Обговорення зарплатного опитування на DOU, зима 2021

Цього року ми поступово змінюватимемо вигляд аналітичних статей на сайті. Тому обговорення зимового зарплатного циклу переносимо у цей топік.

Зарплати українських розробників — зима 2021

Зарплати українських тестувальників — зима 2021

Зарплати українських PM, HR, DevOps, Data Science та інших ІТ-спеціалістів — зима 2021

Якщо у вас є коментарі, зауваження або пропозиції щодо зарплатних звітів — залишайте їх тут.

Підписуйтеся на Telegram-канал «Редакція DOU», щоб не пропустити нові випуски зарплатного опитування.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

З новою версткою статті виглядають значно краще, так тримати!

Це всього навсього моя скромна думка, але dou.ua занижає заробітні платні. Або це в мене круг спілкування такий.

Тут много комментариев о том, что данные в результатах не отражают действительность и якобы запросы кандидатов значительно выше (х1.5). Но ведь опросник составлен так, что кандидат указывает свою текущую зарплату, на которую он смог договориться (продать себя). А когда кандидат приходит на собеседование, то он запрашивает больше, чем получает сейчас, (исключение — если он с последнего места уволился уже достаточно давно и аппетит поубавился).

Мне кажется, что для понимания настроений можно было бы добавить вопрос такого вида: «Учитывая Вашу текущую оплату, бонусный пакет, отношения с менеджментом и коллегами, ваш проект, на какую зарплату вы согласились бы перейти?» Понятное дело, что в реальной жизни есть гораздо больше факторов чем просто оплата, особенно для высокооплачиваемый специалистов, но тут хотя бы будет понятна нижняя граница, начиная с которой, ему было бы интересно начать общаться с рекрутёром.

Додайте варіант «самоосвіта», або щось подібне (для тих, хто не вчився на програміста в університеті)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Судя по данным перекатываться из фронт-энда/бекэнда в фулстэк нету никакого смысла, т.к. это будет означать проседание по деньгам. Рынку нужнее узкие специалисты.

Останній графік про розподіл зарплат за віком показує, що в перші два роки рівень жінок і чоловіків однаковий, тому і зарплата не відрізняється, далі чоловіків мідлів і сенйорів стає більше тому і зарплата буде вища. Таке враження, що графік створювала феміністка, щоб показати, що чоловікам більше платять по книзі Як брехати за допомогою статистики або не компетентна людина. З одного боку у вас розбивка по технологіям, професійному рівні і містам з медіаною, а на цьому графіку середні значення і намішано зарплати джунів, мідлів і сенйорів.

Опублікували першу частину літнього зарплатного циклу — зарплати розробників

dou.ua планує зробити опитування по зарплатам CEO, CIO, CTO ІТ компаній, які працюють на ринку України?

CTO у нас є у зарплатному опитуванні. Но, може, наступного разу ще розширимо С-левел позиції. Дякую!

Можна зробити якесь опитування по зарплатам на ринках USA, GB, EU? Або киньте лінк ресурс з такими даними.

PayScale? та имя им легион я не думаю что гребцы с понаехов как-то отлично от местных получают

В EU, USA зарплати від 90К до 400К на рік по сеньйорським позиціям. Чому дивуватись?

Бг. 400К навіть для US це офігенно велика зп, яку на просто позиції сіньойр інженер отримують хіба що одиниці, якщо хтось взагалі отримує. Як і 300К. А для Європи це просто казочки.

400-500k вполне реальная, не знаю с чего вы взяли про «офігенно велика зп»
больше — да, сложно, но даже там видеться свет

Це до Діми Малєєва та до знайомих з Каліфорнії, Сіетла та інших міст США.

ну так, навіть з тої теми видно, що 300 в рік для однієї людини(бо в статті йдеться, щоб 300 — це має бути спільний прибуток пари) — це дуже велика сума, яку заробляє відносно невелика кількість людей. І просто сійньор-помідор програміст навіть в ельфії навряд може на таке розраховувати.Лід, архітектор тощо — вже більш реально.

Особисто знаю людей, в яких в Украні на позиції Senior Java engineer виходить $120к-$140к в рік...

Ключове в статті це

Серед опитаних розробників

Тож це не зарплати українських розробників, а зарплати українських розробників, котрі читають ДОУ і в яких є час проходити опитання...
Бо 10 тисяч ІТ фахівців — це реально менше 10 відсотків від усього ринку...

А хто має мало можливості читати/проходити анкетування?
Ті, хто більше зайнятий — тобто топ фахівці.
А в них як раз значно вищі зарплатні.
І акцент на корпоративний ринок.
І стек технологій більше в бік бекенду...

Ви скажете — які проблеми?
А проблема в тому що НР спеціалісти дивляться на ваші цифри.
А вони реально не реальні....

Чому американцям з США платять в 2-3 більше ніж українцям з України на одних і тих же проєктах?

Тому що вони дешевше коштують.

С какого года ведется статистика зарплат на dou?

И за последние 6 лет зп не растёт!

что интересно +$500

медиана +$300 3-й квартиль +$200 но я признаю здесь может быть «ошибка выжившего» и я всегда беру шкалу «опыт от х лет» ок проверяю... я брал так те же ж условия с коррекцией шкалы опыта «3+ лет» лично я не очень верю в software engineer с опытом 1-2 года итого у меня получилось медиана $2300 в 2016-м и медиана $2875 в 2020-м и соотв. медиана +$675 и 3-й квартиль $3300 в 2020-м (что в свою очередь не плохо соотв. «теории +$500») и 3-й квартиль $2700 в 2016-м и соотв. 3-й квартиль +$600

к.м.к. дело не в з.п. но в специфике виджета и собственно исходных данных статистики доу по которой #внезапно тот же ж engineer начинает от 0 лет как вообще такое может быть но давайте посмотрим что происходит с данными и отражают ли они этот феномен чисто статистически

я взял данные за 16-й год только потому что у меня была открыта именно эта страница к.м.к. не принципиально просто примечание далее я сузил диапазон годов опыта до более реальных 3-5 лет и получил $1900/$2275/$2700 что вероятнее всего похоже на правду но суть этого эксперимента в следующием далее я расширил диапазон годов опыта вниз до предельного 0 и получил уже $1400/$1900/$2300 наблюдаете ли вы эффект какой наблюдаю я? к.м.к. всё правильно и те которые пишут «0 год опыта engineer» на самом деле «несколько преувеличивают» и на самом деле «не настоящий синьор» что вполне возможно действительно ни как не отражается в чисто формальном названии позиции но #внезапно достаточно точно отражается в цифрах статистики причём опять же ж довольно точно подтверждая «теорию +$500»

о «моральной стороне» этих данных и наносимой ими пользе стоит подумать скорее отдельно

ЗЫ: вот мне стало интересно кто вообще все эти люди и я подёргал движок «годами опыта» по той же ж джаве только уже за 20-й год и за синьора и там получается что среди 113 анкет есть 1 человек который записался в синьоры с годами опыта меньше 3-х и вообще к.м.к. весьма занимательно было бы б делать статистику не только по з.п. распределения по квартилям но ещё и по годам опыта инженер синьор суперинтендант и т.д.

вот скажем если взять синьоров но уже сишников которых вообще набралось целых 8 штук то у них уже всё очевидно проще и их вообще нет никого с опытом меньше 5 лет и целых 2 человека из 8 с опытом меньше 6 лет а ну да причём остальных 6 просто тупо 10+ лет ну селяви

я так думаю в языках с теоретическим низким порогом входа нижние уровни размываются хотя на самом деле это чисто субъективный фактор и чисто технической основы это не имеет и видимо не зависит от высоты уровня входа языка а просто происходит некоторая путаница в названии позиций с размывание и «статистическим растягиванием» хвостов распределения что довольно хорошо наблюдается при уже не большом анализе этих данных

Что-то не то ты посмотрел
dou.ua/...​-report-devs-winter-2021
Тут (первые графики) >70% стаж работы > 2 лет

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Щось озвучені менеджерські зарплати дуже сумні.
Вангую, галерні погонщики просто не хочуть палитися)

Багато проджект менеджерів яких зустрічав, перейшли із сініорських Дев/Куа позицій в менеджмент. Слабо віриться, що людина готова даунгрейднути свою зарплату в 2-3 рази заради лички «манагер».
Може хтось поділиться особистим досвідом, як перейшов із сіньйорів в менеджери)?

Зарплата менша, так і працювати особливо не треба :-)

догребают бонусами за выполненый проект

Популярний полуміф, більше половини менеджерів працюють без бонусів, тому не варіант.

Несмотря на абсурд ситуации, таков рынок :-)

Багатьох звільнили через кризу. Тому манагерять і шукають роботу.

хз-хз, бачу зараз чимало вакансій для толкових манагерів з технічним бекграундом.
Одного англійського і курсу по психології стає явно замало.

Цитата:
Customer Success, Sales Manager, Support

Медіанна зарплата Sales Manager — $850. Проте майже 80% опитаних отримують додатково бонус, а 50% мають щомісячні бонуси. Тож фінальна зарплата цих спеціалістів є вищою за медіанну. Адже здебільшого складається зі ставки та бонуса.
Customer Success має в середньому $1150, а Support — $850.

Що ви вкладаєте у Support ? Якщо це поняття узагальнене, то чому ви окремо виділяєте з нього Customer Success?
ІМХО, різниця між SRE (Site Reliability Engineer) і Technical Support Engineer (якщо не вкладувати в роботу SRE роботу DevOps) не велика, а часто взагалі відсутня.

Розділіть нарешті цю категорію на L1/L2/L3 рівні, бо те що зараз ви показуєте як зп Support, це зп L1, але аж ніяк не L2/L3.

Пані та панове — а що до іншого пункту опитування. Чи можна запитати в менеджерів — чи є в них право «фінансового підпису» — фактично чи мають менеджери керівну посаду чи адміністративну. Чи керують вони проектом або продуктом — мають безпосередній вплив на результат, мають ричаги впливу можуть: винаймати (за власним баченням), звільняти, делегувати і ставити задачі, заохочувати включно з фінансовим заохоченням або через підвищення кваліфікації і іньші бенефіти, вирішувати питання з обладнанням, питання із строками і пріоритетами завдань тощо.

Досить часто в наших краях зустрічаються технічні менеджери (тімліди, техліди), у яких є право визначати архітектуру проєктів, фундаментальні рішення. Але рідко трапляються саме чисті менеджери — з правом управління бюджетом, наймом, скоупом. Це тому, напевне, що вищезгадані тімліди та техліди виросли з програмістів, що ще в 90-і роки отримали якусь технічну освіту, а в нульових вже щось там писали і приймали якісь рішення. Чим в 90-і займалися менеджери? Торгували на базарі? Пиляли радянські заводи? Не було в ті часи релевантної менеджерської освіти, не було де набратися досвіду — ось і маємо відсутність «школи» в цій сфері.

Як правило це спеціалісти 27-45 років, які мали доступ до такого самого «Internet» останні 15 років як всі ІТ на планеті.
Для менеджерської освіти вдосталь онлайн і офлайн програм MBA теж років 10-15. Достатньо прочитати біографії Дубілета та решти ІТ управлінців, CTO, CIO.

Це як в тому анекдоті про те, як отримати ідеальний газон: просто стригти та поливати... останні 400 років. Інтернет останні 15 років у всіх на планеті однаковий, а от наукова освіта, досвід, приклад вже побудованих компаній — у всіх дуже різні. Там, де умовний студент Гарварду міг би запитати поради у свого викладача чи, може, батьків-підприємців, нашому залишається лише отой самий однаковий на всіх Інтернет.

Всі запитують у Google. Відповіді різні звичайно :)

В 90-ті легше було знайти відповідь. Фідо-конференції практично на всі запитання відповідали. А зараз на SO запитання може роками бути без відповіді...

Зарплаты это всё хорошо, но у меня нет опыта Project manager-ом зато имею опыт в продажах, работе с клиентами разных уровней и т.д. знаю что такое SCRUM, AGILE однажды даже применял это в команде где обучаюсь.
Так вот проблема в том, что работодатели неготовы брать на работу людей без опыта в виду многих причин.
Мне кажется это важный момент, это плохо для работодателей и для потенциального сотрудника, а таких позиций как Trainee или Intern практически нет. Для меня это очень плохо, так как зная себя, попав в окружение тех или иных людей с незнакомыми для меня задатками я не буду стоять на месте и ждать пока меня кто-то чему-то научит, я буду задавать вопросы, смотреть, вникать читать и развиваться. Но где те кто готовы сотрудничать со мной...?

Так вот проблема в том, что работодатели неготовы брать на работу людей без опыта в виду многих причин.
Мне кажется это важный момент, это плохо для работодателей и для потенциального сотрудника, а таких позиций как Trainee или Intern практически нет.

Вот список вакансий и стажировок для людей без опыта:
jobs.dou.ua/first-job

До речі, для наступних опитувань, зараз вже дуже поширеною стала ситуація, коли люди, які живуть в містах, де немає офісів компанії, працюють віддалено. Тож в опитування цікаво було би додати пункт про цей нюанс, а то, якщо я правильно пам’ятаю, питання звучить «в якому місті ви проживаєте». Але якщо людина живе у Вінниці чи Полтаві, але на роботі відноситься до офісу Києва, то що їй вибирати? Статистика зарплати по містах вже на останніх опитуваннях явно не є сильно правильною, адже все більше і більше людей працює в командах, які «прописані» не в тому місці, де сама людина реально мешкає.

мы в LampovoeIT собрали свои данные по позиции BA/PO )
все можно посмотреть тут.
docs.google.com/...​KYgnht6k/edit?usp=sharing

Винагороди в опитуванні правдиві, в мене зазвичай збігаються ±$200, цього року так взагалі однакова з медіаною, але є жлоб-компанії які вважають що спеціалісти зговорились і винагороди завищують.

Тут много комментариев о том, что данные в результатах не отражают действительность и якобы запросы кандидатов значительно выше (х1.5). Но ведь опросник составлен так, что кандидат указывает свою текущую зарплату, на которую он смог договориться (продать себя). А когда кандидат приходит на собеседование, то он запрашивает больше, чем получает сейчас, (исключение — если он с последнего места уволился уже достаточно давно и аппетит поубавился).

Мне кажется, что для понимания настроений можно было бы добавить вопрос такого вида: «Учитывая Вашу текущую оплату, бонусный пакет, отношения с менеджментом и коллегами, ваш проект, на какую зарплату вы согласились бы перейти?» Понятное дело, что в реальной жизни есть гораздо больше факторов чем просто оплата, особенно для высокооплачиваемый специалистов, но тут хотя бы будет понятна нижняя граница, начиная с которой, ему было бы интересно начать общаться с рекрутёром.

Робив опитування черезрічна винагорода і ~85% орієнтується яку винагороду хочуть через півроку-рік результати опитування.

Тому підтримую додання такого питання в наступне опитування.

Вы реально считаете что опрос 10 тысяч ІТ специалистов — это реальный обзор рынка?
Реально не охвачен как раз верхний уровень — про что говорит, например, средний возраст и JS на первом месте... И єто логично. С работой с дома большинство сениор+ имеют по два по три проекта и врядли будут что-то читать тут...

Таким образом, зарпата в полтора раза выше чем тут показано — как раз реально...
И это важно понимать, потому что если ты сам себя низко цениш — то кто ж тебя будет ценить выше?

У мня складывается впечатление, будто интервьюируемые сознательно искажают данные в опросах, чтобы взрывать потом всем мозг. Либо айти специалисты сговорились массово завышать свои рейты, хотя в реальности им платят не более цифр, указанных в опросе.
Одно здесь наверняка — цифры точно не отражают запросы кандидатов...

а потом кто-то ссылается на эти медианы и говорит что ты такая же посредственность как те что получают медиану

Либо айти специалисты сговорились массово завышать свои рейты наниматься на высокооплачиваемые позиции.

Откуда тогда такие данные у ДОУ?.. Ваша версия?

Раз в пол года участники форума, приглашенные и те, кто нашли анонс опроса на других ресурсах заполняют анкету, внося в нее свои данные.

злые погонцики заставляют джунов вбивать левую статистикус 10 акаунтов

Просто указывайте зарплаты в вакансиях, как например
jobs.dou.ua/...​ople-ai/vacancies/144689
тогда рынок будет прозрачнее и понятнее и будет меньше домыслов, заодно компании смогут померяться у кого больше ЗП.

Залізо-бетонний аргумент

Согласна с вами, с одной стороны. А вот с другой стороны, мы готовы щедро вознаграждать людей, у которых «много деняк» — не единственная мотивация в жизни)) Потому у нас работают мега-замотивированные ребята, которые искренне горят продуктом, который творят! А кому ок другие варианты — выставляют большие суммы напоказ.
В общем, у каждого свой подход, в зависимости от целей...

Потому у нас работают мега-замотивированные ребята, которые искренне горят продуктом, который творят

А как называется этот продукт?

Мы создаём разные продукты для наших клиентов, сейчас около 15 шт. Названия, по понятным причинам, не могу разглашать.

Проще говоря вы ещё и «аутсурсинг обыкновенный».

А что вас смутило?

Мы создаём разные продукты для наших клиентов, сейчас около 15 шт

Наверное просто не дочитали дальше thread...

вы все завидуете просто

Потому у нас работают мега-замотивированные ребята, которые искренне горят продуктом, который творят!

Видел таких много за 8+ лет в айти.
И потухшие глаза, когда оказывалось что продукт для фаундера — просто ресурс по выкачке кэша, тоже видел.

«Большинство игроков в бейсбол ценят не сами деньги, а то что они означают. А означают они что их ценят» © Человек который изменил все. Когда вам платят ниже чем по рынку — это довольно прямо показывает подлинное отношение к вам конкретно как к тупому исполнителю. Ну и в магазине вы тоже не скажете что вот зато «я горю продуктом». Да и сами как девушка обратите внимание на красноглазого «горящего продуктом» без жилья машины и хреново одетого ?

В Adraba зарплаты ниже, чем указано на странице jobs.dou.ua/salaries ?

Как-то собеседовался в эту контору, по зарплатам были норм, но владелец г......

А запросы кандидатов еще намного выше?

Пожалуйста, проведите правильно линию диалога...

Я тут нашел диалог про overbudget
jobs.dou.ua/...​ies/adraba/reviews/43711

Тут jobs.dou.ua/...​mpanies/adraba/vacancies в вакансиях зарплаты не указаны почему-то.

Що ви самі заплутались в тому що пишете.

Я — не запуталась. А у вас где-то просела причинно-следственная связь, из-за чего вы решили, что у нас з/п ниже рынка... Не поняла, где именно это произошло, но точно я не писала ничего об этом — и даже наоборот. Перечитайте диалог сначала.

Ось ваші висловлювання:

Либо айти специалисты сговорились массово завышать свои рейты

А ось попередня безуспішна ваша спроба виправдатись

Спробуйте об’єднати вашу думку краще і уточнити де саме спеціалісти завищують: у вас на співбесідах чи в опитуванні на DOU про яке дана тема
За можливості наведіть приклади

Ви вже навіть заплутались кому відповідаєте

Просто неверно одно из утверждений
1) приходящие в Adraba люди хотят больше, чем вы можете предложить. Но вы предлагаете больше медианы по Доу
2) те же люди в опросе завышают медиану.
3) вы можете корректно выражать мысли(в начальном коменте).

Возможно не достаточно понятно выразила начальную мысль. Попробую ещё раз)
Я имела ввиду, что в результатах опроса указанные медианы — ниже, чем з/п ожидания, которые люди оглашают на собеседованиях (и это не только в Адрабе, но и у коллег). Поэтому у меня были претензии к опросу, либо люди недостаточно честно отвечали, либо запрашиваемые накидывали сразу по 2000 сверху «на авось».

почитайте в гугле «как торговаться на собеседовании».
Понятно, что все будут _ожидания_ озвучивать чуток больше. На среднем они уже работают, смысл им на него переходить?
ну и +500, конечно же.

Вы уже подставились. Прочитайте тему «что такое продукто-ориентированность». Буквально ваши заявления, по всей видимости полученные в качестве установки от вашего шефа для нас нечто вроде «зарабатывай до 2000 в интернете, только вложи свои 500 в товар».

Запросы кандидатов выше, чем в результатах опроса или ниже? Года три-четыре мы общались с вашей компаний. Там осталась информация по запросам? Просто из любопытства. Я точных цифр не помню, но помню примерно на какую зп ориентировался.

Даже минимальные запросы кандидатов выше, чем указанная здесь «медиана»... Поэтому эти данные как-то вызывают сомнения...
Да, вы у нас процессились почти 4 года назад, история нашего общения есть.

Зарплатный опрос очевидно о текущих зарплатах сотрудников, а не о том какие ожидания у кандидатов.

То есть есть смысл сравнивать зарплаты (не обязательно медиану, можно брать и другие квартили) тех, кто сейчас работает в, например, Adraba и тех, кто заполнит анкету зарплатного опроса, а сравнивать запросы кандидатов с анкетой не совсем корректно.

Я правильно понимаю, что в изначальном комментарии утверждается, что запросы выше результатов опроса, а фактическая зп ниже? Если так, то в этом нет ничего удивительного. Там есть еще и первый квартиль и, вероятно, люди с зп в первом квартиле более охотно будут ходить по собеседованиям и спрашивать больше медианы.

Я имела ввиду, что 95% кандидатов приходят с ожиданиями, которые прилично так выше сумм, указанных в опросе... На счёт их фактической з/п, не могу ничего сказать.

Ох, теперь я правильно прочитал посыл изначального коммента. После первого прочтения напрашиваются совсем противоположные выводы.

берёшь опрос делаешь +$500 получаешь «прилично так выше ожидания» профитЪ ))

ЗЫ: я как-то из интереса прошёл полный курс до получения оффера на з.п. прилично так в 4 раза ниже моей реальной «ставки» равно как и реальной стоимости той позиции об которой вообще шла речь что умноженное на прямо озвученное «никакого ремоута а то вдруг ты вместо себя студента посадишь педалить» (к) (тм) создавало такое аццкое ощущение не реальности но наличествующие гребцы вместе с местным тим лидом у которого как мне тоже было озвучено «з.п. +$500 и надо себя показать чтобы до расти» (к) (тм) при том что роль была фактически выше позиции этого же ж тим лида и он лично якобы выступал одним из кандидатов на и всё это с другой стороны таки создавало ощущение некой реальности пусть и совсем по ту сторонней но видимо селяви ))

ФЕД надрукував за 2020 фантиків +35% до попередньої маси, так що +35% в мертвих президентах до 2019 буде «внуль» у 2021

Агага, это просто твоя контора платит ниже рынка

1) Г — логика.
2) Моя «контора» платит выше рынка.
3) Тыкать при любом раскладе не обязательно.

1. Не распарсил
2. О каком «рынке» речь?
3. Утипути

я бы даже за сотни нефти не собеседовался в компании с названием «Ад раба»

О, спасибо большое, что обратили внимание на нашему названию! Кстати, название компании «Adraba» означает что-то вроде «альтернативного подхода» или «а как же!». Что говорит о таких нашей готовности к сотрудничеству, а также наличие интересного видения на разработку продукта.
Мультикультурализм, diversity и толерантность к иностранному (в частности, к языку) вроде является трендом в наше время. Или я ошибаюсь?

Ви помиляєтесь, до «язику» ставлення з підозрою на сьомому році війни яку почала Московія проти України

Назва компанії і дійсно каже про альтернативний підхід, який озвучили до вас

Яке відношення івріт має до війни з Московією?

Для країн з українською, російською, білоруською мовою змініть назву, проведіть ребрендінг.

Как тебе «Лохика» или «Заелаб» ?

В разных компаниях понятие менеджер проектов — очень разный. Это может быть как полноценный руководитель проекта с перечнем необходимых полномочий — так и административный работник которая поддерживает процесс работы с клиентом, а по всем вопросам обращается за решением к вышестоящему руководителю. Понятно что первый вариант зарплата в 1700 не устроит, думаю тут будет разговор начинатся с 5000. Зато для выпускницы иняза — очень хорошо может быть, чем скажем заниматься преподаванием английского языка или переводчецей работать. Тем более что аутстафинговые гиганты обещают повышение квалификации с превращением в руководителя при сдаче квалификации на Senior manager. Как видим из опроса — у большинства опыт, до года. Конечно с опытом Junior-а никто не даст человеку сразу управлять проектом.

Не надо думать, 5к это уровень минимум СиниорПМ или портфолио, деливери менеджера. Полноценный ПМ как руководитель проекта, с полным спектром работ по проекту, включаябюджеты, планы, сроки и пипл-менеджмент будет получать меньше на уровне мидла . Это реалии.

Как всегда, цифры значительно занижены
«Щодо DevOps, то їхня медіана — $2800. Спеціалісти з досвідом до року мають $650, а з досвідом понад 7 років — $4000. У Києві медіанна зарплата девопса — $3300. »
4000 долларов с опытом 7 лет — это где так? Или это статистика из 10 сисадминов супермаркета, и 1 тимлида?
Сейчас вилку 3-4k$ предлогают с 3+ годами опыта.

Какие-то смешные зарплаты у дизайнеров.

Посмотрел ЗП по менеджменту. В статистике эти люди есть, но если пытаешься найти реально нормального менеджера с релевантным опытом — сталкиваешься с «хотелкой» примерно х1,5 от обозначенной в рейтинге :)

Для мене взагалі давно питання — яка структура зп менеджера і чи релевантно питати про ставку, якщо бонуси і надбавки можуть давати до 100% зверху?

Але то я проста міма кракаділ, PM-м ніколи не був. Єдине, що знаю, що координатори і реальні сіньйор-проджекти то ніби з різних планет люди. Ще жодного разу не було проблем із зубром менеджменту, і лише одного разу не було проблем з координатором (час минув, тепер вона і сама зубр)

Координатор не професія. Це абсолютне зло.

От, до речі, мої промені любові до Елексу були пов‘язані саме з двома випадками роботи з такими.
Я з того часу (3.5 роки тому) «виріс», але досі згадується та жерсть...

Це одна з речей, за які мені стидно.

То є житє...

За те, що дозволив тодішньому менеджменту ввести роль координаторів проєктів.

Ну як сказати... Може це і не так погано, якщо ще адекватні люди акаунтами чи делівері над координатором.

Адекватним людям не потрібні зайві прокладки

Ой, Романе, я, темний, навіть не відсвічував, що ви співвласник Елексу :-)
Ну, то вселяє надію, що все не так кепсько як здавалося тоді, в 2017...

Я в той час вже повністю займався дронами, ЦУП розвалився, Скрипник працював у цирку, новий менеджмент робив все відповідно до свого розуміння. Перервалася культурна тяглість в певних аспектах.

Та ми зараз один пост-мортем проводимо, там також наламали дров на всіх рівнях і з самого початку.

Помаленьку гребем... ©

Нє, я цей мушу навести повністю.

From: Roman Pavlyuk
Sent: Friday, June 03, 2011 10:10 AM
To: *censored*
Subject: RE: *censored* proposal audit

Пані та панове,

Не буду писати на фірмових бланках, із довгим вступом і довгою відправою за упокой.

Якщо коротко — естімейт завищений.

По пунктах:

1) Я не побачив від вас плану, тому не розумію, чому такі цифри. Надайте пліз, або скажіть, що цифри взяті зі стелі

2) Я не бачу тут необхідності в Пмі

3) Якщо я розумію, йдеться про версію для Юнікса і Вінди, таке нормально пишеться на С чи С++ зразу

4) Я не бачу більше ніж 2 людини на 2 місяці, якщо писати лівою рукою

5) Я бачу три модулі: обгортка над базою не складніше CRUD (2 тижні), синхронізація для фіксованого набору таблиць (2 тижні), сікуріті (3 тижні). Накрутіть на це 50% континдженсі, і це буде максимальний естімейт

6) SLA: це проблема в сейлів, в нас був стандартний гарантійний стандартинй термін 6 місяців фрішних багфіксів; він хотів почути саме це. До чого приплітати юристів — я не знаю

7) На специфікацію завжди посилається *формальний* *документ*, це символізує працелюбність та незакомплексованість тварюки © серйозність контори. Навіть коли просять «просто дві сторінки» , треба комунікацію оформляти відповідно. Див. приклади для *censored*. Таке пишеться за 4 години, в нас цей час був. Якщо не було в когось 4 години — не треба братися за пропозали, значить у всіх є робота, і нам більше не лізе. Ми *завжди* маємо виділятися на фоні сірої маси сотень індуських контор, я таким чинов вигравав контракти при шансах 1:12, а деколи і при 50:50.і Федорів, інший я з технічною командою. Там нема стандартних текстів, весь контент конкретно написаний під цей проект

8) Прошу звернути увагу на приклади пропозалів: один писали *censored*

9) До стилю листів претензій в мене майже нема, крім того, що вище

10) Ще одна з причин: відсутність достатнього досвіду крос-платформного програмування, і (напевне) відсутність досвіду з SQLite. Половини питань можна було не задавати.

11) Ніхто не буде платити 200% запасу за нашу невпевненість

Для того, щоб закінчити з цим і зробити остаточні висновки мені потрібно зрозуміти, звідки взялися цифри, тобто план проекту (так, саме він — PMP, з припущеннями, ризиками, календариком, композицією команди і тим всім, що вчить SEI), а також склад команди, яка працювала над пропозалом, і протокол обміну інформацією.

Я так розумію, що специфікацію ми отримали 28-го. NDA відправили вчасно, молодці, затримка була на їх боці.

Але те, що питання прислали в п’ятницю (!), означає, що або були зайняті (див. вище), або цей проект нікому не був потрібний. Клієнт обслуговується на протязі години. Максимум — два дні: в понеділок обговорити специфікацію і скласти список питань (2 години), у вівторок написати документ (ок, 5 годни, одна година на обід і рефлексію). Якщо клієнт пише тіпа пацани ау де ви пропали — це вже знак, що треба починати зливати воду.

Всім причетним — слухати Be quick or be dead © і проникатися. Хочемо високі рейти — терба бути кращими за китайців.

ЩВJ

Жодної постанови, а виглядає химерно, бо я намагаюся не виглядати грубим. В Елексі свого часу право власності цікаво розподілили між першими працівниками, тому співвласників не 1-3, а більше. З Романом я кілька разів перетинався в коментах на ФБ і тут, і знав лише, що він з Елексу, а хто, що і як — то було не ясно, доки буквально зараз не загуглив.
Елекс — моє найгірше (і найкоротше у часі, дев’ять місяців) місце роботи і всі, хто мене знає, просто часом навіть кепкують з того, як мені починає бомбити він спогадів про ту безпорадність і несправедливість. Кілька разів я то і Роману виливав. А тут він бере і видає, що так, то були темні часи, виправляємося.
Ну ок, виправляйтеся...
Тільки третьої нагоди попрацювати в нас, скоріше за все, не буде.
Перша була ще з «хорошим» Елексом, коли влітку 2010 мене їхній тодішній CTO після тестового викликав ще з Вінниці в офіс у Львові «на поговорити». Мої відповіді під час розмови йому не сподобалися, чому їх не можна було отримати десь у Скайпі, я не зрозумів досі, але й мови про компенсацію проїзду там не було...
Нєє, на адвоката Елексу я не схожий. Не повелося мені з ними...

Я пытался шутить про два разных аккаунта Романа. А про Елекс тоже разные отзывы слышал. Сейчас там работают знакомые и им нравится.

Коли на ресурсі для фрілансерів на пропозицію: «Написати 30 авто-тестів за $1» побачив війну по демпінгуванню серед фахівців з Індії, подумав: спеціаліста якого рівня в тій країні можна знайти на середню зарплатню, яка є в нашого QA-інженера?

а написані спеціалістом за $1 авто тести теж бачили? ))

Я не був замовником, але ті, що відгукнулись — мали пристойні рейтинги на ресурсі

мали пристойні рейтинги на ресурсі

ок берём ресурс специализирующийся на

написані спеціалістом за $1 авто тести

и соотв. спрос на этом ресурсе соотв. и соотв. предложение соотв. а «рейтинг на ресурсе» говорит лишь об соотв. спроса предложению

к.м.к. бритва оккама здесь вполне работает

Та просто за них другой индус ВООБЩЕ везде шлет предложения а они потом, как выиграют, начинают «ну вы же понимаете, что цена нереально, давайте договоримся».

Так может у него тонны этих автотестов. За бакс он просто пикнет нужные и вышлет архив.

Якщо у вас є коментарі, зауваження або пропозиції щодо зарплатних звітів — залишайте їх тут.

1. Добавить другие страны
2. Добавить net worth (активы минус пассивы), чтобы было понятно как и где получается откладывать.

Тоже интересно посмотреть по другим странам

Нигде не могу найти информацию, а суммы указаны в брутто или нетто?
Спасибо.

Нетто — в форме опроса обычно написано «после налогов»

А коли чекати зведених даних у зручному форматі тут? : jobs.dou.ua/salaries. Дякую ;)

Якраз зараз почали над цим працювати, найближчими днями має з’явитись.

Так на базе чего тогда виджет jobs.dou.ua/salaries рисует эти красивые циферки?)

Этот виджет берет информацию из MySQL.

Тут уже появился новый CSV-файл 2020_dec_raw.csv
github.com/...​/csv/tree/master/salaries

Иначе условный мидл с условного стольного города Киев придет к лиду и скажет при очередном пересмотре компенсации что согласно его данным он достоин уже вот такой вот компенсации и он чувствует себя недооцененным относительно локального рынка. Лид поинтересуется — а откуда данные, ответ будет из Виджета, возможно условный лид поверит данным виджета, а возможно нет и скажет в БД разрабочик вбил данные с потолка — не верь эти данным.

и в чём разница если придёт мидл и просто попросить +$500 ?

Тогда у условного мидла со стольного города Киева не будет контр-аргументов. Все-таки вопросы денег требуют предельной точности.

чувак не поверишь но вопрос денег всегда вопрос переговоров и торга )) открываешь ютуб и вообще интернет и начинаешь изучать «100500 методов как выторговать себе з.п. по выше» (к) (тм)

плакалЪ! (к) (тм)

профессионалы

детерминируйте пож. термин ))

Бабки-профессионалы на базаре как раз

отстаивают свою позицию с аргументами, доводами и фактами.

Які шанси за рік збільшити дохід з $24К до $60К?

Якщо перекваліфікуватись з системного адміністратора на девопса, то значні:
dou.ua/forums/topic/32484

Радили йти team lead, технічним менеджером. З цих позицій краще робити кар’єру CTO, CEO.

Краще дочці Owner-а

Вивчати рік релевантні технології, практикуватися, набиратись досвіду і після такого року піти в іншу компанію на 60+к.
Більш ніж реально, знаю подібні випадки.

До речі, на графіку «Основна мова програмування» не знайшов ні Kotlin, ні Go, ні Scala. А судячи з запалу і кількостi коментарів від їхніх фанатів, їх повинно бути не менше половини.

До речі, на графіку «Основна мова програмування» не знайшов ні Kotlin, ні Go, ні Scala.

i.imgur.com/eWcXFFP.png

Так все и есть в реальной жизни, на них реально нет вакансий и разработчиков.

У мене після перегляду статистики склалося враження, що ДОУ в основному відвідують фронт-ендери.

Це через JavaScript?

Кількість вакансій в категоріях
jobs.dou.ua/...​cancies/?category=Node.js
і
jobs.dou.ua/...​es/?category=React Native
(які не зовсім фронт-енд),

приблизно така ж як у категорії
jobs.dou.ua/vacancies/?category=Java

Цікаво було би бачити графіки не лише по медіані, а і окремо по вищим значенням. Джуніорам та мідлам, ясно, що актуально бачити медіану, але людям з серйозним досвідом з і солідною зарплатою цікаво побачити, куди твоя зарплата ще потенційно може рости.
Хоча, звісно, думка про те, що багато хто із тих, хто отримує «близько до стелі» не бере участь у цьому опитуванні, але все ж моя пропозиція може мати сенс і користь комусь.

Зачем вам по высшим значениям? И так понятно, что высшие там будет 500к+ в месяц, поприколу.

Можно посмотреть альтернативные виджеты.

Є raw, якщо дійсно цікаво — парсити не проблема.

Так якщо є raw дані, можна взагалі замість статті про зарплати просто кинути посилання на них, не проблема ж, далі кожен що хоче, то і подивиться сам :)

Согласен, было бы интересно посмотреть на такого рода графики с Q1 — Q3 (учитывая что в виджете они есть) — imgur.com/buJRrR0

«В iOS-розробників на Swift медіана у Львові $4400 проти київської $3100.» Тіпи, увімкніть там якісь anomaly detection фільтри чи що. Вирішив розібратися, як це так, що у Львові у свіфтерів зп вища, ніж в Києві. Виявляється у Львові є дуже багато свіфтерів, які жодної іншої мови не знають (ні objective c, ні java script, от тільки свіфт), і ще у всіх цих тіпів зп 4800 — 6000, тоді як у тімлідів, які знають 7 мов, десь максимум 4 тис. І ще, цим мідлам від 30 до 48 років. 2 тіпа 48, один 45, один 43.. і тд. А як же 18 річні сіньори?

Мене це зовсім не здивувало і не шокувало.
Вузька спеціалізація — більші зарплати.
Але і більші ризики, якщо щось піде не так.

Розділіть будь-ласка support на L1/L2/L3. У розділі salaries->job title.

Давно вже потрібно ввести поділ статистики за хоча б двома статями.
Бо жінки суттєво тягнуть статистику зарплат вниз.
Через що у багатьох читачів складається враження що ДОУ зумисне занижує статистику зарплат.

А також ввести на графіках окрему групу із 20+ років досвіду.
Бо поточні 7+ чи 10+ також погано показують статистику щодо цієї групи.

Може краще поговорити про те, що у жінок має бути зп як і у чоловіків, а не виключати зі списку?

Потрібно, показати цю різницю буде першим кроком для виправлення сітуації

Говорити — не мішки носити. Поговорити можна на різні теми.

Я як раз і запропонував тему. Ви проти?

Я за євроатлантичну інтеграцію України.
У форсованому режимі.
І за англійську мову як другу державну.

тебе не отделаться от аромата сексизма своего коммента

Не бачу змісту прирікатись із тролем, але в процесі євроатлантичної інтеграції вам доведеться із сексизмом розпрощатись.
Незалежно від вашого ставлення до цього явища.
Так само як і з іншим спадком совка. І з расизмом. І з гомофобією. І з іншими видами дискримінації та нетерпимості.

Нема сенсу. Емігруйте в GB, USA.

І за англійську мову як другу державну.

Можно хоть единственной сделать, толку. Честный B1 и выше, дай боже у 12-17% украинцев, из этих несчастных процентов, подавляющее бол-во(3/4) имеет тот самый B1.
Так что доля тех, кто знает язык, ничтожна мала.
С таким же успехом можно вообще любой язык сделать государственным, ибо кол-во людей знающих его, будет в рамках погрешности.

Так в тому і суть, щоб кількість тих, хто знає англійську, зростала.

Вы думаете это увеличивает кол-во знающих язык, ну-ну.
Украинский как основной уже лет 20, при этом на востоке на нем разговаривает и более-менее нормально знает, не так что бы много людей.
В принципе если взять мой город, то до 14 года, украинский можно было услышать в живую, разве что на уроке украинского, да и сейчас на нем говорят единицы и это приезжие.
Сейчас конечно есть украинская школа, ведут преподавание и тд, но все равно школьники выходят и разговаривают на русском, просто по привычке. Аналогично, можно заставить обслуживать на укр., но опять же, местные не будут на нем разговаривать.
И это два похожих языка и огромная компания по продвижению украинского. Английский, который абсолютно не похож и его даже гипотетически нельзя навязать, просто не выстрелит.
Можно создавать бесплатные англоязычные курсы.
Но, я наблюдал попытку реализовать бесплатные англ. курсы, все закончилось провалом. На них приходят незаинтересованные люди и через одно или пару занятий — сливаются.

Нужен смысл, зачем изучать конкретный язык, а не простое навязывание.

Велика помилка вважати, що «почути на вулиці» є показником кількості україномовних навколо. Навіть в Києві досі купа україномовних з незнайомими людьми на вулиці спілкується російською, бо ще з радянських часів тягнеться оце «українською говорить лише село» і т.д.

Велика помилка вважати, що «почути на вулиці» є показником кількості україномовних навколо.

В моем родном городе, 150 тыс человек. Все друг друга знают, если не лично, то через пару рук.
До 14 года, украинский в городе я слышал только в нескольких местах:
— урок украинского. При этом почти все, кроме одной учительницы, вне урока говорили на русском.
— пары истории Украины и украинского в вузе, их проводили в обязательном порядке на украинском. На других парах предлагали язык на выбор, по результатам голосования потока, всегда было под 100% русский, обычно пара юмористов писала: «суахили», «клингонский» и т.д
p.s. я изначально записался в укр. группу (Не потому что любитель укр, а более низкий проходной балл. Хотя мне нет дела до языков, я знаю оба), но ее не собрали. В итоге было две русских группы.
— музей «Украинская хата»
— кинотеатр
От некоторых можно было слышать суржик, в основном это те кто во времена союза, по каким-то причинам переехали из западной/центральной Украины на восток.

ну, тепер к-сть таких «казкових місць» буде зростати )

И первого украиноязычного человека ± моего возраста, я встретил в 17! лет в институте, это был одногруппник, который переехал с Закарпатья до своей бабушки на восток и поступил к нам :)
После 14 года я конечно расширил область перемещений по стране и украинский язык уже перестал удивлять.

Зарплата должна соотвествовать скилам, а не полу, ну или куда там кто что тыкает или как себя идентифицирует.

Навіть більше додам. Зарплата навіть не має залежати від географічного місця проживання працівника. Із часом так і буде. Я у це вірю.
Але поки — на жаль залежить.

На Доу изучался этот вопрос — различаются довольно заметно, около 10-20%

А с какой стати он должен делиться? Рейт в компании должен зависеть исключительно от квалификации, без поправки на пол/вес/цвет глаз/сексуальные предпочтения и прочие особенности. И это не значит что нужно снизить рейты мужчинам, а наоборот — поднять рейты женщинам.

Де як. В США їх до 40-ка штук нараховують.
Але на початок навіть дві було б добре.
Дало б краще та точніше розуміння ситуації.

А вы обоснованно говорите что женщины портят статистику, или с потолка это взяли? Я посчитала. Среди Software Engineer женщины портят статистику долларов на 10-20, это можно считать несущественным фактом. Среди QA гораздо сильнее — долларов на 200-250. И среди PM если брать только по мужчинам то средняя ЗП на $200-300 выше.

Реальные расчеты:

Харьков, Senior Software Englineer — средняя ЗП $3773.71 средняя ЗП без женщин $3795.05 (из-за женщин -$21.34 доллара)
Харьков, Middle Software Engineer — средняя ЗП $2048.92, средняя ЗП без женщин — $2061.15 (из-за женщин −12.23 доллара)
Харьков, Junior Software Engineer — средняя ЗП $775.64, средняя ЗП без женщин — $783.83 (из-за женщин −8.19 доллара)
Харьков, QA Engineer — средняя ЗП $1623.75 без женщин — $1892.09 (из-за женщин −268.34 дол)
Харьков, Project/Product/Program Manager — $2123.95 а без женщин $2323.57 (из-за женщин −199.62)

Киев:

Киев, Senior Software Englineer — средняя ЗП $4174.16 средняя ЗП без женщин $4187.37 (из-за женщин -$13.21 доллара)
Киев, Middle Software Engineer — средняя ЗП $2292.51, средняя ЗП без женщин — $2303.88 (из-за женщин −11.37 доллара)
Киев, Junior Software Engineer — средняя ЗП 930.83, средняя ЗП без женщин — $941.65 (из-за женщин −10.82 доллара)
Киев, QA Engineer — средняя ЗП $2118.56 без женщин — $2327.90 (из-за женщин −209.34 дол)
Киев, Project/Product/Program Manager — $2930.70 а без женщин $3255.34 (из-за женщин −324.64)

Если вы Developer то ничего мы не портим! 10-20 долларов не в счет =)
Look here: bit.ly/3sTAdMr

Если вы Developer то ничего мы не портим!

а как жы ж самолюбие!? ))

10-20 долларов не в счет =)

а осадочек то остался! )))

«Батя, я стараюсь» — я стараюсь не портить статистику :D
Девчата, кто там портит среднее арифметическое?
Пишите в ЛС проведу тренинг :D

Отличная идея вынести комментарии на форум. Любопытно какой основной мотиватор: не разводить дискуссии в ленте или разрешить комментировать неподтвержденным аккаутнам?

Або показати реальне число прочитання статті

Возможно, но маловероятно. Можно просто смотреть по уникальнам пользователям, кукам и т.п. Плюс, думаю, немало таких, как я: статью не читай, комментарии пиши.

страницу с dou зп-отчетом репостит много укр ресурсов типа itc.ua, nv.ua и т.д... Комменты вынесли отдельно чтобы не позорить спільноту на всю Украину...

Такие ссылки i.imgur.com/SvgrhC0.png дают не настолько много переходов

Подкину

В 2019 году Minfin.com.ua получил 1 млн грн чистой прибыли, а Finance.ua — 500 тыс. грн.

Два любимых здесь издания, с аудиторией 8 млн поситителей в месяц, получила прибыль как 1 медианный синьор.

«Прибуток» — це те з чого платять податки. Було б дивно, якби компанії про фінанси не вміли його робити мінімально можливим(:.

Їм далеко до Bloomberg за рівнем аналітики. Як і за аудиторією 8 мільйонів користувачів з річними доходами від $5000 до $100000.

Додайте варіант «самоосвіта», або щось подібне (для тих, хто не вчився на програміста в університеті)

З новою версткою статті виглядають значно краще, так тримати!

Це всього навсього моя скромна думка, але dou.ua занижає заробітні платні. Або це в мене круг спілкування такий.

Можливо, для спеціалістів високого рівня досвіду. Джуніорам і мідлам нерідко платять суттєво нижче ніж тут вказано

Можливо у людей, що дійсно добре заробляють немає часу на анкетування...

Думаю просто відсутня мотивація анкетуватися.

Скоріше їх NDA забороняє навідь анонімне анкетування. Крім того у топів зазвичай є опціони тощо і прибуток далеко не лише зарплатнею вимірюється, із долі працюють. Скажімо зарплатня які небудь звичайні 2500 але з девідентів ще 4000. Багато хто з топів пропонує почитати книгу Р. Кіосакі «Богатий папа, бідний папа» — там доволі відверто написання як не показувати всім свої статки, наприклад записати дорогу машину на компанію і зробити її службовою, тримати не власний літак — а просто бути серед деректорів приватної авіа-компаніїї , а потім нею літати коли треба , займатись благодійностю через фонди і т.і. Тоді фактично складно всі гроші просто відібрати. Все майно і статки вкладені в бізнеси, так краще і для економіки і меньше ризики.

Та книга Кіосакі для людей з доходом від $500000 в рік?

Там все починаеться з підрахунку нікеля (з нього центові монети роблять). Насправді книга мотиваційна — але багато чього пояснює. Коротше кажучи сам раджу прочитати, багато часу не займе.

Можливо тому, що ви і ваш круг спілкування — амбітні спеціалісти, активні учасники різних ком’юніті, знаєте про ринок, не боїтеся походити по співбесідам і піти на кращу пропозицію.
Ви знаходитесь зверху від медіани(:.
У той же час є багато інших, кому норм сидіти 6 років в Епамі чи Глобалі, тому що до всього звик, комфортно, не напрягають. Їх немало, і вони тягнуть її вниз.

Не факт що на галерах буде погана зарплатня, її тут так само треба «вибивати» для себе і для своїх тімейтів щоб не протікали залишивши тебе на одинці із замовником.

На кожного топового сіньйора знайдеться кілька чоловік з невеликих компаній чи навіть «лідерів ринку» які отримують помітно менше середнього. Що вже говорити про випадки коли один умовний сінйор отримує 2к, а той що сидить за сусіднім столом в тій же компанії з дуже схожим досвідом та обов’язками отримує 3.5к? звісно така велика різниця зустрічається доволі рідко, але трапляється, а вже менш екстремальні випадки — прям постійно. До того ж є ідея що самі високооплачувані спеціалісти це опитування просто не проходять. Чи відображують опитування на ДОУ «середню по лікарні» зарплату? Думаю так. Чи варто на них орієнтуватись після певного рівня доходу і кваліфікації? Ну тут уже залежить від конкретних кейсів

Только этот синиор с 2-мя, понимая что что то сильно не так, когда у коллег по жизни как то сильно все лучше: с транспортом, одеждой, жильем и развлечениями пойдет на ДОУ и спалит тему. Что закончится общением с HR-ом из соседней конторы. В разного рода больших конторах поэтому есть вилки зарплат, в которых прописан минимум который платят по позиции. Менеджеры меньше назначить не имеют права, конторе не охота наблюдать как из нее сваливают пачками люди в соседнюю за углом. Плохая сторона вилок — все джуны всеми правдами и не правдами стремятся синиорами в 23 года стать.

Конспирология подъехала.
Все данные открыты, можно перепроверить.
Может DOU редактирует записи или вообще подкидывают новые?

Можна ще спробувати дивитись не медіану, а розподіл анкет типу такого:
i.imgur.com/4jVMIB1.png
i.imgur.com/WXeL55C.png

Это не ДОУ занижает.
Это
— много народу реально получает сильно ниже рынка
— отдельные индивидуумы с з/п в 3м квартиле специально пишут цифирь поменьше. Дабы не быть спаленными колегами, которые умеют пользоваться cat | grep

А чем cat | grep поможет?
Разве что если зп — вида «7541» и то округлят до 7500

И даже если человека найдут он скажет — это не я, это кто-то другой)
Обезличено же все

Может помочь при маленьких начальных выборках. Например, подозреваемый заполнил анкету на 100% правдиво и при этом единственный:

— Senior Golang developer (позиция, язык известны)
— в Черкассах (город тоже не секрет)
— возрастом 53 года на декабрь 2020 (сталкаем соцсети, вспоминаем поздравление с днем рождения в общем чате)
— с опытом 4 года (сталкаем linkedin)
— работающий на этом месте 1 год (сталкаем linkedin)
— закончивший Черкасский НТУ магистром (сталкаем linkedin)
— поработавший в 5 конторах (иди своей дорогой, сталкер)
— работающий в этой аутсорсинговой фирме (где я работаю?)
— работающий в этой фирме размером до 20-50 сотрудников (считаем участников общего чата)
— с английским в диапазоне upper intermediate — advanced (вспоминаем стендапы с заказчиком )
— на проекте с одинаковым для всех бонусом 13% (условия на моем/соседнем проекте)
— с рейзом +0 (пожаловался в курилке/информация из общего письма «Це був важкий рік, настали скрутні часи...»)
— явно не вторая анкета с з/п в 1300 (ездит на лексусе, отдыхал на мальдивах, хвастался ремонтом в 2 раза дороже квартиры и вообще анкета с 1300 — моя)

Но основная масса, хе-хе девов практически неуязвима перед поиском по комбинации. Можно проверить на doustatistic.byethost7.com

таке враження, що у Вас є досвід подібного сталкерства за людьми..

Все набагато гірше — колись у мене була підозра, що анкети опитування можуть використовувати треті особи. Тому, я поставив себе на місце такої особи, ісписав 2 colab блокноти і прийшов до висновку вище. Як написав нижче John Kelly, дурнею маявся, краще б ходив на співбесіди на +500, дався тобі той сталкінг, але було цікаво.

А нафига? может проще у него СПРОСИТЬ?

А еще проще — заботиться о своей з/п и не лезть в чужой карман. Выше — ответ на вопрос, чем может помочь cat | grep, а не призыв вычислить з/п минимум 3х коллег.

Зарплату коллег знать полезно, вдруг у вас при тех же скилах в 4 раза меньше.
В конце концов можно как аргумент использовать при поднятии своей.

ИМХО, виджет ДОУ + поход по собеседованиям дают лучшее представление о своем положении на рынке.

О положении на рынке — да, а о положении в своей знакомой компании — нет.

Если все время затраченное на это расследования потратить на изучение новых технологий, то можно самому на +500 уйти.

Хм, ну в принципе, да.

Но есть такой момент, что 99,9% компаний не будут этим заниматься — слишком сложно.
Люди любят простые подходы и решения.
Поэтому компаниям проще забить.

Так з/п — это же самая ценная информация в анкете, ради которой и затевается весь опрос. Палить-то их будут по остальным полям. Лучше уже шифроваться сменой ВУЗа, возраста, опыта, размера/типа конторы, но не искажать результат.

Там же средняя. Ставишь свой город, свою позицию и позицию своих коллег, свой язык — все более-менее становится на свои места.

ДОУ отбрасывает самый низ и самый верх как погрешность насколько я понимаю. Остальное — вполне себе выборка. НО. выборка из тех, кто голосует. Все, кого знаю, и у кого ЗП «нормальная» голосовать не ходят. Им просто не нужно это делать, им это не интересно. Интересно голосовать тем, кому их ЗП «не хватает». Ну и да, хоть ЗП и растёт, хоть сейчас и «рынок кандидатов», но всё-равно в среднем ЗП не сильно и большая, потому как не могут абсолютно все получать выше рынка. Иначе это уже и становится рынком :)

а можливо твоє оточення, як і моє не заповняє цю анкету, а заповняють джуни. Тоді все зрозуміло

Срач про завышения/занижения — очень важный. Если громкость крика «медиана слишком маленькая» совпадает с громкостью «медиана завышена» — это хорошее свидетельство в пользу того что это действительно медиана.

Підписатись на коментарі