosphere)

Для цього умовно поділили стедентів на теоретиків та практиків і дали завдання за цими двома напрямками:
• Теоретикам — написати псевдонаукову статтю, предметом/об’єктом дослідження якої є гарбуз.
• Для практиків — провести лабораторну роботу з метою дослідження властивостей гарбуза (опір, ємність, коефіцієнт температурного розширення, міцність, герметичність, реліктове випромінювання, придатність да карвінга, ... що завгодно). Зробити відеозапис лабораторної роботи.

Одразу скажемо, що статті «зайшли» студентам кращще. І ось що з цього вийшло.
______________________________________________________________

До вашої уваги стаття перша — СТОСОВНО ХАРАКТЕРИСТИК ГАРБУЗА ЯК МЕТАЛУ

• Вступ
• Дослідження деяких властивостей гарбуза
• Висновки
• Посилання на джерела

Вступ

Людство почало обробляти гарбуз близько 8000 років тому (1), що співпадає з початком обробки заліза (2). З тих пір обидва матеріали набули розповсюдження в якості конструкційних, зокрема залізо є основою сталей, а гарбуз застосовують для виготовлення інсталяцій та елементів броні, що отримало своє відображення в ММО RPG (3).
Однак ми досі стикаємось із замовчуванням того, що гарбуз має властивості, аналогічні металам.

Тому задачею даного дослідження стало вивчення деяких характеристик гарбуза та порівняння їх із розповсюдженими конструкційними металами.

Дослідження деяких властивостей гарбуза

Згідно Періодичної системи елементів (4), речовини здебільшого є інертними газами, газами та металами. Автори шляхом експерименту, проведеного в супермаркеті із застосуванням органів тактильних відчуттів через обмацування випадково вибраних гарбузів, встановили, що останні не є газами. Відповідно, їх можна класифікувати як метал.

Механічні характеристики дуже важливі для конструкційних матеріалів. Однак, всебічні дослідження показують, що навіть при кімнатній температурі гарбуз може порізати звичайним побутовим ножем людина без спеціальної фізичної підготовки (5). На думку авторів, причиною цьому є полив під час вирощування. Традиційно його здійснюють водою (6), яка є джерелом водню. Водень легко дифундує в металеві матеріали за рахунок малих розмірів молекул, у подальшому скупчуючись в дефектах будови та приводячи до утворення мікротріщин і водневої пористості (7). Такі дефекти суттєвого погіршують механічні властивості матеріалів, зокрема їх вважають чи не основною проблемою при зварюванні сплавів на основі алюмінію, тож у даному випадку гарбуз поводить себе як метал.

Відомо, що механічні властивості металів можна модифікувати, здійснюючи термічну обробку (ТО) (8). Згідно даних з надійних джерел інформації, гарбуз також змінює свої властивості під впливом термічних циклів, зокрема пом’якшується (9). Аналогічно при ТО поводиться, наприклад, алюміній (10), тож можемо зробити висновок про схожість цих матеріалів.

В умовах кімнатної температури гарбуз знаходиться у крихкому стані й досить легко руйнується (11). Аналогічні процеси ми спостерігаємо, наприклад, при застосуванні зовнішнього зусилля до металів, оброблених рідким азотом (12) із температурою −196 градусів за Цельсієм. З урахуванням того, що гарбуз не розплавляється у побутових духовках (температура до 320⁰С) та на сковорідках (до 450⁰С) (13), отримуємо, що температура плавлення гарбуза перевищує 646⁰С, тож за даною характеристикою гарбуз також близький до алюмінію із Тпл=660,3⁰С.

Гарбуз є ефективним антиоксидантом, відповідно його хімічна активність у реакціях із киснем висока, аналогічно, наприклад, до алюмінію.

Оскільки в сучасній версії Періодичної системи гарбуз відсутній, визначимо його атомний номер методами нумерології (14). У результаті обчислень з урахуванням латинської назви Cucurbita pepo отримуємо 800. Згідно сучасних уявлень настільки важкі елементи не можуть зберігати стабільність і розпадатимуться на складові (15). І справді, гарбуз містить в собі залізо, натрій, калій, кальцій, селен, сірку, йод, кобальт і цинк (16), що підтверджує правильність розрахунків. Розбіжності у числах при застосуванні нумерології до слів «гарбуз» (число 23) та «pumpkin» (число 37) пояснюються здатністю гарбуза до утворення різних ізотопів залежно від локальних кліматичних умов.

Беручи до уваги наведене вище, подальші дослідження доцільно проводити у напрямку розробки петиції до ISO з метою ліквідації ганебної несправедливості та внесення гарбузів до класифікатора металевих матеріалів ISO/TR 15608.

Висновки

Дослідженнями доведено повну відповідність деяких характеристик гарбуза аналогічним властивостям розповсюджених конструкційних металів.
Відсутність гарбузів у переліку металевих матеріалів цілком можна пояснити всесвітньою змовою рептилоїдів-ілюмінатів.

______________________________________________________________

Джерело даних:

(1) А. Волощук. 10 цікавих фактів про гарбуз, які ви не чули // Internet, сайт FreshMAG
(2) Історія металургії заліза // Internet, Wikipedia (UA)
(3) Один із різновидів сучасного кіберспорту
(4) Традиційно представляють у вигляді інфографіки «Таблиця Менделєєва»
(5) Сніданок з 1+1 Кращі сорти гарбуза та їхня користь— Зелена ділянка // YouTube, 2017
(6) С.Г. Дудко. Выращивание тыквы — хитрости и секреты большого урожая // Internet, сайт Дачные советы
(7) Загальновідомий у зварювальній спільноті факт, навіть соромно писати посилання
(8) Фиргер И. В. Термическая обработка сплавов: Справочник. — Л.: Машиностроение. Ленингр. отд-ние, 1982. — 304 с, ил.
(9) Oksana Vision. Гарбуз запечений в духовці | Тыква запеченная в духовке Удачный рецепт // YouTube, 2018
(10) Клименко В.М. Матеріалознавство. Навчальний посібник
(11) Виктория Парфенова. Эксперимент. Как разбить тыкву осенью и скормить животным // YouTube, 2018
(12) Terminator 2: Judgement Day, USA, Hollywood, 1991
(13) До какой температуры нагревается духовка // Internet, сайт Мир духовок
(14) Aliza Kelly Faragher. The Basics of Numerology: How to Calculate Your Life Path and destiny Numbers // Internet, сайт Allure, 2020
(15) Хімія, 1-й курс // КПІ ім. Ігоря Сікорського
(16) Корисні властивості гарбуза // Internet, сайт Делікатес, 2019

______________________________________________________________

Автори

Євгенія Чвертко — доцент кафедри смарт технологій з’єднань та інженерії поверхонь ІМЗ ім. Є.О. Патона КПІ ім. Ігоря сікорського, IWE, IWI-C, IIW/EWF Peer Assessor, член координаційної ради ННЦ «Інжинірингова школа Ноосфера КПІ»

Євгенії допомагали:

Наталія Кобзар — науковий магістрант, 1 курс магістратури, кафедра смарт технологій з’єднань та інженерії поверхонь, спеціальність 131 «Прикладна механіка»

Максим Фещук — професійний магістрант, 1 курс магістратури, кафедра смарт технологій з’єднань та інженерії поверхонь, спеціальність 131 «Прикладна механіка»

Наука — це серйозно! Але, раз на рік і вчені жартуюсть ©Noosphere Engineering School

👍НравитсяПонравилось0
В избранноеВ избранном0
LinkedIn
Допустимые теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Допустимые теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Подписаться на комментарии