Синхронізуємо тестові дані за допомогою костилів (Google Script)

Привіт, друзі! Уявіть ситуацію: треба покрити автоматизованими тестами деяку функціональність, що приймає в якості вхідних даних унікальні одноразові коди.

Очевидна проблема: як змусити автотести стабільно працювати, якщо код дійсно унікальний і одноразовий? Я одразу ж продумав кілька можливих рішень (які б мінімізували особисто мою роботу 😅) і запропонував їх замовнику на вибір:

• створити тестовий набір кодів, що можна перевикористати (не змінюють статус в базі після використання) —> нажаль ні, розробники не мають наразі і в запланованому майбутньому можливості такі зробити;
  • створити вебсервіс у тестовому середовищі, що дав би мені можливість додавати свої коди чи робити знов активними використані —> теж ні, з тої ж причини;
  • додати можливість обходити перевірку коду для розблокування подальшого функціоналу —> теж ні, з тої ж причини. І взагалі, моя задача — зробити тестування продукту, максимально схожого на Production, а не бекдори пропонувати;
  • доступ до бази я просив ще раніше —> теж ні. Вона ж десь там, на хмаринці, а я тут, просто в Києві ¯\_(ツ)_/¯

Єдине, що мені запропонували — «давай ми тобі згенеруємо кілька тисяч кодів, а ти вже придумай, що з ними робити. Буде мало — тільки скажи. Спеціально навчена людина згенерує тобі ще»

Тож я став думати, як мені ті коди правильно використати — жодної БД нема, з файлу читати — така собі ідея, адже ці тести я і команда запускаємо локально для дебагу та розробки, а ще CI pipeline щодня по кілька разів.

І я придумав костиль, який мені не дуже подобається, але вирішує задачу з мінімальними проблемами. Я використав Google Script, щоб написати сервіс, що на кожен запит буде видавати унікальний код купону — а далі лишень треба його викликати з коду тесту (скоріше фікстури, але це вже деталі). Ідея проста:

1. Всі не використані коди розміщуються в Google Spreadsheet фалі
  2. Пишеться та публікується Google Script, що на кожен POST запит має відповідати кодом і видаляти його з таблиці
  3. В тестовому проєкті додається виклик рест сервісу, що забирає код
  4. PROFIT (до речі, часто використовую цю відсилку — хтось взагалі знає, на що вона чи тільки я такий старий?)

Код написав та протестував за 30 хв:

const sheetId = '';

function doGet(e) {
  return ContentService.createTextOutput('I am alive')
}

function doPost(e) {
  try {
    let content = JSON.parse(e.postData.contents);
    if (content.uuid == '') {
      let code = getNextCode();
      return ContentService.createTextOutput(code);
    } else {
      return ContentService.createTextOutput('bad uuid');
    }
  } catch (e) {
    return ContentService.createTextOutput('error');
  }
}

function getNextCode() {
  let file = SpreadsheetApp.openById(sheetId);
  let sheet = file.getSheets()[0];
  let code = sheet.getRange('A' + 1).getValue().toString();
  sheet.deleteRow(1);
  if (code.length == 0) {
    return 'empty'
  }
  return code;
}

function test(){
  Logger.log(getNextCode());
} 

Q: Чому не зробити видачу кодів за методом GET?

A: Не хотів випадково втрачати робочі коди, просто перевіряючи в браузері, що сервіс працює

Q: Нащо в коді перевірка на uuid?

A: Додатково міра безпеки — я порахував, що унікальна адреса веб сервісу та унікальний uuid гарантують мені мінімальний рівень безпеки, щоб хтось випадково не використав всі коди. Можна і без неї

Q: Що діється в функції getNextCode?

A: Дякую, що спитав! Відкриваю файл за його ID, беру значення першої клітинки першого стовпчика А (саме в першому стовпчику всі коди), видаляю всю строку з цим значенням та повертаю його

Q: Нащо повертати empty замість пустої строки по замовчуванню?

A: В мене були сумніви, чи завжди пусте строка означатиме, що кодів більше нема, а не просто збій сервісу. До того ж, в тестовому проєкті однаково робити перевірку.

Q: Що робить функція test?

A: Тестує! Перед заповненням файлу реальними кодами, протестував рішення, виконавши декілька разів функцію тест та перевіривши логи і зміст файлу

Власне, все, чим хотів поділитись. Якщо ви знаєте кращі рішення, киньте в мене коментом (просто впевнений, що має щось бути). Тим не менше, сподіваюсь, комусь пост буде корисним!

Дякую що дочитали. В самому кінці не можу не додати хвилинку самореклами — може, дехто з вас знає, я з колегами веду канал про тестування — t.me/qamania.

А нещодавно я опублікував цілий курс з автоматизації тестування інструментом playwright мовою python (до речі, свій костиль для синхронізації кодів я як раз написав для проєкту на playwright) — запрошую ознайомитись.

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Я бы еще прикрутил отправку имейлы специально обученному человеку, если кодов осталось меньше чем за среднее время ответа от человека тратится нашим приложением.

Ще потрібно addCode реалізувати. Щоб спеціально навчена людина сама табличку кодами заповнювала. По одному за раз. ;)

можна просто таблицю відкрити та скопіпастити туди ще значень

Підписатись на коментарі