---
Доброго вечору комюніті.
Незрозуміла політика виплати премії (кидалово?) в компанії Eleks
TLDR: Премію ми видали тобі, але поділитись нею з командою ти маєш.
UPDATE: питання залагодили — компанія вибачилась і пообіцяла виплатити бонус колегам. Колеги ж в свою чергу повернули мені гроші котрі я їм дав перед написанням цього топіка.
UPDATE 2: Тему попрошу вважати закритою. Претензій в даній ситуації (> 24.02.2022) не маю. Краще бити їх, чим сваритись самим. Разом переможемо!
Є така львівська компанія Елекс в якій я працював в період з 2017 по 2020 рік. Працював я тім лідом на проекті менеджером якого є Михайло Масник.
За ці три роки мені ЗП підвищили один раз на символічні 350 баксів, а після успішного переходу на вищий рівень (Middle -> Senior) підвищувати ЗП взагалі відмовились мотивуючи тим що «ну так ти йдеш з компанії, ми тобі там трохи бонусу дамо».
Восени 2019 року у мене вже був офер у Берлін на середину лютого тому я завчасно попередив їх що йду, і сказав що планую працювати до кінця року бо хотів мати достатньо часу на врегулювання питань закриття ФОП і т.п.
Михайло ж попросив мене попрацювати і в січні, бо поки вони шукають мені заміну і їм потрібно більше часу, а ЗП за січень виплатять з грудневою і я матиму час на врегулювання своїх питань.
ОК, я погодився, хоча це й означало б більше біготні й менше сну й зауважив, що з огляду на обставини можу бути не весь час доступний. Він на це погодився.
Маю відзначити, що бонуси і премії на проекті були доволі рідкісним явищем і до того, але інколи все ж таки траплялись.
Отже, до суті.
В 2019 році на проекті було досягнуто непоганих показників, і я попросив про бонус.
І о чудо — мені дають бонус у аж 900$ разом з грудневою ЗП.
Я допрацьовував січень. Потім ще заходив кілька разів на роботу у лютому — зустрітись з колегами і поїхав працювати на нову роботу. Не ховався, нічого такого. Все ніби йшло добре.
Пройшло два місяці і в кінці квітня 2020 року виявляється, що насправді бонус, який дали мені не мій повністю, а я маю віддати по 200$ (600$/3) двом моїм колегам.
Колеги на кінець 2019 року вже працювали на іншому підпроекті останні кілька місяців.
Принаймні про те що він мав бути розділений стверджує Михайло.
Я таких наших розмов не памятаю, а єдина згадка про бонус в наших з ним переписках не відображає слів Михайла.
Мої колеги також не були в курсі бонусу до кінця квітня.
Також цього не відображає і скріншот з бугалтерської програми.
На моє питання до Михайла як часто така політика (ти отримуй, а потім ділись) проводиться в компанії і на проекті я відповіді не отримав.
На мої прохання привести хоч якийсь лист, чи уривок переписки який б підтвердив його версію — я також не отриав нічого. Бо все було, з його слів, на усних домовленостях.
На моє питання чому про це не знали два інших моїх колеги, якщо це й дійсно було так — відповіді внятної я так і не отримав.
Михайло лишень сказав, що він не знав чи бонус буде, і тому, нібито, й не афішував його.
Далі після серії двосторонніх звинувачень і не маючи можливості зустрітись і оброворити сутуацію на місці ситуація підвисла аж до цього літа.
Під час мого візиту в Україну цього року, я вирішив все таки вирішити це «підвисле» питання, яке мене турбувало. Я подзвонив своїм двом колишнім колегам, з якими б хотів залишитись в дружніх стосунках і котрі, зі слів Михайла, мали отримати ті гроші, і домовився з ними про зустріч в офісі.
І ось коли ми втрьох зібрались там, виявилось, що у нашого колишнього менеджера немає часу на зустріч.
На моє прохання вийти і обговорити це питання всім разом — він відмовився зіславшись що у нього весь день у мітингах і йому ніколи. Коли ж мене колишній колега все таки провів в приміщення і ми підійшли до його столу — він все таки згодився з нами поговорити.
Сказав що йому більше нічого додати, що у нас були усні домовленості, що скріншот з бугалтеської програми доводить необхідність поділу бонусу.
В кінці ми обмінялись «любязностями» і він просто пішов.
Зі слів колег, якоїсь спроби залагодити цю ситуацію (іншим бонусом наприклад) з боку Михайла не було.
Тобто він зробив мене «цапом відбувайло», а сам — самоусунувся.
У мене виникає логічне питання — це взагалі нормально?
У кого виникали такі ситуації — що ви при цьому робили?
Дякую.
P.S.: Вибачайте за довгий текст — накипіло.
Найкращі коментарі пропустити