Бухгалтерія львівського N-iX не правильно рахує податки
Фінальний апдейт:
Всіх хто працював/працює в львівському N-iX та користується послугами їх бухгалтерії (ТОВ «Ефективна бухгалтерія»), я дуже раджу зробити аудит податкових декларації. Особливо зверніть увагу на ті квартали, коли було обов’язково продавати частину валютних надходжень.
Я там не довго працював, але в мене помилки у всіх кварталах. Плюс записи в книзі обліку доходів зроблені різним почерком, тому можна зробити висновок, що це не помилка одної людини, а вони всім так рахують.
Звичайно, представники N-iX зараз скажуть, що я тут їх оббріхую, бо це не їхня бухгалтерія, а аутсорс. Так і є, але фактично це нічого не змінює.
----
Не хочу розкидатися необґрунтованими звинуваченнями, тому поки не вказую назву компанії (800...1500 спеціалістів). На форумі є бухгалтери та інші люди, які зможуть підтвердити чи спростувати, те що буде нижче.
Дуже спрощений приклад. 15.01.2019 ви отримали 100 доларів від галєри Х і їхня бухгалтерія порахувала вам податок наступним чином:
— 50 доларів (50%) зарахувалося на ваш валютний 2600 рахунок.
Скажемо, що курс НБУ на 15.01.2019 був 28.0. Тут все просто:
50 * 28.0 = 1400 грн
— інші 50 доларів мають бути обов’язково продані та зараховані на ваш гривневий 2600 рахунок
Ось тут проблема. Допустимо, що курс вашого банку на 15.01.2019 був 28.1:
50 * 28.1 = 1405 грн
1405 грн - 10 грн (умовна комісія банку) = 1395 грн
1395 грн зараховувалося на ваш гривневий рахунок і саме ця сума була у виписці, із чого бухгалтерія і рахувала податок.
Тобто вони рахували 5% із 1400 грн + 1395 грн, де друга сума порахована по курсі вашого банку та із якої відмінусована комісія.
І мені здається, що це дуже не правильно (news.dtkt.ua/...vidual-single-tax/51150)
— рахуватися має завжди по курсу НБУ
— комісії вашого банку ніхто не відмінусовує від доходу
Підсумовуючи, виглядає, що одна чималенька львівська компанія дуже зашкварилася із бухгалерією і масово неправильно рахувала/сплачувала податки своїм працівникам в період мінімум до середини 2019.
Апдейт для токсичненьких:
— мета топіку — розібратися чи справді тут помилка (бухгалтер-фрілансер каже що так), я наївно подумав, що тут є люди, які добре розбираються в цьому
— мені пофіг на ту компанії та все таке, якби я був впевнений в їхньому зашкварі — то писав би на лінкеді, а не на цьому фрік-форумі
— вести власну бухгалтерію модно, стильно і молодьожно, що я і роблю. Але топік не про це.
56 комментариев
Добавить комментарий Подписаться на комментарииОтписаться от комментариев