Муки вибору: Нідерланди чи Німеччина?
Доброго усім дня, шановні форумчани! Давно цікавлюсь темою еміграції: прочитано десятки статей різною мовою, переглянуто сотні фоток в інтернетах, тисячі комментів на форумах (мостлі Доу) і досі не ясно, куди краще податись. У цьому пості я наведу інформацію, що я її знайшов на цю тематику, і буду дуже вдячним якщо люди із досвідом еміграції щось доповнять/підкажуть наскільки це усе реально. Також буду радий порадам і зауваженням.
Про себе: 25 років, сильний, незалежний, софтвейр девелопер (котів, песиків нема).
Мета (особиста): «Живи та працюй в Україні Німеччині» (© Державна служба зайнятості України Німеччини).
Плани на майбутні
Мета (теми на форумі): отримати відгук від людей із досвідом еміграції, їх оцінка (наскільки знайдена інформація відповідає реальності) та поради.
Провівши трішки поверхового рісьорчу, зібрав дуже приблизну картину можливих прибутків й витрат, плюсів і мінусів, особливостей.
Отже, ось що я знайшов.
Джерела інформації
Топіки на Доу:
— «Нидерланды vs Германия»
— «Релокейт в Европу. Часть 1: поиск работы»
— «Життя і робота в Нідерландах (Ейндговен)»
— «AMA: Переезд, работа и жизнь в Нидерландах»
— «Релокация в Нидерланды. Хватит ли 56К в год?»
— «Нищая» Европа или стоит ли оно того?
— «Бавария для релокации в деталях: развитая инфраструктура, бюрократия, высокие зарплаты в ІТ»
— «Релокация в Штутгарт»
— + купа коментів у інших топіках
Німеччина:
Калькулятор податків: www.bbx.de/...-wage-calculator-germany
Калькулятор податку на автомобіль: www.bundesfinanzministerium.de/...fzRechner/KfzRechner.html
Пошук житла: www.immobilienscout24.de
Пошук авто: www.mobile.de
Калькулятор страхування:
www.allianz.de
www.check24.de (сервіс пошуку страхування усього на світі)
Загальна інфа:
www.make-it-in-germany.com/de
www.iamexpat.de
Нідерланди:
Калькулятор податків: thetax.nl
Калькулятор страхування (сервіс пошуку страхування усього на світі): www.independer.nl
Калькулятор податку на авто: www.belastingdienst.nl/...tuigenbelasting-berekenen
Пошук житла: www.funda.nl
Пошук авто: www.autoscout24.com
Загальна інфа:
www.iamexpat.nl
ind.nl + купа інших держ. сайтів, які дубльовані англійською (зручно)
rabotaem.nl
Програми еміграції:
Нідерланди: Kennismigrant | Highly skilled migrant (тут описані усі вимоги, стандартний алгоритм дій та відповіді на різні ситуації)
Німеччина: Blaue Karte | Blue Card
Плюси й мінуси Kennismigrant:
+ 30% знижка на оподатковуваний дохід (на період 5 років (станом на 2021))
+ не потрібно здавати екзамен на водійське посвідчення, просто міняєш свої на нідерландські за ~50 €
— доступ до ринку праці тільки у компаніях, які приймають участь у програмі (Доббі буде вільний після 5 років перебування в Нідерландах)
Плюси й мінуси Blaue Karte:
+ доступ до усього ринку праці Німеччини (ЄС?) (лише по спеціальності)
+ можливість отримання ПМП після 33 місяців перебування у Німеччині (після здачі екзаменів на B1 рівень німецької)
— у кого немає диплому ВНЗ або досвіду роботи, програма не підходить
— повна перездача екзамену на водійське посвідчення
Дохід й податки
Розглядається гіпотетичний варіант із 55000 € річного доходу (судячи по інформації, стільки платять мідлам)
Зведена таблиця, розрахована по калькуляторах податків:
Для Нідерландів немає розшифровки по категоріям соціальних внесків, однак, їхній опис можна знайти ось тут: Netherlands — Other taxes and levies
Виглядає так, що в Нідерландах навіть без рулінгу буде більший дохід, однак, є нюанс — ця різниця майже зжереться медичною страховкою (яка в Німеччині уже включена в податки) + за коментами очевидців, Нідерланди в загальному дорожча країна, аніж Німеччина. Однак, із 30% податковою знижкою по доходам Нідерланди виглядають значно привабливіше. Тільки треба пам’ятати, що знижка ця діє 5 років, після чого — оподаткування по загальній системі (+ повне декларування).
Продукти харчування
Тут аналіз я не робив, судячи із того що пишуть, 300 євро на одного що в Нідерландах, що в Німеччині, буде достатньо.
Житло
Параметри:
Нідерланди: найчастіше я бачив цінник в районі ~1250 € за апартаменти або ж будинок за містом (більша площа, в районі 10 км від великого міста) +
Німеччина, Берлін: широкий діапазон цін і варіантів, від 700 до 1200 € +
В обох країнах найчастіше вимагається завдаток у розмірі 2х-3х місячних орендних плат. Найбільше житла здається компаніями. Не зрозумілий момент із облаштуванням помешкання. В Нідерландах може бути без підлоги, що в принципі не новина, це обговорювалось вже неодноразово. Однак в Німеччині частіше квартири без люстр 😊
Взагалі, житло — найскладніший квест у еміграції. Ціни, конкуренція, місцерозташування, ціна/якість. + з гайдів багато людей знімають спочатку «тимчасове» житло, щоб потім спокійно знайти постійний варіант.
Щодо цін і кредитів на житло, із того що знайшов — в Нідерландах дорожче оренда, дешевше купівля, простіші вимоги до кредиту (не треба першого внеску). В Німеччині навпаки — дешевше оренда, дорожча купівля, складніші умови кредиту (потрібен перший внесок). Тому, цікавить питання цін і кредитів на житло, які умови в Нідерландах/Німеччині, був би дуже вдячний за інформацію від людей, які знають як воно там працює.
Авто
Багато інформації про те, що авто (нові і б/в) в Нідерландах дорожчі, аніж в Німеччині. Однак, якщо погратись з конфігураторами на сайтах виробників, то найбазовіші конфігурації дійсно в Німеччині дешевше, але, топові конфігурації популярних (народних) авто — майже за ту самі ціну (чи не так?). Ринок б/в автомобілів розвинутіший в Німеччині, однак я б не сказав, що ціни кардинально відрізняються. Фішка Нідерландів — більший податок на дизель, тому велика кількість авто просто не цікава, оскільки податок на дизель маже в півтора рази вищий за бензинові версії.
Податок на авто існує в обох країнах.
В Нідерландах він залежить від виду пального, маси автомобіля та регіону реєстрації. Для авто на безині, вагою від 1351 до 1450 тон, в провінції Noord-Holland податок складатиме 185 € на квартал (62€/місяць, 740€/рік). За дизельне авто тієї ж маси, податок вже від 376€ до 436€ на квартал.
В Німеччині податок радше символічний, залежить від дати вироблення авто, об’єму двигуна та кількості викидів СО2, платиться раз на рік. Можна отримати як 103€ для нового авто, так і 153€ для
Страхування
Нідерланди, медичне страхування: 140-160€ на місяць. Це базове страхування, яке зобов’язані надавати усі страховики. У калькуляторі є ще неймовірна кількість опцій, але їх важливість мені незрозуміла, оскільки немає досвіду із цією страховою системою і їх розцінками.
Страхування житла: наклацав на ~28-45€ на місяць в Amstelveen (сателіт Амстердама). Все залежить від житла, тому тут точний підрахунок можна провести тільки маючи конкретне житло.
Німеччина, медичне страхування: включено в податки. Існує приватна медицина, та вигідна тільки на короткий строк перебування або ж для одинаків. Для сім’ї — державна найкращий варіант.
Страхування житла: наклацав на ~92€ в рік у Берліні. Виглядає дешево. Не знаю чи я правильно все наклацав. Так само, усе залежить від параметрів житла.
Окрім страхування медичного і житла, є ще інші види страхування, варіюється тільки ціна. Загалом, якщо я все вірно зрозумів (і наклацав), в Німеччині страхування значно дешевше за Нідерланди. Буду вдячним за інформацію по страхуванню.
Діти
В обох державах існує допомога на дитину.
Нідерланди (2021): 221€ на дитину, на квартал (~73€ на місяць)
Німеччина (2021): 229€ на дитину, на місяць.
Нідерландці в три рази економніші :)
Садок
Нідерланди: до 2000€ за садок на місяць за дитину (однак можна отримати відшкодування податків).
Німеччина: залежить від регіону, ~70-200€ на місяць за дитину.
Тему садків особливо не досліджував, тому буду вдячний за інформацію по садкам і взагалі по дитячим витратам.
Натуралізація
Нідерланди. Для отримання ПМП необхідно прожити в Нідерландах не менш як 5 років + здати мовні та інтеграційні тесті. Стільки ж потрібно і для отримання громадянства. Тому, після проведення 5 років часу в Нідерландах, можна одразу ж податись і на ПМП, і на процедуру натуралізації. Що прийде скоріше, те й буде вашим :) Процедура натуралізації також вимагає здачі мовних та інтеграційних тестів.
Німеччина. Для отримання ПМП по Блакитній карті, необхідно прожити у Німеччині не менш як 33 місяці + здати тест на знання мови на рівні B1. Для отримання громадянства, необхідно прожити не менш як 8 років у Німеччині + інтеграційні екзамени (знання мови, законів і т.д.).
Ринок праці
Ринок праці детально не досліджував. Однак є очевидні факти: ринок праці в Німеччині більший, із більшою кількістю і різноманіттям вакансій. Проте, Нідерланди не відстають, вакансій менше, але цікавих теж не мало.
Платформи для пошуку: Glassdoor, LinkedIn.
Післямова
Добре там, де нас нема. Як вже було згадано в одній із тем Доу («Нидерланды vs Германия»): «... страны очень близкие, но такие разные».
Охопити всі нюанси складно, десь плюс, десь мінус. В загальному я більше схиляюсь до Нідерландів, однак і Німеччина теж цікава. З плюшок Нідерландів, що мене приваблюють — це програма Кеннісмігрант (30% рулінг, автоправа), легше отримання кредиту на житло, швидше шлях до громадянства. Переваги Німеччини — більший ринок праці, виплати на дитину, дешевші товари.
Я буду безмежно вдячний людям із емігрантським досвідом, хто оцінить, наскільки ця інформація актуальна для Німеччини/Нідерландів та, можливо, дасть якісь поради.
Найкращі коментарі пропустити