Як часто ви отримуєте відмову на співбесіді?

Панове сеньйори!
Бути «сеньйором» — ще не значить отримувати офери скрізь, куди подаєшся.
Мушу визнати, що для мене кожен пошук роботи — це великий стрес, бо, наче, і зарплата сеньйорська була перед цим, і не в носі явно колупався, але регулярні відмови не дають спокою. Мені зараз 32 і я сьогодні, мабуть, вперше в житті серйозно задумався над тим, що не встигаю за молодими — тупо виїжджаю за рахунок того, що зараз стало модно називати «софт скілами».

Поділіться, будь ласка,особистим досвідом:

Скільки вам треба співбесід, щоб знайти роботу?
Скільки отримуєте оферів?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Регулярно.
В основном с комментариями типа «несмотря на высокие технические и / или менеджерские скиллы, проект не потянет Вас по бюджету» :)

Мені зараз 32 і я сьогодні, мабуть, вперше в житті серйозно задумався над тим, що не встигаю за молодими

Мені 42 і мушу сказати, що ніякого сенсу у «встиганні за молодими» немає. Можна просто брати відповідальність на себе в рамках своєї експертизи і працювати в рамках тої відповідальності.

Хз... Много.

Последний оффер надыбался через три месяца, но это не показательно ни в каком аспекте. Если я сейчас снова выйду на рынок, привязываться к календарю не стану, это нерелеватно.

Вообще, мне отказывали и в неведомых клоаках этого вашего it, и в ведущих конторах мира, иногда после разговоров, иногда уже на уровне резюме. Наймы происходили тоже по-всякому, иногда с трудом, иногда моментально. So what? Даже если это всë было со мной, контекст был разный, все факторы найма/отказа мне неизвестны, нет данных для анализа.

Если вы в 32 стареете, то что с вами буде в 42? 0_о

Ну и да, учтëм, что пехота айти — это мидлы. Там динамика, там переход через дорогу и в фоне постоянно жужжат рекрутеры (и ки) и карьерная колея широка, как хайвэй, и конца-края возможностям нет. Но дальше всë сильнее по-другому, к этому невозможно подготовиться, накрывает и разрывает каждого по-отдельности и по-разному. Увы.

Відправляю 200 запитів сеньйорам, отримую в районі 197 відмов.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вероятность отказа прямо пропорциональна запрашиваемым деньгам, и обратно пропорциональна компетенции собеседующих.
«Быть синьйором» — также означает сводить собеседования к отказам из-за overqualified, т.е. в целом это повышает вероятность отказа.

А з приводу віку — можете загугли про Євгена Поліщука.
Це біолог за освітою (пропрацював біологом 25 років), потім в Перебудову перейшов в програмування, самостійно вивчив кілька мов програмування, і зараз в 76 років напевно є найстарішим програмістом в світі.

Що стосується мене, то я за довгі роки в ІТ пройшов безліч співбесід, напевно, не менше 100, а може і більше.
І звичайно, було і багато відмов, але не на самiй співбесіді, а вже пізніше. Я не пам’ятаю, щоб хтось відмовив відразу на інтерв’ю.
Хороша новина — все менше відмов по технічній частині. Я взагалі вже давно не пам’ятаю, щоб я завалив технічне співбесіду.
А відмовляють в основному по тому, що десь не вистачає досвіду в потрібній технології, десь технологій не вистачає, десь вибрали більш молодого (перспективного) кандидата.
У минулому році був цікавий випадок — проходив в одну ІТ контору, де було 5 співбесід, які я все пройшов, включаючи і live coding, і технічне завдання. Але в підсумку вибрали іншого, так як у нього порахували краще soft skills.
Є й сувора правда життя. В Україні багато хто вважає, що співробітники 40+ — це вже майже пенсіонери. Потрібно просто не впадати у відчай і доводити їм зворотне).

Я не пам’ятаю, щоб хтось відмовив відразу на інтерв’ю.

Це не прийнято. Вважають, що кандидат образиться. Тому частіше просто забувають сказати результат.

Просто автор сам написав:

Як часто ви отримуєте відмову на співбесіді?

тому я і навів приклад зі свого досвіду

Не думаю, що прямо так забувають. Напевно, не хочуть засмучувати кандидатів, та й взагалі це не найприємніша робота — говорити людям таке.
Якось був випадок. Я через місяць після співбесіди запитав у рекрутера який же результат (а вона обіцяла сказати через тиждень). Так як вона не моргнувши оком сказала, що буквально сьогодні його отримала)

Співбесіди — це дуже цікава тема. Коли закінчаться всі ці карантини і обмеження, то я збираюся провести безкоштовний воркшоп по темі «Як пройти технічну співбесіду».
Але якщо говорити коротко, то одне з правил будь-якої професії, співбесіда — це теж частина професії, і до будь-якого відмови потрібно підходити філософськи, а не як до особистої трагедії.
Просто потрібно ЗАВЖДИ просити фідбек від рекрутера, аналізувати його і робити висновки.

«Як пройти технічну співбесіду»

Є хороший шанс, що її ліпше не пройти в цю контору, якщо воркшоп щось міняє.

Не зовсім зрозумів ваш коментар. Але ви розумієте, що такі воркшопи орієнтовані більше на інтернів, студентів, джунiв. Хоча там досить насичений воркшоп, і синьйор може щось корисне почерпнути.

Бачу тут у багатьох знатно підгоріло на словах про «не встигаю за молодими» і мене почали сплавляти або думати, що подумки я уже сплавився. Спішу вас розчарувати — все я встигаю і все у мене добре. Я мав на увазі, що просто почав помічати фізіологічні особливості організму, якому властиво мати ресурс і з часом перекваліфіковуватись на більш вузькі профілі. Не більше, і не менше —все решту ви додумали замість мене самі.

Я мав на увазі, що просто почав помічати фізіологічні особливості організму

Цікаво, які саме?

Не сприймайте все серйозно. Тут на ДОУ часто хейтят співрозмовника по будь-яким можливим причинам.

за последние 7 лет будучи сеньором, получил отказ 2 раза т.к. собеседующий был дебил и я его на собеседованьи затролил, после чего мне их менеджер написал, что я как бы сеньор, но позиция в команде с этим чуваком, и после моего тролинга они не думают что мы сработаемся

а второй раз был на технического менеджера, и когда меня попросили сделать тест в переубеждению команды на смену технологии где в роли команды был рекрутер, то я отказался в итоге офер на менеджера мне не дали

а так всегда предлагают потолковую зарплату, иногда выше

а так всегда предлагают потолковую зарплату, иногда выше

А что ты считаешь потолковой? $8K?

Так они у всех разные. Попробуй найти свой реальный потолок.

ну я как бы имею ввиду что мне предлагают либо их потолочную, либо иногда выше их потолочной ЗП — но это редко

либо иногда выше их потолочной ЗП

пахнет обманом :) потолок-то ненастоящий выходит

они такой декларируют, просто уже из опыта знаю что не всегда потолок, это потолок :)

що не встигаю за молодими

Хм, странно слышать. Обычно молодые не успевают за более опытными, по физическим причинам, таким как время например. Как вы себе представляете молодого программиста конкурирующего с кем-то имеющим 10-15-20 лет боевого опыта ? В чем эти конкурентные преимущества?

Возможно просто стоит сменить сферу деятельности если вы чувствуете что это не ваше?

У молодых более новые технологии, видение индустрии, и есть запал с кучей энергии и любопытства. Руки чешутся.

Старые знают, где грабли лежат.

Технологии это инструменты, они доступны всем. Для грамотного видения индустриии нужно наступать на грабли и отчаяно осознавать это, опыт — сын ошибок трудных. Посмотрите на технологических и инструментарных лидеров в разных отраслях (kubernetes, docker, design patterns и т.д.).. их создавали отнюдь не молодые. Остаётся запал с кучей энергии и любопытства, которое нужно направить в правильное русло и научить как грамотно расходовать.

Ну вот 13 лет назад, когда я учил С++, про корутины никто не слышал. Пока занимался своей эмбедщиной — они есть уже во всех языках, и даже в новый стандарт С++ просочились. ФП — тоже модно, а я его не знаю. Расты какие-то развелись со статическими анализаторами, девопсы. То есть, индустрия меняется, местами — довольно сильно. И молодежь может сразу зайти в новомодное направление — тот же ФП или МЛ, не заморачиваясь мутным стеклом технологий прошлого тысячелетия. То же самое когда-то С++ программисты говорили про тех, у кого опыт на С — что их mindset уже не переучишь.

Как гласил один именитый философ — век живи, век учись. Что ж вы батюшка нос по ветру не держите? Я в свои почти 42 таки трясу стариной и осваниваю ФП и МЛ и теорию категорий... а что делать-то? Персональный селф-девелопмент он ведь не менее важен чем дарить добро и профит какой-то конторе, а то и более.

Селф-девелопмент хорош, когда над текущим проектом кто-то другой думает. А когда думать и выкручиваться из всего тебе — то на новые технологии как-то сил нет.

На выходных можно, по пару часов с утра что-то читать, главное выгорание не поймать.

На выходных надо в Карпаты — выбивать дурь из головы физ нагрузками и свежим воздухом.

Ну по дороге можно немножко почитать, понятно что после тяжелой недели тяжело что-то учить еще.

По дороге — глаза сдохнут. Да и дорога в Карпаты — ночью.

На машине или на поезде едешь? Если на машине/автобусе то да, лучше не читать, а на поезде еще можно пару часиков.

На поезде. Зрение не то, чтобы над ним издеваться. Да и спать надо.

У меня тоже фиговое, но ниже определённого значения оно не падает, а с возрастом говорили даже улучшаться будет. Так что я в самолётах и поездах постоянно читаю что-то.

Сейчас прошу сходу у всех 7k$ и отказывают все еще до собеседования.

Пару раз в месяц приглашают поговорить. Попробуй сделать резюму покрасивше.

Резюме в жанре спроектировал с нуля систему которой пользовался C-Level Management из Fortune 100. Просто у меня 4 года опыта всего, и думают что я зажрался столько просить.

Спробуйте злегка зменшити вашу годинну ставку

Щоб пропонували треш та содомію?

Жесть. 32 года самый расцвет, а у тебя пизцвет. Не ну если ты сидел на одном и том же проекте 10 лет типа в немецкобанке, то ничего удивительного. Готовься к зарплате начинающего мидла. Суровая правда жизни. Если же нет, значит что-то очень и очень с тобой не так или харчами перебираешь. Мне рекрутеры мамой клянуться, что нет донов даже на 5+$ при значительных сайнап бонусах в 0.75 от зп. Проектов после открытия ковидом замороженных фондов столько, что некому просто архитектуру херячить, про рабочих синьоров и тим лидов вообще молчу.

Мне рекрутеры мамой клянуться, что нет донов даже на 5+$ при значительных сайнап

Статистика болтовни с рекрутерами за вчера, серверная Java:

— британский стартап-соковыжималка, проект обещают до 12 месяцев, на самописном фреймворке — до $4500. Ещё и интервью с live coding & system design.
— какая-то тулза для управления сетями TCP/IP, с соответствующими редкими навыками — до $4500.
— видеоконференции в какой-то купленный стартап с несколькими языками программирования и требованиями как в Фаанг по сути — до $5000.

Как по мне, то требования охрененные как для верхнего порога компенсации. Ещё и с идиотской приставкой «до». Проще веслать за скромные деньги на текущем проекте без особых требований и напряга.

Проще веслать за скромные деньги на текущем проекте без особых требований и напряга.

аналогично недавно ответил на приглашение поговорить, в списке причин почему пока не планирую никуда переходить
— уровень оплаты, при такой свободе принятия технических решений еще и при свободном графике — думаю вряд ли где найду еще.

аналогично недавно ответил на приглашение поговорить, в списке причин почему пока не планирую никуда переходить
— уровень оплаты, при такой свободе принятия технических решений еще и при свободном графике — думаю вряд ли где найду еще.

А если ещё и ремоут и есть время изучать что то новое, то вообще нет смысла менять место работы. Сам был в таком положении 3 года парт тайм о_О

да, еще и ремоут. в командировки в головной офис конечно летал, аж 2 раза за 4 года :)
да плюс пару встреч с стейкхолдерами в Киеве на нейтральной территории.

есть время изучать что то новое

есть то оно есть.
да вот, стал засиживаться на доу. когда чует ж-па — не взлетает бизнесовая часть, могут закрыть... так и доу :)

и как не смотрю — не вижу что мы тут, в цеху нашем программерском, можем еще сделать чтобы бизнесу помочь. фронтенд лид уже ушел, только с багофиксингом помогает.

а увеличивать покрытие кода тестами конечно можно, да толку — бизнесу это не поможет никак.
ковид подпортил — есть завязка на события в реальном мире, которые ковид отменил...

да вот, стал засиживаться на доу. когда чует ж-па — не взлетает бизнесовая часть, могут закрыть... так и доу :)

ковид. я тоже на доу не сидел, а в карантин как выгнали нас на дом всех меня понесло во все тяжкие =)

Схожа ситуація, два місяці назад мега цікавий стартап senior позиція — верхня межа моя тодішня зп в галері. Судячи по процесу інтерв’ю, в них або завал, або повний месс в процесах.
В той самий час вітчизняні галери: одна аутсорс, дві аутстаф пропонують + 16%. Та й контрофер був на тіж +16%

+16 не цікаво. Хоча б +30 за ризик, а бажано +50+

+16 не цікаво. Хоча б +30 за ризик, а бажано +50+

Ну я просто і так вже добрався до своєї стелі. Як мінімум, останній рік як тільки чули поточну компенсацію, то відразу зливались. От десь два місяці назад ринок наче ожив.

Те случаи, что я описал в Линкедине — это всё через рекрутера из наших посредников. Т.е. не иностранный рекрутер из стартапа.
Я вообще не совсем понимаю: как можно стартап привлекать в качестве клиента, пусть даже в аутстафф, не говоря уже об аутсорсе. Типа какой-то околофаангово-скилованый дурачок из бедной восточноевропейской страны будет упахиваться за идею с компенсацией конатрактора «до $4500»?? :))

ИМХО, любый B2B отношения, где обе стороны — это полноценные юрлица, предполагают неспешный темп разработки, жирный бюджет под распил, заключённый договор в юрисдикции клиента, с хорошей предоплатой. А не так, что какой-то noname-посредник зависит от одного единственного SWIFT-перевода на десятки тысяч долларов/месяц из-за рубежа без малейших рычагов влияния на клиента, без защиты от кидалова.

Мне рекрутеры мамой клянуться нет донов даже на 5+$ при значительных сайнап бонусах в 0.75 от зп

они не там ищут.
на доу каждый если не второй, то третий — дон, обиженный невниманием и униженный оплатой своего уровня в стиле «хотят дона а платить хотят как мидлу» :)

что некому просто архитектуру херячить

тю, а в архитектуру точно каждый второй на доу — как два пальца :)

направляйте на доу, пусть скринят

да и думаю на веселеньком айти донов — навалом. причем молодых, задорных, перспективных и желающих всего-то +500$ к текущей зп.

Мені зараз 32 і я сьогодні, мабуть, вперше в житті серйозно задумався над тим, що не встигаю за молодими

Жестяк, я аж напрягся. А кто тут писал что в 50 человек биологически ничем не уступает 14-ти летним, и смеялся на до мной когда я писал что в 14 легче учить новое чем в 23, а в 23 легче учить новое чем в 35?

А у 35-ть легше вчити нове, ніж у 90-то. То й що із того?

Допустим Литкод и систем дизайн надо выучить для фаанга. Чем ты старше тем это тяжелее, а если всю жизнь на PHP писать, то нормально.

а если всю жизнь на PHP писать, то нормально.

А от якщо розглянути perl, то вже не очевидно, що важче: літкод, чи все життя писати на perl

Я теж посміюся. Спробуй вивчити вірша зі своєю дитиною. Подивися, хто швидше вивчить.

Со мной в группе английского C2 был малой младше 14-ти лет который учился быстрее чем те кому 25 и 40. Это было видно, и под конец все в группе поняли что возраст решает, а по началу смотрели на малого с высока, а потом списывали у него, и были уверенны что он самый умный тут.

Стадия первая — отрицание)
Среди старших была преподша той же школы, 2 докторши наук которые читают лекции иностранцам, 5k тестировшица из лидера рынка, и еще какая-то переводчица из американской компании. Это походу единственный в стране класс C2 был, не подготовка к CPE или IELTS на уровне C2 а именно общий английский.

Ви по одному прикладу це визначили?

ХЗ, в 23 я только о «бабах и бабках» думал, мозг был задействован слабо и очень узко-направленно на зарабатывание быстрых и легких денег. В 14, уже не вспомню, но наверное, и того хуже. А в 34 я запрыгнул в IT как ни в чем не бывало. Перевариваю новую информацию ежедневно без проблем. Все индивидуально, я думаю.

Перевариваю новую информацию ежедневно без проблем.

Через лет 5-10 мозг ею настолько забьется, что перестанет влазить.

В 17-23 пока я был на ФИОТе, мне бабы не давали, и я сделал свой 3д движок, 2д движок, варгейм на своем 2д движке, распределённую ERP систему, и убийцу Розетки.

ну і який процент людей в 32 загибаються?

Не загибаются, а просто умчаться в 2-4 раза медленнее чем молодые, но для них все еще реально все выучить потратив в 2-4 раза больше времени.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Якщо рік назад я почав вивчати веб розробку і зараз мені виповнюється 27, то на думку автора мені не варто й рипатися далі?

В аутсорсі потрібно мати 3 роки досвіду щоб писати середньої якості код і щоб не дуже багато просити, конторці також потрібно за щось жити :) Вихід — продуктова компанія, або закордон — там цінять досвід більше, ніж в Україні, де деви виходять на пенсію в 30 як футболісти :)

А почему ты решил, что там ценят? Там выше зарплаты, потому что выше стоимость жизни и больше компаний, которым нужны специалисты. Нигде никого не ценят (возьми даже FAANG), просто есть спрос и предложение.

«Там» есть одно но — там вроде бы как платят миддлам какие-то вменяемые деньги, так что мало кто лезет из кожи вон стать «синьором» до 30. Там в продуктовой конторе синьор — это ого-го, чувак за 40 лет, и таких много там не нужно по количеству.
Противно только, когда нищеброды с Запада предлагают тут у нас через посредников з/п для синьоров заапдного образца «до $4500» за какой-то нишевой проект, а не простой CRUD.

там вроде бы как платят миддлам какие-то вменяемые деньги

Это ты на зарплаты в каких компаниях смотришь? Не ровняй все зарплаты по зарплатам в 10-тке хайповых компаний. Там где мидлам платят 180-250к, там недвижимость стоит от 1.5 миллиона.

Я смотрю по много раз публиковавшимся тут немецким з/п, 50-60 тыс. евро в год. Курс 1.2 сейчас.

И в соседней теме про синьорность никто не возражал, что у нас миддл-контрактник (ФОП), получает от 1500*12 = $18000 в год + 5% до медианы найма сезона зима 2020-2021 в $2500 *12 = $30000 в год + 5%. И это контрактник vs. штатник. С вполне реальной угрозой добровольно-принудительного завершения карьеры в 45 лет в Украине.

Конец дня, опечатался. ) В год, конечно.

Всі відмови були з формулюванням «Ви — оверкваліфаєд, вам буде в нас нудно».

Стосовно «встигання за молодими». Шановний, що саме ви не встигаєте за молодими? Писати спагетті-код? Може обирати черговий хайповий фреймворк? Чи використовувати в якості архітектури проекту франкенштейну з монолітно-мікросервісною архітектурою? Може ви не встигаєте переробляти по триста разів свої поробки, бо не вистачило експертизи зрозуміти, про що малось на увазі у вимогах?

про що малось на увазі у вимогах

А хіба вимоги фіксовані в реальному житті?

В цілому — так. Бо нам, як девелоперам, треба просто «зробити красиво». Все решта — деталізація цієї вимоги ;)

Все залежить від того скільки ви грошей попросили.
Якщо демпінганули на 20% нижче ринку, то швидше за все будете мати офер із першої ж спроби.
Якщо ж попросили суттєво більше ринку, то можете й 10 разів на співбесіду ходити.

10 — це взагалі середнє число. Якщо хочеш щось хороше — орієнтуйся на місяці пасивного пошуку.

Все життя був або на початку першого квартился, або в його середині. Вирішив задля спортивного інтересу підняти планку до медіани. Особливої різниці не відчув

Рекрутеры отказывают реже, чем девушки. И это грустно... (-___-)

Станет еще грустнее, когда рекрутеры будут отказывать чаще девушек :-)))

Без конкретных цифр эти утверждения не о чем, может у него 20 девушек в день согласны

И лишь 10 офферов в день

Чтобы не становится каннибалом

Ну это надо очень постараться, чтобы отказывать чаще, чем в 100% случаев))
*грустный взгляд в окно*

Згадалася пісня «Ты отказала мне два раза»

Чем больше человек работает в своей отрасли, то тем больше он может быть придирчив или избирателен в плане критериев, что он ожидает от компании. И я не про виски в кулере вместо воды, а про построение процессов, взаемодействие между людьми, человеческие условия внутри команд, отсутствие факторов, увеличивающих выгорание, комфорт рабочего пространства и / или же помощь в обустройстве оного в условиях пандемии ( покупка / аренда оф. снаряги, машины, если потребуется, etc). Я бы сказал, что это своеобразная трансполированная пирамида Маслоу, где на базовых ступенях — желаемая зп, минимальные требования, а на более высоких — вот это вот все что я описал. В конце концов, просто может хотеться заниматься чем -то интересным / полезным для общества, а не писать очередной коммерс — а вокруг из проектов сплошной треш.

И тут такой прикол, что это все работает и против тебя. Ты — сформировавшаяся личность, с определенным багажом, возможными скелетами в шкафу и возможно устоявшимися взглядами на жизнь. И работодатель, при первичном скрининге, может отсеять просто потому что ему нужны более гибкие ребята, которые, в свою очередь, в этой самой пирамиде где -то на заметно низших ступенях, и которые многими вопросами попросту не задаются.

Другое дело, если отсев был после технического интервью по результатам оного — тут имхо в Украине царит такой треш и угар что можно словить нехилый такой комплекс неполноценности.

Ти можеш сто разів прочитати що може бути важливим, але поки не зіткнешся з конкретною проблемою особисто — не зможеш зрозуміти це по-справжньому.

На останніх співбесідах я так і відповідав на питання «шо для вас важливо в роботі» — просто перелічував мінуси попередньої, бо логічно, що всі мінуси, з якими я стикався ще раніше, були виправдені уже в ній.

Другое дело, если отсев был после технического интервью по результатам оного

Мене забракували в одному з великих гравців локального ринку по тій причині, що у мене не було зразків коду, який можна показати через NDA. Ще одне тестове мені ніхто не запропонував, тож я просто показав одне з тестових. На що отримав категоричне «ні», бо юзав для clickhouse якусь лібу 5-річної давнини і писав не через Doctrine ODM, а вручну писав запити через qiery. Причому я попереджав, що вперше в житті почав намагатися встановити його локально за 20 хвилин до цього, а весь проект зайняв 3 години.

А ще вони сказали, що судячи з того тестового мене в ту компанію не візьмуть. Один лише факт, що незнайомі люди дозволяють собі публічно висловлювати такі думки — це треш якийсь. Особливо, після того, як я пройшов у них після тестового технічне інтерв’ю + годинне спілкування з менеджером після цього і лишилась лише розмова з CTO в офісі, але було вирішено скасувати вакансію (інфа реальна, так і було). Я вже було уявляв як скидаю йому замаскований офер з фразом "Шо ти, дядя?«:-)

В аутсорсі свої особливості. Назначити без попредження інтерв’ю на завтра без моєї згоди? Запросто. «Згадати», що клієнт сам хоче обирати виконавців на окремій співбесіді? Легко!

Загалом же культури якісного найму працівників не помітив за певними виключеннями. Раніше не бачив і того, але не факт, що я повинен був їх бачити, тому висновків не роблю.

Будучи джуном перший офер отримав тільки після 5-6 співбесід (правда події відбувалися в Полтаві, де півтори компанії на все місто).
Вже мідлом перший офер був через 3-4 співбесіди.
Коли переступав поріг сінйора, то десь з 8 було 7 успішних співбесід з яких було 4 офери. (серед тих 3 успішних співбесів які не дойшли до оферу: 1 — просто загубилися, по ходу не так їм розробник був і треба, 1 — після виконання тестового завдання, потенціальній команді сподобалося, в той час як замовник залишив фідбек в стилі «фі, не сподобалося», без конкретики. І останнє, лідер ринку офіси якого є в Білорусі запропонували суму менше ніж я хотів рівно на суму податків (можливо факап рекрутера)).
Згадав ще випадок тестових завдань будучи мідлом. Зробив тестове завдання, відправив його. Отримав відповідь «Завдання виконано на рівень мідла, не без косяків, але в цілому нам сподобалося. Але вакансія вже закрита внутрішнім кандидатом, сорян».
Після цих випадків тестові завдання я не роблю, окрім випадків якщо пропонується оклад не менше ніж 3 квартиль по ринку. І заздалегідь домовляюся про адекватний фідбек.

Ну, что могу сказать — Welcome aboard! =)

Питання не має прив’язки до конкретного життєвого циклу, подібні думки виникали і раніше. Просто лише зараз це викристалізувалось в текст.

P.S. Впізнав тебе по тексту про картоху — точно раніше бачив. Думаю, ти мене теж. Ну, розвіртуалисось вже:-)

получить отказ после технического собеседования это полбеды. А вот получать отказ после первого разговора с HR было довольно непривычно. В Украине да и в Польше получить отказ от HR для кого-то уровня выше джуна это на грани фантастики, а вот в сытом Назападе это оказывается возможно

Регулярно.
В основном с комментариями типа «несмотря на высокие технические и / или менеджерские скиллы, проект не потянет Вас по бюджету» :)

Якщо вони кажуть це після технічної співбесіди, то це значить, що є кандидат з кращим співвідношенням «ціна/якість». Якщо ж вас не звуть на технічну після ознайомчої, то це говорить, що ви не дивитесь куди відправляєте свої нічим не підкріплені фантазії — в тексті про це ні слова.

А то у кожного в холодній воді 20см, а як до діла — ну, не будемо.

Якщо вони кажуть це після технічної співбесіди, то це значить

Еще очень часто отказ идет просто потому что интервьюеру не понравились ответы как таковые, без привязки как обстоят дела с кол-вом людей на позицию. И это реально треш в рамках Украины. Много кто видит тех интервью как защиту диплома в универе, кто то считает что если ты не знаешь всех магических методов и их описание — то это reject, некоторым надо запросы в бд уметь на листочке писать с иксплейном, некоторым нужно просто, чтоы ты знал как запушить код в гит :) - у каждой группы интервьюеров свои больные фантазии, и они ищут того кто по максимуму им подойдет

Я за весь час лише одного разу не пройшов попередній етап. Роки три тому інтерв’ю, де говорять про плани через 5 років.

З того часу етапи співбесід трохи розширились (або це я на більш серйозні позиції почав замахуватись — хз) і якщо хоча б до технічного інтерв’ю не дійшло, то не варто шукати причини і робити якісь висновки — не та вакансія, не з тої ноги прокинулась рекретерка, тупо переплутали тебе з кимось...

Я більше говорив про ті випадки, коли є повноцінний факт відмови.

Не обязательно, иногда хр думает что кандидат подвинется, это из-за дебилов, которые ставят больше чем хотят и потом торгуются вниз. Вот у меня часто было спрашивают сколько за нужно отвечаю что любая сумма до 5 меня в принципе не интересует, проходу собеседование и получаю оффер на 4.5, спрашиваю «зачем?», Ответ: «это наш максимум». На следующий раз в эти компании пропускаю, за год мало что может поменяться

Да, был такой кейс в моей практике.
Спросили ещё на 1-м интервью, сколько хочу — говорю, столько-то. Без торга. Совсем. Устраивает? — Да, всё отлично.
Прохожу техническое, менеджерское... А потом на интервью с манагером с той стороны он предлагает −700 к тому, что я просил. Ну, говорю, успехов. Ищите дальше, у меня сейчас больше :) Смысл было проходить это всё, тратить время своей команды (ну ладно на моё время им пох), если ответ был очевиден сразу?

Та ну)
Тут в джинн приходят и сразу спрашивают: а вы на самом деле сколько хотите?

Не, вопрос на 1-м этапе — это норм )
Поговорили и сразу решили, имеет ли смысл продолжать общение или не сойдемся. На это все тратится 5 мин максимум.
А тратить 3..4 часа, чтобы потом не сойтись — ну как-то перебор, я считаю )

Так зачем вообще добавляться, если сумма висит публично

"несмотря на высокие технические и / или менеджерские скиллы

Говорят после технической части. На HR части никто технические скиллы никто не оценивает )

За последние 10 лет получил 1 отказ. Но собесов за эти 10 лет было где-то 15 :)
Последние лет 5 вообще работу не искал специально, только откликался, если совсем интересно было.

14 оферів з 15? Серйозно?!

Ну, шо тут сказати — я б так точно не зміг. Мої респекти!

Область очень узкая. Тут чуть другой случай. Мало предложений, практически все друг с другом знакомы.

Якщо пропонувати працювати безкоштовно, то відмов взагалі не буде, за вами ще й в чергу будуть ставати)

За все ИТ конторы 10 собесов, 3 отказал я, 1 отказали мне, 6 принял. А в чём именно не успеваете за молодыми? Мне 31 и меня ваш пост настораживает )
ЗЫ Если отказали вам — это не значит, что вы плохой или слабый. Это так же может значить, что вы для них слишком сильный и они понимают, что не смогут удержать. Или рекрутер решил, что вы не подходите в команду по софт скилам. Много причин может быть.

За все ИТ конторы 10 собесов

Я всі свої місця роботу тупо не пам’ятаю і в CV вказую просто останні, як такі, про які взагалі є сенс говорити. А то у мене одна рекретерка на повному серйозі намагалася отримати професійне дерево до 10 коліна — не ризикнув з ними говорити далі. Це ж якшо вона дивна, то і всі, мабуть, такі ж.

Минулого року з 15 інтервью 3 офера, 10 відмов і 2 рази я відмовив ще до оферу. Я дивлюся філософськи. Всеодно роботу можна знайти.

О, це уже щось схоже на мій власний досвід. Просто тут на dou всі такі мачомени, з ноги всі двері відчиняють, а у мене так не виходить і стало цікаво — а кого ж скільки насправді

Мені зараз 32 і я сьогодні, мабуть, вперше в житті серйозно задумався над тим, що не встигаю за молодими — тупо виїжджаю за рахунок того, що зараз стало модно називати «софт скілами».

Мені от 36, і в цьому році вже вийшов на нову роботу. Знайшов нове місце десь за місяць. Назбирав 2 офери, ще в одній компанії не пішов на останнє інтерв’ю, через те що прийняв оффер в іншу. Ну а почав ходити на інтерв’ю з дуже цікавої вакансії, на яку не взяли. Так що поки не бачу якихось упереджень на рахунок віку.
Так що, якщо коротко то:

4

2.5

П.С. Ще одні відвалились, ще на рівні переписки в LinkedIn, коли відписав компенсацію.

За вік я не переживаю — поки я в стані самостійно рухатись, у мене точно будуть вміння і знання, які можна взаємовигідно монетузувати. Те, шо у Віктора ледь не в кожному другому коментарі останні 7 років (сплавлятися по Дніпру, голова не варить, вік і т.д.) для мене було чимось дивним. От почав краєм ока помічати.

Тут не варто робити якісь висновки глобальні — так, просто спостереження і не більше.

Весь минулий рік безуспішно намагався знайти роботодавця з Канади, я їх не рахував, але це десятки співбесід)

Є бажання спробувати пожити за межами України, на власні очі побачити чи справді трава зеленіша де нас нема)

не сініор, але все ж зібрав деяку статистику від грудня 2017 по липень 2020 року
всього — 27 спроб податися на вакансію, з них 12 припадають на першу половину 2020, якраз коли ринок знаходився в кризі
з них:
14 відмов, 1 вже на етапі фінального вибору менеджером з кількох кандидатів, 1 провал тестового таску, решта — після перегляду резюме, HR або тех інтерв’ю
6 — я відмовився сам продовжувати далі на якомусь етапі після з’ясування деталей, або вакансію закрили/скасували на момент отримання мого резюме
4 — жодного фідбеку у відповідь на відгук/резюме, тут може бути відмова через резюме, а може лист попав в спам, або просто взяли перших n кандидатів, а решта відсікли, або десь по дорозі загубилося і т.д. тому ця група окремо від двох попередніх
3 офери

Люди звідки ви берете ці вікові обмеження, типу в 30+ важче ніж в 20+
2-3 прочитаних книг на рік цілком достатньо аби не відставати від трендів.

Хз... Много.

Последний оффер надыбался через три месяца, но это не показательно ни в каком аспекте. Если я сейчас снова выйду на рынок, привязываться к календарю не стану, это нерелеватно.

Вообще, мне отказывали и в неведомых клоаках этого вашего it, и в ведущих конторах мира, иногда после разговоров, иногда уже на уровне резюме. Наймы происходили тоже по-всякому, иногда с трудом, иногда моментально. So what? Даже если это всë было со мной, контекст был разный, все факторы найма/отказа мне неизвестны, нет данных для анализа.

Если вы в 32 стареете, то что с вами буде в 42? 0_о

Ну и да, учтëм, что пехота айти — это мидлы. Там динамика, там переход через дорогу и в фоне постоянно жужжат рекрутеры (и ки) и карьерная колея широка, как хайвэй, и конца-края возможностям нет. Но дальше всë сильнее по-другому, к этому невозможно подготовиться, накрывает и разрывает каждого по-отдельности и по-разному. Увы.

В 42 ручним тестером то старість чи ще не?

Это хорошо и правильно ) Когда искали работу в последний раз и как прошло?

то питання теоретичне, як воно в 42.

Это вопрос из серии «Буратино дали 3 яблока, он съел 2. Сколько яблок у него осталось?»

Відправляю 200 запитів сеньйорам, отримую в районі 197 відмов.

Это потому что «запити» надо в Министерства слать а с сеньерами надо работать)))

Востаннє моя робота знайшли мене через Linkedin, де я відповідаю на дійсно цікаві вакансії. Правда, на Djinni ця вакансія теж була, але аутсорс рекрутинг знайшов мене першим.

Мабуть, я з отих трьох.

Вы тут еще бОльше попишите про политику, и ваши взгляды, и имя Базай станет притчей во языцех, будет 200/200

— Папа! Папа! А почему мы в отделении милиции?
— Не знаю, я не интересуюсь политикой...

То что мне украинцу на открытом форуме украинского сайта в пока еще относительно свободном государстве Украина пишут такие комментарии (с намеками на цензуру свободы слова и самовыражения, на ограничение моей профессиональной деятельности) от лица анонимных юзеров — лишь подтверждает:
— правильность моих выводов касательно происходящего треша в украинском обществе;
— огромные проблемы с правами человека, со свободой (слова) и прозрачностью систем в Украине.

По сути мы видим попытку отката из плохой, кривой, но все же демократии в новую империю / диктатуру.

Говорить о политике не принято ни в каком коллективе (за рубежом особенно) а вы явно это очень любите

Говорить о политике не принято ни в каком коллективе (за рубежом особенно)

Да, помню, что и у нас в обществе такое было с 1917 по 1991 годы. Даже на собраниях «советов трудящих» нельзя было говорить о политике, можно было только поддерживать то, что спускалось сверху. Не рекомендовалось даже думать о политике. Слушать радиоприемник на определенных коротких волнах тоже не рекомендовалось. Вы часом не сталинист? А может стукач-доноситель?

Но вы путаете свой коллектив, в котором вы, так понимаю, являетесь собственником или директором с авторитарным стилем управления, и открытый форум, где вы пишете как ноунейм юзер, по сути анонимно.

В отличии от вас я приветствую всяческую свободу самовыражения и свободы слова, правда без оскорблений, унижений и других нецивилизованных элементов. Свободная дискуссия и общественное обсуждение (но не их фейковые имитации, которые можно увидеть на современном ТВ и ютубе) — это один из гарантов того, что общества развивается и становится более цивилизованным.

Вы знаете, как греки определяли варваров? Варвары, по мнению древних греков, — это те народы и люди, которые не могли публично и открыто высказать свое мнение или мысль обществу. СССР, Туркменистан, КНДР, современная РФ — это все варварские общества.

При этом греки считали, что общественное и публичное декларирование своих мыслей является не просто правом гражданина, а его обязанностью участвовать в общественной жизни и отстаивать свои гражданские права.

Все правильно, ви маєте рацію. На мою думку, СРСР мав дві умовні епохи за ступенем свободи. Одна з 1917 по 1953 рік — це жорсткі обмеження та репресії. І друга з 1953 до 1991 року — це відносна свобода в межах малих формацій.

Про Америку теж вас підтримую. Там навіть в Кремнієвій долині існують істотні проблеми з свободою думки. Деякі підприємці відкрито пишуть, що звалюють звідти через обмеження вільного мислення. Десь була крута стаття на цю тему, зараз не можу знайти.

Наприклад www.sfchronicle.com/...​hinking-free-15635648.php

В США останніх півроку всі активно обговрюють політику і навіть приймають участь в політичних акціях та мітингах.

Говорить о политике не принято ни в каком коллективе (за рубежом особенно)

Srsly? А я то думаю чому весь мій лінкедін засраний політичними постами моїх американських колег (причому в обидві сторони — ліво і право). І це навіть не фейсбучик а якби «професійна» соцмережа.

Ким прийнято? На які етичні кодекси ви орієнтуєтесь?
Будь ласка, пруф або балабол.

в диктатуру кого/чого, не зрозумів))

Ніт.
Таких як ви малоросів «какаяразница внєпалітікі» ставатиме дедалі меше і адекватні люди будуть підтримувати інших людей по типу Юрія.

То не считается ) Автор спрашивает за полный цикл собесов. То, что 99% отказывают рекрутерам — это нормально )

Пан Кушнір від такого б вже впав у депресію.

А давай я сам за себе буду казати, а ти не будеш за мене розписуватися? Згода?

Я тебе больше скажу: получать предложения после каждого собеседования плохо. Это означает, что ты слишком сладкое соотношение цены и качества. Разумеется, я не призываю работать над собой меньше — цена должна быть высокой. На столько высокой чтобы в девяти из десяти мест сказали: ты конечно классный и разбираешься, но бюджета чтобы тебя нанять у нас нет.

На столько высокой чтобы в девяти из десяти мест сказали: ты конечно классный и разбираешься, но бюджета чтобы тебя нанять у нас нет.

Это значит, что ты зачем-то собеседуешься в говноконторы, которые не соответсвуют твоему уровню. Впрочем, подозреваю, это национальный колорит украинского рынка труда: у нас вопрос найти контору, подходящую твоему уровню в целом не стоит, даже если тебя зовут, например, Джеймс Гослинг.

Не факт. Из опыта, в данной стране ЗП мало коррелирует с размером и / или известностью конторы. Последние 2 работы у меня в продуктовых конторах, которые размером ну как-то совсем не вышли. А одной — так вообще даже на ДОУ нету :) Но, тем не менее, денег предложили больше, чем предлагали все эти люксофты с глобаллоджиками.

Тобто? Якшо не галєра на 3 поверхи — це уже «маленькі»?
Нормальна продуктова команда (деви + менеджери) — до 30 людей. З сапортом, дизайном і т.д. якраз до сотні і виходить. У ваші «не дуже» — це які?

Ну, 1 контора — 2 проекта, человек до 50 в сумме, 2-я — 10 человек :)

Я тебе больше скажу: получать предложения после каждого собеседования плохо. Это означает, что ты слишком сладкое соотношение цены и качества

Я відразу пишу очікувану компенсацію, щоб зекономіти всім час.

А это не правильно. Цену пусть скажет другая сторона

Банально та іронічно, але зворотньо пропорційно бажаному рівню ЗП )

Було діло, навіть експерементував із цілеспрямованим демпінгом. При тому, одразу давав зрозуміти, що звик до більших рейтів, але наразі, в силу особистих причин, розглядію ширший діапазон. Як на мене, то в такому разі далекоглядні компанії мали б 100500 разів подумати, — а чим це аукнеться, коли мої неозвучені обставини втратять силу, та чи невже я за пєчєньки та дружний колектив з радістю роками отримуватиму дохід нижче того рівня, в ринковості якого вже неодноразово мав змогу переконатися навіть не по зарплатним опитуванням, а на власній шкурі...

Так, так, з плином часу, поступово зрозумів, що ХРюша, яка колись, комусь, здається, в подібній ситуації бовкнула про Внутрішній Конфлікт™© та надала відмову, в чомусь навіть права, і не є самим лютим злом із всієї наявної шобли ісчядій ада. Соррі за ліричний відступ.

Власне, на ділі ж дійшов до усвідомлення наступних речей:
— як би вас не хотіли та не запевняли від початку, що «жорсткої вилки нема, бюджет — під обставини, потреби та рівень кандидата, бла-бла-бла», далеко не кожен зрештою може дати по верхньому квартилю або вище, і при цьому не вдавитися; по моєму досвіду, скоріше навіть навпаки, вищезгадані завіряння — ознака того, що нема чого ловить і співпраці не буде;
— далекоглядних практично немає, і як наслідок, при згоді отримувати ЗП умовно рівня першого квартиля або медіани — оферами просто завалюють «тутпрямзараз» одразу після інтерв’ю, поки не втік; але, як не важко здогадатися, це не мій шлях.

В зв’язку з чим, не бачу у відмовах нічого поганого або зашкварного. Це скоріше показник того, що людині не горить, і вона може собі дозволити витратити на пошуки потрібної пропозиції певний час, а не хапати перше ліпше, як стара діва на виданні.

за 15летними тимлидами нам таки трудно успевать. но, скажем дружно — нахер нужно

Я в 32 женился, в 33 родился ребенок, начал грести так, что молодые позавидуют, потому что деньги нужны.

Бро, ну прям один-в-один моя история. ))

Тут дуже багато «It depends».

Поки був джуном та мідлом було десь 8 відмов із 10 співбесід.
Будучи сіньйором десь 6 відмов із 10. Переважно через те, що нема якогось необхідного проекту вузькоспеціалізованого досвіду типу написання аудіокодеків.

Також дуже залежить, скільки грошей ви хочете.
Якщо просити завжди по верхній планці, то вимоги будуть вищі та будуть банально відмовляти через те, що знайдеться хтось дешевший із ± співрозмірними скілами.

~8

~3

Первые 3-4 раунда, естественно, тренировочные.

Отказов стало больше ибо стало больше «мутных» так называемых работодателей.Сейчас надо четко уяснить что «оффер» не есть счастье ибо общая культура общения падает а колличество HR которые хотят Вас перепродать растет.Десяток «спiврозмов» и пустота на выходе вот это реальность а не те графики которые тут показывают

Я завжди подавався виключно в продуктові компанії, час від часу лише позбавляючи заради цікавості потенційно цікавими проектами на аутсорсі, тож думаю, що вибірка репрезентативна. Ніяких мутних компаній не помітив.

я, як і ви, ненавиджу шукати роботу, тому, зазвичай, сиджу в компанії, поки проект не завершиться.
в процесі пошуку, в середньому, з 6-8 спроби отримую офер.
але перші 2-3 співбесіди зазвичай провалюю сам, бо за час роботи забув якісь елементарні речі, типу, поліморфізму, якогось патерну чи не зміг правильно відповісти на якусь дебільну задачку по js.

найважче, коли змінюєш технологію.
я раніше працював з флешом і декілька років тому, був без роботи півроку.

получается первые 2 собеседовани надо планировать н асамые говняные вакансии?

Как-то так. Но я заметил, что на собесах на бэкендера могут спрашивать самое разное. Какие-то вопросы пересекаются, какие-то нет. Если это не справочные сведения, то правильного ответа, особенно на открытый вопрос, можно и не нагуглить.
В конце-концов, судя по теме про синьорность, если собеседующему не понравится подход к проблеме, например, с хранимыми процедурами в БД, как в вышеупомянутой теме. То, думаю, офера не видать. (

У мене інколи складається враження, що 90% людей, які питають про «варіанти вирішення», і не намагаються вслуховуватися, щоб зрозуміти хід думок, а тупо чекають, коли кандидат назве правильну, на їх думку, відповідь.

Можу, звісно, помилятися, але вже як є.

У мене інколи складається враження, що 90% людей, які питають про «варіанти вирішення», і не намагаються вслуховуватися, щоб зрозуміти хід думок

про відсоток не знаю, сам замало проходив співбесід, але тих що проходив — бачив по очах и нахилах голови що — слухають.
і сам так роблю. бо програмування не математика, єдиної вірної відповіді не існує, а є зазвичай декілька добрих варіантів, і купа поганих
от і слухаєш, у якому напрямку рухається кандидат — у напрямку добрих варіантів, чи одразу пішов у зворотній бік.
а коли майже у напрямку добрих, то підказуєш — і дивишся на реакцію — як кандидат реагує — він сам вміє слухати?, чи коли вже «почав мислити-творити» — буде до смерті битися за свій варіант.

если собеседующему не понравится подход к проблеме, например, с хранимыми процедурами в БД, как в вышеупомянутой теме. То, думаю, офера не видать

звісно не побачить. на проекті повно трегерів та ХП — а кандидат відверто каже що працювати буде погано. бо йому не подобається, він вважає те непрофісіоналізмом, --- байдуже чому.
Головне що він цим покаже — Я не буду працювати на такому проекті!
Його право, вакансій повно, знайде проект де хоче, буде працювати.

бачив по очах и нахилах голови що — слухають.

Мав на увазі кореляцію з шансом отримати офер. А то як зід думок, то подобається всім і висноки логічні роблю, а як офер — то шось не те:-)

Сприймайте це більше як жарт.

Смотря какая работа, было и такое что когда быстро ищешь работу за один день можешь услышать три нет и два мы вам перезвоним ) Это все индивидуально

На 1 оффер приходится 3 отказа и 2 с тишиной после интервью

из 4 компаний кто не дали фидбека, 1 через 3-6-12 месяцев стучится ко мне вновь

Мне 35.

Если делать что-то новое:
В 20-25 работал быстрее и скорее выдавал решения, но и багов было больше дурацких.
Сейчас медленнее и вдумчивее, часто без багов совсем.

Если править жуткокод:
И сейчас, и раньше — неведомо, что где может сломаться.

через 3-6-12 месяцев стучится ко мне вновь

Це можуть бути компанії в рамках одного холдингу, де кожна команда — унікальна маленька компанія. Там часто навіть не передають толкових кандидатів, від яких в силу обставин довелось відмовитись. Натомість з кожною командою процес найму повторюється по колу.

Мені 42 і мушу сказати, що ніякого сенсу у «встиганні за молодими» немає. Можна просто брати відповідальність на себе в рамках своєї експертизи і працювати в рамках тої відповідальності.

В даному випадку — це просто спортивний інтерес на рівні «а на скільки мене вистачить». Настільки серйозно я це не сприймаю.

В більшості випадків «запас міцності» залежить від того, на що орієнтуватись. Я, наприклад, обрав собі «mad skills» ще в 90-х — робота з даними. І коли ти у своєму «mad skills» фундаментально розвиваєшся, то ніякий поспіх з боку інших тебе не перепре.

Звичайно, якщо мова йде про те, що нема що їсти — то інша справа, але, в загальному, якщо мені треба робота, а вона сама до мене не йде — я просто скидаю вимоги до ринкових і робота приходить. Щодо відмов: у мене за кар’єру було дууууже багато відмов, але з усього досвіду найбільше у пригоді стала англійська зі спецшколи.

Ну їх, оті людські комплекси. Тако виглянеш зі своєї мушлі, побачиш усю ту чорноту, що люди ховають по закутках свідомості і думаєш — як вони доживають до повноліття з таким?

Конечно скорее количеством берем, чем качеством. Качества на всех не подберешь. Подойдет одному — не подойдет другому — потому что нет единого формата резюме. А кто во что горазд,
Был бы единый формат — была бы стандартизация вменяемая. И т.д. Вплоть до точно рассчитанных действий по вхождению в IT начиная с бесплатной практики за опыт. И записи наработанных часов на чип, вплоть до указания количества использований коллекций.
А раз нет всего этого великолепия, то надо использовать метод постепенного приближения к совершенству. Тиражируем резюме и рассылаем везде, постоянно, в случае отказа желательно из фидбеков делать выводы и отражать их в следующих резюме.
И еще одно — неадекватных не берут, какие резюме у них бы ни были и в каком количестве их бы не рассылали. Так что тут надо провериться заранее.

Йой, що ж мені тоді робити в мої 40?))

Чекайте, я лише одним оком побачив це вживу, до 40 я теж могу пронікнутся сто тищ міліонов разі.

Сейчас, если идёшь по линии удалёнки, то отказы идут: а) если типа много просишь; б) если нет опыта по хотя бы одному пункту из required/nice to have.

Думаю, для ускорения получения сейчас офера нужно только опускать планку по компенсации и/или подаваться на абсолютно все мало-мальски формально подходящие вакансии. Забыть про слово «нет».

а как же правило 80% скилоов чтоб потом не выть от тоски на позиции?

Боюсь, это вопрос не ко мне. ) На удалёнке круг потенциальных кандидатов часто ограничен только юрисдикцией, поэтому просто отказывают если пару раз сказал «нет», «затрудняюсь ответить», «почти не сталкаивался». Во всяком случае, в аутсорсе.

Ну зависит все таки от требований. Если там знания Azure а ты работал с 10 нужными сервисами а с 1 не работал — вряд ли это будет поводом. А если в вакансии нужен бог ElasticSearch’а, а ты о нем на хабре читал — скорее всего отказ.

если нет опыта по хотя бы одному пункту из required/nice to have.

Тут ещё такой момент, что начинают собеседовать людей и через время окажется, что у всех 10 кандидатов нет опыта по хотя бы одному пункту.
И дальше начинают:
1. Собеседовать следующих 10, пока не найдут идеального кандидата, и если на найдут, goto 1
2. Задумываться. Возможно понерфят требования или текст вакансии, особенно если кто-то своими расспросами неявно укажет на абсурдность требований. Но первой десятке уже отказали.

Тут ещё важно не просто собеседоваться, а и в нужное время попасть, иногда важно быть не первым, а вторым или дальше, ибо на первых обкатают сам процесс интервью.

але регулярні відмови не дають спокою.

alittlebit.ru/...​45ee0e99a80bac231e4f.jpeg

Коли в 2018 році шукав роботу як Senior PHP то отримав 5 відмов від 5 компаній за 1 місяць пошуку, ставлюсь до відмов спокійно.

Вважаю що треба зібрати своє число відмов як у роботі так і у житті

Підписатись на коментарі