Как стать программистом?

Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Для кого-то путь в IT выглядит тернистым и сложным, а кто-то уверен, что достаточно пары прочитанных статей и 10 строк кода, чтобы с легкостью получить работу мечты. Возможно, моя статья развенчает чьи-то надежды, но если кому-то она окажется полезной, то я буду считать свою цель выполненной.

Начнем с того, что способов научиться писать код и устроиться на работу много, но условно можно выделить 3 основных:
— профильное образование в высшем учебном заведении;
— курсы по программированию;
— самостоятельное обучение по книгам и ресурсам в интернете.

Скажу сразу, что никакой из перечисленных выше способов не обладает наибольшей эффективностью. Скорее комбинирование двух или даже трех этих подходов сможет гарантировать успех. А теперь, когда ответ на главный вопрос уже дан, то приступим к рассмотрению каждого из этих способов по отдельности.

Конечно, самый классический способ — поступление в университет, его окончание, прием на работу, ПРОФИТ. Такой вариант имеет как преимущества, так и недостатки. Начнем с последних.

К сожалению или к счастью, такой способ не подходит абсолютному большинству, так как для поступления в высшее учебное заведение на специальность связанную с программированием необходимо сдать ЗНО по математике, хотя так ли она нужна? Это и есть первый барьер, о который ежегодно по статистике спотыкаются 10-20 абитуриентов, банально не набирая проходной балл.

Второе препятствие на пути к трудоустройству, с которым вы можете столкнуться — устаревшая учебная программа. К огромному сожалению, зачастую в подобных заведениях дают знания состоявшие из технологий и языков программирования, которые практически нигде не используются. Если вам повезет и это будет C++, то скорее всего большую часть своего времени вы будете тратить на заучивание теории для сдачи зачетов и экзаменов, а не применять знания на практике.

Десятки прочитанных статей и книг, исписанные конспекты и пятерки в зачетке не дадут практических навыков и умений решать поставленные задачи. Поэтому, с высокой вероятностью, на собеседовании, услышав просьбу о написании функции, которая пробежит по массиву и вернет самое большое и маленькое значения, возникнет неловкая пауза.

Но несмотря на все вышеперечисленные недостатки, главным минусом традиционного образования является его продолжительность. Готовы ли вы провести 4 года, чтобы получить диплом бакалавра? Впрочем, профильное образование имеет не только минусы, но и плюсы.

Как по мне, важнейший из них — диплом. Как ни странно, «корочка» играет очень важную роль при поиске работы за рубежом. Ваш коммерческий опыт часто нивелируется отсутствием диплома по Computer Science или смежной специальности. А в свете последних изменений в получении визы H1B в США, мечта работать в одной из компаний FAANG и переезд в солнечную Калифорнию может резко оборваться.

Вторым плюсом обучения в университете являются фундаментальные знания и умение правильно мыслить. Весомая часть работы программиста — декомпозиция задачи, умение выбрать правильный подход для ее решения, анализ требований заказчика. А ведь иногда понять ход мысли преподавателя — тот еще челлендж.

Также нельзя не отметить социальный аспект проявляющийся во время обучения. С каждым годом soft skills играют все более важную роль при приеме на работу. Как раз общение с одногруппниками, умение грамотно обосновать свою точку зрения, а также взаимодействие с представителями разных возрастных групп — помогут вам развить эти навыки. Да так, что вас возьмут на работу только потому, что вы хороший человек. Но это не точно:)

Для тех, кто задумывается о выборе университета для изучения программирования, я советую обратить внимание на рейтинги составленные DOU за 2020 и 2019 года. А еще хочу сказать, что путь в отрасль начинается не с зачисления в учебное заведение, а с первой строчки кода, которую вы напишете. Чем раньше это произойдет, тем больше шансов, что вам не придется ждать 4 года, чтобы пробоваться устроиться на работу.

Вторым способом старта карьеры в IT являются курсы по программированию. Здесь можно выделить 3 типа: платные, бесплатные и псевдо-бесплатные. Остановимся на каждом из них.

Платные курсы. Пришел, заплатил, походил на занятия, сдал финальный проект, а что дальше? Конечно, в конце обучения вам выдадут сертификат, могут написать рекомендательное письмо, а некоторым даже помогут с трудоустройством. Проблема заключается в том, что многие неправильно трактуют платные курсы: вы платите не за 100% оффер, а за возможность учиться и получать знания (качество которых может сильно отличаться от ваших ожиданий). Если вам нужна конкретика, то в интернете можно найти много сайтов с рейтингами и отзывами о курсах. Я уверен, что каждый сможет найти что-то подходящее.

Бесплатные курсы. Понятие чего-то бесплатного часто вызывает скептицизм у многих, но в случае курсов по программированию: бесплатно !== плохо. Но возникает другой вопрос: в чем выгода компаний? На самом деле такая практика давно стала привычной за границей, а у нас хоть и все больше компаний начинают заниматься такой деятельностью, но по-прежнему для многих это кажется подозрительным.

Преимуществ у таких курсов однозначно больше, чем у платных. Пожалуй, самый главный — это то, что такие курсы бесплатны. То есть вы ничего не теряете в случае, если остаетесь недовольны результатом.
Также, в отличие от платных курсов, где с работодателями вы встретитесь скорее всего только в конце курса, здесь вы сразу будете иметь возможность показать себя, что увеличивает шансы попасть по внутренним собеседованиям на работу мечты.

В Украине достаточно много крупных компаний проводят подобные инициативы на постоянной основе. Они предоставляют как возможности обучения с нуля, так и программы для тех, кто уже имеет некий запас знаний и готов себя попробовать в качестве Trainee. Достаточно сделать всего пару запросов в гугле, чтобы найти наиболее подходящее решения для вас. Если по каким-то причинам курсы в этих компаниях вам не подошли, то всегда можно что-то подобрать с помощью DOU, Telegram.

Псевдо-бесплатные. Наконец-то перейдем к 3 типу и я постараюсь объяснить, что это такое и с чем его едят. Компании работающие по такой схеме действительно на протяжении обучения не потребуют от вас денег, что делает их бесплатными. Но вот после завершения программы курса вы обязуетесь в течении 2-3 лет выплачивать какой-то % от своей зарплаты, поэтому я и называю их псевдо-бесплатными. Естественно, это информация предоставляется вам еще до начала программы обучения. О качестве таких курсов я ничего не могу сказать, но в интернете можно легко найти отзывы от выпускников таких программ.

«Just google it» — фраза, которую мы слышим почти каждый день, правда, в более привычной форме: «Загугли». Действительно ли достаточно просто иметь желание и доступ к интернету, чтобы изучить программирование и устроиться на работу? Да — это слишко коротко, поэтому постараюсь объяснить свой ответ и помочь с выбором ресурсов для начала изучения программирования.

В 2020 году самым популярным языком программирования признан JavaScript . Такую популярность языка легко объяснить: направление Front End разработки (создание клиентской части сайта) безумно популярное и востребованное. Это создает как огромное количество различных обучающих материалов, так и конкуренцию среди желающих начать свой путь в IT. Если вас привлекает данное направление, то я с радостью подскажу ресурсы, которые могут помочь в этом пути.

Начнем с того, что базово сайты состоят из 3 элементов: HTML (верстка), CSS (стили) и JS (взаимодействие с элементами страницы и сервером). Для получения базового представления об этих элементах прекрасно подойдут два ресурса:
— HTMLAcademy — русскоязычный сайт для изучения веб-разработки с ежемесячной подпиской. Он прекрасно подходит для новичков за счет доступных бесплатных глав и обширных разъяснений каждого задания.
— freeCodeCamp — обширный англоязычный ресурс, который содержит в себе все аспекты веб-разработки и абсолютно бесплатный. Здесь вы сможете не только углубить свои знания, но и улучшить свой английский, который очень важен для хорошего программиста.

Огромным плюсом таких площадок является их интерактивность, что добавляет интереса к изучению. А как известно, самое сложное — это начать что-либо делать. Когда вы однозначно решите для себя, что хотите двигаться дальше и готовы учить не только из-за интерактивности площадок, я советую начать читать учебник по JS. Там вы найдете актуальную информацию о JavaScript, в нем вся теория подкреплена практическими примерами, а главы заканчиваются задачами, которые помогут закрепить знания. Для тех, кому особенно понравится решать задачи, хочу посоветовать отличные площадки с тысячами заданий различного уровня сложности: Codewars, LeetCode.

Пройденный материал по HTML и CSS обязательно следует закрепить на создании любого лендинга, примеров которых сотни в интернете, а весь новый освоенный материал по JS пробуйте внедрить в эту страницу. А дальше перед вами открывается дивный новый мир фреймворков, библиотек, препроцессоров и т.д.

Напоследок хочу сказать, что независимо от выбранного вами пути, соотношение теории/практики должно равняться 30/70. Можно, конечно, и 20/80, но ни в коем случае не наоборот. Из личного опыта могу сказать, что только с помощью практики вы научитесь программированию.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чи є сенс повертатись в програмування після 40 і 20 років перерви?

Как стать крышкой к унитазу? Может кто какие курсы посоветует?

Спасибо большое! Я раньше слышал только про Институт ПОЛУОБОРОТ, но отзывы были не очень... а псевдо ВШАГ выглядет обещающей!

Подборка вебинаров «Как стать программистом» по всем направлениям — Frontend, .NET, Python, Java и др.

Открываем редактор, пишем:
int  main(int argc, char* argv[]) {
    return 1
}
Поздравляю, вы программист!
(дело за малым — дорисовать остальную сову дописать остаток программы, который нужен)

Из проф интереса — почему main возвращает 1 ?

Шутка в шутке. Хотя я не уверен является ли это конвенцией во всех ОС, но обычно код возврата 1 — означает «непоправимую ошибку» (например, заголовок топика). 0 же обычно обозначает успех. Возможно немного перемудрил, но знал что кто-то обратит внимание на код возврата :)

потому что TDD и соотв. заложено место где

дописать остаток программы, который нужен
Как стать программистом?

Надо просто начать программировать.

Верно, а потом надо продолжить программировать, а еще позже — надо будет продолжать и продолжать программировать. Постоянно что-то программировать.
Есть еще частности и детали, но это главное — находиться в процессе разработки постоянно или хотя бы кусочно-непрерывно.

находиться в процессе разработки постоянно или хотя бы кусочно-непрерывно

Вы наверное хотели сказать, что процесс разработки должен быть дифференцируемым на всей области определения.

Основа стабильного и сильного (яркого) постоянного возбуждения у ответственных за хранение знаний нейронов — постоянное повторение изученного.
Знания затухают в мозгу со временем.
Повторение обеспечивает нейроны новыми энергиями.
Чем чаще тем ярче. Чем реже — тем труднее восстанавливать связи.
Сравните то, чем вы занимаетесь каждый день — что вы помните и то, что вы делали когда-то и с тех пор прошло довольно много времени.
Существуют самые различные способы заставить студента снова и снова повторять уже изученное. Повторять и повторять, чтобы знания в мозгу студента горели ярко-ярко и всех радовали.
Есть еще не доказанное — предположительно, если в модели будущего (а такая в мозгу возможно есть) будут заинтересованные нейроны — процессы запоминания/вспоминания знания будут более приоритетными для мозга, более эффективными. Я называю это «стабилизация желаемой волновой функции» так как считаю что нейроны как раз этим и занимаются регистрируют волны до их регистрации. (см. трехщелевой эксперимент)

Уточню:
Как-то улавливают волны из будущего (абстракты — идеи, мечты, желания, хотелки, мысли, планы) до их определения (в настоящем времени) во что-то конкретное и детальное, материальное и вполне возможное, осуществимое — в частицы.
волна —> нейрон —> частица

Надо просто начать программировать.

Або в зе-стилі: треба просто припинити бути не програмістом.

устаревшая учебная программа

Вища освіта — не курси з технологій. Її ціль давати основи, фундамент, навчити вчитися, чи як би ще це не називали. А по суті — дати навички як підходити до рішення інженерних проблем. І конкретні технології тут вже діло десяте. Бо якщо у ВУЗі хтось був відмінником, але не може писати коли знадобиться на С++/Java/Python/... бо його цьому не вчили — щось тут не так.

Її ціль давати основи, фундамент

з одного тільки фундаменту дім не вийде ))

просто у нас по традиції намагаються «закладати фундамент» без жодного продовження. тут відразу проблема: в багатьох студентів вже на цьому етапі відпаде вся мотивація в тім розбиратися. і не тому, що вони там ліниві-погані, а тому, що не бачать куди це все подіти. в цьому плані я їх дуже добре розумію. одна справа вчитися множити матриці, бо це фундаментальні знання, а зовсім інша, щоб правильно позиціонувати 3D модельку на сцені. але останнє вимагає навчити студента хоч якимось прикладним технологіям, щоб вони генерували потребу в тих фундаментальних знаннях, а не обмежуватись означенням неперервної функції в термінах епсілон-дельта. так що фундамент потрібен, але без надбудови зверху мало кому допоможе.

з одного тільки фундаменту дім не вийде

Тут виникає закономірне питання про ціль і призначення вищої освіти. Якщо задача класти цеглу — вища освіта не потрібна, для того ж щоб розуміти і бути задіяним у проектуванні, ремонті та будівництві будь-чого на різних етапах вміння класти рівно цеглу буде не достатньо.

бути задіяним у проектуванні, ремонті та будівництві будь-чого на різних етапах

можна хіба що носячи каву відповідним людям. людство вже накопичило стільки знань, що зараз ми всі несемо на собі «прокляття спеціалізації» — щоб бути здатними на високому рівні займатися хоч якоюсь діяльністю, треба пожертвувати здатністю навіть на поганенькому рівні розбиратися у всьому решта. в противному випадку отримаємо «спеціаліста» не здатного якісно виконати жодну конкретну роботу, який, проте, «може бути задіяний» хоч в побудові дамби, хоч в розведенні їжаків і однаково без толку.

Архітектура — цілком собі спеціалізація.

Архітектура — цілком собі спеціалізація.

точно, ще є варіант стати начальником всіх цих спеціалістів ))

Мова йшла про будівництво наче.

Повторюся, що це питання призначення вищої освіти. Якщо комусь потрібно, щоб йому забили в голову знання конкретного фреймворку то для цього є курси.

а в чому Ви бачите призначення вищої освіти?

Вища освіта це послуга і має задовольняти запити споживачів. В Україні є запит на корумповану вищу освіту і дипломи які вона дає. Інша річ, що це переважно державна послуга, або суттєвою мірою за державні гроші через що і виникає необхідність контролю та регуляції відповідно якихось ідеалістичних уяв пересічного наріду.

У загальному вигляді вища освіта має давати структуровані знання та навички роботи з інформацією та механізмами конкретної галузі. У випадку програмування це щось типу через послідовність дисциплін як основи програмування, алгоритми та структури даних, об’єктно-орієнтоване програмування, функціональне програмування, проектування автоматизованих система та інших доносити у зручній формі вже накопичене знання. І відповідно підтвердження якості наданих знань та навичок.

Вища освіта це послуга і має задовольняти запити споживачів.

я не дуже знаю, що твориться у програмістів (у мене природнича освіта), тому скажу за що мені ближче. першу освіту я отримував на фізфаці. мій запит споживача: хочу бути крутим теорфізиком, будувати моделі, працювати на передньому краю науки. а що по факту? мене вчили фізиці 18-19 століть, а по великих святах фізиці початку 20-го століття. якщо не рахувати спецкурсів, які вели фізики з ІТФ, то за всі 6 років так ні разу за половину 20-го століття жоден курс і не перевалив. побачити хоч щось сучасне можна було лише лише працюючи з науковим керівником над дипломом, тобто дорватися хоч до чогось нормального можна було аж після 3-х років навчання, коли вже нічого не хочеться. другу вищу я отримував на біофаці. мій запит споживача був: хочу покопатися в молекулярній біології, там передній край науки, цікаво і т.п. в результаті 3 роки продиратися через класифікацію водоростей і глистів, щоб чорт-зна коли добратися до спецкурсів типу молекулярна біологія і біотех. і то не фонтан: спецкурси по методах навіть не згадували crispr-cas і т.п. нові підходи. і мені так само постійно вішали лапшу про «фундаментальні знання», «загальний розвиток», «вуз не пту», «вчитися вчитися» і тому подібне гівно. тому я прекрасно розумію, коли люди жаліються на застарілу програму: я сам йшов вчитися, щоб стати спеціалістом 21-го століття, а мене вчили бути спеціалістом кінця 19-го. по аналогії можу уявити як образливо програмістам.

У випадку програмування це щось типу через послідовність дисциплін як основи програмування, алгоритми та структури даних, об’єктно-орієнтоване програмування, функціональне програмування, проектування автоматизованих систем

і що, вивчення чогось сучаснішого за фортран 66 цьому завадить? і чому таке зневажливе ставлення до нових мов програмування і фреймворків, типу їх тільки птушники вчать? я розумію, що на всьому можна писати як на фортран, але такий код достойний лише сміттєзвалища, бо різні мови передбачають різні парадигми мислення і їх треба притримуватись. наприклад, на С++ я бачив багато проектів, де свідомо відмовлялися від ексепшинів (підхід LBYL), а в Python це невід’ємна частина мови — навіть простий цикл for завершується викиданням ексепшина (підхід EAFP). і навчитися цьому можна тільки пишучи на Python і C++ відповідно, а не на turbo pascal. звичайно, є речі які не старіють: сам читаю студентам класичний ML і там купа математики, але я вважаю куди важливіше заробити інтуїцію і навчитися користуватись відповідними бібліотеками, а все що там під капотом то так, чисто подивитися основні ідеї.

мій запит споживача: хочу...

Твій поодинокий запит нічого не важить. Ну хіба що ти оплатиш роботу універу впродовж 5 років.

мій запит споживача був...

Твій особистий запит не було підкріплено матеріально, а тому з варіантів користуватися тим що є на ринку чи оплатити власні забаганки ти очевидно вибрав перше.

вивчення чогось сучаснішого за фортран 66 цьому завадить?

Учбові програми пов’язані між собою логічно так щоб наступну дисципліну можна було опановувати на знаннях попердніх. Чому, хто і як читає фортран я не знаю, але без сумнівів коли все це розроблялося був якийсь план. Те що він застарів на 50 років не означає, що план поганий якщо є алгоритми, ООП та все інше.

чому таке зневажливе ставлення до нових мов програмування і фреймворків

Не зневажливе. Просто всі ці реакти з’являються по 3 рази на рік і зникають швидше ніж встигнуть розробити для них учбову програму.

різні мови передбачають різні парадигми мислення

Можеш перелічити про які парадигми ти говориш?

на С++ я бачив багато проектів, де свідомо відмовлялися від ексепшинів (підхід LBYL), а в Python це невід’ємна частина мови — навіть простий цикл for завершується викиданням ексепшина (підхід EAFP

Це можна засвоїти за 10 хвилин читання документації і ніякого відношення до вищої освіти подібні знання не мають.

навчитися користуватись відповідними бібліотеками, а все що там під капотом то так, чисто подивитися основні ідеї

Це те для чого потрібні курси — х**к-х**к і програміст на Reangular 100500, через пів-року вже нікому не потрібний бо все модно переписувати на NativeReangular.NET і знову треба йти на курси через те, що нема розуміння основ і відповідно вміння самому це швидко опановувати.

Твій поодинокий запит нічого не важить. Ну хіба що ти оплатиш роботу універу впродовж 5 років.

я плачу податки на рівні з іншими, в тому числі вони йдуть на фінансування вищої освіти, тож я маю не менше право заявляти що мені щось не подобається і вимагати змін. інша справа, що це «голос волаючого в пустелі» і без критичної маси бажаючих змін кіна не буде, тим не менше.

Те що він застарів на 50 років не означає, що план поганий

а те що продукти протухли застаріли на 50 років, не означає, що вони неїстивні. з часом змінюється якщо не сам предмет, то підходи до його викладання. навіть така закостеніла штука як матаналіз потребує періодичного перегляду і оновлення програм. відсутність оновлення і руху вперед — це смерть.

Це можна засвоїти за 10 хвилин читання документації

а ще можна навчитися грати в шахи за 10 хвилин читання правил. якість гри буде приблизно така сама як і написаного після такого «навчання» коду.

я плачу податки на рівні з іншими

І їх не вистачить на індивідуальну вищу освіту для тебе.

я маю не менше право заявляти що мені щось не подобається і вимагати змін

Безумовно. Але тут є ти зі своїми забаганками і ціла прорва людей яким за їхні податки потрібно щось відмінне від вищої освіти.

відсутність оновлення і руху вперед — це смерть

Доку універи мають абітурієнтів їх підхід себе виправдовує.

а ще можна навчитися грати в шахи за 10 хвилин читання правил

Виключення в C++ та Python і близько за складністю не стоять до гри в шахи. І ні, я не вірю, що за 10 хвилин можна навчитися грати в шахи. Як на мене різниця між виключеннями в C++ та Python (якщо ти звісно не пишеш компілятор) як різниця між олівцем та чорнильною ручкою — незвично, але суть та сама.

Доку універи мають абітурієнтів їх підхід себе виправдовує.

хотіти чогось кращого — це природно, а якщо ще й намагатися для цього щось зробити, то взагалі прекрасно. а з приводу «виправдовує», то не все що себе виправдовує корисно. поки янукович в ростов не звалив, його підхід теж себе виправдовував ))

Виключення в C++ та Python і близько за складністю не стоять до гри в шахи.

так не до гри в цілому, а до правила, скажімо, як ходити конем. звичайно, гра це дещо більше за сукупність своїх правил (синергетика )) ), АЛЕ змініть одне правило і подивіться що буде. уявіть, що кінь через раз почав ходити як слон. чи можна в таке грати? та можна, але скільки часу знадобиться, щоб досягнути такої ж якості гри як і в старих правилах? скільки нової теорії треба буде осягнути, а старої забути? а тепер уявіть, що Ви закінчили шаховий університет і Вас там вчили грати по правилах 15-го століття: ферзь ходить тільки на одну клітинку по діагоналі, слон «стрибає» іт.д. і от Ви виходите на шаховий ринок праці... а там всім цікаві лише сучасні правила гри. теж можна сказати, що база ж є, стратегічне мислення і все таке. але будемо чесними — такого гравця треба по факту вчити з нуля і отриманий від вузу буст буде десь на рівні флуктуацій. те саме буде спостерігатися якщо програма будь-якої спеціальності надто сильно відстане від реального розвитку галузі.

не все що себе виправдовує корисно

Щоб не вдаватися в філософію про те як воно усе є і має бути пропоную організувати свій універ і робити в ньому все за своїми ідеалами. Жорстка реальність доволі швидко пояснить, що саме потрібно клієнтам.

Ви закінчили шаховий університет і Вас там вчили грати по правилах 15-го століття:

Після такого універу засвоїти нові правила займе кілька днів.

такого гравця треба по факту вчити з нуля

Не треба буде вчити взагалі — він сам вивчиться коли треба буде.

якщо програма будь-якої спеціальності надто сильно відстане від реального розвитку галузі

Програма у абсолютній більшості випадків далеко попереду того, що роблять 99% програмістів. Щоб совати таски в джирі та малювати веб-форми вища освіта і справді не потрібна. Ті хто її мають засвоять подібні знання за лічені дні, а то і години. А для тих у кого не закладно основ є курси з конкретних технологій.

пропоную організувати свій універ і робити в ньому все за своїми ідеалами. Жорстка реальність доволі швидко пояснить, що саме потрібно клієнтам.

ну Ви майже вгадали )))) ні, на свій універ у мене грошей стільки нема, але я знайшов такий, де погляди співробітників (на скільки це можливо) зівпадають з моїми ідеалами. це поки маленький університетик — набирають лише магістратуру і студентів там аж два десятки, але може з часом розростеться, подивимось. принаймні хоч хтось намагається випускати фізиків 21-го століття, а не кінця 19-го, вже добре. я по можливості підтримую таке починання: написав для них курс по класичному ML і два роки вже його читаю; в планах є ще курси, але все впирається у вільний час та здоров’я — трохи би більше одного і другого, то я б ще відсмалив ))

Після такого універу засвоїти нові правила займе кілька днів.

так і я про те, що освоїти правила можна швидко, а якість гри за новими правилами буде нижче плінтуса ще досить довго. Ви ж уявіть, що вчили в шаховому універі не лише правила, а різні там дебюти, ендшпілі, оцінку цінності фігур та їх розміщення... а тут бабах і нові правила. відповідно всі вивчені дебюти й ендшпілі йдуть в сміття — потрібні зовсім інші, які ще належить вивчити. оцінка цінності фігур чи їх розміщення теж випадає з ерором: ферзь який ходить на 1 клітинку і який ходить через ціле поле — дві дуже різні за цінністю фігури. ну і так далі. в результаті такий випускник може сказати вже сакральну фразу: «90% вивченого в вузі ніколи не використовував, а 90% потрібного вчив сам, нащо мені був той вуз». а трохи би осучаснити програму і вже б такого не було.

студентів там аж два десятки

Дипломи хоч державного зразка?

написав для них курс по класичному ML і два роки вже його читаю

Цей курс вже на 2 роки застарів, а через 3 роки хтось тобі буде гнівно розказувати про технології XVIII сторіччя які замість свіженького фреймворку викладають.

кість гри за новими правилами буде нижче плінтуса

Щоб підвищилася якість гри треба, несподівано, грати.

різні там дебюти, ендшпілі, оцінку цінності фігур та їх розміщення... а тут бабах і нові правила. відповідно всі вивчені дебюти й ендшпілі йдуть в сміття

А в реальності такого не було ні з шахами, ні з програмуванням.

потрібні зовсім інші, які ще належить вивчити

При цьому знаючи правила та маючи досвід вивчення правил займе якісь лічені години.

в результаті такий випускник може сказати вже сакральну фразу: «90% вивченого в вузі ніколи не використовував, а 90% потрібного вчив сам, нащо мені був той вуз»

Я не використовую 90% вивченого в школі — нащо та школа? Та і з дитячого садку вивчене не використовую — нащо дитячий садок? Можна було одразу йти на курси по вчора випущеному фреймоврку і все!

трохи би осучаснити програму і вже б такого не було

Тут треба дивитися на конкретну програму. Що саме осучаснити — алгоритми вже не актуальні, чи структури даних. Чи може ООП вже заборонили? Бази даних? Мережі? Проектування систем, архітектура/патерни, функціональне програмування, многопоточність, контроль та управління якістю, ...?

Дипломи хоч державного зразка?

ну а які ще бувають?

Цей курс вже на 2 роки застарів

навряд чи. от мій друг написав статтю arxiv.org/pdf/1910.07868.pdf (опублікована в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 495(1):1311-1320) червень 2020 року і там використовуються дерева рішень і тому подібні класичні методи. можна ще таких таких статей познаходити, так що не спішіть хоронити класику ))

Щоб підвищилася якість гри треба, несподівано, грати.

абсолютно згоден. просто я за те, щоб грати вже в вузі і за останніми правилами. до речі, у нас з першого дня наукова робота з керівником, регулярні звіти по ній і взагалі на це робиться упор і виділяється багато часу — треба відразу на передову науки, а не розв’язувати проблеми 18-го століття, щоб потім дізнатися, що вони в 21-му вже нафіг нікому не треба.

При цьому знаючи правила та маючи досвід вивчення правил займе якісь лічені години.

у Вас же є досвід вивчення евклідової геометрії? а можете за кілька годин вивчити неевклідову і довести там якусь нову теорему?

Я не використовую 90% вивченого в школі — нащо та школа?

до речі, дуже класне питання. ми проводимо в школі 10 років (за вбивство менше дають) і якщо при цьому на виході 90% вивченого там ніде ніяк не використовується, то це привід задуматись, що щось пішло не так. ми або не тому вчимо, що треба, або якось неправильно це робимо. на даний момент у мене відповіді нема.

Тут треба дивитися на конкретну програму. Що саме осучаснити — алгоритми вже не актуальні, чи структури даних. Чи може ООП вже заборонили? Бази даних? Мережі? Проектування систем, архітектура/патерни, функціональне програмування, многопоточність, контроль та управління якістю, ...?

з приводу програмування, можу тільки переадресувати це комусь. може @Olexandr щось скаже — він підтримував попередні коментарі, може має на готові список бажаних апдейтів. я лише можу розписатись, де на мою думку потрібні апдейти в програмах КНУ для фізики й біохімії, бо я їх закінчував. але навряд чи це буде тут комусь цікаво.

ну а які ще бувають?

Бувають папірці на яких написано «Диплом», але їх не визнають як відповідні вимогам для бакалаврів/магістрів конкретної спеціальності.
Можна посилання на сайт універу? Цікаво що там 20 студентів вивчають.

от мій друг написав статтю ... можна ще таких таких статей познаходити

Чи означає це, що як є стаття з алгоритмів/ооп/бд/тощо то цей аргумент спрацює так само:

не спішіть хоронити класику
треба відразу на передову науки

Не треба. Науковців готують в аспіратнурі, ціль вищої освіти — підготовка спеціалістів.

ми або не тому вчимо, що треба, або якось неправильно це робимо

Або не розуміємо для чого школа і шкільна освіта потрібна — як щодо цього варіанту?

Можна посилання на сайт універу? Цікаво що там 20 студентів вивчають.

звичайно, будь ласка:
* kau.org.ua .
Коротку витримку про універ можна почерпнути в вікіпедії:
* uk.wikipedia.org/...​й_академічний_університет .
Ще можете заглянути в групу в фейсбуці
* www.facebook.com/academuniver .
І навіть послухати деякі лекції на каналах інституту та кафедри математики (поки не густо, але я всіх активно агітую: давайте знімати, викладати, відкритість світу і вот ето всьо):
* www.youtube.com/...​/UCqIjGCXT-Eh7cLC81KoYzTA
* www.youtube.com/...​/UCMKdc6V09dPDiQ5DNu-7U-Q
І навіть мої лекції можете подивитись, тільки вони в трохи недомонтованому стані (і не факт, що будуть в кращому, бо частину матеріалу пролюбили)
* www.youtube.com/...​xDVgnb2lIYo9-1l4XYhrIyS6A

Чи означає це, що як є стаття з алгоритмів/ооп/бд/тощо то цей аргумент спрацює так само

так, цілком спрацює. якщо щось активно використовують, наприклад ооп, то це класика, а якщо щось майже ніде не потрібно, наприклад фортран, то це застаріла технологія. класику є сенс залишити, а застарілі технології є сенс замінити на щось більш сучасне. мене вчили програмувати на турбо паскаль — на той момент вже застаріла технологія, таке треба заміняти на щось більш адекватне.

Не треба. Науковців готують в аспіратнурі,

в аспірантурі вже пізно щось готувати. моя воля — я би з першого курсу наукову роботу впровадив. і не я один притримуюсь подібних поглядів.

Або не розуміємо для чого школа і шкільна освіта потрібна

може й так. я отримав від шкільної освіти зовсім не те що хотів, можливо моє бачення і погляди міністерства освіти надо сильно розходяться.

Зрозумів про універ. Власне те, що це дослідницький проект з фокусом на науку пояснює і кількість студентів в тому числі — kau.org.ua/about/kau. Це як би геть не те, що потрібне від вищої освіти споживачам в Україні.

наприклад ооп... наприклад фортран

Ось тут і відчувається необхідність вищої освіти. ООП і Фортран не дуже дочерчно порівнювати — методологія і мова.

класику є сенс залишити, а застарілі технології є сенс замінити на щось більш сучасне

На Фортрані якби не досі найбільше коду який і досі використовують написано. Так що цілком собі класика.

турбо паскаль — на той момент вже застаріла технологія

Проблема з Паскалем в іншому. З ним нормально вчити процедурне програмування. Але вже перехід на ООП і далі буде проблематичним. До того ж більшість сучасних мов мають С-подібний синтаксис.

На мою особисту думку послідовінсть С-С++ має більше сенсу. Крім того, що можна безболісно перейти до ООП С++ ще й досі багато де активно використовують і мова розвивається. З С++ дуже просто перейти на Java/С#/JS. На плюсах можна писати для будь-якої платформи. До того ж розібратися з вказівниками та RAII варто якраз на початку — це спростить багато речей в майбутньому.

в аспірантурі вже пізно щось готувати

Але ти не менш це саме те, для чого аспірантура призначена — підготовка науковців.

я би з першого курсу наукову роботу впровадив

Для чого і за чий кошт?

я отримав від шкільної освіти зовсім не те що хотів

Я теж хотів щоб в школі мене навчили розбивати цеглини руками та керувати гелікоптером. А мені натомість якісь основи природніх наук та математики давали і ставили в умови коли я вимушений був вчитися функціонувати в соціумі.

На мою особисту думку послідовінсть С-С++ має більше сенсу.

я би на той час теж від с++ не відмовився, але вже як є.

Для чого і за чий кошт?

щоб отримувати більш якісні кадри за той же самий кошт що і зараз.нічого так не прочищає розум як зіткнутися з дослідницькою задачею. зараз подібне реалізовано в вигляді бакалаврських і магістерських робіт, але ставлення до них несерйозне і часу на їх нормальне виконання замало (тому переважно студенти ліплять що попало). а треба серйозне ставлення, достатньо часу і писати нормальні роботи. крім того це підвищує мотивацію засвоювати програму: коли лінійна алгебра потрібна, щоб грохнути задачу яку хочеться грохнути, то це зовсім не те, що вчити її просто на якийсь там залік.

Я теж хотів щоб в школі мене навчили розбивати цеглини руками та керувати гелікоптером. А мені натомість якісь основи природніх наук та математики давали

шкільна математика — це багато формул і мало смислу. там і математики як такої майже нема, я б сказав це щось ближче до кулінарії і книжок «збірник рецептів борщу».
шкільна фізика — це суцільна спроба викрутитися без нормального матапарату замість викласти його і скористатись, що виглядає як видалення гланд через жопу. а ще придуркувато розставлені акценти типу півроку вивчати політ тіла під кутом до горизонту так ніби всі будуть артилеристами і більше нічого в світі нема.
шкільна хімія — теж збірник рецептів борщу без спроб щось пояснити
шкільна біологія — суцільна систематика, невідомо кому і нафіг потрібна, з рідкісними вкрапленнями чогось адекватного

і ставили в умови коли я вимушений був вчитися функціонувати в соціумі.

ну да, сидіти запертим з 30-ма рандомами дуже корисний досвід на випадок якщо колись потрапите в тюрму.

щоб отримувати більш якісні кадри за той же самий кошт що і зараз

За той же кошт, що і зараз вийде те ж, що і зараз. А «більш якісні кадри» обходяться дорожче. До того ж для чого майбутнім касирам освіта науковця? Більшість випускників українських ВНЗ не займаються науковою діяльностю — для чого витрачатися на те, що нікому не буде потрібно?

а треба серйозне ставлення, достатньо часу і писати нормальні роботи

Кому треба? У більшості людям треба диплом на руках мати.

сидіти запертим з 30-ма рандомами дуже корисний досвід

Набагато більш корисний ніж основи наукової діяльності (і відповідно дорожче навчання) майбутніми програмістами/баристами/касирами/бізнесменами/... Бо люди завжди «сидять заперті» у групах в 20-30 людей і в таких же групах проводять більшу частину життя.

Про які основи йде мова?

Про основи розуміння того, що таке клієнт та сервер, що таке API і як їх проектують, про рівні абстракції та механізми які роблять їх можливими, про те як це реалізовано у випадку кожної платформи і які обмеження та вимоги кожна (навіть така що ще не існує) платформа накладає. А також про те як здійснюється проектування, що треба враховувати, як вирішують типові задачі, які є недоліки та переваги. Все ось це що не є «щоб була кнопка скпопіпасть ось це код».

Це будь-який програміст не джун розуміє
Не існує в 2021 програмістів, які хоч раз би не працювали з API.
Рівно настільки, щоб використати фреймворк.
І знання ці суто практичні, жодної науки

І що, як це протирічить тому, що я писав про вищу освіту в Україні?

щоб проектувати щось велике чи складне потрібен вищий скіл. Але ж цей скіл дістається при самонавчанні і практиці, а не в універі послухати застарілу теорію, написати пет проектик і назвати себе архітектом.

Знову ж таки — як це стосується того про що я говорив?

Що з перечисленого неможливо вивчити самому?

Очевидно дотримуватися теми розмови не можливо вивчитися самому.

В чому ти хочеш мене переконати, з чим сперечаєшся?

що це за фундаментальні знання, які дають в універі, і які не опановує професійний програміст в процесі свого росту як розробника.

Таких знань нема. Йдеться про те, що вища освіта дасть ці знання у стуктурованому та розжованому вигляді, у зручній послідовності і дасть певну кількість часу спробувати на практиці та перевірить якість засвоєння. І все це в той час коли нема більшості проблем дорослого життя.

Друга цінність вищої освіти — диплом певної спеціальності на руках який є необхідною вимогою для багато чого.

тебе тут мало хто розуміє, бо стиль розмови IRobot. Сидіти запам’ятовувати кожне речення і слово, щоб тобі як компілятору описати — це не те чим я люблю займатись

То може на варто писати аби що?

Як пенсіонер, який не пропрацював в айті після розвалу СРСР і дня, можу чомусь путьовому навчити?

Вкотре повторю — вища освіта в Україні затребувана не через знання які можна отримати. Для програмістів це може виглядати по іншому, все ж таки вміння та знання у програмуванні напряму відображуються рівнем зарплатні. Але практично усе інше — для отримання диплому в першу чергу.

Не вмієш ловити ідею коментаторів без 100% коректного тексту то твоя проблема

Я спеціально працюю над тим щоб не «ловити ідеї», а розуміти що саме було сказано.

Українські виші то розпил бюджету з низькою ефективністю

Про яку ефективність йдеться? Люди отримують те за чим йдуть, працівники роблять кар’єри. Нема запиту на науковців в такій кількості як на дипломи вищої освіти — відповідно і пропозиція це відображує.

більшість випускників без нормальної кар’єри

Для більшості випускників вже вирішено, що вони будуть працювати десь у родичів/знайомих, а хлопцям ще й додатково 5 років армію можна уникати.

Ну тут все просто. Державні ВНЗ фінансують з бюджету, бюджет приймають депутати вибрані народом, відповідно народ, тобто усі колективно в середньому десь такого і хотіли.

Це звісно не дуже добре, але з відкриттям кордонів тим кому цікава саме наука, особливо наука якої в Україні нема доступні учбові заклади в європах і далі. В Україні ж — дешево, формально, відносно просто, усі задоволені.

Согласно ГОСТ программист должен кодить 8 команд в час. Ну, вы конечно лабаете команд сколько влезет. Вот только ГОСТ писали не дураки.

На дане питання я пробував дати відповідь у своєму YouTube каналі youtu.be/4HXzniIp7ds.

Дуже шкода, що немає посилань на україномовні ресурси. І це стаття на українськом сайті.Чергове знущання над Україною.

Я на дану тему записував відео українською мовою в себе на YouTube каналі youtu.be/4HXzniIp7ds Можливо Вам буде корисно.

Вопрос из серии — как стать шахматистом
Прочти книгу и начинай практику!

К сожалению или к счастью, такой способ не подходит абсолютному большинству, так как для поступления в высшее учебное заведение на специальность связанную с программированием необходимо сдать ЗНО по математике, хотя так ли она нужна? Это и есть первый барьер, о который ежегодно по статистике спотыкаются 10-20 абитуриентов, банально не набирая проходной балл.

И слава б-гу, что спотыкаются

Второе препятствие на пути к трудоустройству, с которым вы можете столкнуться — устаревшая учебная программа.

Нет. Второе препятствие заключается в том, что никто не заставляет учиться. Ведь лабы можно списать и сдать после дедлайна, а после второго курса отчисляют только если препода матом пошлешь. А потому преподы не могут ничего вытребовать, что демотивирует преподавать что-то глубокое

К огромному сожалению, зачастую в подобных заведениях дают знания состоявшие из технологий и языков программирования, которые практически нигде не используются.

Это ж в каких ВУЗах какие устаревшие технологии учат? // Вообще нужно учить принципы, но см. предыдущий пункт

Если вам повезет и это будет C++, то скорее всего большую часть своего времени вы будете тратить на заучивание теории для сдачи зачетов и экзаменов, а не применять знания на практике.

Да-да, а лабы спишем, ибо нуивонафик учится

Десятки прочитанных статей и книг, исписанные конспекты и пятерки в зачетке не дадут практических навыков и умений решать поставленные задачи.

Очень пафосно. Подозреваю что автор не прочитал ни одной книги вообще

Пройденный материал по HTML и CSS

а причем тут программирование?

Відповідь проста. Хочеш стати програмістом — пиши код!

А если в планке стоять при чтении книжки по фреймворк.js с pomodoro?

Только на Луне проканает. Так что жди пока ИлонМаск туда гиперлупы отправит, ну или на орбите Луна-парк откроет, с блек-джеком и pomodorами. Вполне реальный план :)

только самое главное не указано — хоть какие то способности, задатки, которые нужны в профессиях сложнее чем таскать бананки на базаре. Что это должно быть призванием а не тупо перечнем пройденых курсов и прочитаных книг.

класть кирпичи еще проще но один кладет быстро и ровно а другой криво сколько бы не учился
но конечно класть кирпичи доступно всем.
и играть на фортепиано доступно всем — достаточно потренироваться — че там выучил ноты запомнил по какой клавише нажимать в соответствии с нотами и все

Та все. Спасибо. Я уже больше не ищу работу. Пришел к выводу что это навязчивое желание. У меня есть другие варианты.

Мне не подойдет. Я ученый. Я исследую разного рода тонкости (детали) в пересечениях информации и времени. Вот например изменение некоторой информации from А to B это просто процесс добавления новой записи B вместе с меткой времени ее добавления. Так получается, что и запись A и запись B будут хранится в базе данных. Но при указании момента времени мы получим или запись А или запись B в зависимости от того, какой момент времени мы выберем. Так мы получим «виртуальную машину времени», которая позволит соосно человеку вспоминать то, что было раньше.

Это было бы неплохо (почитал, погуглил сейчас) сохранять еще и «почему» т.е. идентификатор события, приведшего к изменению. (Только это еще один немалый кусок кода для wassabi Время до релиза вырастет.) Но разве это «почему» не должно быть полностью вычисляемым?
Например, в интервал времени ДТ база данных изменила свое состояние с А до Б Отправляем все эти данные в вычислитель и он делает вывод: произошло то-то и то-то. И ничего другого произойти не могло.

Я знаю шизофреніка якому ще в дитинстві поставили діагноз і професіонали тестували його IQ. Так він натурально з IQ 89 пише на плюсах і робить ігри на юніті.

Як він так примудрився перебрати до 89? До 79 включно беруть в менеджмент, паранойя та жадібність будуть плюсом

Возрастной ценз не указали. Если 40 ± 5 лет (или больше) то все, можно дальше не мечтать.

Лично видел двоих: трейни(41) и джуна(45+) соответственно. Второму, пожалуй, даже больше 45-и, просто неудобно было спрашивать, а первого с 41-летием прямо в офисе поздравляли.
p.s. Просто работа программистом — это работа: решение чужих малоинтересных проблем с помощью имеющихся средств, с соблюдением норм качественного кода, а не то-что-мне-хочется-ведь-я-это-умею.

Все правильно написали. В связи с этим, мне пришло на ум вот что: когда многие отвергают тех, кто в возрасте, это много вероятное событие. Когда некоторые принимают тех, кто в возрасте, это исключительное событие. Исключительные события легче запоминаются и затмевают общую тенденцию. Да и надеяться на то, что произойдет исключительное событие — например выигрыш в лотерею — куда более удобно, чем понимать, что в реальности — «нет, не взлетит»

Проще было сказать, «исключение подтверждает правило».
Но нет, там людей за 40 хватает, ведь IT с нами уже давно.
Так что проблему надо искать в собственной лени/костности.

В моем случае речь идет о физиологических проблемах, которые без действенного лечения (которого пока еще не существует, кстати) не осилить. Нет таких таблеток.
Шизофреник это приговор. Может консультировать я и могу, но стабильно выдерживать постоянную нагрузку да еще и в одной и той же предметной области решаемой задачи это несовместимо с болезнью. HR правильно делают что отшивают меня. Ведь тут болезнь провоцирует даже попытки устроиться куда-нибудь. Так вот начинает казаться что все будет ОК. Не будет. Так что я решил тоже HR отшивать и отказаться от дальнейших попыток трудоустройства. И знаешь, сразу как камень с души сняли. Нет, гору камней. Да и нафиг оно мне? Я вот сейчас инсталлятор делаю для новой версии wassabi У меня получается кстати anti-PSR :)

Я понимаю, но ты на основании своего опыта сделал неправильный выбор — что тебя заворачивают из-за возраста. Хотя, как по мне, если говнокодить умеешь, то это дело мотивации — довести это для приемлемого для заказчиков уровня.
P.S. Нафиг надо? Предположи, что твой стартап не выстрелит. Долго ли, много ли тебе скинут доброжелатели на карту? А стандарты качества и необходимые области знаний кроме программирования стремительно растут в индустрии. Уже сейчас знание фреймворков часто решает больше знания алгоритмов. Насколько безнадежно ты отстанешь к тому моменту.

Так все правильно, его заворачивают не из-за возраста, а из-за того, что он шизофреник

С его первого коммента в этой теме

С того, что я согласился, что мы начали обсуждать мою личность. Чего ты вообще встрял?

Ну так у кого из нас обострение?

Это не стартап. Это рабочая технология. Я хочу научится представлять любые данные в виде дерева или ориентированного графа. И подвести CRUD к этой памяти. Точнее я научился уже, но теперь нужно тестировать на разных dataset. Тут масса вкусностей. Вот одна из них: данные, введенные, можно будет в различных проекциях рассматривать. (я это «срезы» называю) В реляционной модели допустим есть ненормализованная таблица вида: студент, предмет, тест1полугодие, тест2полугодие результирующая оценка за год. Это 5 колонок. Срез по студентам это когда предметы не учитываем. select students, points. Срез по предметам это когда не учитываем студентов. select subjects, points Но у меня-то дерево (или граф) И я хочу запросы по дереву сделать возможными ибо это обещает очень многое что в реляционной модели так просто не реализовать.
Пример подобрал примитивный. Вот если взять сто полей, многие (но не все) из которых иерархически связаны друг с другом — это уже больше на правду будет похоже.
Я хочу научится на основании факта предлагать структуру взаимосвязей. То есть, чтобы она автоматически определялась. Например, можно было бы вывести закон всемирного тяготения на основе данных о падении яблок в некотором саду.
У меня масштабный проект. Я еще долго его пилить буду.
А на жизнь я консультациями зарабатываю. Не курсы, не цикл лекций, не 20 уроков а просто ответы на вопросы даю (ищу, решаю, просветляю)

Да причем тут вообще твой проект. Я же не про его особенности, можешь хоть вечный двигатель изобретать.
Я про генеральный план. Тебе платят за эти консультации-просветления?

Предоплата 100% Я по другому не соглашаюсь.

И да — wassabi будет помогать мне( со временем, когда допишу). Я сделаю его частью хранилища часто требуемых ответов (знаний).

Успехов. Было бы неплохо, если бы так и было бы.

Сниму видео. Когда все будет работать как часы.

Я так и написал. Ты что, читал ответ невнимательно?
Вот же:

стабильно выдерживать постоянную нагрузку да еще и в одной и той же предметной области решаемой задачи это несовместимо с болезнью.

А что касается моих консультаций — они великолепны и исчерпывающи. Те, кто у меня консультируются об этом знают и другим рассказывают. И те приходят. И я не понимаю, зачем тебе меня очернять? У тебя какие-то проблемы связанные со взаимодействием с шизофрениками? Ты явно пытаешься свои проекции перенести на меня.

Я просто делаю свою работу, когда консультирую. Те, кто ко мне обращается могут и сами ее проделать — поискать в интернете решение, но почему-то не хотят и я помогаю им, осуществляя этот поиск для них. За это они мне платят. За затраченное мной время. Это очень удобная для многих схема.
Так что давай ты не будешь рассказывать, как у меня все плохо, потому что у меня все, если не уже хорошо, то налаживается.

На фрилансе возраст не спрашивают, инфа сотка.
С опытом фриланса тебя на галеру возьмут легко, хотя конечно для понту покривятся и попытаются торговаться — но как-то глупо когда твой рейт известен, больше ты всё равно просить не будешь, а на меньше нет смысла и спрашивать.

А, так то его тачка за 160 косых всю ночь под окнами орала?

Программистом нельзя стать, им нужно родиться.

Все залежить від того, який зміст вкладають в програмування — як мистецтво чи ремесло

Акушерка так і каже — о, а у вас програміст, вітаю!

fullstackopen.com/en — щикарный Intro для node.js-фуллстэка

Спасибо за Ваш комментарий!
Не сталкивался с данным ресурсом, но теперь есть возможность с ним ознакомиться)

Я сам адепт/фанат всяких курсов на предмет их полноты/лаконичности и бесплатности. Этот — № 1. Усердно с ним позанимавшись и разобравшись во всем там можно идти работать джуном, ну или понять, во всяком случае, из каких нюансов и сложностей состоит работа разработчика.

В статті немає поради про те, що якщо вам не подобається програмування, то може краще не силувати себе? І попередження, що якщо ви йдете в програмісти лише з меркантильного інтересу, то будьте готові до швидкої втрати мотивації, вигорання та депресії від безцільного марнування життя.

Да, такой совет был бы однозначно полезным.

Ви забули про такий хороший ресурс, як Hexlet.
Дяка за статтю )

Не пользовался активно Hexlet, поэтому не указал его в статье.
А так, слышал много положительных отзывов об этом ресурсе)

Отличная статья, но не хватает все это структурировать и разложить по полкам. В остальном — для ознакомления с ситуацией — просто топ.

Согласен, что со структурой будет намного лучше)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Підписатись на коментарі