Хто такий Implementation Engineer, та яка його в роль в продуктовій компанії
Через певний перекос у формації аутсорс компаній, в Українському ІТ є позиції, які майже не представлені в класичному вигляді, або їх функціонал роздроблений на декілька інших позицій. Позиції з акцентом конфігурації продукту функціонально виділялись та їх специфіка залишилась незрозумілою для багатьох потенціальних спеціалістів. Я вирішила допомогти розібратися, якими навичками вже потрібно володіти перед стартом, чим займається та який можливий шлях просування для Implementation Engineer. Звісно, у різних компаніях сфери діяльності одного і того ж спеціаліста можуть трохи відрізнятися, тому буду спиратися на свій досвід у стінах MaxBill.
Трохи про себе: мене звуть Ольга Пенькова, працюю в ІТ сфері, в компанії MaxBill, вже понад чотири роки. Свою кар’єру починала як тестувальниця, однак швидко перейшла на позицію Implementation Engineer, з якою і пов’язаний мій основний досвід. Півтора року тому досвід та навички дозволили вирости до позиції Product Owner. Поза роботою веду дуже активний спосіб життя — полюбляю туризм, в особливості водний. До того як приєднатися до ІТ, працювала у сфері фінансів.
Отож, кому буде цікава позиція Implementation Engineer?
У цілому, позиція Implementation Engineer направлена на конфігурації модулів нашого продукту під специфічні бізнес-вимоги та потреби наших партнерів. Через різнопланові напрямки роботи, існує різноманіття позицій, що можуть служити базою для майбутніх інженерів в MaxBill.
Спеціалісти технічної підтримки рівня L2/L3, які уміють читати та правити код на Java/JS, отримають чудову можливість поглибити та розвинути свої навички.
Тестувальники, які прагнуть вийти за рамки своєї ролі, зможуть не тільки шукати баги, але й правити їх.
Які мінімальні вимоги щодо досвіду?
Через архітектурну складність та багатофункційність продукту, вимог достатньо. Перш за все, необхідно мати досвід роботи з інструментами для взаємодії з сервером — Total Commander/Putty/MobaXTerme. Потрібні також знання та бажання розвиватися в моделюванні бізнес-процесів. Зокрема, ми використовуємо Camunda (процеси моделюються в BPMN, описуються за допомогою JS). Буде чудово, якщо ви володієте базовою теорією баз даних та маєте практичний досвід їх застосування. Ми, наприклад, використовуємо PL/SQL в більшості для Oracle DB. Окрему перевагу надасть розуміння принципів тестування та мінімальний досвід в мануальному тестуванні з написанням тест-кейсів та баг-репортів.
Напрямки для розвитку Implementation Engineer:
Позиція Implementation Engineer може бути основою для різних векторів розвитку. В залежності від вже наявних навичок, співробітник у різній мірі може включатися в процес конфігурації продукту, тестування та комунікацію з замовником.
Якщо вам подобається взаємодіяти з замовником, аналізувати його бізнес та конкретні потреби, ви матимете нагоду повторити мій шлях до позиції Product Owner.
Продуктовій компанії потрібні спеціалісти, які глибоко розуміють як технічний, так і бізнес аспекти. Наприклад, наш продукт покриває повний цикл взаємодії постачальника з користувачем та білінгу, проте кожна вертикаль має свою специфіку.
Якщо ви прагнете заглибитися в технічну складову, можна розвиватися в напрямку розробки, роблячи акцент на пакет постачання: його збір, аналіз, розгортання та тестування.
Спеціалісти, що полюбляють шукати баги, будуть займатися тестуванням та його автоматизацією.
Якщо є бажання, позиція дозволяє дуже тісно працювати з базами даних і в перспективі займатися адмініструванням, міграціями та конфігураціями баз даних.
Які soft skills будуть актуальні для майбутнього Implementation Engineer?
Аналітичне мислення необхідне для розуміння взаємозв’язків між різними модулями продукту та їх правильної конфігурації. Це актуально для компанії, що розвивають вже достатньо дорослий продукт.
Попри зрілість продукту, жодна компанія не хоче стояти на місці. Жага до нового високо цінується у колективі, що націлений на розвиток та вдосконалення.
MaxBill є хорошим прикладом такого середовища. Хоча ядром змін у нас служить виділена R&D команда, проте кожен працівник також є драйвером розвитку. До того ж версії продукту накопичили складну та неординарну архітектуру, яку буде цікаво вивчати.
І насамкінець хочу додати, що прозоре та відкрите спілкування, щире прагнення передати знання та допомогти одне одному є запорукою гармонійної співпраці в колективі. Навіть якщо співробітники розподілені по всій Європі!
На що майбутнім інженерам потрібно звернути увагу під час вибору місця роботи?
Колектив. Саме він є ядром розвитку та життя в компанії: це проявляється як в простоті комунікацій між командами/відділами/сусідами по робочих столах, так і в горизонтальності взаємодії між менеджментом. Обирайте компанію, де люди говорять і їх чують.
Добре, коли не має обмежень проєктом чи роллю, у всіх працівників є горизонтальні та вертикальні можливості для продовження кар’єрного шляху. Довготривале співробітництво та професійний ріст є основою розвитку компанії. Звичайно, розвиток неможливий без почуття захищеності та впевненості у майбутньому. Мене тішить, коли безпека та гарне самопочуття колективу завжди були пріоритетом для компанії.
Наведу приклад зі свого досвіду, що таке гарантія захищеності. У
Також рекомендую звернути увагу на наявність у роботодавця соціального пакета, який покриває, зокрема, медичні та спортивні витрати.
Та найголовніше, обирайте компанію, роботою в якій ви будете пишатися, так само як я з гордістю можу розказати друзям та знайомим, що ми забезпечуємо наших клієнтів комплексним рішенням для їх бізнес потреб.
Хоча позиція Implementation Engineer нехарактерна для Українського IT ринку, її функціонал може зацікавити багатьох технічних спеціалістів. Як я казала вище, в інженерів є можливість включатися в процес конфігурації, тестування та взаємодії з клієнтом, а згодом — обирати напрямок для подальшого розвитку. Мій шлях є прикладом того, що даний сценарій є актуальним, принаймні для співробітників MaxBill.
12 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПрочитал как «Хто такий Imperior Engineer» и подумал, ничоси, ниндзя js и java evangelist-ы уже вчерашний день.
А чим відрізняється Implementation Engineer від просунутого Support Engineer?
Сергій, дякую за запитання!
По навичках та досвіду Implementation Engineer та просунутий Support Engineer дійсно схожі. Відмінності містяться більше в фокусу задач. Support Engineer більше взаємодіє з замовником, його дії направлені на вирішення системних неполадок по запиту. Implementation Engineer фокусує свою діяльність на роботі та цілісному конфігуруванні системи під бізнес потреби замовника.
Чесно кажучи, не думав, що хтось ще користується Total Commander. Я його востаннє бачив років 15 тому.
Але все-таки його більш точно назвати файловий менеджер (або розширений файловий менеджер).
В тих продуктових компаніях де я працював на цій посаді люди займалися тим, що конфігурували та допилювали продукт під конкретного замовника. Для успіху на посаді потрібно було добре знати всі можливості продукту.
Для інженера це глухий кут. Набагато кращим буде брати участь в проектах розробки те ти застосовуєш інструменти які розповсюджені на ринку аніж інвестувати час у вивчення інструментів конкретної компанії. Тому якщо ви програміст який хоче розвиватися то я вам категорично не рекомендую йти на таку роботу.
Володимир, влучне зауваження, Implementation Engineer в MaxBill аналогічно має глибоко розуміти можливості продукту. Однак, щодо «глухого куту» нам важко погодитися.
Як Ольга писала в матеріалі, позиція є основою для розвитку в різних напрямках компанії.
Однозначно, розробнику на позиції буде тісно. Однак, інженерам з невеликим досвідом в розробці чи інженерам технічної підтримки позиція дозволяє розвиватися в напрямку розробки, конфігурування та тестування. Дані знання дозволять переходити на позиції розробників та тестувальників. Окремо можна виділити функції комунікації та взаємодії з замовниками, що забезпечує ріст в Product Owner. Подібний шлях Ольга вже пройшла.
facepalm
Прям всю жизнь только об этом и мечтали :)
Залежить від зарплати, яку не озвучили) До речі, наскільки більше заробляє Implementation Engineer в порівнянні з QA і R & D?
На этом месте стало смешно.
Сергій, дякую за запитання.
По компенсації, позиція знаходиться вище інженерів технічної підтримки, однак нижче спеціалістів в розробці та тестуванні. Точні цифри залежать від деталей досвіду та рівня володіння англійською.