United Software — мрія стартапера
Привіт, шановна спільното! Мене звати Євген Грішенко, сиджу на ДОУ вже досить давно, іноді беру участь в обговореннях, особливо на політичні питання, але досі не писав статті або щось суттєве. І ось нещодавно натрапив на те, про що хочу розповісти спільноті: компанію United Software (USoftware ).
У компанію USoftware я прийшов 3 місяці тому. Одразу хочу відмітити, що це не реклама, а мій власний досвід, яким би я хотів з вами поділитися.
За своєю натурою та позиціями, які я займав, я є Product Manager/Product Owner, працював в ігровому напрямі IT: в таких компаніях як Gameloft та Playtika.
І ось, десь 4 місяці тому я побачив вакансію на Джині від USoftware, де шукали PO на карткову колекційну гру. Вакансія була на ліда-ліда, зі своєю командою, своїм проектом, та максимальним впливом на нього.\
Що ж. Після роботи в Геймлофті та Плайтиці це звучало як те, що я давно шукав. Мінімум бюрократії, власний проект, про що ще може мріяти захоплений PO?
Утім, після початку циклу співбесід, після того як я дізнався більше про деталі проекту та компанії я почав дещо вагатися, адже формат роботи компанії був для мене новий, і ось чому.
Якщо Геймлофт та Плайтика — продуктові компанії із величезними командами, які працюють над десятком фіч/проектів одночасно, то USoftware — формально аутстафова компанія, але із кількома важливими нюансами, які мене й «купили».
Але спочатку про щось «буденне». Отже, формально аутстаф. Компанія будує команди для зовнішних замовників по усьому світу, від США, до Європи, до Південної Африки та Близького Сходу. Усі команди напряму спілкуються із замовниками і, фактично, вони є безпосередньо співробітниками замовників від моменту початку роботи, ніяких «прокладок» які б заважали прямому спілкуванню немає. І воно так, власне і працює. На своєму прикладі я бачу, що я є саме членом компанії, яка і шукала собі PO, а не є «галерником», якого «продають». Звісно, компанія надає і плюшки, які вже стали в айтішці золотим стандартом — компенсація навчанню англійської мови, медичне страхування і т.д.
І тут питання, а що ж такого в компанії є, заради чого мені захотілося написати цю статтю? Отже, окрім мінімуму бюрократії, проектів на будь-який смак та технологію, всебічної підтримки організації робочого процесу є дуже цікава можливість, а саме — попрацювати в справжнісінькому стартапі і, якщо доля буде до цього стартапу прихильна і він «злетить», отримати прибуток від цього, не «компенсацію» чи «зарплатню», а саме частку від того, наскільки успішно цей стартап буде почуватися на ринку, власне, отримати де-факто опціони.
Отже, трохи детальніше про цю «фішку». Час від часу, всередині компанії ініціюється розробка нового продукту. Ініціатором може бути як співробітник компанії, так і зовнішній замовник, зі своєю ідеєю наступного «єдинорога», який підірве ринок. Чи хоча б міцного такого «робочого коника», що міцно займе свою ринкову нішу. Звісно, що при цьому батько ідеї повинен мати чітке бачення цього продукту, чому він потрібен ринку, розуміння цільової аудиторії, план виходу на ринок і так далі. Якщо все це є, то існує велика ймовірність, що цей продукт буде взято в роботу! При цьому, кожен із співробітників компанії, хто хоче взяти участь у розробці продукту і має відповідні скіли (знання обраної технології, UI/UX, PM/PO) може взяти участь, при цьому він отримає, як казалося раніше, частку у продукті. І, наприклад, якщо в решті решт продукт придбає умовний Фейсбук за мільйони грошей, то саме від цих мільйонів розробник і отримає свою частку.
Звісно, що усе має свою ціну і на першому етапі втілення ідеї усі учасники проекту роблять це безоплатно, тобто інвестують свій час та скіли в розрахунок на приємні бонуси в майбутньому. Все прямо як в американській мрії, тільки ти не в гаражі працюєш, а у затишному офісі... ну чи у себе в хижці самітника, за вашим бажанням :)
Однак, я вже чую думки типу «Ага, щаз. Буду я працювати задурно за якісь примарні обіцянки майбутніх грошей. Якийсь «розвод». Що ж, думки цілком зрозумілі, адже в Україні майже відсутня культура стартапів, і в цілому є велика недовіра до «стартаперів», які обіцяють золоті гори в майбутньому, треба тільки трішечки потерпіти. На це можу відповісти, що робота на стартап — це в цілому великий ризик, не тільки в Україні. Адже в будь-якій країні стартап може «не злетіти», розвалитися і т.д., але в цьому випадку ви будете частиною стартапу маючи за спиною працюючу, усталену команду і компанію, стабільний дохід від свого основного проекту, і якщо стартап-проект таки не стане успішним, то не залишитися взагалі без грошей.
Одним із таких проектів, що народився завдяки цьому процесу, є Careem, «Uber Близького Сходу», який оперував і успішно розвивався на ринках Близького Сходу та Азії протягом кількох років, і, врешті решт, у 2020 році був придбаний самим Uber-ом і зараз є його дочірньою компанією, а усі розробники які брали участь у створенні апки отримали свої приємні бонуси від цієї угоди.
Зі свого досвіду можу сказати, що я вже став частиною такого стартап-проекту, у сегменті B2C на мобільних платформах, що дозволило розширити мою зону експертизи із ігрового напрямку на новий, із яким я жодного разу не стикався, та ще й брати участь у розробці застосунку із нуля.
Тож для себе я вирішив, що це дуже крута можливість не тільки отримати частку в новому, потенційно, успішному працюючому проекті, не рушаючи кудись до Сан Франциско (хоча для когось це може бути й мінус :) ), а ще й набути крутого досвіду по будівництву продуктів з нуля, роботі зі стартап-проектами, при цьому не живучи зі своїми батьками або не харчуючись однією мівіною.
Хто знає, може і вам сподобається?
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів