Перший мітинг IT-спільноти в Україні: як пройшли акції проти Дія City у Києві, Харкові та Дніпрі
«Ні IT-колгоспам», «80% проти», «все настільки погано, що навіть інтроверти тут», — з цими та багатьма іншими слоганами 13 липня 2021 року під стіни Верховної Ради вперше вийшли представники IT-спільноти. Фахівці виступали проти ухвалення у другому читанні законопроєкту про Дія City.
У Києві зібралось близько 60 учасників акції, у Харкові — 20, у Дніпрі — 5.
Редакція DOU приєдналась до акції, поспілкувалась з учасниками мітингу та з’ясувала, що саме вимагають IT-фахівці. Як проходили мітинги у Києві, Харкові та Дніпрі — дивіться у матеріалі.
Про порушення Конституції
За словами програмістки Альони, законопроєкт про Дія City порушує 41 та 42 статті Конституції, а також закон про захист конкуренції.
«До речі, це саме написав голова юридичного управління апарату Верховної Ради. Вони дали висновок, що не рекомендують цей законопроєкт до другого читання. Файл був на близько 30 сторінок», — розповіла вона.
Програмістка Тетяна додає, що її не влаштовує 25 стаття цього законопроєкту — про невчинення конкурентних дій.
«Я як фахівець та громадянин України вважаю, що маю право вільно обирати роботу — це мені гарантовано 43 статтею Конституції. І я підозрюю, що 25 стаття її порушує. Я дуже не люблю порушення своїх прав, тому я сьогодні тут», — розповіла вона.
Про відсутність діалогу між владою та IT
За словами IT-інженера Максима, у законопроєкті не враховані потреби IT-фахівців — вони не є цільовою аудиторією законопроєкту. Він написаний більше для великих компаній, які, можливо, отримають з цього зиск, вважає Максим.
За словами програміста Сергія, держава та великий бізнес домовились між собою, однак у законопроєкті не представлені інтереси простої людини — програміста, який працює.
«Хочуть протягнути контракти, заборонити нам переходити в інші компанії. У них там свої проблеми, а у нас ніхто нічого не питав», — розповів він і додав, що згоден з усіма транспарантами, які є на мітингу.
Про втручання у те, що і так працює
Бекенд-розробник Павло розповідає, що ідея наповнення держбюджету шляхом підвищення податків та порушення того, що працює і так і що працювало всі ці роки без допомоги держави — погана. За його словами, в Україні достатньо державних компаній із наглядовими радами, члени яких отримують величезні премії. Якщо їх зменшити — гроші на потреби держбюджету знайдуться. Він додає, що IT чіпати не треба, оскільки частина фахівців поїде одразу, а частина — пізніше. І держава їх просто втратить.
За словами IT-інженера Максима, український бізнес розвивається і зараз та приносить прибутки. Навіщо регламентувати те, що і так працює — незрозуміло.
«Якщо вони хочуть далі щось покращувати в IT, то треба долучати до дискусії всіх, на кого буде діяти цей закон. Щоб можна було обговорити поточні проблеми і разом їх вирішити, а не робити як зараз: поговорили між собою і все», — розповідає він.
Про подальші дії IT спільноти
«Головна надія на те, що цей законопроєкт не ухвалять ні в якому вигляді, що такий режим не буде введено. Він антиконституційний, він має багато конфліктів зі статтями закону, що вже існують. Тобто він просто неграмотний», — коментує програміст Денис.
Тестувальник Максим додає, що донині не було жодних акцій. Законопроєкт ухвалили в першому читанні під мовчазну згоду. Наразі IT-спільнота хоче недопустити ухвалення проєкту закону у другому читанні та показати, що вона ‘— проти.
«Маємо надію, що деякі депутати все ж таки прислухаються до нас, проаналізують та проголосують проти», — коментують українські IT-фахівці.
У разі ухвалення проєкту закону, IT-спільнота вимагатиме ветувати закон, у випадку відмови — звертатиметься до Конституційного суду.
«ІТ-фахівці наразі дуже мобільні, і якщо нам щось не сподобається, то чемодан-трактор-Польща, Швейцарія або якась інша країна», — резюмував співорганізатор мітингу Володимир Рожков.
Про мітинги у Харкові та Дніпрі
Харківські IT-фахівці теж приєдналися до всеукраїнської акції проти законопроєкту № 4303, повідомляє МГ «Об’єктив».
Учасники акції вийшли з плакатами: «Не знищуйте ІТ в Україні», «Я програміст. Я проти Дія City», «Айті зростає без вашого втручання», «Зранку податкова реформа. Ввечері реформа ІТ», «Айтішники не „цільова аудиторія“ Дія City» тощо.
Джерело: МГ «Об’єктив»
За даними IT Guild, до мітингів також приєднались у Дніпрі.
Нагадаємо, що згідно з опитуванням DOU, 80% ІТ-спеціалістів проти законопроєкту про Дія City.
Найкращі коментарі пропустити